VěraVěra

XXX.XXX.0.230
Dobrý den, máme doma chlapečka štěně křížence a fenku německého ovčáka. Fenka je vykastrovaná protože má dysplazii kyčelního kloubu. Chtěla bych nechat vykastrovat i pejska aby po ní neskákal se svými tužbami nenamáhal její klouby. Kdy je správný věk na kastraci pejska, teď má teprve 7. týdnů ale lepší zjišťovat dřív než později. Děkuji za názory a odpovědi. S pozdravem Věra.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Chtěla bych nechat vykastrovat i pejska aby po ní neskákal se svými tužbami nenamáhal její klouby"
Za prvé, i kastráti jsou schopni normálně krýt (samozřejmě z toho nejsou štěňata) a mají tužby, za druhé kastrandu by obtěžovat nemusel.
VěraVěra
napsal(a):
Dobrý den, máme doma chlapečka štěně křížence a fenku německého ovčáka. Fenka je vykastrovaná protože má dysplazii kyčelního kloubu. Chtěla bych nechat vykastrovat i pejska aby po ní neskákal se svými tužbami nenamáhal její klouby. Kdy je správný věk na kastraci pejska, teď má teprve 7. týdnů ale lepší zjišťovat dřív než později. Děkuji za názory a odpovědi. S pozdravem Věra.
Pokud je to nutné ze zdravotních důvodů.
Co má společného kastrace s DKK kromě toho, že tento problém zhorušuje až o 1 stupeń?
anonymx
napsal(a):
Můžete prosím vysvětlit, co má kastrace společného se špatným postavením kloubů?
Vysvětlím to za zadavatelku s dovolením...asi to, že by nebylo dobré, kdyby nějakým nedopatřením zabřeznula...
Pro zadavatelku: pejsu nechtě normálně dospět a je pravděpodobné, že vůbec po fence skákat nebude, naši psi jsou nadrženci, ale kastrátek si všimnou maximálně tak, že si čichnou.
Špatným postavením kloubů dochází k opotřebování chrupavky, vzniká většinou rychle arthrosa. Kastrací dochází ke ztrátě pružnosti vazivových tkání a tedy rychlejšímu nástupu problémů s kouby a vazy. Existují na to rozsáhlé studie, jedna z nich byla svého času uveřejněna na stránkách RC krmiva, přeložená do češtiny, jinak jsou většinou v AJ. Je jich po netu k sehnání dost.
VěraVěra
napsal(a):
Psa bych kastrovala nejdříve kolem 15ti měsíců věku.
Těch výkřiků od scylly si nevšímejte. Je až přehnaně paranoidní, co se týče kastrace a velmi ráda v tomto směru lidi opravdu děsí.

Nekastrovala bych ho vůbec. Fenka není tak blbá aby ho po sobě nechala skákat když jí to bude vadit. Jinak kastrace na tohle nemá vliv, skákat bude i kastrát, skáčou i feny, např u nás je to obráceně, fena leze na psa.Jinak nejenom obskakováním ale i při hře se psi po sobě válejí, šlapou na sebe, není vyjímkou že jeden přistane tomu druhému na zádech apod. to by jste mu opravdu museli amputovat i nohy.DKK trpí spousty psů u některých to majitelé ani neví když jsou bez pp.Chce to nějakou kloubní výživu a hlavně pohyb.
VěraVěra

XXX.XXX.0.230
Děkuji za pochopení. tak jsem to myslela. aby po fence neskákal s jiným úmyslem než hrou. a kamarádka má tři fenky nekastrované a navštěvujeme ji každý den v jejím areálu kde si psi mohou volně běhat a hrát.. tak přece ho nenechám naskočit tři feny.. :-D :-D.
VěraVěra

XXX.XXX.0.230
scylla
napsal(a):
Špatným postavením kloubů dochází k opotřebování chrupavky, vzniká většinou rychle arthrosa. Kastrací dochází ke ztrátě pružnosti vazivových tkání a tedy rychlejšímu nástupu problémů s kouby a vazy. Existují na to rozsáhlé studie, jedna z nich byla svého času uveřejněna na stránkách RC krmiva, přeložená do češtiny, jinak jsou většinou v AJ. Je jich po netu k sehnání dost.
Pochopila jste že DKK má fenka a já se bavím o kastraci psa - chlapečka? nevim proč to míchat dohromady. pes je naprosto zdravej.
Napsala jste, že fenka je po kastraci, protože má DKK. Kastrace chlapečka má na tohle ještě horší vliv, protože fena je hormonálně aktivní 2* ročně, ale pes vlastně pořád. Proč si pořizujete smíšenou smečku, když neumíte psa vychovat, aby po feně nelezl? Naví máte maličké štěně, tak snad máte na výchovu dost času.
VěraVěra

XXX.XXX.0.230
scylla
napsal(a):
Napsala jste, že fenka je po kastraci, protože má DKK. Kastrace chlapečka má na tohle ještě horší vliv, protože fena je hormonálně aktivní 2* ročně, ale pes vlastně pořád. Proč si pořizujete smíšenou smečku, když neumíte psa vychovat, aby po feně nelezl? Naví máte maličké štěně, tak snad máte na výchovu dost času.
Svá moudra si nechte pro někoho jiného.. já se ptala hlavně na to v jakém věku se pes kastruje. jak můžete vědět jak já vychovávám svá zvířata?! nashledanou.
VěraVěra
napsal(a):
Pochopila jste že DKK má fenka a já se bavím o kastraci psa - chlapečka? nevim proč to míchat dohromady. pes je naprosto zdravej.
"Pes je naprosto zdravej"
potom tedy - KASTRACE = ÚMYSLNÉ ZMRZAČENÍ
http://judies.blog.cz/0808/nez-nechate-sveho-psa-vykastrovat.
VěraVěra

XXX.XXX.0.230
A proč bych neměla nechávat psa kastrovat když je nechci množit. na světě je tolik psů po útulkách že to hezký není.. a když vím že bude v kontaktu minimálně se třema fenkama tak je asi logické že ho nechám vykastrovat.. má otázka zněla hlavně : kdy je správná doba na kastraci.. komenty typu : ˇtím mu ubližujeteˇ a podobně jsou nemístné..

Nebylo by kapku ku psu šetrnější za těmi fenami prostě v době hárání nechodit?
VěraVěra

XXX.XXX.0.230
napsal(a):
Nebylo by kapku ku psu šetrnější za těmi fenami prostě v době hárání nechodit?
A myslíte že hárají všechny najednou? mám tam ustajeného koně. taky vykastrovaného. taky mě ukamenujete? takže chodit tam prostě musím a nebudu ho přece pořád nechávat doma...

VěraVěra
napsal(a):
A myslíte že hárají všechny najednou? mám tam ustajeného koně. taky vykastrovaného. taky mě ukamenujete? takže chodit tam prostě musím a nebudu ho přece pořád nechávat doma...
Lidi mrzačí zvířata pro svoje pohodlí, vy tam chodit musíte tak kvůli tomu musíte zmrzačit psa. Fena nehárá pořád, dokonce ani při hárání není svolná ke krytí pořád, prostě jde jen o pár dní v roce, kdy by tam pes nemohl, ale proč se tím zabývat, vykastrujeme ho a hotovo. Proč se kastrují koně, zrovna tak pro lidské pohodlí, aby byli hodní, ovladatelní. Prostě ze zdravého zvířete se udělá kastrát /mrzák/. Krom pár jedinců u kterých to bylo nutné ze zdravotních důvodů je to k ničemu.

aj
napsal(a):
Já měla kastrovaného křížence a nemyslím si, že by byl zmrzačený. Někdy mi připadá, že lidi odmítají kastraci s úplně iracionálních důvodů.
A důvod kastrace ?
VěraVěra
napsal(a):
Ukamenují. Nechte psa dospět a kolem toho roka a půl s klidným svědomím nechte vykastrovat.

aj
napsal(a):
Pes byl kříženec, společně s ním v jednom bytě 2 fenky s PP.První hárání jsem protrpěla, ale pak jsem ho nechala radši vykastrovat.
Dobře pokud jde o nechtěného nalezence, budiž. Otázkou je zda by nebylo lepší místo něj poskytnout domov třeba třetí fence.A také o to zda to nalezenec byl a nebo jste si ho prostě k fenám pořídila z nerozvážnosti. Jinak hárání lze vyřešit i oddělením psů.Mám psa i fenu a nevidím v tom až tak velký problém je ohlídat nebo rozdělit.
VěraVěra

XXX.XXX.0.230
napsal(a):
Lidi mrzačí zvířata pro svoje pohodlí, vy tam chodit musíte tak kvůli tomu musíte zmrzačit psa. Fena nehárá pořád, dokonce ani při hárání není svolná ke krytí pořád, prostě jde jen o pár dní v roce, kdy by tam pes nemohl, ale proč se tím zabývat, vykastrujeme ho a hotovo. Proč se kastrují koně, zrovna tak pro lidské pohodlí, aby byli hodní, ovladatelní. Prostě ze zdravého zvířete se udělá kastrát /mrzák/. Krom pár jedinců u kterých to bylo nutné ze zdravotních důvodů je to k ničemu.
Máte vůbec nějaké zvířata? myslím že komentujete uplně mimo mísu.. ano mám valacha protože je ve stádě kobyla a hucul je svéhlavý i když je vykastrovaný. takže z pohodlnosti to určitě není. ke psovi jsem myslím napsala všechny okolnosti a ještě máme dvě kočky a taky vykastrované aby nám netahali domů pořád koťata. co je na tom jako špatného... já myslím že nic. spíše je to zodpovědnost aby nekončili mláďata zbytečně v útulcích a koně na jatkách. kolik lidí to hází hned po porodu do kotle a topí.. proč? není lepší tomu zabránit takhle?!

