Tak jo. Kousnu do toho kyselého jablka. Na sousedním vláknu se rozhořela diskuse o ekonomice chovu psů. Viz:
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3059410/serioznost-chovne-stanice-civav-aneb-kryci-poplatek#a3061727
Už mě štvou ty ke.cy lidí, kteří píší, jací jsou jako chovatelé chudáci, jak strašně „prodělávají“ na chovu (a přitom prodávají společenská plemena za 15 a více tisíc) a na druhou stranu mě štvou ke.cy lidí, kteří si myslí, že co chovatel, to zloděj, který má z chovu psů zlatý důl (považte, on chce 5 tisíc za štěně – zloděj!).
Jako vždy je pravda někde uprostřed. Záleží na plemeni, náročnosti chovných podmínek i podmínek, za kterých člověk štěňata odchovává. Když budu mít smečku štěňat v létě venku, budu mít nižší náklady než člověk, který ji má v bytě a tudíž musí denně vyměňovat (případně prát) podestýlku apod.
Všichni zde vychází z jakéhosi zjednodušeného výpočtu. Fena porodí štěňata, takže znásobí počet štěňat jejich cenou a dostanou „astronomickou cifru“. Uznají náklady na odchov štěňat (jejich krmení, očkování), náklady na krycí poplatek a někdy i cenu uchovnění feny. Ale už málokdo přemýšlí nad tím, že i ta fena jako štěně něco stála a že ta fena tady může žít 15 let a její život také nebude zadarmo a hlavně ke konci mohou náklady na veterinu být dost významnou položkou. A na druhou stranu, že těch vrhů může mít více...
Když se tedy budeme bavit čistě o ekonomice. Jednou jsem si dala tu práci a spočítala ekonomiku chovu u plemene, které znám, tj. jezevčík:
Výdaje:
Nákup štěněte – budoucí chovné feny 5000
Krmení feny 13 let (15 Kč/den) 71 000
Každý rok očkování (500 x 10) 5 000
2 výstavy + bonitace 2 000
Zkoušky pracovní (ZV, ZN, BZ) 4 000
Výcvik feny – náklady na benzín 3 000
Krycí poplatky – 6 vrhů x 1500 9 000
Náklady na vystavení PP štěňat
24 x 300 = 7 200
Poplatky do klubu 13x350 4 450
Náklady na veterinu – císař, úraz…?
Náklady celkem 110 650 Kč
Příjmy:
Vrhy 3.,4.,5.,6.,7.,8. rok
Tj.6 vrhů x 4 šť.= 24 šť. x 5000 120 000 Kč
Takže jsem + 9 000 Kč (za 13 let).
A to v případě, že fenu budu nutit rodit každý rok, tedy 6 vrhů za život, kdy průměrný počet štěňat jsou 4 (někdy 2, někdy 5, výjimečně 6). Ale mohu zde přítomné ujistit, že mít na feně 6 vrhů, tak to se mě ještě nepodařilo. A také nemám započteny všechny náklady na veterinu, mohou to být jen očkování, ale co úrazy, císař, nebo léčení staré feny? Také náklady na zkoušky mám v minimální výši – v případě, že je dělám „za rohem“ a nemusím jet přes půl republiky. Moje feny se ale účastní více různých zkoušek a soutěží (i v zahraničí), což činí min. (při "jen" 2 akcích za rok za 5 let aktivní činnosti feny) 50 000 Kč, dostávám se potom v ekonomice do mínusu - 41 000 Kč.
Když udělám podobné srovnání jiného plemene, které se však prodává za 15 000 Kč, nepotřebuje k uchovnění zkoušky, ale jsou žádoucí (nikoliv povinné) zdravotní testy, tak mě to vychází takto:
Nákup štěněte – budoucí chovné feny 15 000
Zdravotní testy feny 10 000
2 výstavy + bonitace 4 000
Poplatky do klubu 8x1000 8 000
Krycí poplatky – 6 vrhů x 15000 90 000
Náklady na vystavení PP štěňat
24 x 300 = 7 200
Náklady na veterinu – císař, úraz… ?
Náklady celkem 210 000 Kč
Příjmy:
Tj.6 vrhů x 4 šť.= 24 šť. x 15000 360 000 Kč
zisk + 150 000 Kč (za 13 let!). Je to hodně, nebo málo?. To někdo dokáže např. projezdit ve výstavách.
Nicméně ze všeho výše napsaného mě vyplývá jediné – o „ziskovosti“ chovu psů se dá mluvit tehdy, když je to malé - střední plemeno, které nepotřebuje na chovnost nic než výstavu a štěně stojí od 10 tisíc výš. A chovatel dělá jen to nejnutnější k uchovnění, nemá ten koníček, že objíždí každý víkend výstavy u nás i v zahraničí, případně u pracovních plemen zkoušky a soutěže.
Takoví chovatelé mě prostě nepřesvědčí, že z chovu nic nemají.
Nicméně i ten „zisk“ je vlastně jen zhodnocení času chovatele. Mám tedy za to, že chov psů zase tak moc ziskový není. Jde jen o to, jak drahé plemeno kdo chová a podle toho je velká ztráta.
A nejdůležitější je to, jak chovatel s případným ziskem naloží - někdo jej investuje do sebe, jiný zpátky do psů.
A co výstavy? Čím více výstav tim zase větší šance na dražší štěně, ale pokud s fenou někdo objíždí X výstav za rok, většinou do zahraničí tak to peněz stojí dost, už jen to cestování . ano nemusí ale hodně chovatelů prostě jezdí. pro mě je spíš drahý pes bez PP za 5000, za co tolik peněz?
Markéta80
napsal(a):
A co výstavy? Čím více výstav tim zase větší šance na dražší štěně, ale pokud s fenou někdo objíždí X výstav za rok, většinou do zahraničí tak to peněz stojí dost, už jen to cestování . ano nemusí ale hodně chovatelů prostě jezdí. pro mě je spíš drahý pes bez PP za 5000, za co tolik peněz?
Mám zkušenost, že když někdo objíždí opravdu hafo výstav, tak to se v ceně štěněte až tak stejně nepromítne. Rozdíl v ceně obvykle není až tak velký, prostě někde je strop ať má pes 10 nebo 20 výstav. Spíše hraje roli složení rodokmenu, chovatelé si mnohdy počkají na štěně z linie, kterou chtějí a za to jsou ochotni zaplatit. Když si jde ale "normální" zájemce koupit štěně, obvykle chce sice kvalitu, ale množství výstav už tak zhodnocovat v kupní ceně nechce, nemá to pro něj takový význam.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Markéta80
napsal(a):
To s výstavama není pravda - pokud je fena kvalitní, tak si do 3 let vyjezdí šampionáty (a pokud ne tak taky, jen si pro ně musí zajet na balkán), a pak už chovné feny většinou na výstavy nejezdí, protože nejsou v srsti, výstavní kondici, mají štěňata atd., a hlavně jim to už na nic není. U prezentace chovnýho psa je to jiný - ten se ukazovat semtam musí.
A že čím více vístav, tím dražsí štěně taky není úplně pravda - některé feně stačí k šampionátu 5 výstav, a jiná jich potřebuje 20, protože má na každé 3 výstavě VDčko, ale to není důvod aby ta horší fena měla dražší štěňata, jenom proto že musela objezdit víc výstav, aby ten titul sesmolila...
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Dovolím si to vypůjčit pro výpočet nákladu na chov bez PP, snad nevadí
Krycí poplatky – 6 vrhů x 1000 6 000
Náklady celkem 87 000
Příjmy:
Zisk za 13 let je tedy 33 000, je to hodně nebo málo ?
Za předpokladu že to chovatel dělá potctivě a platí za všecho co bylo vypsáno a nemnoží někde ve stodole.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
... mimochodem, co mají říkat chovatelé pracovních psů, kde jsou do chovu povinný zkoušky - tam jen výcvik psa výjde cca na 30 tis., ostatní náklady jsou shodné s těmi komerčními, a pak se štěňata prodávají za 6-7tis.
... a to ani nemluvím o tom, že u pracáků většinou nestačí, aby měl pes v hubě řezáky a špičáky, ale z chovu ho vyřadí i třeba výsledek RTG, "prkotina" v podobě chybějícího zubu apod.
Ale jsou velké rozdíly u štěnat s PP, třeba u jorka jsme měla nabídku za 8000 ale jsou štěnata i za 20 000. Jo chovatelka říkala že ted tu fenu nechá být a až na výstavu jako veterán a ted bude jezdit s mladší fenou at získá co nejvíc ocenění Pokud fena bude mít jen bonitaci a 1 výstavu v ČR nebo x výstav včetně zahraničí tak to je jiné. Je jasné že pak chovatel chce aby se mu finance vrátili. Zase malá rasa má v průměru málo štěnat. Je jasné že nejvíc vydělá množitel, navíc ani neočkuje takže kolik ho asi tak stojí odchov, kvalitní strava tam asi taky nebude
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Jen bych chtěla podotknout, nesedí mi moc cena za krmení 15Kč za den, já dám za maso na týden 800, což je nějak 100 denně.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
... mimochodem, co mají říkat chovatelé pracovních psů, kde jsou do chovu povinný zkoušky - tam jen výcvik psa výjde cca na 30 tis., ostatní náklady jsou shodné s těmi komerčními, a pak se štěňata prodávají za 6-7tis.
... a to ani nemluvím o tom, že u pracáků většinou nestačí, aby měl pes v hubě řezáky a špičáky, ale z chovu ho vyřadí i třeba výsledek RTG, "prkotina" v podobě chybějícího zubu apod.
Souhlas.
Můžeme diskutovat i o tom, že má-li člověk pracovní plemeno (a lovecké zvlášť), tak dnes a denně trne, že mu fena, do které již investoval, uhyne (poběží za zvěří, přejede ji auto, na honu ji omylem zastřelí myslivec, od prasat dostane aujezkyho chorobu atd. atd.). Co riskují majitelé yorka, který žije v bytě a venku ho často nepustí z flexiny?
Sam 90210
napsal(a):
Jen bych chtěla podotknout, nesedí mi moc cena za krmení 15Kč za den, já dám za maso na týden 800, což je nějak 100 denně.
Tak jasně, když budu krmit psa svíčkovou, taky mě to vyjde dráž. Počítala jsem takové nějaké slušné prémiové granule (a kolik jich sežere jezevčík?), ale nepočítala jsem, že občas kupuji i to maso (pravda, ne svíčkovou). Ale i tak mě to nevyjde o moc dráž. Je fakt, že mám granule za jinou cenu než ve Zverimexu.
Když má někdo jednoho psa, může mu platit 100 Kč na den, ale vezměte si chovatele, kteří mají třeba 10 fen, to by bylo 1000 Kč na den,30000 za měsíc... myslíte, že si to někdo může vůbec dovolit?
Sam 90210
napsal(a):
Náklady celkem 87 000
Příjmy:
Za předpokladu že to chovatel dělá potctivě a platí za všecho co bylo vypsáno a nemnoží někde ve stodole.
Ale např. takoví množitelé mají těch fen více, kryjí třeba i každé hárání a neproduktivních zvířat se hned zbavují (nehrozí, že by je živili a, nedej bože, platili veterinu do jejich smrti)... takže tam jsme v trošku větším plusu.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
koňadra
napsal(a):
Tak jasně, když budu krmit psa svíčkovou, taky mě to vyjde dráž. Počítala jsem takové nějaké slušné prémiové granule (a kolik jich sežere jezevčík?), ale nepočítala jsem, že občas kupuji i to maso (pravda, ne svíčkovou). Ale i tak mě to nevyjde o moc dráž. Je fakt, že mám granule za jinou cenu než ve Zverimexu.
Když má někdo jednoho psa, může mu platit 100 Kč na den, ale vezměte si chovatele, kteří mají třeba 10 fen, to by bylo 1000 Kč na den,30000 za měsíc... myslíte, že si to někdo může vůbec dovolit?
Odvozovala jsem od sebe ( jediné malé ale za to nedražené řeznictví ve městě, tak nemám moc na výběr), tak jasně že čivava nesežere denně 3kg masa, souhrn cen je tedy pro malá modní plemena. Kdyby jsme to počítali pro velká a pracovní plemena náklady převyšují zisk několikanásobně. Vemte si třeba NO, kde se dá sehnat nestandardní štěně pomalu za opravu směšnou cenu ( mnohdy jenom 3000).
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
koňadra
napsal(a):
Ale např. takoví množitelé mají těch fen více, kryjí třeba i každé hárání a neproduktivních zvířat se hned zbavují (nehrozí, že by je živili a, nedej bože, platili veterinu do jejich smrti)... takže tam jsme v trošku větším plusu.
To samozřejmě, jenom toto je bráno jako náklady pro ty "slušné" množitele co se o psy starají a tohle platí.
Sam 90210
napsal(a):
Odvozovala jsem od sebe ( jediné malé ale za to nedražené řeznictví ve městě, tak nemám moc na výběr), tak jasně že čivava nesežere denně 3kg masa, souhrn cen je tedy pro malá modní plemena. Kdyby jsme to počítali pro velká a pracovní plemena náklady převyšují zisk několikanásobně. Vemte si třeba NO, kde se dá sehnat nestandardní štěně pomalu za opravu směšnou cenu ( mnohdy jenom 3000).
Ok. Co teprve výživa molosů? Prostě chovatelé některých plemen jsou jednoduše nadšenci, pro nic jiného než pro nadšení pro to dané plemeno určitě nechovají. Ale když jsem viděla, jak se prodávají např. jack russelové za 15 tisíc a víc, tak to je u mne zlodějina. Někdo to ovšem nazývá "neviditelnou rukou trhu". Takže na druhou stranu - když to ti lidé dají, chovatelé by byli blbí, kdyby si takové peníze nevzali, že?
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
koňadra
napsal(a):
Ok. Co teprve výživa molosů? Prostě chovatelé některých plemen jsou jednoduše nadšenci, pro nic jiného než pro nadšení pro to dané plemeno určitě nechovají. Ale když jsem viděla, jak se prodávají např. jack russelové za 15 tisíc a víc, tak to je u mne zlodějina. Někdo to ovšem nazývá "neviditelnou rukou trhu". Takže na druhou stranu - když to ti lidé dají, chovatelé by byli blbí, kdyby si takové peníze nevzali, že?
Pravda, nebo ku příkladu mopsové od jedné raději nejmenované množky s PP za cenu fenky 19 000, pejsci za 15 000, ač jsou na ní špatné recenze má do měsíce prodáno.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Chybí tam ty nezanedbatelné a lehce spočitatelné položky (u PP) jako čipování, povinné očkování a odčervení štěňat a i když se to nedá aplikovat všeobecně, tak jo, zevrubně pro představu ok.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
koňadra
napsal(a):
Jenomže moloss zase nežije 13 let, takže nehrozí, že byste fenu živila ještě 5 let po skončení chovnosti, má zanedbatelný náklady na uchovnění, nemusí mít zkoušku, mají početné vrhy, a štěňata se prodávají v poněkud jiných cenových relacích. Na druhou stranu mají tahle plemena vysoké náklady na veterináře, vzhledem k jejich zdraví, takže ono se to nakonec stejně vyrovnává.

