Zálohované štěně, nevhodné podmínky

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
19.1.2016 21:47
nelimar1

XXX.XXX.148.132

Dobrý večer, jak by jste se zachovali v případě, že by jste přijali zálohu na štěně a pak dodatečně zjistili, že zájemce vůbec nemá vhodné podmínky. Jedná se o opravdu zvlášť malinké štěně čivavy. Zájemkyně má dvě malé děti (asi 4 a 6ti leté). Jenže ona chce prostě tu nejmenší mini čivavu a vůbec neví, co to obnáší . Trvá na tom, že štěně zálohovala a tím pádem je povinnost chovatele jí toto štěně prodat. O jiné zájem nemá! O vrácení zálohy se bavit nechce. Prosím o Vaše názory a zkušenosti. Děkuji!

19.1.2016 21:53
conie

XXX.XXX.206.202

nelimar1 napsal(a):
Dobrý večer, jak by jste se zachovali v případě, že by jste přijali zálohu na štěně a pak dodatečně zjistili, že zájemce vůbec nemá vhodné podmínky. Jedná se o opravdu zvlášť malinké štěně čivavy. Zájemkyně má dvě malé děti (asi 4 a 6ti leté). Jenže ona chce prostě tu nejmenší mini čivavu a vůbec neví, co to obnáší . Trvá na tom, že štěně zálohovala a tím pádem je povinnost chovatele jí toto štěně prodat. O jiné zájem nemá! O vrácení zálohy se bavit nechce. Prosím o Vaše názory a zkušenosti. Děkuji!

Poslat zálohu zpět na adresu / na účet, k tomu doporučený dopis, že ruším a vracím zálohu, protože - doplňte si - štěně si nechávám, štěně má jakési příznaky a já budu čekat, jak se vyvine, štěně jde do rodiny k příbuzným apod. a prostě pardon, tak to je. Dál nediskutovat.

19.1.2016 21:56
umpa.lumpa

XXX.XXX.195.92

A dát si do smlouvy (potvrzení o přijetí zálohy) taky klauzuli o tom, že si chovatel vyhrazuje právo kdykoliv od smlouvy odstoupit a zálohu vrátit a to i bez udání důvodu. Se divím, že to tam nemáte.

19.1.2016 22:01
conie

XXX.XXX.206.202

Ještě - nikdy nebrat "zálohu", ale jen "rezervační poplatek" - ten je v případě bezdůvodného neodebrání štěněte nevratný na rozdíl od zálohy. A dobře napsat smlouvu o složení rezervačního poplatku.

19.1.2016 22:09
Lexaurin

XXX.XXX.190.168

Aby ta "minicivava" nebyla zadarmo draha

19.1.2016 22:14
Žaneta kocková

XXX.XXX.80.130

nelimar1 napsal(a):

Ne, povinnost chovatele není prodat jí štěně... ani chlup ze štěněte. Normálně napište, že jste se rozhodla jí štěně neprodat, odstupujete od projednané kupní smlouvy a zálohu vracíte.

19.1.2016 22:25
koňadra

XXX.XXX.128.31

nelimar1 napsal(a):

No, nevím jestli to, že zájemkyně má 2 malé děti, je dostatečným důvodem, abych neprodala štěně, protože zájemkyně nemá vhodné podmínky?! Vy děti nemáte?
Očekávala bych jako nevhodné podmínky úplně jiné věci. Jestli má čivava o kg víc nebo míň, dítě (jakékoliv) mu může ublížit stejně. Vždy je to hlavně o přístupu rodičů. Navíc nikdy není jistota, že nejmenší štěně opravdu zůstane nejmenším.
Mám pocit, že prostě tohle štěně z nějakého důvodu nechcete prodat a teď hledáte důvody.
Když se vžiji do pocitů zájemkyně, tak mě to moc fér nepřipadá.
Také jsem asi 3x v životě odmítla prodat štěně, ale zájemci byli zcela nevhodní z úplně jiných důvodů, vyhodila jsem je hned na začátku, ani neměli šanci nějakou zálohu dát.

19.1.2016 22:41
nelimar1

XXX.XXX.148.132

koňadra napsal(a):
No, nevím jestli to, že zájemkyně má 2 malé děti, je dostatečným důvodem, abych neprodala štěně, protože zájemkyně nemá vhodné podmínky?! Vy děti nemáte?
Očekávala bych jako nevhodné podmínky úplně jiné věci. Jestli má čivava o kg víc nebo míň, dítě (jakékoliv) mu může ublížit stejně. Vždy je to hlavně o přístupu rodičů. Navíc nikdy není jistota, že nejmenší štěně opravdu zůstane nejmenším.
Mám pocit, že prostě tohle štěně z nějakého důvodu nechcete prodat a teď hledáte důvody.
Když se vžiji do pocitů zájemkyně, tak mě to moc fér nepřipadá.
Také jsem asi 3x v životě odmítla prodat štěně, ale zájemci byli zcela nevhodní z úplně jiných důvodů, vyhodila jsem je hned na začátku, ani neměli šanci nějakou zálohu dát.

No to, že má dvě malé děti, které nikdy štěně neměly a paní vůbec nemá šajn o tom, co takové štěně potřebuje. Bude si ho prý brát sebou do práce. Zkrátka si usmyslela, že si pořídí co nejmenší čivavu - prostě v tom nic jiného nehledejte. Nedá si poradit, že pejska třeba ano, ale ne malinkou čivavu k malým dětem..

19.1.2016 22:57
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

nelimar1 napsal(a):
No to, že má dvě malé děti, které nikdy štěně neměly a paní vůbec nemá šajn o tom, co takové štěně potřebuje. Bude si ho prý brát sebou do práce. Zkrátka si usmyslela, že si pořídí co nejmenší čivavu - prostě v tom nic jiného nehledejte. Nedá si poradit, že pejska třeba ano, ale ne malinkou čivavu k malým dětem..

Neberte to jako rýpání, ale to všechno jste zjistila až po zaplacení zálohy? Navíc co je špatného na tom, brát si štěně sebou do práce? Závidím těm, kteří mají takovou práci, kde je jim to umožněno.

19.1.2016 23:02
koňadra

XXX.XXX.128.31

nelimar1 napsal(a):

No, nevím. Měla jsem taky malé dítě (5 let), malinkou čivavu (v dospělosti 1,40 kg) a nosila jsem si ji všude s sebou, i do práce, spávala v šuplíku (otevřeném) psacího stolu. Vyrostla z ní perfektní fenka, vyrovnaná, poslušná... A každý z nás měl někdy svého prvního psa. Myslím si, že čivava zrovna není ten příklad plemene, které nepatří do rukou začátečníka.
Možná, že vám na zájemkyni něco prostě vadí. Nevím, jak dlouho chováte psy, ale já přes 30 let a už jsem se párkrát v zájemcích i spletla. Často ti, co slibují "hory s Horákama", muchlají se se štěňaty, tak se nakonec ukáží jako méně vhodní zájemci. A na druhou stranu přišli lidi, se štěňaty se nějak zvlášť nedružili, položili pár věcných dotazů, vypadali, že to berou jako nějaký obchod, měla jsem z toho smíšené pocity. Když jsem ale ty lidi viděla po nějakém čase, nestačila jsem se divit, jak pěkný život ten pes s nimi měl. Takže to jen k tomu, že první dojem někdy klame.

19.1.2016 23:04
nelimar1

XXX.XXX.148.132

marcelaamax napsal(a):
Neberte to jako rýpání, ale to všechno jste zjistila až po zaplacení zálohy? Navíc co je špatného na tom, brát si štěně sebou do práce? Závidím těm, kteří mají takovou práci, kde je jim to umožněno.

