Zdravím,
Coby majitelka 1,5r starého standard bulteriéra se u nás na vesnici začínám potýkat s tím, že na mého psa ze zálohy startují místní vořeši, kterým ten můj nikdy nic neudělal a ani je nikdy nijak neprovokoval. Můj pes chodí po vesnici a mimo vesnici na kritických místech vždy na vodítku a pod dohledem, nic nedělá (nesmí) a přece je cílem takových útoků. Nikdy žádného jiného psa sám o sobě nenapadl a ani se o to nepokoušel, chová se pořád jako štěně, i když má už skoro 28kg. Můj pes se ve chvíli, kdy je napaden, samozřejmě snaží bránit, ale ještě nikdy jsem mu cizího psa z huby nepáčila, prozatím se vždy nechal na povel zpacifikovat. Při roztrhávání mě už jednou cizí pes i kousl.
Ve vesnici neplatí žádná vyhláška o pohybu psů (resp jestli musí mít vodítko nebo náhubek)
Je mi to sice nepříjemné, ale musím se zeptat: pokud by byl můj pes byl napaden na vodítku cizím v tu chvíli potulným psem (nebo psem na volno, kterého by majitel nebyl schopný zpacifikovat) a v rámci sebeobrany ho zranil nebo usmrtil, mám očekávat nějaký postih?
Vyhláška nevyhláška, pes musí být zajištěn tak, aby nemohl dělat jiným škodu.
Být vámi, pořídím si pepřák a bezprizorní psy od toho vašeho odeženu. Nenechte dojít až ke kontaktu. Dobrý by bylo (pokud se to dá stihnout) tyto volně puštěné psy vyfotografovat, ať máte něco v ruce.
Moje známá měla podobný problém jako vy, jejího psa napadali stále dokola dva sousedovi psi. Když jí došla trpělivost a domluva se sousedy nebyla (vesničtí psi podle nich přece mohou lítat kde chtějí, bylo to tak vždy), psy odchytili a zavezli je do nejbližšího útulku. Když to tak udělali asi 3x, najednou si sousedé už psy zavírali
Uživatel s deaktivovaným účtem

alfi pav
napsal(a):
Zdravím,
Coby majitelka 1,5r starého standard bulteriéra se u nás na vesnici začínám potýkat s tím, že na mého psa ze zálohy startují místní vořeši, kterým ten můj nikdy nic neudělal a ani je nikdy nijak neprovokoval. Můj pes chodí po vesnici a mimo vesnici na kritických místech vždy na vodítku a pod dohledem, nic nedělá (nesmí) a přece je cílem takových útoků. Nikdy žádného jiného psa sám o sobě nenapadl a ani se o to nepokoušel, chová se pořád jako štěně, i když má už skoro 28kg. Můj pes se ve chvíli, kdy je napaden, samozřejmě snaží bránit, ale ještě nikdy jsem mu cizího psa z huby nepáčila, prozatím se vždy nechal na povel zpacifikovat. Při roztrhávání mě už jednou cizí pes i kousl.
Ve vesnici neplatí žádná vyhláška o pohybu psů (resp jestli musí mít vodítko nebo náhubek)
Je mi to sice nepříjemné, ale musím se zeptat: pokud by byl můj pes byl napaden na vodítku cizím v tu chvíli potulným psem (nebo psem na volno, kterého by majitel nebyl schopný zpacifikovat) a v rámci sebeobrany ho zranil nebo usmrtil, mám očekávat nějaký postih?
Braňte svého psa. Když v rámci sebeobrany psa zraníte nebo usmrtíte vy, nic vám nehrozí.
A představivosti se meze nekladou. Klacek, těžké boty, klidně i nůž.
davidka
napsal(a):
Vyhláška nevyhláška, pes musí být zajištěn tak, aby nemohl dělat jiným škodu.
Být vámi, pořídím si pepřák a bezprizorní psy od toho vašeho odeženu. Nenechte dojít až ke kontaktu. Dobrý by bylo (pokud se to dá stihnout) tyto volně puštěné psy vyfotografovat, ať máte něco v ruce.
Moje známá měla podobný problém jako vy, jejího psa napadali stále dokola dva sousedovi psi. Když jí došla trpělivost a domluva se sousedy nebyla (vesničtí psi podle nich přece mohou lítat kde chtějí, bylo to tak vždy), psy odchytili a zavezli je do nejbližšího útulku. Když to tak udělali asi 3x, najednou si sousedé už psy zavírali
Já bych chtěla zabránit, aby nedošlo ke kontaktu, ale ti psi útočí skoro vždy ze zálohy, zezadu a potichu, takže je uvidím většinou až těsně předtím, než se mi zakousnou do psa a tak rychlé reakce nemám, abych tomu stihla zabránit.

alfi pav
napsal(a):
Já bych chtěla zabránit, aby nedošlo ke kontaktu, ale ti psi útočí skoro vždy ze zálohy, zezadu a potichu, takže je uvidím většinou až těsně předtím, než se mi zakousnou do psa a tak rychlé reakce nemám, abych tomu stihla zabránit.
Ale tak nepovídejte mi, že ti psi jsou do poslední chvíle neviditelní.
To máte u vás tolik agresivních vořechů? Pokud by byl až tak nespacifikovatelný jen jeden nebo dva, nechal bych to vyřešit vašeho psa. Ono je to jako u lidí, někdy jedna dobře mířená spraví víc než deset domluv.
U nás chodíme kolem jednoho podobného a téměř denně vyběhl, štěkal mému psovi tak z 10cm u hlavy, dorážel, obíhal, až jsem se divil, že to můj pes zvládal ustát, vůbec si ho nevšímal. Jednou byl asi zvlášť "v ráži" a tak si i kousl.. To jsem pak neustál já, vůbec jsem nestačil použít vodítko, pes toho vořecha hodil do křoví a v další vteřině byl na něm. Bylo to nečekaně rychlé, ale agresora jsem nakonec vysvobodil a podařilo se mu utéct domů. Od té doby je klid, už se k nám s jekotem neřítí, už nedoráží, jen poštěkává nejmíň 50m od nás u jejich domu.
alfi pav
napsal(a):
Jestli jdou zezadu, tak byste jim možná mohla stihnout cáknout do očí a čumáků ten pepřák, nebo jakýkoli sprej.Tím nezasáhnete obličejovou partii vašeho psa a popojdete dál.Oni ať se s tím poperou.
Jen je mi divné, ten váš nedá nijak najevo, že s k vám zezadu někdo blíží?Třeba zpomalí, točí hlavu, něco, cokoli, co by vás mohlo upozornit, abyste se připravila k obraně...
Mojí fenu napadli už dvakrát v městském parku větší psi-dobrman a rotvajler. Oni byli navolno, moje na vodítku. U dobrmana to bylo nečekané, vypadalo to, že se normálně minou. Už rotvajlera jsem to tušila, blížil se pomalu zepředu a začínal se "tvářit", volání páníčka ignorujíc. Jenomže co v takové situaci dělat? Můžu ho maximálně při útoku chytit za obojek a sundat ze svého. Kdo mi dosvědčí, že obrana byla přiměřená, když psovi ublížím? Moje fena neměla naštěstí žádné poranění, jen šok.
Oba majitelé se mi omluvili, ale od té doby se jim raději vyhýbám.