VěraVěra
napsal(a):
Máte vůbec nějaké zvířata? myslím že komentujete uplně mimo mísu.. ano mám valacha protože je ve stádě kobyla a hucul je svéhlavý i když je vykastrovaný. takže z pohodlnosti to určitě není. ke psovi jsem myslím napsala všechny okolnosti a ještě máme dvě kočky a taky vykastrované aby nám netahali domů pořád koťata. co je na tom jako špatného... já myslím že nic. spíše je to zodpovědnost aby nekončili mláďata zbytečně v útulcích a koně na jatkách. kolik lidí to hází hned po porodu do kotle a topí.. proč? není lepší tomu zabránit takhle?!
Mám zvířata, mám nekastrovaného psa a nekastrovanou fenu. a čtyři kočky, z toho je jedna kastrovaná, pořád je nemocná a břicho tahá po zemi.Já jí kastrovat nedala, už jsem jí tak dostala.
VěraVěra
Dobrý den,
já mám doma taky kastráta a to ze zdravotních problému ( nemocná prostata ) a můj názor je, že nikdy a opravdu nikdy bych nenechala zdravého psa kastrovat. Když jdeme ven není problém u nás potkat háravdu v nejlepším, pejsci i ten co nebyl ještě kastrovaný tak klidně se daly a dají odvolat bez problému. Proto u mě nevidím důvod kastrace psa ani fenky.
Dája.
napsal(a):
Dobře pokud jde o nechtěného nalezence, budiž. Otázkou je zda by nebylo lepší místo něj poskytnout domov třeba třetí fence.A také o to zda to nalezenec byl a nebo jste si ho prostě k fenám pořídila z nerozvážnosti. Jinak hárání lze vyřešit i oddělením psů.Mám psa i fenu a nevidím v tom až tak velký problém je ohlídat nebo rozdělit.
První byl pes a až pak k němu přibyli fenky. Nevím jaké máte zkušenosti, ale v jednom bytě oddělení prostě nefunguje. Pejska jsme nechali vykastrovat a nemyslím si, že by byl zmrzačený. Choval se naprosto stejně, jak před tím. Trošku jsme bojovali s váhou, ale stačilo upravit krmení a srovnalo se to.
Ondra89

XXX.XXX.0.230
Paní, slečno, vůbec nevíte o čem mluvíte... Zvířata neznáte a žádny nemáte. To vás bych nechal vykastrovat protože vaše názory jsou ubohé a hloupé! A vaše geny bych zakazal i státem k rozmnožování. Ja mít číslo na prezidenta tak si vaši kastraci vydupu! To by nebylo těžké... Stačilo aby si přečetl váš příspevěk a hned by k vam poslal odchytovku. Zasloužíte Darwinovu cenu za hloupost.
VěraVěra
napsal(a):
Svá moudra si nechte pro někoho jiného.. já se ptala hlavně na to v jakém věku se pes kastruje. jak můžete vědět jak já vychovávám svá zvířata?! nashledanou.
Člověk by si měl uvědomit, že kastrace je trvalý nezměnitelný zásah do těla a zdraví psa. Měl by si uvědomit, že tím se změní pár věcí /hormony, v některých případech psychika/. A ten pes s tím pak bude žít až do konce svých dní. (viz to, úbyek hormonů vs. atróza). U sebe by člověk sakra přemýšlel, zda takový zákrok podstoupit. Měl by tak udělat i u svýho nejlepšího přítele.
Zrzavci
napsal(a):
Člověk by si měl uvědomit, že kastrace je trvalý nezměnitelný zásah do těla a zdraví psa. Měl by si uvědomit, že tím se změní pár věcí /hormony, v některých případech psychika/. A ten pes s tím pak bude žít až do konce svých dní. (viz to, úbyek hormonů vs. atróza). U sebe by člověk sakra přemýšlel, zda takový zákrok podstoupit. Měl by tak udělat i u svýho nejlepšího přítele.
Moc pěkně napsáno.
VěraVěra
napsal(a):
Mám fenu a psa. V panelákovém bytě. Fenu jsem si brala z útulku. Ani jeden není kastrovaný. U feny jsem uvažovala o kastraci z jediného důvodu - je to hodně stará fenka a protože mi na ní hodně hodně hodně záleží, mám strach z pyometry. A i přesto jsem se pro preventivní kastraci nerozhodla - právě proto, že to je zákrok nevratný, navíc operace to není úplně lehká. Každá narkóza s sebou nese nejen riziko, ale také zátěž. Na hárání fenku a psa oddělíme na ty nejhorší dny, jinak fungují pod dozorem. Pes se tak aspoň naučí, že poslouchat se musí i u háravé fenky- tedy pro mě bonus zdarma navíc
Já sama, jsem pro kastraci fenky, protože jsem u fen z příbuzenstva zažila, co dokážou nadržení psi ze sousedství udělat s barákem oné hárající feny. Vidím to i na těch svých, ti také přicházejí o mozek, jakmile to v sousedství hárá. Po tom, co jsem je vloni v jednu v noci, našla u sousedů u brány, jsem už vyhrožovala, že je vykastruju a bude klid(nemyslela jsem to vážně, ale je pravdou, že by to bylo jednodušší pro nás a bezpečnější pro psy) Pes měl několikrát po háravkách zánět močáku, předkožky a nevím co ještě a veterinářka mi kastraci doporučovala. Jo...u svého psa se mi opravdu do ní nechtělo, vyhýbala jsem se tomu. Dopadlo to tak, že už třikrát po háravkách, nějak" divně onemocněl. Teď potřetí už dost dramaticky a dneska jsem se právě vrátila z veteriny se psem, na smrt nemocným. Verdikt: autoimunitní onemocnění, možná lupus, s prognózou velmi nejistou a tím, že to pravděpodobně spustily ty neustálé ataky říje. Takže kdybych už před rokem nebyla srab a cosi kdesi a psa dala vykastrovat, možná jsem mu mohla prodloužit život ještě o několik let. Takže nestrašte s tím, co může způsobit kastrace, protože život psa je natolik krátký, že s tím v pohodě dožije, kdežto s tím co máme my, či rakovinou dělohy či mléčné lišty, leda prd.

lesnížínka
napsal(a):
Já sama, jsem pro kastraci fenky, protože jsem u fen z příbuzenstva zažila, co dokážou nadržení psi ze sousedství udělat s barákem oné hárající feny. Vidím to i na těch svých, ti také přicházejí o mozek, jakmile to v sousedství hárá. Po tom, co jsem je vloni v jednu v noci, našla u sousedů u brány, jsem už vyhrožovala, že je vykastruju a bude klid(nemyslela jsem to vážně, ale je pravdou, že by to bylo jednodušší pro nás a bezpečnější pro psy) Pes měl několikrát po háravkách zánět močáku, předkožky a nevím co ještě a veterinářka mi kastraci doporučovala. Jo...u svého psa se mi opravdu do ní nechtělo, vyhýbala jsem se tomu. Dopadlo to tak, že už třikrát po háravkách, nějak" divně onemocněl. Teď potřetí už dost dramaticky a dneska jsem se právě vrátila z veteriny se psem, na smrt nemocným. Verdikt: autoimunitní onemocnění, možná lupus, s prognózou velmi nejistou a tím, že to pravděpodobně spustily ty neustálé ataky říje. Takže kdybych už před rokem nebyla srab a cosi kdesi a psa dala vykastrovat, možná jsem mu mohla prodloužit život ještě o několik let. Takže nestrašte s tím, co může způsobit kastrace, protože život psa je natolik krátký, že s tím v pohodě dožije, kdežto s tím co máme my, či rakovinou dělohy či mléčné lišty, leda prd.
Vy jste dobrá ( tedy vašeho pejska je mi líto, jestli jsem to pochopila, tak jeho nemoc má souvislost s háravkami okolo ?), ale nějak se mi nechce rozumět tomu, že bych měla nechat kastrovat fenu, protože sousedi nejsou schopni si psa ohlídat, aby k nám necoural ?
Já, která mám zdravou fenu bez problémů ( falešky ani nic podobného ) ji mám nechat vykastrovat a způsobit si eventuelně veliký problém třeba s inkontinencí ?
Ani se mi nechce věřit, že jste to myslela opravdu tak.
Máme smečku 2 feny a 1 pes. DVa roky jsme se s nima trápili, tedy spíš se trápil (poněkud) pes, když některá fena hárala, nemohl s námi na dlouhé procházky, musela jsem jít 40 minut s fenami a 20 minut s ním, ovšem on se stejnak vrátil ke kotcům fen a zpíval árie.
Protože jsem také chovatel koní a kdysi jsme z podobných důvodů vykastrovali jednoho hřebce nepoužitelného do chovu (aby nemusel být v době pohlavní dospělosti oddělen od stáda), rozhodli jsme se i pro kastraci psa. A je vyřešeno. Smečka chodí na procházky společně celoročně, když jedna z fen hárá, tak občas pes sice zkusí naskočit ale po pár frikčních pohybech seskočí a běhá po polích dál.
Sousedi mají nekastrované psy, takže pokud feny hárají a jsou doma, musí být háravka pro jistotu v kotci - až na tu dohlíženou procházku.
U koní je kastrace hřebců časté preventivní řešení nechtěného početí, proč tedy nedělat totéž u psů? Myslím si, že kdyby více chovatelů, kteří nemají chovné psy, nechali psa kastrovat, měli by majitelé fen více klidu.
Samozřejmě, vykastrovat lze i fenu, ale je to pro ni těžší operace než pro psa.
PS: chlapovi, co není veterinář (a tedy zvyklý) nebo zkušený koňák, samozřejmě trne při představě této operace, i když se týká neznámého psa. Zvířecím samcům se po kastraci spíše uleví, už ho do ničeho netlačí pudy.
Já osobně bych nikdy neměla dobrovolně nekastrovaného psa a nekastrovanou fenu. Zažila jsem to jednou, kdy k mému RR nečekaně přibyla týraná fenka NO. Protože nejsem příznivcem kastrací, tak jsme se to chvíli snažili zvládat. Ale pes vždy tak neskutečně vyváděl, naříkal, třepal se a kňučel a nebyl schopný ani chvíli odpočívat.
Jinak byl velmi dobře vycvičený, od cizí háravky odvolatelný.
Původně jsme ji chtěli dát dokupy a najít jí nové majitele, ale tak neskutečně k nám přilnula a cizích se bála, že jsme neměli to srdce. Tak jsme ji nakonec vykastrovali. Prožila s námi krásných 10 let bez jediného problému.
napsal(a):
Vy jste dobrá ( tedy vašeho pejska je mi líto, jestli jsem to pochopila, tak jeho nemoc má souvislost s háravkami okolo ?), ale nějak se mi nechce rozumět tomu, že bych měla nechat kastrovat fenu, protože sousedi nejsou schopni si psa ohlídat, aby k nám necoural ?
Já, která mám zdravou fenu bez problémů ( falešky ani nic podobného ) ji mám nechat vykastrovat a způsobit si eventuelně veliký problém třeba s inkontinencí ?
Ani se mi nechce věřit, že jste to myslela opravdu tak.
ale nějak se mi nechce rozumět tomu, že bych měla nechat kastrovat fenu, protože sousedi nejsou schopni si psa ohlídat, aby k nám necoural ? - ano, přesně tak jsem to myslela. Až by jste měla přechcanou celou novou fasádu na baráku, rozervané vstupní dveře i vrata od garáže +řev psů kolem baráku celé noci, roškubaný nový plot v zahradě a sousedka si na vás stěžovala na Obecním úřadě, že kvůli vám psi zničili nový plot i jí atd...ještě ráda by jste šla fenku vykastrovat, podotýkám, že kříženku, žádnou chovnou fenu. A není to případ můj, ale případ sousedky o pár domů dál...