Vcelku by na tom nebylo nic špatného, pokud by se jednalo o běžně velké štěně čivavy. Ale tato zájemkyně o čivavách neví vůbec nic, že má tak malé děti jsem nevěděla. Opravdu si myslíte, že malinké, droboučké cca 40dkg štěně je vhodné na hraní k dětem?

19.1.2016 23:07
koňadra

XXX.XXX.128.31

nelimar1 napsal(a):
Vcelku by na tom nebylo nic špatného, pokud by se jednalo o běžně velké štěně čivavy. Ale tato zájemkyně o čivavách neví vůbec nic, že má tak malé děti jsem nevěděla. Opravdu si myslíte, že malinké, droboučké cca 40dkg štěně je vhodné na hraní k dětem?

Žádné štěně přece není vhodné na hraní k dětem. Vše je na té matce, jestli bere psa jako hračku k dětem, pak je to celé špatně - a nezáleží na tom, jestli má štěně 40 dkg nebo 4 kg.

19.1.2016 23:16
nelimar1

XXX.XXX.148.132

koňadra napsal(a):
Žádné štěně přece není vhodné na hraní k dětem. Vše je na té matce, jestli bere psa jako hračku k dětem, pak je to celé špatně - a nezáleží na tom, jestli má štěně 40 dkg nebo 4 kg.

Ono jde spíš o to, že třeba ti chlapci by štěněti ublížit ani nechtěli, ale takový drobek je opravdu choulostivější, než třeba 1 - 2kg štěně. Ale paní na to nechce slyšet. A opravdu bych nerada četla zprávu, že pejsek vypadl malému z ruky...

19.1.2016 23:23
Zrzavci

XXX.XXX.126.167

nelimar1 napsal(a):
Ono jde spíš o to, že třeba ti chlapci by štěněti ublížit ani nechtěli, ale takový drobek je opravdu choulostivější, než třeba 1 - 2kg štěně. Ale paní na to nechce slyšet. A opravdu bych nerada četla zprávu, že pejsek vypadl malému z ruky...

A vy jste si nezjiš´tovala podmínky, kam štěně půjde, než jste si vzala zálohu?
Když jsme si byli pro našeho prvního psa - byť nepapírového, tak než jsme se my rozhodli že ano a chovatelka, než se rozhodla, že ano, tak proběhlo docela detailní povídání z obou stran. A pak teprv, došlo na složení zálohy.

19.1.2016 23:27
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

Zrzavci napsal(a):
A vy jste si nezjiš´tovala podmínky, kam štěně půjde, než jste si vzala zálohu?
Když jsme si byli pro našeho prvního psa - byť nepapírového, tak než jsme se my rozhodli že ano a chovatelka, než se rozhodla, že ano, tak proběhlo docela detailní povídání z obou stran. A pak teprv, došlo na složení zálohy.

Jo přesně to mě překvapilo. Že zájemce složí zálohu, a až potom chovatel zjistí, že zájemce pro psa nemá vhodné podmínky.

19.1.2016 23:32
koňadra

XXX.XXX.128.31

nelimar1 napsal(a):

Měla jsem kdysi také krysaříka (po čivavě) - od kamarádky, která je chovala. Jejímu manželovi, který to vůbec nečekal (ale s krysaříky žil, tak to mohl předpokládat), vyskočil krysařík z náruče a zlomil si nohu. A moje fenka? Skočila ze sedačky tak nešťastně, že narazila na hranu konferenčního stolku a zlomila si obě přední nohy. Bylo to hrozné. Díky operacím oba krysaříci nakonec neměli následky. Těmito příklady chci jen říci, že ke zranění takových plemen může dojít i u dospělých, a to i při sebevětší opatrnosti.

19.1.2016 23:35
aj

XXX.XXX.50.88

Předpokládám, že štěně je ještě u vás, čili jste ještě nepodepsali kupní smlouvu. Nikdo vás nemůže přinutit prodat štěně, když vy nechcete. Vraťte zálohu a štěně neprodávejte. Buď ji to řeknete na rovinu anebo si něco vymyslete.( onemocnělo, vybrala si ho chovatelka od krycího psa nebo někdo z rodiny). Je v podstatě jedno, jestli by šlo štěně do objektivně dobrých podmínek, vy ten pocit nemáte. Pokud by jste ho prodala, ještě dlouho by jste si to vyčítala, myslela na to.

20.1.2016 08:13
rapotacka11

XXX.XXX.32.24

Řiďte se svou intuicí.

20.1.2016 10:40
awake

XXX.XXX.115.136

nelimar1 napsal(a):

Měla jsem před nedávnem štěňata trpasličího / malého Špice a naše děti byli ještě mladší než máte uvedeno u zájemkyně o Vaše štěně a představte si, že se našim štěňatům nic nestalo a to vyrůstali s námi v pokoji. Chovatelka mojí feny měla při jejím odchovu také stejně mladé dítě a také se štěňatům nic nestalo. Vždy je to o přístupu rodičů.
Jde o to, jestli se o štěně bojíte (jen proto že má zájemkyně doma děti) nebo jste přesvědčená, že zájemkyně se o štěně nepostará.

20.1.2016 10:44
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

aj napsal(a):
Předpokládám, že štěně je ještě u vás, čili jste ještě nepodepsali kupní smlouvu. Nikdo vás nemůže přinutit prodat štěně, když vy nechcete. Vraťte zálohu a štěně neprodávejte. Buď ji to řeknete na rovinu anebo si něco vymyslete.( onemocnělo, vybrala si ho chovatelka od krycího psa nebo někdo z rodiny). Je v podstatě jedno, jestli by šlo štěně do objektivně dobrých podmínek, vy ten pocit nemáte. Pokud by jste ho prodala, ještě dlouho by jste si to vyčítala, myslela na to.

Souhlasím. Tak jak kupující má možnost vybrat si chovatelskou stanici a štěně, tak prodávající si může vybrat, komu své odchovy prodá. Omluvila bych se s tím, že podmínky pro chov čivavky, pro mne prostě dobré nejsou a vrátila zálohu.

20.1.2016 10:49
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Přiznám se, že já děti sama nemám a nemusím. Štěně bych k dětem nikdy nedala, mám jen špatné zkušenosti. Když jsme měli štěndo u rodičů, lítali si za ním hrát děti sousedky, co nám ho prodala. Asi 6-8leté, tři holky. Delší dobu jsem je sledovala, jak štěndo tahají jak hadrovou pannu. Chvilka nepozornosti a štěně jim spadlo na dlažbu. Děcka jsem seřvala a vyhodila ven. Mamka se bála, že se sousedka naštve, ale bylo mi to jedno. Pes není hračka

20.1.2016 10:52
awake

XXX.XXX.115.136

marcelaamax napsal(a):
Jo přesně to mě překvapilo. Že zájemce složí zálohu, a až potom chovatel zjistí, že zájemce pro psa nemá vhodné podmínky.

Stalo se mi "něco " podobného. Zájemci byli u nás na návštěvě a povídali jsme si. Dohodli jsme se že si štěně vezmou, dali mi zálohu a při dalším povídání před odjezdem se mě mladý pán ptal dál. To co z něj "vylezlo" mě dost rozhodilo a představte si, že jsem se z toho šoku dostala až když odjeli. Napsala jsem jim o číslo účtu a naštěstí nebyl problém. Hned jsem jim peníze poslala na účet.

20.1.2016 11:38
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

awake napsal(a):
Stalo se mi "něco " podobného. Zájemci byli u nás na návštěvě a povídali jsme si. Dohodli jsme se že si štěně vezmou, dali mi zálohu a při dalším povídání před odjezdem se mě mladý pán ptal dál. To co z něj "vylezlo" mě dost rozhodilo a představte si, že jsem se z toho šoku dostala až když odjeli. Napsala jsem jim o číslo účtu a naštěstí nebyl problém. Hned jsem jim peníze poslala na účet.

