Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
7.9.2015 09:18
Iliena

XXX.XXX.37.7

Dobrý den,
včera se nám stala nepříjemná věc. Ráno jsem pustila psa na zahradu, já mezitím šla nakrmit králíky a pak jsme si sedli s kafem na zahradu. Pes si šel sednou k nám, když jsme si všimli, že má oteklé jedno horní víčko. Nepřikládali jsme tomu váhu, mysleli jsme, že ji jen něco štíplo. Asi po půl hodině jsme šli domů, kde jsme si zjistili, že má všude po těle bouličky (je krátkosrstá, byla dobře vidět nadzvedlá srst). Hledali jsme pod srstí štípance, ale nic zarudlého tam nebylo, jen všude "výstupky". Po chvíli jí otekl pravý pysk a začal i levý. To už jsem volala na pohotovost a jeli jsme. Bohužel nevíme co ji mohlo dát žihadlo nebo kolik. První odhad veterinářky byl více včel na jednou. Dostala injekci do žíly a jeli jsme domů. Injekci dostala v 11 a zhruba ve 2 odpoledne už nebylo po ničem ani stopy, splaskla a i bouličky zmizeli. Za celý den jí nic nebylo, jedla, chtěla si hrát - normálka. Večer, spala stočená v křesle. Když se v půl desátý vzbudila, k naší hrůze měla oteklý čumák a byla oteklá i okolo očí. Takže jsme jeli znovu. Tentokrát nás ošetřoval veterinář. Prý se mu to na hmyzí poštípání nezdá. To prostě po injekci zmizí, ale že se takhle chová zmijí uštknutí, že se otoky vrací. Tak nevím, na zahradě za 7 let co tu bydlíme jsme hada nepotkali a včera bylo jen 13 stupňů, což se mi na hada zdá málo. Dnes máme jet ve 12 ještě na kontrolu. Jinak teď je to 11 hodin od poslední injekce a oteklá zatím není (včera po 11 hodinách byla jak klaun). Setkal jste se někdo s něčím podobným? Nevím co si o tom myslet... Napadla nás i alergie na potraviny, ale nic nového neměla a že by se vytvořila, tak prudká reakce na něco co je zvyklá jíst?
Za jakékoliv Vaše příspěvky budu vděčná .

7.9.2015 09:28
lev

XXX.XXX.253.186

Po zmiji je otok na jednom místě (velký, bolestivý) a najdete 2 dírky, cca 1-2 cm od sebe (-kousanec) a psovi je celkově špatně. Tohle je nějaký hmyz. Letos je toho všude plno a štípance se chovají jinak než v minulosti, u lidí většinou končí atb. Spíš to vypadá na vosy, mravence.

7.9.2015 09:33
Iliena

XXX.XXX.37.7

lev napsal(a):
Po zmiji je otok na jednom místě (velký, bolestivý) a najdete 2 dírky, cca 1-2 cm od sebe (-kousanec) a psovi je celkově špatně. Tohle je nějaký hmyz. Letos je toho všude plno a štípance se chovají jinak než v minulosti, u lidí většinou končí atb. Spíš to vypadá na vosy, mravence.

Letos už měla jak bodnutí od včely (bez reakce) i od vosy (pysk nateklý jak blázen, ale pomohla ledová voda). Proto jsem tak překvapená takovouhle reakcí, otoky na tolika místech a ty bouličky... Ale snad už to bude dobré, jinak je pravda, že tchýně skončila po vose na atb a já po včele týden s boulí jak vejce. Děkuji za příspěvěk

7.9.2015 12:22
Iliena

XXX.XXX.37.7

Tak jsem zpět z kontroly, vypadá to prý výrazně lépe než včera, čímž se vylučuje hadí uštknutí. Nevím teda proč nás s tím včera večer strašil . No hlavně, že je psovi lépe.