Nečetla jsem to celé, nějak mě to nebavilo, tak nevím, jestli se nebudu opakovat.
Nějak se tou ekonomikou ( podle mě ) dostává chov psů na úrověň chovu slepic nebo králíků ( a i ty chová někdo ze zliby a ne jen na kšeft ).
Moje představa : Konečně se dočkám vytouženého psa, koupím si ho, protože chci kamaráda, parťáka, společníka...
Ze štěněte vyroste krásný puberťák a tak se vydáme i na tu výstavu a pak...a štěňata jsou jaksi završením té mé záliby. Pak ale do té ekonomiky nebudu počítat to pořízení feny...atd, atd. Když mě ten chov chytí, tak to budu snad dělat proto, abych viděla, jak mé plemeno zůstává krásné a šikovné a zdravé...A buď na to mám a nebo nechovám. Ne, štěňata nebudu rozdávat, pochopitelně je prodám za cenu, na kterou je ohodnotím a za kterou se obvykle prodávají, ale ta cena nebude pro mě rozhodující.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Asi tak, myslím že na zvířatech se prostě vydělat nedá, pokud to člověk vyloženě neojebe a nešetří na každičké korunce. myslím že tady asi všichni chovají hlavně pro sebe, pro svůj zájem a prostě je to baví. Já doma chovám kde co, od malička mě to určitým způsobem naplňuje, vždycky jsem tak nějak byla se zvířaty raději než s lidmi ač to okolí nechápe. Prodej mláďat je jen takový malý bonus.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Sam 90210
napsal(a):
Náklady celkem 87 000
Příjmy:
Počkej, počkej...
chov bez PP...
Krmení feny - pozor množiči maj fenu jen po tu dobu, co rodí, tedy max.9 let! Pak se jí zbaví.
Tedy už je to 48.060 Kč
Očkování každý rok? Heh... který množič očkuje svých 30 psů? Proto jsou feny/psy z množíren postižení psinkou, parvou atd... tedy neočkuje se...
Krycí poplatky?
Množiči maj většinou své psy, nikdy sem neviděla množiče, kterak si jede za psem...
A myslim, že z těch 30 psů se nějaký pes najde...
Tedy krycí poplatky jaxi nejsou!
Náklady na veterinu? No, pouze a jen v nejnutnějších případech...
A vrhy, předpokládejme, že z těch 20 psů je 15 fen a 5 psů.
Tedy 15 fen x 2x do roka hárání, to už je 30 vrhů ročně x na těch chudákách množí dokud to jde, tedy max. do věku 9 let, tedy x 9 let to už hází pěknou sumu vrhů...
Za rok 30 vrhů po 2-3 štěňatech, počítám 2 štěnda ve vrhu, což je 60 štěňat ročně, za každé si řekne 6.000, - = olala 360.000 Kč!
Náklady na rok: za žrádlo 5400 na fenu + nějaká ta vet. péče (min.) ať nežeru 2000!
Náklady tedy: na jednu fenu 7400! (15 fen - 111.000). Zisk po odečtení nákladů: 249.000 Kč - to je moc nebo málo?

Sam 90210
napsal(a):
Asi tak, myslím že na zvířatech se prostě vydělat nedá, pokud to člověk vyloženě neojebe a nešetří na každičké korunce. myslím že tady asi všichni chovají hlavně pro sebe, pro svůj zájem a prostě je to baví. Já doma chovám kde co, od malička mě to určitým způsobem naplňuje, vždycky jsem tak nějak byla se zvířaty raději než s lidmi ač to okolí nechápe. Prodej mláďat je jen takový malý bonus.
Ještě dodám : možná finanční bonus, ale jinak ? Nejhorší na chovu je, když to musí z domu.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Sam 90210
napsal(a):
Ale dá, jen musíte vybrat módní plemeno, které nemá vysoké náklady na chov a uchovnění. A taková plemena na tento fakt bohužel doplácejí, protože se na ně nabalují vychcánci, kterým jde jen o peníze
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Wulfina - Asi jste přečetla tu poslední větu
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Sam 90210
napsal(a):
Wulfina - Asi jste přečetla tu poslední větu
Pardon mělo tam být - *nepřečetla tu poslední větu.
"Ale když jsem viděla, jak se prodávají např. jack russelové za 15 tisíc a víc, tak to je u mne zlodějina. Někdo to ovšem nazývá "neviditelnou rukou trhu". "
Cenu vždy určují zákazníci. Myslíte, že výrobní náklady na iPhone je několikanásobně vyšší než na jiný srovnatelně vybavený telefon? Samozřejmě nejsou, ale iPhone je módní a žádané zboží, za které si lidé ochotně připlatí.
Láteřit, že někdo prodává štěňata za 15 tisíc a označovat ho za zloděje, je z mého pohledu pokrytecké. Pokud by se plemeno, které chováte Vy, prodávalo za stejných 15 tisíc Kč, budete jej nejspíš za tuto částku prodávat taky. Chtít za štěně tolik, kolik je jeho aktuální tržní cena, je naprosto v pořádku. Pes - natož konkrétního plemene, je položka zbytná. Buď mi za příslušnou cenu stojí a zaplatím ji, nebo se porozhlédnu po jiném, dostupnějším plemeni, příp. nebudu mít psa žádného.
Kromě toho nevěřím, že se dá na "hobby" chovu z dlouhodobého hlediska vydělat. Štěňata mohou sice představovat jednorázové vylepšení rodinného rozpočtu, ale po sečtení nákladů na držení psa a odchov štěňat se při běžných cca 3 vrzích za život feny nemohou investice vrátit.
koňadra
napsal(a):
Zapomněla jsem na to důležité - výživa a očkování štěňat! Takže to už jsem v mínusu ať chci, nebo nechci. Holt odchovávat "levná" štěňata už je opravdu jen o fandovství tomuto plemeni.
Zkuste to přepočítat ještě jednou - mně tam chybí třeba ještě náklady na čipování ( mi už musíme u našeho plemene jen čipovat) a kontrolu vrhu veterinářem nebo poradcem chovu - pokud jede poradce chovu, tak je to ještě plus cestovné, protože si nechává taplatit cesťák. Další náklady jsou u štěňat s PP petpasy + další náklady na vystavení exportních PP, protože kdo prodává i do zahraničí, tak si nevystačí jen se žlutými očkováky. Když započítáte ještě co někteří ještě projezdí v benzínu třeba na cvičák, či veterinu, tak to zase vyskočí o tisíce. Dále poplatky klubu za členství, za každé odchované štěně platíme klubu také peníze, za vystavení krycího listu také, také daňové přiznání a zdanění a odvod z daní - u chovu s PP to nejde zatlouct jako u množení bezpapíráků. Takže si myslím, že skutečné náklady budete mít ještě o dost vyšší než jste vyčíslila. Mlátit ve velkém bezpapíráky vyjde levněji a kdo je dělá ve velkém ve stodole nebo maštali, ten má větší zisky než malochov nebo střední chovka s PP.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Počkej, počkej...
chov bez PP...
Krmení feny - pozor množiči maj fenu jen po tu dobu, co rodí, tedy max.9 let! Pak se jí zbaví.
Tedy už je to 48.060 Kč
Očkování každý rok? Heh... který množič očkuje svých 30 psů? Proto jsou feny/psy z množíren postižení psinkou, parvou atd... tedy neočkuje se...
Krycí poplatky?
Množiči maj většinou své psy, nikdy sem neviděla množiče, kterak si jede za psem...
A myslim, že z těch 30 psů se nějaký pes najde...
Tedy krycí poplatky jaxi nejsou!
Náklady na veterinu? No, pouze a jen v nejnutnějších případech...
A vrhy, předpokládejme, že z těch 20 psů je 15 fen a 5 psů.
Tedy 15 fen x 2x do roka hárání, to už je 30 vrhů ročně x na těch chudákách množí dokud to jde, tedy max. do věku 9 let, tedy x 9 let to už hází pěknou sumu vrhů...
Za rok 30 vrhů po 2-3 štěňatech, počítám 2 štěnda ve vrhu, což je 60 štěňat ročně, za každé si řekne 6.000, - = olala 360.000 Kč!
Náklady na rok: za žrádlo 5400 na fenu + nějaká ta vet. péče (min.) ať nežeru 2000!
Náklady tedy: na jednu fenu 7400! (15 fen - 111.000). Zisk po odečtení nákladů: 249.000 Kč - to je moc nebo málo?
To je sakra dost za bezpapírové křížence vydávané za plemeno...

