Http://www.denik.cz/jihocesky-kraj/pes_zabity-v464.html
Jak to může někdo udělat?!
Je to stále dokola. Ano, jak vidíte, může to někdo udělat a proto je potřeba si na psy dávat pozor, co nejvíce je hlídat. To, že tohle lidi dělají prostě obecně vypovídá o stavu společnosti a o výskytu individuí podobného typu kolem nás.
Beru to jako zprávu z víceméně bulvárního deníku, takže vše může být jinak, ale jestli je pravdou že: "Psí kňučení se ozývalo od ohrady s ovcemi, ale byla už tma a nechtěli jsme někomu lézt na pozemek.", tak k přístupu majitelů není moc co dodat.
Pokud bych postrádal svého psa a někde bych ho slyšel (dokonce kňučet), tak jim klidně obrátím barák naruby, dokud bych ho nenašel.
Mj. diskuse pod článkem je dalším důkazem - za 1) co za lidi čtou ten plátek a 2) kdo všechno s námi na světě žije.
Uživatel s deaktivovaným účtem

"Pokud bych postrádal svého psa a někde bych ho slyšel (dokonce kňučet), tak jim klidně obrátím barák naruby, dokud bych ho nenašel."
Přesně moje řeč...
Je to svinstvo. Nicméně s tím vstupem na pozemek a obracení baráku.
Buďme možná rádi, že zatím máme volnější práva na ochranu vlastnictví.
V noci na cizí pozemek třebas ve státech? V klidu Vás zastřelí. A u nás by mohl také, nicméně by se posuzovala přiměřenost obrany. A takový člověk by šel do kriminálu. Nicméně.
Majitelka měla krutý problém a ten kdo jim to udělal není nic. To je svině.
Viděla jsem reportáž předevčírem ve zprávách. Majitelé vysvětlovali, že psi byli "vycvičení", aby se vrátili do půl hodiny. Z toho jasně plyne, že je nechávali lítat po lese samotné. Koledovali si o pr...er a bylo jen otázkou času, kdy někomu dojde trpělivost. Jagdteriér a bulík jsou psi se silným loveckým pudem a nechat je volně se prohánět v honitbě nebo ohradě s ovcemi, to muselo být opravdu moc fajn.
Pppppppp

XXX.XXX.17.14
Viděla jsem reportáž a tam majitele neříkali nic o knučeni.Určite je někdo sežral tipovala bych to na nějakè bezdomovce nebo socialně slabší.Co si budeme povídat dřív to bylo normální že se chytnul zatoulanej pes nebo kočka a snědl se aspoň tady u nás na vesnicích.Tim nikoho neobhajuju todle je neomluvitele.
balisek
napsal(a):
Viděla jsem reportáž předevčírem ve zprávách. Majitelé vysvětlovali, že psi byli "vycvičení", aby se vrátili do půl hodiny. Z toho jasně plyne, že je nechávali lítat po lese samotné. Koledovali si o pr...er a bylo jen otázkou času, kdy někomu dojde trpělivost. Jagdteriér a bulík jsou psi se silným loveckým pudem a nechat je volně se prohánět v honitbě nebo ohradě s ovcemi, to muselo být opravdu moc fajn.
Také jsem to viděl. Na jedné straně nezodpovědnost na druhé něco nepřijatelného. Pokud to tak bylo jak je uvedeno v reportáži.
balisek: Jedna věc je volný pohyb psů v honitbě, včetně jejich pozdních návratů (30 minut je i tak moc). Takže dávám za pravdu, že majitelé se psům v tomto směru nevěnovali a o problém si koledovali.
Což ale nic nemění na tom, jakým způsobem někdo psy sprovodil ze světa. Tam argumenty typu "že někomu došla trpělivost" nebo "jak moc je fajn, když se jagd a bull prohánějí krajinou" vůbec nemohou uspět.

