Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
1.12.2015 08:01
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Http://zvierata.bazos.sk/inzerat/55803541/STENIATKA-Weimarsky-stavac.php

Nevím, zda to brát jako srandu z nepovedeného žertu nebo brečet nad hloupostí lidstva...

1.12.2015 08:02
inusanka

XXX.XXX.98.58

No co, maminka je čistokrevná.

1.12.2015 08:07
lev

XXX.XXX.253.186

Hm, darují za symbolickou cenu ? Co to je ? Dar je zadarmo. No prostě vořeši.

1.12.2015 08:14
mgtka

XXX.XXX.22.69

Však za ně nechce 10t. jako lidi chtívají za "buldočky", apod...
Když píšou symbolická cena předpokládám, že to bude nějaké to pětikilo za úhradu očkování.

Uživatel s deaktivovaným účtem

1.12.2015 08:35

Ludmilk

1.12.2015 08:43
Ludmilk

XXX.XXX.78.82

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
No nazdar...

Jako je krásná, ale NO bych v tom hledala asi marně.Navíc ty žíhaný pacičky...

1.12.2015 08:47
ivulka2

XXX.XXX.155.174

No nazdar...

Prostě podvod až na to že je asi nekoupila ale prostě zkouši pěknou pohádku aby to až narostou nebylo na ni jako prodávající...na první pohled to nemá s ovčákem nic společného.

Ludmilk

1.12.2015 08:49
Ludmilk

XXX.XXX.78.82

ivulka2 napsal(a):
Prostě podvod až na to že je asi nekoupila ale prostě zkouši pěknou pohádku aby to až narostou nebylo na ni jako prodávající...na první pohled to nemá s ovčákem nic společného.

Vidím v tom MOŽNÁ trošku roťáčka, ale co z toho opravdu vyroste...

1.12.2015 08:49
polárka.15

XXX.XXX.41.2

inusanka napsal(a):
No co, maminka je čistokrevná.

Jo... "čistokrevná"

1.12.2015 08:51
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Ludmilk napsal(a):
Vidím v tom MOŽNÁ trošku roťáčka, ale co z toho opravdu vyroste...

Ta žíhaná barva to není ani roták ani ovčak.Pokud by tam byl rotwík tak by to mělo jasně ohraničené hnědé znaky nikoliv žíhané a i typ hlavy a vyraz... prostě vořech ale pěknej.

Ludmilk

1.12.2015 08:52
Ludmilk

XXX.XXX.78.82

ivulka2 napsal(a):
Ta žíhaná barva to není ani roták ani ovčak.Pokud by tam byl rotwík tak by to mělo jasně ohraničené hnědé znaky nikoliv žíhané a i typ hlavy a vyraz... prostě vořech ale pěknej.

To je mi jasný, vím, jak vypadá roťák, jen říkám, že ho v ní trošičku vidím.Roťák tam může být v x-tým koleni...

1.12.2015 09:00
polárka.15

XXX.XXX.41.2

mgtka napsal(a):
Když píšou symbolická cena předpokládám, že to bude nějaké to pětikilo za úhradu očkování.

A Vám to připadá v pořádku? Matka "čistokrevná" haha - tak opravdu vypadá VOK. Nejde o tu cenu, ale o to neustálé křížení a nechtěné psy!

A pak nebudou někteří plakat, že psi z CHS jsou drazí, fakt se nedivím...

1.12.2015 09:20
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Ludmilk napsal(a):
To je mi jasný, vím, jak vypadá roťák, jen říkám, že ho v ní trošičku vidím.Roťák tam může být v x-tým koleni...

Jo jasné..

Neregistrovaný uživatel

1.12.2015 09:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.239.82

polárka.15 napsal(a):
Http://zvierata.bazos.sk/inzerat/55803541/STENIATKA-Weimarsky-stavac.php

Nevím, zda to brát jako srandu z nepovedeného žertu nebo brečet nad hloupostí lidstva...

A to je přesně to, proč se tu neustále dokola omýlá k čemu je průkaz původu a co je to čistokrevnost...
V obsahu inzerátu je bezva kříženec výmara, ale nikoliv výmarák, jak je psáno v nadpisu...
Bohužel jsou mezi námi lidi, kterým to prostě nedochází a asi nedojde...

1.12.2015 09:32
aj

XXX.XXX.50.88

Já bych se nad tím inzerátem ani nepozastavovala. Pejsek je zadarmo a o že je to kříženec vyplývá z textu. Mohlo to být horší. Tu je to i vidět, že se jedná o křížence. Běžné je, že se kříženci ( u kterých to není tak patrné) prodají jako čistokrevný bez PP.

1.12.2015 09:37
polárka.15

XXX.XXX.41.2

aj napsal(a):
Já bych se nad tím inzerátem ani nepozastavovala. Pejsek je zadarmo a o že je to kříženec vyplývá z textu. Mohlo to být horší. Tu je to i vidět, že se jedná o křížence. Běžné je, že se kříženci ( u kterých to není tak patrné) prodají jako čistokrevný bez PP.

Zadarmo není, nad křížencema se pozastavovat budu... rodiče kříženec, štěňata ještě víc... dokud lidé nebudou uvažovat normálně, ale penězma, bude to jen horší...

1.12.2015 09:38
polárka.15

XXX.XXX.41.2

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
A to je přesně to, proč se tu neustále dokola omýlá k čemu je průkaz původu a co je to čistokrevnost...
V obsahu inzerátu je bezva kříženec výmara, ale nikoliv výmarák, jak je psáno v nadpisu...
Bohužel jsou mezi námi lidi, kterým to prostě nedochází a asi nedojde...

Ano, ano...

Já uznám pouze psy s PP ne tyto chudáky...

1.12.2015 10:50
balisek

XXX.XXX.7.27

A když se to žádnému existujícímu plemeni nepodobá, vymyslíme si novésmajlík

http://zvierata.bazos.sk/inzerat/55505278/Cinsky-cisarsky-stena.php.

1.12.2015 12:04
polárka.15

XXX.XXX.41.2

balisek napsal(a):

Paní evidentně ráda zahradničí

1.12.2015 14:39
Clayton

XXX.XXX.104.9

Tak to je teda maso.Štěňata tomu výmarovi nejsou ANI PODOBNÁ.Bohužel se najde pěkná řádka lidí, kteří je koupí a budou skálopevně tvrdit, jak mají čistokrevného psa, jen vyzráli nad chovateli a ušetřili.
Oh my God...a matka je taky absolutní křižovatka.

Ludmilk

1.12.2015 17:37
Ludmilk

XXX.XXX.78.82

balisek napsal(a):

1.12.2015 18:27
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Clayton napsal(a):
Tak to je teda maso.Štěňata tomu výmarovi nejsou ANI PODOBNÁ.Bohužel se najde pěkná řádka lidí, kteří je koupí a budou skálopevně tvrdit, jak mají čistokrevného psa, jen vyzráli nad chovateli a ušetřili.
Oh my God...a matka je taky absolutní křižovatka.

Jak si to můžete dovolit tvrdit? Světlý tip výmara!

1.12.2015 22:44
Clayton

XXX.XXX.104.9

polárka.15 napsal(a):
Jak si to můžete dovolit tvrdit? Světlý tip výmara!

No vlastně!To je ta nová módní verze, jako s tím jorkšírem mini.

2.12.2015 02:12
fikovnice

XXX.XXX.99.69

balisek napsal(a):

2.12.2015 09:03

Http://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2645255/pudl-trpaslici/

Tak tady je sice poznámka "vyšší cena", ale o PP ani zmínka. Ale třeba slyším i trávu růst.

HabiAnn

2.12.2015 09:13
HabiAnn

XXX.XXX.115.30

Tak tady je sice poznámka "vyšší cena", ale o PP ani zmínka. Ale třeba slyším i trávu růst.

PP nemá. Tady je předchozí inzerát: https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2641474/pudl-toy/.

2.12.2015 09:14
amiš

XXX.XXX.11.4

polárka.15 napsal(a):
Ano, ano...

Já uznám pouze psy s PP ne tyto chudáky...

Proč chudáky? Pes bez PP není pes? Za člověka, který jeho nepůvod způsobil přece nemůže? Asi mi přijde větší chudák člověk, který uznává jen to, nač může mít papír, než nepapírový pes.

2.12.2015 09:37

amiš napsal(a):
Proč chudáky? Pes bez PP není pes? Za člověka, který jeho nepůvod způsobil přece nemůže? Asi mi přijde větší chudák člověk, který uznává jen to, nač může mít papír, než nepapírový pes.