Zajímavé, že kritici chovu s PP zásadně uvádějí ty vyšší (ne-li nejvyšší) ceny za štěňata a u lajků pak vytváří dojem, že tolik stojí každé zvíře.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Nechce tam ještě někdo započítat tisíce sáčku na hovínka, vystřídané zničené pelechy za život psa, misky, obojky, vodítka, pamlsky, hračky, poplatky za psy ? Taky můžu připočítat zničené linoleum, dveře,2x měněný gauč, sáčky do vysavače plné chlupů. Takhle můžu počítat do nekonečna chov psů není levná sranda..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
Zajímavé, že kritici chovu s PP zásadně uvádějí ty vyšší (ne-li nejvyšší) ceny za štěňata a u lajků pak vytváří dojem, že tolik stojí každé zvíře.
A největší sranda je, že nestandard s PP stojí polovinu, kdežto nestandard bez PP je rarita za dvojnádobek!
Ty voe, tak to je hustý. To co si tu čtu. Paní (sýkorka) to dělá ráda, má ráda psy a věnuje jim leta a leta péče. Je to její řekněme, poslání? Další a mnoho dalších profitují na neřízeném množení.
Chce se mi zvracet.
Já dal za záchranu psa 6 tis. Nemá papíry, není uznané u FCI či jak, ale díky mě přežije.
A tam, jinde na diskuzi se hádají a řvou na sebe "slepice", která nedá druhé a nebo dá za 800eur.
Styděl bych se a nevylezl ven.

Pišišvor trefil hřebíček.

Je fakt, že jsem potkala rodinu, která měla přesně vyčíslené náklady na dítě. Tak proč ne na psa ?
napsal(a):
Nečetla jsem to celé, nějak mě to nebavilo, tak nevím, jestli se nebudu opakovat.
Nějak se tou ekonomikou ( podle mě ) dostává chov psů na úrověň chovu slepic nebo králíků ( a i ty chová někdo ze zliby a ne jen na kšeft ).
Moje představa : Konečně se dočkám vytouženého psa, koupím si ho, protože chci kamaráda, parťáka, společníka...
Ze štěněte vyroste krásný puberťák a tak se vydáme i na tu výstavu a pak...a štěňata jsou jaksi završením té mé záliby. Pak ale do té ekonomiky nebudu počítat to pořízení feny...atd, atd. Když mě ten chov chytí, tak to budu snad dělat proto, abych viděla, jak mé plemeno zůstává krásné a šikovné a zdravé...A buď na to mám a nebo nechovám. Ne, štěňata nebudu rozdávat, pochopitelně je prodám za cenu, na kterou je ohodnotím a za kterou se obvykle prodávají, ale ta cena nebude pro mě rozhodující.
Hurá, konečně někdo, kdo chová (= má je doma) psy pro psí lásku, a štěňata pro něco jiného, než aby se mu vrátily peníze za to, že fenu 13 let živí!
Já tedy neodchovávám štěňata, ale hříbata. Od kobyly maximálně jedno ročně (březost trvá 11 měsíců), takže od 8 klisen průměrně 4 hříbata za rok. Ceny hříbat 6-12 tisíc, podle pohlaví a jak se povede kupce sehnat. Hříbě musí mít čip a vystavený PP, což přijde cca na 1500 Kč.
Jsem ráda, že mi prodaná hříbata pokryjí náklady na očkování, kováře a cca 2 výstavy ročně (kůň se přepravuje dráž než jakkoliv velký pes).Výstavy nejsou pro chovnost podmínkou, ale potřebuji pro svou chovatelskou práci porovnávat odchovy s populací koní v ČR. Pořizovací cenu importovaných koní nebo jejich krmení samozřejmě hříbata neuhradí, a neočekávám to. Já své stádo nedržím kvůli zisku ani kvůli návratnosti investic, od hříbat nečekám výdělek, ale těší mne sledovat jejich mladistvé dovádění a po jejich prodeji doufám, že z nich budou mít radost jejich noví majitelé a jejich děti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
Je fakt, že jsem potkala rodinu, která měla přesně vyčíslené náklady na dítě. Tak proč ne na psa ?
Já si zapisovala výdaje u svého prvního psa, a to jsem jen cvicila a nechovala - po 2 letech jsem toho raději nechala, když jsem viděla tu cifru!
Sam 90210
napsal(a):
Nechce tam ještě někdo započítat tisíce sáčku na hovínka, vystřídané zničené pelechy za život psa, misky, obojky, vodítka, pamlsky, hračky, poplatky za psy ? Taky můžu připočítat zničené linoleum, dveře,2x měněný gauč, sáčky do vysavače plné chlupů. Takhle můžu počítat do nekonečna chov psů není levná sranda..
Ano, chov kvalitních čipovaných psů s PP opravdu není levná sranda jako množení bezpapíráků, s tím s vámi zcela souhlasím.

Aliens_II
napsal(a):
Ty voe, tak to je hustý. To co si tu čtu. Paní (sýkorka) to dělá ráda, má ráda psy a věnuje jim leta a leta péče. Je to její řekněme, poslání? Další a mnoho dalších profitují na neřízeném množení.
Chce se mi zvracet.
Já dal za záchranu psa 6 tis. Nemá papíry, není uznané u FCI či jak, ale díky mě přežije.
A tam, jinde na diskuzi se hádají a řvou na sebe "slepice", která nedá druhé a nebo dá za 800eur.
Styděl bych se a nevylezl ven.
Také mimo téma : Až budete mít chuť, dejte fotku své feny.

koňadra
napsal(a):
Jeden z mála rozumných názorů zde.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
napsal(a):
Tady není uvedeno konkrétní plemeno, spíš takový průměr modních plemen ( čivava, yorkšír a podobně.) je zbytečné o tomhle diskutovat když to nejsou konkrétní ceny u konkrétního psa, (jeden stoji 5 jiný zase 50 000).
Megii, Vám někdo snad psa vnucuje? Chovatel má právo určovat cenu svých odchovů dle vlastního uvážení. Jak jsem psala výše, pes je zbytná položka. Pokud mi na něj peněženka nestačí, tak ho zkrátka oželím.
Do čínského naháče jsem se zamilovala už v 90. letech. Jenže v té době tady bylo jen pár chovných jedinců a cena štěněte dalece přesahovala moje tehdejší možnosti. Tudíž jsem si pořídila jiné, cenově dostupnější plemeno a na svého prvního naháče jsem si počkala 20 let.
Malé módní plemeno:
Koupě feny - 15.000
Uchovnění - 4.000
Krmení za 15 let - 72.000
Vet za 15 let - 22.500
= min.113.500 (počítám min náklady, kdy fena může stát i 50.000, krmení může být dražší a u veta nikdy nevíte, výstavy nad uchovnění nepočítám vůbec)
Náklady vrhu při 2 štěndech:
Progesteron - 720
Připuštění - 7.500
Ultrazvuk - 360
Paspárky - 100
Calopetka - 200
Krmení - 1.500
Podložky - 500
Odčervování - 200
Očkování - 1000
Čipování - 1.400
PP - 600
Pošta - 150
Benzín - 700
Elektrika - 400
Výbava - 500
= 15.830 (a to se držím opět min nákladů, kdy někdo očkuje herpes, platí se kontrola vrhu, může přijít císař, nebýt mléko, štěndo živíte až do prodeje, třeba půl roku, kdy platíte plné očkování, připuštění může být 25.000 plus benzín a pension nebo i víc...)
Prodej štěnd: 5.000 - 20.000, záleží na pohlaví a kvalitě
= 17.000
Při 3 vrzích tedy 51.000
Odečtu-li náklady: 51.000-48.000 = 3.000
Kde mám těch 113.000 za fenu? Ano, může se rodit více štěnd, ovšem můžou to být kluci za 5.000 a pokud příjem za štěnda přesáhne 20.000 jsou zde daně a opět narůstají náklady. A kde máme mazlíky, kteří se do chovu nedostali? Atd atd
Suma sumárum, pokud chci chovat malé módní plemeno, beru to jako hodně drahý koníček ;) Věřím, že jsou lidé, kterým se to rentuje, ale to jsou velkochovatelé, kteří mají víc plemen, jméno v zahraničí a vyšší ceny za odchovy ;).
Samozřejmě jsem zapomněla na poplatky ze psů městu, poplatky klubu atd., prostě mínus jen roste...