canis lupus
napsal(a):
Mojí fenu napadli už dvakrát v městském parku větší psi-dobrman a rotvajler. Oni byli navolno, moje na vodítku. U dobrmana to bylo nečekané, vypadalo to, že se normálně minou. Už rotvajlera jsem to tušila, blížil se pomalu zepředu a začínal se "tvářit", volání páníčka ignorujíc. Jenomže co v takové situaci dělat? Můžu ho maximálně při útoku chytit za obojek a sundat ze svého. Kdo mi dosvědčí, že obrana byla přiměřená, když psovi ublížím? Moje fena neměla naštěstí žádné poranění, jen šok.
No tak sorry, ale když máte svého psa na vodítku a napadne vás rotvík, tak prostě obrana přiměřená je. Intenzita obrany musí být větší než intenzita útoku, jinak se neubráníte.

Jo, na obojky nešmatlejte, to je nejlepší způsob, jak se nechat pokousat, klidně i vlastním psem.
alfi pav
napsal(a):
Zdravím,
Hezký den, taky bydlíme na vesnici a máme dvě feny apbt a s tímto se setkávám dost často, dřív jsem byla bezradná ale většinou se jedná o psi chronické úprkáře takže člověk ani neví či jsou, moje feny se nebrání, stojí a dívají se na mě až je zachráním... Naštěstí jsem celkem silné postavy a uzvednu hodně kilo takže už párkrát letěl vzduchem i NO pokud se naštvu, manžel říká že pitbull jsem měla být já prostě agresivního psa chytnu a odhodím a pokud je vyloženě agres nebojím se ani nakopnout, vydobila jsem si venku mezi psy takové postavení že jakmile se k nám nějaký takový starý známý blíží, já ukážu na něj prstem a hnusně řeknu vypadni, většinou se otočí a jde bokem, ale člověk nesmí projevit ani kousek nejistoty či nervozity... Přeji pevné nervy s vesnickými psy.
Od doby, kdy mé kamarádce roztrhali dva nezvladatelní agresivní výmaráci jejího chrtíka, tak chodím zásadně s gelovým paprskovým pepřákem, nechci dopustit ani náznak rvačkového kontaktu, i když vím, že by se můj pes zaručeně nedal, ale nevím, proč bych mu dopustila pořizování jizev( je hladkosrstý- RR).Zatím jsme naštěstí pepřák použít nikdy nemuseli.
napsal(a):
No, když máte psa na vodítku těsně vedle vás a zrovna se zaujatě věnuje očuchávání nějakého trsu trávy na známém místě, kde normálně psi na volno nejsou, tak těžko budete čekat, že se k vám zezadu potichu přiblíží pes a vystartuje.
milannn
napsal(a):
To máte u vás tolik agresivních vořechů? Pokud by byl až tak nespacifikovatelný jen jeden nebo dva, nechal bych to vyřešit vašeho psa. Ono je to jako u lidí, někdy jedna dobře mířená spraví víc než deset domluv.
U nás chodíme kolem jednoho podobného a téměř denně vyběhl, štěkal mému psovi tak z 10cm u hlavy, dorážel, obíhal, až jsem se divil, že to můj pes zvládal ustát, vůbec si ho nevšímal. Jednou byl asi zvlášť "v ráži" a tak si i kousl.. To jsem pak neustál já, vůbec jsem nestačil použít vodítko, pes toho vořecha hodil do křoví a v další vteřině byl na něm. Bylo to nečekaně rychlé, ale agresora jsem nakonec vysvobodil a podařilo se mu utéct domů. Od té doby je klid, už se k nám s jekotem neřítí, už nedoráží, jen poštěkává nejmíň 50m od nás u jejich domu.
No prozatím se nám ta situace stala u tří vesnických čoklů, z toho jeden AO a dva vořeši.
Nedovolím si nechat psa, aby si to vyřídil, protože ho nechci nastartovat a nechci páčit. Dost chovatelů BT mě varovalo, že by rvačka až do konce mohla do budoucna negativním způsobem ovlivnit jeho chování vůči ostatním psům. Přece jen se používali k psím zápasům, i když byli původně šlechtění na černou. Už tak stačí, že v rámci konfliktu nekouše "jen tak" kam to padne, ale jde automaticky a tvrdě po krku protivníka.
Zkuste si vytypovat trasy, kde je jich nejméně. Také bych nenechala situaci dojít do rvačky, bulíčkovi by se podařilo zvítězit a napříště by si takové problémy řešil rovnou kousnutím. Každopádně se nebojte na útočící psy použít pepřák, oni to mockrát nezkusí a za chvíli budete mít klid.

napsal(a):
Ti psi nemusí být neviditelní. Ale co s nimi naděláte.
Máme u nás vořešici, dírami v plotě vyleze na cestu, na silnici a chňape po všem, co jde okolo. Okolo chodím s fenou ( podstatně větší ) zásadně na vodítku, když zvednu včas klacek, udržím vořešici ve snesitelné vzdálenosti. Ale co nadělám, když ona vleze s řevem mé feně, kterou mám u nohy na vodítku, až do huby. Pak na mě majitel řve : "Ona jí držela za krk".
Naštěstí ji nekousla, jen ji přimáčkla k zemi.

