Krytí, březost, porod - vaše zkušenosti

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Kacis

7.3.2016 16:44
Kacis

XXX.XXX.83.191

Ahoj, budu poprvé kryt svou fenu...hodně čtu ale vše je jen teorie a má zajímá na co si dat pozor a zkušenosti vás ostatních ohledně porodu, výživy atd. Díky moc.

Neregistrovaný uživatel

7.3.2016 20:43
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

Kacis napsal(a):
Ahoj, budu poprvé kryt svou fenu...hodně čtu ale vše je jen teorie a má zajímá na co si dat pozor a zkušenosti vás ostatních ohledně porodu, výživy atd. Díky moc.

Na tvé otázky ti jistě rád odpoví poradce chovu, popřípadě chovatel tvé feny... Stejně tak si u nich můžeš vyžádat na poprvé pomoc.
V opačném případě se na krytí vyprdni...

7.3.2016 23:14
conaf

XXX.XXX.25.154

Kacis napsal(a):

Ráda s čímkoliv poradím, ale chce to spíše nějaké konkrétní otázky... Na spoustu věcí lze najít odpovědi ve článcích na internetu nebo v knihách.

8.3.2016 08:00
Dasvo

XXX.XXX.101.12

V literatuře a na internetu jsou tisíce příspěvků na toto téma! nebuďte líná a hledejte a čtěte. každý porod je jiný a nikdo Vám nedá naprosto přesný obecný návod. nejlepší je být připraven na všechny eventuality. nebo aspoň na co nejvíc eventualit. smajlík

8.3.2016 11:00
mgtka

XXX.XXX.92.43

Pridam se se svou otazkou. Opakujete po nejake dobe sono? My mame 28 den potvrzeno, ale neslo prcky presne spocitat.

8.3.2016 12:29
conaf

XXX.XXX.25.154

mgtka napsal(a):
Pridam se se svou otazkou. Opakujete po nejake dobe sono? My mame 28 den potvrzeno, ale neslo prcky presne spocitat.

Později už nepůjdou spočítat vůbec. ;)
Pokud je vše ok, sono neopakuji.

8.3.2016 12:40
lev

XXX.XXX.253.186

Sono vám nikdy nedá 100% počet. Plody se překrývají. Mezi 21. a 23. dnem, za předpokladu, že fena zabřezla v den krytí a nikoliv pár dnů později, se dá počet na 80% určit, ale musí to být dobré sono a dobrý vet.

8.3.2016 15:00
katkaa1

XXX.XXX.43.146

Dasvo napsal(a):
V literatuře a na internetu jsou tisíce příspěvků na toto téma! nebuďte líná a hledejte a čtěte. každý porod je jiný a nikdo Vám nedá naprosto přesný obecný návod. nejlepší je být připraven na všechny eventuality. nebo aspoň na co nejvíc eventualit. smajlík

A mať po ruke niekoho skúseného kto mi na 100% zdvihne telefón ak to budem potrebovať

Neregistrovaný uživatel

8.3.2016 15:05
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.15.2

mgtka napsal(a):

Prcky přesně nespočítáš, jsou většinou v zákrytu... Pokud už máš potvrzeno, tak se těš, ale další sono je dle mě zbytečné - už tam neuvidíš vůbec nic

8.3.2016 15:11
mgtka

XXX.XXX.22.71

Děkuji, už budu muset zahájit přípravy a shánění všeho potřebného, nejvíce se zatím obávám toho, že nepoznám, kdy už se to chystá a odejdu do práce.
Sice prý 95% porodů je naprosto OK a nepotřebují zásahu člověka, ale víte jak to je, navíc mám prvotelku:).

8.3.2016 15:29
kiko

XXX.XXX.225.98

Já si okolo termínu porodu beru dovolenou. Ono sice třeba zásah člověka potřebný nebude, ale stejně fenku nemůžeš nechat úplně bez dozoru. A to, že fenka rodí sama přece neznamená, že člověčí ruka nebude potřeba, někdo musí štěnda zvážit, dát mašle, atd.Teda dle mého názoru.

8.3.2016 16:08
conaf

XXX.XXX.25.154

mgtka napsal(a):
Děkuji, už budu muset zahájit přípravy a shánění všeho potřebného, nejvíce se zatím obávám toho, že nepoznám, kdy už se to chystá a odejdu do práce.
Sice prý 95% porodů je naprosto OK a nepotřebují zásahu člověka, ale víte jak to je, navíc mám prvotelku:).

