Vy a ostatní pejskaři

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
24.7.2015 13:54
beastije

XXX.XXX.205.71

Zdravím, mám takové blbé téma, odpovídající páteční pracovní morálce.

Myslela jsem si, že se nám podaří se spřátelit s nějakými pejskaři, a ono ejhle. Původní plán byl nalézt někoho s podobnými zájmy, s kým bychom třeba vyrazili na vandr do přírody, psy s sebou, na projížďku na kole, sednout si na zahrádku v parku se psem a nechat je vyřádit,...prostě někoho, kdo bude sdílet naše zájmy a bude mít psa, se kterým se naše fenka snese.

Jenže, přijde mi, že v okolí ti, co potkávám, mají psy vychované ještě o kus hůř než my (nepřijdou na zavolání vůbec, ta naše sice ještě třeba 5 vteřin běží tím směrem, ale pak se stočí zpět a dojde; žárlí, kradou míče, naskakují nám na fenku nebo jí lezou do zadku, koušou páníčky do zadku, a další perly) a tam mám skoro strach, že si ještě od nich psa zkazíme.

Když už třeba někoho potkáme, tak mají většinou úplněj iný biorytmus, jiné záliby. Obecně se vlastně s těmi lidmi moc o nich nebavíme, většinou se řeší psi a zvířata obecně, ale že by se jeden seznamoval jako standardně lidsky, to se říct nedá.

Mysleli jsme si, že se to změní a někoho potkáme na cvičáku, ale jsme již na druhém a zase, typy lidí úplně odlišní. Buď to byli o hodně starší lidi, co psa vytáhli po půl roce ze zahrady, a na cvičáku měli uštěkanou bestii, nebo přehnaně úzkostliví lidé středního věku, kteří nadávali, že jim náš pes ušpinil jejich psa. Občas se najdou ambiciózní pejskaři, jako jedna slečna, se kterou chodíme na trénink agility. Jenže ta víkendy tráví u chovatelky, stříháním a česáním svého pudla či objížděním agi soutěží a vařením BARFu.

Když už potkáme pejskaře na rocházce na místech, kam chodíme, tak to jsou buď ty typy, co psa nepustí z vodítka, protože by se jim určitě nevrátil, nebo již potkáváme skupinky semknutých pejskařů, či lidi, co sedí na lavičce, kecají s jinými lidmi a jejich pes je navolno a velmi trpí nezájmem páníčka. Popřípadě lidi s polštářkovou bestií, kterou škrtí na vodítku, protože štěká.

Nechci si tu stěžovat na to, že nejsme schopni najít kamarády, ale strašně se mi na pejskaření libily ty akce, nějaké pochody, výcvikové tábory, závody na kole, co jsem viděla u fotek od chovatelky či prostě ta společnost stejně zaměřených lidí.
Možná by stačil nějaký obecný seznam akcí, které jsou volně přístupné, kde člověk někoho najde, nebo nějaké příběhy jak vy jste se seznámili s úžasnými pejskaři :)

Jak říkám, páteční téma...:).

24.7.2015 14:11
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

A co máte za plemeno? Co si najít skupinku lidí se stejným plemenem? Jestli nejste úplně maloměsto teda.

24.7.2015 15:28
beastije

XXX.XXX.205.71

Mame Australskeho Ovcaka, vcelku se rozrustajici plemeno (letos uz je 40 vrhu, to bude tragedie dalsich par let). A bydlime v Praze, coz je spis nevyhoda, protoze tady je park na kazdem rohu, a kodrcat se nekam hodinu za nekym se nikomu nechce :)

Uz jsem potkala i par AUO, ale vsechno nedobre priklady.
Pan, co ho hlidal dceri, ktereho napadlo bez meho svoleni dat memu psovi pamlsek, takze po te moji ten jeho vyjel. Pak jsme potkali i pani majitelku, ma dve deti a ten jeji AUO ma takovy hlidaci instinkt, ze ji odmita dat klacek a ji to prijde roztomile! To ze na tu nasi vrcel v metrovem okruhu od klacku mi vzhledem k tomu, jak se zacina vybarvovat ta nase, prijde jako smutne potvrzeni hlidaciho instinktu u AUO, ktery opravdu mit musi, ne jen muzou.

