Uživatel s deaktivovaným účtem

Viděli jste minulý týden jak se musí křičet na pejska aby plnil povely ?
napsal(a):
Sice jsem to neviděla, ale u některých povelů musím na psa taky zvýšit hlas, třeba při odložení za pochodu, chci to vypilovat ale prostě když mu to řeknu normálně, tak si nelehne hned ale ještě kousek jde.

marcelaamax
napsal(a):
Sice jsem to neviděla, ale u některých povelů musím na psa taky zvýšit hlas, třeba při odložení za pochodu, chci to vypilovat ale prostě když mu to řeknu normálně, tak si nelehne hned ale ještě kousek jde.
To samé, když v dálce bojuje s figurantem, tak taky nešeptám pusť nebo ke mnè, ale zařvu a pes hned poslechne.

milannn
napsal(a):
Proto nemůžu cvičit psy... Nesnáším křik. :)
A stejně tak ani nikdo neřve na mě.
tak to jsem ještě neslyšela.
napsal(a):
Jestli myslíte v pátek, tak majitelka psa jim něco předvedla a hosté si to měli zkusit. Nevím co na tom hledáte. To byli cizí lidé. Jinak sem bydlel 30 let vedle cvičáku a v neděli to bylo řevu. To vám povím.
Arni
napsal(a):
Jestli myslíte v pátek, tak majitelka psa jim něco předvedla a hosté si to měli zkusit. Nevím co na tom hledáte. To byli cizí lidé. Jinak sem bydlel 30 let vedle cvičáku a v neděli to bylo řevu. To vám povím.
U nás na cvičáku pokud jsou v neděli obrany, tak je taky dost řevu, a to jak od psů tak od páníčků

Co bych tam jako hledala ? ženská říkala, že se křičet musí. stála vedle psa. říkám si co to blábolí. tak jsem se tak podívala na svou psici, potichu jí řekla sedni si a ona si sedla a přepli jsme to.
jen mi to přišlo vtipné
no ale ten pes byl krásnej.
napsal(a):
Co bych tam jako hledala ? ženská říkala, že se křičet musí. stála vedle psa. říkám si co to blábolí. tak jsem se tak podívala na svou psici, potichu jí řekla sedni si a ona si sedla a přepli jsme to.
jen mi to přišlo vtipné
no ale ten pes byl krásnej.
Nevím o jaké cvičení se jednalo. Ale ono je něco jiného, pokud potřebujete doma aby si pes normálně sedl a pak pokud potřebujete cvičit na zkoušky nebo tak, aby pes makal rychle a co nejlépe.
Jak jsem psala třeba s tím odložením za pochodu, pokud to psovi řeknu normálně, tak to udělá taky, ale ještě kousek půjde a lehne si pomalu, a to nepotřebuju. Tak prostě zařvu. A psovi to vyloženě nevadí, vrtí u toho ocasem.

marcelaamax
napsal(a):
To samé pokud se má pes od figuranta přiřadit k noze, nebo pustit rukáv. Pro toho psa je to těžké, tak mu to opravdu nejde říci šeptem.
Vím jak to probíhá na cvičáku.

Si představte, že pes lehne, když mu ukážu na zem
z rukávu asi těžko, zas úplně vůl nejsem.
marcelaamax
napsal(a):
To samé pokud se má pes od figuranta přiřadit k noze, nebo pustit rukáv. Pro toho psa je to těžké, tak mu to opravdu nejde říci šeptem.
Neříkám, že to umím já, ale jde mu to říct šeptem. Kamarádka chodí na obrany se psem bez obojku a vodítka, velí šeptem nebo polohlasem, ruce z kapes nevyndá a psi poslouchají jako hodiny. Zdůrazňuji, že nikdy nebyli cvičeni silou nebo přetáčením, kamarádka dělá praxi, ne hru na práci. Znám takové lidi tři a jde to.
scylla
napsal(a):
Neříkám, že to umím já, ale jde mu to říct šeptem. Kamarádka chodí na obrany se psem bez obojku a vodítka, velí šeptem nebo polohlasem, ruce z kapes nevyndá a psi poslouchají jako hodiny. Zdůrazňuji, že nikdy nebyli cvičeni silou nebo přetáčením, kamarádka dělá praxi, ne hru na práci. Znám takové lidi tři a jde to.
Jo, asi to jde. Ale myslím, že pokud to psovi řeknu normálním hlasem nebo šeptem, tak to neudělá tak rázně a rychle jako když zařvu.