Jo tak tomu rozumím, ale zadavatelka asi až po zaplacení zálohy zjistila, že má zajemce děti a že neví nic o psech, nebo jak to psala.

No každopádně já bych chovat nemohla a to právě z toho důvodu, že bych asi každé stěně obrečela, a bála bych se, abych mu vybrala vhodné páníky.

Jinak co se těch dětí týče, opravdu záleží na výchově a na tom, jak jsou ty děti vedeny. Známá má děti 3 a 5 let, a obě děti se ke psům chovají pěkně. Jsou naučení, že je nesmí tahat, nesmí otravovat v pelíšku, když si je chtějí pohladit tak si je mají zavolat, netahají se za ocasy a podobně. Prostě úplně v pohodě.

Neregistrovaný uživatel

20.1.2016 11:57
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.94.208

Znám i případ kdy jsme před x lety kupovaly fenečku japončíka, hodně maličkou, proto bez pp tedy měla je vlastně nicméně k prdu neb nemohla být uchovněná díky tomu. Paní nás důkladně lustrovala a zjišťovala kam štěně půjde což v pořádku (bylo pro moji babičku které pár týdnů předtím umřela stará fenka japončíka a v tu dobu koupě štěněte byla zrovna v nemocnici se zlomenou nohou). Opravdu velmi důkladně zjišťovala jak zabezpečíme aby se štěněti menšímu než krabička cigaret (ano na výšku to bylo opravdu pidi) nic nestalo, ujistili jsme ji že pro první týdny pro něj máme dětskou ohrádku aby se volně to malé nic nepohybovalo a nemohlo se nic stát, paní se dost ulevilo. Proč? Přijeli jí zájemci, zdáli se rozumní, ani malé děti neměli, takže jim nakonec prodala štěndo. Za týden jí volali jestli nemá volné ještě jedno (už jen tu co jsme si vzali pak my) ona napřed nadšená že budou chtít aby mělo to jejich kamaráda, nicméně z nich vypadlo že si ho zašlápli a chtěj nový. Nemusím dodávat že chovatelka neprodala a ještě hodně dlouho si vyčítala že nelustrovala důkladněji.

20.1.2016 12:14
aj

XXX.XXX.50.88

lesnížínka napsal(a):
Souhlasím. Tak jak kupující má možnost vybrat si chovatelskou stanici a štěně, tak prodávající si může vybrat, komu své odchovy prodá. Omluvila bych se s tím, že podmínky pro chov čivavky, pro mne prostě dobré nejsou a vrátila zálohu.

Mně vždy udivuje, jak si někteří zájemci o štěně představují, že když už je inzeruji, tak je více-méně mojí povinností jim je prodat.

20.1.2016 12:17
aj

XXX.XXX.50.88

nelimar1 napsal(a):

Žádné štěně není vhodné na hraní k dětem. Na větu " Chceme dětem koupit štěňátko " jsem vysloveně alergická.

20.1.2016 12:36
Roniček

XXX.XXX.199.61

Jak již bylo psáno bych se taky řídila svou intuicí.Sama mám skoro tříletou holčičku a jsem na ni patřičně hrdá jak to s naším pejskem umí.Ovšem hodně záleží na rodičích jak své děti naučí chovat se ke zvířatům a je jedno zda je to pes, králík apod.Naše malá miluje všechna zvířata a chová se k nim velice pěkně.Samozřejmě rodič musí vždycky dohlížet, přece jenom člověk nikdy neví.Pravda je, že znám i hodně dětí, které se chovají ke zvířatům hrozně, ale vina je na straně rodičů.Trochu mě překvapuje, že se k Vám nepřijeli podívat na štěně všichni?To já jsem naši malou brala na vybírání štěnda s sebou.Paní chovatelka aspoň viděla, že se dcerka chová k pejskům moc pěkně a mohla si aspoň udělat obrázek.

20.1.2016 13:06
hunter

XXX.XXX.22.6

Jak psali ostatní, pokud štěně nechcete prodat, vraťte zálohu a neprodávejte ho.
Mě osobně takové jednání z vaší strany přijde velmi nesolidní. Pokud dopředu máte nějaké podmínky, bylo by záhodno je sdělit již při prvním kontaktu s potencionálním kupcem.

20.1.2016 14:46
aj

XXX.XXX.50.88

hunter napsal(a):
Jak psali ostatní, pokud štěně nechcete prodat, vraťte zálohu a neprodávejte ho.
Mě osobně takové jednání z vaší strany přijde velmi nesolidní. Pokud dopředu máte nějaké podmínky, bylo by záhodno je sdělit již při prvním kontaktu s potencionálním kupcem.

Já bych to tak přísně nehodnotila. Někdy prostě člověka neodhadnete hned napoprvé, to až později vám začne blikat kontrolka.
Mně se taky stalo, že se mi zájemce o štěně zdál v pohodě. To až po 3-4 kontaktu se paní začala přehnaně zajímat, jak se pejsek naučí čistotě. Když z ní vylezlo, že je extrémně úzkostlivá na čistotu, mají nový barák a nesnesla by, kdyby se jí doma vyčuralo, tak jsem dost znejistěla. Když nakonec přiznala, že má autistickou holčičku a pes má být hlavně její společník, tak jsem vycouvala. Naštěstí to bylo před zaplacením zálohy. Když zvážím ten cirkus, co následoval, tak si říkám, že jsem udělala dobře.
Já si říkám, že nesolidní by bylo prodat štěně do podmínek o kterých mám pochybnosti.

20.1.2016 15:16
lev

XXX.XXX.253.186

Ono slovo nesolidní a lustrovat zájemce má vždy dvě strany. Mě min týden dopoledne napsala na inzerát zájemkyně, z jejího psaní a dotazů jsem měla pocit, že si píšu s 10 letým dítětem. No nějak člověk musí začít...takže jsem tomu nechávala volný průběh. Navečer jsem přišla z práce a telefonát od oné zájemkyně, že jsem jí neodpověděla na email, věděla jsem, že žádný další nepřišel, v tom smyslu jí odpovídám i s tím, že mám povinnosti a nesedím na netu. Z ní vypadlo, že ho neposlala a začla jak mé štěně chce, že bydlíme kousek od nich. Řekla jsem jí, že trvám na uchovnění a v tom nastal obrat, že má dvě malé děti ( jedno roční) a že v žádném případě na to nemá čas, ani jí to nezajímá a že pes stejně nebude bydlet u nich, ale u babičky. O tom nikdy nebyla řeč. Takže jsem jí poděkovala za zájem a sdělila, že jí štěně neprodám. Ona zavěsila. Do minuty další telefonát, paní se představila jako matka předešlé a nastoupila na mě stylem, že mám inzerát, že bydlím 10km od nich a tedy jim psa musím prodat, že ona kvůli mě odřekla jiné štěně ( tu paní jsem nikdy neviděla a mluvila s ní prvně) a že dcera toho psa chce a vůbec, co si dovoluji je lustrovat a vyptávat se...No bylo vidět, že paní je zvyklá velet a obchodovat se zbožím. Nějak nechtěla pochopit, že pes je můj a že jsem jim nic neslíbila a pokud ho prodám a komu, tak o tom si rozhodnu sama. Lidé jsou poslední dobou nějak "různější"...takže se řiďte svou intuicí, rezervaci vraťte, paní napište, že si psa necháváte a hotovo.

20.1.2016 15:32
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

hunter napsal(a):

Nesolidní by bylo, kdyby nechtěla vrátit zálohu. Říct na rovinu, že do takových a makových podmínek nechci štěně prodat, je myslím dost solidní jednání.

