Zdravím,
před pár dny jsem zadávala téma o výběru vhodného plemene pro začátečníka a nejedna reakce se zmiňovala o tom, že zvlášť u některých plemen by bylo lepší pořídit fenu. Chtěla jsem se zeptat, je opravdu - v globálu, je jasné, že stoprocentně neplatí nic - fakt, že feny jsou mírnější, zvladatelnější, a tudíž jako první pořizovaný jedinec psího druhu vhodnější než pes-samec? Zvlášť u některých plemen (byla řeč třeba o beauceronovi nebo boxerovi)?
U psů, co znám, v tom velké rozdíly nevidím, spíš mi přijde, že feny jsou větší dryčny ;), ale to může mít milión důvodů. Dřív mi přišla fenka trochu nevýhodnější kvůli hárání, ale zase si říkám, že stačí ji v době hárání mít pod zvýšeným dohledem, zatímco pes je vystavený pokušení od háravek kdykoli...
Ohledně toho zda psa či fenku. Mám teď druhého boxera. Předtím psa nyní fenku. Ta je oproti předešlému psovi ostřejší. Ale rozhodně to není žádný trhač. Jen je více dominantní. Boxera bych začátečníkovi doporučila. Výcvik je snadný, rychle se učí, má rád děti. Jen je to divoch a likvidátor zahrady, ale s tím člověk musí počítat asi u všech štěňat. Jediný problém, kvůli kterého uvažuji, že si příště pořídím jiné plemeno je zdraví. Předešlý boxer se dožil pěti let. Musel být utracen kvůli epilepsii. Nynější fenka má podle veterináře šanci dožít se asi tří let, protože má vrozenou degenerativní vadu ledviny a šelest na srdci. Myslela jsem si, že máme jen smůlu, ale na diskuzích jsem se dočetla, že boxer je zkrátka poměrně krátkověký.
Uživatel s deaktivovaným účtem

kobroor
napsal(a):
Já příště taky raději psa
Feny jsou takové hysterky..
Tak nějak mi to taky připadá...psi mi připadají stabilnější, bez výkyvů nálad, přímější...
"psovi pod nos hárá pořád někdo v okolí smajlík, takže se hlídá v podstatě celoročně. "
mám dva samce, starší 9,5roku, a žádné celoroční hlídání kvůli háravkám jsem ještě zahájit nemusela...
Byli u nás psi i feny, teď už jen feny ono jako jo háraní je trochu problém, navíc některé (rozhodně ne všechny) vykazují i okolo hárání jakousi "náladovost",
První popud pořídit fenu byl "fena nezvedá nožičku tedy neničí okrasnou zahradu tolik jako pes" což je důvod pitomý ale už bych neměnila.
Fenky jsou podle mě citlivější k dětem, přitom dost teritoriální na hlídání. do začátku a u klidného plemene je to asi jedno ideální je zkusit si obojí co vám víc sedí.
Jojo, nase fena si do te okrasne zahradky dojde a pricupne v ni, proc by na ni jen curala ;)
U malych plemen mam hysterku fenku i hysterku psa - kdyz je neco boli.
Hodne lidem prijde pes takovy vic spinavy, kamaradku rozcilovalo, ze musi psovi utirat pohlavi, protoze se k nekomu pritulil a utrel si ho o nej. (ale to bylo opet male plemeno jack)
Ono je je to jak to chytnete, nase fena labradora je treba chytra a poslusna, vuci ostatnim psum desna netykavka (ignorujte me prosim, ja vas tez ignoruju), jinak nekonfliktni a vzdy to bylo energicke torpedo..
Labrador od sousedu - pes je taky podobna povaha, jen je navic pratelsky vuci psum.
Me to ted po zkusenostech uz prijde jedno, asi bych brala v potaz treba i to, ze vas to muze chytit a chtit psa/fenku na chov.

kobroor
napsal(a):
Já příště taky raději psa
Feny jsou takové hysterky..
A vychytrandy.
Měli jsme tři psy - pudla, jednoho teriéra a křížence NO x asi labík, teď máme doma dvě fenky maltézáků a fenku BOC, osobně nějak rozdíly nevidím. Kromě povah (typických pro plemena), mi přijde, že u nás všichni psi jsou aktivní pošukové.
Hodně ale převládá názor, že fenky jsou vhodnější k dětem, což se mi v okolí potvrdilo jak u kokrů tak třeba NO, ale zda to platí pro všechny okolo, kdo ví. :)
Ale pokud chcete choďáka, tak bych řekla, že zrovna u tohoto plemene je to docela jedno.