No, často se nějaký ten zásah člověka hodí, hlavně prvničky často moc nevědí co mají dělat a třeba při překousávání pupeční šňůry jsou schopny udělat štěněti kýlu...
Mimo jiné potřebné věci - nezapomeňte si domluvit veterináře, ke kterému bude moct v případě potřeby okamžitě dojet i o půlnoci.

8.3.2016 17:14
mgtka

XXX.XXX.22.71

Však právě, rozhodně bych ji nenechala samotnou. Asi poprosím kolegu v práci, že bych si na kritický týden přehodila směnu, aby byl doma pořád někdo (krom možná hodinky a půl, kdy střídáme s přítelem směny), kliniku s nonstop pohotovostí (po telefonátu) máme asi 15km.
Můžu se ještě zeptat, kdy si berete na štěnda dovču? Mám v práci domluveno že až budou, budu celý první týden doma i když jsem se tady ve starších diskuzích dočetla, že ty první dny prý člověka potřeba není. Jedná se o malé plemeno +- 6 prcků.

Kacis

8.3.2016 18:07
Kacis

XXX.XXX.83.191

Jde mi o to, jestli si pamatujete na svou první zkušenost a jak to probíhalo, čím jste krmili atd...
Na netu je hodně článků ale praxe je holt jiná.

8.3.2016 20:51
Dasvo

XXX.XXX.83.28

mgtka napsal(a):
Však právě, rozhodně bych ji nenechala samotnou. Asi poprosím kolegu v práci, že bych si na kritický týden přehodila směnu, aby byl doma pořád někdo (krom možná hodinky a půl, kdy střídáme s přítelem směny), kliniku s nonstop pohotovostí (po telefonátu) máme asi 15km.
Můžu se ještě zeptat, kdy si berete na štěnda dovču? Mám v práci domluveno že až budou, budu celý první týden doma i když jsem se tady ve starších diskuzích dočetla, že ty první dny prý člověka potřeba není. Jedná se o malé plemeno +- 6 prcků.

Vy chcete říct, že nemáte naplánovanou dovolenou na termín okolo porodu? To bych si teda nelajsnul. Feny kolem porodu vždycky hlídáme a pořád s nimi někdo je od nějakého cca 58.- 60. dne. To samé pak se štěňaty - někdo je neustále po ruce první dva týdny. V žádném případě bych si nedovolil nechat prvničku samotnou! Nikdy a ani náhodou! ale mám plemeno náročnější na odchov, to je fakt.

8.3.2016 21:23
conie

XXX.XXX.206.202

mgtka napsal(a):

Dovolenou okolo porodu + první týden, pak si zajistit volno nebo střídání od 4.týdne - krmení, úklid. Pokud je vše OK, tak stačí mít zajištěnou kontrolu po max 4 hodinách, i když já mám u štěňat téměř stále někoho.

8.3.2016 21:26
mgtka

XXX.XXX.22.71

Buďte v klidu, samozřejmě že když to bude na spadnutí tak zůstanu doma, ptám se jen na zkušenosti pracujících. Dovolenou neplánuju, prostě nadřízenému zavolám, že nepřijdu a je.
Abych nevyčerpala všechnu dovolenou mám možnost si přehodit směnu (jelikož máme s přítelem stejné šichty, byla by možnost si ty směny "rozhodit"), aby fenka nebyla sama doma. Nikde jsem nenapsala, že bude na porod sama.

9.3.2016 11:34
surika

XXX.XXX.36.3

mgtka napsal(a):
Buďte v klidu, samozřejmě že když to bude na spadnutí tak zůstanu doma, ptám se jen na zkušenosti pracujících. Dovolenou neplánuju, prostě nadřízenému zavolám, že nepřijdu a je.
Abych nevyčerpala všechnu dovolenou mám možnost si přehodit směnu (jelikož máme s přítelem stejné šichty, byla by možnost si ty směny "rozhodit"), aby fenka nebyla sama doma. Nikde jsem nenapsala, že bude na porod sama.

Co vím od našich chovatelů, tak si také střídali směny, aby byl pořád někdo doma a po porodu už měli volno. Vzít si dovolenou ještě před narozením prcků asi není nejlepší nápad, abyste si ji všechnu nevybrala předem a pak jste ji neměla pro štěňata, když budou růst. Porod navíc může přijít dřív i o hodně později, takže se špatně odhaduje, kdy už být s fenou doma a zároveň nepromarnit třeba dva týdny.