20.1.2016 16:13
hunter

XXX.XXX.22.6

lesnížínka napsal(a):
Nesolidní by bylo, kdyby nechtěla vrátit zálohu. Říct na rovinu, že do takových a makových podmínek nechci štěně prodat, je myslím dost solidní jednání.

Je naprosto v pořádku si určit podmínky, ale sluší se na ně předem upozornit. Ale vzít zálohu a následně couvnout je vždy nesolidní jednání.

20.1.2016 16:24
aggitta

XXX.XXX.249.59

hunter napsal(a):
Je naprosto v pořádku si určit podmínky, ale sluší se na ně předem upozornit. Ale vzít zálohu a následně couvnout je vždy nesolidní jednání.

Hlavně doufejte, že nebude odřeknutý zájemce právníkem. Pokud něco nabízíte na prodej a nemáte v inzerátu podmínky (např. jen do rodiny bez dětí), tak vezmete-li zálohu, jste v podstatě dle NOZ povinni k plnění - prodeji štěněte. Zájemce s vámi uzavřel ústní smlouvu a může ji vymáhat.

20.1.2016 16:51
Šarina

XXX.XXX.231.146

Nechci se vyjadřovat k právním náležitostem, i když si neumím představit, že by mě někdo donutil prodat štěně tam, kam nechci. Paní vzala zálohu a jak píše, až dodatečně zjistila, že se jí ty podmínky nezdají. To se přece může stát. Zálohu pošle zpět, třeba s tím, že si štěně nechává pro ten a ten důvod. Anebo bez důvodu.

Já chovám velké psy, ale kdybych měla štěňata malé rasy (v tomto případě hodně malé- mimochodem, takové štěně bych neprodala, dokud nedoroste "normální " váhy štěňat čivav k odběru- i to by mohl být slušný důvod, ne? ), takže kdybych prodávala štěňata malé rasy, tak ne tam, kde jsou dvě malé děti. To, že se některým z vás nic nestalo a vaše dítě štěněti neublížilo, by pro mě nemělo žádnou vypovídací hodnotu.
Já naopak zažila neštěstí u kamarádky, když jí asi 7tileté dítě, které se jinak ke psům chovalo hezky, při běhání zakoplo a malé štěně (shodou okolností taky čivavy) svým pádem zabilo. Byl to okamžik a bylo u toho několik zodpovědných dospělých- pejskařů.
Takže asi, tak- já se obavám zadavatelky nedivím.

20.1.2016 16:58
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

Šarina napsal(a):
Nechci se vyjadřovat k právním náležitostem, i když si neumím představit, že by mě někdo donutil prodat štěně tam, kam nechci. Paní vzala zálohu a jak píše, až dodatečně zjistila, že se jí ty podmínky nezdají. To se přece může stát. Zálohu pošle zpět, třeba s tím, že si štěně nechává pro ten a ten důvod. Anebo bez důvodu.

Já chovám velké psy, ale kdybych měla štěňata malé rasy (v tomto případě hodně malé- mimochodem, takové štěně bych neprodala, dokud nedoroste "normální " váhy štěňat čivav k odběru- i to by mohl být slušný důvod, ne? ), takže kdybych prodávala štěňata malé rasy, tak ne tam, kde jsou dvě malé děti. To, že se některým z vás nic nestalo a vaše dítě štěněti neublížilo, by pro mě nemělo žádnou vypovídací hodnotu.
Já naopak zažila neštěstí u kamarádky, když jí asi 7tileté dítě, které se jinak ke psům chovalo hezky, při běhání zakoplo a malé štěně (shodou okolností taky čivavy) svým pádem zabilo. Byl to okamžik a bylo u toho několik zodpovědných dospělých- pejskařů.
Takže asi, tak- já se obavám zadavatelky nedivím.

No dobře, ale pokud vím, že štěně nechci dávat k malým dětem, tak si to, zda má rodina děti zjistím ještě před tím, než zájemce složí zálohu.

Na druhou stranu souhlasím s tím, že pokud se chovateli z nějakého důvodu majitel nelíbí, tak ať mu štěně prostě nedává.

To je můj názor.

20.1.2016 17:08
koňadra

XXX.XXX.128.31

Pořád tady nedramatizujte případy, kdy nějaké dítě zabilo nějaké štěně. Určitě to nebylo úmyslně. Vím o více případech, kdy vlastní majitel přejel vlastního psa, nebo zastřelil vlastního psa... všechno to byli dospělí lidé a neudělali to schválně, většinou z toho měli ještě hodně dlouho trauma (někteří doživotně). Prostě to už je osud, umírají lidé (zbytečně) a tady se budeme pohoršovat nad tím, že někdo neúmyslně zabil psa? Navíc kolik těch případů bylo v porovnání s těmi, kdy děti i psi vyrůstají v naprosté pohodě? Malé děti se často starají o křečky, morčata apod., také by - podle zdejších měřítek - je neměly děti mít, protože jsou moc maličtí. Jenže u těchto zvířat to jaksi nikomu moc nevadí. Opakuji znovu, že vše je jen o přístupu rodičů.

Souhlasím s hunterem - paní měla dopředu dát podmínku, že nechce štěně dát do rodiny s dětmi a zájemce se hned měla zeptat jestli děti má, nebo hodlá mít (asi to byli mladší lidé, když mají malé děti). Prostě není to seriózní vzít zálohu a potom vycouvat jen kvůli tomu, že někdo má děti. Po právní stránce má pravdu aggitta.

20.1.2016 17:46
marcelaamax

XXX.XXX.141.4

koňadra napsal(a):
Pořád tady nedramatizujte případy, kdy nějaké dítě zabilo nějaké štěně. Určitě to nebylo úmyslně. Vím o více případech, kdy vlastní majitel přejel vlastního psa, nebo zastřelil vlastního psa... všechno to byli dospělí lidé a neudělali to schválně, většinou z toho měli ještě hodně dlouho trauma (někteří doživotně). Prostě to už je osud, umírají lidé (zbytečně) a tady se budeme pohoršovat nad tím, že někdo neúmyslně zabil psa? Navíc kolik těch případů bylo v porovnání s těmi, kdy děti i psi vyrůstají v naprosté pohodě? Malé děti se často starají o křečky, morčata apod., také by - podle zdejších měřítek - je neměly děti mít, protože jsou moc maličtí. Jenže u těchto zvířat to jaksi nikomu moc nevadí. Opakuji znovu, že vše je jen o přístupu rodičů.

Souhlasím s hunterem - paní měla dopředu dát podmínku, že nechce štěně dát do rodiny s dětmi a zájemce se hned měla zeptat jestli děti má, nebo hodlá mít (asi to byli mladší lidé, když mají malé děti). Prostě není to seriózní vzít zálohu a potom vycouvat jen kvůli tomu, že někdo má děti. Po právní stránce má pravdu aggitta.

Jojo s tím přejetím psa mám osobní zkušenost smajlík Táta mi najel na retrívra, naštěstí retrívr měl "jen" vyhozenou zadní nohu z kloubu. Byl to pak běh na dlouhou trať než to rozchodil, ale zvládli jsme to. Prostě takové věci se stát můžou.

20.1.2016 17:56
conie

XXX.XXX.206.202

A napadlo vás, že třeba paní zájemkyně nepodala pravdivé a úplné informace, když se jí chovatelka vyptávala? Taky je naprostá pravda, že prostě intuitivně se vám to rozleží v hlavě, ani nemusíte mít nějaký konkrétní důvod, ale jen pocit - tam moje štěně nedám! Řídila bych se tím, zdůvodnit se to dá snadno - chci si štěně nechat do chovu, chci ho pro majitele krycího psa, chci ho pro někoho příbuzného, mám podezření na nějakou vrozenou vadu a budu čekat pár měsíců, jak se vyvine atd. A nebo prostě - rozhodla jsme se, že vám štěně neprodám, vracím zálohu a basta.