7.9.2015 12:32
lev

XXX.XXX.253.186

Mohla se vytvořit alergie. Pětkrát vás něco štípne a nic a pošesté skončíte na kapačkách.

7.9.2015 12:58
koňadra

XXX.XXX.138.226

Naše krátkosrstá fena měla vloni také takovou reakci na včelí štípnutí. Šli jsme s ní nedaleko včelína, chodíme tam běžně a nikdy nic, ale tentokrát asi měla smůlu a některá (možná jich bylo víc) ji štípla. Boule po celém těle, nateklé pysky, hlava, víčka, zvracela, sotva dolezla domů, ale ještě, že dolezla, protože 60 kg živé váhy bych domů na rukách asi nedovlekla. Snad bych ji musela někde uvázat a běžet pro auto. Ihned jsme jeli k veterináři, po injekci se zázračně spravila a recidiva nenastala. Ilieno - letos jsou zvlášť agresivní vosy, mohly vaši fenku štípnout i 2x za jeden den, je to tedy blbá náhoda, ale když se to stalo mně, tak proč ne psovi?

7.9.2015 15:30
Iliena

XXX.XXX.2.252

koňadra napsal(a):
Naše krátkosrstá fena měla vloni také takovou reakci na včelí štípnutí. Šli jsme s ní nedaleko včelína, chodíme tam běžně a nikdy nic, ale tentokrát asi měla smůlu a některá (možná jich bylo víc) ji štípla. Boule po celém těle, nateklé pysky, hlava, víčka, zvracela, sotva dolezla domů, ale ještě, že dolezla, protože 60 kg živé váhy bych domů na rukách asi nedovlekla. Snad bych ji musela někde uvázat a běžet pro auto. Ihned jsme jeli k veterináři, po injekci se zázračně spravila a recidiva nenastala. Ilieno - letos jsou zvlášť agresivní vosy, mohly vaši fenku štípnout i 2x za jeden den, je to tedy blbá náhoda, ale když se to stalo mně, tak proč ne psovi?

Je mi jasné, že se mohlo něco takového stát. Jen mě to celé zmátlo, nástup byl dost pozvolný, cca tak hodina, no a pak ten druhý otok večer. Tak mě zajímalo, jestli se s tím někdo setkal. Zimu nesnáším, ale jediná výhoda je, že ty mrchy přestanou lítat.

7.9.2015 16:54
archetto

XXX.XXX.2.226

To spíš vypadá, že někde hrábla do vosího hnízda, jsou i v zemi a většinou to psy irituje. Večerní otok přikládám tomu, že ustoupil účinek injekce a prostě to znovu nateklo. Mám s tím sama zkušenost, jednou se stejný kousek podařil i mojí feně.

7.9.2015 20:08
Iliena

XXX.XXX.17.233

archetto napsal(a):
To spíš vypadá, že někde hrábla do vosího hnízda, jsou i v zemi a většinou to psy irituje. Večerní otok přikládám tomu, že ustoupil účinek injekce a prostě to znovu nateklo. Mám s tím sama zkušenost, jednou se stejný kousek podařil i mojí feně.

Chudák, taky moc "hezký". Hnízdo určitě ne, stalo se to u nas na zahradě a stopro tu žádné není. Ona vosy nehoní (kupodivu), ale ráda chodí na jablka a ted hlavně na švestky. Spadané ovoce sbíráme minimálně 3x denne, ale vše se ohlídat nedá. Myslím, že problém je v tom, že se ochladilo. Když bylo teplo a pes proběhl okolo vosy, tak prostě odletěla, jenže ted jsou zmrzlý. Když jsem zrovna dneska sbírala jablka vypadlo jich na zem asi 5, neletěly, jen vypadly. Takže tak nějak se to asi stalo, šla na ovoce a ty mrchy ani nevzlitly.