scylla
napsal(a):
Můžu poprosit narodilo se nějaké video nebo web takových pánů ?
Nemůžu mluvit za obrany, to nepěstujem, ale my jsme právě třeba na zkoušce byli hodně pochváleni za velmi tiché povely, které jsem psu dávala. Pes přece slyší mnohem lépe než my lidi. Pokud na psa mluvím tiše, i se více soustředí. Rozhodčí nás naopak dávala za příklad majitelce RTW, která byla na svou fenu dost hlasitá. Hulákala povely tak, že jsem si říkala, jestli mi psa nezvedne z odložení.
Je-li pes zvyklý na tichou komunikaci, mám pak v rukávu hlas v situacích, kdy opravdu musím psu něco zdůraznit a o něco jde. Je to jako s dětma. Pokud jsou děti furt rodiči ořvávané, tak nejen že sami jsou uřvanci, ale na nějaké řvaní pak už nereflekutují a houkne -li se na ně, je to k ničemu. podobný princip s vycukáváním psa na obojku, pes si na to zvykne a pak ho to netankuje a lidi se diví, že i přes vycukávání furt tahá.
Já jsem třeba teď dost nešťastná z toho, že musím na starou feňuli být vzhledem k hodně se zhoršujícímu sluchu hlasitá, aby vnímla. A je vidět, jak se to projevuje i u mlaďase. Jsem zvyklá používat tichý hlas a psi opravdu fungují, taky vědí, že když "zasyčím", jsou v průšvihu Teď bohužel nejde tenhle tichý režim jet a fakt je to poznat.
Bože, bože...
V TV ukázali jednoho blba, který na psy řve a zase je z toho...
Každý normální pejskař dává povely normálním, spíš tišším hlasem, ale důraznou intonací.. Ono totiž už od dob SVAZARMu nám bylo vtloukáno do hlavy, že pes není hluchý a pokud si zvykne na povely "řvané", tak hlas nelze zvyšovat do nekonečna a až se něco pos..., tak už nebudete mít možnost zvýšit hlas. Z té spousty lidí, kteří cvičí neznám ani jednoho, který by na psa řval, kromě obran, kde vás pes musí slyšet přes stadion a vysílačky. A i tam jde spíš o intonaci.
Zrzavci
napsal(a):
Proč myslíte? Je to přeci o tom, jak povely psa učím, je-li pes zvyklý poslouchat na tiché povely, bude na ně reagovat.
Já nemyslím přímo řvaní, ale prostě říci to důrazně. Normální povely říkám normálním veselým hlasem. Ale pokud to tak řeknu u toho odložení za pochodu tak mi pes prostě lehne pomalu. Takže to říkám důrazně, křiknu (nevím jak bych to popsala ). Ale rozhodně to není tak, že bych po psovi pořád řvala.
marcelaamax
napsal(a):
Já nemyslím přímo řvaní, ale prostě říci to důrazně. Normální povely říkám normálním veselým hlasem. Ale pokud to tak řeknu u toho odložení za pochodu tak mi pes prostě lehne pomalu. Takže to říkám důrazně, křiknu (nevím jak bych to popsala ). Ale rozhodně to není tak, že bych po psovi pořád řvala.
To já neříká, že byste pořád řvala, vůbec. Ale fakt myslím, že je lepší naučit psa na velmi tiché povely. Možná jste to moc uspěchala? Vrátit se zpět, cvičit v blízkosti a na ten tichý hlas. A pak při spolehlivém provádění pomalinku vzdálenost zvětšovat.
Jasně, že pokud člověk bude pokládat psa opravdu daleko, tak si vzhledem ke vzdálenosti s tichým hlasem nevystačí.
Zrzavci
napsal(a):
To já neříká, že byste pořád řvala, vůbec. Ale fakt myslím, že je lepší naučit psa na velmi tiché povely. Možná jste to moc uspěchala? Vrátit se zpět, cvičit v blízkosti a na ten tichý hlas. A pak při spolehlivém provádění pomalinku vzdálenost zvětšovat.
Jasně, že pokud člověk bude pokládat psa opravdu daleko, tak si vzhledem ke vzdálenosti s tichým hlasem nevystačí.
Teď nemám na mysli odložení na dálku, ale za pochodu... Jdu se psem u nohy, nezastavuji, a pes na povel lehni lehne a zůstane ležet. Lehne i na tichý veselý povel, ale připadá mi jako kdyby mu trvalo, než mu dojde co chci, takže ještě udělá třeba krok a pak pomalu lehne. Kdežto když to řeknu důrazně, tak lehne hned a rychle.
Jinak pokud má lehnout na místě, tak to říkám normálně veselým tichých hlasem a podle toho jak rychle to udělál, tak rychle ho odměním. Třeba se časem dostaneme i do fáze, že to za pochodu taky zvládne lépe
To prostřeno jsem neviděla, ale co jsem pochopila, tak tam psa cvičili cizí lidi, mě by pes s cizím člověkem necvičil, ať by řval, mluvil vesele nebo cokoli jinýho.
Aliens_II
napsal(a):
Vy to furt cvičíte. Lehni, sedni, dálka, vše za pochodu.
Co máme říkat my, co máme svéhlavy a když ji řeknu (což se ani neodvážím, neb to je pod její úroveň). Lehni! Máte vidět ty pohledy. "To jsi se jako posral, co to jako na mě mluvíš?".
No, pokud je mokro kouká na mě úplně stejně Přece si to bříško do toho mokra nebude pokládat

Aliens_II
napsal(a):
Vy to furt cvičíte. Lehni, sedni, dálka, vše za pochodu.
Co máme říkat my, co máme svéhlavy a když ji řeknu (což se ani neodvážím, neb to je pod její úroveň). Lehni! Máte vidět ty pohledy. "To jsi se jako posral, co to jako na mě mluvíš?".
Tak to je přesný...líp bych to neřekla.. .pamatuji z dob, kdy jsem měla chrťáka...někdy tam nebyly ani ty pohledy...lehni uměl na jedničku- doma v obýváku za piškot , ale to potom předpisově, bez řvaní a na první dobrou
Iliena
napsal(a):
jak včera my ba cvičáku, cvičitelka: "Tak co? Je po dešti, bude si Tara dneska lehat nebo ne?" . Ale byla šikovná, lehala si
Jojo, já to většinou ani necvičím když je mokro, nebo jdu pod střechu kde je sucho Jako on si taky lehne, ale ty pohledy a ta doba, a hlavně si lehne tak napůl, břicho pořád drží nad zemí a tváří se jako bych ho hrozně týrala chudáčka
napsal(a):
Tak to je přesný...líp bych to neřekla.. .pamatuji z dob, kdy jsem měla chrťáka...někdy tam nebyly ani ty pohledy...lehni uměl na jedničku- doma v obýváku za piškot , ale to potom předpisově, bez řvaní a na první dobrou
My za pamlsek si sedáme a jak to říci slušně. No zdravíme, jako kdysi v jedné kapitole dějin lidstva. Jako si nedělám srandu. Stačí ji říct, sedni, pac, výýýýš tu pacinu, a je tam. Ale nebylo to řízeno nějak, to samo, vážně.
Aliens_II
napsal(a):
My za pamlsek si sedáme a jak to říci slušně. No zdravíme, jako kdysi v jedné kapitole dějin lidstva. Jako si nedělám srandu. Stačí ji říct, sedni, pac, výýýýš tu pacinu, a je tam. Ale nebylo to řízeno nějak, to samo, vážně.
mě čuba hailuje že spaní, když leží na zádech
Taky zdravíme - ale levou Má to být "prosím". Jinak pes lehne (oba) na klidný povel, ale ještě u toho musím ukazovat na zem. Dál jsme nedošli. Fakt ale je, že v sobotu na cvičáku byl pán s fenou, který monotónně - ke mě, ke mě, k noze, k noze... Cvičitel vzal fenu, řekl KE MĚ a fena seděla jak přibitá. A měli jste vidět ten fofr jak hodila zadkem. Ono všechno má něco do sebe.
marcelaamax
napsal(a):
Jojo, já to většinou ani necvičím když je mokro, nebo jdu pod střechu kde je sucho Jako on si taky lehne, ale ty pohledy a ta doba, a hlavně si lehne tak napůl, břicho pořád drží nad zemí a tváří se jako bych ho hrozně týrala chudáčka
Já taky ne, ale na cvičáku má holt smůlu , alespoň že už není sníh to byly teprve protesty. Lítat a blbnout ve sněhu to jo, ale lehnout si do něj?