lesnížínka
napsal(a):
ale nějak se mi nechce rozumět tomu, že bych měla nechat kastrovat fenu, protože sousedi nejsou schopni si psa ohlídat, aby k nám necoural ? - ano, přesně tak jsem to myslela. Až by jste měla přechcanou celou novou fasádu na baráku, rozervané vstupní dveře i vrata od garáže +řev psů kolem baráku celé noci, roškubaný nový plot v zahradě a sousedka si na vás stěžovala na Obecním úřadě, že kvůli vám psi zničili nový plot i jí atd...ještě ráda by jste šla fenku vykastrovat, podotýkám, že kříženku, žádnou chovnou fenu. A není to případ můj, ale případ sousedky o pár domů dál...
Ne nešla bych fenu vykastrovat. Mám k dispozici kulovnici. Sousedku, která by si na mě přišla stěžovat, bych odkázala na správný hrob ( pláčete hezky, ale na špatném hrobě ). Není mou povinností mít vykastrovanou fenu, je povinností každého majitele psa si svého psa zajistit.
Chodí mi sem dva psi, když mi fena hárá. Jeden neškodný kříženec a NO jak stodola. Minulé hárání to bylo tak, že zůstal stát 5 m proti mě, ocas zvednutý nad hřbet a hrabal zadníma - jestli se nepletu, jasná hrozba. Až po mě prvně vyjede, dostane kouličku do kožichu
( pochopitelně, že před tím upozorním majitelku, ať si ho zavře - pokousal už i ji ), ale rozhodně si nebudu vytvářet problém, který nemám já. Má ho majitelka psa !
Nejsem jediná majitelka nevykastrované feny v naší vsi. To kvůli jednomu zdrhajícímu NO a neschopné majitelce, vyhlásíme plošnou kastraci fen? ( Nechodí jen k nám ).

"No, jestli se majitelka psa rozhodne problém zdrhajícího psa řešit kastrací a přijde si po radu na faunu, dopředu ji lituji "
Jestli už se k něčemu rozhodne, tak proč by si chodila pro rady. A proč ji dopředu litujete? Teda krom snížené inteligence (to lze politovat, zejména tedy s ohledem na to zvíře), kdy chce zdrhajícího psa řešit kastrací...normální je mu zamezit v opouštění vlastního pozemku mechanickou zábranou, ne...
lesnížínka
napsal(a):
Fakt s tím v pohodě dožije? Škoda že to nečetli ti psi, kteří na následky kastrace za posledné léta umřeli.
lesnížínka
napsal(a):
Udělala bych si kolem sebe pořádek, fenu bych to odnést nenechala.
napsal(a):
Mám zvířata, mám nekastrovaného psa a nekastrovanou fenu. a čtyři kočky, z toho je jedna kastrovaná, pořád je nemocná a břicho tahá po zemi.Já jí kastrovat nedala, už jsem jí tak dostala.
Tak zrovna u koček je mnohem nebezpečnější opakované mrouskání bez "výsledku" v podobě koťat než kastrace. Ta kastrovaná kočka nebude nemocná proto, že je kastrovaná, ale proto, že prostě některé kočky nemocné bývají.
VěraVěra
napsal(a):
Kastrace pomůže, pokud mu chcete zabránit, aby bláznil z háravých fen. To ale neznamená, že nebude na tu vaši skákat vůbec nikdy. Kastrace každopádně nenahrazuje výchovu, vodítka a košíky.
Psa nechte vykastrovat, až bude dospělý. Dříve to fakt zdravé není. Většina těch negativních důsledků kastrace, co na ně rádi anti-kastrové odkazují, jsou doloženy právě u psů a fen kastrovaných v nízkém věku (ještě coby štěňata).
A taky si najděte dobrého veterináře s dobrým vybavením, ať tu kastraci nezmrví. :).
Žaneta kocková
napsal(a):
Kteří? Znáte nějaký konkrétní případ? A bylo doloženo, že umřeli následkem kastrace?
Ano. Selhání ledvin po narkoze kvůli kastraci, utracení psa - samce kvůli pokastrační inkonitnenci, fena do půl roku po kastraci na nádor sleziny, pes rok po kastraci nádor sleziny, fena RR rok po kastraci na osteosarkom. Což jsou všechno nemoci, kterým kastrace mnohonásobně zvyšuje riziko výskytu. Stačí si o tom něco najít. Nejhorší případ byla fenka GR, na radu veterináře kastrovaná před 6. měsícem věku - obrovské problémy s pohybovým ústrojím, které skončili jejím utracením, protože měla velké bolesti. Soudní znalec potvrdil souvislost s kastrací štěněte a majitelka se s veterinářem soudí. Případ probíhá na Slovensku.
scylla
napsal(a):
Ano. Selhání ledvin po narkoze kvůli kastraci, utracení psa - samce kvůli pokastrační inkonitnenci, fena do půl roku po kastraci na nádor sleziny, pes rok po kastraci nádor sleziny, fena RR rok po kastraci na osteosarkom. Což jsou všechno nemoci, kterým kastrace mnohonásobně zvyšuje riziko výskytu. Stačí si o tom něco najít. Nejhorší případ byla fenka GR, na radu veterináře kastrovaná před 6. měsícem věku - obrovské problémy s pohybovým ústrojím, které skončili jejím utracením, protože měla velké bolesti. Soudní znalec potvrdil souvislost s kastrací štěněte a majitelka se s veterinářem soudí. Případ probíhá na Slovensku.
K selhání ledvin po narkóze mohlo dojít, i kdyby mu operovali zlomenou nohu, to není důsledek kastrace.
Utracení psa kvůli pokastrační inkontinenci - přičinou utracení byla demence majitelů, nikoliv kastrace. Nejspíš by ho utratili i bez kastrace kvůli nějaké jiné hovadině, se kterou by si neuměli poradit.
Nádory sleziny, osteosarkom a zvýšené riziko - máte k tomu i nějaký relevantní důkaz? Jsou to onemocnění, kterými trpí i nekastrovaní jedinci.
Fenka GR kastrovaná před 6. měsícem věku - ano. Tam je kastrace příčinou. Kastrace v nízkém věku - tam toto zvýšení rizika opravdu doloženo bylo. To je na facku pro veterináře, měl by kastrovat až později.
Každopádně - to jsou případy, se kterými máte osobní zkušenost a viděla jste třeba pitevní a lékařské zprávy, že za stav může kastrace? On totiž se člověk na internetu dozví nebo od lidí doslechne o spoustě problémů, které ve skutečnosti pak vypadaly úplně jinak.

Žaneta kocková
napsal(a):
Kastrace pomůže, pokud mu chcete zabránit, aby bláznil z háravých fen. To ale neznamená, že nebude na tu vaši skákat vůbec nikdy. Kastrace každopádně nenahrazuje výchovu, vodítka a košíky.
Psa nechte vykastrovat, až bude dospělý. Dříve to fakt zdravé není. Většina těch negativních důsledků kastrace, co na ně rádi anti-kastrové odkazují, jsou doloženy právě u psů a fen kastrovaných v nízkém věku (ještě coby štěňata).
A taky si najděte dobrého veterináře s dobrým vybavením, ať tu kastraci nezmrví. :).
Proč by se měl pes zbláznit z háravých fen ?Mám už několikátého psa, nekastrovaného a žádný se z fen nezbláznil

Žaneta kocková
napsal(a):
Tak zrovna u koček je mnohem nebezpečnější opakované mrouskání bez "výsledku" v podobě koťat než kastrace. Ta kastrovaná kočka nebude nemocná proto, že je kastrovaná, ale proto, že prostě některé kočky nemocné bývají.
Mrouskání u koček bez výsledku beru. Tohle u volně chovaných koček nehrozí.ovšem to že by byla kočka takhle náchylná k nemocem i bez kastrace, tomu moc nevěřím. je to jediná kastrovaná kočka kterou jsme kdy měli. Nikdy v životě jsme nebyli u veterináře z kočkou. Za můj život jsme jich měli nejmíň dvacet možná víc, ale nemocná je jenom tahle. Není to ušlechtilá kočka ale obyčejná venkovní kočka.Každou chvíli má nějaký problém, od močáku po rýmu, kašel. Má špatnou imunitu, je to důsledek kastrace.