20.1.2016 18:22
hunter

XXX.XXX.22.6

conie napsal(a):
A napadlo vás, že třeba paní zájemkyně nepodala pravdivé a úplné informace, když se jí chovatelka vyptávala? Taky je naprostá pravda, že prostě intuitivně se vám to rozleží v hlavě, ani nemusíte mít nějaký konkrétní důvod, ale jen pocit - tam moje štěně nedám! Řídila bych se tím, zdůvodnit se to dá snadno - chci si štěně nechat do chovu, chci ho pro majitele krycího psa, chci ho pro někoho příbuzného, mám podezření na nějakou vrozenou vadu a budu čekat pár měsíců, jak se vyvine atd. A nebo prostě - rozhodla jsme se, že vám štěně neprodám, vracím zálohu a basta.

V tom případě záloha postrádá smysl, ne ? Když složím zálohu na konkrétního jedince, počítám s tím, že si ho pak odvezu. Např. chci fenu do svého chovu, zamluvím si fenku a pak mi chovatel řekne, promiň tu fenku jsem dal známému, tady máš psa.
To je ta neserioznost o které mluvím. Nehledě na právní rámec, který psala aggitta.
Chyba byla na straně chovatele, budiž to poučení pro příště.

20.1.2016 18:25
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

nelimar1 napsal(a):

Vím, že je to Vaše volba, ale..
Zálohu jste si vzal/a a to Vám děti nevadily? Najednou vadí?
Pokud máte strach o štěndo, počkejte až bude mít váhu, která podle Vás odpovídá dětem 4 a 6 let. Třeba zájemkyně nebude chtít počkat a od koupě odstoupí sama.

Možná jsem už paranoik, ale trošku ve mne hlodá červíček, jestli náhodou na mini čivavu nemáte zájemce, který je ochotný přeplatit první zájemkyni. A Vy nevíte, jak to udělat.

20.1.2016 18:31
koňadra

XXX.XXX.128.31

conie napsal(a):

Pak si neměla brát zálohu, měla nějakou "výmluvu" říct hned a basta.

20.1.2016 19:22
conie

XXX.XXX.206.202

koňadra napsal(a):
Pak si neměla brát zálohu, měla nějakou "výmluvu" říct hned a basta.

A jak asi v té chvíli měla chovatelka vědět, že zájemce lže? Jistě, většinou se zde všichni zastáváte "chudáčků" nových majitelů a zájemců. Mám též CHS a dost zkušeností se zájemci. "Lustruji", vyslýchám, přesto se občas zmýlím a strašně mi to vadí. Pokud prost chovatelka prodat NECHCE, JE TO JEJÍ PLNÉ PRÁVO. Ona se 8 týdnů nevyspala, lítala k miminům s každým zakňučením (tedy soudím podle sebe), investovala cokoliv (peníze, čas, klid v rodině atd.), aby mrňata byla zdravá, čilá a připravená do nového života. A teď má taky prostě právo rozhodnout, ke komu její odchovaná mimina půjdou. Nechte si řeči o "serioznosti" - vím, jak to bývá. Taky teď řeším obrovský průšvih zaviněný novými majiteli štěněte z mé CHS. Jednali, hovořili a tvářili se jako ideální majitelé. Na roce chtěli nechat psa utratit, že ho nezvládli. Paráda, že? Takže za mě - jestli mi intuice říká NE, tak to bude NE, i kdyby složili zálohu ve výši celé ceny štěněte.

20.1.2016 19:41
koňadra

XXX.XXX.128.31

conie napsal(a):
A jak asi v té chvíli měla chovatelka vědět, že zájemce lže? Jistě, většinou se zde všichni zastáváte "chudáčků" nových majitelů a zájemců. Mám též CHS a dost zkušeností se zájemci. "Lustruji", vyslýchám, přesto se občas zmýlím a strašně mi to vadí. Pokud prost chovatelka prodat NECHCE, JE TO JEJÍ PLNÉ PRÁVO. Ona se 8 týdnů nevyspala, lítala k miminům s každým zakňučením (tedy soudím podle sebe), investovala cokoliv (peníze, čas, klid v rodině atd.), aby mrňata byla zdravá, čilá a připravená do nového života. A teď má taky prostě právo rozhodnout, ke komu její odchovaná mimina půjdou. Nechte si řeči o "serioznosti" - vím, jak to bývá. Taky teď řeším obrovský průšvih zaviněný novými majiteli štěněte z mé CHS. Jednali, hovořili a tvářili se jako ideální majitelé. Na roce chtěli nechat psa utratit, že ho nezvládli. Paráda, že? Takže za mě - jestli mi intuice říká NE, tak to bude NE, i kdyby složili zálohu ve výši celé ceny štěněte.

Zadavatelka nepsala nic o tom, že by zájemkyně nepodala pravdivé informace, to je jen vaše dedukce. Ale neříkám, že ani to není možné. Spíš ale prostě na "děti" nedošla nějak řeč. Nicméně stejně nikdo z nás neví "co v tom doopravdy je". Může to být skutečně nevhodný zájemce, může chovatelka mít "svoje" důvody a teď hledá záminky (třeba, jak psala fiona - třeba jí někdo nabídl víc?), to my tady těžko posoudíme.

Většinou s Vámi, conie, v názorech souhlasím, ale v tomto ne. Ale od toho je toto diskuse a kdybychom měli všichni stejný názor, tak by nebylo o čem diskutovat. Prostě chovatelka měla více lustrovat než vzala zálohu. Konec konců vidím-li mladé lidi, tak otázka na děti se přece zrovna nabízí, ne? Když je nemají, tak je pravděpodobně budou chtít. Pro mne to prostě není fér jednání.

20.1.2016 19:49
aj

XXX.XXX.50.88

To Koňadra: OK, tak fér to možná není. Otázka však zní: Má se zachovat fér a dát štěně do rodiny o které není přesvědčena, že je vhodná pro štěně ? Nebo má upřednostnit štěně a zachovat se nefér ke kupujícímu ? Ideální řešení neexistuje. Já bych volila druhou možnost.

jolyha

20.1.2016 22:09
jolyha

XXX.XXX.229.101

aj napsal(a):
To Koňadra: OK, tak fér to možná není. Otázka však zní: Má se zachovat fér a dát štěně do rodiny o které není přesvědčena, že je vhodná pro štěně ? Nebo má upřednostnit štěně a zachovat se nefér ke kupujícímu ? Ideální řešení neexistuje. Já bych volila druhou možnost.

Ideální řešení existuje. Prostě zájemkyni říci - k Vašim dětem je štěně zatím malé, nechám ho u sebe déle, až bude mít hmotnost alespoň 800 - 900 gramů. Aby to pro něj bylo bezpečné. Dělám to kvůli bezpečí štěněte. Navíc - 400 gramové štěně může mít během krátné doby problémy, že to až nebude hezké (vlastní zkušenost - štěně po 14 ti dnech po příjezdu k nám přestalo cokoliv baštit a strávili jsme v podstatě 5 měsíců na veterině na kapačkách, Calopet pastě atd.) Já chtěla počkat až štěně trochu doroste, chovatelka v zahraničí ne - "buď ho vezmete nebo prodám jinam a zálohu vám vrátím". Já blbec v té době bez zkušeností... dnes bych napsala, - ok, zálohu vraťte, vezmu si od solidnějšího chovatele, který chápe, že riziko je velké. Bylo to před 20ti lety, vysněný pes, na kterého jsem 2 roky čekala. Byl úžasný, skvělý, v dospělosti i na pidi psa na spodní hranici, ale srdíčkem neskutečný pesan. Vzhledem k problémům, co jsem s ním prvního půl roku měla -nikdy neuchovněn - údajně možná genetická, ale v té době nedokazatelná porucha. Dnes už by to prý testovat šlo, každopádně když jsem před pár lety sháněla nové štěně a bylo mi řečeno - v 9ti týdnech má 500 gramů, buď si pro něj dojedete nebo rezervační poplatek propadá - nebyl nejnižší, řekla jsem jim ať si ho nechají. Už nikdy více nechci zažít ty nervy co tenkrát. Za to mi to nestojí. Chci zůstat u stejného plemene, miluju ho. Vím, že mohou být problémy u malých štěňat. Než si vzít "extra zakrslíčka", který tak po narození nevypadal, radši oželím i ne nízký rezervační poplatek. Nestojí to za ty nervy když vám štěně pomalu denně kolabuje a vy nevíte zda se z toho dostane nebo nee.