Někteří psi bez PP jsou tak krásní, že bych je hned chtěla ( jen nemám prostor a čas ),
ale prodávat pudlíka bez PP ( bůhví po kom má tu vzácnou barvu ) za více než 5000, -?
Koupit ?
Jednoho takového jsem znala. Byl krásný, stříbrný - jenom nízký a dlouhý. Majitel si mi stěžoval, jak byl podveden, o vrácení peněz( snížení ceny ) nechtěl "chovatel" ani slyšet a majitelé ho pryč nedali, byli to starší lidé a měli už ho mc rádi.
Vlastně jsem znala dva: druhá fenečka byla, jako by mu z oka vypadla, jenže černá. Ta ale byla zadarmo a byla nalezena svázaná drátem někde v lese.

2.12.2015 09:40

Třeba tenhle vícebarevný malý pinč - originál :
Http://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2643474/daruji-stene/
Škoda, že ho darují. Měli si dát inzerát :
Malý pinč bez PP, vzácné zbarvení = vyšší cena. Nějaký snob by ho koupil. (Ale zase to bych tomu štěněti nepřála ).

2.12.2015 09:59
polárka.15

XXX.XXX.41.2

amiš napsal(a):

Psi s PP žijí v množírně? Jsou pod drobnohledem klubu, takže asi těžko smajlík

Neřekla jsem rozhodně, že bez pes PP není pes. Ale když má někdo o psa opravdu zájem, má potřebné finance na jeho provoz, tak si sakra rozmyslí zda dá za psa 20 tisíc s papírama nebo podraťáka "čistokrevného" psa za 3 tisíce. Co lidé dostanou lacině, ne vždy si toho tak váží, jako když za to dají hodně.

Jen tak pro info - teď jsem se dívala do našeho městského útulku. K nabídce je zde 40 psů, z toho už od prvního pohledu jsou jen 4 psi "čistokrevní", jinak je to kolikrát tak domotané, že to člověk ani nepozná. Něco k zamyšlení...

2.12.2015 10:03
amiš

XXX.XXX.11.4

Moje srdeční fenka byla kříženka z útulku. krásnej originál a naprosto ideální pes, který se mnou cestoval, žil v bytě, jel vodu, nikdy nebyla problémová.
A sousedi si koupili štěně afgána bez papírů-vyrostl z toho obřík se štíhlou, nikoli chrtí postavou, barvy žíhaného afgána s černou maskou, dlouhou kudrnatou srstí a hlavou, která mi připadala jako hlava vydřího psa. Ten byl tak originálně krásnej, že kdyby se ho tehdy chtěli zbavit, tak bych do něj šla.Bohužel se odstěhovali, tak ho už nevídám, ale to se nedá zapomenout.

2.12.2015 10:09
amiš

XXX.XXX.11.4

polárka.15 napsal(a):

Neřekla jsem rozhodně, že bez pes PP není pes. Ale když má někdo o psa opravdu zájem, má potřebné finance na jeho provoz, tak si sakra rozmyslí zda dá za psa 20 tisíc s papírama nebo podraťáka "čistokrevného" psa za 3 tisíce. Co lidé dostanou lacině, ne vždy si toho tak váží, jako když za to dají hodně.

Jen tak pro info - teď jsem se dívala do našeho městského útulku. K nabídce je zde 40 psů, z toho už od prvního pohledu jsou jen 4 psi "čistokrevní", jinak je to kolikrát tak domotané, že to člověk ani nepozná. Něco k zamyšlení...

Napsala jste, že neuznáváte tyto chudáky. V tom případě jste se z mého subjektivního pohledu vyjádřila nešťastně. Co se týče množíren, samozřejmě s Vámi souhlasím. Bohužel, ačkoli s 99% jsou se psy bez PP, zažila jsem i množárnu jsk vyšitou pro psy s PP, malé a tehdy velmi prodejné plemeno. Je to o lidech, bohužel.

2.12.2015 10:12
awake

XXX.XXX.115.136

Taky jedna vyšší cena za raritu http://zvierata.bazos.sk/inzerat/55280811/BOO-PSIK-VZACNE-STENIATKO.php.

2.12.2015 10:18
awake

XXX.XXX.115.136

2.12.2015 10:22
awake

XXX.XXX.115.136

balisek napsal(a):

Pražský špic
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/54804415/prazsky-spic.php.

HabiAnn

2.12.2015 10:28
HabiAnn

XXX.XXX.115.30

awake napsal(a):
Lidé už chtějí dokonce koupit křížence s PP
http://zvierata.bazos.sk/inzerat/54513183/KUPIM-SPICA-SKRIZENEHO-S-CIVAVOV-ZLATEHO.php.

2.12.2015 10:31
awake

XXX.XXX.115.136

polárka.15 napsal(a):

I některé chovy s PP jsou "množírny" a podvádí. Několik chovů s PP již bylo řešeno pro podvody. Jsou chovatelé co mají velké množství psů. Pochybuji že to doma na 100% vše ohlídají

2.12.2015 10:44
polárka.15

XXX.XXX.41.2

awake napsal(a):
I některé chovy s PP jsou "množírny" a podvádí. Několik chovů s PP již bylo řešeno pro podvody. Jsou chovatelé co mají velké množství psů. Pochybuji že to doma na 100% vše ohlídají

A kolik to bylo CHS dohromady v porovnání s tím, co člověk vidí na bazoši, tady a jinde?

A na ten poměr psů v útulcích, to taky nic?

Chudáka psa beru křížence, opravdu ano. Protože když vidím, co se děje, co se kříží, i s ohledem na tu statiku v útulcích apod.

Proč jsou tedy ChS? Proč někdo dělá něco tak jak má, ale člověk to nekoupí, protože je to předražené a raději koupí za pusu křížence a pak se prezentuje jak má čistokrevnýho psa?

Pak se tady můžete dohadovat a plakat, že je tolik "zmršených psů", ale ono to přece nevadí, je hezkej, hodnej a tak si uděláme taky štěňátka...

Moje kamarádka má JRT s PP, stala se nehoda a fena zabřezla nechtěně s vořechem, dala fenu na potrat - přesně pro to, že se bála, kam by štěňata šla a nechtěla přehlcovat přehlcený trh dalším vořechem. Plně s ní souhlasím a chválím takové lidi...

2.12.2015 10:46
polárka.15

XXX.XXX.41.2

awake napsal(a):
Lidé už chtějí dokonce koupit křížence s PP
http://zvierata.bazos.sk/inzerat/54513183/KUPIM-SPICA-SKRIZENEHO-S-CIVAVOV-ZLATEHO.php.

Kříženec a ještě s PP, do Vánoc? Lidi fakt myslí ho*nem a ne mozkem

2.12.2015 11:01
Dasvo

XXX.XXX.101.12

awake napsal(a):
Taky jedna vyšší cena za raritu http://zvierata.bazos.sk/inzerat/55280811/BOO-PSIK-VZACNE-STENIATKO.php.

Zdá se mi to nebo na fotkách opravdu vidím minimálně dva, spíš tři, různé psy?

2.12.2015 11:04
Dasvo

XXX.XXX.101.12

Nejsem sice odborník na pudly leč domnívám se, že výrazem brindle se označuje žíhání,. Kde vzal pudl žíhání?

2.12.2015 11:30
milannn

XXX.XXX.90.222

polárka.15: Psa křížence berete jako chudáka? To si opravdu myslíte, že kvůli vašim podivným názorům vymizí jev, který existuje tak dlouho, jako plemena obecně, tedy křížení záměné či náhodné? Ti psi za to nemohou, že nemají PP a věřte nebo ne, mají často lepší život, než psi s PP, kteří se dostali do špatných podmínek. PP totiž vstupenkou do ráje není.

Proč jsou tedy ChS? Proč někdo dělá něco tak jak má, ale člověk to nekoupí, protože je to předražené a raději koupí za pusu křížence?
Navíc evidentně nechápete zákony trhu. Lidé nekupují jen to, co je správné, vhodné, pravé atd. Plus v tomto případě nevíc pes není věc, takže, napadlo vás třeba, že se někomu ten kříženec může třeba líbit, že se do něj prostě zamiluje a chce ho? Lidé kupují to, co chtějí koupit a s tím nikdo nic neuděláme.

A křížence rozhodně nelze považovat za "zmršené psy". Těmi jsou někdy právě ta velmi šlechtěná plemena se svými zdravotními a jinými problémy.
O vašem způsobu myšlení nakonec svědčí i výrazy jako "podvraťák" či "vořech".

2.12.2015 12:20
polárka.15

XXX.XXX.35.76

milannn napsal(a):
polárka.15: Psa křížence berete jako chudáka? To si opravdu myslíte, že kvůli vašim podivným názorům vymizí jev, který existuje tak dlouho, jako plemena obecně, tedy křížení záměné či náhodné? Ti psi za to nemohou, že nemají PP a věřte nebo ne, mají často lepší život, než psi s PP, kteří se dostali do špatných podmínek. PP totiž vstupenkou do ráje není.