milannn
napsal(a):
balisek: Jedna věc je volný pohyb psů v honitbě, včetně jejich pozdních návratů (30 minut je i tak moc). Takže dávám za pravdu, že majitelé se psům v tomto směru nevěnovali a o problém si koledovali.
Což ale nic nemění na tom, jakým způsobem někdo psy sprovodil ze světa. Tam argumenty typu "že někomu došla trpělivost" nebo "jak moc je fajn, když se jagd a bull prohánějí krajinou" vůbec nemohou uspět.
Ale vždyť nevíme, jak byli sprovozeni. Stáhnout a ořezat zvíře lze i po jeho smrti, koneckonců na jatkách se tak děje denně.
Pppppppp

XXX.XXX.17.14
Prej byli zabiti ránou tupým předmětem do hlavy.
napsal(a):
Ale vždyť nevíme, jak byli sprovozeni. Stáhnout a ořezat zvíře lze i po jeho smrti, koneckonců na jatkách se tak děje denně.
Připadne vám normální stahovat psy z kůže, ořezávat z masa a pohazovat je někde na louce?
Porážení jatečních hospodářských zvířat na jatkách a pes je trochu rozdíl.

milannn
napsal(a):
Připadne vám normální stahovat psy z kůže, ořezávat z masa a pohazovat je někde na louce?
No ještě za první republiky bylo ve veterinárních skriptech o prohlídce masa jatečných zvířat taky kapitola a psovi.
milannn
napsal(a):
Otázkou je, kde ty psy stahovali... a kde je porazili.a teda hlavně, jak je usmrtili. Je to hnus, ale to pohození vnitřností a kůží je až to poslední.
Hodonak
napsal(a):
Otázkou je, kde ty psy stahovali... a kde je porazili.a teda hlavně, jak je usmrtili. Je to hnus, ale to pohození vnitřností a kůží je až to poslední.
Z praktického hlediska je oboje jedno (stahování i pohození), výsledek je stejný. Ale tuším, že i jen to samotné pohození není úplně v pořádku. Např. tady u nás už si myslivci hodně dávají pozor kam a jestli vůbec položí újeď, když nejednou někdo volal policii, že se na louce nebo v lese povaluje nějaká mršina či maso.
milannn
napsal(a):
Z praktického hlediska je oboje jedno (stahování i pohození), výsledek je stejný. Ale tuším, že i jen to samotné pohození není úplně v pořádku. Např. tady u nás už si myslivci hodně dávají pozor kam a jestli vůbec položí újeď, když nejednou někdo volal policii, že se na louce nebo v lese povaluje nějaká mršina či maso.
Jasně... záhraby a podobně už nejsou povolené... ale bude velice těžké prokázat humánnost usmrcení, a majitele psa, a nutnou obranu, atd... Hlavní vina je bohužel na majitelích psů, to ať se na mě nikdo nezlobí.
Hodonak
napsal(a):
Jezis lidi vzpamatujte se, copak je normalni kdyz najdu CIZIHO psa! Ho porazit a snist? Normalni smrtelnik si nemuze v lese picnout ani srnku, ale u ciziho psa resime, ze ve vet skriptech o porazkach psu pisou?Podstata je snad nekde uplne jinde, ne?
Hodonak
napsal(a):
Tak pozor... porážka psa - humánním způsobem /blíž se to nerozebírá/, je i dnes naprosto legální. Jen se to maso nesmí distribuovat dál, musí zůstat u majitel psa. myslím toé smrtelně vážně.
Tak ale tento způsob poražení se jaksi odlišuje s tím co je povoleno.
Doma pro sebe, svého psa. Prosím. Ale ne toto.
Hodonak
napsal(a):
Jasně... záhraby a podobně už nejsou povolené... ale bude velice těžké prokázat humánnost usmrcení, a majitele psa, a nutnou obranu, atd... Hlavní vina je bohužel na majitelích psů, to ať se na mě nikdo nezlobí.
Samozřejmě, že ve vztahu k psům je hlavní vina na majitelích, to beze sporu. Ovšem morální aspekt toho, co někdo udělal je v podmínkách naší společnosti neakceptovatelný.
Lexaurin
napsal(a):
Jezis lidi vzpamatujte se, copak je normalni kdyz najdu CIZIHO psa! Ho porazit a snist? Normalni smrtelnik si nemuze v lese picnout ani srnku, ale u ciziho psa resime, ze ve vet skriptech o porazkach psu pisou?Podstata je snad nekde uplne jinde, ne?
Lexaurin:
Aliens_II: "Doma pro sebe, svého psa. Prosím." To ale nemyslíte vážně, že ne?
To Hodonák : tak to bych si dovolila nesouhlasit. je potřeba se podívat do veterinárního zákona na výklad základních pojmů.
Kde:
v) porážkou usmrcení jatečného zvířete za účelem využití jeho produktů, a to způsobem, který není v rozporu s předpisy na ochranu zvířat proti týrání
a
jatečnými zvířaty hospodářská zvířata, jež jsou určena k porážce a jatečnému zpracování a jejichž maso je určeno k výživě lidí
a
hospodářskými zvířaty zvířata využívaná převážně k chovu, výkrmu, práci a jiným hospodářským účelům, zejména skot, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci, drůbež, běžci, králíci, kožešinová zvířata, zvěř ve farmovém chovu, ryby a jiní vodní živočichové, včely a včelstva,
a další důležitý paragraf
Není-li stanoveno jinak, musí být jatečná zvířata poražena na jatkách za podmínek stanovených tímto zákonem, zvláštními právními předpisy6) a předpisy Evropské unie17c)
Je totiž zásadní rozdíl mezi porážkou a usmrcením - alespoň v očích zákona. Usmrcení psa možné je.
aj
napsal(a):
To Hodonák : tak to bych si dovolila nesouhlasit. je potřeba se podívat do veterinárního zákona na výklad základních pojmů.