Pak potkavam takovou fenku bez duse, venci se sama pomalym krokem primou chuzi, zatimco jeji majitelka, nonstop na mobilu, vozi kocarek.

Dalsi jsme potkali na cvicaku, kde mela AUO 12ti leta holcicka a tatinek remcal, ze maji spinaveho psa a "boze nesedej si do toho blata". Stene mimochodem stekal na kazdeho psa a s hruzou se utikalo schovat.

AUO zastresuji dva kluby, jenze oboje porada jen oficialni akce, vystavy, bonitace. Plus my ted potrebujeme k nam extra trpeliveho psa, protoze u te nasi se zacina ten hlidaci instinkt rozvijet spatnym smerem a potrebujeme na tom trosku zapracovat.

O vikendu na agility se malem servala s fenkou, se kterou se zna, protoze se sla napit do misky, kam jsem ja nalila vodu a u ktere jsem stala. Fakt to prehani. Jen pro info, tohle braneni ma opravdu jen proti psum, hracky ochotne vnucuje a pousti i rodine, se kterou se nevida moc casto, i cizim lidem je schopna dat tenisak.

24.7.2015 15:30
Sapp

XXX.XXX.134.241

A co zkusit některou z těch akcí co se tak líbily? Příspěvek je v množném čísle, předpokládám tedy s partnerem, o to snažší se na začátku přihlásit na neznámou akci a vyrazit, pár spřízněných duší se jistě najde Např. zmiňované pochody se psem - přihlásit se na nejbližší dogtrekking a jít:) Zrovna jsem se dívala na nějaké propozice, chci letos zkusit poprvé, už jsem si zlanařila i kámošku, která nemá ani psa /pojď se mnou na cca 40km procházku )...večer před závodem je seznamovací...
Nebo tábory se psem/nemám zkušenost/, tam přeci také člověk najde podobně naladěné lidi, předpokládám, že jich je v dnešní době hafo a možná bude účastníkem někdo, kdo bydlí za rohem, jen o sobě ještě nevíte

24.7.2015 15:31
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

Aha, hm, tak to už se asi nedivím, že nemáte žádné kamarády pejskaře..

24.7.2015 15:45
beastije

XXX.XXX.205.71

Umpa.lumpa: jo, takhle to znelo spatne, ale byl to druhy incident za cely jeji zivot. Jenze ted ji je rok a mesic, doharala a dospiva.

Zacala taktez vic stekat a byt teritorialni. Proste dospivajici australak
http://www.aussiesworld.cz/index.php/o-auo/povaha/39-povaha/441-hlidaci-instinkt

Naopak pokud jsme dal od kontrovernich zdroju, treba bez deky nebo bez hracek, je strasny milacek, psy miluje ale uz se nevnucuje ( z toho vyrostla), rada se honi, vybizi je ke hre, nechava se trpelive ocuchavat, na male psy je opatrna. Jen je ted proste potreba ji trochu srovnat, at si neuzurpuje cizi hracky a pak na toho psa nevrci, kdyz se ji snazi vzit zpet ( zato kdyz ten mic chyti ten pes prvni, je naprosto vklidu, nesnazi se mu ho sebrat). Taktez na ty psy nevyjizdi, vyceni pysky, pokud pes odejde, je vklidu, s micem si odejde dal. Pokud pes neodejde, zacne vrcet. Dal jsem to nikdy nezkousela nechat zajit.

Jenze jak ji tohle odnaucit, kdyz nepotkavame normalni psy. Proste do parku neberu hracky, nebo ji je seberu, kdyz vidim psa. Hlavne, abych to nezhorsovala.