Proč jsou tedy ChS? Proč někdo dělá něco tak jak má, ale člověk to nekoupí, protože je to předražené a raději koupí za pusu křížence?
Navíc evidentně nechápete zákony trhu. Lidé nekupují jen to, co je správné, vhodné, pravé atd. Plus v tomto případě nevíc pes není věc, takže, napadlo vás třeba, že se někomu ten kříženec může třeba líbit, že se do něj prostě zamiluje a chce ho? Lidé kupují to, co chtějí koupit a s tím nikdo nic neuděláme.

A křížence rozhodně nelze považovat za "zmršené psy". Těmi jsou někdy právě ta velmi šlechtěná plemena se svými zdravotními a jinými problémy.

Pes bez PP je vorech, za tim si stojim. Nikdo nevi co pres pres pres koleno v sobe ma. Clovek nevi co ten pes muze mit za dedicne vady, prece jenom pes z ChS je vic provereny a kdo vi a zajima se o to, vi kam sahnout a nesahnout prozdraveho jedince.

Nenadavam na psy, nadavam na chamtivost lidi, to je rozdil smajlík

Dobre, vykasleme se na standarty, krizme psy vesele dal, ale je to vysmech tem, kteri to poctive delaji...

2.12.2015 12:40
Hodonak

XXX.XXX.126.173

"vořech" je kouzelný výraz pro zlobivého voříška, a mi se moc líbí
"vestaj" je taktéž kouzelný výraz pro křížence
"podvraťák" je nádherný výraz pro psíka, jehož neznámý táta se protáhl pod vraty, a obšťastnil mámu... eventuálně pro psa, který mi podlezl pod vraty a rozhodl se, že mi dovolí, aby u mě bydlel...

na ničem z toho nevidím nic hanlivého...
-

a co se týká množíren... říkejme si co chceme, prostě našli ziskuchtiví lidé skulinu na trhu, a využívají jí. Tak jako všichni litujeme českých sklářů, že jsou bez práce, ale 98% z nás doma pije z hořčičáků, maximálně skleniček z Kauflandu, masivně dovážených z Číny, litujeme český oděvní průmysl, ale chodíme v hadrech z Bangladéše, ve výloze čumíme na ručně šité boty, a kazíme si nohy v šuntech z Vietnamu. Taky nosím na ruce krásné Rolexky, pro laika k nerozeznání od originálních.

Velice podobné je to s lidma, co chtějí čistokrevného psíka, ale málo o tom ví. Sáhnou po levnějším, který vypadá skoro jak ten vysněný. A důsledky nedomýšlí, na pozdější problémy nehledí.

Je to smutné, ale bohužel, je to tak.

2.12.2015 13:00
polárka.15

XXX.XXX.43.196

Hodonak napsal(a):
"vořech" je kouzelný výraz pro zlobivého voříška, a mi se moc líbí
"vestaj" je taktéž kouzelný výraz pro křížence
"podvraťák" je nádherný výraz pro psíka, jehož neznámý táta se protáhl pod vraty, a obšťastnil mámu... eventuálně pro psa, který mi podlezl pod vraty a rozhodl se, že mi dovolí, aby u mě bydlel...

na ničem z toho nevidím nic hanlivého...
-

a co se týká množíren... říkejme si co chceme, prostě našli ziskuchtiví lidé skulinu na trhu, a využívají jí. Tak jako všichni litujeme českých sklářů, že jsou bez práce, ale 98% z nás doma pije z hořčičáků, maximálně skleniček z Kauflandu, masivně dovážených z Číny, litujeme český oděvní průmysl, ale chodíme v hadrech z Bangladéše, ve výloze čumíme na ručně šité boty, a kazíme si nohy v šuntech z Vietnamu. Taky nosím na ruce krásné Rolexky, pro laika k nerozeznání od originálních.

Velice podobné je to s lidma, co chtějí čistokrevného psíka, ale málo o tom ví. Sáhnou po levnějším, který vypadá skoro jak ten vysněný. A důsledky nedomýšlí, na pozdější problémy nehledí.

Je to smutné, ale bohužel, je to tak.

Ano! A ve vsech pripadech jde jen a jen o penize a o to jak mit za malo penez "senzaci". V tomto se nerozlisuje zvire nebo vec, bohuzel... smajlík

2.12.2015 13:13
Lexaurin

XXX.XXX.83.128

Téma pro lidi, co se chtějí hádat. Nehádat se, provádět osvětu

2.12.2015 13:26

Napsala bych to asi tak : Kdo chce, ať si vezme krásného, milého kříženečka a má ho rád. Kdo chce své vysněné plemeno, ať si došetří a koupí si psa s PP z prověřené ch.st.
Když si koupí "plemeno" bez PP vyroste mu z něj cosi, plemeni možná podobné, možná ani to ne. Nakonec nemá ani peníze, ani plemeno. A co s psíkem potom ?

2.12.2015 13:48
canis lupus

XXX.XXX.210.126

Mám už druhého takového levného "vořecha", první byl dokonce zadarmo. A vůbec toho nelituji. Oba byli zdraví a inteligentní, současná fena je takový vděčný mazel, že zvažuji výcvik pro canisterapii. A to oba přišli ze špatných podmínek.
I já mám svá oblíbená plemena, ale hlavní prioritou je (a bylo a bude) pro mě povaha a zdraví psa. To PP nezaručuje, i když by mělo a zodpovědní chovatelé se snad o to snaží. A fakt, že kříženci jsou obvykle zdravější, je všeobecně znám.
Pokud tedy člověku nejde o konkrétní rysy nebo vlastnosti, proč by nemohl chtít křížence?

2.12.2015 14:01
aj

XXX.XXX.50.88

Nejčastějším argumentem lidí kupujících si "čistokrevného " psa bez PP je: Stejně s ním nechceme chodit na výstavy. Přitom by stačilo se spojit s CHS, vždy se čas-od času objeví nestandardní štěňátko za cenu srovnatelnou s bezpapírákem.

Neregistrovaný uživatel

2.12.2015 14:11
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

aj napsal(a):
Nejčastějším argumentem lidí kupujících si "čistokrevného " psa bez PP je: Stejně s ním nechceme chodit na výstavy. Přitom by stačilo se spojit s CHS, vždy se čas-od času objeví nestandardní štěňátko za cenu srovnatelnou s bezpapírákem.

Jojo nebudu chodit na výstavy a pak obráží voříškyády...

2.12.2015 14:12
Hodonak

XXX.XXX.126.173

aj napsal(a):

Ale to je právě ono... sám jsem kdysi /30 roků zpátky/ chtěl koupit štěně s papírama. A prodávající na mě vychrlil, kolik výstav musím absolvovat, jak se účastnit nějakých klubovek, jak musím fenu uchovnit, jak mi do chovu bude kecat poradce, a hlavně - jako neuvěřitelné vychloubání - kolik peněz do toho on už vrazil! Tehdy jsem si myslel, že je to prostě navazujjící povinnost, že mě k tomu nutí vlastnictví průkazu původu... Chvilku jsem hleděl jak tydýt, pak se škrábal na hlavě... a pak si koupil krajtu...

2.12.2015 14:14
Hodonak

XXX.XXX.126.173

Máš něco proti voříškiádám?

náhodou, když je čas, jezdíme.. i na útulkové předváděčky, a podobně..

2.12.2015 14:14
milannn

XXX.XXX.90.222

aj napsal(a):

Co myslíte tím nestandardní? Kromě zbarvení toho moc nepoznáme u 2 měs. štěnda.

2.12.2015 14:22
aj

XXX.XXX.50.88

Například nemá kompletní chrup, nebo je prostě příliš malé, nebo nesestouplá varlata. Všechno, co je patrné už u štěněte a bylo by překážkou při uchovnění.

Neregistrovaný uživatel

2.12.2015 15:41
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Hodonak napsal(a):

Vůbec ne...
Sem tam na nějakou taky dojdu juknout...

Já jen poukazovala na to, že lidi "jéšiši, já nepotřebuju papíráka, já na výstavy chodit nebudu" a pak jezděj na voříškyády...
To už si můžou rovnou pořídit papíráka a odjíždět výstavy, které budou k něčemu...

2.12.2015 17:28
milannn

XXX.XXX.90.222

aj napsal(a):
Například nemá kompletní chrup, nebo je prostě příliš malé, nebo nesestouplá varlata. Všechno, co je patrné už u štěněte a bylo by překážkou při uchovnění.

Zrovna tyto příklady mi nepřipadnou, že by mohly být patrné (a relevantní pro stav v dospělosti) u štěněte při standardním odběru. A už vůbec nevidím důvod, proč by si takové štěně někdo dobrovolně bral za peníze (kromě případu, že se mu prostě líbí, láska na první pohled). To už raději zdravé bezpapírové štěndo bez zjevnýcch nedostatků. Promiňte, ale takovou moc a kouzlo PP nemá.

2.12.2015 17:36

aj napsal(a):

Spíše např. zálomek na ocasu.