Sam 90210
napsal(a):
Tady není uvedeno konkrétní plemeno, spíš takový průměr modních plemen ( čivava, yorkšír a podobně.) je zbytečné o tomhle diskutovat když to nejsou konkrétní ceny u konkrétního psa, (jeden stoji 5 jiný zase 50 000).
No...50 000 je skutečně extrém, o kterém u běžných plemen nevím. Možná tak náklady na super importa (které můžou být samozřejmě i vyšší). Pokud chce někdo nějaké opravdu originální a málopočetné plemeno, geneticky cenného jedince, nebo štěně ve stylu taťka vítěz světovky a matka podobně, tak má asi chovatelský záměr a vydání takové částky je jeho volba. Na mazlíka to skutečně normální není, u těch jde hlavně o typický exteriér a o povahu. Jestli chce pak někdo machrovat s pořizovací cenou (zažila), tak jeho blbost a hlavně lidem s takovým přístupem pes do rukou vůbec nepatří.
balisek
napsal(a):
Megii, Vám někdo snad psa vnucuje? Chovatel má právo určovat cenu svých odchovů dle vlastního uvážení. Jak jsem psala výše, pes je zbytná položka. Pokud mi na něj peněženka nestačí, tak ho zkrátka oželím.
Do čínského naháče jsem se zamilovala už v 90. letech. Jenže v té době tady bylo jen pár chovných jedinců a cena štěněte dalece přesahovala moje tehdejší možnosti. Tudíž jsem si pořídila jiné, cenově dostupnější plemeno a na svého prvního naháče jsem si počkala 20 let.
Souhlasím. Cenu štěňat neurčuje nákladovost chovu, ale poptávka po nich. Budete-li chovat módní plemeno, budete vydělávat, zejména bude-li poměrně vzácné. Pak budou lidi ochotni dávat za štěně velké peníze, ale i chovatelé budou mít větší výdaje (velká pořizovací cena fenky k budoucímu chovu, vysoké krycí poplatky).
Nikdo nikoho nenutí štěně si koupit, ani nikdo nenutí chovatele odchovávat štěňata.
Ale nelíbí se mi, když chovatel zdůvodňuje cenu štěňat tím, co ho stálo pořízení feny, její krmení, uchovnění, krytí, strava štěňat. Nezdůvodňujte, ale cenu štěňat bez obav udávejte v inzerci. Komu je to moc, stejně u vás nekoupí - a stojíte vlastně o takového zájemce, který by nejraději štěňátko usmlouval pod cenu psů bez PP?
Na druhé straně je dobré, tady mezi námi chovateli, si porovnat nákladovost na jeden vrh, že to není sranda, ale velká investice a pak ne každý má takovou CHS, aby měl štěňátka zadaná před narozením nebo krátce poté, leckdy chovatel trne, aby vše udal za rozumné peníze a přitom mohl zájemce trochu prověřit.
balisek
napsal(a):
To Aliens mimo téma: Lurcher nemůže mít PP, jelikož se nejedná o plemeno, nýbrž o křížence. Lurcher je označení pro mix chrta s jiným plemenem, nejčastěji pastevcem nebo teriérem.
Vím, že ano. Ale nejde o papíry. Ale jestli dobře víte, tak se chovají, nebo spíš využívají, už někdy od 17 století.
A není to tak až pravda, mají už výstavy a je snaha je zařadit mezi skutečná plemena.
Because lurchers are not purebreds they are not recognized by any of the major kennel clubs although the acronym HJCK serves in some circles: Hunt Jump Catch Kill. However, the North American Lurcher and Longdog Association was created in 2007 to serve as a registering body for lurchers and longdogs in the United States and Canada.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
napsal(a):
No...50 000 je skutečně extrém, o kterém u běžných plemen nevím. Možná tak náklady na super importa (které můžou být samozřejmě i vyšší). Pokud chce někdo nějaké opravdu originální a málopočetné plemeno, geneticky cenného jedince, nebo štěně ve stylu taťka vítěz světovky a matka podobně, tak má asi chovatelský záměr a vydání takové částky je jeho volba. Na mazlíka to skutečně normální není, u těch jde hlavně o typický exteriér a o povahu. Jestli chce pak někdo machrovat s pořizovací cenou (zažila), tak jeho blbost a hlavně lidem s takovým přístupem pes do rukou vůbec nepatří.
Mě při ceně napadl málopočetní a dnes velmi v modě pomeranian, tam je ta cena nějak 30-50 myslím. Machrování s pořizovací cenou jsem taky zažila kdy si jeden chlápek pořídil psa za 10 000 a druhý aby se před ním vytáhl si pořídil to samé plemeno jenom o 10 000 dráž a ještě si ho nechal dovézt z Ruska, samozřejmě se tím nikde nezapomněl pochlubit
To Aliens: Ano, nakonec podobně vznikl i whippet - plemeno, které jsem chovala. Také to původně byl kříženec greye a teriéra. Akorát u lurcherů nikdy nebyla snaha o "kodifikaci" plemene, pořád se jednalo o hybridy nebo rané "F" generace, ke kterým se zas něco přikřižovalo. Pokud je mi známo, pod FCI, britským Kennel clubem nebo americkým AKC zatím ani nevznikla žádná chovatelská iniciativa k registraci plemene.

Sam 90210
napsal(a):
Mě při ceně napadl málopočetní a dnes velmi v modě pomeranian, tam je ta cena nějak 30-50 myslím. Machrování s pořizovací cenou jsem taky zažila kdy si jeden chlápek pořídil psa za 10 000 a druhý aby se před ním vytáhl si pořídil to samé plemeno jenom o 10 000 dráž a ještě si ho nechal dovézt z Ruska, samozřejmě se tím nikde nezapomněl pochlubit
No jo, jenže na mnoha diskuzích se těmito extrémy někteří... ohánějí. Když to čte člověk, který má v plánu pořídit psa a o PP chovu nic neví, tak už kolikrát ani dál nezjišťuje, natož aby volal do ChS a poptal se. Nehledě na to, že povídačky se šíří dál. Mám relativně málopočetné plemeno, a když se mně jednou jeden pejskař ptal, kolik pes stál a tipoval právě těch 50 000, málem mi zaskočilo. Většinou si lidé myslí míň, ale i tak to bývá daleko víc než realita.

balisek
napsal(a):
Však já také čekám. nevidím kvalitu za tolik peněz co chtějí. někdo psal o JRT. co napíšu to je momentální názor, nekupuji bez pp, čtu co lidé dělají, dělám si nový názor, není mi 80, mám se co učit, naučím se ráda. dost jsem tu vyčetla kvalitních názorů, našla i šmejdy. čtu i zahraniční diskuze a je to všude stejné.
i když na svůj sen peníze mám, nekoupím ho. protože některá plemena dle mě měla zůstat v odkud přišla. když vidím co se tu dělá s australským hon. psem, pastevci, teriéry, ridgebacky, je mi to líto. ne že češi jsou zlí nebo líní, ale nedělají to na co to bylo stvořeno. nekoupím je. líbí se mi bílý tygr. no nedám ho na zahradu. nemá tu co dělat.
až mi někdo poradí chovku ast, která své psy miluje, koupím.

napsal(a):
Však já také čekám. nevidím kvalitu za tolik peněz co chtějí. někdo psal o JRT. co napíšu to je momentální názor, nekupuji bez pp, čtu co lidé dělají, dělám si nový názor, není mi 80, mám se co učit, naučím se ráda. dost jsem tu vyčetla kvalitních názorů, našla i šmejdy. čtu i zahraniční diskuze a je to všude stejné.
i když na svůj sen peníze mám, nekoupím ho. protože některá plemena dle mě měla zůstat v odkud přišla. když vidím co se tu dělá s australským hon. psem, pastevci, teriéry, ridgebacky, je mi to líto. ne že češi jsou zlí nebo líní, ale nedělají to na co to bylo stvořeno. nekoupím je. líbí se mi bílý tygr. no nedám ho na zahradu. nemá tu co dělat.
To už sem ale mícháte něco jiného. To, co se šlechtěním stává z původně normálních psů, není samozřejmě jen záležitost ČR. Stejně tak bílý tygr, který je o hu*u a v normálním chovu povolen není. Tyhle zhovadilsoti mrskají právě producenti štěňat bez PP.
balisek
napsal(a):
To Aliens: Ano, nakonec podobně vznikl i whippet - plemeno, které jsem chovala. Také to původně byl kříženec greye a teriéra. Akorát u lurcherů nikdy nebyla snaha o "kodifikaci" plemene, pořád se jednalo o hybridy nebo rané "F" generace, ke kterým se zas něco přikřižovalo. Pokud je mi známo, pod FCI, britským Kennel clubem nebo americkým AKC zatím ani nevznikla žádná chovatelská iniciativa k registraci plemene.
Ano, ano, ale mě to nevadí. Jsou specifičtní (lurcheři), jsou jiní (v terénu extrémně odolní) a tak stejní.
Já bych v tom nehledal vědu, ta rasa, nebo kříženec chrta se rozšiřoval a rozšiřuje jen na venkově, mezi cikány, pytláky a spodinou, tedy v dobách dávných, a měli je jen na lov a pytláctví a aby se vyrovnali šlechtě, která měla a chovala chrty "pravé."
Nevím co je na tom pravdy, ale chov chrtů, byl údajně plebsu zakázán, neb šlechta si byla rovnější, no tak je začali křížit, aby se to úplně nepodobalo chrtům od šlechty. Nicméně to jsou "jen" pověry, ale třá pravdivé.

napsal(a):
No jo, jenže na mnoha diskuzích se těmito extrémy někteří... ohánějí. Když to čte člověk, který má v plánu pořídit psa a o PP chovu nic neví, tak už kolikrát ani dál nezjišťuje, natož aby volal do ChS a poptal se. Nehledě na to, že povídačky se šíří dál. Mám relativně málopočetné plemeno, a když se mně jednou jeden pejskař ptal, kolik pes stál a tipoval právě těch 50 000, málem mi zaskočilo. Většinou si lidé myslí míň, ale i tak to bývá daleko víc než realita.
Tak já se teda před lety také bála vůbec zeptat na cenu. je to pravda. všude se psalo, říkalo, že prostě pp, šampion... to je pro bohatý, prostě 30,50 tisíc. no a když jsem opravdu chovce napsala kolik stojí to jejich štěňátko plně testované s výbornými rodiči a řekli 17 tisíc...nemohla jsem tomu uvěřit. fotky s hromadou pohárů a luxusním domem v pozadí mi prostě říkali: ani tam nevolej, to nemá cenu, na to nemáš.

napsal(a):
To už sem ale mícháte něco jiného. To, co se šlechtěním stává z původně normálních psů, není samozřejmě jen záležitost ČR. Stejně tak bílý tygr, který je o hu*u a v normálním chovu povolen není. Tyhle zhovadilsoti mrskají právě producenti štěňat bez PP.
Však říkám, všude stejné.

Aliens_II
napsal(a):
Vím, že ano. Ale nejde o papíry. Ale jestli dobře víte, tak se chovají, nebo spíš využívají, už někdy od 17 století.
A není to tak až pravda, mají už výstavy a je snaha je zařadit mezi skutečná plemena.
Because lurchers are not purebreds they are not recognized by any of the major kennel clubs although the acronym HJCK serves in some circles: Hunt Jump Catch Kill. However, the North American Lurcher and Longdog Association was created in 2007 to serve as a registering body for lurchers and longdogs in the United States and Canada.
Je zvláštní jak lidé udrželi vzhled a.. povahu asi.. bez nějaké asociace. doteď. jak říkáte od 17.století. závidím vám tohoto psa s osobností. je to takové...nezkažené.

napsal(a):
Pokud chcete najít chovku, která své psy miluje, tak to na diskuzi s jistotou nezjistíte. Zajděte si třeba na klubové akce a zjišťujte přímo. Jedním ze zjistitelných znaků je, že feny nemají maximum vrhů a pokud jde o dlouholetou ChS, mají kolikrát polovinu seniorů, kdy feny žijí kolikrát i 8 až 10 let po posledních štěňatech. A pokud se podíváte třeba na FB, milující chovatelé mají na profilu téměř výhradně fotky svých psů. Odkudkoliv. Výstavy, jak se válí doma, na výletech, na akcích, narozeniny...
napsal(a):
Tak já se teda před lety také bála vůbec zeptat na cenu. je to pravda. všude se psalo, říkalo, že prostě pp, šampion... to je pro bohatý, prostě 30,50 tisíc. no a když jsem opravdu chovce napsala kolik stojí to jejich štěňátko plně testované s výbornými rodiči a řekli 17 tisíc...nemohla jsem tomu uvěřit. fotky s hromadou pohárů a luxusním domem v pozadí mi prostě říkali: ani tam nevolej, to nemá cenu, na to nemáš.
Podle mě je kontraproduktivní, že chovatelské stanice neuvádějí u svých inzerátů cenu. Přesně jak říkáte - laik vidí poháry, tituly, zahraniční předky a řekne se, že štěně bude určitě hodně drahé. Pak vidí nabídku na jedince bez PP za 3 či pět tisíc a volba je jasná. Přitom relativně kvalitní příslušník téhož plemene s PP nemusí stát výrazně více.
Pokud se někomu určité plemeno "jen" libí a nemá chovatelské, výstavní či výkonnostní ambice, nemusí nutně sahat po tom nejdražším. Je spousta chovatelů - "mazlitelů", kteří mají jednu průměrnou fenku a tu i tam si dopřejí štěňata. Chov sice nikam neposouvají, ale jejich odchovy jsou výborně socializované, vzorně opečovávané a skvěle splní roli domácího mazlíka.