7.9.2015 22:35
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Iliena napsal(a):
Chudák, taky moc "hezký". Hnízdo určitě ne, stalo se to u nas na zahradě a stopro tu žádné není. Ona vosy nehoní (kupodivu), ale ráda chodí na jablka a ted hlavně na švestky. Spadané ovoce sbíráme minimálně 3x denne, ale vše se ohlídat nedá. Myslím, že problém je v tom, že se ochladilo. Když bylo teplo a pes proběhl okolo vosy, tak prostě odletěla, jenže ted jsou zmrzlý. Když jsem zrovna dneska sbírala jablka vypadlo jich na zem asi 5, neletěly, jen vypadly. Takže tak nějak se to asi stalo, šla na ovoce a ty mrchy ani nevzlitly.

Dobrý večer, kde máte zahradu? Jsou místa, kde se prostě zmije nevyskytují. A pak zase znám lidi z určitých oblastí, kteří klidně najdou zmijí mláďata metr od prahu. Stejně jako ostatní si nemyslím, že Vaši fenku uštkla zmije, ale když udáte lokalitu, kde bydlíte (máte zahradu), tak pak ještě můžete zmiji event. vyloučit proto, že se v dané oblasti prostě nevyskytuje. Vím, že na Terarijních zvířatech kdysi někdo dával k dispozici právě mapku výskytu zmijí v ČR.

8.9.2015 07:49
Iliena

XXX.XXX.76.6

fikovnice napsal(a):
Dobrý večer, kde máte zahradu? Jsou místa, kde se prostě zmije nevyskytují. A pak zase znám lidi z určitých oblastí, kteří klidně najdou zmijí mláďata metr od prahu. Stejně jako ostatní si nemyslím, že Vaši fenku uštkla zmije, ale když udáte lokalitu, kde bydlíte (máte zahradu), tak pak ještě můžete zmiji event. vyloučit proto, že se v dané oblasti prostě nevyskytuje. Vím, že na Terarijních zvířatech kdysi někdo dával k dispozici právě mapku výskytu zmijí v ČR.

Na kraji města ve Stakonicích, ale jak jsem psala sám veterinář včera zmiji vyloučil, to by pru včera dobrá ještě nebyla. Jinak vážně jsem začala uvažovat, že nechám feňuli pojistit .

8.9.2015 12:59
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Iliena napsal(a):
Na kraji města ve Stakonicích, ale jak jsem psala sám veterinář včera zmiji vyloučil, to by pru včera dobrá ještě nebyla. Jinak vážně jsem začala uvažovat, že nechám feňuli pojistit .

A viděla jste někdy ve Vaší oblasti zmiji? Mám pocit, že zrovna Strakonicko výskyt zmijí má. I když jak píšete, u Vás šlo o poštípání hmyzem...

8.9.2015 13:03
fikovnice

XXX.XXX.240.1

Mírně OT: Jsem z Brna, ale kdysi jsem četla tento příspěvek (sice už nevím kde, ale nebylo to Jedna paní povídala; tuším to bylo v nějakém tištěném periodiku). Šlo o to, že někdo viděl, jak se vrátila rodinka autem odněkud z dovolené. Otevřeli kufr a vynášeli věci ke dveřím paneláku. No a dotyčný pozorovatel viděl jak z tašky vydělané z kufru se nikým nepozorován vyplazil had a během pár sekund zmizel v sídlištní trávě. Pro mě, která mám bohužel fobii z hadů, celkem nemilá, i když silně realistická příhoda.

8.9.2015 16:41
Iliena

XXX.XXX.38.0

fikovnice napsal(a):
A viděla jste někdy ve Vaší oblasti zmiji? Mám pocit, že zrovna Strakonicko výskyt zmijí má. I když jak píšete, u Vás šlo o poštípání hmyzem...

Jen užovku a slepýšů nepočítaně ( i když to není had). Jinak jsme na kraji města, takže na tak plaché zvíře jako je zmije si myslím, že je tu moc ruch. Ale myslím že v okolí by jsme ji asi mohli potkat, i proto že místní veterinář se s tim několikrát setkal.