Neregistrovaný uživatel

2.12.2015 17:42
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

milannn napsal(a):
Zrovna tyto příklady mi nepřipadnou, že by mohly být patrné (a relevantní pro stav v dospělosti) u štěněte při standardním odběru. A už vůbec nevidím důvod, proč by si takové štěně někdo dobrovolně bral za peníze (kromě případu, že se mu prostě líbí, láska na první pohled). To už raději zdravé bezpapírové štěndo bez zjevnýcch nedostatků. Promiňte, ale takovou moc a kouzlo PP nemá.

Štěně při odběru (10 týdnů) má většinou obě varlata v šourku. Pokud neslezou do 3-4 měsíců patrně mu neslezou nikdy - tedy bezkulčák - neuchovnitelný.
Při odběru (10 týdnů) má štěně jasně viditelné - vylezlé zuby. Pokud nemá - má buď již zub zlomený nebo nevylezlý - tím pádem se mu posune celá zubní řada a už je neuchovnitelný.

Takže tyto příklady jsou na štěněti při odběru patrné a ovlivní pak dospělost psa...

Proč si někdo takovýho psa vezme? Je za stejné peníze (i méně) než bezpapírák a máš jistotu daného plemene - dané povahy, dané výšky, dané váhy...

2.12.2015 17:43

milannn napsal(a):

Sice bude mít ( možná) všechny zuby, ale třeba z toho bezpapírového štěnda bez zjevných nedostatků vyroste kudrnatý jezevčík s pudlíkovým čumáčkem.

2.12.2015 17:54
Kalamita

XXX.XXX.91.165

milannn napsal(a):

Jak povídal starý pan veterinář street mix nejlepší rasa na světě.

2.12.2015 18:08
polárka.15

XXX.XXX.171.253

milannn napsal(a):

Zkušení chovatelé poznají a ví. Už jsem viděla tolik CHS, kdy mělo třeba jedno štěně nestandart a prodávali jej za úplně jinou cenu. Já chytračit nebudu, každá rasa to má trochu jiné.

2.12.2015 18:08
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Takže jak vidím, voříšci jsou daleko oblíbenější než papíráci...

2.12.2015 18:30

Kalamita napsal(a):
Jak povídal starý pan veterinář street mix nejlepší rasa na světě.

Jo, ale tady se nebavíme o tom, že je problém mít vořecha.

Je problém, když si někdo koupí 100% čistokrevné štěně plemene XY a pak mu z toho vyroste vořech.

2.12.2015 18:37
Kalamita

XXX.XXX.91.165

Jo, ale tady se nebavíme o tom, že je problém mít vořecha.

Je problém, když si někdo koupí 100% čistokrevné štěně plemene XY a pak mu z toho vyroste vořech.

Dnes není nic na 100% jisté ani u psa.

2.12.2015 18:39
milannn

XXX.XXX.90.222

Proč si někdo takovýho psa vezme? Je za stejné peníze (i méně) než bezpapírák a máš jistotu daného plemene - dané povahy, dané výšky, dané váhy...
No to mi právě nejde do hlavy.. Protože žádnou jistotu nemám, ani výšky, váhy, už vůbec ne povahy a ne, bezkulčáka dobrovolně nechci, díky. Každý na to máme jiný názor, ale co je ve slevě, je většinou podezřelé.

A ten "kudrnatý jezevčík s pudlíkovým čumákem" - Ono když si někdo pojede pro dobrmana a bude to malé a kudrnaté, bude asi něco špatně, a když si pojede pro bedlingtona za tisícovku, asi by ho taky mělo něco trknout do hlavy smajlík

Nepodporuji nijak množení kříženců ani bezpapíráků, ale musím to napsat zase a znovu: S jejich existencí nic moc nenaděláme, rodí se, množí a hlavně jdou na odbyt, a to z více důvodů. Trh si je žádá. A je nemálo chovatelů plemen s PP, kteří tento fenomén udržují při životě. Bohužel tím kazí renomé té (jistě) většině slušných a poctivých, kteří to s daným plemenem myslí nejlépe, jak to jde.

Neregistrovaný uživatel

2.12.2015 19:29
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

milannn napsal(a):
No to mi právě nejde do hlavy.. Protože žádnou jistotu nemám, ani výšky, váhy, už vůbec ne povahy a ne, bezkulčáka dobrovolně nechci, díky. Každý na to máme jiný názor, ale co je ve slevě, je většinou podezřelé.

A ten "kudrnatý jezevčík s pudlíkovým čumákem" - Ono když si někdo pojede pro dobrmana a bude to malé a kudrnaté, bude asi něco špatně, a když si pojede pro bedlingtona za tisícovku, asi by ho taky mělo něco trknout do hlavy smajlík

Nepodporuji nijak množení kříženců ani bezpapíráků, ale musím to napsat zase a znovu: S jejich existencí nic moc nenaděláme, rodí se, množí a hlavně jdou na odbyt, a to z více důvodů. Trh si je žádá. A je nemálo chovatelů plemen s PP, kteří tento fenomén udržují při životě. Bohužel tím kazí renomé té (jistě) většině slušných a poctivých, kteří to s daným plemenem myslí nejlépe, jak to jde.

Uff.. tak znova...

PP pes je pes, který náleží dané rase, která má ustanovený standard (narozdíl od vořechů).
Standard psa udává vzhled psa - tady výška, váha a povahu a charakter.

Tak u PP psa máš jistotu dané povahy, dané výšky i váhy...

Na rozdíl od bezpapíráka... čili vořecha...
A jak už jsme zde psala, neuděláme nic s jejich existencí, ale můžeme se pokusit o osvětu, a tím, že se tu neustále omýlá proč psa s PP, co je to chov, standard plemene, průkaz původu množírny, atd. se informuje víc a víc lidí, nutí je to přemýšlet a idkyby po tomto všm přečtení změnil názor byť jeden člověk tak už je to úspěch...

2.12.2015 19:40
aj

XXX.XXX.50.88

... A je nemálo chovatelů plemen s PP, kteří tento fenomén udržují při životě...

to milann: Jak jste tohle myslel ? ( jako chovatelé s CHS, tedy produkující štěňata s PP nebo jako majitelé psů s PP, ale produkující štěňata bez PP ? ).

2.12.2015 20:44
milannn

XXX.XXX.90.222

Ufff.. tak znovu a znovu: Žádnou jistotu u PP psa nemáme. Máme předpoklad, který se ovšem ne vždy sejde s realitou. Prosím nebalamuťte důvěřivé lidi, že každý PP pes má danou standardní (zejména) povahu. To se raději ani nebudeme bavit o zdraví.

Neustále by se měla omílat zejména potřeba zlepšit zdraví a povahy mnoha plemen, tedy to, díky čemuž dochází ke skutečnému "mršení" psů, a to téměř ve smyslu jejich životaschopnosti.
Mj. "vořech" je, jak vidno, hodně trendy slovo.

Anja7: Myslel jsem to tak, že nadprodukce štěňat od rádoby chovatelů za účelem zisku vede jen k dalšímu oslabování zdraví, na povahy se v takových případech nehledí už vůbec. A na mysli mám psy s PP, kdy se často prodává cokoliv, třeba se slevou, hlavně ať se prodá. Vždyť doporučení máme o pár příspěvků výše. A takoví "chovatelé" bez problémů nasadí stejnou cenu, jako někdo, kdo se chovu věnuje s max. úsilím a přístupem. Pro laika, obyč. zájemce o psa, je často složité poctivého chovatele najít.
Tak tito "chovatelé" stále přiživují onu popularitu psů bez PP.

Neregistrovaný uživatel

2.12.2015 20:55
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

milannn napsal(a):

Ufff.. tak znovu a znovu: Žádnou jistotu u PP psa nemáme. Máme předpoklad, který se ovšem ne vždy sejde s realitou. Prosím nebalamuťte důvěřivé lidi, že každý PP pes má danou standardní (zejména) povahu. To se raději ani nebudeme bavit o zdraví.

Neustále by se měla omílat zejména potřeba zlepšit zdraví a povahy mnoha plemen, tedy to, díky čemuž dochází ke skutečnému "mršení" psů, a to téměř ve smyslu jejich životaschopnosti.
Mj. "vořech" je, jak vidno, hodně trendy slovo.

Anja7: Myslel jsem to tak, že nadprodukce štěňat od rádoby chovatelů za účelem zisku vede jen k dalšímu oslabování zdraví, na povahy se v takových případech nehledí už vůbec. A na mysli mám psy s PP, kdy se často prodává cokoliv, třeba se slevou, hlavně ať se prodá. Vždyť doporučení máme o pár příspěvků výše. A takoví "chovatelé" bez problémů nasadí stejnou cenu, jako někdo, kdo se chovu věnuje s max. úsilím a přístupem. Pro laika, obyč. zájemce o psa, je často složité poctivého chovatele najít.
Tak tito "chovatelé" stále přiživují onu popularitu psů bez PP.

Jako promiň jsem ze vsi a tam se jinak než vořech či zmetek nebo podvraťák psovi bez PP (kříženci - nevidím v tom rozdíl) neřeklo...

Znovu.. zdraví nijak nesouvisí s PP - průkaz původu dokládá, že pes je jedincem dané rasy se zdravím to nemá nic společného - chovatel, který chová s PP se POUZE snaží o eliminaci dědičných nemocí...

Tak nevim, vždy sem měla psiska s PP a vždy všechna měla standardní výšku, váhu i povahové rysy... nemám koho balamutit...

2.12.2015 21:12
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Protože co? Protože zase jde jen a jen o peníze, o nic jiného... Proč budu mít gaučáka za 20 tisíc s papíry, když můžu mít vořecha za 5 a bude vypadat podobně, vo nic jiného nejde...

Já jsem "bohužel" ten člověk, který si připlatí a dá více peněz za prověřeného psa ze stanice, už s ohledem na zkoušky atd... smajlík

2.12.2015 21:13
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Jen pořád nechápu, jaký je rozdíl mezi "vořechem" a křížencem, to je tak hrozný slovo? Vždyť to existuje už léta páně a nikdy se nad tím nikdo nepozastavoval...

2.12.2015 21:14
manako

XXX.XXX.145.150

mgtka napsal(a):

Nikde jsem nečetl, kde by psali, že cena je symbolická a dali tam u bezpapíráků cenu 10 tisíc Kč, ukažte mi takový inzerát... Že je cena za bezpapírové buldočky běžně 8 - 9 tisíc Kč v barvě fawn a modré i 10 tisíc bez PP - tato barva je více ceněna a žádána, takové inzeráty čtu běžně ( s PP stojí běžně 15 tisíc a více, když je ta barva fawn a modrá tak více než 15 tisíc Kč, klidně i 18 až 20 tisíc za fenky s PP v žádané barvě ). Ale že by tam psali u toho, že je štěně bez PP u tohoto plemene za 10 tisíc, a že je ta cena symbolická, to jsem nikde neviděl. Prostě tam mají napsanou běžnou cenu, za kterou je to prodejné - cenu si reguluje trh, a pokud je o plemeno v dané barvě zájem a je poptávka vyšší než nabídka, tak bývá cena prostě vyšší, kdyby lidé nekupovali, nemohli by je za tu cenu prodávat. Ale o symbolické ceně za 10 tisíc jsem u buldočků nic v žádném inzerátu neviděl.

2.12.2015 21:28
aj

XXX.XXX.50.88

... A na mysli mám psy s PP, kdy se často prodává cokoliv, třeba se slevou, hlavně ať se prodá. Vždyť doporučení máme o pár příspěvků výše. A takoví "chovatelé" bez problémů nasadí stejnou cenu, jako někdo, kdo se chovu věnuje s max. úsilím a přístupem...

No nevím, ale v jedné větě píšete, že někteří chovatelé jsou schopní prodat všechno, třeba i se slevou a v druhé píšete, že nasazují cenu, jako špičkový chovatel.

Myslím si, že zásadním omylem je představa, že průměrná cena, za kterou se štěňata prodávají nějak podstatně závisí od úsilí a přístupu chovatele. Žel, není to tak. Mnohem větší vliv má atraktivita, popularita a dostupnost plemene. I špičkový chovatel se musí dívat jak se pohybují obvyklé ceny. Když má dobré renomé, může si pár tisícovek přidat, ale při podstatném rozdílu, bude jen obtížně prodávat štěňata.

... Vždyť doporučení máme o pár příspěvků výše...
nevím, na co narážíte, ale jestli na můj příspěvek, že lze levněji koupit štěně, které pravděpodobně nebude chovné, tak o není doporučení, ale fakt. Možná jste zkušenější chovatel než já, ale já neznám žádného majitele CHS, který by odchoval víc vrhů a pokaždé byl celý vrh absolutně perfektní. BTW- někdy se cena snižuje, když se do jistého věku nepovede jinak perfektní štěně prodat. -Protože, co si budem povídat, lidi si myslí, že 4 měsíční štěně je už staré.

2.12.2015 22:04
awake

XXX.XXX.115.136

canis lupus napsal(a):
Mám už druhého takového levného "vořecha", první byl dokonce zadarmo. A vůbec toho nelituji. Oba byli zdraví a inteligentní, současná fena je takový vděčný mazel, že zvažuji výcvik pro canisterapii. A to oba přišli ze špatných podmínek.
I já mám svá oblíbená plemena, ale hlavní prioritou je (a bylo a bude) pro mě povaha a zdraví psa. To PP nezaručuje, i když by mělo a zodpovědní chovatelé se snad o to snaží. A fakt, že kříženci jsou obvykle zdravější, je všeobecně znám.
Pokud tedy člověku nejde o konkrétní rysy nebo vlastnosti, proč by nemohl chtít křížence?

Když někdo chce křížence ať si pořídí křížence. Když chce někdo plemeno ať si pořídí plemeno. Když někdo prodává plemeno, přidá k psovi průkaz původu (doklad o tom, že je daný pes opravdu čistokrevný). Pokud se někomu narodí kříženec má ho prodávat jako křížence a ne jak nějací vykukové vydávat křížence za čistokrevné plemeno bez PP a prodávat ho za několik tisíc

Kříženci jsou zdravější? Jak jste na to přišel? Je to tím že se kříženci nevyšetřují (stejně jako psi bez PP) a tak se o jejich nemocech na rozdíl od psů s PP (plemena co se vyšetřují na dědičná onemocnění) neví?

2.12.2015 22:05
awake

XXX.XXX.115.136

Hodonak napsal(a):

Já taky a to mám psy s PP

2.12.2015 22:14
awake

XXX.XXX.115.136

milannn napsal(a):

Může mít třeba zálomek na ocase, chybějící paspárek (případně paspárek ale "bez kosti"), chybějící zub, špatný skus, chybějící varle, "špatný" nebo chybějící ridge, špatnou barvu očí. A určitě jsem na něco ještě zapomněla

2.12.2015 22:15
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

polárka.15 napsal(a):
Jen pořád nechápu, jaký je rozdíl mezi "vořechem" a křížencem, to je tak hrozný slovo? Vždyť to existuje už léta páně a nikdy se nad tím nikdo nepozastavoval...

Takovy, ze oznaceni "vorech" zni hanlive, uz "vorisek" zni lepe a krizenec je to same jako york, maltes, pitbul a...proste krizenec, zni to jako "rasa".

2.12.2015 22:29
awake

XXX.XXX.115.136

milannn napsal(a):

"A už vůbec nevidím důvod, proč by si takové štěně někdo dobrovolně bral za peníze"
Takže Vy odchováte štěně. Zaplatíte za krytí, zaplatíte mu PP, poplatky klubu, živíte ho, očkujete, odčervíte a nakonec ho dáte někomu zadarmo jen proto, že má třeba křivý nebo chybějící zub a nemůže se kvůli tomu použít do chovu s PP?

"To už raději zdravé bezpapírové štěndo bez zjevnýcch nedostatků" Hlavně aby to štěndo bez papírů mělo zdravé rodiče a bylo skutečně čistokrevné když už stálo stejně jako čistokrevné štěně s PP kterému chyběl třeba jeden zub a u řady plemen má vyšetřené rodiče a předky na dědičné onemocnění .

2.12.2015 22:36
polárka.15

XXX.XXX.171.253

Lexaurin napsal(a):
Takovy, ze oznaceni "vorech" zni hanlive, uz "vorisek" zni lepe a krizenec je to same jako york, maltes, pitbul a...proste krizenec, zni to jako "rasa".

Pardon, ale to už je dost trapný clovíčkaření

2.12.2015 23:58
balisek

XXX.XXX.7.27

Proč si mám kupovat psa s PP, i když nemám vystavovatelské a chovatelské ambice?

Třeba proto, že když se rozhodnu pořídit si např. jorkšíra, bude moje představa o mém příštím psovi nejspíš vycházet z něčeho takového, jako je na první fotografii.

Fajn, pokud si koupím štěně po typových rodičích a věnuji trochu péče jeho srsti, mám velkou šanci, že ho ho budu mít.

Nebo mohu ušetřit a pořídit si bezpapíráka. A s největší pravděpodobností získám něco, co se bude podobat pejskům ze zbylých obrázků. Ale pokud někomu oříšek připomínající malého teriéra stojí za pár tisíc, tak prosím...

3.12.2015 00:03

balisek napsal(a):
Proč si mám kupovat psa s PP, i když nemám vystavovatelské a chovatelské ambice?

Třeba proto, že když se rozhodnu pořídit si např. jorkšíra, bude moje představa o mém příštím psovi nejspíš vycházet z něčeho takového, jako je na první fotografii.

Fajn, pokud si koupím štěně po typových rodičích a věnuji trochu péče jeho srsti, mám velkou šanci, že ho ho budu mít.

Nebo mohu ušetřit a pořídit si bezpapíráka. A s největší pravděpodobností získám něco, co se bude podobat pejskům ze zbylých obrázků. Ale pokud někomu oříšek připomínající malého teriéra stojí za pár tisíc, tak prosím...

3.12.2015 02:24
milannn

XXX.XXX.90.222

wulfina:
Jako promiň jsem ze vsi a tam se jinak než vořech či zmetek nebo podvraťák psovi bez PP (kříženci - nevidím v tom rozdíl) neřeklo...
Na tu terminologii mám jiný názor, kdo chce, tak to slyší/cítí, kdo ne, je to jeho vizitka. Je to celkem jedno.

Znovu.. zdraví nijak nesouvisí s PP - průkaz původu dokládá, že pes je jedincem dané rasy se zdravím to nemá nic společného - chovatel, který chová s PP se POUZE snaží o eliminaci dědičných nemocí...
Zdraví s PP nesouvisí jen zdánlivě. Jsou plemena, která jsou na tom po zdravotní stránce výborně a chovatelé se starají. Pak jsou jiná, kde vlivem příbuzenské plemenitby, příp. žádné plemenitby došlo k takovému posunu ve zdraví a životaschopnosti, že existence psa po 6. věku je štěstí. Nebo myslíte, že takovou degeneraci nezpůsobil člověk svou "plemenitbou", chovatelé svým přístupem a že je to normální vývoj?

Tak nevim, vždy sem měla psiska s PP a vždy všechna měla standardní výšku, váhu i povahové rysy... nemám koho balamutit...
Gratuluji, to jste měla štěstí.

3.12.2015 07:27
canis lupus

XXX.XXX.210.102

awake napsal(a):
Když někdo chce křížence ať si pořídí křížence. Když chce někdo plemeno ať si pořídí plemeno. Když někdo prodává plemeno, přidá k psovi průkaz původu (doklad o tom, že je daný pes opravdu čistokrevný). Pokud se někomu narodí kříženec má ho prodávat jako křížence a ne jak nějací vykukové vydávat křížence za čistokrevné plemeno bez PP a prodávat ho za několik tisíc

Kříženci jsou zdravější? Jak jste na to přišel? Je to tím že se kříženci nevyšetřují (stejně jako psi bez PP) a tak se o jejich nemocech na rozdíl od psů s PP (plemena co se vyšetřují na dědičná onemocnění) neví?

Opravdu si myslíte, že k veterináři chodí lidé jen se psy s PP? Tak to Vás asi zklamu, já tam totiž chodím pravidelně. A potkávám další majitele kříženců.

3.12.2015 08:40

Kříženci jsou zdravější než zvíře určitého plemena, ovšem jen a pouze za určitých okolností: musí se jednat opravdu o neidentifikovatelného vořecha, kříženec dvou známých plemen se nepočítá. Jo, něco udělá heterózní efekt, ale dědičné zatížení nezmizí a kříženec může mít "rodové" choroby svých rodičů. Kříženec velkých plemen může mít stejný problémy s klouby jako rasa, kor když třeba jeden či oba rodiče budou mít klouby někde. To fakt křížením nezmizí. I kříženec může po svém rodiči podědit dědičné oční choroby či onemocnění srdce.

Zdraví kříženců vychází ne z toho, že jsou to kříženci, ale z dlouhodobé "selekce na zdraví". Prostě o vesnického podvraťáka se nikdo příliš nestaral a když byl nemocný, buď "zmizel" nebo se nechal střelit myslivcem. Takže vydrželi jen ti největší držáci a ti jsou držáci a jejich potomci do jisté míry taky.

Takže ano, pokud si pořídíte střapaté zvíře s kratšíma nohama velikost cca 15 kg plemene "vořech český" pravděpodobně vám bude žít dost dlouho. Ale pokud si koupíte za několik tisíc křížence yorka a šicky plemene 100% čistokrevný biewer, tím, že aspoň bude zdravý, se fakt neuklidňujte. Prostě jste naletěli.

3.12.2015 08:47

milannn napsal(a):
wulfina:
Na tu terminologii mám jiný názor, kdo chce, tak to slyší/cítí, kdo ne, je to jeho vizitka. Je to celkem jedno.

Zdraví s PP nesouvisí jen zdánlivě. Jsou plemena, která jsou na tom po zdravotní stránce výborně a chovatelé se starají. Pak jsou jiná, kde vlivem příbuzenské plemenitby, příp. žádné plemenitby došlo k takovému posunu ve zdraví a životaschopnosti, že existence psa po 6. věku je štěstí. Nebo myslíte, že takovou degeneraci nezpůsobil člověk svou "plemenitbou", chovatelé svým přístupem a že je to normální vývoj?

Gratuluji, to jste měla štěstí.

"Zdraví s PP nesouvisí jen zdánlivě. Jsou plemena, která jsou na tom po zdravotní stránce výborně a chovatelé se starají. Pak jsou jiná, kde vlivem příbuzenské plemenitby, příp. žádné plemenitby došlo k takovému posunu ve zdraví a životaschopnosti, že existence psa po 6. věku je štěstí. Nebo myslíte, že takovou degeneraci nezpůsobil člověk svou "plemenitbou", chovatelé svým přístupem a že je to normální vývoj?"

Jenže toto dědičné zatížení fakt nezmizí tím, že se vyrobí 100% čistokrevná štěňata bez PP po rodičích z PP. Tím, že zahodíte PP, nezahodíte nic jiného, akorát jakoukoliv možnost selekce na zdraví a tím pádem byť i hypotetickou možnost jak zlepšit neutěšený stav.

Co se snížené životaschopnosti některých plemen týče, to není dáno ať tak nějakou nezvládnutou plemenitbou, jako systémovou chybou v celém chovu psů tak, jak je známe. Uzavřené plemenné knihy jsou relativně novodobou záležitostí, poprvé to vzniklo ve viktoriánské anglii. Uzavřené, malé populace psů trpí stejně jako uzavřené malé populace čehokoliv jiného, postupně se, ať se chovatelé můžou snažit jak chtějí, snižuje variabilita alel v té populaci a i hodně vzdálená příbuzenská plemenitba časem vyvalí na povrch recesivně založená dědičná onemocnění. Navíc vynález výstav psů znamená, že na vzhled se hledí mnohem více než na funkčnost. To nikdy dřív nebylo - lidem šlo tisíce let o to, aby byl pes užitečný. Pokud měl ten člověk, co přijel na trhy, s sebou psa, co byl taky užitečný stejným způsobem, tak se domluvilo krytí a bylo jedno, že jeden z těch psů má kratší nebo delší nohy nebo uši, hlavně, že oba dobře pásli ovce.

3.12.2015 09:11
zdravýrozum

XXX.XXX.89.108

canis lupus napsal(a):
Opravdu si myslíte, že k veterináři chodí lidé jen se psy s PP? Tak to Vás asi zklamu, já tam totiž chodím pravidelně. A potkávám další majitele kříženců.

Jasně a necháváte si u krříženců dělat jen tak vyšetření luxace pately nebo vyšetřeníá DKK nebo spondylozu či vyšetření srdce. Teď zkuste prosím jinou pohádku, třeba tu o Budulínkovi. Kříženci se vám mylně zdají zdravější, protože u nich žádné vyšetření do chovu preventivně neděláte, až když je nějaký problém.

3.12.2015 09:12
Lexaurin

XXX.XXX.0.0

polárka.15 napsal(a):
Pardon, ale to už je dost trapný clovíčkaření

Není, záleží jaké s jakými emocemi to člověk vyslovuje, má to určitou výpovědní hodnotu o postojích člověka.

3.12.2015 09:25
aj

XXX.XXX.50.88

To Bodlinko: 100% souhlas.

3.12.2015 09:37
canis lupus

XXX.XXX.210.102

zdravýrozum napsal(a):
Jasně a necháváte si u krříženců dělat jen tak vyšetření luxace pately nebo vyšetřeníá DKK nebo spondylozu či vyšetření srdce. Teď zkuste prosím jinou pohádku, třeba tu o Budulínkovi. Kříženci se vám mylně zdají zdravější, protože u nich žádné vyšetření do chovu preventivně neděláte, až když je nějaký problém.

No jasně, že když je problém. Kříženci se nevyšetřují do chovu, protože na nich nikdo cíleně nechová- co by s těmi štěňaty dělal, že. Takže psa nechá prohlédnout, když má problém. Ony tyhle závažné vady totiž problém dřív nebo později způsobí. Kdyby ne, tak by to přeci bylo jedno a nemuselo by se to u chovných psů sledovat.
Myslím, že se tu prolínají dvě různý věci. Kříženci dvou módních plemen nebo potomci dvou stejných psů bez PP prodávaní na kšeft a kříženci značky street mix vzniklí (víceméně) náhodně a darovaní nebo končící v utulcích. Ta druhá skupina je opravdu méně riziková z hlediska zdravotních vad, navzdory často nevhodným podmínkám a výživě ve štěněcím věku.

3.12.2015 09:47
aj

XXX.XXX.50.88

...a kříženci značky street mix vzniklí (víceméně) náhodně a darovaní nebo končící v utulcích. Ta druhá skupina je opravdu méně riziková z hlediska zdravotních vad, navzdory často nevhodným podmínkám a výživě ve štěněcím věku...

Ovšem riziková je z hlediska nepřevídatelnosti výsledného vzhledu a vlastností v dospělosti.

3.12.2015 09:51

aj napsal(a):
...a kříženci značky street mix vzniklí (víceméně) náhodně a darovaní nebo končící v utulcích. Ta druhá skupina je opravdu méně riziková z hlediska zdravotních vad, navzdory často nevhodným podmínkám a výživě ve štěněcím věku...

Ovšem riziková je z hlediska nepřevídatelnosti výsledného vzhledu a vlastností v dospělosti.

Když chce někdo křížence, není problém. Někteří jsou fakt povedení psíci. A kříženec je 100% originál

Kříženci fakt nejsou problém, pokud teda někoho nenapadne to úžasné zvířátko doma rozmnožovat. Zvláště velcí kříženci se udávají dost špatně.

3.12.2015 09:58
aj

XXX.XXX.50.88

To Bodlinko: Ale jistě, někteří jsou nádherní, jen pokud se vybírá štěně, je o trošku loterie.
BTW- náš obecný bezdomovec má krásného křížence, ale co mně úplně dostává do kolen je, jak je chytrý ( pes, ne bezdomovec ).

SimKučer

3.12.2015 11:35
SimKučer

XXX.XXX.115.30

Mám psa bez PP, který vznikl řekněme omylem nebo náhodou svým PP rodičům. (Fenka neuchovněna z důvodu, že trochu přerostla.) Nemyslím si o něm, že by to byl nějaký vořech nebo podvraťák. Vyrostlo z něj přesně to, co jsem očekávala a hlavně přístup od majitelky fenky i psa byl a je úplně skvělej. Ale to neznamená, že bych podporovala množírny atd. Zajímám se o jedno konkrétní plemeno a vím, že je jedna CHS, kde produkují psy jak s PP, tak bez PP a už vzhledově je to bída a tohle mi přijde mnohem horší. Respektive pokud někdo tohle produkuje účelně. Ať už je to v rámci CHS nebo kdekdo s kdekým. Možná mě teď sprdnete, že prostě koupí mýho psa se taky řadím mezi ty, co chtěli něco, ale nebyli schopni si zaplatit kvalitu. Plánuji druhého psa a vím, že to bude to stejné plemeno, ale s PP. Jen není vždy lehké najít psa podle představ tak, aby chovatel nepožadoval účast na výstavách nebo sportovních akcích. Takže tak.

3.12.2015 12:22
amiš

XXX.XXX.11.41

Už je to docela síla, číst kam se dostane až z počátku klidná a smířlivá diskuze. Ale nevím proč, stále mi připadá, že ta slova jako vořech, podvraťák a pod. mají v příspěvcích některých dost hanlivý nádech. Znám pár případů, kdy lidi koupí bez PP dost naletěli, ale znám i případy, kdy koupili psa bez PP, měli s ním pěkný život a díky němu se nadchli pro rasu a stali se, řádnými, chovateli průkazových psů.Není každý, kdo prodá štěně bez PP po rodičích s PP zloděj a podvodník. A že nedohledáte rodiče, pokud nemáte paternitu a tudíž je to podvraťák? Kolikrát pes s PP vypadal jak sousedův Alík a při paternitě by se možná majitel divil, že Alík byl i tajný otec. A na závěr, jsem taky ze vsi (400 obyvatel) a nikdo o svých psech, ani o psech sousedů nemluví jako o vořeších, zmetcích a pod. Prostě, bu´d je to rasa, nebo pejsek. A lidi se povětšinou o ně starají, ať je to šlechtic, nebo ne. Asi to o něčem vypovídá, bez urýžky. Jarka.

3.12.2015 13:27
aj

XXX.XXX.50.88

Já myslím, že tu nikdo nezpochybňoval, že kříženec (vořech, voříšek, podvraťáček- jak chcete) může být krásný, chytrý, milý atd. prostě ideální přítel a druh. Jen se tu vícekrát apelovalo, aby se tito psi nemnožili jelikož tvoří většinu "klientů" v útulcích. Toť vše.

Akzachorp

3.12.2015 13:44
Akzachorp

XXX.XXX.110.95

Ten, kdo chce křížence tomu je to jedno. Ten, kdo chce dané plemeno měl by koupit psa s PP. Co k tomu víc říct.

3.12.2015 15:30
awake

XXX.XXX.115.136

canis lupus napsal(a):

Ne nemyslím si že k veterináři chodí jen psi s PP .
Spousta plemen k tomu aby mohli projít bonitací a mohli se na psech a fenách odchovávat štěňata s PP MUSÍ mít vyšetření na dědičná onemocnění. V tom případě se zjistí jestli je daný jedinec s PP nemocný, přenašeč, nebo jestli je zdraví.
U psů bez PP a kříženců se tato vyšetření u veterináře nedělají, a proto by se mohlo zdát, že jsou psi bez PP a kříženci zdravější.

3.12.2015 15:58
bilusik

XXX.XXX.168.4

Akzachorp napsal(a):
Ten, kdo chce křížence tomu je to jedno. Ten, kdo chce dané plemeno měl by koupit psa s PP. Co k tomu víc říct.

3.12.2015 19:20
canis lupus

XXX.XXX.210.126

awake napsal(a):
Ne nemyslím si že k veterináři chodí jen psi s PP .
Spousta plemen k tomu aby mohli projít bonitací a mohli se na psech a fenách odchovávat štěňata s PP MUSÍ mít vyšetření na dědičná onemocnění. V tom případě se zjistí jestli je daný jedinec s PP nemocný, přenašeč, nebo jestli je zdraví.
U psů bez PP a kříženců se tato vyšetření u veterináře nedělají, a proto by se mohlo zdát, že jsou psi bez PP a kříženci zdravější.

Jasně, jenomže tyhle vady se projeví, tudíž se u kříženců taky zjistí.

3.12.2015 20:12
Kalamita

XXX.XXX.91.165

A není to jedno ? Jestli kříženec nebo s PP či bez PP s útulku či nalezené stěně, pes ? Jednou je to člen rodiny.

3.12.2015 20:25

Kalamita napsal(a):
A není to jedno ? Jestli kříženec nebo s PP či bez PP s útulku či nalezené stěně, pes ? Jednou je to člen rodiny.

Když je to člen rodiny, tak je to jedno. Když je to stroj na štěňata ( na peníze ) je to vždycky špatně. Ať je s PP nebo bez.

3.12.2015 20:59
pipet

XXX.XXX.97.207

canis lupus napsal(a):

Tak jde o to, že když je pes jen přenašeč některého onemocnění - navenek problémy nemá, tak bez vyšetření s ním nakryjou taky "zdravou" fenu přenašeče a ejhle, část vrhu už je opravdu nemocná, ne jen přenašeči.
To se testy dá vyřešit.

3.12.2015 21:09

canis lupus napsal(a):

Ani náhodou. Pes může být pouze skrytým nosičem. Nebo se vada projeví až ve starším věku.

3.12.2015 21:38
milannn

XXX.XXX.90.222

Bodlinka: Absolutní souhlas!

A přesně jak píšete - vynález výstav = počátek degenerace psů. Už nebyl poptáván ten nejlepší lovec/hlídač/ovčák..., ale ten nejkrásnější šampion ověnčený tituly, na povahu nehledě. A co hůř - tento Adonis byl poptáván jako otec všech možných i nemožných vrhů a to byl počátek oné uzavřené populace, více, či méně. Degenerace má zelenou. Na to doplatila spousta plemen.

Někteří možná stále nechápou - nepodporuji nijak populaci kříženců a míšenců (byť existují a existovat budou), jen stále poukazuji na to, že jsou to rovnocenní živočichové, které není možné zatracovat pro jejich původ.

Trend chovu psů nabíral časem na intenzitě a tím rostl i business se psy. Rostlo tedy i množství nepoctivých chovatelů, podvodů apod. Opět, bič na funkčnost, zdraví, povahy psů.
To vše ale nepopírá existenci řady pravých a poctivých chovatelů, u kterých lze pořídit štěně s vyýbornými předpoklady. Bohužel to ale není samozřejmost a zájemce musí hledat.

3.12.2015 21:48
aj

XXX.XXX.50.88

Milann- vycházejíc z vašich příspěvků předpokládám, že chováte nějaké pracovní nebo myslivecké plemeno. ( já tedy společenské, u nich stačí být krásný, něco jako blondýna
)
Nejsou u nich podmínkou uchovnění nějaké zkoušky? To by snad mělo eliminovat vzhledově krásné, ale s nevyhovující povahou. Nebo se mýlím ?

3.12.2015 22:21
polárka.15

XXX.XXX.171.253

aj napsal(a):
Milann- vycházejíc z vašich příspěvků předpokládám, že chováte nějaké pracovní nebo myslivecké plemeno. ( já tedy společenské, u nich stačí být krásný, něco jako blondýna
)
Nejsou u nich podmínkou uchovnění nějaké zkoušky? To by snad mělo eliminovat vzhledově krásné, ale s nevyhovující povahou. Nebo se mýlím ?

Ano, pokud je to lovecky vedené plemeno tak pro jeho uchovnění je potřeba i kromě klubové výstavy, svodu... i zkoušky z práce - každé plemeno to má různě. Takže pracovitost je prokázaná.

3.12.2015 22:52
Mamutka

XXX.XXX.166.31

aj napsal(a):
)

I společenská plemena by měla být zdravá, nejenom krásná...

3.12.2015 23:18

Měla by... Nicméně každý by si měl uvědomit, že když si pořídí např. populárního buldočka, měl by mít naštřeno na vet a pevné nervy. Ono vůbec chovat brachycefalické plemeno a každé léto se klepat z veder, aby mi pes náhodou div neumřel... Peklo. Pak plemena, která standardně rodí císařem, protože to prostě jinak nejde, to už je pomalu týrání. V tomhle to lidé přepískli a pracovní plemena jsou samozřejmě relativně zdravější. I když taky jsou pracovní a výstavní linie. Do NO jsme neviděla a s útrpným výrazem jsem se kdysi paní při venčení zeptala, co má chudák fenka s páteří. Holka byla úspěšný výstavní týpek, trapas jako hrom.

3.12.2015 23:23

Měla by... Nicméně každý by si měl uvědomit, že když si pořídí např. populárního buldočka, měl by mít naštřeno na vet a pevné nervy. Ono vůbec chovat brachycefalické plemeno a každé léto se klepat z veder, aby mi pes náhodou div neumřel... Peklo. Pak plemena, která standardně rodí císařem, protože to prostě jinak nejde, to už je pomalu týrání. V tomhle to lidé přepískli a pracovní plemena jsou samozřejmě relativně zdravější. I když taky jsou pracovní a výstavní linie. Do NO jsme neviděla a s útrpným výrazem jsem se kdysi paní při venčení zeptala, co má chudák fenka s páteří. Holka byla úspěšný výstavní týpek, trapas jako hrom.

hrbáč

3.12.2015 23:28
milannn

XXX.XXX.90.222

aj napsal(a):
)

Blondýny jsou fajn smajlík S přiznáním plemen jsou tady na ifauně mnohdy velké tajnosti, nevím proč... Choval jsem dříve Stafordšírské bullteriéry, dnes už neodchovávám nic, jen mám SAO. Ale o "moje" plemena vůbec nejde, je mi jen líto těch která se mi líbila a která mám rád, bohužel dnes je sehnat v původním stavu je zřejmě dobrý výkon.

Mj., když jsem byl mladší, opravdu mi stačila krásná blondýna, dnes už vím, že by měla být i chytrá (a jedno, jestli blondýna). A podobně je to i u psů.

...nějaké zkoušky? To by snad mělo eliminovat vzhledově krásné, ale s nevyhovující povahou.
Souhlas

3.12.2015 23:31

Žádný hrb právě neměla, tahala zadek po zemi. Myslela jsem, že jí někdo přerazil páteř. Holt jsem se tenkrát nezajímala a moc NO v centru Prahy člověk nepotká. :) Tak akorát mraky frustrovaných maďarů apod., co večer vyběhnou vyčůrat a domů.

3.12.2015 23:37

Žádný hrb právě neměla, tahala zadek po zemi. Myslela jsem, že jí někdo přerazil páteř. Holt jsem se tenkrát nezajímala a moc NO v centru Prahy člověk nepotká. :) Tak akorát mraky frustrovaných maďarů apod., co večer vyběhnou vyčůrat a domů.

Jj, máte recht.

3.12.2015 23:42
aj

XXX.XXX.50.88

Mamutka napsal(a):
I společenská plemena by měla být zdravá, nejenom krásná...

Prosím nechytat za slovíčka
Samozřejmě, že společenská plemena by měla být zdravá, ale to snad platí pro všechna. Dokonce se u nich i požaduje jistá povaha ( např. by neměla být bázlivá), ale nejsou u nich žádné výkonnostní zkoušky.-tak to bylo myšleno.
A to, že jsou i chytrá ani nemusím dodávat.

4.12.2015 08:21

aj napsal(a):
Samozřejmě, že společenská plemena by měla být zdravá, ale to snad platí pro všechna. Dokonce se u nich i požaduje jistá povaha ( např. by neměla být bázlivá), ale nejsou u nich žádné výkonnostní zkoušky.-tak to bylo myšleno.

No, měla by. Vím, jak mě pár let dozadu překvapilo, jak to mají trpaslíci s vyšetřením patel do chovu. Totiž až na výjimky nijak.

4.12.2015 08:40

Bude to znít jako rouhačství a nesmysl, ale mám pocit, že jistá pracovní plemena ztratila povahy poté, co jim přibyl kousek uší.

4.12.2015 08:49

Bude to znít jako rouhačství a nesmysl, ale mám pocit, že jistá pracovní plemena ztratila povahy poté, co jim přibyl kousek uší.

Jasný

Němečtí ovčáci fakt nejsou ušatější, akorát hrbatější:D

A problémem dobroušů nejsou uši, ale přebývající kousek srdečního svalu.

Neregistrovaný uživatel

4.12.2015 11:49
4.12.2015 15:19
fikovnice

XXX.XXX.99.69

Jo, už to tu dříve padlo - na voříškiády by podle mě meli chodit opravdu jen vestajové (něco jako je ten můj ), kde netušíte jaká plemena se v minulosti zkřížila. A ne takoví psi, co jsou kopií např. laboše, ale čistokrevní laboši to nejsou. Voříškiády by zkrátka měly fakt být pro psy, kteří v sobě mají to tajemství (vestaj) - z čeho kdysi vznikli.

4.12.2015 17:04
Mamutka

XXX.XXX.166.31

aj napsal(a):

Nechytám za slovíčko, jsem potrefená husa. Jeden z mých třech psů je společenské plemeno a hned poprvé, kdy jsme s ním byli u veta, tak nás vet informoval o tom, že nemá v pořádku srdce. A já ho koupila jako naprosto zdravého. Nestěžuju si, moje blbost. Psa máme do dneška, protože jsem ho vrátit nechtěla. Je to živej tvor a u někoho by stejně musel být. Dneska je psovi 10, ale posledních 5 let pokaždý když jdeme k vetovi, tak se vet tváří jako kdyby se další návštěvy už neměl dožít. Prostě chov s PP by měl šlechtit, ne přešlechťovat.

9.12.2015 11:12
9.12.2015 15:40
mgtka

XXX.XXX.92.43

Píšou křížence shitzu, nic nezatajujou a asi se na tom ani nesnaží vydělat pokud jsou psíci očkovaní a očipovaní.
To, že znají plemeno alespoň jednoho rodiče a napíšou ho může pro potencionální zájemce znamenat alespoň trochu představu jaký by ten pes mohl být.
Nebavím se o tom, že majitelé neuhlídali hárání.

PS tohle je fakt nádherný psík, že?
Mít místo jedu pro něj
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/55131358/Toby-postreleny-psik.php.

12.12.2015 21:15
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

lavacca napsal(a):
No jo, NO jak vyšitý..

http://zvirata.bazos.cz/inzerat/54288874/Nabizim-stenatka-nemeckeho-ovcaka.php.

Zvlášť to bílé smajlík NO ve zvláštních barvách - rarita, divím se, že to tam není napsané.
Byl takhle inzerát na bazoši na JRT v hnědé barvě - u toho bylo napsané, že je to rarita, protože je to zvláštní zbarvení, které je jen v Americe.

14.12.2015 04:53
fikovnice

XXX.XXX.99.69

mgtka napsal(a):
Píšou křížence shitzu, nic nezatajujou a asi se na tom ani nesnaží vydělat pokud jsou psíci očkovaní a očipovaní.
To, že znají plemeno alespoň jednoho rodiče a napíšou ho může pro potencionální zájemce znamenat alespoň trochu představu jaký by ten pes mohl být.
Nebavím se o tom, že majitelé neuhlídali hárání.

PS tohle je fakt nádherný psík, že?
Mít místo jedu pro něj
http://zvirata.bazos.cz/inzerat/55131358/Toby-postreleny-psik.php.

Můj typ to není, ale kéž najde hodné páníky!

Přidejte reakci

Přidat smajlík