balisek
napsal(a):
Podle mě je kontraproduktivní, že chovatelské stanice neuvádějí u svých inzerátů cenu. Přesně jak říkáte - laik vidí poháry, tituly, zahraniční předky a řekne se, že štěně bude určitě hodně drahé. Pak vidí nabídku na jedince bez PP za 3 či pět tisíc a volba je jasná. Přitom relativně kvalitní příslušník téhož plemene s PP nemusí stát výrazně více.
Pokud se někomu určité plemeno "jen" libí a nemá chovatelské, výstavní či výkonnostní ambice, nemusí nutně sahat po tom nejdražším. Je spousta chovatelů - "mazlitelů", kteří mají jednu průměrnou fenku a tu i tam si dopřejí štěňata. Chov sice nikam neposouvají, ale jejich odchovy jsou výborně socializované, vzorně opečovávané a skvěle splní roli domácího mazlíka.
Přesně. když u stánku nevidím na zboží napsanou cenu, jdu dál..nechci se vystavit tomu, že uslyším přehnanou cenu a neudržím se a řeknu něco co tu nemůžu publikovat. nestydím se říct, že dobře počítám a šetřím.
napsal(a):
Také mimo téma : Až budete mít chuť, dejte fotku své feny.
Někde jsem ji už dával, snad to nebude vadit ostatním.
Tak tady ji máte. Kudlanku.
Nečetla jsem celé, ale jen namátkou - dvě výstavy a bonitace je docela málo. My jsme sjezdili s chovným psem cca 50 výstav, což průměrně může být 800, - Kč. Krajská za 400, zahraničí za 1300. Plus benzín - rakousko, rumunsko, polsko, slovensko. Měla bych za ty peníze slušné ojeté auto - počítám cca 60 tis. Doufám že si to nepřečte manžel
JInak pořizovací cena u našeho plemene je v Čechách cca 15-18 tis. Krytí zahraničním psem je 1000 E. Odsud ven se pes nikdy za stejné peníze neprodá, takže zaplatíte za krytí v podstatě dvěma štěňaty. Cca vrhy po osmi štěńatech - sem tam něco na mazlíka, nežravá fena, císař, mléko. Nebudu to počítat. Hluboký mínus.

Aliens_II
napsal(a):
Je krásná, vypadá taková něžná. Ale dovedu si tu její "něžnost" představit. V širší rodině jsme měli vipety, tak vím jaké to uměli být harpyje .

Aliens_II
napsal(a):
Hezka, osrihejte ji drapky, ma je prerostle.
Hezké srovnání. Nicméně asi dělám něco špatně. Nenapadlo by mě kalkulovat s pořizovací cenou feny a vyšetřeními (povinné i nepovinné) to přece dělám pro sebe - fenu/psa si kupuju pro radost, vyšetření dělám, abych věděla. Krmení za 15 kč na den - kéž by (mám velké plemeno). Kdybych měla započítávat veškerou výbavu, kosmetiku a nevím co ještě, tak už jsem v těžkém mínusu týden po přivezení štěněte domů . Dobrá, třeba už by se mohly započítávat do nákladů potřebné výstavy, zkoušky a bonitace, ale taky to beru spíš jako samozřejmost, takže nepočítám.6 vrhů? Ani omylem. Za mě jeden, max.2 vrhy, který si odbyde holka v mládí, takže dalších třeba 7 let živím a pečuji už v podstatě o nechovnou fenu. Pokud si tedy chci spočítat náklady x výdaje. Dělám to tak, že si prostě začnu se začátkem hárání psát veškeré náklady - progesteron, krytí, výbavu pro prcky, čipy, očkování, PP atd. a pak odečtu celkovou cenu za prodané prcky.
napsal(a):
Hezka, osrihejte ji drapky, ma je prerostle.
Nemá. Chrti mají takovou protáhnou "zaječí tlapku" a drápy vypadají delší. Naprosto bych věřila majiteli, že je tam ke stříhání jen kousek a pak už jen prokrvená dřeňová vrstva. Na světlých drápech je krásně vidět, kam až lze cvaknout kleštičkami.

balisek
napsal(a):
Nemá. Chrti mají takovou protáhnou "zaječí tlapku" a drápy vypadají delší. Naprosto bych věřila majiteli, že je tam ke stříhání jen kousek a pak už jen prokrvená dřeňová vrstva. Na světlých drápech je krásně vidět, kam až lze cvaknout kleštičkami.
Spravna delka drapu je ta, kdyz se drap pri chuzi nedotyka zeme a pes "neklape".
Já jsem to "psí účetnictví" vzala trošku jinak... Psala jsem si náklady na odchov vrhů (zatím dvou), střední plemeno, váha v dospělosti 20-25kg... Kryli jsme poprvé v ČR za cenu hodně vyšší, než je zde zvykem, podruhé v zahraničí za tamní obvyklou cenu úspěšného psa. Takže raketa :D
Podtrženo, sečteno, vypíšu to ve zkratce... V jednom vrhu osm štěňat, ve druhém čtyři. Z obou vrhů zůstala doma dvě štěňata. Prodávali jsme tedy šest a pak dvě miminka...
Krmíme velmi kvalitními granulemi, štěňata odcházejí až v osmi týdnech (nepočítám do toho ty zahraniční), všechna štěňata měla udělaný nepovinný genetický test a oční vyšetření. Byla čipovaná, očkovaná, odčervovaná, dostala s sebou výbavu v hodnotě 2 500, -Kč.
Do nákladů na jedno štěně jsem rozpočítala cenu krytí, náklady na výživu feny v době od nakrytí po odstav, výživu štěňat, běžné náklady na štěňata, jejich vyšetření a testy, výbavu...
Jedno štěně mně ve výsledku stálo v nákladech 11 600Kč. Běžná cena v ČR je kolem 15 - 20 000Kč.
Kacis

XXX.XXX.116.2
Hmm velmi zajímavé, ale pár cen mi u některých položek fakt nesedí...chtěla bych umět krmit westika (ano váhově podobného jezevcikovi) za 15kc na den, to bych si získala A dále dvě výstavy a bonitace za 2 tisíce? Klubovka ale ne?

Kacis
napsal(a):
Hmm velmi zajímavé, ale pár cen mi u některých položek fakt nesedí...chtěla bych umět krmit westika (ano váhově podobného jezevcikovi) za 15kc na den, to bych si získala A dále dvě výstavy a bonitace za 2 tisíce? Klubovka ale ne?
Ja krmim rtw za cca 20Kc/den, ovsem ne granulemi.
balisek
napsal(a):
No joooo, ja take strihala jen tam, kde neni dren, ale veterinar mi rekl, ze prave, ze dren prorusta stale dal a dal, pokud se drapek nestriha zavcas-a tak jednou, kdyz byla fenka zrovna v narkoze ji zkratil i ty drapky a ted uz to sakra hlidam, aby dren neprorostla a zavcas striham.

aneleh
napsal(a):
Já jsem to "psí účetnictví" vzala trošku jinak... Psala jsem si náklady na odchov vrhů (zatím dvou), střední plemeno, váha v dospělosti 20-25kg... Kryli jsme poprvé v ČR za cenu hodně vyšší, než je zde zvykem, podruhé v zahraničí za tamní obvyklou cenu úspěšného psa. Takže raketa :D
Podtrženo, sečteno, vypíšu to ve zkratce... V jednom vrhu osm štěňat, ve druhém čtyři. Z obou vrhů zůstala doma dvě štěňata. Prodávali jsme tedy šest a pak dvě miminka...
Krmíme velmi kvalitními granulemi, štěňata odcházejí až v osmi týdnech (nepočítám do toho ty zahraniční), všechna štěňata měla udělaný nepovinný genetický test a oční vyšetření. Byla čipovaná, očkovaná, odčervovaná, dostala s sebou výbavu v hodnotě 2 500, -Kč.
Do nákladů na jedno štěně jsem rozpočítala cenu krytí, náklady na výživu feny v době od nakrytí po odstav, výživu štěňat, běžné náklady na štěňata, jejich vyšetření a testy, výbavu...
Jedno štěně mně ve výsledku stálo v nákladech 11 600Kč. Běžná cena v ČR je kolem 15 - 20 000Kč.
Velice děkuji za váš příspěvek. konečně někdo.

Lexaurin
napsal(a):
No joooo, ja take strihala jen tam, kde neni dren, ale veterinar mi rekl, ze prave, ze dren prorusta stale dal a dal, pokud se drapek nestriha zavcas-a tak jednou, kdyz byla fenka zrovna v narkoze ji zkratil i ty drapky a ted uz to sakra hlidam, aby dren neprorostla a zavcas striham.
Můžete mi to s tou dření nějak vysvětlit blíž ? veterinářka říká, že to růžové psa už bolí nebo že to krvácí. my se stříháme tam a vždy střihne jen bílou část. co se stane, když tam střihnete ?

napsal(a):
Můžete mi to s tou dření nějak vysvětlit blíž ? veterinářka říká, že to růžové psa už bolí nebo že to krvácí. my se stříháme tam a vždy střihne jen bílou část. co se stane, když tam střihnete ?
Bude to krvacet, jde o to, ze kdyz udrzujete drapy kratke, tak dren neprerusta.
napsal(a):
Boli, krvaci, proto to delal v narkoze a zkratil drapy na minimum. A jak pise Rajka, drap se musi udrzovat kratky, aby ta dren neprorustala a neprodluzoval se drap.

Lexaurin
napsal(a):
Za mě bruska na drápky. Symbolicky přejedu pár drápků jednou za týden, pes se necuká a já nemám bobky, že trefím do živého. Broušení svým způsobem supluje přirozené obrušování a je bezpečné. Navíc se mu drápky netřepí, což se mi při stříhání dělo, ačkoliv jsem neměla zrovna nejlevnější gilotinku. Pak jsem stejně dobrušovala, měl skleněný pilník, modrý, klučičí.