Kde:
v) porážkou usmrcení jatečného zvířete za účelem využití jeho produktů, a to způsobem, který není v rozporu s předpisy na ochranu zvířat proti týrání
a
jatečnými zvířaty hospodářská zvířata, jež jsou určena k porážce a jatečnému zpracování a jejichž maso je určeno k výživě lidí
a
hospodářskými zvířaty zvířata využívaná převážně k chovu, výkrmu, práci a jiným hospodářským účelům, zejména skot, prasata, ovce, kozy, koně, osli a jejich kříženci, drůbež, běžci, králíci, kožešinová zvířata, zvěř ve farmovém chovu, ryby a jiní vodní živočichové, včely a včelstva,
a další důležitý paragraf
Není-li stanoveno jinak, musí být jatečná zvířata poražena na jatkách za podmínek stanovených tímto zákonem, zvláštními právními předpisy6) a předpisy Evropské unie17c)
Je totiž zásadní rozdíl mezi porážkou a usmrcením - alespoň v očích zákona. Usmrcení psa možné je.
A já snad tvrdím něco jiného: Usmrcení psa možné je, ale prodej, a distribuce masa, možné není! Tudíž pro domácí potřebu ho můžu použít! To je litera zákona! U nás s tím byl problém, pravidelně na hodech guláš ze psa, a podobně. A to bylo trestné, protože se guláš prodával! Tak se to muselo dělat bokem, jenom pro známé, a NEKASÍROVAT!
Jedna citace: V České Republice není pes domácí zařazen mezi potravinová zvířata, a tudíž je prodej jeho masa a jateční porážka zakázána. Nicméně domácí porážky a konzumace jsou zcela legální, zvlášť za předpokladu, že pes není před smrtí týrán. Psí maso konzumují hlavně Romové, a v malém i Vietnamci. Vzhledem k tomu, že v ČR je pes drahou a těžko dostupnou masnou surovinou, se (navzdory předsudkům) nepoužívá v asijských v restauracích na území ČR.
milannn
napsal(a):
Samozřejmě, že ve vztahu k psům je hlavní vina na majitelích, to beze sporu. Ovšem morální aspekt toho, co někdo udělal je v podmínkách naší společnosti neakceptovatelný.
Rozhodně jsem to nemyslela tak, že si to psi snad zasloužili nebo že mi to přijde normální. Zákon-nezákon, v našich kulturních podmínkách je konzumace psů (byť vlastních) neakceptovatelná. Vím, že v některých oblastech patřilo psí maso ke krajovým specialitám, ale doba snad pokročila a s ní i role psa v domácnosti.
Mě rozčilili majitelé, kterým volné pobíhání jejich psů po okolí přišlo naprosto OK. Vždyť přece byli "vycvičeni", aby se za půl hodiny vrátili. Očividně jim nedocházelo, že průšvih je jen otázkou času - ať už by šlo o myslivce, auto, zlého člověka nebo jen agilního záchranáře, který by psy odchytl a odvezl někam do útulku.
U nás na sídlišti se takhle "samovenčí" dva trpasličí špicové. Majitelé bydlí v přízemí a udělali si v balkonovém zábradlí dvířka, kterými psi pouští ven. Samozřejmě jsou to takové ty malé uštěkané, agresivní potvory, co vyjíždějí po kolemjdoucích lidech i psech. Obávám se, že je dříve nebo později někdo načutne nebo je spacifikuje nějaký méně trpělivý hafan.
Nevim na co majitelka myslela ze je tma tak tam nepujdu, kdyz muj pes zdrhnul za harajci fenkou tak sme ho hledali nekolik hodin projeli jsme vsechna udoli nekolikrat a kdyz jsme slyseli jeho knuceni z kotce u RD. taky byla tma. nejdriv jsem zvonila klepala na dvere. Kdyz nikdo neotevrel, tak jsem vypacila zamek kotce a odvedla si sveho psa.Cekal by ho stejny osud jako ty dva kdybych si ho neodvedla, nekolik psu se tam taky uz zatoulalo a uz se nevratilo. Je to vina majitelu psu meli si je hlidat.
Taky nevim co lidi vede k tomu ze pusti psa v lese at se pes vybeha no to muze i na louce kde je to prehledne. Nerikam ze vsichni nahaneji zver a nejdou odvolat ale kdyz vim ze pes nema 100% privolacku tak ho nepustim v lese plnem zvere a pak proc je tolik ztracenych psu. Prece jen v lese nesme sami. Taky jsem prisla kvuli takovemu samo venceni o dve ovce zahryzle v hrdle neprala bych vam ten pohled jednak na vystresovane stado a na ty dve kdyby to bylo z hladu tak mi to nerve tolik zily jako kdyz je to jen zadavene a nechane tak... Kdybych prisla na to ci psi to udelali tak bych majitele asi roztrhla. O par let driv u nas radili vlci strhli mi berana toho sezrali z pulky zbytek stada potrhali dve jsem musela nechat uspat mely vnitrni zraneni, a jedna nemela ucho ale jinak byla v poradku druha byla schovana u sousedniho domu. Sousedum pres pole taky strhli ovci a sezrali o par dni driv. Ac nejsem myslivec tak bych klidne vydala zakaz volneho pohybu psu po lese v dobe kladeni mladat. Sveho psa pustim na louce a v lese pripnu a mam klid kdyz zvednem srnu tak mi za ni nepobezi i kdyz by to bylo jen par metru a sel by zpatky ke me.
Iliena
napsal(a):
Http://www.denik.cz/jihocesky-kraj/pes_zabity-v464.html
Jak to může někdo udělat?!
Jsem v tomto takovej cíťa, že jsem ten odkaz ani neotevřela...
Další zrůda.
http://praha.idnes.cz/straznik-osm-stenat-zavrenych-v-kufrech-fdy-/praha-zpravy.aspx?c=A160226_104723_praha-zpravy_rsr
No ještě to dobře dopadlo.
koo

XXX.XXX.60.48
Docela mě překvapilo kam se ta diskuze dostala Jestli si někdo může doma zabít a sníst svýho psa To snad ne. Ty majitelé jsou s prominutím idioti. Pouštět psy do lesa ať se sami vyběhaj to je fakt inteligentní. A ten co to udělal... Na to ani nemám slov.Lidi by se nad sebou měly zamyslet...
Monika28
napsal(a):
Docela mě překvapilo kam se ta diskuze dostala Jestli si někdo může doma zabít a sníst svýho psa To snad ne. Ty majitelé jsou s prominutím idioti. Pouštět psy do lesa ať se sami vyběhaj to je fakt inteligentní. A ten co to udělal... Na to ani nemám slov.Lidi by se nad sebou měly zamyslet...
Problém je ten, že právě ti, kteří by se měli nad sebou zamyslet, zrovna nemají vůbec tu potřebu. Oni si myslí, že konají správně.
Někteří jsou zrůdy. A pak jsou i takový :
http://www.boredpanda.com/rescued-dogs-yulin-dog-meat-festival-china/.
Monika28
napsal(a):
To asi mi co máme psy jako členy rodiny nemůžeme nikdy pochopit co se těmhle lidem honí hlavou.. Ale podle mě už je to jen krůček od toho aby udělaly něco podobného i člověku. Já osobně bych jim dělala to samé. Prostě ten název diskuze sedí
Není dobré oplácet druhým stejnou mincí (viz Vaše "dělala bych jim to samé"). Tím ale ani náhodou neříkám, že jakkoli souhlasím s bestiálním chováním některých "takylidí"!

fikovnice
napsal(a):
Jsem v tomto takovej cíťa, že jsem ten odkaz ani neotevřela...
Ja taky ne. Zato jsem si pred chvilkou neuvazene pustila jedno video na facebooku na kterem byl zaber na psa vyhozeneho v dire - misto obliceje mel obrovskou diru skrz kterou prosvitala mozkovna a hejno cervu. Lidi jsou zrudy, vazne.
jay

XXX.XXX.124.12
Tak předně nechápu, že někdo nechá lítat navolno a úplně bez dozoru psa, navíc s takovou hodnotou. Nevím jestli třeba neloví zvěř.Mohl je kdykoli odstřelit jakýkoli myslivec, a to podle práva.
Druhá věc je způsob usmrcení psů a vůbec často se vyskytující případy týrání psů. Hnus.
Za třetí.Pokud budu majitelka zaběhlého psa ( navíc takové ceny), budu ho hledat a uslyším někde v okolí kňučení, na nic nečekám a jdu zjistit, oč jde, bez prodlení, třeba i o půlnoci.Mohla jim pomoct, zachránit.
jay

XXX.XXX.124.12
A ještě dodatek. Někteří lidi jsou zrůdy, jiní ne. Znám paní, která se pravidelně ujímá ztracených a nemocných zvířat, vše na vlastní náklady.Znám lidi, kteří si vzali rodinného kamaráda z útulku. Moje kamarádka vypiplala štěně voříška, slepé a mrňavé, odhozené zaživa do popelnice, v hezkého psa, který jí dělal společníka celých 17 let. projedete-li několik záchranných stanic a popovídáte s lidmi, co tam pracují, vidíte, že o všechna ta káňata, sovy, čápy, labutě, rysy, vydry je dost dobře postaráno, někteří jsou i vraceni zpátky do přírody.
napsal(a):
Ja taky ne. Zato jsem si pred chvilkou neuvazene pustila jedno video na facebooku na kterem byl zaber na psa vyhozeneho v dire - misto obliceje mel obrovskou diru skrz kterou prosvitala mozkovna a hejno cervu. Lidi jsou zrudy, vazne.
Uff, tak toto jsem neměla číst. Mám neustále v paměti jedno hrůzné video, ale popisovat je zde nebudu. Lidé vždy byli, jsou a budou bestie. Neočekávám výrazné zlepšení!
jay
napsal(a):
A ještě dodatek. Někteří lidi jsou zrůdy, jiní ne. Znám paní, která se pravidelně ujímá ztracených a nemocných zvířat, vše na vlastní náklady.Znám lidi, kteří si vzali rodinného kamaráda z útulku. Moje kamarádka vypiplala štěně voříška, slepé a mrňavé, odhozené zaživa do popelnice, v hezkého psa, který jí dělal společníka celých 17 let. projedete-li několik záchranných stanic a popovídáte s lidmi, co tam pracují, vidíte, že o všechna ta káňata, sovy, čápy, labutě, rysy, vydry je dost dobře postaráno, někteří jsou i vraceni zpátky do přírody.
Ale tak to je přece jasný, že ne všichni lidi jsou bestie a zrůdy. A obzvlášť zde na chovatelském serveru asi těžko najdeme někoho, kdo by obhajoval zvěrstva páchaná na zvířatech.

jay
napsal(a):
Tak předně nechápu, že někdo nechá lítat navolno a úplně bez dozoru psa, navíc s takovou hodnotou. Nevím jestli třeba neloví zvěř.Mohl je kdykoli odstřelit jakýkoli myslivec, a to podle práva.
Druhá věc je způsob usmrcení psů a vůbec často se vyskytující případy týrání psů. Hnus.
Za třetí.Pokud budu majitelka zaběhlého psa ( navíc takové ceny), budu ho hledat a uslyším někde v okolí kňučení, na nic nečekám a jdu zjistit, oč jde, bez prodlení, třeba i o půlnoci.Mohla jim pomoct, zachránit.
Jen upřesnění - ten pes to přežil, přišel o jedno oko, ale jinak ok.
seltie

XXX.XXX.110.44
Dobrý den,
u mne stále více převládá pocit, že pro lidi jsou zvířata věc /i přes nové zákony/
- jen za poslední týden v blízkém útulku u nás - pes uvázaný před útulkem, pes
přivázaný v lese, sražený pes, odrostlé štěně vlčáka, které nikdo nehledá
- mám pocit, že jsou snad nějaké "skvrny na slunci" tolik alarmujících případů
za tak krátkou dobu my přijde fakt neskutečné
schválně mrkněte se
http://www.animal-rescue.cz/
.
seltie
napsal(a):
Dobrý den,
u mne stále více převládá pocit, že pro lidi jsou zvířata věc /i přes nové zákony/
schválně mrkněte se
.
Tak zase něco z útulku u nás:
Fida nechali majitelé v kotci plném výkalů u domu a odstěhovali se. Naštěstí všímavý sousedé si všimli, že si majitelé pejska sebou nevzali a tak Fido skončil u nás v útulku.
Co za ignorantské ho*do toto dokáže udělat?
seltie
napsal(a):
Dobrý den,
schválně mrkněte se
.
Pro firmy a podnikatele jsou lidi také jen věc, a když jsou starší nebo mají zdravotní problémy, tak se jich zbaví - propustí je - tak proč vás to překvapuje u zvířat, když se tak chovají lidi k lidem. Jo, holt tu máme ten slavný kapitalismus, takže to začíná fakt být neskutečné, lidi kteří nemají práci a peníze mnohdy ani pro sebe se zbavují psů, stejně jako se firmy před tím zbavili jich, blbá doba...

balisek
napsal(a):
Byli to lovečtí psi. Málokdo chová psa jako je jagoš jen tak na gauči. Byli to čistokrevní pracovní psi, a jistě byli i vycvičení pro práci v lese. Při takové práci nebo výcviku se často stane že pes na nějakou dobu zmizí, ale k pánovi se vždy vrací, Tedy pokud ho nějaký rádoby záchranář neodveze a nebo je někdo nesežere jako tyhle chudáky.

aha
napsal(a):
Tak zase něco z útulku u nás:
Fida nechali majitelé v kotci plném výkalů u domu a odstěhovali se. Naštěstí všímavý sousedé si všimli, že si majitelé pejska sebou nevzali a tak Fido skončil u nás v útulku.
Co za ignorantské ho*do toto dokáže udělat?
Raději nemluvit