24.7.2015 16:13
balisek

XXX.XXX.165.178

Beastije, obávám se, že máte nerealistická očekávání. Pejskaři jsou lidé jako ostatní - mají svoje vlastní kamarády, rodinu a vlastní představu o trávení volného času. Nestanou se z Vás důvěrní přátelé jen na základě toho, že sdílíte společný koníček. V 99 % případů ze sta vztahy mezi majiteli začínají a končí nezávazným potlacháním o psech.

Psi mám přes 30 let, ale skutečně pevné osobní přátelství jsem za tu navázala jen jedno. Ano, měla jsem a mám spoustu "psích známých" - ale větštinou vím víc o jejich psech než o nich samotných (a po pravdě mi to ani nechybí).

Navíc jste ke svému okolí přehnaně kritická. Všichni kromě Vás mají nevychované psy, jsou příliš staří nebo příliš mladí, příliš úzkostliví nebo naopak příliš benevolentní, svému psu se věnují málo nebo až moc...

Zkuste lidi tolik nehodnotit a brát je takové, jací jsou. Najděte si aktivitu, která bude bavit Vás i Vašeho psa a věnujte se jí dlouhodobě, nepoletujte mezi jedním a druhým. Přihlašte se do klubu, navštěvujte tábory a srazy, bavte se nezávazně s lidmi aniž byste od toho cokoliv čekala... A jednou si možná s někým padnete do oka natolik, že se Vaše vztahy přehoupnou i do osobní roviny.

24.7.2015 16:47
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

beastije napsal(a):
Umpa.lumpa: jo, takhle to znelo spatne, ale byl to druhy incident za cely jeji zivot. Jenze ted ji je rok a mesic, doharala a dospiva.

Zacala taktez vic stekat a byt teritorialni. Proste dospivajici australak
http://www.aussiesworld.cz/index.php/o-auo/povaha/39-povaha/441-hlidaci-instinkt

Naopak pokud jsme dal od kontrovernich zdroju, treba bez deky nebo bez hracek, je strasny milacek, psy miluje ale uz se nevnucuje ( z toho vyrostla), rada se honi, vybizi je ke hre, nechava se trpelive ocuchavat, na male psy je opatrna. Jen je ted proste potreba ji trochu srovnat, at si neuzurpuje cizi hracky a pak na toho psa nevrci, kdyz se ji snazi vzit zpet ( zato kdyz ten mic chyti ten pes prvni, je naprosto vklidu, nesnazi se mu ho sebrat). Taktez na ty psy nevyjizdi, vyceni pysky, pokud pes odejde, je vklidu, s micem si odejde dal. Pokud pes neodejde, zacne vrcet. Dal jsem to nikdy nezkousela nechat zajit.

Jenze jak ji tohle odnaucit, kdyz nepotkavame normalni psy. Proste do parku neberu hracky, nebo ji je seberu, kdyz vidim psa. Hlavne, abych to nezhorsovala.

Nemyslela jsem to kvůli čubě, ale kvůli Vám a Vašemu postoji k ostatním pejskařům..