"dívala bych se do dálky...Můj pes je na vodítku... "
Tohle je sice hezká idea, ale když můj pes na vodítku potrhá toho na volno, tak jsem viníkem poškození či dokonce úmrtí psa...
alfi pav
napsal(a):
No, když máte psa na vodítku těsně vedle vás a zrovna se zaujatě věnuje očuchávání nějakého trsu trávy na známém místě, kde normálně psi na volno nejsou, tak těžko budete čekat, že se k vám zezadu potichu přiblíží pes a vystartuje.
A vy děláte co ? Čumíte, co pes očichává, nebo koukáte kolem sebe ? Sorry, ale vy musíte předvídat, takže stojím tak, abych viděla, co se děje a odkud se co řítí. V ruce klacek, teleskop, bič, nebo něco takového a jak se to přižene, dostane to ránu, on si příště vořech rozmyslí se přiblížit. Holt nevychovaného psa musíte vychovat vy, to jinak nejde. A vy jste tu od toho, abyste svého psa ochránila. Jak mu dáte možnost rvát se a zabíjet, mohl by to mu přijít na chuť a pak budete mít vážné problémy. Nebo si vezměte sebou někoho s foťákem a zkokumentujte situaci a pak podejte písemný podnět na obec. Za psa zodpovídá majitel.
kobroor
napsal(a):
Lev:
jasně, běžně chodím na procházku se psem s bičem
Nedokazu si to představit, ale co jineho. Meho psa napadl rtw od sousedu, jedine stesti bylo ze jsem s sebou mela dve voditka a jednim privazala utocnika a cekala nez si pro nej pan uraci dojit.
Nastesti bydlim na predmesti kde je vyhlaska ze pes nesmi byt na volno bez kose a mezi baraky musi byt na voditku a zdejsi policii a urady nezajima neznalost vyhlasek a zakonu.
Ovsem kdyz k vam bezi vorech a pan nikde musite zapojit hlavu a nenechat vyrizovat situaci psa, jelikoz jedoho dne muze on zacit sam napadat psy. Peprak nebo nejaky klacek je ideální. Lide kolikrat na me blbe cumi kdyz mam v ruce klacek.. Vypada to jako kdybych to mela na sveho psa :D.
Jaj, to jsou rady tady :D nejlépe sebou tahat na procházku kulomet... a nebo té své šelmě v té rychlosti když nás napadne pes začít vysvětlovat, ať se do toho neplete, že to vyřídím já
a nejvíc mě štvou ženské, co jen ječí na psa a drží se za hlavu, než by si přidržely psa aby šli líp oddělat a já jsem na ty obludy sám, jednou mi to trvalo snad 10 minut a ruce mi málem upadly.

canis lupus
napsal(a):
Přesně tak, vy jako majitel napadeného psa svou reakci budete muset obhajovat, pokud dojde ke zranění a hůř a majitel agresora půjde proti vám. Bohužel.
Můj pes řeší konkurenci, hlavně když hárají feny, tak je v místech, kde něco hrozí, na vodítku. Už ho psi navolno párkrát napadli, dokonce mě jeden trefil zuby místo něj, když jsem ho vzala do náručí. Vždycky když mi někdo děsně chytrý řekne, že můj držkuje jen kvůli tomu, že je na vodítku, tak si pomyslím něco o... Zvlášť když vidím, jak často napadají ti navolno. Nehledě na to, že mému psovi je úplně fuk, jestli má vodítko nebo ne. Naopak v mé blízkosti se aspoň někdy snaží na upozornění, že nesmí, sklapnout. Ve větší vzdálenosti ví, že není pod kontrolou a je to horší. Takže má smůlu, nenechám ho provokovat ostatní a dělat problémy.
Další věc jsou psi "idioti" ve smyslu socializace, kteří absolutně nechápou, že nepřátelský řev druhého psa není výzva k intenzivnějšímu přátelství.
Kdyby si lidé kupovali aspon psy co zvladnou. Ale to, ze pravidelne potkavam stare babicky nebo deti s NO, bull plemeny a vlastne vsemi vetsimi psy, mi uz trochu nejde do hlavy. Pokud se jejich pes chce porvat tak to proste udela, male dite i starenku povali na zem a dal uz mu nic nebrani, leda tak vy a vas pes. Kolikrat se mi stalo, ze za mnou bezel vetsi pes s jasnym cilem se porvat a za nim vlalo male dite .
Staci psa socializovat a pokud to sakra neumim tak se vyhybam zbytecnym konfiktum nebo si radsi koupim kralika.. Ten vam aspon neroztrha psa. Kvuli lidem co sve psy nezvladaji jsou akorat zbytecne problemy
Skoda ze majitele techto psu si neuvědomují nasledky a jeste vetsi skoda je ze je nemuzete nakopat do hlavy aby si zapamatovali ze pokud maji psa rvace ze na volno proste chodit nebude.
A jeste neco.. Mezi baraky se setkavam s malymi nevychovanymi psy co stekaji na vse a majitele se pak divi, ze muj pes si taky stekne a jejich mazlíček je najednou chudinka ublizena a muj je krvelacny zabijak. To je taky pripad vhodny na odstřel. Mohli by si uvedomit, ze ta jejich mini bestie provokuje a tim padem muj pes neni viníkem. A pro rypaly... Ja si sveho psa hlidam na 200%, kosik a vodítko ma. Docela me mrzi, ze ho nemohu uz skoro ani pustit z voditka, protože vzdy se najde blbec se psem co musi po mem vystartovat i kdyz on nikdy nic nevyprovokoval. Navic je to uz starsi pes co by se nemusel ani uz ubranit. Kvuli tomu vybiram trasy a cas kdy se venci mene psu. Ale to by clovek musel vencit ve 3 rano :D.
napsal(a):
No tak sorry, ale když máte svého psa na vodítku a napadne vás rotvík, tak prostě obrana přiměřená je. Intenzita obrany musí být větší než intenzita útoku, jinak se neubráníte.
Nojo, ale neumím si představit, jak bych cizího psa s vyceněnýma zubama (jeho) asi tak pacifikovala. Ne že bych byla háklivá na kousnutí, kdyby šlo o našeho ausí, ale přece jen.
Fenku NO mého táty dlouho provokoval jiný NO, který chodil kolem našeho plotu. Jednou ta naše už vyběhla a táta popisoval, jak nebylo možné je od sebe odtrhnout, že je normálně oba chlapi drželi málem ve vzduchu za ocasy, ale psi do sebe byli zahryznutí.

mishaad
napsal(a):
Kdyby si lidé kupovali aspon psy co zvladnou. Ale to, ze pravidelne potkavam stare babicky nebo deti s NO, bull plemeny a vlastne vsemi vetsimi psy, mi uz trochu nejde do hlavy. Pokud se jejich pes chce porvat tak to proste udela, male dite i starenku povali na zem a dal uz mu nic nebrani, leda tak vy a vas pes. Kolikrat se mi stalo, ze za mnou bezel vetsi pes s jasnym cilem se porvat a za nim vlalo male dite .
Staci psa socializovat a pokud to sakra neumim tak se vyhybam zbytecnym konfiktum nebo si radsi koupim kralika.. Ten vam aspon neroztrha psa. Kvuli lidem co sve psy nezvladaji jsou akorat zbytecne problemy
Skoda ze majitele techto psu si neuvědomují nasledky a jeste vetsi skoda je ze je nemuzete nakopat do hlavy aby si zapamatovali ze pokud maji psa rvace ze na volno proste chodit nebude.
Presne. Viem o čom hovoríte. Stalo sa to kedysi aj mne.10-ročné dievča neudržalo NO a ten skočil do mojej fenky kokra.