Iliena
napsal(a):
Já taky ne, ale na cvičáku má holt smůlu , alespoň že už není sníh to byly teprve protesty. Lítat a blbnout ve sněhu to jo, ale lehnout si do něj?
Lehnout a do sněhu ? Tak leda na záda a klouzat se z meze

Aliens_II
napsal(a):
Inteligence chrtů mě nikdy nepřestane udivovat, jsou skvělí...když sami chtějí ...s pacinou to máte moc hezky , to mi to dotáhli jen na "dej levou pac" a "dej pravou pac", dcera když byla malá, tak si hráli s chrťákem v obýváku na cvičák (s pytlem piškotů)...no lecjaký cvičený NO by mohl závidět (než došli piškoty)
V každém případě, tím že jsem byla vlastněna afgánským chrtem, jsem poznamenána natolik, že jsem ve "výcviku" dalších psů postupovala velmi benevolentně a nějaké to neuposlechnutí na sedni nebo lehni mě nechává úplně v klidu. A venku mě ani nenapadne takovéto zbytečné povely vydávat a když už tak po povelu "sedni" fena dělá, že neslyší a rozhlíží se "tady někdo něco říkal?", tak se slušně zeptám "Paní, prosím mohla byste si sednout?" a ona buď může nebo nemůže... (a to podotýkám, že před chrtem jsem měla vždy pesany vycepovaný na první dobrou)
marcelaamax
napsal(a):
No, pokud je mokro kouká na mě úplně stejně Přece si to bříško do toho mokra nebude pokládat
Bříško do mokra ne?... no možná lepší než každodenní lehání v kaluži těsně před odchodem do práce /a to ještě tak šibalsky kouká, jestli to otočit i na záda.
Takže čím mokřejší (a špinavější) podklad, tím pro nás (teda mého psa-ne pro mě ) lépe.
napsal(a):
Inteligence chrtů mě nikdy nepřestane udivovat, jsou skvělí...když sami chtějí ...s pacinou to máte moc hezky , to mi to dotáhli jen na "dej levou pac" a "dej pravou pac", dcera když byla malá, tak si hráli s chrťákem v obýváku na cvičák (s pytlem piškotů)...no lecjaký cvičený NO by mohl závidět (než došli piškoty)
V každém případě, tím že jsem byla vlastněna afgánským chrtem, jsem poznamenána natolik, že jsem ve "výcviku" dalších psů postupovala velmi benevolentně a nějaké to neuposlechnutí na sedni nebo lehni mě nechává úplně v klidu. A venku mě ani nenapadne takovéto zbytečné povely vydávat a když už tak po povelu "sedni" fena dělá, že neslyší a rozhlíží se "tady někdo něco říkal?", tak se slušně zeptám "Paní, prosím mohla byste si sednout?" a ona buď může nebo nemůže... (a to podotýkám, že před chrtem jsem měla vždy pesany vycepovaný na první dobrou)
Přesně! Ale musím říci, že mě neskutečně obohacuje a učí mě klidu a pozornosti. Tam na sílu a naléhání člověk ničeho nedosáhne. Baví mě, jak jsou svý. Mám rád nezávislost, hodně. Proto jsem šel po chrtici. Nečekal jsem, že to nakonec bude lovec, ale o to víc mě ten společný život s ní baví, je nepoznamenaná, je taková, jak to říct, z pralesa.
Mazlit se příjde, když chce a pak teprv poznáte, že ten pes Vás má rád, protože fakt příjde sama a chce to. Což je perfektní. Do postele jde k Vám, taky když chce, jinak si lehne jinde, nebo když nechcete, aby byla v posteli, nafoukne se a s uraženým výrazem jde jinam a pak čučí a kulí oči. To by se člověk snad i slitoval a vzal ji zpět.
Sapp
napsal(a):
Bříško do mokra ne?... no možná lepší než každodenní lehání v kaluži těsně před odchodem do práce /a to ještě tak šibalsky kouká, jestli to otočit i na záda.
Takže čím mokřejší (a špinavější) podklad, tím pro nás (teda mého psa-ne pro mě ) lépe.
to musí být zábavná rána
U nás je to přesně naopak, když ráno prší a musí se jít vyčůrat, jde nalepená na domu aby na ní nekapalo zbytečně moc, honem vyčůrat a tryskem domů
Sapp
napsal(a):
Přesně tak, čím větší kaluž tím.lepší, a když jdeme na návštěvu tak udělá klidně dvacet metrů navíc, aby prošel tou nejbahnitější.
Iliena
napsal(a):
to musí být zábavná rána
U nás je to přesně naopak, když ráno prší a musí se jít vyčůrat, jde nalepená na domu aby na ní nekapalo zbytečně moc, honem vyčůrat a tryskem domů
Ty máš snad úplně stejnýho psa jako já Když prší a jdeme venčit tak jsem se nejdřív divila, že vždycky chodí až dozadu na dvůr, protože normálně se vyčůrá kousek od dveří na trávě, zjistila jsem, že po chodníčku podél baráku si chodil do garáže a potřebu dělal tam, takže garáž už zavírám Ale když prší a jdem na procházku, tak se týraně tváří jen prvních 100 metrů, pak už zase běhá normálně
Iliena
napsal(a):
to musí být zábavná rána
To teda .
Takový býval můj předešlý pes, ten jak pršelo, byl veeeelmi opatrný. Teď mám pravý opak, denně jsem já i ona jak koule bláta. No co, mně to neva a okolí si snad zvyklo
A nejlepší je neděle - někdo hezky čistě "do kostela" a někdo jak chrochro po pár hodinách z bahniště
Sapp
napsal(a):
To teda .
Takový býval můj předešlý pes, ten jak pršelo, byl veeeelmi opatrný. Teď mám pravý opak, denně jsem já i ona jak koule bláta. No co, mně to neva a okolí si snad zvyklo