napsal(a):
Mrouskání u koček bez výsledku beru. Tohle u volně chovaných koček nehrozí.ovšem to že by byla kočka takhle náchylná k nemocem i bez kastrace, tomu moc nevěřím. je to jediná kastrovaná kočka kterou jsme kdy měli. Nikdy v životě jsme nebyli u veterináře z kočkou. Za můj život jsme jich měli nejmíň dvacet možná víc, ale nemocná je jenom tahle. Není to ušlechtilá kočka ale obyčejná venkovní kočka.Každou chvíli má nějaký problém, od močáku po rýmu, kašel. Má špatnou imunitu, je to důsledek kastrace.
Bydlíme na kraji vesnice, a tak tu máme neustále hodně koček od zopovědných majitelů, kteří zde vyhodí nechtěná koťata.Momentálně máme 10 koček, ale měli jsme jich i 14.Všechny necháváme kastrovat.Žádná z koček nemá více problémů než nekastrované.Některá nepozná veterináře za zbytek života u některé se někdy něco vyskytne, tak jako u ostatních koček.Co se jim určitě prodlouží je život.Nejstaršího kocoura jsme měli 20 let, běžně se dožívají 15 let, což u nekastrovaných nebývá.Měli jsme i 2 kastrované feny čuvače, obě byly bez problémů, jedna odešla ve 13 letech na srdce a druhou jsme nechali uspat takřka v 15 letech kdy už nežrala a nemohla vstát.Máme v rodině i kastrovaného psa berńáka, bude mu 13 let.Kolik berňáků se takového věku v plné síle dožije i když jsou nekastrovaní.Co mám zkušenosti, pokud se kastrace neudělá moc brzy a provede ji schopný veterinář, problémy jsou stejné jako u nekastrátů.
scylla
napsal(a):
Už zase oblíbené Haniččino strašní lidí. Selhání ledvin? Za to mohla kastrace? A co kdyby šel na jinou operaci? Třebaaaa zlomená noha. Budete pak běhat po netu a tvrdit, že se zlomené nohy nemají v žádném případě operovat, protože kvůli tomu pak psovi selžou ledviny a umře? A za utracení kvůli pokastrační inkontinenci mohla kastrace? Nebo to byla neschopnost majitele?
Máte doloženo to, že by ti psi s nádory ty nádory v žádném případě do konce života nedostali, kdyby nebyli kastrování? Nebo jen vaříte z vody?
Nesmysly. Jeden nesmysl za druhým, kterými tak ráda děsíte lidi.
Mám a znám desítky kastrovaných psů i fen a všichni žijí svůj život naprosto spokojeně a zdravě, bez toho, že by měli jakékoliv problémy se pohybovat volně ve větších skupinách naprosto cizích psů.
Taky bych chtěla vědět z čeho vychází odpůrci kastrací? Hmn- a Scyla kolik znáte kastrovaných psů ? Ono je velice časté, že člověk zevšeobecní jednu svou negativní zkušenost, to ale ještě neznamená, že je pak vytvořený názor objektivní.
U koček je kastrace naprostou nutností. V práci máme osm kastrovaných koček, jsou zdravé, mají veškerou péči a oproti jiným vesnickým kočkám jsou i vysloveně krásné. Nedokážu si představit, co bychom dělali, kdyby nebyli kastrované. To bychom stačili zásobit útulky v celém kraji.
Znám jich hodně a proto bych si nikdy kastráta domů nevzala a žádného svého psa ani fenu nenechala kastrovat jinak než ze zdravotních důvodů.
Pomáhala jsem najít lepší domov několika fenám, kterých se majitelé zbavili pro pokastrační zdravotní problémy. Psa se mi umístit bohužel nepodařilo, protože kdo si vezme protivného hladkosrstého psa, ze kterého po kastraci na doporučení veterináře praktikujícího behaviorální terapii kape moč? Tak ho dali majitelé prostě utratit.
Odpůrci kastrací vycházejí z elementární logiky - zbytečné odstranění zdravého funkčního, pro vývoj psychiký i fyzický důležitého orgánu, který ovlivňuje chování, povahu a zdraví, nemůže být pro zvíře prospěšné po zdravotní stránce. Povahu to ovlivní, to říká tisíciletá zkušenost - kastrace hřebců, býků atd., kdo tvrdí, že ne, asi toho o zvířatech moc neví. Dále vycházejí z etiky a odpovědnosti. Když si pořídí zvíře, nenechají si ho chirurgicky upravit pro své pohodlí nebo kvůli tomu, aby jim psi neočůrávali barák. Sbírám několik let ty nejhloupější argumenty, které používají zastánci kastrací a tohle je opravdu perla. Nebudou svého psa vystavovat bolesti, narkoze a možným zdravotním komplikacím, protože ho mají rádi. Dále vychází z odpovědnosti - nepořízují si smíšené smečky, když nemají možnost psy a feny oddělit.
Dále vycházejí z toho, že nejsou jasnovidci a úvaha typu "nechám vykastrovat fenu, protože by třeba za 5 -10 let možná, jednou, mohla onemocnět" je docela zcestná.
Nehrají si na Pána Boha prostě.
Scylla - utracení psa - samce kvůli pokastrační inkonitnenci - ještě jednou si to přečtěte a zamyslete se nad tím Inkontinence po kastraci je u psa samce totální blbost, nikde není uváděná, jelikož kastrace do močové trubice nijak nezasahuje. Vytáhnou se varlata ze šourku, podvážou chámovody, varlata ufiknou a šourek zašije. Jestli tohle dokázal veterinář zpackat, měli by mu vzít diplom, protože u nějaké stejně banální operace bude schopný psa možná i zabít...
Po přečtení toho, co jste k tomu ještě dopsala, mi nedá nereagovat na tohle...nenechám vykastrovat fenu, protože by třeba za 5 -10 let možná, jednou, mohla onemocnět" je docela zcestná.
Nehrají si na Pána Boha prostě - hmm...a psy ani neléčíte, protože Bůh na ně nemoc poslal, aby chcípnuli, takže to není dobré, do toho zasahovat? Doufám, že to praktikujete i u sebe. Kdyby vám v 22letech našli agresivní nádor v prsu, musely vám sebrat obě prsa i, celý spodek" jako jedné mé známé, tak do toho nejdete, protože jste pak zmrzačený chcípák, s poškozeným zdravím i celým psychickým vývojem? Opravdu by neškodilo trochu popřemýšlet dopředu...
VěraVěra
napsal(a):
Jednoduše - z vašeho dotazu. Máte doma mimino už uvažujete o tom, jak si to zjednodušíte. Na shledanou určitě ne, nestojím o shledání.
lesnížínka
napsal(a):
Scylla - utracení psa - samce kvůli pokastrační inkonitnenci - ještě jednou si to přečtěte a zamyslete se nad tím Inkontinence po kastraci je u psa samce totální blbost, nikde není uváděná, jelikož kastrace do močové trubice nijak nezasahuje. Vytáhnou se varlata ze šourku, podvážou chámovody, varlata ufiknou a šourek zašije. Jestli tohle dokázal veterinář zpackat, měli by mu vzít diplom, protože u nějaké stejně banální operace bude schopný psa možná i zabít...
Po přečtení toho, co jste k tomu ještě dopsala, mi nedá nereagovat na tohle...nenechám vykastrovat fenu, protože by třeba za 5 -10 let možná, jednou, mohla onemocnět" je docela zcestná.
Nehrají si na Pána Boha prostě - hmm...a psy ani neléčíte, protože Bůh na ně nemoc poslal, aby chcípnuli, takže to není dobré, do toho zasahovat? Doufám, že to praktikujete i u sebe. Kdyby vám v 22letech našli agresivní nádor v prsu, musely vám sebrat obě prsa i, celý spodek" jako jedné mé známé, tak do toho nejdete, protože jste pak zmrzačený chcípák, s poškozeným zdravím i celým psychickým vývojem? Opravdu by neškodilo trochu popřemýšlet dopředu...
Tak to vysvětlete těm 4 psům kastrátům, kteří jsou po kastraci inkontinentní. I u psa je to možné, i když vy o tom nevíte.
To Scyla: Myslím, že nejrozumnější by bylo smířit se s tím, že existuje skupina lidí, kteří kastraci nepovažují za takové zlo. Prostě nemají ty negativní zkušenosti jaké máte Vy. Ke kastraci pak přistupují ne proto, že by byli nezodpovědní, hráli si na Bohy atd. Jen mají jinou zkušenost než Vy. A například já k nim patřím.
lesnížínka
napsal(a):
Prosím, zjistěte si důvody vzniku inkontinence, než tohle napíšete.
aj
napsal(a):
To Scyla: Myslím, že nejrozumnější by bylo smířit se s tím, že existuje skupina lidí, kteří kastraci nepovažují za takové zlo. Prostě nemají ty negativní zkušenosti jaké máte Vy. Ke kastraci pak přistupují ne proto, že by byli nezodpovědní, hráli si na Bohy atd. Jen mají jinou zkušenost než Vy. A například já k nim patřím.
Prostě etika a odpovědnost - to se nenosí, jen kudla v ruce. Jen je potřeba říkat i B, když křičíte A na celé kolo.
Víte, jaké výčitky si dělali majitelé toho dalmatina, když poslechli chytráka veterináře a pak to psa stálo život? Měli počůraný celý byt, malé děti... nebyla to pro ně lehká volba. Jedna nanynka nechala vykastrovat fenu, aby jí nevyhazovali ze cvičáku, ... pak se jí zbavila pro změny v povaze, druhá kvůli inkontinenci... Co je to? Odpovědnost? Etika?
lesnížínka
napsal(a):
Rozumné argumenty došly?
scylla
napsal(a):
Prostě etika a odpovědnost - to se nenosí, jen kudla v ruce. Jen je potřeba říkat i B, když křičíte A na celé kolo.
Víte, jaké výčitky si dělali majitelé toho dalmatina, když poslechli chytráka veterináře a pak to psa stálo život? Měli počůraný celý byt, malé děti... nebyla to pro ně lehká volba. Jedna nanynka nechala vykastrovat fenu, aby jí nevyhazovali ze cvičáku, ... pak se jí zbavila pro změny v povaze, druhá kvůli inkontinenci... Co je to? Odpovědnost? Etika?
Tady to ale nikdo neschvaluje. Pokud se rozhodnu vykastrovat psa, fenu...musím vzít v úvahu i různá rizika zákroku, co můžou nastat a ne jen doufat, že mě se to nestane. Jsem za psa zodpovědná a proto zbavit se ho, to bych neschválila nikdy a nikomu. Jenže: může se vám stát, že budete muset fenu vykastrovat kvůli pyometře, bude to fenka v bytě a bude inkontinentní. Má to řešení? My, co máme své psy rádi nadevše a není to jen doplněk domácnosti, to prostě budem muset zvládnout. Ten zbytek se psa zbaví. Ale nemá to nic společného s etikou kolem kastrací, je to zase jen o tom, jakoví lidé a proč, si psy pořizují...

lesnížínka
napsal(a):
Tady to ale nikdo neschvaluje. Pokud se rozhodnu vykastrovat psa, fenu...musím vzít v úvahu i různá rizika zákroku, co můžou nastat a ne jen doufat, že mě se to nestane. Jsem za psa zodpovědná a proto zbavit se ho, to bych neschválila nikdy a nikomu. Jenže: může se vám stát, že budete muset fenu vykastrovat kvůli pyometře, bude to fenka v bytě a bude inkontinentní. Má to řešení? My, co máme své psy rádi nadevše a není to jen doplněk domácnosti, to prostě budem muset zvládnout. Ten zbytek se psa zbaví. Ale nemá to nic společného s etikou kolem kastrací, je to zase jen o tom, jakoví lidé a proč, si psy pořizují...
Jenomže něco jiného je když se fenka vykastrovat musí jinak by uhynula a něco jiného když se vykastruje zdravá fena jen z pohodlnosti majitele. Když bude inkontinentní kvůli zachování života budiž, ale riskovat že udělám ze zdravé feny inkontinentního mrzáka, tak to já bych tedy neudělala.
lesnížínka
napsal(a):
Jenže scylla nemluví o kastracích ze zdravotního důvodu, tam je těžko jiný řešení, mluví o bezhlavým kastrování bez zjevných důvodů.
To scylla- nechápu proč tak agresívně reagujete. To my chcete říct, že jsem neetická a nezodpovědná, když jsem nechala vykastrovat svého křížence ? Neznáte mně a neznáte mé psi.
Ano, máte pravdu- když se řekne A, musí se říct i B. Jenže pochopte, že to B nemusí být právě to "vaše" B. Já mám jinou zkušenost než vy a tak to moje B je jiné.
Zrzavci
napsal(a):
Jenže scylla nemluví o kastracích ze zdravotního důvodu, tam je těžko jiný řešení, mluví o bezhlavým kastrování bez zjevných důvodů.
Já zase znala fenku dogy, kterou museli na pyometru kastrovat v 6letech. Při kastraci u pyometry je to asi nějaké víc problematické, než preventivní kastrace (a znám těchto případů víc) protože měla následně problém s tím, že psům voněla imrvére a psi na ni pořád lezli, takže i obyčejné venčení bylo dost problematické. Nevím, jestli je to jen vysokým počtem fenek kolem(což za mého dětství nebylo) ale skoro každá starší fenka s pyometrou ve vyšším věku skončí a musí být vykastrovaná. Já bych zase nechtěla riskovat to, že mi umře dřív, než se na to přijde, či na stole u veta, vzhledem k věku Také tedy sleduju, že se to týká spíše větších a velkých plemen...
Tak mě to přimělo se zamyslet, jestli bych dala zdravé zvíře vykastrovat. Máme doma smečku psů i fen, chovné, nechovné, doma i v kotcích, velmi aktivně s nimi cvičíme. Samozřejmě hárání je o nervy a někdy se to u nás v kritické dny podobá řízení letového provozu.
Vzala jsem všechna proti:
1/ jakýkoliv operativní zásah je riziko.
2/ Změna v chování
3/ Možné zdravotní komplikace
Pro:
1/ klid doma v době hárání
Výsledek - nikdy.
lesnížínka
napsal(a):
Já zase znala fenku dogy, kterou museli na pyometru kastrovat v 6letech. Při kastraci u pyometry je to asi nějaké víc problematické, než preventivní kastrace (a znám těchto případů víc) protože měla následně problém s tím, že psům voněla imrvére a psi na ni pořád lezli, takže i obyčejné venčení bylo dost problematické. Nevím, jestli je to jen vysokým počtem fenek kolem(což za mého dětství nebylo) ale skoro každá starší fenka s pyometrou ve vyšším věku skončí a musí být vykastrovaná. Já bych zase nechtěla riskovat to, že mi umře dřív, než se na to přijde, či na stole u veta, vzhledem k věku Také tedy sleduju, že se to týká spíše větších a velkých plemen...
Jo, no když jde o pyometru, tam to opravdu jinak nejde. i když nejde, nejde. Jsou feny, které to zvládly s ATB, záleží určitě na spoustě okolností, zda to ATB zvládnou či ne. A ano určitě je pak ta operace o něčem jiném, než když se kastruje bez pyometry. Jsem si toho vědoma a taky se toho bojím jak čert kříže. Ale i tak jsem si došla k tomu, že já osobně to dělat nebudu. Tak jako může Bubi zůstat na stole když budou řešit pyometru, mohla by na stole zůstat při preventivní kastraci. Vždy je to operace, velká operace a nakróza. Ale pokud by mi zůstala na stole při kastraci jako takové, neodpustila bych si to, protože to byl zbytečný zákrok.
Edit - ještě dodám- když byla Bubi pod kudlou s tou torzí - navrhovala mi veterinářka rovnou i kastraci - vzhledem k věku, že když už ji mají otevřenou... Moc jsem doteď nepobrala, že nebrali v potaz to, že je to další velký zákrok k tomu žaludku, další hojení a ne malý. Řekla jsem že ne, pouze v případě, že by se jim něco nezdálo na vaječníkách nebo děloze. Pak ať mi zavolají, že se rozhodnu. Nevolala, protože bylo vše čisté.(ano, za půl roku to vzhledem k jejímu věku může být jinak) ALE! Takhle ta fena prožila celý život se vším co v těle má být. Kdyby ji někdo kastroval preventivně v roce, tak by jí to těch zbývajících téměř 13 let v těle ZBYTEČNĚ chybělo. Nemá šílený falešky, zatím.Neměla zatím žádné komplikace, které by bylo nutný kastrací řešit. Věděl by to někdo v tom roce? nevěděl, prostě by jen preventivně kastroval.
aj
napsal(a):
To scylla- nechápu proč tak agresívně reagujete. To my chcete říct, že jsem neetická a nezodpovědná, když jsem nechala vykastrovat svého křížence ? Neznáte mně a neznáte mé psi.
Ano, máte pravdu- když se řekne A, musí se říct i B. Jenže pochopte, že to B nemusí být právě to "vaše" B. Já mám jinou zkušenost než vy a tak to moje B je jiné.
I já mám s kastracemi jen samé dobré zkušenosti. kočky a kocoury nechávám kastrovat prakticky vždy a žádné zhoršení zdravotního stavu se nikdy nevyskytlo. buď je to chcípáček od přírody, nebo vypadají potom mnohem líp, dobře loví a mají opravdu delší život.
se psy jsem taky nikdy nezažila nějaký problém a to ani zprostředkovaně.
naproti tomu znám desítky pravidelných odstraňování koťat i štěňat, nemocné/ztrhané kočky/feny. k tomu psy, kteří projdou skoro každým plotem, nebo nešťastně celé týdny řvou, nežerou a trpí pravidelně průjmy (když se "nalížou" značek háravek) a nežeroucí.
těch fen, co prodělaly zánět nebo nádor mléčné žlázy bohužel taky pravidelně vídám několik.
a co ta mláďata, které neměla přijít na svět...
proto píšu, že nejsem proti kastracím. ovšem patřím k těm, co své zvíře dochovají, když už si ho vezmu na starost.
a nevidím svět černobíle
linduš
napsal(a):
I já mám s kastracemi jen samé dobré zkušenosti. kočky a kocoury nechávám kastrovat prakticky vždy a žádné zhoršení zdravotního stavu se nikdy nevyskytlo. buď je to chcípáček od přírody, nebo vypadají potom mnohem líp, dobře loví a mají opravdu delší život.
se psy jsem taky nikdy nezažila nějaký problém a to ani zprostředkovaně.
naproti tomu znám desítky pravidelných odstraňování koťat i štěňat, nemocné/ztrhané kočky/feny. k tomu psy, kteří projdou skoro každým plotem, nebo nešťastně celé týdny řvou, nežerou a trpí pravidelně průjmy (když se "nalížou" značek háravek) a nežeroucí.
těch fen, co prodělaly zánět nebo nádor mléčné žlázy bohužel taky pravidelně vídám několik.
a co ta mláďata, které neměla přijít na svět...
proto píšu, že nejsem proti kastracím. ovšem patřím k těm, co své zvíře dochovají, když už si ho vezmu na starost.
a nevidím svět černobíle
Ona není jen kastrace nebo množení, ona je také péče a odpovědnost a hlídání si toho, za co ručím.
lesnížínka
napsal(a):
Skoro každá fena? Kde jste to vzala? To totiž vůbec není pravda.
aj
napsal(a):
Nereaguji agresivně, jen prostě konstatuji fakt, že do etiky a odpovědnosti tak se zbytečné kastrace prostě nevejdou.
Moje zkušenost - pes kastrován před půl rokem kvůli prostatě.
Důsledek - močové kameny a inkontinence (ano, to může být věkem, ale před kastrací se moč několikrát vyšetřovala a problém tam nebyl), neuvěřitelně chorobná žravost (za tento týden např. dvě jablka, suchý chleba pro koně, žitné těstoviny neuvařené, pytlík müsli, rozkousal pytlík s novým kořením a zázvorem..).
Naučil se kvůli tomu ve 12 letech otvírat skříňky..
Zdravého psa bych nekastrovala, vždy šel od fen odvolat i v době hárání,.
scylla
napsal(a):
No zrovna studie na stránkách RC krmiva mě o vysoké odbornosti článku nepřesvědčí.
VěraVěra
napsal(a):
Hozením do kotle měl skončit můj starší kocour. Nikdy toto nepochopím a jste druhá, kdo píše o podobné praktice. Takové zvrhlosti je vážně schopný jen člověk...Homo sapiens sapiens...prý !
Ondra89
napsal(a):
Paní, slečno, vůbec nevíte o čem mluvíte... Zvířata neznáte a žádny nemáte. To vás bych nechal vykastrovat protože vaše názory jsou ubohé a hloupé! A vaše geny bych zakazal i státem k rozmnožování. Ja mít číslo na prezidenta tak si vaši kastraci vydupu! To by nebylo těžké... Stačilo aby si přečetl váš příspevěk a hned by k vam poslal odchytovku. Zasloužíte Darwinovu cenu za hloupost.
Tak toto je, jak já říkám, THE END!
lesnížínka
napsal(a):
Orionka
ocas zvednutý nad hřbet a hrabal zadníma - jestli se nepletu, jasná hrozba - tohle není žádná hrozba, to dělá sebevědomý pes po každém druhém značkování a znamená to něco ve smyslu, koukněte se, jakový já jsem frajer" - to se pes jen naparuje, hrozba vypadá jinak.
Tohle udělá náš mírumilovný vestaj, když jdeme na vycházku mimo jeho rajón po každém označkování a ještě si u toho pěkně zavrčí!

aj
napsal(a):
OK- a můžete mi říct, jak by jste chtěla uhlídat osm vesnických, venkovních koček ?
Co mají společného kočky žijící a pohybující se volně a tudíž i tak se rozmnožující a pes, který je pod vedením člověka?
scylla
napsal(a):
Ne, že bych byla nějaká zásadní zastánkyně kastrací psů, ale tak dejte opravdu relevantní odkazy tady na tu souvislost s výše uvedenými nemocemi.
lesnížínka
napsal(a):
"Scylla - utracení psa - samce kvůli pokastrační inkonitnenci - ještě jednou si to přečtěte a zamyslete se nad tím
Inkontinence po kastraci je u psa samce totální blbost, nikde není uváděná, jelikož kastrace do močové trubice nijak nezasahuje. Vytáhnou se varlata ze šourku, podvážou chámovody, varlata ufiknou a šourek zašije. Jestli tohle dokázal veterinář zpackat, měli by mu vzít diplom, protože u nějaké stejně banální operace bude schopný psa možná i zabít..."
Jj, pořád jsem přemýšlela jak může odnětí varlat souviset s následnou inkontinencí psa...
napsal(a):
Co mají společného kočky žijící a pohybující se volně a tudíž i tak se rozmnožující a pes, který je pod vedením člověka?
Můj příspěvek byl jako reakce na předcházející, kde řešila etika kastrací obecně.
Mám si Váš příspěvek vysvětlit jako že kastrace koček schvalujete ale psů ne ?

aj
napsal(a):
Můj příspěvek byl jako reakce na předcházející, kde řešila etika kastrací obecně.
Mám si Váš příspěvek vysvětlit jako že kastrace koček schvalujete ale psů ne ?
U koček s volným přístupem ven je to jediná možnost, jak zabránit jejich nekontrolovatelnému množení. Je to výběr toho menšího ze dvou zel. Psi jsou snad způsobem života o něčem jiném, ne?
napsal(a):
U koček s volným přístupem ven je to jediná možnost, jak zabránit jejich nekontrolovatelnému množení. Je to výběr toho menšího ze dvou zel. Psi jsou snad způsobem života o něčem jiném, ne?
Jasně, že psi mají jiný způsob života. Jenže i u nich majitel musí zvažovat; na jedné straně problém který řeší, na druhé kastrace+ možné problémy. A každý se rozhoduje na základě svých zkušeností a uvážení. Vy tvrdíte, že kastrace přináší veliké riziko, patrně máte takové zkušenosti. Ale ne každý tyto zkušenosti sdílí ( já například víc než na nějaké názory na diskuzních fórech dám na veta s čtyřicetiletou praxí, kterému důvěřuji.). To však ještě neznamená, že je nezodpovědný, neetický atd.

aggitta
napsal(a):
Odpovědný je člověk, který vykastruje. Nezodpovědný dá narozená štěňata do krabice k popelnici...
To je čirá demagogie. Jiná možnost není ? Mé feně bude 7 let, vykastrovaná není a představte si - žádná štěňata, žádná popelnice.
napsal(a):
To je čirá demagogie. Jiná možnost není ? Mé feně bude 7 let, vykastrovaná není a představte si - žádná štěňata, žádná popelnice.
Máte pravdu, takto vytrženo z kontextu to je "demagogické". Ale reagovala jsem na předchozí příspěvky.
Ano, pokud má člověk 1 fenu, tak už si ji nějak dokáže ohlídat. Prostě je opatrný jen při venčení, doma se se psem fena nepotká.
Pokud má chovatel fenu i psa, má 2 možnosti - buď tedy udělá dobrý "jízdní řád" a nějak dvakrát ročně zvládne hárání feny, nebo si - uznávám - zjednodušší život kastrací jednoho (psa či feny), a současně ale zjednodušší život i svým psům, které nemusí od sebe dvakrát ročně oddělovat.
Pokud má chovatel více fen, už začíná být situace složitější, u 2 fen už jde o 4 dvoutýdenní problematická období, u 3 fen už může jít o 6 dvoutýdenních období, kdy pes (psi) musejí být odděleni.
Ne každý má podmínky nebo dostatek času, aby takové situace považoval za standardní život. Proto někteří se majitelé smíšené smečky rozhodnou řešit toto kastrací, protože u zvířat, které nejsou chováni k další reprodukci, nejsou pohlavní orgány důležité. Zvíře je k spokojenému životu nepotřebuje.
A myslím si, že je lepší, když chovatel, který vidí, že zvládnout mít smíšenou smečku je na hranici jeho možnosti toto ohlídat, a obává se selhání jeho opatření (nebo vidí, že opatřeními trápí odloučeného jedince - hárající fenu nebo tedy krytí schopného psa od ostatních), raději než aby se časem dočkal nechtěných štěňat, nechá psa či fenu vykastrovat.
Proto jsem napsala - lépe vykastrovat, než dát štěňata k popelnici.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.133.78
Nevidím jediný důvod, proč by se pes neměl nechat vykastrovat...
Předejdete tím případným "nehodám" - které se prostě stávají a pak prostě víme, kde ty štěňata končí...
Je mi jasné, že se zde najdou "fanatici", že je to zásah do zdraví psa a kde si co si - znám plno vykastrovaných psů a ani jeden na to neumřel a ani jednomu to nijak nevadí - spíš naopak, berou je i ostatní psy-samci, pak i to venčení bývá lehčí...
Kór opodstatnění máte ve své čubě, taky bych nechtěla, aby mi vášnivý puberťák obskakoval čubu...
Za mě, vyhledejte veterináře, který vám řekne, kdy a co a jak... a jděte do toho

Nejsem fanatik, jen okolo sebe vidím dost inkontinentních fen. A protože moje fena se se mnou pohybuje po celém domě, nedovedu si představit buď mít počůraný celý dům, nebo ji omezit tam kde by to vadilo nejméně. I kdyby pravděpodobnost byla jen, dejme tomu,10% - děkuju nechci. To se radši 2x ročně týden trápíme.

A abych tu z toho udělala ještě větší bramboračku :
Kupírování uší je považováno za týrání x kastrace je přece jen, ze zdravotního hlediska,
takové malé nic, které život zvířete nijak neovlivní. Tedy pardon, ovlivní, ale vlastně jen pozitivně.
Takový malý kousek ucha x vnitřnímu orgánu.
napsal(a):
Kupírování uší je považováno za týrání x kastrace je přece jen, ze zdravotního hlediska,
takové malé nic, které život zvířete nijak neovlivní. Tedy pardon, ovlivní, ale vlastně jen pozitivně.
Bramboračka je zákaz kupírování uší a povolení kupírování ocasu.

napsal(a):
Je tady takový menší, bezvýznamný detail... kupírování uší nemá žádný zdravotní význam pro to zvíře a slouží jen k ostříhání psa do tvaru, který se člověku víc líbí.
Srovnávat to s kastrací je mimo.

napsal(a):
Je tady takový menší, bezvýznamný detail... kupírování uší nemá žádný zdravotní význam pro to zvíře a slouží jen k ostříhání psa do tvaru, který se člověku víc líbí.
Srovnávat to s kastrací je mimo.
Ale ta kastrace má převážně význam negativní. Pro pohodlnost ( bezstarostnost ) majitele - Kastraci ze zdravotních důvodů vyjímaje. Ale kastrace štěněte x kupírování uší štěněte...ano je to nesrovnatelné.
napsal(a):
Ale ta kastrace má převážně význam negativní. Pro pohodlnost ( bezstarostnost ) majitele - Kastraci ze zdravotních důvodů vyjímaje. Ale kastrace štěněte x kupírování uší štěněte...ano je to nesrovnatelné.
No to byste taky mohli mít něco proti antikoncepci. Ta přece taky slouží pro "pohodlnost a bezstarostnost" uživatele, ne?

napsal(a):
Ne, kastrace nemá převážně význam negativní. Ani zdaleka ne. Ano, má svá negativa a svá rizika, ale pozitiva a klady převažují, ať se vám to líbí nebo ne.

napsal(a):
Ne, kastrace nemá převážně význam negativní. Ani zdaleka ne. Ano, má svá negativa a svá rizika, ale pozitiva a klady převažují, ať se vám to líbí nebo ne.
Už jsem to taky slyšela, nějak ale o ta pozitiva a klady ( není to totéž ?) nestojím.

napsal(a):
Už jsem to taky slyšela, nějak ale o ta pozitiva a klady ( není to totéž ?) nestojím.
To je samozřejmě vaše volba, ale to nemění nic na tom, že objektivně existují.
Nevim, jak je to u psu, ale predpokladam, ze v tom nebude velky rozdil od lidi.Kazdopadne treba rakovina tela delozniho byla drive nazyvana nemoci jeptisek nebot ty nerodily, take karcinom ovaria-vajecniku, ktery je velka mrcha a patri mezi ty nejsmrtelnejsi z gynekologickych novotvaru, casto vznika tehdy jsou-li ovaria mikrotraumatizovana ovulacemi a prekvapive protektivne pusobi krome porodu, kojenim blokovane ovulace i hormonalni antikoncepce!tedy neovulace je to, co vajecniky chrani pred karcinomem. Dle meho nazoru a techto a jinych info, jsou nepouzivane vnitrni pohlavni organy casovanou bombou v tele, tudiz pokud se neplanuje chovat, rodit...nejlepsi je, kdyz jsou pryc-tedy se riziko ca snizuje.

Lexaurin
napsal(a):
Nevim, jak je to u psu, ale predpokladam, ze v tom nebude velky rozdil od lidi.Kazdopadne treba rakovina tela delozniho byla drive nazyvana nemoci jeptisek nebot ty nerodily, take karcinom ovaria-vajecniku, ktery je velka mrcha a patri mezi ty nejsmrtelnejsi z gynekologickych novotvaru, casto vznika tehdy jsou-li ovaria mikrotraumatizovana ovulacemi a prekvapive protektivne pusobi krome porodu, kojenim blokovane ovulace i hormonalni antikoncepce!tedy neovulace je to, co vajecniky chrani pred karcinomem. Dle meho nazoru a techto a jinych info, jsou nepouzivane vnitrni pohlavni organy casovanou bombou v tele, tudiz pokud se neplanuje chovat, rodit...nejlepsi je, kdyz jsou pryc-tedy se riziko ca snizuje.
Feny nádory z vaječníků či dělohy trpí jen vzácně. Ale nejčastějším zhoubným nádorem fen je nádor mléčné žlázy a co se něj týče, kastrace nejpozději po prvním hárání je zcela spolehlivým preventivním opatřením. A starší feny rády trpí záněty dělohy. Co se nevýhod kastrace týče, inkontinentních fen potkám tak dvě do roka. Pyometru tak 2x do měsíce a nádory na mléčné liště podobně často. Nikdy jsem nemusela utratit fenu kvůli inkontinenci, ale kvůli pyometře nebo nádoru jich několik do roka pojde.

Co se nádorů dělohy týče, to je typická věc pro králíce. Většina králic starších 2 let jí dostane a je to adenokarcinom metastázující do plic. Kastrace v mladém věku je prevencí této choroby a dovolí králici vůbec dožít se vyššího věku.
Pak máme kočky a fretky, to je případ sám o sobě, tato zvířata mají provokovanou ovulaci a pokud nedojde ke krytí, cyklus se nedokončí. Pokud taková pohlavně dospělá samice nemá přístup k samci, může vzniknout až trvalá, nekončící říje. Což nejenže samici vysiluje tím, že pořádně nežere, ale chronicky zvýšená hladina estrogenů jí snižuje aktivitu kostní dřeně, častěji se tohle děje u fretek, ale ani kočky nejsou ušetřené. Dokáže to takové zvíře zabít.
napsal(a):
Feny nádory z vaječníků či dělohy trpí jen vzácně. Ale nejčastějším zhoubným nádorem fen je nádor mléčné žlázy a co se něj týče, kastrace nejpozději po prvním hárání je zcela spolehlivým preventivním opatřením. A starší feny rády trpí záněty dělohy. Co se nevýhod kastrace týče, inkontinentních fen potkám tak dvě do roka. Pyometru tak 2x do měsíce a nádory na mléčné liště podobně často. Nikdy jsem nemusela utratit fenu kvůli inkontinenci, ale kvůli pyometře nebo nádoru jich několik do roka pojde.
Dekuji za vysvetleni, o pyometre vim a znam nekolik lidi, kterym na ni fenecky zemrely.
Ja bych to rekla asi tak, ale muzu se mylit, psi jsou zavisli na tom, co jim dovolime my, lide. Pokud jim nedovolime se parit dle libosti a jeste je treba oddelime pouze tak, ze se stejne citi, je toto, dle meho psychoteror mnohem horsi, nez zakrok o kterem se tu polemizuje.A tom jaky ma psychicke stradani dopad na telesnou schranku neni treba diskutovat.

Lexaurin
napsal(a):
Ja bych to rekla asi tak, ale muzu se mylit, psi jsou zavisli na tom, co jim dovolime my, lide. Pokud jim nedovolime se parit dle libosti a jeste je treba oddelime pouze tak, ze se stejne citi, je toto, dle meho psychoteror mnohem horsi, nez zakrok o kterem se tu polemizuje.A tom jaky ma psychicke stradani dopad na telesnou schranku neni treba diskutovat.
Ono fakt záleží. Kastrace není, s výjimkami jako jsou kočky obojího pohlaví, samice fretek a nechovných králíků, jednoznačná záležitost. Znám třeba i psy samce, kterým by kastrace jednoznačně ublížila - psychicky. Jedná se o labilní, bojácná zvířata - ošetřuju jednoho takového, navíc je to dost erotoman, takže dotaz na kastraci byl na místě - nakonec jsem navrhla suprelorin a majitelé byli hodně rádi, že se jedná o dočasnou záležitost a holt se smířili s tím, že když se mu u sousedů hárá fena, měsíc a půl nežere. Protože bez testosteronu byl milionkrát horší a agresivní ze strachu.

Lexaurin
napsal(a):
To už se dostáváme někam trochu jinam. Myslíte, že by si některý pes ( smečkové zvíře, ani koza nesmí ze zákona být chována sama) dobrovolně vybral být 10 (i) hodin zavřený sám v paneláku, eventuelně v kleci mxm ?

napsal(a):
To už se dostáváme někam trochu jinam. Myslíte, že by si některý pes ( smečkové zvíře, ani koza nesmí ze zákona být chována sama) dobrovolně vybral být 10 (i) hodin zavřený sám v paneláku, eventuelně v kleci mxm ?
Pokud to berete takhle, tak by lidi v paneláku nesměli chovat žádné, opravdu žádné zvíře. Protože i to blbé morče trpí samo v kleci mnohem víc než ten pes.
Lexaurin
napsal(a):
Teď jste nejspíš uhodila hřebíček na hlavičku Tohle je asi přesně to, co způsobilo mému psu propuknutí té autoimunitní choroby Fenka v říji se k nám pokaždé narvala do zahrady, mnohokrát i s bandou vobšourníků a nechala se obskočit jen samojedem, chudák berňák lítal s jazykem vyplazeným za ní(stejně jako ten zbytek) a nebylo mu jak od ní, tak od druhého psa dovoleno. To se opakovalo i několikrát denně, psi úplně mimo, nežrali skoro vůbec nic týden...Po několika háracích cyklech to dopadlo jak dopadlo - pes onemocněl Nejde to nijak dokázat, ale pokaždé to propuko po tom jejím hárání, takže je tam velká pravděpodobnost.
lesnížínka
napsal(a):
Teď jste nejspíš uhodila hřebíček na hlavičku Tohle je asi přesně to, co způsobilo mému psu propuknutí té autoimunitní choroby Fenka v říji se k nám pokaždé narvala do zahrady, mnohokrát i s bandou vobšourníků a nechala se obskočit jen samojedem, chudák berňák lítal s jazykem vyplazeným za ní(stejně jako ten zbytek) a nebylo mu jak od ní, tak od druhého psa dovoleno. To se opakovalo i několikrát denně, psi úplně mimo, nežrali skoro vůbec nic týden...Po několika háracích cyklech to dopadlo jak dopadlo - pes onemocněl Nejde to nijak dokázat, ale pokaždé to propuko po tom jejím hárání, takže je tam velká pravděpodobnost.
No ja uz si davno myslim, ze vetsina telesnych chorob je na psychickem podkladu tedy psychosomatozy.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.133.78
napsal(a):
Nejsem fanatik, jen okolo sebe vidím dost inkontinentních fen. A protože moje fena se se mnou pohybuje po celém domě, nedovedu si představit buď mít počůraný celý dům, nebo ji omezit tam kde by to vadilo nejméně. I kdyby pravděpodobnost byla jen, dejme tomu,10% - děkuju nechci. To se radši 2x ročně týden trápíme.
Tak naše čuby byly kastrované úplně normálně a fakt problém s inkontinencí neměli... kolem mě není ani jeden pes/fena, kteří by byli inkontinentní...
VěraVěra
napsal(a):
Pro zvíře musí být "radost" octnout se u vás na dvoře...

rapotacka11
napsal(a):
Tak my jsme problém měli.
Bylo to šílený.
Kastrace po zánětu.
A to si docela myslím, že dost lidí ( žen ) to neřekne. Už vidím paní v sídlišti, jak sousedkám vykládá, že má totálně pročůraný byt, také dost nevědomých si to nespojí s kastrací. Prostě - ona se teď ke stáru počůrává. A když je to větší fena...kdekoliv lehne a pak se zvedne, je tam louže. Kdekoliv projde, jsou tam kapky moči...A když je fena zvyklá být všude ( v autě, v zaměstnání, v ložnici...) s majitelem a najednou konec...Fena na zahradě - v kotci - tam se to dá zvládnout, ale v bytě ?

napsal(a):
A to si docela myslím, že dost lidí ( žen ) to neřekne. Už vidím paní v sídlišti, jak sousedkám vykládá, že má totálně pročůraný byt, také dost nevědomých si to nespojí s kastrací. Prostě - ona se teď ke stáru počůrává. A když je to větší fena...kdekoliv lehne a pak se zvedne, je tam louže. Kdekoliv projde, jsou tam kapky moči...A když je fena zvyklá být všude ( v autě, v zaměstnání, v ložnici...) s majitelem a najednou konec...Fena na zahradě - v kotci - tam se to dá zvládnout, ale v bytě ?
Mno... nebudou to asi vykládat v parku, ale vykládají to veterinářům a dostávají od nich kapky na inkontinenci.
A počet fen, které dostávají kapky na inkontinenci převyšuje počet fen, které ročně uhynou kvůli pyometře či nádoru mž tak o jeden řád.
Fenu, které by nezabíraly žádné léky na inkontinenci, jsem osobně nikdy nepotkala. Jo, nepochybuju o tom, že třeba někde taková existuje, ale... pyometrer prostě potkávám několik do měsíce.

napsal(a):
Mno... nebudou to asi vykládat v parku, ale vykládají to veterinářům a dostávají od nich kapky na inkontinenci.
A počet fen, které dostávají kapky na inkontinenci převyšuje počet fen, které ročně uhynou kvůli pyometře či nádoru mž tak o jeden řád.
Fenu, které by nezabíraly žádné léky na inkontinenci, jsem osobně nikdy nepotkala. Jo, nepochybuju o tom, že třeba někde taková existuje, ale... pyometrer prostě potkávám několik do měsíce.
Když vy to vidíte z ordinace, já z té ulice. ( Btw : cena těch "kapek" na měsíc ? ).