mishaad
napsal(a):
A jeste neco.. Mezi baraky se setkavam s malymi nevychovanymi psy co stekaji na vse a majitele se pak divi, ze muj pes si taky stekne a jejich mazlíček je najednou chudinka ublizena a muj je krvelacny zabijak. To je taky pripad vhodny na odstřel. Mohli by si uvedomit, ze ta jejich mini bestie provokuje a tim padem muj pes neni viníkem. A pro rypaly... Ja si sveho psa hlidam na 200%, kosik a vodítko ma. Docela me mrzi, ze ho nemohu uz skoro ani pustit z voditka, protože vzdy se najde blbec se psem co musi po mem vystartovat i kdyz on nikdy nic nevyprovokoval. Navic je to uz starsi pes co by se nemusel ani uz ubranit. Kvuli tomu vybiram trasy a cas kdy se venci mene psu. Ale to by clovek musel vencit ve 3 rano :D.
Tak to já nemůžu z vodítka pustit ani ve 3 ráno, jelikož v tuto dobu se po ulicích rojí různá individua a na ty je moje čuba vysazenà
Ja mam to stesti, ze bydlím na predmesti kde je vcelku klid :D ale i tak se zde nachazeji ruzna individua narusujici muj klid. Ale radsi potkam tohle nez volne pobihajiciho psa rvače
Pred lidmi me chrani kdyz je fakt zle (stoupne si prede me a je schopen zasahnout, ma na to vycbik ale ke psum ho nepoustim preci jen ma pres 40kg a dokaze ublizit a to ja si v tehle zemi s dementnimi zakony a vyhlaskami nedovolim :D.
napsal(a):
Tak to já nemůžu z vodítka pustit ani ve 3 ráno, jelikož v tuto dobu se po ulicích rojí různá individua a na ty je moje čuba vysazenà
Já už jsem se jednu dobu začínala stydět, protože jakmile jsme byli na 20 m od nějakého bezdomovce, naše AUS začala vyštěkávat a vyštěkávat...
RomčaJelča
napsal(a):
Já už jsem se jednu dobu začínala stydět, protože jakmile jsme byli na 20 m od nějakého bezdomovce, naše AUS začala vyštěkávat a vyštěkávat...
Nestydte se :D ja bych taky nejradsi na ne stekala at jdou nekam pryc.
A budte rada.. U nas ma snad kazdej bezdak psa a jeste ke vsemu tulaka :D.

V čr se skoro nevyznám, musím se řídit tak trochu selským rozumem a ten mi říká, že já držím svého psa na vodítku tudíž se starám - chodí jen vedle mne, pustím z vodítka, může běžet - no je na vodítku a přiběhne k nám něco co se mému psu zakousne do ocasu a já přiběhnuvšímu nesmím nic udělat ?
máme nějakou oporu v zákoně že můžu nebo nemůžu ?

napsal(a):
V čr se skoro nevyznám, musím se řídit tak trochu selským rozumem a ten mi říká, že já držím svého psa na vodítku tudíž se starám - chodí jen vedle mne, pustím z vodítka, může běžet - no je na vodítku a přiběhne k nám něco co se mému psu zakousne do ocasu a já přiběhnuvšímu nesmím nic udělat ?
máme nějakou oporu v zákoně že můžu nebo nemůžu ?
Psa "jakýmkoliv" způsobem "zneškodním"...

napsal(a):
Psa "jakýmkoliv" způsobem "zneškodním"...
Tak to je jasné, nebude rád, že mě potkal
ale mám oporu v zákoně ?
nechce se mi věřit, že nás něco napadlo a pes má držet.

napsal(a):
Tak to je jasné, nebude rád, že mě potkal
ale mám oporu v zákoně ?
nechce se mi věřit, že nás něco napadlo a pes má držet.
To netuším, že by "přiměřená" obrana?
mishaad
napsal(a):
Nestydte se :D ja bych taky nejradsi na ne stekala at jdou nekam pryc.
A budte rada.. U nas ma snad kazdej bezdak psa a jeste ke vsemu tulaka :D.
No, jedni u nás bydlí blízko (bezdomovci to tedy nejsou, ale vypadají tak - ošuntělí, zarostlí, špinaví) a mají obrovského psa, který je neskutečně poslušný (resp,. asi si nesmí nic dovolit), oni ho nutí při vrávoravém pokecu mezi sebou sedět v blátě, je na krátkém vodítku, pes jen smutně kouká. Vypadá teda, že je živený asi dobře, ale to chování...
Někdy se až divím, co ty zlaté psí povahy vydrží, aniž by se zbláznily - nebo už jsou možní ti psi duševně mimo, nevím.

Paragrafy o nutné obraně jsem tedy našla.
píšou se tam zajímavé věci.
použití zbraně k odvrácení útoku je i použití zvířete.
na obranu mám použít větší síly než je chystaný či probíhající útok.
já jako bránící sebe, jinou osobu nebo majetek nepáchám trestný čin ani přestupek.
prostě mi nikdo žrát psa nebude a pokud proti nám poběží něco vzteklého, bránit mě může můj pes.
jestli to tak není, vyvraťte mi to zákonem.