Lexaurin
napsal(a):
Boli, krvaci, proto to delal v narkoze a zkratil drapy na minimum. A jak pise Rajka, drap se musi udrzovat kratky, aby ta dren neprorustala a neprodluzoval se drap.
Jo ták, jasné. já to nikdy neviděla, máme na zahradě aj beton, tak si to sami asi dobře obrousili. díky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Aliens_II
napsal(a):
Á sakra. Tak to máme přerosteno.
Jen narkóza nás nečeká a doufám, že nikdy. Takže co s tím?
Vet mi taky řekla, že stříhat k bílému.
Vet má pravdu, a dál už určitě nestříhejte! Chrti mají jiný tvar tlapy, a delší drápy jsou bohužel jejich plemenným znakem, se kterým nic neuděláte. Tada kromě toho, že až bude pes uspaný, tak se to ostříhá do živýho a "zataví", ale to je stejně jen na chvíli. Hlídejte to, pravidelně zastříhávejte špičku podle rady veta, a smiřte se s tím, že chrt nikdy nebude mít kratičké drápky jako běžná plemena

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vet má pravdu, a dál už určitě nestříhejte! Chrti mají jiný tvar tlapy, a delší drápy jsou bohužel jejich plemenným znakem, se kterým nic neuděláte. Tada kromě toho, že až bude pes uspaný, tak se to ostříhá do živýho a "zataví", ale to je stejně jen na chvíli. Hlídejte to, pravidelně zastříhávejte špičku podle rady veta, a smiřte se s tím, že chrt nikdy nebude mít kratičké drápky jako běžná plemena
Kecy prdy beďary
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
A to zas já jako jsem se smíříl se vším už dávno.
No tak jasný, Jůlina má jiné nohy, tak bude i jiná péče.

Aliens_II
napsal(a):
Á sakra. Tak to máme přerosteno.
Jen narkóza nás nečeká a doufám, že nikdy. Takže co s tím?
Vet mi taky řekla, že stříhat k bílému.
Já na to nesahám, se bojím ve městě kde máme doktorku jsem často, takže se zastavím, koupím něco dobrého - mají chov. potřeby - a ona to ostříhá. nic ode mne za to nechce a eště vždy něco megí nacpe. tak jednou začas nechám na pokladně aspoň o stovku víc než je účet, pže mi to je trapné. myslím, že tam někde ležela cedule stříhání 20 30 korun. i kdyby kilo, jdu tam. neumím to.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
Kecy prdy beďary
Ono bude lepší, když se Aliens zeptá nějakého chrtaře - klidně i několika nezávisle na sobě, a udělá si obrázak sám
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Kacis
napsal(a):
Tak já nevim, čim krmíš vestíka, ale já krmim své 3 psy (nad 50 kg) za 81 Kč na den. Na jednoho psa 27 Kč... Dle mě je úplně reálné krmit malého psa do 10 kg za 15 Kč na den...

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ono bude lepší, když se Aliens zeptá nějakého chrtaře - klidně i několika nezávisle na sobě, a udělá si obrázak sám
To klidne muze, i veterinaru.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak já nevim, čim krmíš vestíka, ale já krmim své 3 psy (nad 50 kg) za 81 Kč na den. Na jednoho psa 27 Kč... Dle mě je úplně reálné krmit malého psa do 10 kg za 15 Kč na den...
Já třeba krmím granulemi TOWT, pes 8 kg,200g dávka. Cena nějakých 21 Kč. Nepočítám sušené maso a ovoce. Granule asi vyjdou dráž.
napsal(a):
To klidne muze, i veterinaru.
Ja nevim, ale s drapy si myslim, ze na plemeni nezalezi, ze zalezi na tom, jestli pes blbe chodi, kdyz je ma prerostle ci nikoli.Mam 3psy, tibetak je ma rostle tak, ze vubec nestriham, havanakum rostou jak houby po desti , navic v chlupech nejsou videt, a ja jednou strihla do ziveho, tak se bojim

Lexaurin
napsal(a):
Ja nevim, ale s drapy si myslim, ze na plemeni nezalezi, ze zalezi na tom, jestli pes blbe chodi, kdyz je ma prerostle ci nikoli.Mam 3psy, tibetak je ma rostle tak, ze vubec nestriham, havanakum rostou jak houby po desti , navic v chlupech nejsou videt, a ja jednou strihla do ziveho, tak se bojim
Ano, spravna delka drapu s plemennou prislusnosti nesouvisi, souvisi s dostatecnym pohybem, pokud ma pes nedostatecny kazdodenni pohyb, tak drapy rychle prerustaji, a nezalezi na tom, jaky ma pes tvar tlapy.
napsal(a):
Ano, spravna delka drapu s plemennou prislusnosti nesouvisi, souvisi s dostatecnym pohybem, pokud ma pes nedostatecny kazdodenni pohyb, tak drapy rychle prerustaji, a nezalezi na tom, jaky ma pes tvar tlapy.
No, ale zvlastni je, ze tibetakovi neprerusta ani ten drapek, co se nedotyka zeme, to havanaci ho maji za chvili jak andulka drapek.

Lexaurin
napsal(a):
No, ale zvlastni je, ze tibetakovi neprerusta ani ten drapek, co se nedotyka zeme, to havanaci ho maji za chvili jak andulka drapek.
U spicu to taky tak casto byva
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
napsal(a):
Neznám jediného chrta, který by měl krátký drápy, jako běžná plemena, a to jsem je měla, a pořád se mezi nimi pohybuju (mimochodem stříhám drápy pomalu půlce okresu). Ani u svých chrtů jsem se naprosto nechytala ve snaze, o "běžně krátké" drápy, i když jsem stříhala od mala jako o život, aby je neměli jako ostatní chrti, který znám - proto odkazuji kolegu na chrtaře, a ne na "všeobecnou internetovou univerzitu":-P.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Neznám jediného chrta, který by měl krátký drápy, jako běžná plemena, a to jsem je měla, a pořád se mezi nimi pohybuju (mimochodem stříhám drápy pomalu půlce okresu). Ani u svých chrtů jsem se naprosto nechytala ve snaze, o "běžně krátké" drápy, i když jsem stříhala od mala jako o život, aby je neměli jako ostatní chrti, který znám - proto odkazuji kolegu na chrtaře, a ne na "všeobecnou internetovou univerzitu":-P.
Mozna proto, ze chrt je sprinter.

koňadra
napsal(a):
Teda nic ve zlém, ale neměli byste si založit vlastní téma? Nejde ani tak o to, že je zde jiné téma, ale vaše téma třeba bude jednou někoho zajímat, ale zde ho asi těžko najde.
Uz mlcim stejne to nema smysl
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.42.7
Aliens_II
napsal(a):
Omlouvám vám se, způsobil jsem to já.
Tak šup - klečet na hrách!
Bral jsem pejska z malé Chs, Rodiče import Německo, Maďarsko. Určitě to něco sálo. Ta práce kolem toho je jistě náročná a chov něco stojí. Plemeno je Foxterier. Takže dle mně to není takový trhák aby na něm někdo chtěl nějak získat. Spíš to beru jako nějakou lásku k tomuto plemenu, poslání a zachování dobrého chovu. A cena půlka měsíčního platu ? Za tu práci dle mého jen na pokrytí nákladů.
aneleh
napsal(a):
No a když si to spočítáte i s náklady, co vás stála matka štěňat a náklady než jste se dopracovala ke dvěma vrhům, tak jste velice silně v mínusu. Známá říká - kdybych nedělala psy, tak mi za ta léta stojí před barákem nejnonější Superb v nejlepší výbavě - jezdí Felicií.
bilusik
napsal(a):
No a když si to spočítáte i s náklady, co vás stála matka štěňat a náklady než jste se dopracovala ke dvěma vrhům, tak jste velice silně v mínusu. Známá říká - kdybych nedělala psy, tak mi za ta léta stojí před barákem nejnonější Superb v nejlepší výbavě - jezdí Felicií.
A proc do toho proboho zapocitavat cenu matky? a naklady pred vrhem? Jake?
To si snad pocita jen ten kdo ma fenu cilene na stenata!
Ja, pokud budu chovat tak do nakladu zapocitam akorat krycak, poplatky za zapis a vystaveni PP, pak treba stravu brezi feny, podlozky, vysertreni u veterinare zda je brezi, eventuelne pokud by nejde koste byli kompliakce tak nasteva veta pri vrhu, po tom prohlidka vta po porodu, zradlo a ockovani stenat a tka. proste oprtavdu to co primo souvis s tim konkretnim vrhem!
Fenuli jsme si porizovala jako partacku, vystavy, zavody, zkousky jsou muj konicek a imho nemaji co spolecneho s naklady na stenata!
kniga
napsal(a):
Ja, pokud budu chovat tak do nakladu zapocitam akorat krycak, poplatky za zapis a vystaveni PP, pak treba stravu brezi feny, podlozky, vysertreni u veterinare zda je brezi, eventuelne pokud by nejde koste byli kompliakce tak nasteva veta pri vrhu, po tom prohlidka vta po porodu, zradlo a ockovani stenat a tka. proste oprtavdu to co primo souvis s tim konkretnim vrhem!
Fenuli jsme si porizovala jako partacku, vystavy, zavody, zkousky jsou muj konicek a imho nemaji co spolecneho s naklady na stenata!
A proč ne, ty peníze chovatelce nikdo nedal, ty musela investovat ze svého a kdyby neinvestovala, tak by ani žádná štěňata nebyla. A někoho to třeba stojí 50 tisíc Kč, jiného 150, - tisíc Kč než se dopracuje ke štěňatům, takže rozhodně první dva až tři vrhy těžko brát jako nějaký zisk, i když někomu ze štěňat třeba něco zbyde - a to je třeba také vidět a také napsat. Takže pořízení feny, krmení veterina, výstavy, bonitace, benzín, než se k nějakému vrhu dopracujete, tak to také chovatele něco stálo (mnohdy více než náklady na vrh), to není zadarmo a je třeba se o tom bavit, aby si to někteří jedinci co to nechtějí vidět a slyšet uvědomili.
"A proc do toho proboho zapocitavat cenu matky? Fenuli jsme si porizovala jako partacku, vystavy, zavody, zkousky jsou muj konicek a imho nemaji co spolecneho s naklady na stenata!"
Jedna věc je, když si fenu pořídíte jen tak pro radost - bez dalších ambicí, ona se náhodou povede a Vy na ní úspěšně odchováte nějaký ten vrh.
Pokud však cíleně pořizujete jedince do chovu, jsou Vaše nároky a tudíž i finanční investice zpravidla někde jinde.
Kdysi jsem si pořizovala chovného psa s tím, že jsem potřebovala zcela nepříbuznou krev k liniím chovaným v ČR a sousedních zemích. Samozřejmě jsem navíc chtěla zvíře dobrého původu, s předpokladem pěkného exteriéru a dobrého zdraví. Pejska jsem nakonec "vyloudila" od jedné z nejlepších chovatelek na světě, v krajině původu. V reálu to však znamenalo investici zhruba 3x vyšší než bych zaplatila za dobrého psa zde + dva tisíce kilometrů tam a dva zpátky.
Jelikož psa jsem cíleně pořizovala za účelem chovu, nevidím důvod, proč bych si tyto náklady neměla započítat do nákladů na chov a posléze promítnout do ceny krytí či jeho potomků. Nic to samozřejmě nemění na faktu, že pes byl rodinný mazlík, který se těšil naší péči a rozmazlování i dávno po skončení výstavní a chovné kariéry.
bilusik
napsal(a):
A proč ne, ty peníze chovatelce nikdo nedal, ty musela investovat ze svého a kdyby neinvestovala, tak by ani žádná štěňata nebyla. A někoho to třeba stojí 50 tisíc Kč, jiného 150, - tisíc Kč než se dopracuje ke štěňatům, takže rozhodně první dva až tři vrhy těžko brát jako nějaký zisk, i když někomu ze štěňat třeba něco zbyde - a to je třeba také vidět a také napsat. Takže pořízení feny, krmení veterina, výstavy, bonitace, benzín, než se k nějakému vrhu dopracujete, tak to také chovatele něco stálo (mnohdy více než náklady na vrh), to není zadarmo a je třeba se o tom bavit, aby si to někteří jedinci co to nechtějí vidět a slyšet uvědomili.
Pardon, ale to je trochu mimo, klasické míchání hrušek a jablek. Jsou přímé náklady, které jsou u PP jedinců prokazatelně vyšší a jejich výše se odvíjí od plemene. Zkoušky, krytí, poplatky klubům, výstavy, povinné zdravotní testy...
Pak máte náklady pro všechny psy stejné, krmení psa a štěňat, veterina, poplatky obci. Sporný bod bude nákup fenky, ale započítat by se mohl.
Budou chovatelé i plemena, kde to bude vždy ztrátový koníček, stejně jako se najdou chovatelé, kteří v pohodě vydělají. Chovatelé psů by se neměli stydět, že vydělali pár peněz, i to je jedna ze známek dobrých odchovů. Není na místě žádné sebemrskačství a obhajování každé koruny do plusu. Stejně jako prodělávající chov by neměl být cíl, jen proto aby si to člověk "obhájil" před množiteli psů bez PP.
Chov psů je především koníček. A holt koníčky bývají náročné na peníze i čas.
kniga
napsal(a):
Ale v této diskuzi nejde o "taky chov", kdy někdo má fenku, na které se odhodlá mít 1,2 vrhy, více méně pro svoji radost. Tím nechci říct, že větší chovatelé to nemohou dělat také pro radost, často to pro to i dělají - protože je to baví. Ale v této diskusi jde o to, kolik skutečně stojí odchov štěňat - a to pochopitelně obnáší i náklady na zakoupení feny jako štěněte a následně náklady na její uchovnění. Bez toho by přece, logicky, ani žádná štěňata nebyla!
Chtěla jsem rozvířit tuto diskuzi, aby se vyjádřili i jiní, jak opravdu je/není výhodné chovat psy - když jsou lidé, kteří za tím vidí jen ty peníze. Častokrát jsem se setkala s blbými řečmi typu "no jo, ty prodáš 2,3 štěňata a máš vyděláno". (No, při cenách mých štěňat a počtu štěňat do roka - nejsem pásová výroba - asi sotva, a je moje chyba, že mě už přes 30 let baví plemeno, které se prodává za hubičku). Lidi právě vidí jen ty vaše jednoduché počty - 5 štěňat x 10 tisíc = 50 tisíc, no, nějaké krmení se musí dát do těch štěňat, ale 45 tisíc jí určitě zůstane! A tak závidí, i když nemají co, a vůbec si neuvědomují, že nejprve chovatel musel pár tisíc dát do toho, aby vůbec nějaká štěňata měl a potom dá zbytek peněz do toho, aby feně zajistil x let pěkného života. Pokud je tedy chovatel, který má ke svým psům vztah.
A že výstavy, zkoušky... nemají nic společného s náklady na štěňata? Velký omyl. Kdybych svoje feny neprezentovala, tak bych s chovatelstvím velmi brzy skončila, protože štěňata by nikdo nechtěl (konkurence je veliká) a neprodaná štěňata by zabrala veškerý prostor i finance, které mohu psům dát.