napsal(a):
Když vy to vidíte z ordinace, já z té ulice. ( Btw : cena těch "kapek" na měsíc ? ).
No jasný. V čem je rozdíl? Feny na ženské nemoci umírají, na inkontinenci jaksi ne.
Momentálně léčím 1, slovy jednu, inkontinentní fenu. Kastrovaných jsou tak tři čtyři do měsíce. Téhle jedné zabírá nejlépe incurin tableta každý druhý den. Jedna tableta stojí nějakých 16 korun. Ještě jiné otázky?
Hmmm, já se na to koukám taky z ulice a ne z ordinace. Znám xy desítek kastrovaných psů a fen, protože se pohybuji ve světě útulků a znám 1, slovy JEDNU (pardon, šlohla jsem si od bodlinky) inkontinentní fenu. Která bere kapičky, žije v domácnosti, s druhým psem, dokonce nyní s mimčem a naprosto bez problémů.
napsal(a):
Měla jsem dvě takové, jejich paničky se jich zbavily kvůli tomuto problému, žádné léky nezabraly a feny tím trpěly. Našla jsem jim domov, obě musí bydlet venku, doma je to neúnosné, ale majitelé se jim věnují.
scylla
napsal(a):
Měla jsem dvě takové, jejich paničky se jich zbavily kvůli tomuto problému, žádné léky nezabraly a feny tím trpěly. Našla jsem jim domov, obě musí bydlet venku, doma je to neúnosné, ale majitelé se jim věnují.
Jenže problém bude v tom milá Essi, že se k tobě dostanou ty nejvíc nejhorší nezvladatelné případy. Už jen proto, že děláš to, co děláš. To se naprosto nedá brát jako berná mince a ukazatel toho, jak jsou všechny kastrace katastrofální. Protože máš prostě nedostatečnej a špatnej vzorek.
umpa.lumpa
napsal(a):
Dost = jedna?
Nee, jen sem uvedla ten nejhorší případ, ostatním zatím stačí kapičky nebo půl prášku a většinou jsou vcelku i s tímto šíleným stavem v relativní pohodě nebo jsou už starší.
Majitelka té 5ti leté si to vyčítá, protože dala na doporučení svého veterináře kvůli falešce.
Bodlinko, dotaz na vás, jestli jste už zmiňovala, omlouvám se, nechci to pročítat celé znovu. Jsou inkontinentní i nekastrované starší fenky? Myslím tím, stejně jako u žen, následkem porodu(porodů), obezity, nevím... třeba jen špatné fyzické kondice a povolení vazů...Nebo se jich to vůbec netýká?

napsal(a):
No jasný. V čem je rozdíl? Feny na ženské nemoci umírají, na inkontinenci jaksi ne.
Momentálně léčím 1, slovy jednu, inkontinentní fenu. Kastrovaných jsou tak tři čtyři do měsíce. Téhle jedné zabírá nejlépe incurin tableta každý druhý den. Jedna tableta stojí nějakých 16 korun. Ještě jiné otázky?
1 tableta každý druhý den, t.j. jestli umím dobře počitat, kolem 250 korun měsíčně.Vám to přijde málo ?

lesnížínka
napsal(a):
Bodlinko, dotaz na vás, jestli jste už zmiňovala, omlouvám se, nechci to pročítat celé znovu. Jsou inkontinentní i nekastrované starší fenky? Myslím tím, stejně jako u žen, následkem porodu(porodů), obezity, nevím... třeba jen špatné fyzické kondice a povolení vazů...Nebo se jich to vůbec netýká?
Nevzpomínám si, že bych někdy nějakou takovou viděla. Teda nepočítáme-li inkontinenci způsobenou třeba neurologickým onemocněním nebo nějakým procesem v pánvi či třeba kameny nebo opakovanými záněty močových cest. Všechny jinak vlastně zdravé ale jen inkontinentní feny byly kastrované. Ale je jich fakt málo. Jo, je to riziko kastrace, ale fakt se nejedná o desítky procent, jak tady někdo tvrdil, vlastně se nejedná ani o procenta.

umpa.lumpa
napsal(a):
Dost = jedna?
I kdyby to byla jen jedna - ta moje - byl by to pro mě velký průšvih. A tak je to pro většinu těch majitelů inkontinentních fen. Vydrží to rok, dva, pak začnou hledat fence místo "někde na zahrídce", kde to nebude vadit. Pak se slzami uvažují o uspání. To, že je fena nešťastná - to je jen takový "bonus".

Nechci sahat veterinářům do svědomí...mám mezi nimi hodně dobrých přátel. Ale - nějak mi ten masový rozvoj kastrací spadá do období zákazu kupírování uší.
Zvlášť hrozné mi přijde propagace kastrování štěňat - fen před prvním háráním, ideálně 7 měsíců. Jen tak má ten nejprokazatelnější zdravotní význam.
Už před lety jsem poznala takovou dobrmanku - před každým psem, člověkem se hodila na záda, předledla bříško. U takového kolohnáta - docela mazec.
Před rokem nechala známá vykastrovat sedmiměsíční bišonku - už byl nejvyšší čas. Nedala se přesvědčit, aby počkala. Všude píšou, že do 7 měsíců je to nejlepší.
Je to průšvih. I kdyby ta moje byla 1 ze 1OO,
těch 99 bez problému mě nezajímá.
(ale nebyla, nebyla jsem sama, komu dr. incurin psala)
Venku si to neumím vůbec představit - teď, v zimě.
Fena v tom leží, komplet promočená .
No a v bytě paráda... (labrador).
Fena vůbec necítí, že celý močák "vyteče".
"Nešťastná" je, až se postaví a dojde jí to...

"vlastně se nejedná ani o procenta."
to na základě jakého průzkumu?
Tohle o nějakých procentech hovoří :
http://vetweb.cz/prevalence-mocove-inkontinence-u-kastrovanych-fen-566-pripadu-2/.
napsal(a):
I kdyby to byla jen jedna - ta moje - byl by to pro mě velký průšvih. A tak je to pro většinu těch majitelů inkontinentních fen. Vydrží to rok, dva, pak začnou hledat fence místo "někde na zahrídce", kde to nebude vadit. Pak se slzami uvažují o uspání. To, že je fena nešťastná - to je jen takový "bonus".
Váš problém je spíše v tom, že musíte pořád dokola trollovat o tom, jaká je to hrůza. Za každou cenu vždy a všude se nimrat v každé větě a hledat, kde zaseknete drápek a budete hustit. Jako s tou cenou. Jste směšná. Máte svůj názor, tak ho mějte. Ale měla byste mít taky dostatek rozumu a pochopit, kdy už jste ve fázi trollování a Vaše pitvání diskutující nezajímá. A netlačit to furt dokola jak zaseknutá deska. Vypadáte u toho až hloupě, nic ve zlém.
napsal(a):
Nechci sahat veterinářům do svědomí...mám mezi nimi hodně dobrých přátel. Ale - nějak mi ten masový rozvoj kastrací spadá do období zákazu kupírování uší.
Zvlášť hrozné mi přijde propagace kastrování štěňat - fen před prvním háráním, ideálně 7 měsíců. Jen tak má ten nejprokazatelnější zdravotní význam.
Už před lety jsem poznala takovou dobrmanku - před každým psem, člověkem se hodila na záda, předledla bříško. U takového kolohnáta - docela mazec.
Před rokem nechala známá vykastrovat sedmiměsíční bišonku - už byl nejvyšší čas. Nedala se přesvědčit, aby počkala. Všude píšou, že do 7 měsíců je to nejlepší.
Lidi se rádi nechvají oblbovat a nepoužívají hlavu. Kastrace je pro ně idální řešení - žádné hlídání, odpovědnost, nic.
aj
napsal(a):
V tom dohadovaní se tak-nějak vytratilo, že původní dotaz byl na kastraci psa, ne feny.
A u něho už vůbec nechápu ty negativní komentáře.
Tak o tom přemýšlejte, prosím. Fena je hormonálně aktivní dvakrát do roka, pes vlastně pořád. Hrozí mu podobná rizika jako feně, ještě k tomu řídnutí kostí a dřívější nástup stařecké demence. I pes může být po kastraci inkontinentní a tak dále.
Nechápete, že je to zásah do organismu a tím pádem i do zdraví?
napsal(a):
A co když je to přesně tak - " Prostě - ona se teď ke stáru počůrává". Jak odlišit zda je to věkem nebo kastrací, když je fena stará i kastrovaná?
aj
napsal(a):
V tom dohadovaní se tak-nějak vytratilo, že původní dotaz byl na kastraci psa, ne feny.
A u něho už vůbec nechápu ty negativní komentáře.
Přesně, můj názor - kastrujme psy, a chovatelé fen budou mít klid.
U psů inkontinence nehrozí, pokud ji má, bude to věkem a né kastrací.
scylla
napsal(a):
Tak o tom přemýšlejte, prosím. Fena je hormonálně aktivní dvakrát do roka, pes vlastně pořád. Hrozí mu podobná rizika jako feně, ještě k tomu řídnutí kostí a dřívější nástup stařecké demence. I pes může být po kastraci inkontinentní a tak dále.
Nechápete, že je to zásah do organismu a tím pádem i do zdraví?
Já myslím, že rizika u psa jsou mnohem menší než u fen.
A jestliže uvádíte, že jim hrozí inkontinence, řídnutí kostí a demence, tak bych ráda viděla nějaké čísla. Například u kolika procent kastrovaných psů se vyskytla inkontinence jako důsledek kastrace. Jinak tato debata nemá význam.
A ještě dodám, že mi přijde dost ujetý, že v jednom vlákně se tu vzdychá nad přeplněnými útulky a v druhém se napadají lidi, co chtějí dát vykastrovat svého psa. Jasně, můžete říct, že kdyby si všichni lidi zabezpečili své psi, nedocházelo by k nechtěnému krytí atd. Jenže lidi jsou lidi a ne každý je ideální majitel.