A nejlepší je neděle - někdo hezky čistě "do kostela" a někdo jak chrochro po pár hodinách z bahniště
No fuj Kelišová, i v neděli?
marcelaamax
napsal(a):
Ty máš snad úplně stejnýho psa jako já Když prší a jdeme venčit tak jsem se nejdřív divila, že vždycky chodí až dozadu na dvůr, protože normálně se vyčůrá kousek od dveří na trávě, zjistila jsem, že po chodníčku podél baráku si chodil do garáže a potřebu dělal tam, takže garáž už zavírám Ale když prší a jdem na procházku, tak se týraně tváří jen prvních 100 metrů, pak už zase běhá normálně
Oni by si spolu určitě moc rozuměli
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
Myslim, že to do křiku mělo daleko...
Povely jsou potřeba dávat zřetelně, rázně a jasně.
A při obranách je nás pejskaře sakra slyšet...
Mě spíš přišla jako totální blbost, aby fenu paní povelovaly její stolohodovníci. Na feně bylo vidět, že teď fakt neví koho poslechnout, a vždy šla za paní.
Sapp
napsal(a):
To teda .
to mi ještě připomnělo včerejší cvičák, jedna paní se podívá na moji bundu (beru si ji jen se psem) a prý "vy už jste to vzdala a bundu neperete?"... "nevzdala, tenhle týden jsem ji prala 3x a už mě to nebaví"
Zvlášť teď, když každou chvíli prší se vracíme z louky jako bezdomovci, na pochybné pohledy kolemjdoucich už jsem si zvykla
Iliena
napsal(a):
to mi ještě připomnělo včerejší cvičák, jedna paní se podívá na moji bundu (beru si ji jen se psem) a prý "vy už jste to vzdala a bundu neperete?"... "nevzdala, tenhle týden jsem ji prala 3x a už mě to nebaví"
Zvlášť teď, když každou chvíli prší se vracíme z louky jako bezdomovci, na pochybné pohledy kolemjdoucich už jsem si zvykla
Jsme byly včera cvičit spolu? fakt jsem tam ráno došla čistá , ale než začly štěňata, už jsem byla zase v normě /rozuměj totálně zaprasená/ a těm, co přicházeli až po deváte jsem marně namlouvala, že jsem toho dne byla za čistou dámičku
/tak přece nebude odcházet nejšpinavější pes s čistým člověkem, musí to ladit, no ne?/.
Sapp
napsal(a):
Jsme byly včera cvičit spolu? fakt jsem tam ráno došla čistá , ale než začly štěňata, už jsem byla zase v normě /rozuměj totálně zaprasená/ a těm, co přicházeli až po deváte jsem marně namlouvala, že jsem toho dne byla za čistou dámičku
/tak přece nebude odcházet nejšpinavější pes s čistým člověkem, musí to ladit, no ne?/.
asi jo . U nás je největší fór, že pes odchází čistý, maximálně má trochu špinavý packy, ale já jsem jak jetel od hlavy až k patě.
A k tématu - neviděla jsem, takže nedokážu posoudit křik či hlasitost povelu. Určitě je rozdíl mezi hysterickým řevem povelů /což bývá spíše viděno u psů, kteří povely neznají (stokrát ke mně a nikdy nic...), než důrazný hlas a jediný povel.
Já si můžu povely říkat v klídku, naopak musím hlas tlumit, abych psa nevytáčela, někdo potřebuje nabudit, napružit...Nicméně i psovi, který je cvičen na klidné pronášení povelů se může na zkouškách stát, jako mně, že mi rozhodčí zařval(doslova) na psa povel, aby ho zvednul z odložení. (nezvedl ).
Aliens_II
napsal(a):
Dnes se zase bavím, díky všem!
A to jsem vám chtěla napsat na to vaše zdravení pravicí...ehm ...včera něco podobného probíhalo u nás...drahá polovice cosi chce po psu, tak našpicluju uši a ptám se, cože to chce. Prej zvednout tlapku. Tak jsem bezelstně prozradila kouzelné slovo, na které to pes dělá sám, a pak slyším za daným povelem doplnující válečný pozdrav! Se jako udiveně ptám, co to má znamenat, a prej, když je to stejně "gestapačka" tak co /fenka je po rodičích AUT/DE/...
Sapp
napsal(a):
A to jsem vám chtěla napsat na to vaše zdravení pravicí...ehm ...včera něco podobného probíhalo u nás...drahá polovice cosi chce po psu, tak našpicluju uši a ptám se, cože to chce. Prej zvednout tlapku. Tak jsem bezelstně prozradila kouzelné slovo, na které to pes dělá sám, a pak slyším za daným povelem doplnující válečný pozdrav! Se jako udiveně ptám, co to má znamenat, a prej, když je to stejně "gestapačka" tak co /fenka je po rodičích AUT/DE/...
"Ja, ja, my fam rozumime.".

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Myslim, že to do křiku mělo daleko...
Povely jsou potřeba dávat zřetelně, rázně a jasně.
A při obranách je nás pejskaře sakra slyšet...
Mě spíš přišla jako totální blbost, aby fenu paní povelovaly její stolohodovníci. Na feně bylo vidět, že teď fakt neví koho poslechnout, a vždy šla za paní.
Dyť právě já jsem myslela, že pes má poslouchat jen mě. a proč eště radit cizím ať křičí. nebo jak to je ? pes se naučí povel a může poslouchat souseda ? učíte neposlouchat ?

Sem nemyslela že někdo řval ale že řekl že řvát se má
kdyby moje psice poslechla cizí co na ni kvíká lééééhni tak je něco blbě no nechci aby mi ji někdo odvedl
jinak teda bezva příspěvky od bahna po hitlera dík

No vážení s tím "bahnem" jste mě fakt pobavili...