balisek
napsal(a):
"A proc do toho proboho zapocitavat cenu matky? Fenuli jsme si porizovala jako partacku, vystavy, zavody, zkousky jsou muj konicek a imho nemaji co spolecneho s naklady na stenata!"
Jedna věc je, když si fenu pořídíte jen tak pro radost - bez dalších ambicí, ona se náhodou povede a Vy na ní úspěšně odchováte nějaký ten vrh.
Pokud však cíleně pořizujete jedince do chovu, jsou Vaše nároky a tudíž i finanční investice zpravidla někde jinde.
Kdysi jsem si pořizovala chovného psa s tím, že jsem potřebovala zcela nepříbuznou krev k liniím chovaným v ČR a sousedních zemích. Samozřejmě jsem navíc chtěla zvíře dobrého původu, s předpokladem pěkného exteriéru a dobrého zdraví. Pejska jsem nakonec "vyloudila" od jedné z nejlepších chovatelek na světě, v krajině původu. V reálu to však znamenalo investici zhruba 3x vyšší než bych zaplatila za dobrého psa zde + dva tisíce kilometrů tam a dva zpátky.
Jelikož psa jsem cíleně pořizovala za účelem chovu, nevidím důvod, proč bych si tyto náklady neměla započítat do nákladů na chov a posléze promítnout do ceny krytí či jeho potomků. Nic to samozřejmě nemění na faktu, že pes byl rodinný mazlík, který se těšil naší péči a rozmazlování i dávno po skončení výstavní a chovné kariéry.
Navíc pořízení takového jedince je činnost chvályhodná a přínosná pro celý chov. A zájemci o krytí asi taky jásají, ono totiž čekat na nejvhodnější okamžik, pak skočit do auta a co nejrychleji se přesunout třeba tisíc a víc km za vhodným totálně nepříbuzným psem, to je skoro psycho. Tyhle věci si laici vůbec neuvědomují.
hunter
napsal(a):
Pardon, ale to je trochu mimo, klasické míchání hrušek a jablek. Jsou přímé náklady, které jsou u PP jedinců prokazatelně vyšší a jejich výše se odvíjí od plemene. Zkoušky, krytí, poplatky klubům, výstavy, povinné zdravotní testy...
Pak máte náklady pro všechny psy stejné, krmení psa a štěňat, veterina, poplatky obci. Sporný bod bude nákup fenky, ale započítat by se mohl.
Budou chovatelé i plemena, kde to bude vždy ztrátový koníček, stejně jako se najdou chovatelé, kteří v pohodě vydělají. Chovatelé psů by se neměli stydět, že vydělali pár peněz, i to je jedna ze známek dobrých odchovů. Není na místě žádné sebemrskačství a obhajování každé koruny do plusu. Stejně jako prodělávající chov by neměl být cíl, jen proto aby si to člověk "obhájil" před množiteli psů bez PP.
Chov psů je především koníček. A holt koníčky bývají náročné na peníze i čas.
Klasicky mimo jste vy a nikdo tu neplete hrušky s jabkama, to se zdá pouze vám laikům. Pořizování kvalitních jedinců vhodných pro chov, výstavy, bonitace, veterina, krmení, klubové poplatky, benzín na akce to prostě souvisí s náklady na štěňata. Nejde udělat první vrh a říct měl jsem náklady na štěňata 60 tisíc, prodal jsem za 100 tisíc, tak jsem v plusu 40 tisíc Kč. Tak to není, když tam chovatel před tím než se dostal k prvnímu vrhu nasypal třeba 150 tisíc Kč, tak je vlastně s prvním vrhem mínus 110 tisíc Kč, a ač podle vás zdánlivě v plusu - nebude v plusu třeba ani druhým vrhem. Ale to prostě laik, co si to sám nezkusí nevidí, a jak vidno někteří z vás to prostě nechtějí vidět a slyšet. Chov psů je náročný koníček, ale prostě skutečně vynaložené náklady jsou prostě skutečně vynaložené náklady - a dnes má drtivá většina chovatelů co má více psů na svojí činnost ŽL ( i když to mají jako koníčka a chodí u toho třeba do práce - na opakující se činnost - pravidelný odchov štěňat by měli mít ŽL) a dělá daňové přiznání, takže si do nákladů tyto všechny souvidsející věci prostě běžně dávají.
Ještě jednou.
1)Jsou tu zcela objektivní náklady, které má každý majitel psa: krmení, veterina, poplatky obcím.
2)U psů s pp se k tomu připočte vše, co souvisí s uchovněním konkrétního plemene, tzn. poplatky za zkoušky, výstavy, povinné zdravotní testy, výdej pp štěňatům, klubové poplatky, aj.
3)Nakonec tu máte zcela individuální náklady jako: výdaje na benzín, na výcvik, nepovinné zdravotní testy, pořízení psa ze zahraničí, atp.
-To, že zde figurují odepisovatelné položky při podání daní, tu nehraje roli.
3. bod je důležitý a ten vám může udělat obrovský rozdíl v rentabilitě chovu. Např: myslivec s ohařem a bažantnicí, který bydlí kousek od Litoměřic, bude mít menší náklady na výcvik, výstavu a benzín. Než člověk z Aše, který musí dojíždět na výcvik, zkoušky a mezinárodní výstavu psů.
Ale šlo především ukázat rozdíl v chovu bez pp, kde náklady na štěně se skládají pouze z bodu 1. Oproti psům s PP, kde se k tomu přidají náklady v bodě 2 a 3.
koňadra
napsal(a):
BILUSIK a HUNTER - každý to myslíte trošku jinak, ale každý máte pravdu. Tedy podle mne.
Ani jsem se nesnažil rozporovat bilusikovo tvrzení. A má pravdu. Ale vidím v tom ten přístup "musíme říkat, jak na tom všichni proděláváme, aby lidi náhodou nezáviděli těch pár peněz, které nám to hodilo." A to mě štve. V konečném součtu se přebývající peníze stejně zase narvou do psů...
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
hunter
napsal(a):
Ani jsem se nesnažil rozporovat bilusikovo tvrzení. A má pravdu. Ale vidím v tom ten přístup "musíme říkat, jak na tom všichni proděláváme, aby lidi náhodou nezáviděli těch pár peněz, které nám to hodilo." A to mě štve. V konečném součtu se přebývající peníze stejně zase narvou do psů...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mě vycházeli dva psy (cca.35 kg) + 2 psy (5 kg) + 2 kocouři na necelých 60 kč na den za všechny
hunter
napsal(a):
Ještě jednou.
1)Jsou tu zcela objektivní náklady, které má každý majitel psa: krmení, veterina, poplatky obcím.
2)U psů s pp se k tomu připočte vše, co souvisí s uchovněním konkrétního plemene, tzn. poplatky za zkoušky, výstavy, povinné zdravotní testy, výdej pp štěňatům, klubové poplatky, aj.
3)Nakonec tu máte zcela individuální náklady jako: výdaje na benzín, na výcvik, nepovinné zdravotní testy, pořízení psa ze zahraničí, atp.
-To, že zde figurují odepisovatelné položky při podání daní, tu nehraje roli.
3. bod je důležitý a ten vám může udělat obrovský rozdíl v rentabilitě chovu. Např: myslivec s ohařem a bažantnicí, který bydlí kousek od Litoměřic, bude mít menší náklady na výcvik, výstavu a benzín. Než člověk z Aše, který musí dojíždět na výcvik, zkoušky a mezinárodní výstavu psů.
Ale šlo především ukázat rozdíl v chovu bez pp, kde náklady na štěně se skládají pouze z bodu 1. Oproti psům s PP, kde se k tomu přidají náklady v bodě 2 a 3.
Když to napíšete a rozepíšete do bodů takto, tak s tím lze souhlasit - a na stoprocent souhlasím s poslední větou -...Ale šlo především ukázat rozdíl v chovu bez pp, kde náklady na štěně se skládají pouze z bodu 1. Oproti psům s PP, kde se k tomu přidají náklady v bodě 2 a 3....
bilusik
napsal(a):
Ha - já zapomněla napsat, že ty dva vrhy jsem měla každý na jiné feně :D Jedna mi dala osm a druhá čtyři miminka...
Ano, jelikož si píšu všechny náklady na psy, tak vím, že jsem se vším všudy (krmení, výstavy, potřeby) měsíčně v mínusu víc, než je průměrný plat v ČR :D Jinak s tvrzením vaší známé souhlasím - můj drahý říká, že kdybychom neměli psy, tak jsme dvakrát ročně měsíc na Bahamách :D :D :D.
aneleh
napsal(a):
Ha - já zapomněla napsat, že ty dva vrhy jsem měla každý na jiné feně :D Jedna mi dala osm a druhá čtyři miminka...
Ano, jelikož si píšu všechny náklady na psy, tak vím, že jsem se vším všudy (krmení, výstavy, potřeby) měsíčně v mínusu víc, než je průměrný plat v ČR :D Jinak s tvrzením vaší známé souhlasím - můj drahý říká, že kdybychom neměli psy, tak jsme dvakrát ročně měsíc na Bahamách :D :D :D.
Jenže - co byste bez těch psů na Bahamách dělali?!?!?!
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
Myslím že diskuze poukázala na to zda jde chovem psů vydělat nebo ne.
Všichni tady ví že existují chovy kde jde pouze o výdělek, tam se na psech šetří, tak aby výdělek překryl náklady.
Kdo chová poctivě a na psech nešetří, mnohdy i prodělá, max. vydělá pár tisícovek a následně to stejně nacpe do psů, má to jako koníček.
Tady nerozděluji na chovy s nebo bez PP.
Jenže jsou i lidé ať chcete nebo ne co chovají psy bez PP, ale nevydělají na nich, spíše naopak. Měla jsem tu čest poznat člověka, člena širší rodiny co 30 let choval psy bez PP. Měl jich 15, od štěňat po dědečky, měl jen pár vrhů vždy když si chtěl po své feně nechat potomka, štěňata rozdal z velké části mezi příbuzné a známe, některé prodal a z nových majitelů se stali noví přátelé. Byl to úžasný člověk, co nás bohužel nedávno náhle opustil. Ti psi se u něj měli královsky, líp než vlastní děti, až jsem to někdy nechápala.Štěňata co prodal, prodal za cenu 3x nižší než se pohybují psi s PP, tady jsou ty chybějící náklady na bod 2 a 3. I když to byli psi bez PP nevydělal na nich, jak si tady mnozí myslí, prodával je s komplet výbavou za min. za 2000, psi měli i zdr. testy.
Nezastávám se množiren, množení v osadách a na ulici a štvou mě plné útulky, nekritizuji chovy s PP ba naopak je uznávám, ale štvou mě špatné chov. stanice o kterých se nemluví a zastává se jich protože pouze chov s PP je to nej. Osobně jsem štěňata nikdy neodchovala, ale mám hodně načtené a zkušenosti ze života. Jsem nestranný pozorovatel těchto sporů.
Chci tímto jen poukázat na to že existují i slušní lidé co chovali a chovají psy bez průkaz a investují do nich mailant, poznala jsem takového úžasného člověka s vědomostmi chovu psů kterých měl na rozdávání a musím říct, že kdyby žil a stále choval, plakal by kdyby ho někdo nazval zrůdným tyranem a množitelem.Bohužel takoví lidé se v dnešní době těžko hledají
Nic není jenom černobílé a ani psi bez PP se neodchovají z vody, tak jako se na psech s PP nedá výdělečně živit.
Sam 90210
napsal(a):
Všichni tady ví že existují chovy kde jde pouze o výdělek, tam se na psech šetří, tak aby výdělek překryl náklady.
Kdo chová poctivě a na psech nešetří, mnohdy i prodělá, max. vydělá pár tisícovek a následně to stejně nacpe do psů, má to jako koníček.
Jenže jsou i lidé ať chcete nebo ne co chovají psy bez PP, ale nevydělají na nich, spíše naopak. Měla jsem tu čest poznat člověka, člena širší rodiny co 30 let choval psy bez PP. Měl jich 15, od štěňat po dědečky, měl jen pár vrhů vždy když si chtěl po své feně nechat potomka, štěňata rozdal z velké části mezi příbuzné a známe, některé prodal a z nových majitelů se stali noví přátelé. Byl to úžasný člověk, co nás bohužel nedávno náhle opustil. Ti psi se u něj měli královsky, líp než vlastní děti, až jsem to někdy nechápala.Štěňata co prodal, prodal za cenu 3x nižší než se pohybují psi s PP, tady jsou ty chybějící náklady na bod 2 a 3. I když to byli psi bez PP nevydělal na nich, jak si tady mnozí myslí, prodával je s komplet výbavou za min. za 2000, psi měli i zdr. testy.
Nezastávám se množiren, množení v osadách a na ulici a štvou mě plné útulky, nekritizuji chovy s PP ba naopak je uznávám, ale štvou mě špatné chov. stanice o kterých se nemluví a zastává se jich protože pouze chov s PP je to nej. Osobně jsem štěňata nikdy neodchovala, ale mám hodně načtené a zkušenosti ze života. Jsem nestranný pozorovatel těchto sporů.
Chci tímto jen poukázat na to že existují i slušní lidé co chovali a chovají psy bez průkaz a investují do nich mailant, poznala jsem takového úžasného člověka s vědomostmi chovu psů kterých měl na rozdávání a musím říct, že kdyby žil a stále choval, plakal by kdyby ho někdo nazval zrůdným tyranem a množitelem.Bohužel takoví lidé se v dnešní době těžko hledají
Nic není jenom černobílé a ani psi bez PP se neodchovají z vody, tak jako se na psech s PP nedá výdělečně živit.
Výdělečně se dá živit na chovu s PP i bez PP, ale většinou se jená převážně o velkochovy s několika módními plemeny, kde se šetří na nákladech, aby se vygeneroval zisk za každou cenu, a zbavují se starších psů, aby neměli psí důchodce, kteří by zabírali místo produktivním psům a fenám. Pak se vydělat dá, jak s PP tak i bez PP, ale to bych nenazýval chovem, to je prasárna. Takže kdo se nežene za ziskem za každou cenu, má malochov pro radost a nechává si na dožití i psí důchodce, tak toho opravdu moc nevydělá, spíše naopak.
Sam 90210