9.9.2015 22:50
hunter

XXX.XXX.22.6

Popravdě nevím, jak reaguje pes na zmijí uštknutí.
Nicméně zmije se vyskytuje převážně ve vlhkých oblastech, podhorské až horské oblasti, v nížinách se s ní setkáte málokdy. I když je to had, tak teploty nad 30 pro ně nejsou ideální, Setkat se s ní můžete už těsně po zimě, kdy jsou ještě zbytky sněhu, ale už je vyšší sluneční aktivita, to se ji teprve začíná tvořit jed. V průběhu léta začíná být aktivní spíše navečer. Má ráda "bordel", kam dopadá dostatek slunečního záření - jestli máte na zahradě třeba zarostlou nepoužívanou skalku, tak je to pro ně ideální místo.

9.9.2015 22:54
fikovnice

XXX.XXX.240.1

hunter napsal(a):
Popravdě nevím, jak reaguje pes na zmijí uštknutí.
Nicméně zmije se vyskytuje převážně ve vlhkých oblastech, podhorské až horské oblasti, v nížinách se s ní setkáte málokdy. I když je to had, tak teploty nad 30 pro ně nejsou ideální, Setkat se s ní můžete už těsně po zimě, kdy jsou ještě zbytky sněhu, ale už je vyšší sluneční aktivita, to se ji teprve začíná tvořit jed. V průběhu léta začíná být aktivní spíše navečer. Má ráda "bordel", kam dopadá dostatek slunečního záření - jestli máte na zahradě třeba zarostlou nepoužívanou skalku, tak je to pro ně ideální místo.

"Huntere", vidím, že máte odborné znalosti. Prosím, neuměl byste zodpovědět dotaz, zda se vyskytují (nebo mohou vyskytovat) zmije na Brněnské přehradě? Mnoho let se to snažím zjistit (mám na mysli dotazy různých lidí, kteří třeba na přehradu často jezdí) a pořád ten dotaz zůstává ve fázi 50:50.

9.9.2015 22:56
fikovnice

XXX.XXX.240.1

fikovnice napsal(a):
"Huntere", vidím, že máte odborné znalosti. Prosím, neuměl byste zodpovědět dotaz, zda se vyskytují (nebo mohou vyskytovat) zmije na Brněnské přehradě? Mnoho let se to snažím zjistit (mám na mysli dotazy různých lidí, kteří třeba na přehradu často jezdí) a pořád ten dotaz zůstává ve fázi 50:50.

Ještě dodatek - mám pocit, že se najdou lidé, kteří jsou schopni zaměnit zmiji za užovku hladkou, která má také černou kresbu na šedě zbarveném těle.

9.9.2015 23:16
hunter

XXX.XXX.22.6

Přesně tak, mnoho lidí si je plete. Spíše bych se přikláněl právě k užovce (měly by se tam vyskytovat i užovky podplamaté), ale jestli se tam vyskytují i zmije, to opravdu neumím zhodnotit. Prostředí tam neznám, takže nechci nijak hodnotit.

9.9.2015 23:20
fikovnice

XXX.XXX.240.1

hunter napsal(a):
Přesně tak, mnoho lidí si je plete. Spíše bych se přikláněl právě k užovce (měly by se tam vyskytovat i užovky podplamaté), ale jestli se tam vyskytují i zmije, to opravdu neumím zhodnotit. Prostředí tam neznám, takže nechci nijak hodnotit.

Aha, i tak děkuji. Ony užovky hladké bývají potvory - to vím, že se snadno nechají vytočit, tak pak možná vznikají fámy, že na Brněnské přehradě jsou útočící zmije. Ale právě jak jste psal o nadmořské výšce, tak přesně tento argument se mi zdá, že v případě Brna hraje proti výskytu zmijí. Ale fakt nevím. Lidí dušujících se, že u přehrady narazili na zmiji, je také celkem dost.

Přidejte reakci

Přidat smajlík