Neregistrovaný uživatel

24.7.2015 16:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

No, každý máme něco...
Já si vesměs nemůžu stěžovat. Bydlím na Berounsku, kde na jedné straně mám Karlštejnské lesy a o kousek dál Křivoklátské lesy. Takže procházkujeme hlavně v lese. A tam kromě pár cyklistů a houbařů a zvěře toho moc nepotkáme...
Kolem sebe mám slušnou partu pejskařů, se kterými se známe z různých akcí, výstav, ale i třeba proto, že má sestru/bratra mých psů.
Když je opravdu chuť (někdy když už lidí v práci máte nad hlavu, tak člověk zatouží jít jen s těma psama a vyčistit si hlavu, poslouchat jen ptačí zpět a užívat si lesa a samotné procházky) a čas, tak se obvoláme a svoláme a razíme na procházku ve velkém. Ale třeba nikdy jsme neměli problém mezi sebe někoho dalšího vzít. Jdem třeba menší tůru a zakempíme třeba někde u ohniště nebo v hospůdce na pivko, nebo vyjdem na louku a jedem řadovku jako na cvičáku, či tak...
S lidmi na cvičáku se již moc nestýkám, pardálové se na to vyprdli, nastoupili tam jiní - nejsou špatní, ale už to není parta, co bývala, dneska se odcvičí a všichni zdrhaj hned domů... Já byla zvyklá, že na cvičáku, po cvičení (kdy žádný pes neseděl v autě), se třeba popilo (i nealko), pokecalo se, popřípadě byla třeba přednáška - třeba o chybách, které kolem sebe vidíme, nebo jsme si na sobě či jiných všimli), posedělo se, byla prča... Dnes jsou psiska na plac pouštěni po jednom, zbytek sedí v autech, či jsou zavřeni v kotcích a přijde mi to takové o ničem... Spíš jako "rychle odcvičit a domů!"

Jinak v poslední době mi přijde, že pes umí všelijaké možné i nemožné povely a na ty základní lidi kašlou - jako třeba na povel "ke mně!"...
Mám 3 velký psiska, jež je venčím všechny naráz. Když vidím jiného psa, své psiska volám a připínám na vodítko, buď k nám pes letí a majitel není schopný psa odvolat a nebo když kolem sebe procházíme, tak pes vypadá, že by nás sežral i s botama a nebo potkáváme pejskaře, který se o svého psa až šíleně bojí...
Bydlím na vsi, takže moc lidí tu člověk nepotká - co by venčilo psa - stále na vsi převládá názor - pes má zahradu, ven nepotřebuje... Z naší vsi potkávám jen pár psů, co je jejich majitelé občas i vyvenčí (dají se spočítat na prstech rukou). A také to zázrak není, protože většinou to jsou přesně psy, co je vytáhnou z té zahrady a psiska celou radostí, že jsou jednou za uherák venku mají buď snahu vše kolem sebe sežrat nebo svým páníčkům vytáhnou ruce min. o 20 cm... Proto pravidelně obrážíme výstavy a jiné kynolog. akce, aby se psiska (i já) aspoň jednou za měsíc podívala do "civilizace" a do prostředí, kde si to užijeme všichni - já si pokecám, psiska si přečtou nejrůznější pesemesky, sem tam vystavíme, sem tam jen podíváme...

24.7.2015 16:55
beastije

XXX.XXX.205.71

umpa.lumpa napsal(a):
Nemyslela jsem to kvůli čubě, ale kvůli Vám a Vašemu postoji k ostatním pejskařům..

Tak to jo

Nerikala jsem, ze mam vychovaneho psa. Naopak. Jenze zrovna ti, co maji vychovanejsi psy, od kterych by tan ase mohla neco okoukat, jsou malo k dispozici.

24.7.2015 22:24
Cesmina_Ostrolista

XXX.XXX.63.241

Ti co maji vychovane psy velmi casto nevyhledavaji spolecnost nevychovanych psu...

Uživatel s deaktivovaným účtem

25.7.2015 08:39
Uživatel s deaktivovaným účtem

Http://www.aussiesworld.cz/index.php/o-auo/povaha/39-povaha/441-hlidaci-instinkt
Pěkné stránky, chválihodné, že někdo popsal povahu AUO.
Většinou mají lidi představu, že je to taková línější bordera, štěně vypadá jako plyšový medvídek, a ten dospělý...to je přece ten pejsek, co tancuje...A docela nerozumně se po něm sápou.
Beastije : Na těch stránkách je mapka, kde všude se Auo vyskytují. V Praze ( a blízkém okolí) docela dost, zkuste kontaktovat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík