Aktivity pro březí fenku

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.12.2015 23:55
conaf

XXX.XXX.25.154

Doporučíte nějaké vhodné aktivity pro březí fenku?
Je zvyklá běhat pravidelně agility, aportovat, atd... A teď se strašně nudí. :D
Cvičím s ní doma dogdancingové triky, chodíme na procházky (pro ní strašná nuda, moc pomalé :D ), snažím se jí dávat hlavolamy, že třeba granule k večeři jí místo do misky dám do krabice se zmuchlanými papíry apod., což jí na chvíli zabaví, ale stejně je jak šílená... :D

Díky za typy! :).

4.12.2015 08:52
anonymx

XXX.XXX.27.66

Nepíšete jak dlouho je březí. Do poloviny březosti může dělat naprosto všechno, tedy veškeré sportovní aktivity. Aportovat může klidně do porodu a běhat agility vcelku taky, jen na skoky bych snížila na symbolickou výšku.

4.12.2015 09:42
ropopi-an

XXX.XXX.226.105

anonymx napsal(a):
Nepíšete jak dlouho je březí. Do poloviny březosti může dělat naprosto všechno, tedy veškeré sportovní aktivity. Aportovat může klidně do porodu a běhat agility vcelku taky, jen na skoky bych snížila na symbolickou výšku.

V první půlce ano...ale já bych jí tedy běhat a skákat nenechala. Než si potom vyčítat že se něco posr... to raději a´t se nudí. Ono až bude mít štěnda, ještě bude vzpomínat na nudu...
To co dělá zadavatelka je si myslím dostačující...

4.12.2015 09:48
anonymx

XXX.XXX.27.66

Stres z nudy a nedostatek aktivit pro hyper fenu je tisíckrát horší než normální aktivity na které je zvyklá. Do půlky na ní není absolutně nic vidět a poslední 2 týdny se bude už i sama šetřit. Březost (těhotenství) není nemoc.

4.12.2015 09:57
ropopi-an

XXX.XXX.226.105

Ne není to nemoc a také jsem psala že v první půlce ano, ale může se stát cokoliv. Při běhání či skákání může zakopnout, upadnout, do něčeho narazit ap. A potom si budete vyčítat... Já chápu že hyper čuba potřebuje zaměstnat, ale co raději protáhnout procházku, nebo více hlavolamů..ap.
Nebo jí učit nový trik/povel - třeba podej noviny - klíče ap.

4.12.2015 10:02
ropopi-an

XXX.XXX.226.105

ropopi-an napsal(a):
Ne není to nemoc a také jsem psala že v první půlce ano, ale může se stát cokoliv. Při běhání či skákání může zakopnout, upadnout, do něčeho narazit ap. A potom si budete vyčítat... Já chápu že hyper čuba potřebuje zaměstnat, ale co raději protáhnout procházku, nebo více hlavolamů..ap.

Jinak já jsem s fenou v době březosti chodila na stopu. je to klidná chůze, ale zábava to pro ni byla...

4.12.2015 10:24
anonymx

XXX.XXX.27.66

ropopi-an napsal(a):

A to jak myslíte vážně?

4.12.2015 10:32
ropopi-an

XXX.XXX.226.105

anonymx napsal(a):
A to jak myslíte vážně?

Co konkrétně ?

4.12.2015 11:07
anonymx

XXX.XXX.27.66

Že zakopne, upadne, ... psi fakt nejsou křehké zboží a březost choroba. Naopak, potřebuje sportovat, běhat. Procházky a ležení na gauči z ní udělají jen tlustou a línou a pak se nedivte problematickému porodu.

4.12.2015 11:26
ropopi-an

XXX.XXX.226.105

anonymx napsal(a):
Že zakopne, upadne, ... psi fakt nejsou křehké zboží a březost choroba. Naopak, potřebuje sportovat, běhat. Procházky a ležení na gauči z ní udělají jen tlustou a línou a pak se nedivte problematickému porodu.

Ale já nikde nepíšu že by měla jen ležet ! Samozřejmě že se musí hýbat ! Ale všeho s mírou.Jistě se může proběhnout, ale nemusí vyloženě lítat a uhnat se...

Já jsem zažila případ ve svém okolí, kdy pán z podobného důvodu přišel jak o štěńata tak o čubu.

Bylo to asi takto : fena byla lehce za půlkou březosti, a pán ji nechal dělat vše co dělala doposud. Skákat na boudu, lítat podle plotu, divočit s druhým psem ap. Až ji našel ležící a krvácející. Letěl na
veterinu kde ji vetroš okamžitě otevřel a vyndal mrtvá štěńata. (nevím zda to píši uplne správně, ale prý se ta štěńata utrhla) krvácela i do břicha a po operaci asi 3 hodiny na to zemřela i ona.
K tomu "utržení" mělo dojít při nějakém doskoku - skoku -nárazu - to mu řekl veterinář.
Tak asi tak.
Nevím všechny podrobnosti, nebyla to moje čuba.

4.12.2015 11:34
anonymx

XXX.XXX.27.66

Vážená, podobné sci-fi zde fakt nešiřte. Nejdřív si zjistěte, jak jsou štěňata v děloze uložena a pak pište podobné nesmysly. Ano, může dojít k potratu, ale to by musel být tak silný náraz do měkké části břicha, že by to musel být snad silný náraz autem, kopnutí, apod.

4.12.2015 11:48
Sapp

XXX.XXX.224.129

anonymx napsal(a):
Vážená, podobné sci-fi zde fakt nešiřte. Nejdřív si zjistěte, jak jsou štěňata v děloze uložena a pak pište podobné nesmysly. Ano, může dojít k potratu, ale to by musel být tak silný náraz do měkké části břicha, že by to musel být snad silný náraz autem, kopnutí, apod.

Jsem v tomto opravdu nevědomá, takže se bez ironie ptám: u psů tedy není možné předčasné odloučení placenty?Špatně uložená placenta na stěně či přes branku jako u lidí?

4.12.2015 11:49
ivulka2

XXX.XXX.155.174

anonymx napsal(a):

no pokud by někteří tady viděly co dokaže dělat březí fena v kotci či i venku tak by asi některé slabě povahy kleplo.
Já osobně s březi fenou jezdila na kole 7 km do práce a 7 z práce a tam jsme celou noc chodily po docela velkém objektu, chodily do schodu asi do 6 patra několikrát za noc k tomu nějaká vyháněčka bezdomovce... Fena normálně porodila 11 štěnat a je vyprskala během 2 hodin a ani se nezadýchala.Prostě březost není nemoc.

4.12.2015 11:51
ropopi-an

XXX.XXX.226.105

No já žádné scifi rozhodně šířit nechci. Jak jsou uložena štěńata v děloze by měl vědět hlavně veterinář který toto řekl..Ne. A jak víte že opravdu nedošlo k velkému nárazu ? i třeba při blbnutí s druhým psem.... Ale necháme to být... věřit tomu nemusíte.
Stát se může všechno, k ošklivému zranění může dojít při různých aktivitách, i když by člověk řekl že to není možné. A nemusí jít zrovna o březí fenu. Jen jsem tím chtěla říct že by se na těhulku mělo dávat pozor.

4.12.2015 11:51
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Sapp napsal(a):
Jsem v tomto opravdu nevědomá, takže se bez ironie ptám: u psů tedy není možné předčasné odloučení placenty?Špatně uložená placenta na stěně či přes branku jako u lidí?

Ne fena ma placentu u každého plodu takže muže dojít k odloučení placeny ale ostatní štěnat prostě pokračují ve vývoji, takové štěně se narodi jako mrtvé v ruzném stupni munifikace.
Ještě doplním u zdravé feny v dobré kondici s dobrýma mateřskýma reflexama tohle nehrozí.

4.12.2015 11:56
anonymx

XXX.XXX.27.66

Každé štěně má svou placentu. Pravděpodobnost, že by se odloučila u všech štěňat je de facto nulová. To by opravdu musel být náraz autem, apod. Navíc děloha je poměrně hodně pod žebry. Při malém počtu štěňat ani nepoznáte, že je fena velkého plemene březí. Břicho "spadne" a tedy je více odkryté tak 2-1 týden před porodem. Ale i v těch posledních dnech jsou štěňata tak chráněna (plodová voda), že riziko je minimální. Zvlášť jedná-li se o sportovního psa a jeho běžnou aktivitu.

4.12.2015 12:00
Sapp

XXX.XXX.224.129

ivulka2 napsal(a):
Ne fena ma placentu u každého plodu takže muže dojít k odloučení placeny ale ostatní štěnat prostě pokračují ve vývoji, takové štěně se narodi jako mrtvé v ruzném stupni munifikace.
Ještě doplním u zdravé feny v dobré kondici s dobrýma mateřskýma reflexama tohle nehrozí.

Děkuji za odpověď. Že má každé štěndo svou placentu vím, ale nevěděla jsem, jak je to při tom možném odloučení. Zkušenost mám osobní, ale lidskou, ne psí. Teď už budu moudřejší

Když si teď představím svou mladou (hyper)aktivní fenu, dělající každý den salta, skluzy a nárazy jako březí, tak je mi z toho taky trochu na klepnutí

4.12.2015 12:01
Sapp

XXX.XXX.224.129

anonymx napsal(a):
Každé štěně má svou placentu. Pravděpodobnost, že by se odloučila u všech štěňat je de facto nulová. To by opravdu musel být náraz autem, apod. Navíc děloha je poměrně hodně pod žebry. Při malém počtu štěňat ani nepoznáte, že je fena velkého plemene březí. Břicho "spadne" a tedy je více odkryté tak 2-1 týden před porodem. Ale i v těch posledních dnech jsou štěňata tak chráněna (plodová voda), že riziko je minimální. Zvlášť jedná-li se o sportovního psa a jeho běžnou aktivitu.

Děkuji za odpověď

4.12.2015 12:04
anonymx

XXX.XXX.27.66

ropopi-an napsal(a):
No já žádné scifi rozhodně šířit nechci. Jak jsou uložena štěńata v děloze by měl vědět hlavně veterinář který toto řekl..Ne. A jak víte že opravdu nedošlo k velkému nárazu ? i třeba při blbnutí s druhým psem.... Ale necháme to být... věřit tomu nemusíte.
Stát se může všechno, k ošklivému zranění může dojít při různých aktivitách, i když by člověk řekl že to není možné. A nemusí jít zrovna o březí fenu. Jen jsem tím chtěla říct že by se na těhulku mělo dávat pozor.

Sama jste to nezažila, jen "jedna paní povídala", tak i tahle storry patří do oblasti nevěrohodných příběhů.A na základě takových informací radit, aby fenu "nosili v náručí" je přinejmenším hloupost. Z toho, že fena skákala na boudu (a ostatní popisované) určitě nemohlo dojít k úmrtí všech štěňat s krvácením do břicha. Všechny naše feny běžně lítají a skákají na boudu, běhají se smečkou a blbnou až do porodu a za 40 let se to nestalo nejen mně, ale ani ostatním známým chovatelům. Ano, občas je něco špatně, narodí se mrtvé štěně nebo fena potratí, ale důvodem určitě není běžná aktivita.

4.12.2015 12:07
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Sapp napsal(a):
Děkuji za odpověď. Že má každé štěndo svou placentu vím, ale nevěděla jsem, jak je to při tom možném odloučení. Zkušenost mám osobní, ale lidskou, ne psí. Teď už budu moudřejší

Když si teď představím svou mladou (hyper)aktivní fenu, dělající každý den salta, skluzy a nárazy jako březí, tak je mi z toho taky trochu na klepnutí

Za roky co chovám a jezdm po přátelích chovatelech tak mužu řict že jsem viděla dělat březí feny takove kusy že mi při nich i mrazilo a všechny normálně porodily zdravá štěnata.Příroda prostě počítá s tím že u dravce a masožravého tvora který musí lovit i když je březí se muže stat spousta věcí a je na to dobře zařízena.

4.12.2015 12:11
Sapp

XXX.XXX.224.129

ivulka2 napsal(a):
Za roky co chovám a jezdm po přátelích chovatelech tak mužu řict že jsem viděla dělat březí feny takove kusy že mi při nich i mrazilo a všechny normálně porodily zdravá štěnata.Příroda prostě počítá s tím že u dravce a masožravého tvora který musí lovit i když je březí se muže stat spousta věcí a je na to dobře zařízena.

Souhlasím, je dobré slyšet zkušenosti zkušených . Strach může plynout z neinformovanosti, pro mě je třeba do budoucna dobré tohle vědět
Takže diskuse přínosná

4.12.2015 12:46
ropopi-an

XXX.XXX.226.105

Když pomineme ten můj příběh - Ano není ověřený!
Tak ještě jednou - Nikde jsem nepsala že by se fena neměla normálně hýbat, že by měla jen ležet na gauči, nebo že by ji měl majitel nosit ! Ani jsem nikde nepsala že je gravidita nemoc !
Jen si myslím že by se na březí fenu měl dávat větší pozor.
Pokud já mám březí fenu, tak do první půlky březosti také normálně funguje. Od té druhé, chodíme jen na poslušnost (bez překážek) stopy, na procházky + má volný pohyb po zahradě!
Na obrany nechodíme.
A samozřejmě že už před krytím má být fena v kondici a pokud je fena pracovní, tak jak píše ivulka, asi pro ni nebude problém běžet u kola. Ale předpokládám že její fena jen normálně klusala a že sní ivulka nezávodila a nenutila ji běžet tryskem.
Vám se za 40 let nic zlého nestalo ( a já Vám to přeju, přeji Vám dalších 40 pohodových let) ale, neznamená to že se nikdy nic stát nemůže. Nic není 100%
Proto já své feny hlídám (i když nejsou březí).

4.12.2015 12:58
ivulka2

XXX.XXX.155.174

ropopi-an napsal(a):
Když pomineme ten můj příběh - Ano není ověřený!
Tak ještě jednou - Nikde jsem nepsala že by se fena neměla normálně hýbat, že by měla jen ležet na gauči, nebo že by ji měl majitel nosit ! Ani jsem nikde nepsala že je gravidita nemoc !
Jen si myslím že by se na březí fenu měl dávat větší pozor.
Pokud já mám březí fenu, tak do první půlky březosti také normálně funguje. Od té druhé, chodíme jen na poslušnost (bez překážek) stopy, na procházky + má volný pohyb po zahradě!
Na obrany nechodíme.
A samozřejmě že už před krytím má být fena v kondici a pokud je fena pracovní, tak jak píše ivulka, asi pro ni nebude problém běžet u kola. Ale předpokládám že její fena jen normálně klusala a že sní ivulka nezávodila a nenutila ji běžet tryskem.
Vám se za 40 let nic zlého nestalo ( a já Vám to přeju, přeji Vám dalších 40 pohodových let) ale, neznamená to že se nikdy nic stát nemůže. Nic není 100%
Proto já své feny hlídám (i když nejsou březí).

Ja myslim že svoje feny si hlídáme všichni a v rámci možností se snažíme předejít problémum jen není dobré to prostě přehánět.stát se muže cokoliv a pokud by to člověk bral doslova tak nevytáhne psa ani z boudy.

4.12.2015 13:07
ropopi-an

XXX.XXX.226.105

ivulka2 napsal(a):
Ja myslim že svoje feny si hlídáme všichni a v rámci možností se snažíme předejít problémum jen není dobré to prostě přehánět.stát se muže cokoliv a pokud by to člověk bral doslova tak nevytáhne psa ani z boudy.

Ano jistě to máte pravdu ! Ale proč riskovat ! Asi jsem neměla psát nepodložený příběh...
Jen jsem chtěla říct, že pokud bude těhule skákat překážky a blbě doskočí, zlomí si nohu...to se jí ten pupek asi nebude dobře nosit!
Při takových aktivitách může dojít k úrazu i normálně, ale s březí fenou je pak vše o to více komplikovanější.

4.12.2015 16:44
conaf

XXX.XXX.25.154

Ehm, tak Vám velmi děkuji za nápady... Dostalo se mi jich spoustu, přesně asi 0 z 23 příspěvků!
Tohle téma mělo vypadat trochu jinak, místo toho se tu hádáte kolik a jakého pohybu může březí fenka mít...

Řeknu Vám jedno - pochybuju že tady někdo díky Vašim příspěvkům změnil názor a já mám také svůj názor za kterým si stojím a upřímně, fakt ho nezměníte...

Fenku mám nakrytou nyní 2 týdny. Ano, nemocná není. Ale přesto s ní agility nebo aportování (ona neaportuje "klidně", běží na plno, pak prudce brzdí, skáče,... Její aportování je skoro nebezpečné i pro ni, párkrát už udělala i něco jako kotoul a jednou natažená šlacha a kulhání - takže nevím proč bych to teď měla riskovat). Samozřejmě jsem pro aby měla dostatek pohybu, např. běh, klus u kola atd. - ale od toho se agility dost liší! Když si půjdu se psem zaběhat, bude to plynulý pohyb, na výdrž. Agility je plné prudkého brždění, prudkého zatáčení a to prostě podle mě není pro březí fenku vhodné - to není to co by pes přirozeně dělal. Mimo jiné se může stát ledacos - třeba takový pád z kladiny - stát se prostě může - asi není nic příjemného a pes většinou nepadá na všechny 4...

A co mě naprosto ohromilo byl něčí komentář: "Pravděpodobnost, že by se (placenta) odloučila u všech štěňat je de facto nulová." - aha, takže pohoda, nějakým nárazem při agility si nazabiju víc než jedno, dvě štěňata, takže proč ne?! No comment...

Řekněte mi kolik žen se v době těhotenství vrcholově věnuje nějakému sportu... Ano, třeba sportují, ale mají "rozum", člověk ví co se s ním děje, že si třeba musí dávat pozor aby neupadl na břicho, nebo že by to něměl přehánět - ten pes ho nemá! Jste tu Vy aby jste za něj nad tímhle přemýšleli. A psi jdou třeba do toho agility často naplno, neřeší nějaké riziko, opatrnost.

Takže asi tak, nevidím důvod proč to riskovat. Není to pro psa nic životně nutného.

4.12.2015 17:27
Sapp

XXX.XXX.224.129

Conaf- mrzí mě, že se zlobíte, že diskuse se neodvíjela vámi předpokládaným směrem. Vstoupila jsem do ni, protože mě zaujalo co napsala "ropopi-an" o utržení štěňat, myslela jsem, jestli náhodou není myšleno utržení, odloučení placenty, protože pak by to sci-fi nebylo. U lidí to možné je, u psů jsem nevěděla. Proto jsem se zeptala a myslím, že tu část o té placentě nebylo směřována na vaše štěnata, ale informativně všeobecně o placentách štěňat pro mě.
Jinak nápadem jsem opravdu nepřispěla, protože jsem březí fenu ještě neměla.

4.12.2015 17:38
conaf

XXX.XXX.25.154

Sapp napsal(a):
Conaf- mrzí mě, že se zlobíte, že diskuse se neodvíjela vámi předpokládaným směrem. Vstoupila jsem do ni, protože mě zaujalo co napsala "ropopi-an" o utržení štěňat, myslela jsem, jestli náhodou není myšleno utržení, odloučení placenty, protože pak by to sci-fi nebylo. U lidí to možné je, u psů jsem nevěděla. Proto jsem se zeptala a myslím, že tu část o té placentě nebylo směřována na vaše štěnata, ale informativně všeobecně o placentách štěňat pro mě.
Jinak nápadem jsem opravdu nepřispěla, protože jsem březí fenu ještě neměla.

Vás zrovna nemyslím, Vy jste se alespoň zeptala na to co Vás zajímá... Jiní se tu začali hádat...

4.12.2015 17:39
anonymx

XXX.XXX.233.209

Conaf- do poloviny brezosti se feny mohou ucastnit vsech zkousek, zavodu ve vsech psich sportech. Ano, muze si zpusobit uraz. Ale to nema zadnou spojitost s brezosti. Ano, byla by to.komplikace, ale to se ji muze stat kdykoliv. Zadny pohyb (aportovani) nemuze ublizit stenatum. To by fakt.musela byt rana.mnohem silnejsi nez pad z kladiny. Jak uz jsem psala, prudky kopanec, auto, pad z oprsvdu velke vysky apod. Znovu opakuji-zadny naraz pri agility ji nemuze zpusobit potrat. To by tam musela byt jina fyziologicka pricina a pak by k tomu doslo i kdyby jen lezela. Kdyby jste videla.jak radi nase smecka... proti tomu je kazdy pohyb v agility pohodicka. Feny s brichem na zem skacou bezne na boudu a dolu. Nechavam jim at si samy zvoli co a jak chteji. A nedoprat ji bezne aktivity ji zpusobi stres, ktery je.mnohem horsi nez pohyb. Klidne s ni behejte agility. Skocky snizte a drahu ji uzpusobte tak aby se (pro vas dobry pocit) vyhnula prudkym otockam. Pro fenu je mnohem vetsi zlo odeprit ji najednou to co miluje. A vsechny zeny, ktere vrcholove sportuji to delaji i v dobe tehotenstvi. Jen to uzpusobi moznostem.

4.12.2015 17:46
conaf

XXX.XXX.25.154

Že můžou neznamená že je to ideální... Stejně tak se můžou třeba agility závodů účastnit háravé feny, ale těm je často špatně, nemají náladu do pohybu... Já neříkám, že to přímo způsobí potrat, ale může se stát něco jiného - i něco "drobného", může si třeba natáhnou sval/šlachu na noze, což se občas v tomhle počasí stává, a asi není ideální aby kulhala a něco ji bolelo - to je pak dost velký stres.

4.12.2015 17:47
conaf

XXX.XXX.25.154

Však jsem nepsala že by byla odstřižená od jakéhokoli pohybu a ležela na gauči celý den. :P Jen jí chci aktivity maximálně uzpůsobit tak, aby nebyli rizikové v jakémkoliv směru.

4.12.2015 18:09
ropopi-an

XXX.XXX.224.39

conaf napsal(a):
Však jsem nepsala že by byla odstřižená od jakéhokoli pohybu a ležela na gauči celý den. :P Jen jí chci aktivity maximálně uzpůsobit tak, aby nebyli rizikové v jakémkoliv směru.

Jak už jsem se Vám snažila napsat hned na začátku... co nějaký jiný hlavolam?
Poschovávat pamlsky do různých nádob, pod plastové květináče (dnem vzhůru), hledání oblíbené hračky v hromadě hadrů ap. spoustu toho můžete také nacvičit s klikrem, třeba podávání předmětu. atd zaměstnáte ji tak hlavinku.

4.12.2015 18:40
anonymx

XXX.XXX.233.209

conaf napsal(a):
Že můžou neznamená že je to ideální... Stejně tak se můžou třeba agility závodů účastnit háravé feny, ale těm je často špatně, nemají náladu do pohybu... Já neříkám, že to přímo způsobí potrat, ale může se stát něco jiného - i něco "drobného", může si třeba natáhnou sval/šlachu na noze, což se občas v tomhle počasí stává, a asi není ideální aby kulhala a něco ji bolelo - to je pak dost velký stres.

Pokud by to nebylo vhodne ze zdravotnich duvodu tak uz by to davno veterinari zakazali.
Chovam a cvicim uz opravdu hodne let, ale jeste jsem nevidela haravou fenu, ktere by.bylo spatne nebo nemela naladu na pohyb. Ze ve sve dny maji zajem o psy, to ano. Ale to co pisete je nesmysl. Prominte, neurazte se, ale z porodu a stenat se zblaznite.

4.12.2015 20:17
conaf

XXX.XXX.25.154

anonymx napsal(a):
Pokud by to nebylo vhodne ze zdravotnich duvodu tak uz by to davno veterinari zakazali.
Chovam a cvicim uz opravdu hodne let, ale jeste jsem nevidela haravou fenu, ktere by.bylo spatne nebo nemela naladu na pohyb. Ze ve sve dny maji zajem o psy, to ano. Ale to co pisete je nesmysl. Prominte, neurazte se, ale z porodu a stenat se zblaznite.

A proč jako? :D :D

Neviděla jste fenu která při hárání pracuje špatně/nemá chuť do pohybu? To tedy asi moc zkušeností nemáte, já jsem jich u agility viděla spoustu.

A i mojí fence jedno hárání nebylo dobře - dokonce 1 den zvracela.

4.12.2015 20:27
anonymx

XXX.XXX.233.209

Mila slecno, obavam se ze.mam zkusenosti za 40 let chovu a vycviku asi tisickrat vic nez vy. A pokud fena ma vami popisovane priznaky tak to na 100 % nema zadnou spojitost s haranim. Zvraceni muze mit mnoho jinych pricin a neochota spatnym vycvikem. To je vase stejne mylna domnenka jako to, ze fena potrati kdyz beha a skace.

4.12.2015 20:29
ivulka2

XXX.XXX.155.174

conaf napsal(a):

Neviděla jste fenu která při hárání pracuje špatně/nemá chuť do pohybu? To tedy asi moc zkušeností nemáte, já jsem jich u agility viděla spoustu.

Tož nevím fen jsem měla spoustu a i během hárání normálně cvičily a měly chut do pohybu... a žádné ještě nebylo při hárání blbě, možná tak zájem o nějakeho fešáka ale i s tím se rady proběhnou.

4.12.2015 20:54
conaf

XXX.XXX.25.154

anonymx napsal(a):
Mila slecno, obavam se ze.mam zkusenosti za 40 let chovu a vycviku asi tisickrat vic nez vy. A pokud fena ma vami popisovane priznaky tak to na 100 % nema zadnou spojitost s haranim. Zvraceni muze mit mnoho jinych pricin a neochota spatnym vycvikem. To je vase stejne mylna domnenka jako to, ze fena potrati kdyz beha a skace.

Já se nedomnívám že fena potratí když skáče, už jsem to psala, nevím proč to furt opakujete...
Nevím proč bych měla věřit Vám - Vás neznám, zato veterináře kteří mi to řekli ani a stejně tak spoustu lidí, jejich fenky při hárání třeba neochotně pracují.

Uživatel s deaktivovaným účtem

4.12.2015 21:05
Uživatel s deaktivovaným účtem

conaf napsal(a):

A pár mých fen kdysi i omdlelo.

4.12.2015 21:52
anonymx

XXX.XXX.132.254

conaf napsal(a):
Já se nedomnívám že fena potratí když skáče, už jsem to psala, nevím proč to furt opakujete...
Nevím proč bych měla věřit Vám - Vás neznám, zato veterináře kteří mi to řekli ani a stejně tak spoustu lidí, jejich fenky při hárání třeba neochotně pracují.

Sama jste psala, že nemůže běhat agility, nemůže aportovat, atd. Ráda bych znala jméno veterináře, který vám to řekl, ale výše píšete, že vám to řekl nějaký pán a prý mu to řekl veterinář. A že jsem ještě neviděla neochotně pracující háravou fenu? Ale viděla, jenže to nebylo háráním a bude to asi tím, že dělám sportovku a ne agility. A na nějaké výmluvy proč fena něco zrovna neudělá se u nás nehraje. Ale třeba na to časem přijdete sama, že ta spousta lidí, jejichž fenky při hárání neochotně pracují se na to jen vymlouvá když se jim nedaří.
A věřit mi nemusíte, ale snad nejen já ale i pár dalších vám tady potvrdilo, že opravdu nemusíte chudáka aktivní fenu trápit a chodit kolem ní po špičkách. Pravděpodobně jste těhotná nebyla, já ano, se psy jsem denně lítala po cvičáku, týden před porodem běhala na výstavě a den před porodem cvičila na cvičáku. Upadla jsem asi stokrát, psiska na mně skákali a stejně tak všechny psí matky kolem mně. Březích fen jsem měla pár desítek a tak snad o tom trochu vím. Tak nevím, vy spíš věříte tomu co vám řekl nějaký pán?

4.12.2015 23:43
conaf

XXX.XXX.25.154

anonymx napsal(a):
Sama jste psala, že nemůže běhat agility, nemůže aportovat, atd. Ráda bych znala jméno veterináře, který vám to řekl, ale výše píšete, že vám to řekl nějaký pán a prý mu to řekl veterinář. A že jsem ještě neviděla neochotně pracující háravou fenu? Ale viděla, jenže to nebylo háráním a bude to asi tím, že dělám sportovku a ne agility. A na nějaké výmluvy proč fena něco zrovna neudělá se u nás nehraje. Ale třeba na to časem přijdete sama, že ta spousta lidí, jejichž fenky při hárání neochotně pracují se na to jen vymlouvá když se jim nedaří.
A věřit mi nemusíte, ale snad nejen já ale i pár dalších vám tady potvrdilo, že opravdu nemusíte chudáka aktivní fenu trápit a chodit kolem ní po špičkách. Pravděpodobně jste těhotná nebyla, já ano, se psy jsem denně lítala po cvičáku, týden před porodem běhala na výstavě a den před porodem cvičila na cvičáku. Upadla jsem asi stokrát, psiska na mně skákali a stejně tak všechny psí matky kolem mně. Březích fen jsem měla pár desítek a tak snad o tom trochu vím. Tak nevím, vy spíš věříte tomu co vám řekl nějaký pán?

Jaký pán? Vůbec nechápu o čem tu píšete. Ale jak jsem psala, můj názor nezměníte, riskovat jakýkoliv úraz prostě nebudu - ze zimního běhání občas bývají třeba natažené svaly a pak pes lehce kulhá... Takovými věcmi jí teď zatěžovat prostě nebudu!

A s tím háráním mám zkrátka jiné zkušenosti. Znám jich několik. Jak jinak mi vysvětlíte, že fenka která jinak vždy hezky pracuje tak kdykoliv když hárá odmítá "běhat rychle"? Sice pracuje, ale pomalu, prostě z ní ten výkon nedostanete. Jiné fenky zase čuchají, jsou nepozorné, atd.

4.12.2015 23:51
conaf

XXX.XXX.25.154

Všude se dočtete (i když nevím proč to číst když to všude vidím) že fenky mají při hárání prostě změny nálad, některé jsou přítulnější, jiné sklesné, nervózní, další fena se vůbec nezmění... No a některé fenky současně se změnou nálady nemají třeba tolik chuť do práce. Tak to prostě je. Jestli mi tohle chcete vymlouvat, pak si pročtěte internet a poptejte se pár lidí...

5.12.2015 01:49
ivulka2

XXX.XXX.155.174

conaf napsal(a):
Jaký pán? Vůbec nechápu o čem tu píšete. Ale jak jsem psala, můj názor nezměníte, riskovat jakýkoliv úraz prostě nebudu - ze zimního běhání občas bývají třeba natažené svaly a pak pes lehce kulhá... Takovými věcmi jí teď zatěžovat prostě nebudu!

A s tím háráním mám zkrátka jiné zkušenosti. Znám jich několik. Jak jinak mi vysvětlíte, že fenka která jinak vždy hezky pracuje tak kdykoliv když hárá odmítá "běhat rychle"? Sice pracuje, ale pomalu, prostě z ní ten výkon nedostanete. Jiné fenky zase čuchají, jsou nepozorné, atd.

Co mate za psa který po zimním běhání ma natažené sval a kulhá ?Mam velmi aktivní, a razantní maliny které jsou opravdu rychlé a nikdy se mi nestalo že by některá po běhání kulhala že má nataženej sval...
Pokud se psem pravidelně pracuji a běhám, venčím, cvičím a procházkuju tak pes je v kondici a prostě si nemuže natáhnout sval..mam i ovčaky hrbáče na výcvik tudíž psi bez kondice a taky mi nekulhají.

5.12.2015 05:19
scylla

XXX.XXX.150.32

Nemůže si natáhnout sval? To je přece blbost, úraz se může stát kdykoli a komukoli. Znala jsem dobrmanku, v pracovní kondici, výcvik, kondiční trénink, které zapadla zadní noha do myší díry a nohu si zlomilla. Jen tak při běhání.

Březí fena, pokud nemá totálně vymytou hlavu, na sebe dá přiměřený pozor. Jestli ne, je třeba jí ohlídat. Navíc fena postupně těžkne, takže úraz při pádu nebo uklouznutí je pravděpodobnější. Když jsem to tady četla, připadá mi, že feny měly velké štěstí, že donosily a porodily zdravá štěňata při tom, co dělaly s požehnáním svých psovodů.

5.12.2015 08:14
anonymx

XXX.XXX.233.209

Ano, uraz se stat muze, nejsem... a samozrejme nebudu zadneho psa nutit k rizikovym aktivitam na ledu, ale skakat apod. Musi umet i v mokru. Nebudu se k brazim fenam (stejne jako k sobe) chovat jako kdyby byly z cukru. Do poloviny se pro ne nemeni vubec nic. Pak omezim obrany, prekazky. Nic vic. Az posledni tyden-dva maji jen hodne prochazek a behani podle jejich moznosti. Podle dlouholetych zkusenosti je jakakoliv snaha o omezovani aktivit spis kontraproduktivni protoze pak jsou "nevyradene" a prehaneji to samy.
A s tim haranim. Pokud majitel k tomu pristupuje "chudinka hara, nema naladu, nemuze cvicit, apod." tak to jenom fenu nauci. Ano v kriticke dny maji trochu jine zajmy, ale to je tak 3 dny. Toho naopak vyuziju ke stopovani.

5.12.2015 08:16
ropopi-an

XXX.XXX.239.245

Ale no tak ženský...virtuální hádky jsou na Nic!
Abych to uvedla na pravou míru... Tak Anonymx odpovídada conaf, ale do odpovědi zamotala i jednu z mích reakcí. Tedy přesněji ten nepodložený příběh. Ano máte pravdu že jsem ho neměla psát když není ověřen, ale už se stalo...na druhou stranu já jsem neměla důvod dotyčnému nevěřit...jak se říká na každém šprochu pravdy trochu...
Ale nechme to být...
Co se týká háravek, ano i háravky cvičí, ale protože s nimi šijí hormony stávají se nepozornými ap. To co popisuje conaf jsem také neviděla (že by jí bylo špatně, zvracela..) ale to neznamená že se to stát nemohlo a nemůže.
A co se týká úrazů na sněhu- tak i to je přece možné. Znám fenu která si poranila nohu když uklouzla na sněhu (běžela za hozenou sněhovou koulí) - bohužel má za sebou už 3 operace a místo cvičení leží doma.

5.12.2015 09:58
scylla

XXX.XXX.150.32

V první půlce březosti nikdo netvrdí, že fena je z cukru, ale i tak bych nechala aktivity na ní. Ovšem za předpokladu, že umí žít jako pes a nemá vymytou hlavu a umí i něco jiného než trdlovat po cvičáku nebo skákat parkur. Problém není na straně feny, ale měl by ho stanovit zdravý rozum majitele.

Co se hárání týká - zkuste se zamyslet nad jednou věcí: klisna, když říjí, má změněné chování, některé jsou v té době skoro nejezditelné. Ovce, koza, kočka se chová v době hárání jinak. Takže jediná fena nemá nárok? Jen proto, že si to majitel vymyslel a prostě musí a hotovo?

7.12.2015 16:20
bejzi

XXX.XXX.232.35

Jen upřesnění pro někoho výše, březí fena na agi závody nesmí.

7.12.2015 23:01
conaf

XXX.XXX.25.154

Scylla a ropopi-an, děkuji za rozmuné příspěvky! už nemám co k tomu napsat, je to přesně jak píšete.

8.12.2015 11:37
tchor

XXX.XXX.45.254

Brezi fena musi byt schopna lovit az skoro do porodu a vnohem vetsi mire nez kdyz brezi neni...

Přidejte reakci

Přidat smajlík