RomčaJelča
napsal(a):
No, jedni u nás bydlí blízko (bezdomovci to tedy nejsou, ale vypadají tak - ošuntělí, zarostlí, špinaví) a mají obrovského psa, který je neskutečně poslušný (resp,. asi si nesmí nic dovolit), oni ho nutí při vrávoravém pokecu mezi sebou sedět v blátě, je na krátkém vodítku, pes jen smutně kouká. Vypadá teda, že je živený asi dobře, ale to chování...
Někdy se až divím, co ty zlaté psí povahy vydrží, aniž by se zbláznily - nebo už jsou možní ti psi duševně mimo, nevím.
Psi dovedou být úžasně oddaní. Kdysi v našem městě žilo individuum ( bezdomovci ani nezaměstnaní tenkrát nebyli, alkoholici ano ), měl obrovského novofundláka.
Pán v hospodě, pes ležel přes ulici od hospody ( aby nepřekážel ), na dešti, kolikrát i zapadaný sněhem, nikoho si nevšímal, jen koukal na dveře. Se zavírací vyšel páneček, kopnul do psa, ten vstal, chlap se ho chytil a on ho vedl domů. Doma společně sežrali zbytky, které v hospodě dostal - a tak to šlo den co den (asi skoro, denně jsem ho nekontrolovala ).
napsal(a):
Paragrafy o nutné obraně jsem tedy našla.
píšou se tam zajímavé věci.
použití zbraně k odvrácení útoku je i použití zvířete.
na obranu mám použít větší síly než je chystaný či probíhající útok.
já jako bránící sebe, jinou osobu nebo majetek nepáchám trestný čin ani přestupek.
prostě mi nikdo žrát psa nebude a pokud proti nám poběží něco vzteklého, bránit mě může můj pes.
jestli to tak není, vyvraťte mi to zákonem.
Nekteri jedinci dokazi obchazet zakony jedna basen. Coz nechapu jak se tohle muze stat...
To same.. Slysela jsem a cetla nekde, ze pokud mate psa na zahrade a plot nizsi 180cm pripadny zlodej muze jeste zazalovat vas za napadeni psem na vasem pozemku, protože mate plot nizsi 180cm a on tam "prepadl". A jeste mate mit cedulku pozor pes. Nevim kde jsem tohle cetla a slysela ale nejde mi to do hlavy, mozna je to kec.
Mam plot 190cm v jednom miste, jinak je 150-190cm. Tak nevim jak by se k tomu pristupovalo v mem pripade :D.
mishaad
napsal(a):
Ja bych se v dnesni dobe bala zastavit zlodeje na svem pozemku, se psem i bez. Protoze pokud se bude chtit zlodej soudit za "napadeni" i kdyz sel neco umyslne ukrást, tak se soudit bude. I kdyz na plote visí cedule soukromý pozemek a pozor pes.
Vždy se poměřuje "přiměřená" obrana. Případ od případu. A pes se skutečně může považovat jako zbraň. Například když bude zloděj od Vás utíkat a Vy na něj psa pošlete, on ho zmrzačí, zledějíček nebude mít ani kudličku, budete mít těžké problémy. Nějaké cedule? K ničemu. Ochrana soukromého vl. v našem státě je na nule. Nic prostě. Právnici jen žvaní, že je, ale blbost. Soukromý majetek a pozemek, neoprávněný vstup na něj neporávněnou osobou, by měl být prostě nepřípustný a je jedno, jestli toho člověka odděláte psem, či zbraní. Hotovo.
Případ pána, dědy z Plzeňska. Vykradali mu neustále chatu. Vyrobil si tam samostříl, zloděj tam šel, pic. A děda dostal snad kriminál.
Cikáni, nebo snad fetky, kradli člověku auto, chlap s puškou za nima, pic, cikána trefil a bác, byl před soudem, jako obžalovaný.
Nechtěl bych zde nějaké vášně, ale v tomto jsme bohužel na samém dně ochrany práv občana.

Chlap se samostřílem střílel na člověka až na obecní cestě. ten to dělat asi neměl. důchodce o kterém píše Aliens byl osvobozen !
další případ třeba znám jak chudák majitel vzal pušku a střílel na odjíždějící auto zase na ne jeho cestě, prostřelil zadní okno a trefil oko ženský snad...asi půjde i o centimetry a zda se soudce bojí psů... úředník co se bojí psů udělal hnusnou vyhlášku proti psům, to vím jistě.
určitě bude rozhodovat jaké nebezpečí mi hrozí. na cestě když zloděj prchá už mi asi nehrozí.
ale jinak souhlas, chtěla bych slyšet příběh, kde se za pravdu dá fakt někomu se psem a tak.
radši se tím asi nikde nechlubí, aby se precedens nezneužil.
jojo kecy kecy ale kdo ví co udělám až na to dojde.
napsal(a):
Chlap se samostřílem střílel na člověka až na obecní cestě. ten to dělat asi neměl. důchodce o kterém píše Aliens byl osvobozen !
další případ třeba znám jak chudák majitel vzal pušku a střílel na odjíždějící auto zase na ne jeho cestě, prostřelil zadní okno a trefil oko ženský snad...asi půjde i o centimetry a zda se soudce bojí psů... úředník co se bojí psů udělal hnusnou vyhlášku proti psům, to vím jistě.
určitě bude rozhodovat jaké nebezpečí mi hrozí. na cestě když zloděj prchá už mi asi nehrozí.
ale jinak souhlas, chtěla bych slyšet příběh, kde se za pravdu dá fakt někomu se psem a tak.
radši se tím asi nikde nechlubí, aby se precedens nezneužil.
jojo kecy kecy ale kdo ví co udělám až na to dojde.
A tak výborně. Ale já mám pocit, že ten dědula byl osvobozen, že už byl velmi stár. Ale nesledoval jsem to.
Ale já si prostě stojím za tím, že je to tady špatně. Jsou zloději, co chodí v noci do domů, když lidé spí. A kradou. Když jej zabiji, on nebude ozbrojen, budu mít kruté problémy. Ale ano, bude se to všelijak zkoumat. A možná, možná mě nic hrozit nakonec nebude.
Pokud ale by bylo dáno, že jsem, jsme všichni chráněni a když zloděj leze k nám domů, musí prostě vědět, že ho můžu v klidu odprásknout. Možná, že si to rozmyslí.

mishaad
napsal(a):
Ja bych se v dnesni dobe bala zastavit zlodeje na svem pozemku, se psem i bez. Protoze pokud se bude chtit zlodej soudit za "napadeni" i kdyz sel neco umyslne ukrást, tak se soudit bude. I kdyz na plote visí cedule soukromý pozemek a pozor pes.
A co byste dělala? Koukala se, jak vás okrádají? Divná doba...divní lidé...
Souhlasím s vámi...
Táta šel asi před 3 lety na dvůr (teď už ani přesně nevím, jestli ráno, přes den nebo večer), že ještě přihodí drůbeži a zůstal jak opařený (no ještě že nedostal infarkt) - na dvoře stál myslivec s puškou, že se mu tam zatoulalo nějaké zvíře. Táta říkal, že to byl docela šok. Já stejně nechápu, jak si tohle můžou dovolit. Soukromý majetek nebo pozemek tady nic neznamená.
napsal(a):
A co byste dělala? Koukala se, jak vás okrádají? Divná doba...divní lidé...
Říkám, že bála. Ne, že to praktikuji :)
Pes u nás chytl zloděje, řešeno domluvou a už si nedovolil jít ani kolem poté co měl našeho psa zakouslého v zádech. Byla náhoda, že jsem pustila psa zrovna na vyčůrání. Jednou jsem byla nucená ho pustit na cikána co u nás ukradl kolo, už byl sice na ulici ale kolo si vzít nenechám. Kolo naštěstí odhodil a pes se nechal odvolat jinak nevím co by bylo, mám štěstí, že proti cizím lidem jde opravdu razantně. Ani návštěvu bez pána nepustí domů. Měla jsem strach aby mi někdo nehodil návnadu za plot, ale on je šikula, ví, že nesmí nic od cizích ani ze země. Ať už venku nebo na pozemku.