20.1.2016 22:23
aj

XXX.XXX.50.88

To jolyha: Vaše řešení je kompromisem. Ze zadání Nelimar jsem měla dojem, že paní nabízela jiné, větší štěně, ale ona chce právě to nejmenší. Už samotný tento fakt by mně dost znejistěl a začala bych mít pochyby, zda ho tam prodat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

20.1.2016 23:54

Naprosto to chápu. Když byl můj pes malý, párkrát ho praštily nehlídané děti předškolního věku, jednou tak, že kvíknul. Upozorňuji, že byl na krátkém vodítku. Nemyslely to špatně, prostě živější malé děti. Rok jsem mu pak vysvětlovala, že mrňata nejsou agresoři, párkrát ze strachu zavrčel. Těžko bude dítě pod nonstop kontrolou a půlkilové štěně může takhle v krajním případě i zabít a majitelka nemůže vědět, jestli nejsou děti zájemkyně divočejší. Já bych zálohu nebrala, ale když už se stalo, tak bych i přes případné problémy ze strany zájemce štěně nedala, pokud bych měla pochybnosti.

21.1.2016 08:45
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Mě zaujalo, že paní prodává mini čivavu. To asi nebude čivava s PP, viďte?

21.1.2016 08:57
aj

XXX.XXX.50.88

joanne.s napsal(a):

To nemusí být nezbytně nutné. Sourozenci mají normální velikost, tohle může být nejmenší z vrhu.
Jinak si myslím, že zda je nebo není s PP je úplně jedno. Tohle modelový příklad, který se může stát jak v CHS tak i chovech bez PP.

jenomkoukam

21.1.2016 09:49
jenomkoukam

XXX.XXX.157.142

aggitta napsal(a):
Hlavně doufejte, že nebude odřeknutý zájemce právníkem. Pokud něco nabízíte na prodej a nemáte v inzerátu podmínky (např. jen do rodiny bez dětí), tak vezmete-li zálohu, jste v podstatě dle NOZ povinni k plnění - prodeji štěněte. Zájemce s vámi uzavřel ústní smlouvu a může ji vymáhat.

A to upravuje NOZ v jakém paragrafu? Pokud vrátí zálohu, nevznikne škoda, co by po něm mohl zájemce dle NOZ podle Vás chtít?

21.1.2016 19:13
aggitta

XXX.XXX.249.59

jenomkoukam napsal(a):
A to upravuje NOZ v jakém paragrafu? Pokud vrátí zálohu, nevznikne škoda, co by po něm mohl zájemce dle NOZ podle Vás chtít?

Například:
§ 1759
Smlouva strany zavazuje. Lze ji změnit nebo zrušit jen se souhlasem všech stran, anebo z jiných zákonných důvodů. Vůči jiným osobám smlouva působí jen v případech stanovených v zákoně.
§ 1764
Změní-li se po uzavření smlouvy okolnosti do té míry, že se plnění podle smlouvy stane pro některou ze stran obtížnější, nemění to nic na její povinnosti splnit dluh. To neplatí v případech stanovených v § 1765 a 1766.
§ 1765
(1) Dojde-li ke změně okolností tak podstatné, že změna založí v právech a povinnostech stran zvlášť hrubý nepoměr znevýhodněním jedné z nich buď neúměrným zvýšením nákladů plnění, anebo neúměrným snížením hodnoty předmětu plnění, má dotčená strana právo domáhat se vůči druhé straně obnovení jednání o smlouvě, prokáže-li, že změnu nemohla rozumně předpokládat ani ovlivnit a že skutečnost nastala až po uzavření smlouvy, anebo se dotčené straně stala až po uzavření smlouvy známou. Uplatnění tohoto práva neopravňuje dotčenou stranu, aby odložila plnění.
(2) Právo podle odstavce 1 dotčené straně nevznikne, převzala-li na sebe nebezpečí změny okolností.
§ 1766
(1) Nedohodnou-li se strany v přiměřené lhůtě, může soud k návrhu kterékoli z nich rozhodnout, že závazek ze smlouvy změní obnovením rovnováhy práv a povinností stran, anebo že jej zruší ke dni a za podmínek určených v rozhodnutí. Návrhem stran soud není vázán.
(2) Soud návrh na změnu závazku zamítne, pokud dotčená strana neuplatnila právo na obnovení jednání o smlouvě v přiměřené lhůtě, co změnu okolností musela zjistit; má se za to, že tato lhůta činí dva měsíce.

*
Takže dle mého výkladu NOZ, pokud se dohodnu s kupujícím, vezmu od něj zálohu (rezervační poplatek), uzavřela jsem smlouvu a pokud si nevyhradím možnost odstoupení z nějakého důvodu (např. nepřevzetí odchovaného zvířete do dané doby), tak musím plnit, pokud mi štěně, hříbě, kotě třebas neuhynulo (pak samozřejmě plnit nemohu).
Co může tedy kupující chtít? Prostě to zamluvené štěně, a soud by kupující asi vyhrál.

jenomkoukam

21.1.2016 20:07
jenomkoukam

XXX.XXX.13.162

Štěně by kupující určitě nevyhrál :) V době pravomocně skončeného soudního řízení by psovi byly minimálně tři roky :) Takže já bych vůbec nepředpokládala, že se kupující bude u soudu domáhat prodeje psa, pokud mu chovatelka vrátí zálohu a slušně vysvětlí, proč psa neprodá. Navíc po právní stránce mám za to, že je to případ, který má na mysli ustanovení § 1726
Považují-li strany smlouvu za uzavřenou, ač si ve skutečnosti neujednaly náležitost, již měly ve smlouvě ujednat, hledí se na projev jejich vůle jako na uzavřenou smlouvu, lze-li, zvláště s přihlédnutím k jejich následnému chování, rozumně předpokládat, že by smlouvu uzavřely i bez ujednání této náležitosti. Dala-li však některá ze stran již při uzavírání smlouvy najevo, že dosažení shody o určité náležitosti je předpokladem uzavření smlouvy, má se za to, že smlouva uzavřena nebyla; tehdy ujednání o ostatních náležitostech strany nezavazuje, ani byl-li o nich vyhotoven zápis.
Ty určité náležitosti pak může být třeba podmínka, že psa prodá jen dobrých podmínek, kdy přítomnost malých dětí v domácnosti pro miniaturní štěně prostě dobrá není.