Pro Aliens_II
no tak vy jste moje krevní (rozuměj chrtí) skupina...

Iliena
napsal(a):
tak to prubnem příští zimu
My se stále ještě kloužem, po ránu a na mezi i teď odpoledne.
Iliena
napsal(a):
Já už jsem to fakt vzdala a cvičákovskou bundu peru jen jednou za čas, kdybych ji měla prát pokaždé když je špinavá, tak bych jí prala denně
anonymx
napsal(a):
Tak i když to stridam a jsme cvicakovi dva, tak pračka jede denne skoro celý rok.
a pro ty naivky-pokud dam povel stejnou nebo podobnou intonaci tak poslechne kazdy pes. Ti, kteri mysli, ze jejich pes by poslouchal jen je jsou na velkém omylu.
Tak ono záleží na povaze psa, můj pes by k cizímu člověku ani nešel, natož aby ho poslouchal
Je vůči cizím lidem nedůvěřivý, a myslím, že takových psů je víc. Nebo bych chtěla třeba vidět pastevce, který bude poslouchat cizího člověka, nebo bude?
anonymx
napsal(a):
Napsala jsem to spatne. Myslela jsem psy, kteri cvici. A pokud mate tak neduveriveho psa tak asi mate s vycvikem docela problem. To je to takove, ze vam ho nemuze nikdo ani treba podržet? A co.obrany?
Zatím jsem na na problém nenarazila. Pokud mu dám povel, aby čekal, tak ho může někdo podržet. Ale pořád bude koukat po mě a hlídat si mě. Když cvičím, tak s výcvikářkou a lidma, které už zná, takže tam problém není. Pokud jsme cvičili s někým novým, tak jsme je seznámili a už je to v pohodě.
Kupodivu u obran problémy také nemáme, je to pro něho super zábava a figuranta se nebojí.
Nejdřív jsem to hodně řešila a pořád ho brala mezi lidi, jenže pak jsem přišla na to, že to není tím, že by byl nějak špatně socializovaný, ale tím, že má takovou prostě povahu, a že nevyhledává kontakt s cizími lidmi.
Skupinkou lidi třeba u nohy projde také úplně normálně, jen prostě nestojí o bližší kontakt s cizíma.

No já věřím, že před některými zdejšími by si na rázný povel lehl na záda každý i pohodový

anonymx
napsal(a):
Napsala jsem to spatne. Myslela jsem psy, kteri cvici. A pokud mate tak neduveriveho psa tak asi mate s vycvikem docela problem. To je to takove, ze vam ho nemuze nikdo ani treba podržet? A co.obrany?
Když bylo synovi asi 15 a jeho asi feně rok, vzala mu výcvikářka vodítko z ruky s tím, že mu ukáže, jak se vodí pes u nohy. Se zlou se potázala, fena jí visela na nohavici.
A zase moje fena s naší výcvikářkou cvičila líp než se mnou .
napsal(a):
Když bylo synovi asi 15 a jeho asi feně rok, vzala mu výcvikářka vodítko z ruky s tím, že mu ukáže, jak se vodí pes u nohy. Se zlou se potázala, fena jí visela na nohavici.
Nemělo být - a jeho feně asi rok? Ať to zase někdo nepřekroutí
anonymx: "...a pro ty naivky-pokud dam povel stejnou nebo podobnou intonaci tak poslechne kazdy pes. Ti, kteri mysli, ze jejich pes by poslouchal jen je jsou na velkém omylu."
"A pokud mate tak neduveriveho psa tak asi mate s vycvikem docela problem. To je to takove, ze vam ho nemuze nikdo ani treba podržet?"
Já bych spíš nerad viděl výsledek nějakého jiného naivky, který by chtěl cvičit mého psa. Nevím, mezi jakými psy se pohybujete, ale věřte, že by vás neposlechl, intonace neintonace. Já jsem rád, když poslechne mě, natož cizího.
A ne, podržet ho opravdu nikomu nedávám, takhle blbě bych neriskoval. Jasně, nebude hned někoho rvát, ale když vidím ty pohledy k tomu člověku (protože jsem to už zkoušel), tak by to nestálo za to, když by si to v hlavě přebral jinak.
marcelaamax: "Je vůči cizím lidem nedůvěřivý, a myslím, že takových psů je víc. Nebo bych chtěla třeba vidět pastevce, který bude poslouchat cizího člověka, nebo bude?"
Nebude.
Nevím, co máte za psa - to je zlaťák? Pak klobouk dolů před takovou povahou. Obyčejně je znám jako vítací a tulící se plyšáky. U nás např. od mala k nikomu nešel, ani na lákání, na hru, vůbec. Ale není to zlaťák. Jak jsem psal, přijde k rodině, tak na minutu max. a jde pryč. Naopak, když by zůstal, čekal bych už za chvíli nějaké ty "divné pohledy" a hned ho beru pryč, protože tuším průšvih.