RomčaJelča
napsal(a):
Souhlasím s vámi...
Táta šel asi před 3 lety na dvůr (teď už ani přesně nevím, jestli ráno, přes den nebo večer), že ještě přihodí drůbeži a zůstal jak opařený (no ještě že nedostal infarkt) - na dvoře stál myslivec s puškou, že se mu tam zatoulalo nějaké zvíře. Táta říkal, že to byl docela šok. Já stejně nechápu, jak si tohle můžou dovolit. Soukromý majetek nebo pozemek tady nic neznamená.
Ale to jste byla hodně malá a ten myslivec byl z pohádky o Červené karkulce, nebo to byla lesní chatička hluboko v lesích. Myslivec nesmí střílet blíž než 200m od trvale obydleného stavení. Snad kdyby k vám do dvora vniknul postřelený divočák...pak je zase lepší potkat toho myslivce s puškou než toho divočáka.
napsal(a):
Ale to jste byla hodně malá a ten myslivec byl z pohádky o Červené karkulce, nebo to byla lesní chatička hluboko v lesích. Myslivec nesmí střílet blíž než 200m od trvale obydleného stavení. Snad kdyby k vám do dvora vniknul postřelený divočák...pak je zase lepší potkat toho myslivce s puškou než toho divočáka.
A pozor. Nejde o myslivce, ale o mysliveckou stráž. A to je rozdíl. Ne každý nimrod je strážce lesa.
Podle meho jsou nekteri myslivci blázni. Ale to, ze by sel na pozemek se mi nezda. U nas "za barakem" máme skoro vsechny v pohode. Pes navolno v lese nebo louce ktera spada pod honitbu jim nevadi. Ale jeden tu je takovy, ze mu vadi i psi mimo jeho revír na voditku... Sousedil s nami zahradou, nekolikrat z okna strilel po kockach (jeho sousedka cca 80let jich mela asi 30). Stacilo na nej zavolat policii a vsechno v poradku od te doby, ale do jeho kousku lesa "nesmite". Je to uz velmi stary a od pohledu zly pan.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Souhlasím, že maj někteří myslivci v hlavě místo mozku z broků kostku...
Ale zas pak jsou myslivci (spíš lesočeši a nebo myslivecká stráž), která je v pohodě.
Třeba já se bavím s lesočechem (zaměstnanec lesů ČR) a s mysliveckou stráží a ty mi nikdy nic ohledně psů neřekli, jen mě třeba upozornili, že na "mém" okruhu je honitba, tak jasně, změnila sem trasu a hotovo. Problém sem měla s myslivcem, kterej na mě huláal, ať si opsy okamžitě připnu (psiska vždy běhaj kolem mě, nikdy neštvou zvěř a ani neoznačkovávaj kazatelny), nebo mi je zabije, na to sem mu odpověděla, že až mi to přikáže pan P* (lesočech), tak si je připnu. Na to myslivec najednou - "Aha, Vy se znáte s p. P*, tak to je v pořádku...".
Zajímavý, že vždy jsou takovýhle nějaké kecy ze strany mladých myslivců, asi "nové koště... " nebo nevim, mladý, tak aktivní a myslej si o sobě, že jsou lesapánem, nebo nevim...
napsal(a):
Jenže jestli se nepletu, tak myslivec má právo při dohledávce zvěře klidně vstoupit na cizí pozemek. Bez vašeho souhlasu. NO a třeba my máme velký pozemek, s velikou loukou a zahradou. V místě, kde by takováto situace mohla v pohodě nastat, protože hony se naší blízkosti konají.
Ad ta střelba 200 m - pamatuju si, jak mi známá vyprávěla, že při honu na kachny jim zelení mužové stříleli přes rybník tak pěkně, že jim prostřelili okénko u chatičky. Nebyla to chatička hluboko v lesích.