Měla jsem psy i feny...nyní psa i fenu současně...nadále pokud bude v domě jen jeden pes tak už jedině feňule, se psem je teda lepší pořízení, přijde mi že o povelech moc nepřemejšlí, prostě je udělá, fenka mi někdy připadá, že zkouší zda je povel myšlen vážně...je samostatnější, psa oblbne kdy si vzpomene a taková "pečovatelka" nevím jak to popsat...můj pocit - já pečuju o psa...feňule o mě. Neustále všechno kontroluje...dokonce i v noci několikrát obejde dům a zkontroluje všechny členy rodiny.
jaryno
napsal(a):
Ohledně toho zda psa či fenku. Mám teď druhého boxera. Předtím psa nyní fenku. Ta je oproti předešlému psovi ostřejší. Ale rozhodně to není žádný trhač. Jen je více dominantní. Boxera bych začátečníkovi doporučila. Výcvik je snadný, rychle se učí, má rád děti. Jen je to divoch a likvidátor zahrady, ale s tím člověk musí počítat asi u všech štěňat. Jediný problém, kvůli kterého uvažuji, že si příště pořídím jiné plemeno je zdraví. Předešlý boxer se dožil pěti let. Musel být utracen kvůli epilepsii. Nynější fenka má podle veterináře šanci dožít se asi tří let, protože má vrozenou degenerativní vadu ledviny a šelest na srdci. Myslela jsem si, že máme jen smůlu, ale na diskuzích jsem se dočetla, že boxer je zkrátka poměrně krátkověký.
To je mi líto :(
O zdravotních problémech boxerů jsem četla taky, jinak je to plemeno, co mi je po všech stránkách sympatické, škoda jich.
I když zaručit nemůže nikdo nic, kolegyně se ujala pěkného mladého voříška a rok nato umřel na rakovinu.
Je to úhel pohledu a taky toho co kdo preferuje. Měla jsem vždy psy-samce, fenku jsem říkala že nikdy, nechci. Nikdy neříkej nikdy a fenku mám. Feňule je podle mě ztělesněním toho co tu bylo napsáno. Hodně vnímavá, citlivá, poslušná, krásně se navázala, aleeeeeeeeeeeeee, aleee narozdíl od psa, který jede v takovém přímočarém módu, ona fakt dokáže občas vymýšlet - být vychytralá a zkoušet si jít svou cestou. Je to někdy dost vtipný, to je pravda, ale - pokud na to člověk není zvyklý, musí se naučit s tím pracovat. Ma drahá půle by mohla vyprávět, jak ho ta koza občas dokáže mučit Doteď mi zní v uších jeho zoufalej výkřik "Zlatej pes! S tim se člověk domluví normálně, ale todle?"
, musel se naučit, musel ale to já taky, je to opravdu trochu rozdíl.
Se psy žiju přes třicet let, vždycky jsme měli psa a teď poprvé fenu. Rozumíme si spolu, je to fajn, ale prostě mi více sedí pes. To hárání snad není tak velký problém, mám kolem sebe kamarádky, které pomohou, pustí ven protáhnout a vyčůrat, pomazlí, nakonec ona to zvládá lépe než my. Na falešky zatím netrpí, ale prostě mi nějak víc sedl pes. Takže já myslím, že napoprvé je to asi fuk.
Já jsem měla psy dobrman, ridgeback a nyní mám fenku čerta a mix chrta.
Všichni vyrůstali v rodině s malými dětmi a zvířaty a všichni naprosto stejně skvělí, mazliví a spolehliví. (malé děti, kočky, morčata volně po zahradě apod.)
Nevidím žádný rozdíl mezi fenkou a psem v rodinném životě. Myslím si, že je to hrozně individuální.
Jediné asi... fenky mají často pohodovější "pubertu"
Dobrý den,
Myslím že tohle se odvíjí spíše od osobnosti zvířete. A obě pohlaví mají své pro i proti My máme doma jak psa tak fenku a z toho co jsem slyšel že jsou prý fenky snazší na výcvik, není tak úplně pravda. Každopádně už při výběru štěněte pokud jste naprostý začátečník se rozhodujte spíše mezi klidnými maximálně středně aktivním štěňátkem. A dobře si rozmyslet od jakého chovatele si pejska pořídíte. Je lepší se podívat po více chovatelích přečíst si o něm nějaké recenze pokud je možnost a určitě vidět oba rodiče.
Jinak si myslím že plemeno psa jste si vybrala velmi dobře, sám jsem nad tímto plemenem psa uvažoval a stále ještě uvažuji
Jinak přeji hodně štěstí a šťastnou ruku při výběru štěňátka
Lukáš K.
Já mam tedy pejska Border kolie a nemůžu si ho vynachválit. Rika se, ze fenky jsou klidnější a přítulnějši. Podle mě je to pes od psa. Třeba u chovatelky, od které jsem si pejska brala, nejdivočejši štěndo byla fenka, která asi v měsíci a půl přeskočila ohrádku :D. Potom znám fenku Bígla, která je zase líná a klidná. Nevím, je to možná i trochu o štěstí, ale my jsme měli celý život psy, protože babička nechtěla fenu kvůli hárání ^.^.
anonymx
napsal(a):
Nelze to vůbec paušalizovat. Každý jsme jiný a každému vyhovuje něco jiného. Je také velký rozdíl k jakému účelu psa pořídí, jedná-li se o společníka nebo pes na cvičení,.
U mne je to jasné.Pokud bych chtěla psa na výcvik, výkonného, tvrdého a neovlivnitelného háráním, pak jedině psa.Ale jestli bych chtěla psa jako společníka a mazla, pak pouze fenu.
anonymx
napsal(a):
No a u mně je to taky jasné, na cvičení jedině feny. Vyhovuje mi ta jejich chytrost=vyčůranost, hárání neřeším (ani ony ne).
Moje fena, když hárá, absolutně nereaguje na povely, ani na své jméno.Pustit ji navolno je pro ni i v místech psů prosté na měsíc zapovězeno.Jinak je vcelku poslušná...
Ale chápu, že každá fena je jiná.