21.1.2016 20:10
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

aggitta napsal(a):
Například:
§ 1759
Smlouva strany zavazuje. Lze ji změnit nebo zrušit jen se souhlasem všech stran, anebo z jiných zákonných důvodů. Vůči jiným osobám smlouva působí jen v případech stanovených v zákoně.
§ 1764
Změní-li se po uzavření smlouvy okolnosti do té míry, že se plnění podle smlouvy stane pro některou ze stran obtížnější, nemění to nic na její povinnosti splnit dluh. To neplatí v případech stanovených v § 1765 a 1766.
§ 1765
(1) Dojde-li ke změně okolností tak podstatné, že změna založí v právech a povinnostech stran zvlášť hrubý nepoměr znevýhodněním jedné z nich buď neúměrným zvýšením nákladů plnění, anebo neúměrným snížením hodnoty předmětu plnění, má dotčená strana právo domáhat se vůči druhé straně obnovení jednání o smlouvě, prokáže-li, že změnu nemohla rozumně předpokládat ani ovlivnit a že skutečnost nastala až po uzavření smlouvy, anebo se dotčené straně stala až po uzavření smlouvy známou. Uplatnění tohoto práva neopravňuje dotčenou stranu, aby odložila plnění.
(2) Právo podle odstavce 1 dotčené straně nevznikne, převzala-li na sebe nebezpečí změny okolností.
§ 1766
(1) Nedohodnou-li se strany v přiměřené lhůtě, může soud k návrhu kterékoli z nich rozhodnout, že závazek ze smlouvy změní obnovením rovnováhy práv a povinností stran, anebo že jej zruší ke dni a za podmínek určených v rozhodnutí. Návrhem stran soud není vázán.
(2) Soud návrh na změnu závazku zamítne, pokud dotčená strana neuplatnila právo na obnovení jednání o smlouvě v přiměřené lhůtě, co změnu okolností musela zjistit; má se za to, že tato lhůta činí dva měsíce.

*
Takže dle mého výkladu NOZ, pokud se dohodnu s kupujícím, vezmu od něj zálohu (rezervační poplatek), uzavřela jsem smlouvu a pokud si nevyhradím možnost odstoupení z nějakého důvodu (např. nepřevzetí odchovaného zvířete do dané doby), tak musím plnit, pokud mi štěně, hříbě, kotě třebas neuhynulo (pak samozřejmě plnit nemohu).
Co může tedy kupující chtít? Prostě to zamluvené štěně, a soud by kupující asi vyhrál.

Soud by sice kupující možná vyhrála, ale aby bylo štěně ještě na světe - při rychlosti našich soudů
Kdoví jak to celé je, diskuse "jede" bez reakce zadavatelky.

21.1.2016 20:28
aj

XXX.XXX.50.88

Jak jsem už psala, já bych to štěně nedala, ale tahle diskuze je zajímavá.
Nevím, nakolik lze přijetí zálohy považovat za uzavření smlouvy, to by byla otázka pro právníka.
Dále by bylo důležité vědět, zda byla záloha složena na jakékoliv štěně nebo na tohle konkrétně.
Stejně mi připadá nelogické, že by zákon mohl přinutit chovatelku prodat štěně. Vždyť štěně je extrémně malé, dají se u něho předpokládat zdravotní komplikace. Kdyby byla přinucena k prodeji, jak by pak mohla být uplatňovaná "záruční lhůta" ?

jenomkoukam

21.1.2016 20:42
jenomkoukam

XXX.XXX.13.162

Záloha je upravena v § 1807
Má se za to, že co dala jedna strana druhé před uzavřením smlouvy, je záloha.

Přijetí zálohy ještě tedy neznamená uzavření smlouvy. A zůstal, jestli se nepletu, princip ze starého občana, záloha sleduje osud hlavního závazku, jestliže ten zaniká, záloha se vrací.

21.1.2016 20:54
koňadra

XXX.XXX.128.31

jenomkoukam napsal(a):
Štěně by kupující určitě nevyhrál :) V době pravomocně skončeného soudního řízení by psovi byly minimálně tři roky :) Takže já bych vůbec nepředpokládala, že se kupující bude u soudu domáhat prodeje psa, pokud mu chovatelka vrátí zálohu a slušně vysvětlí, proč psa neprodá. Navíc po právní stránce mám za to, že je to případ, který má na mysli ustanovení § 1726
Považují-li strany smlouvu za uzavřenou, ač si ve skutečnosti neujednaly náležitost, již měly ve smlouvě ujednat, hledí se na projev jejich vůle jako na uzavřenou smlouvu, lze-li, zvláště s přihlédnutím k jejich následnému chování, rozumně předpokládat, že by smlouvu uzavřely i bez ujednání této náležitosti. Dala-li však některá ze stran již při uzavírání smlouvy najevo, že dosažení shody o určité náležitosti je předpokladem uzavření smlouvy, má se za to, že smlouva uzavřena nebyla; tehdy ujednání o ostatních náležitostech strany nezavazuje, ani byl-li o nich vyhotoven zápis.
Ty určité náležitosti pak může být třeba podmínka, že psa prodá jen dobrých podmínek, kdy přítomnost malých dětí v domácnosti pro miniaturní štěně prostě dobrá není.

"Ty určité náležitosti pak může být třeba podmínka, že psa prodá jen dobrých podmínek, kdy přítomnost malých dětí v domácnosti pro miniaturní štěně prostě dobrá není."
A to posoudí kdo? Obávám se, že to stále není důvod, proč odstoupit od smlouvy - pokud tato podmínka nebyla výslovně dojednána předem a obě strany by s ní souhlasily.

jenomkoukam

21.1.2016 21:30
jenomkoukam

XXX.XXX.13.162

koňadra napsal(a):
"Ty určité náležitosti pak může být třeba podmínka, že psa prodá jen dobrých podmínek, kdy přítomnost malých dětí v domácnosti pro miniaturní štěně prostě dobrá není."
A to posoudí kdo? Obávám se, že to stále není důvod, proč odstoupit od smlouvy - pokud tato podmínka nebyla výslovně dojednána předem a obě strany by s ní souhlasily.

Tak to samozřejmě vždycky pak posoudí pouze soud. Ale bavíme se o tom, že smlouva uzavřena nebyla, že chovatelka vzala zálohu na štěně. Určitě bych, být chovatelkou, si kryla záda tím, že vrátím zálohu a slušně se omluvím, asi bych se odvolala na fakt, že štěně nepřibývá, jak má, a obávám se možných zdravotních komplikací, a z toho důvodu nemůžu s ohledem na dobré mravy uzavřít kupní smlouvu

21.1.2016 21:45
koňadra

XXX.XXX.128.31

jenomkoukam napsal(a):
Tak to samozřejmě vždycky pak posoudí pouze soud. Ale bavíme se o tom, že smlouva uzavřena nebyla, že chovatelka vzala zálohu na štěně. Určitě bych, být chovatelkou, si kryla záda tím, že vrátím zálohu a slušně se omluvím, asi bych se odvolala na fakt, že štěně nepřibývá, jak má, a obávám se možných zdravotních komplikací, a z toho důvodu nemůžu s ohledem na dobré mravy uzavřít kupní smlouvu

Jasný, ale to všechno jsou jen výmluvy a lži. Takže, když půjdeme do důsledku, jednání chovatelky není fér, prostě pořád se nemohu zbavit dojmu, že je za tím ještě něco jiného, protože mít jako důvod nepředání štěněte jen to, že zájemce má malé děti, to je prostě nesmysl. Jak už tady psali jiní, pokud nechce dávat tak maličké štěně, tak ať si ho nechá do doby než více vyroste, pak tento důvod pomine, ale mám pocit, že zadavatelka tohle slyšet nechce, protože její důvody, proč najednou nechce štěně dát, jsou asi někde jinde.

jenomkoukam

21.1.2016 21:53
jenomkoukam

XXX.XXX.13.162

koňadra napsal(a):
Jasný, ale to všechno jsou jen výmluvy a lži. Takže, když půjdeme do důsledku, jednání chovatelky není fér, prostě pořád se nemohu zbavit dojmu, že je za tím ještě něco jiného, protože mít jako důvod nepředání štěněte jen to, že zájemce má malé děti, to je prostě nesmysl. Jak už tady psali jiní, pokud nechce dávat tak maličké štěně, tak ať si ho nechá do doby než více vyroste, pak tento důvod pomine, ale mám pocit, že zadavatelka tohle slyšet nechce, protože její důvody, proč najednou nechce štěně dát, jsou asi někde jinde.