Pokud jde o vstup na pozemky, toto je upraveno zákonem v § 43 odst.2. Nejedná se o pronásledování zvěře během lovu, ale o tzv.dohledávku. Dohledávkou se myslí hledání postřelené zvěře, kde je pravděpodobnost, že by uhynula na způsobená zranění. Při tomto úkonu má u sebe zbraň jen myslivecký hospodář. Co se týká oprávnění vstupu na pozemky, mohou vstoupit pouze na neoplocené nehonební pozemky, a to za podmínky, že o tomto úkonu vyrozumí jejích majitele. Ten pak má právo, aby se dohledávky zúčastnil, ale také zároveň zákonem uloženou povinnost, aby tento úkon strpěl. Pokud ale zvěř zaběhne na pozemek oplocený, nastává změna situace. K tomu, aby se myslivci mohli pohybovat po oploceném pozemku (zákon dále nespecifikuje, zda jde o malou zahrádku za domem, nebo oplocené malé pole), potřebují náš výslovný souhlas.
http://www.epravo.cz/top/clanky/myty-ohledne-noveho-zakona-o-myslivosti-16812.html
Citace ze zákona: „Myslivecká stráž (taktéž myslivecký hospodář) je při své činnosti oprávněna usmrcovat v honitbě toulavé psy, kteří mimo vliv svého vedoucího ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení pronásledují zvěř; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení. Toto oprávnění se nevztahuje na psy ovčáckých a loveckých plemen, na psy slepecké, zdravotnické, záchranářské a služební. Myslivecká stráž či myslivecký hospodář jsou dále oprávněni usmrcovat kočky potulující se v honitbě ve vzdálenosti větší než 200 m od nejbližší nemovitosti sloužící k bydlení; pokud je tato nemovitost umístěna na oploceném pozemku, počítá se vzdálenost od jeho oplocení“
http://www.pesweb.cz/cz/759.muzou-nam-myslivci-zastrelit-psa.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Souhlasím, že maj někteří myslivci v hlavě místo mozku z broků kostku...
Ale zas pak jsou myslivci (spíš lesočeši a nebo myslivecká stráž), která je v pohodě.
Třeba já se bavím s lesočechem (zaměstnanec lesů ČR) a s mysliveckou stráží a ty mi nikdy nic ohledně psů neřekli, jen mě třeba upozornili, že na "mém" okruhu je honitba, tak jasně, změnila sem trasu a hotovo. Problém sem měla s myslivcem, kterej na mě huláal, ať si opsy okamžitě připnu (psiska vždy běhaj kolem mě, nikdy neštvou zvěř a ani neoznačkovávaj kazatelny), nebo mi je zabije, na to sem mu odpověděla, že až mi to přikáže pan P* (lesočech), tak si je připnu. Na to myslivec najednou - "Aha, Vy se znáte s p. P*, tak to je v pořádku...".
Zajímavý, že vždy jsou takovýhle nějaké kecy ze strany mladých myslivců, asi "nové koště... " nebo nevim, mladý, tak aktivní a myslej si o sobě, že jsou lesapánem, nebo nevim...
Mladí jsou u nás taky drzí.
U nas jsou honitby uplne vsude, neni tu snad kousicek prirody bez ni. A i přesto si zde i v dobe honu lide pousteji psy navolno a nevi, ze treba omylem by mohli psa strelit. Ja psa uz moc nepoustim, nechce chodit bez voditka, tam mam aspon jistotu, ze kdyz mu rupne v bedne, ze nebude stvat zver - zkousel jednou zajice a od te doby klid, protoze vi, ze jej nedozene a nebude se obtěžovat behanim
Navic ty jejich vzdalenosti.. Hodne myslivcu si rado prihne a 50m jim muze pripadat jako 200m. Ale kdo nosi s sebou 200m pasmo aby si zmeril vzdalenost? Kamaradka se takhle tahala s myslivcem u soudu dloouho.
napsal(a):
Podívejte, je mi přes 50 a to, co jsem popsala, se odehrálo asi před 6 lety. Táta žije na polosamotě.
Chápu Vaši potřebu uštěpačnosti, někteří lidé to tak ve své povaze mají (tím se ale spíš shazujete, než že byste sbírala vtipné body), ale jestli si myslíte, že každý dodržuje předpisy a žijete v domnění, že všichni myslivci jsou při honu střízliví, tak to jste malá nejspíš Vy.
Navíc špatně čtete, nikde jsem nepsala, že ten člověk střílel.
Táta má pár hektarů půdy, v horní části samozřejmě neoplocené, proto byla "dohledávka" zřejmě ze strany myslivce opodstatněná - jen jsem psala, že je to poměrně nepříjemný pocit, vyjít ze dveří na dvůr a tam nečekaně potkat chlapa s puškou.
To je celé.
Navic ty jejich vzdalenosti.. Hodne myslivcu si rado prihne a 50m jim muze pripadat jako 200m. Ale kdo nosi s sebou 200m pasmo aby si zmeril vzdalenost?
Přesně tak. To jenom naivka si může myslet, že když existuje zákon, že se taky dodržuje. Bohužel to tak není a někteří lidi si dovolí daleko víc...
Ad ta střelba 200 m - pamatuju si, jak mi známá vyprávěla, že při honu na kachny jim zelení mužové stříleli přes rybník tak pěkně, že jim prostřelili okénko u chatičky. Nebyla to chatička hluboko v lesích.
To nic, to jen měla nějaká Orionka potřebu se vtipně (trapně) blýsknout. Trapně proto, že si myslí, že když něco nezažila, že se to nemůže stát.

RomčaJelča
napsal(a):
To nic, to jen měla nějaká Orionka potřebu se vtipně (trapně) blýsknout. Trapně proto, že si myslí, že když něco nezažila, že se to nemůže stát.
Nedá mi to a musím reagovat. Až bude u vás hon a na něm opilí myslivci, zavolejte mě. A pak hned policii. Já se jen kouknu a policie jim dá podýchat. V dřvějších dobách snad. Dneska si žádný hospodář nevezme na triko, vzít na hon opilého střelce ani nadháněče. Hon musí být ohlášený a namátkové razie policie jsou v době honů časté. Myslíte, že někdo z myslivců chce jen tak ze srandy kvůli štamprleti přijít o zbroják ?
Po honu, v hospodě - to je něco jiného.
Jinak jsou to jen přežívající stereotypy. A pokud ne, máte ohlašovací povinnost - tak konejte. V reálu - ne na iFauně.

RomčaJelča
napsal(a):
Navic ty jejich vzdalenosti.. Hodne myslivcu si rado prihne a 50m jim muze pripadat jako 200m. Ale kdo nosi s sebou 200m pasmo aby si zmeril vzdalenost?
Přesně tak. To jenom naivka si může myslet, že když existuje zákon, že se taky dodržuje. Bohužel to tak není a někteří lidi si dovolí daleko víc...
Pokud víte o někom, kdo zákon nedodržuje, braňte se. Ohlašte to !
Stejně tak, když vám bude někdo vyhrožovat zastřelením psa. Stěžujte si na místní myslivecké jednotě. Stejně tak, když vám poleze myslivec s puškou do dvora. Mě nikdo z našich myslivců zastřelením psa nevyhrožuje - ani nikomu jinému. Nemám tudíž co řešit. Opilí myslivci po vsi také nechodí. Když někdo v honitbě střílí, bezodkladně to hlásí hospodáři. Každý střelený kus jde nejdřív na "klubovnu", dostane známku, zkontroluje hospodář, pak může k dalšímu "zpracování". Ono to v té myslivosti zase není taková divočina, jak si myslíte. Myslivec, který by nedodržoval zákon o myslivosti, by rychle z jednoty vyletěl.