XXX.XXX.148.220
bilusik
napsal(a):
Výdělečně se dá živit na chovu s PP i bez PP, ale většinou se jená převážně o velkochovy s několika módními plemeny, kde se šetří na nákladech, aby se vygeneroval zisk za každou cenu, a zbavují se starších psů, aby neměli psí důchodce, kteří by zabírali místo produktivním psům a fenám. Pak se vydělat dá, jak s PP tak i bez PP, ale to bych nenazýval chovem, to je prasárna. Takže kdo se nežene za ziskem za každou cenu, má malochov pro radost a nechává si na dožití i psí důchodce, tak toho opravdu moc nevydělá, spíše naopak.
Konečně s vámi mohu souhlasit

Sam 90210
napsal(a):
Tak váš příbuzný byl světlá výjimka, když testoval, což ale drtivá většina bez PP nedělá a bez ohledu na spory, kdo to vlastně myslí dobře a kdo ne, je takový pseudo chov špatně. Zrovna dnes večer jsem při venčení potkala po nějaké době známou paní. Bez psa - kokr, když jsem ho naposledy viděla, byl odrostlé štěně. Familiární n... něco. Teď si nevzpomenu, prostě odešel na ledviny. Paní, od které pejska koupila, byla prý báječná, řešila to s nimi, byla taky nešťastná. "Myslela to dobře", o odchov se starala, s majiteli se přátelila. Ale holt věděla houby, dala dohromady dva přenašeče této dědičné choroby a dvě štěňata už nežijí.
balisek
napsal(a):
To Ollie: Onemocnění se jmenuje familiarní nefropatie a je bez výjimky smrtelné. Vyskytuje se u kokrů a špringrů, přenašeč se dá snadno odhalit DNA testem. Vyšetření však není pro chovnost povinné, pouze doporučené. Otázkou je, kolik chovatelů své psy nechá testovat.
V chovu bez PP asi nikdo, v chovu s PP asi málo lidí. Ale jen mi nejde na rozum, když se u některých plemen povinně dělá vyšetření na DKK nebo i malých na DLK (což nejsou smrtelné nemoci), proč se u kokrů s PP nedělá povinné vyšetření na smrtelnou gebetickou nemoc na kterou mohou trpět. Vždyť to nemůže být v dnešnbí době až tak drahé. Když se u jiných plemen platí třeba 2 až 3 tisíce za DKK, tak si myslím, že by ty genetické testy o kokrů asi o moc dražší nebyly.

bilusik
napsal(a):
V chovu bez PP asi nikdo, v chovu s PP asi málo lidí. Ale jen mi nejde na rozum, když se u některých plemen povinně dělá vyšetření na DKK nebo i malých na DLK (což nejsou smrtelné nemoci), proč se u kokrů s PP nedělá povinné vyšetření na smrtelnou gebetickou nemoc na kterou mohou trpět. Vždyť to nemůže být v dnešnbí době až tak drahé. Když se u jiných plemen platí třeba 2 až 3 tisíce za DKK, tak si myslím, že by ty genetické testy o kokrů asi o moc dražší nebyly.
Vůbec to není drahé. Mám dva u OFA v USA (mají veřejně přístupnou online databázi výsledků vč. příbuzných přímo na stránce psa) a jeden vyjde na 65 dolarů + pošovné směr tam. Tady by byly jen o pár korun levnější. DNA testy navíc nejsou ani žádná otrava, když nepočítám čekání na poště. Akorát psovi dloubnu do tlamy.
napsal(a):
Naprostý souhlas
Love vera

XXX.XXX.68.148
Hello good day i am happy to connect with you my name is vera i will be happy to Talk to you please send me mail so that you will know me more pleasure to read from you thanks
(verazokaya@hotmail.com)
Dobrý deň, dobrý deň Som rád, že sa s vami spojiť volám sa vera Budem rád s vami hovoriť, prosím pošlite mi e-mail, takže mi bude vedieť viac potešenie čítať z vás vďaka.
Aliens_II
napsal(a):
Lidi, já se z vás zvencu.
Dlouho jsem se necítil na netu líp. A to jsem už leta letoucí nikde na fórech nepsal.
Všichni kdo vám říkají stříhat jen bílé a že chrt má delší drápky mají pravdu.Mám chrty 40 let. MAjí delší drápy než ostatní psi, drápy si nezatrhávají, ani jim tu tlapku nedeformují.
V podstatě jsou okcidentálci stavění anatomicky podobně. Přední tlapky jsou pevné, uzavřené, zadní protáhlejhší zaječí. Prsty nejsou rozložené kolem polštářku jako u jiných psů, ale mají vzorec 2-2-1.
Proto drápy vypadají i opticky delší.