Arni
napsal(a):
Nemělo být - a jeho feně asi rok? Ať to zase někdo nepřekroutí
Jasně.
napsal(a):
A to ma svědčit o cem? Ze pes ciziho neposlechne? Nechápu souvislost. Je rozdil vzit si ciziho nejisteho psa a ještě po nem chtit něco co neumi a dat psovi povel, který umi. Dobrý vycvikar moc dobře pozna; kdy lze majiteli ukazat jak na to s jeho psem a kdy to je lepsi ukázat na svem psovi.
Megiiii- pokud to tady procitam, tak tady asi "razne" povely nikdo nedava. Ja sama musim dat razny povel jen na vysilacce. Jinak mne obcas neslysi ani rozhodci, ale pes ano, coz mne i stalo body. Takze na akci trosku pridavam.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
milannn
napsal(a):
anonymx: "...a pro ty naivky-pokud dam povel stejnou nebo podobnou intonaci tak poslechne kazdy pes. Ti, kteri mysli, ze jejich pes by poslouchal jen je jsou na velkém omylu."
"A pokud mate tak neduveriveho psa tak asi mate s vycvikem docela problem. To je to takove, ze vam ho nemuze nikdo ani treba podržet?"
Já bych spíš nerad viděl výsledek nějakého jiného naivky, který by chtěl cvičit mého psa. Nevím, mezi jakými psy se pohybujete, ale věřte, že by vás neposlechl, intonace neintonace. Já jsem rád, když poslechne mě, natož cizího.
A ne, podržet ho opravdu nikomu nedávám, takhle blbě bych neriskoval. Jasně, nebude hned někoho rvát, ale když vidím ty pohledy k tomu člověku (protože jsem to už zkoušel), tak by to nestálo za to, když by si to v hlavě přebral jinak.
marcelaamax: "Je vůči cizím lidem nedůvěřivý, a myslím, že takových psů je víc. Nebo bych chtěla třeba vidět pastevce, který bude poslouchat cizího člověka, nebo bude?"
Nebude.
Nevím, co máte za psa - to je zlaťák? Pak klobouk dolů před takovou povahou. Obyčejně je znám jako vítací a tulící se plyšáky. U nás např. od mala k nikomu nešel, ani na lákání, na hru, vůbec. Ale není to zlaťák. Jak jsem psal, přijde k rodině, tak na minutu max. a jde pryč. Naopak, když by zůstal, čekal bych už za chvíli nějaké ty "divné pohledy" a hned ho beru pryč, protože tuším průšvih.
Líp bych to nenapsala...
Přesně, jak píšeš, chtěla bych vidět toho najivku, kterak jde cvičit s mým pastevcem...
Rovnež kromě manžela bych ho do ruky jinému člověku nedala - přesně, takhle bych neriskovala a obrany s pastevcem? Děkuji nechci...nejsem u pastevců zastáncem obran...

Nevím proč by můj kamarád a ochránce měl poslouchat cizí
hlídá zahradu, přijde cizí a zařve léééhni a pes si lehne protože to řekl dobrý výcvikář ?
když dám vodítko někomu druhému a řeknu čekej nebo tak něco, tak se prostě nehne.
zkouším to tu celé odpoledne na všechny co se známe i neznáme.
vlastně jste mi diskuzí připoměli, že mám zkoušet i krmení od cizích.
to asi nedáme
Prominte, neorientuji se co mate za psa a co cvicite.
Pamatuji docela slusnou sazku, ze nikdo neodvete uvazaneho povestneho rabijaka. Majitel dukladne zajistil kosik a tesil se na vyhru. Na odvzavelel čitelnýazel nikdo. Ten prisel je psovi jakoby nic, zavelel sedni, k noze, psa odvazal a nez se překvapeny pes vzpamatoval mel vyhru v kapse.

anonymx
napsal(a):
Pamatuji docela slusnou sazku, ze nikdo neodvete uvazaneho povestneho rabijaka. Majitel dukladne zajistil kosik a tesil se na vyhru. Na odvzavelel čitelnýazel nikdo. Ten prisel je psovi jakoby nic, zavelel sedni, k noze, psa odvazal a nez se překvapeny pes vzpamatoval mel vyhru v kapse.
To byl dobrej pes, to bych ho tomu výherci dala, ten mi je na nic
když se našel v hospodě někdo, kdo neznal naši cvičištěm nepolíbenou fenu čuvač x čv, dali jsme sázku:
jdi, psice má za obojkem peněženku, je tam litr. můžeš si ho nechat.
kolik myslíte že nás to stálo.
ale hlavně co to stálo zkušené kynology i obyč. kolemjdoucí. nějaké ty nohavice, nervy, i popelka se vrátila a my se chlámali s celou hospodou
vím že na mého psa je spoleh.
milannn
napsal(a):
Nebude.
Tu povahu, kterou jsem popisovala má kříženec staforda. Zlaťáka mám taky (bez PP) a ten má povahu k cizím lidem ještě horší, vybírá si, je vynikající hlídač a je schopný i kousnout. Pokud se mu cizí člověk nelíbí, tak neexistuje, aby si ho třeba pohladil. Což bylo dost obtížené vysvětlit lidem, kteří si ho chtěli venku hladit, nemohli pochopit, že ačkoli je to retrívr, tak prostě cizí lidi rád nemá. A to jsem s ním od mala chodila hodně mezi lidi, aby byl socializovaný, ale už to asi nějak měl v sobě.
anonymx
napsal(a):
Aha, takze nejde o neduverivost jako takovou, ale proste ho nezajimaji a vy jste pro nej jednicka. Takze uplne pohodovy pes. Tak i ten by poslechl.
No nevím, třeba výcvikářku poslechne, ale tu zná. Minule jsme dělali na cvičáku přivolání přes dva lidi, kteří si kopali balónem. Byl tam pomocník, který psa podržel, majitel šel za lidi co si kopali a přivolával.
Toho pomocníka pes viděl poprvé. Dala jsem mu vodítko a posadila ho. Šla jsem od něho pryč a pes se zvednul, paní která ho držela mu dávala znova povel sedni, lákala pamlskem, ale psa to nezajímalo a nesedl, sledoval jen mě. Když jsem došla na místo odkud jsem měla přivolávat tak jsem mu ten povel dala na dálku já a sednul. Celkově byl nervózní, když ho držel cizí člověk. Jako neříkám, třeba by někoho poslechl, ale rozhodně by s ním necvičil pěkně, tak jak má. Třeba by s ním nešel chůzi u nohy a nekoukal na něho, protože by pořád sledoval jen mě. S výcvikářkou sice cvičí, ale taky mě pořád sleduje.

..."Byl tam pomocník, který psa podržel, majitel šel za lidi co si kopali a přivolával. Toho pomocníka pes viděl poprvé"...
Tohle nevidím jako dobrý nápad. Takové proti praxi.To se cvičí i jinde, nebo je to vaše specialita ?
Dát psu odložení a odvolávat ho z něj - to se taky nedělá...Nevím, jak bych to s fenou řešila. Asi by se od cizího nechtěla nechat držet.
A že od cizího na přivolání poletí rovnou ke mě, to je snad jasný, to se nemusí zkoušet. Nevím, přijde mi to nelogické.