Já naštěstí dělám z domova, takže pokud se nám za pár dní potvrdí úspěšnost krytí (nyní je to 19. den), tak bude mít naše fena neustálý dozor.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.3.2016 12:30
Uživatel s deaktivovaným účtem

Co si pamatuju nas prvni vrh, je to skorem 30 let. Internet nebyl, knizky jen snad 3. Tenkrat nejlepsi bylo Nemoci psu a 400 rad pre milovnikov psov. Dneska kdyz ji s nostalgii otevru, hodne rad je spis smesnych. Kazdopadne me chyby a postrehy:
Prvnimu stendu jsem marne "kulatou stranou nuzek prestrihavala plodove obaly nejlepe ve stopu (mezi ocima)" pac tam zadne nebyly, z obalu se stene dostalo uz behem pruchodu porod.cestama
Podvazovani pup.snury niti se taky nekonalo, fena si i jeji prekousani zajistila sama
V knihach take zduraznovali teplo pro stenda. Tak chudak fena mela porodni bednu prehozenou dekou a uvnitr jeste naplno svitila 100W zarovka. Dokud me zpet neovanul zavan selskeho rozumu a nedoslo mi, ze fenu takhle uvarim.
Tenkrat jsem jeste mela milimetrovej papir a zakreslovala denne prirustek vahy
Za nas se pak jeste na prednich strihaly paty prsty na prednich, coz uz se dnes nedela a u zivejsich jedincu je pak problem. Na to jsem si ale netroufala, to prijel chovatel me feny
Jinak se mi jednou stalo, ze jsem si oznacovala barevne jen vybranna stenata z dvojic, ktera by se dala zamenit. Jednou se to vymstilo, kdyz ti stene ztratilo. Tak bud oznacovat vsechny, nebo jsem to jistila vystrinutim srsti na urcitem miste.
Stenda staci vazit a obcas hodit oko, ale fenu bych hlidala vic, prijem potravy(jsou prvorodicky, co se radsi nenazerou, nez aby opustily stenda), prijem tekutin (jednou mi jedna fena pila opravdu moc (temer trojnasobek), po dvou dnech jsme ji vzali k vetovi a ony ji selhavaly ledviny!), nezkusenej by to mohl podcenit a hodit to na kojeni. Ikdyz nerikam, ze je to castej problem, jen proste fenu pohlidejte.
Samozrejmosti je vet na telefonu. Nepodcenovat, radsi volat kvuli blbosti a pak vetovi pri navsteve dat neco na kafe, nez abyste neco podelali.Jednou jsme takhle operovali yorksirici, kterou majitele privezli az po 2 dnech tlaceni. Fena slepena trusem, plodovou vodou, krvi... Bohuzel velke stene ucpalo porodni cesty, tak zbytek byl mrtvej, fena vycerpana, prisla o delohu, tri dny hospitalizace nez jsme ji tomu s kosou ukradli. Majitele samozrejme nechteli obtezovat..
Takze radsi otravovat nez pak brecet.
Mnoho veci mi prijde samozrejmych, ale nikdy jsem je na netu nehledala, tak nevim, zda o nich vite. Zakladem ale asi bude ten nonstop vet

Kacis

10.3.2016 11:20
Kacis

XXX.XXX.27.59

Dekuju o to přesně mi jde.

15.3.2016 13:14
mgtka

XXX.XXX.22.71

Co si prosím myslíte o tomto článku?
Přijde mi, že fena ani nedostane možnost se sama o prcky postarat.
http://www.denajwen-bolognese.cz/denajwen-porod.htm
Přímo o kavalírech jsem žádný takový článek zatím nenašla.

15.3.2016 14:10
aj

XXX.XXX.5.173

mgtka napsal(a):
Co si prosím myslíte o tomto článku?
Přijde mi, že fena ani nedostane možnost se sama o prcky postarat.
http://www.denajwen-bolognese.cz/denajwen-porod.htm
Přímo o kavalírech jsem žádný takový článek zatím nenašla.

Já si nemyslím, že by tam bylo principiálně něco nesprávně. O pomoci feně je napsané, že ji lze poskytnout, z čehož odvozuji, že není vždy nutná. Tu přípravu má popsanou poměrně detailně, ale vždy je lepší být připraven na nejhorší a doufat v nejlepší. Myslím, že hlavně začátečníkovi to může takový podrobný popis i s fotodokumentací pomoct.

Přidejte reakci

Přidat smajlík