Právo ale není totéž co morálka. Mě ten problém zajímal po té právní stránce. Na druhé straně, NOZ na rozdíl od starého občana nevnímá psa jako věc, respektuje city, které k němu člověk chová a také že on něco cítí k člověku. Tak si dovedu představit, že při prodeji psa hraje intuice a sympatie úplně jinou roli, než když někomu prodávám skříň.

21.1.2016 22:30

joanne.s napsal(a):

Bez PP a celkově ve větším rozsahu. No, aspoň se zadavatelka nesnaží udat štěňata za každou cenu komukoliv.

21.1.2016 22:43

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Bez PP a celkově ve větším rozsahu. No, aspoň se zadavatelka nesnaží udat štěňata za každou cenu komukoliv.

Za každou ne, možná za nejvyšší.
Mě přijde, že tak malé štěně by neměla zatím prodávat nikomu, ať už má, či nemá děti.
A jinak, stejně tak může štěně zašlápnout babička ( možná ta pravděpodobnost je větší ).

21.1.2016 22:55

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Za každou ne, možná za nejvyšší.
Mě přijde, že tak malé štěně by neměla zatím prodávat nikomu, ať už má, či nemá děti.
A jinak, stejně tak může štěně zašlápnout babička ( možná ta pravděpodobnost je větší ).

Jj.
Přátelé si kdysi brali čivavu s PP FCI, a protože byla taky takové extrémní mrně, tak jí chovatelka dávala až v půl roce, až bude v rámci možností jasno. A to se ještě sáhodlouze řešilo, jestli vůbec půjde do světa. I když má asi jen 1,1 kg, tak naštěstí absolutně zdravá. Když tedy nepočítám pyometru s kastrací. Ale tak to proběhlo v 7 nebo 8 letech a není to nic výjimečného, bohužel.

21.1.2016 23:30
aggitta

XXX.XXX.249.59

jenomkoukam napsal(a):

... již při uzavírání smlouvy... - proto doporučuji dávat nějaké podmínky už do inzerátu.

21.1.2016 23:33
aggitta

XXX.XXX.249.59

jenomkoukam napsal(a):

Smlouva vzetím zálohy uzavřena je, bohužel.
I když budete argumentovat, že jste ještě kupní smlouvu neuzavřeli, uzavřeli jste smlouvu o smlouvě budoucí, protože jste se domluvili na předmětu plnění (konkrétní štěně), době plnění (až bude k odběru dost staré) a ceně. Také smluvní strany jsou jasné - chovatel a kupující.

21.1.2016 23:48
aggitta

XXX.XXX.249.59

jenomkoukam napsal(a):
Právo ale není totéž co morálka. Mě ten problém zajímal po té právní stránce. Na druhé straně, NOZ na rozdíl od starého občana nevnímá psa jako věc, respektuje city, které k němu člověk chová a také že on něco cítí k člověku. Tak si dovedu představit, že při prodeji psa hraje intuice a sympatie úplně jinou roli, než když někomu prodávám skříň.

Zákon respektuje city a psa vám exekutor nezabaví.
Ale štěně nabídnuté k prodeji, to je něco jiného.
Prostě nelze brát zálohy či rezervační poplatky a domnívat se, že si prodej můžete kdykoliv rozmyslet.
Jasně, těžko si někdo vynutí, abyste mu štěně předali, když vrátíte zálohu a můžete doufat, že se o štěně nebude soudit.
Ohánět se ale morálkou, tedy že by kupující měl uznat právo chovatele prodej zrušit, je složité. Dá se pochopit např. rozmyšlený prodej štěněte, pokud se chovatel rozmyslí a nechá si odchovance pro sebe. Prostě nazdává, že se mu z něj vyvrbuje mimořádně povedené vhovné zvíře, což v době zadávání štěňat netušil. Ovšem poté, co si popovídáte se zájemcem, zdá se vám vhodný, "plácnete si", pojistíte se rezervačním poplatkem, a pak zjistíte, že jste se ho na něco nezeptali, co se vám dodatečně zdá rizikové (děti, místo bydliště, psi, co už má doma, vegetariánství, sociální postavení, styl života, časté cestování a já nevím co ještě), a raději byste štěně prodali jinému, to moc solidní není.
Jak by bylo vám, kdybyste podobně měli zamluvené štěně a chovatel ho nakonec odmítl předat s nějakou skoro-výmluvou? Protože to, že má někdo děti, fakt neznamená, že nechá štěně od nich mordovat, možná ublížíte člověku, který si chtěl splnit sen.

22.1.2016 08:12
aj

XXX.XXX.50.88

To Aggita: A jak by jste se cítila v roli chovatele, kdyby jste za rok zjistila, že štěně které jste prodala ( i když se vám kupující nezdál) skončilo špatně ?

Jako kupující mám větší možnost volby. Neprodá mi nejmenší štěně, tak si vezmu jiné, neprodá mi žádné štěně, tak se podívám po jiné CHS.

22.1.2016 08:36
rapotacka11

XXX.XXX.32.11

conie napsal(a):
Ještě - nikdy nebrat "zálohu", ale jen "rezervační poplatek" - ten je v případě bezdůvodného neodebrání štěněte nevratný na rozdíl od zálohy. A dobře napsat smlouvu o složení rezervačního poplatku.

Nebrat nic !

jenomkoukam

22.1.2016 08:36
jenomkoukam

XXX.XXX.13.162

aggitta napsal(a):
Smlouva vzetím zálohy uzavřena je, bohužel.
I když budete argumentovat, že jste ještě kupní smlouvu neuzavřeli, uzavřeli jste smlouvu o smlouvě budoucí, protože jste se domluvili na předmětu plnění (konkrétní štěně), době plnění (až bude k odběru dost staré) a ceně. Také smluvní strany jsou jasné - chovatel a kupující.

Já si právě myslím, s ohledem na již citovaný paragraf § 1807 (Má se za to, že co dala jedna strana druhé před uzavřením smlouvy, je záloha), že přijetím zálohy ještě smlouva uzavřena není.

jinak samozřejmě s Vámi souhlasím v tom, že chovatel i zájemce by měli ke koupi štěněte přistupovat seriozně a pokud možno si vše vyříkat a objasnit, než si "plácnou".
Ale, protože tuhle diskuzi možná někdy bude číst zoufalý seriozní chovatel, který již přijal zálohu a ze závažných důvodů ruší rezervaci štěněte, na které vzal zálohu - podle mého vzhledem NOZ umožňuje zálohu vrátit, štěně neprodat a to bez postihu pro chovatele :)

Vezměme třeba teoretický případ - chovatel přijal zálohu, protože vše vypadalo v pořádku, a pak zjistí, že zájemce na psech s PP mrská bezpapíráky, což je proti jeho přesvědčení. V tomto případě má zatnout zuby a štěně prodat?Ne, má právo zálohu vrátit a štěně neprodat, protože nedošlo ke shodě o určité náležitosti, bez níž ale on by nikdy se zájemcem ani nejednal, pokud by mu na férovku řekl, co hodlá se štěnětem zamýšlet...

22.1.2016 08:52
joanne.s

XXX.XXX.41.2

Nikdo chovateli nekázal zálohu požadovat. Tím, že ji vyžádal a přijal, prakticky uzavřel smlouvu o budoucí smlouvě.

jenomkoukam

22.1.2016 08:57
jenomkoukam

XXX.XXX.13.162

joanne.s napsal(a):
Nikdo chovateli nekázal zálohu požadovat. Tím, že ji vyžádal a přijal, prakticky uzavřel smlouvu o budoucí smlouvě.

To je Váš právní názor nebo pocit?

22.1.2016 09:19

Přidejte reakci

Přidat smajlík