Před pár lety na výcvikovém táboře takhle přišla jedna paní k velké kníračce, že ji odváže ( před tím už ji odvazovala, ale po dohodě s majitelkou ) a než se nadála, fena na ní visela a rafla ji do hrudníku. A protože ta paní nebyla žádné ořezávátko, tak si pochvalovala, jaké je to suprové zvíře...Měli jste vidět, jak do mě šla ! A to jsem ji chtěla jen odvázat ! - tak si libovala.
napsal(a):
..."Byl tam pomocník, který psa podržel, majitel šel za lidi co si kopali a přivolával. Toho pomocníka pes viděl poprvé"...
Tohle nevidím jako dobrý nápad. Takové proti praxi.To se cvičí i jinde, nebo je to vaše specialita ?
Dát psu odložení a odvolávat ho z něj - to se taky nedělá...Nevím, jak bych to s fenou řešila. Asi by se od cizího nechtěla nechat držet.
A že od cizího na přivolání poletí rovnou ke mě, to je snad jasný, to se nemusí zkoušet. Nevím, přijde mi to nelogické.
Neměl odložení, jako zůstaň, měl buď jen sedni a nebo čekej a z toho se normálně přivolává. Trénuji to i na procházkách, že dám psovi za chůze lehni...sama v chůzi pokračuji a pak si psa přivolám.
Když dám povel zůstaň, tak nepřivolávám nikdy, ale když dám obyčejné sedni, lehni nebo naše čekej, tak pak normálně přivolávám. A tuším, že odložení psa za pochodu a následné přivolání je i u nějaké zkoušky, ale teď nevím u jaké.
Dělali to ve psí školičce, už tam nechodím, tak nevím, zda to ještě dělají, ale asi jo. Když pes uměl zůstat na místě, tak ho nikdo nedržel. Pro někoho ten člověk byl známý, protože to byla taky paní ze školičky, jen my jsme se tam ní ještě nepotkali.
Necvičilo se to tam běžně, bylo to takové zpestření a kdo chtěl, tak si to zkusil. To samé třeba s přivoláváním přes jídlo, které leželo v misce na zemi.
No nevím, ale dost psů teda rovnou k páníčkovi neletělo, když tam byl ten míč.

marcelaamax
napsal(a):
Neměl odložení, jako zůstaň, měl buď jen sedni a nebo čekej a z toho se normálně přivolává. Trénuji to i na procházkách, že dám psovi za chůze lehni...sama v chůzi pokračuji a pak si psa přivolám.
Když dám povel zůstaň, tak nepřivolávám nikdy, ale když dám obyčejné sedni, lehni nebo naše čekej, tak pak normálně přivolávám. A tuším, že odložení psa za pochodu a následné přivolání je i u nějaké zkoušky, ale teď nevím u jaké.
Dělali to ve psí školičce, už tam nechodím, tak nevím, zda to ještě dělají, ale asi jo. Když pes uměl zůstat na místě, tak ho nikdo nedržel. Pro někoho ten člověk byl známý, protože to byla taky paní ze školičky, jen my jsme se tam ní ještě nepotkali.
Necvičilo se to tam běžně, bylo to takové zpestření a kdo chtěl, tak si to zkusil. To samé třeba s přivoláváním přes jídlo, které leželo v misce na zemi.
No nevím, ale dost psů teda rovnou k páníčkovi neletělo, když tam byl ten míč.
Aha, tak mou fenu by nějaký míč rozhodně nebral, s tou miskou s jídlem - no to nevím.
Jinak my kromě zůstaň máme "tady buď". S povelem "čekej" mám špatnou zkušenost od dřívějšího psa. Uměla perfektně čekat a "čekala" i když měla štěkat. Byla to docela dřina štěkání na povel pak naučit, velmi způsobně čekala s výrazem "co chceš? čekám ".
Ale to může být dané jen mou výslovností a nikdo jiný s tím problém mít nemusí.
napsal(a):
Aha, tak mou fenu by nějaký míč rozhodně nebral, s tou miskou s jídlem - no to nevím.
Jinak my kromě zůstaň máme "tady buď". S povelem "čekej" mám špatnou zkušenost od dřívějšího psa. Uměla perfektně čekat a "čekala" i když měla štěkat. Byla to docela dřina štěkání na povel pak naučit, velmi způsobně čekala s výrazem "co chceš? čekám ".
Ale to může být dané jen mou výslovností a nikdo jiný s tím problém mít nemusí.
Byl v ní párek a sušené rybičky, a ještě to do toho dávali tak, aby to každý pes viděl
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
anonymx
napsal(a):
No, to by moc neuspěl... já na psy mluvím převážně chorvatsky, takže česky spíš neumí (česky umí jen takový jako zmiz, uhni... ale povely jako takové dávám v chorvatštině (vyjma bělouše, se kterým se chystám na zkoušky, na něj mluvím i tak i tak). Tedy psiska neví, co je česky k noze.
S tim, kdo psa odváže... taky kluci na cvičáku machrovali, jak odvedou každého psa. No, byla sem ráda, že měl pastevec měl koš...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No, to by moc neuspěl... já na psy mluvím převážně chorvatsky, takže česky spíš neumí (česky umí jen takový jako zmiz, uhni... ale povely jako takové dávám v chorvatštině (vyjma bělouše, se kterým se chystám na zkoušky, na něj mluvím i tak i tak). Tedy psiska neví, co je česky k noze.
S tim, kdo psa odváže... taky kluci na cvičáku machrovali, jak odvedou každého psa. No, byla sem ráda, že měl pastevec měl koš...
Já si taky myslím, že je to o povaze psa, že ne každý pes se nechá odvázat a nepůjde s cizím člověkem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
marcelaamax
napsal(a):
Já si taky myslím, že je to o povaze psa, že ne každý pes se nechá odvázat a nepůjde s cizím člověkem.
Taky si myslím...
S mým berňákem taky nikdo neodešel...
Zase pletete chování, které spolu absolutně nesouvisí.
1/ pes poslechne i cizí osobu - ano, pokud je to pes vycvičený, povel provádí spolehlivě a dotyčný jej dá stejnou nebo podobnou intonací jako ho dává psovod - 99% ano.
2/ Pes necvičený - nedotčený výcvikem - dle povahy i plemene - výchovy - manipulovatelný cizí osobou - specifické.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
anonymx
napsal(a):
Zase pletete chování, které spolu absolutně nesouvisí.
1/ pes poslechne i cizí osobu - ano, pokud je to pes vycvičený, povel provádí spolehlivě a dotyčný jej dá stejnou nebo podobnou intonací jako ho dává psovod - 99% ano.
2/ Pes necvičený - nedotčený výcvikem - dle povahy i plemene - výchovy - manipulovatelný cizí osobou - specifické.
Takhle, jak si to napsala, to zní, jak kdyby byli psiska jen cvičitelní - tedy musí poslechnout druhého a pak necvičitelní - tedy neposlouchaj nikoho...
Spíš bych to napsala jinak...
1) psiska - služebního typu - zvyklí střídat psovody (logicky je pak potřeba aby braly povely i od jiných)
2) psiska - neslužebního typu - tedy výcvikem dotčení, ale pouze po boku jednoho psovoda, nemajíc ambice poslouchat druhé...
3) psiska výcvikem nedotčení - viz psiska řvoucí a zmýtající se na jojech... aj.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
anonymx
napsal(a):
Ještě bych to upřesnila:
1/ + 2/ psiska cvičící dle zkušebních řádů - tedy daná povelová technika.
vidíš, že se shodnem
milannn
napsal(a):
Nebude.
Pěkně napsané .
Taky už vidím toho dobráka který mi odvádí pastevce , nebo mu někdo cizí nebo známý dává povely .
anonymx
napsal(a):
Pro méně chapave: a vas pastevec cvici podle ktereho ZR?
A pokud by někdo cvičil s pastevcem podle ZR (určitě se někdo takový najde), tak myslíte, že jen tím, že cvičí podle nějakého ZR tak poslechne i cizího?
Teď jsem si vzpomněla na známou co má boerboela (sice to není pastevec), cvičí s ním podle ZR, připravují se na zkoušky, ale myslím, že zrovna ten pes by cizího také neposlechl.
Podle mě je úplně jedno, jestli pes cvičí podle ZR nebo ne, podle mě to záleží jen na povaze psa.

marcelaamax
napsal(a):
A pokud by někdo cvičil s pastevcem podle ZR (určitě se někdo takový najde), tak myslíte, že jen tím, že cvičí podle nějakého ZR tak poslechne i cizího?
Teď jsem si vzpomněla na známou co má boerboela (sice to není pastevec), cvičí s ním podle ZR, připravují se na zkoušky, ale myslím, že zrovna ten pes by cizího také neposlechl.
Podle mě je úplně jedno, jestli pes cvičí podle ZR nebo ne, podle mě to záleží jen na povaze psa.
marcelaamax
napsal(a):
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2
anonymx
napsal(a):
Pro méně chapave: a vas pastevec cvici podle ktereho ZR?
Znám osobně šarplanince... Sic je jeden v republice, ale znám...
Iliena
napsal(a):
Já takhle po celém dopoledni v neděli na cvičáku, za sebou 3 výcvikové hodiny školičky pro štěňata, po dešti, bahnem plně obalená, jsem zjistila, že se potřebuji nutně stavit v Globusu pro něco, co doma chybělo. Přece nepojedu se 15 km převléknout a zase zpět a zas domů, ne? Obchodem jsem prosvištěla, věděla jsem, co potřebuji koupit. Po celou dobu nákupu jsem byla ve vzdálenosti cca 5 m následována místním šerifem, který ze mě nespustil podezřívavé oko. Když mě u kasy pozdravila slečna:"Jé, dobrý den paní učitelko, byla jste na cvičáku?", šerif se zakuckal smíchy a ukončil sledování.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Znám osobně šarplanince... Sic je jeden v republice, ale znám...
Já mám s fenou šarplanince složené ZOPky, byla připravená na BH, ale kvůli hárání jsme to odložily a pak už se k tomu nevrátily. Určitě neposlechne nikoho jiného než mě, doma rodinu pouze na nutné povely - na místo, uhni a fuj. Úžasná práce, co fena jednou naučí, to si pamatuje i bez opakování. To učení jde pomaleji a dá to vymýšlení, on totiž pastevec nebude prostě dělat 10x za sebou sedni lehni vstaň apod. Při vydání stejného povelu potřetí se vám dostane takového pohledu, že se málem začnete omlouvat. Fakt je ten, že teď už se "nudím" při výcviku "snadnějšího" plemena.
marcelaamax
napsal(a):
No a hlavně - psa cvičím, aby poslechl mě a mé nejbližší. Osobně nechci, aby poslechl někoho jiného /vyzkoušeno shodou okolností záměrně zrovna nedávno s naším mlaďasem a byla jsem ráda, že neposlechl/. Pes nemá co poslouchat někoho cizího. Je to pak dost nebezpečný pro něj i pro mě. Ale hlavně pro něj.

Zrzavci
napsal(a):
No a hlavně - psa cvičím, aby poslechl mě a mé nejbližší. Osobně nechci, aby poslechl někoho jiného /vyzkoušeno shodou okolností záměrně zrovna nedávno s naším mlaďasem a byla jsem ráda, že neposlechl/. Pes nemá co poslouchat někoho cizího. Je to pak dost nebezpečný pro něj i pro mě. Ale hlavně pro něj.
Přesně, třeba jako ten Akim...
napsal(a):
Přesně, třeba jako ten Akim...
uvázanej pes má menší šance - mlaďas by se vzpínal, ale do konfliktu by nešel. Hrozná představa. No já osobně psy u obchodu nenechávám. S jedinou výjimkou - cvičná zastávka u mého řezníka, kdy mají oba odložení a já je na vteřinu nepustím přes sklo z očí. U řezníka vědí, že jde o cvičení, takže přijdu, na nikoho se nedívám a objednávám, či jen vyzvedávám /zpravidla pajšl pro čoklidy/. Kus točeňáku už ukrajují sami, vědí, že je to odměna za to, že se psi nehnou. I placení probíhá "bezkontaktně" - položím peníze na pult a aniž bych se koukala, beru si drobné zpět. Představa, že mi je někdo odvede a bůhví co s nima podniká, je pro mě příšerná.