RomčaJelča
napsal(a):
Napsat na Fauně "bohužel to tak není a někteří si..." je hrozně jednoduché a demagogické. Jestli to takhle u vás vypadá - řešte to !
napsal(a):
Pokud víte o někom, kdo zákon nedodržuje, braňte se. Ohlašte to !
Stejně tak, když vám bude někdo vyhrožovat zastřelením psa. Stěžujte si na místní myslivecké jednotě. Stejně tak, když vám poleze myslivec s puškou do dvora. Mě nikdo z našich myslivců zastřelením psa nevyhrožuje - ani nikomu jinému. Nemám tudíž co řešit. Opilí myslivci po vsi také nechodí. Když někdo v honitbě střílí, bezodkladně to hlásí hospodáři. Každý střelený kus jde nejdřív na "klubovnu", dostane známku, zkontroluje hospodář, pak může k dalšímu "zpracování". Ono to v té myslivosti zase není taková divočina, jak si myslíte. Myslivec, který by nedodržoval zákon o myslivosti, by rychle z jednoty vyletěl.
Jestli to u Vás takto funguje, tak to je jedině dobře. Osobně si bohužel nemyslím, že by to tak ale skutečně fungovalo všude

marcelaamax
napsal(a):
Jestli to u Vás takto funguje, tak to je jedině dobře. Osobně si bohužel nemyslím, že by to tak ale skutečně fungovalo všude
Ano, takhle to u nás funguje a myslím, že i jinde ( i když neříkám, že všude ). A opakuji se : Když to někde nefunguje - braňte se. Na vesnicích, kde se všichni znají - neměl by být problém. Myslivecká jednota si honební pozemky pronajímá od vlastníků. Vlastníci pozemků jsou obyvatelé obce. Nebudou myslivci "sekat dobrotu", vlastníci jim vypoví nájem pozemků.
Nechcete mít svůj pozemek v honitbě, nechte si ho z honitby vyjmout.
A ještě dodám : Myslivci jsou ti oškliví, kteří střílí i lišky, kuny. A kdo myslíte, že to po nich žádá ? No přece ti hodní občani, kteří mají slepice, králíky atd.
A pak třeba ti, kdo nutně potřebují jezevčí sádlo na průdušky...
napsal(a):
Ano, takhle to u nás funguje a myslím, že i jinde ( i když neříkám, že všude ). A opakuji se : Když to někde nefunguje - braňte se. Na vesnicích, kde se všichni znají - neměl by být problém. Myslivecká jednota si honební pozemky pronajímá od vlastníků. Vlastníci pozemků jsou obyvatelé obce. Nebudou myslivci "sekat dobrotu", vlastníci jim vypoví nájem pozemků.
Nechcete mít svůj pozemek v honitbě, nechte si ho z honitby vyjmout.
A ještě dodám : Myslivci jsou ti oškliví, kteří střílí i lišky, kuny. A kdo myslíte, že to po nich žádá ? No přece ti hodní občani, kteří mají slepice, králíky atd.
A pak třeba ti, kdo nutně potřebují jezevčí sádlo na průdušky...
Nevím, jak přesně to u nás je a nechci se v tom rýpat. Myslivci mi tady nijak nevadí. Se psem můžu chodit na volno všude a nemají problém. Jen jako lidi (zrovna ti co jsou u nás) je nemusím - zejména po tom co jsem pár z nich viděla cvičit psy. Možná kdybych se v tom začala rýpat, tak mi vadit začnou, respektive začnu vadit já jím a budou dělat problémy.
Ale myslím si, že s těma zákonama, s tím, že na honě nemůžou pít alkohol to tady tak horké nebude.
Aliens_II
napsal(a):
A tak výborně. Ale já mám pocit, že ten dědula byl osvobozen, že už byl velmi stár. Ale nesledoval jsem to.
Ale já si prostě stojím za tím, že je to tady špatně. Jsou zloději, co chodí v noci do domů, když lidé spí. A kradou. Když jej zabiji, on nebude ozbrojen, budu mít kruté problémy. Ale ano, bude se to všelijak zkoumat. A možná, možná mě nic hrozit nakonec nebude.
Pokud ale by bylo dáno, že jsem, jsme všichni chráněni a když zloděj leze k nám domů, musí prostě vědět, že ho můžu v klidu odprásknout. Možná, že si to rozmyslí.
Ne ne, ten děda byl osvobozen, ptž jeho střelba byla uznána jako oprávněná obrana proti cikánům.

..."Ale myslím si, že s těma zákonama, s tím, že na honě nemůžou pít alkohol to tady tak horké nebude"...
To jsou přesně taková ta prohlášení...kolektivní vina se tomu říká ?
To je jako kdybyste teď, po tom co jeden opitý strojvůdce smetl auto, prohlásila, že všichni mašifírové chlastaj.
Jedna paní povídala, že přece ti myslivci atd, tak jsou všichni ožralové.

Co vím porůznu od známých, tak kontroly skutečně chodí a myslivci si opravdu dávají pozor, protože ti pod vlivem by měli utrum. Ještě před pětadvaceti lety byla jiná situace, to si sama pamatuji, když jsme jako puberťáci na chalupě šli sem tam na zahájení a nějaké panáky tam padaly, né že né. V současnosti to bude max. nějaká temná výjimka.
napsal(a):
..."Ale myslím si, že s těma zákonama, s tím, že na honě nemůžou pít alkohol to tady tak horké nebude"...
To jsou přesně taková ta prohlášení...kolektivní vina se tomu říká ?
To je jako kdybyste teď, po tom co jeden opitý strojvůdce smetl auto, prohlásila, že všichni mašifírové chlastaj.
Jedna paní povídala, že přece ti myslivci atd, tak jsou všichni ožralové.
Ale to je právě ono, já nemluvím o všech myslivcích jako celku, já mluvím o těch u nás
napsal(a):
Co vím porůznu od známých, tak kontroly skutečně chodí a myslivci si opravdu dávají pozor, protože ti pod vlivem by měli utrum. Ještě před pětadvaceti lety byla jiná situace, to si sama pamatuji, když jsme jako puberťáci na chalupě šli sem tam na zahájení a nějaké panáky tam padaly, né že né. V současnosti to bude max. nějaká temná výjimka.
Já neříkám, že to tak je, třeba není. Jen u nás mi to tak připadá. Kolikrát když hned po honu přijdou na svojí chatu za hospodu, tak nevypadají zrovna úplně střízliví, ale třeba se mi to jenom zdá

marcelaamax
napsal(a):
Já neříkám, že to tak je, třeba není. Jen u nás mi to tak připadá. Kolikrát když hned po honu přijdou na svojí chatu za hospodu, tak nevypadají zrovna úplně střízliví, ale třeba se mi to jenom zdá
On taky je hon a hon. V polích na bažanty - třebas není tak náročný jako naháňka u nás v kopcovitém a skalnatém terénu. Tam by opilec neprošel ani bez flinty - natož ještě střílet.

napsal(a):
On taky je hon a hon. V polích na bažanty - třebas není tak náročný jako naháňka u nás v kopcovitém a skalnatém terénu. Tam by opilec neprošel ani bez flinty - natož ještě střílet.
A z posedu dokáží spadnout i zcela střízliví ! ( No zas taková sranda to nebyla, odlítal s ním vrtulník.).