VENULEE
napsal(a):
Mého psa dnes napadl volně pobýhající JRT. Po prohlédnutí má ten můj jednu ranku na hřbetu. Mám s ním jet k veterináři? S majitelem jsem mluvila pes je prý naočkovaný atd...
Můj vypadá v celku dobře je trochu otřesený ale jinak žere přináší míček a hraje si.
Urcite, jelikoz na psich zubech je spousty bakterii, rana je infikovana, casto se vytvori tzv.kapsa ve ktere se hromadi hnis, takze je treba ranu radne osetrit, dezinfikovat, ev.zadrenovat, ci nasadit ATB. Takze veterina!
VENULEE
napsal(a):
Mého psa dnes napadl volně pobýhající JRT. Po prohlédnutí má ten můj jednu ranku na hřbetu. Mám s ním jet k veterináři? S majitelem jsem mluvila pes je prý naočkovaný atd...
Můj vypadá v celku dobře je trochu otřesený ale jinak žere přináší míček a hraje si.
To musíte nejlépe vědět Vy. Ale pokud by došlo třeba k vnitřnímu zranění, tak to samozřejmě nebezpečné být může a nevím, jak jste se domluvila s majitelem JRT. Měl by Vám veta zacvakat!
Aliens_II
napsal(a):
Já jen taky dotaz. Poškrábala se mi při hře o lavičku. No jelikož na sobě nic nemá, tak to je docela dost odřené, má to ve slabinách. Myslím, že to můžu nechat tak, ne? Pročistit to a bude to dobré.
To bude dobré, berte to jako sám u sebe. Mrkněte, jestli tam nemá třísku nebo tak něco. Pokud to mermomocně chcete desinfikovat, dokoručuji betadine.
I když já teda psa taky řeším víc než sebe, ode mě to zrovna sedí
Onehdá v rámci záchrany mě kousl malý pes, docela se trefil, takže dost krve, velký otok, resp. prokrvácelo mi to do podkoží, sama jsem si to vydrenovala, dobrý, akorát mi poškodil trochu chrupavku, tak mám na jednom místě takovou blbou bolestivou hrčku, kterou teď v rámci dovolené budu řešit. Pro mýho psa by snad musela přijet sanita, měl by aspoň tři stehy, léky proti otoku, atb, a dožadovala bych se přeočkování proti tetanu a doma teplé jídlo 3x denně a aby s ním furt někdi byl, kdyby náhodou, že. (S nadsázkou).
Uživatel s deaktivovaným účtem

tapina
napsal(a):
Onehdá v rámci záchrany mě kousl malý pes, docela se trefil, takže dost krve, velký otok, resp. prokrvácelo mi to do podkoží, sama jsem si to vydrenovala, dobrý, akorát mi poškodil trochu chrupavku, tak mám na jednom místě takovou blbou bolestivou hrčku, kterou teď v rámci dovolené budu řešit. Pro mýho psa by snad musela přijet sanita, měl by aspoň tři stehy, léky proti otoku, atb, a dožadovala bych se přeočkování proti tetanu a doma teplé jídlo 3x denně a aby s ním furt někdi byl, kdyby náhodou, že. (S nadsázkou).
Nemám slov, tak jen
Úplně to chápu. Když já, neřekl bych, že jsem opatrný, ale tak. Je to nové pro mě a dost mám respekt kvůli tomu, že nemá nic, co by ji až tak chránilo. Srst krátká, podvozek je téměř, či zcela holý, všecko je vidět. A každá potencionální rána je téměř vždy otevřená.
Je to trdlo no, tak si zbytečně dělám starosti.

Aliens_II
napsal(a):
Úplně to chápu. Když já, neřekl bych, že jsem opatrný, ale tak. Je to nové pro mě a dost mám respekt kvůli tomu, že nemá nic, co by ji až tak chránilo. Srst krátká, podvozek je téměř, či zcela holý, všecko je vidět. A každá potencionální rána je téměř vždy otevřená.
Je to trdlo no, tak si zbytečně dělám starosti.
Také se o všechno hrozně bojím, jsou to přece naše poklady. když si nejsem jistá a to je skoro pořád, jdu k vetce...ona mi nevynadá a řekne no jo to nic, něčím to poleje, zahlásí ty si ňáká citlivka ty naše bojový plemeno, dostaneme pamlsek a jdem. radši se zeptám no.
chrti mají tenkou kůži prej.
VENULEE
napsal(a):
Sledujte svého psa, osahejte jemně ránu a její okolí a když bude okolí citlivé, jděte raději k vetovi. Ostříhejte chlupy kolem rány, pořádně jí vypláchněte 10% roztokem betadine a fýzáku, pokud možno, pokud ne, tak čisté vody. Vyplachujte několikrát denně a dbejte, aby se rána hned nezavřela. Pro klid duše udělejte občas test - zvedněte psovi pysk a lehce mu zatačte na dáseň. Ta zbělá a počítejte, jak rychle se dostane zpět do růžové barvy. Jestli to bude déle než 30 vteřin, jděte ihned k vetovi. Pokud pes dostane horečku, jděte také k vetovi bez váhání.

tapina
napsal(a):
No lépe bych to neřekla...
Psi nejsou tak choulostiví, ani na ty bakterie, jako to z nich děláte Opravdu někdy valím oči, jak jste všichni cimprlich..Sama k doktorovi nejdu s ničím, jediné s čím jsem byla, když jsem si plotostřihem postříhala tři prsty včetně palce, kde bohužel i trochu chytl šlachu. Doteď lituju, že jsem to nezkusila jako vždy pořešit sama, páč, prsty šité, palec stejně napůl necitlivý...tak bych to zvládla i s leukoplastí stejně Pes byl pokousaný několikrát(ne porvaný) vždycky jen dírky(má hustou srst) protrhlé ucho, jazyk, čumec. Vždycky stačilo jen polít Betadinou, případně do stříkačky nabrat a pod tlakem dírku vystříknout, nikdy žádné zahnisání či podobně. Dokud se to nezkomplikuje, ani by mne nenapadlo jet s tím na veterinu, taky nejdu s každým propíchnutým prstem a že to v zahradě mám téměř denně...

No musím zaklepat...že od urazu mé NO cca v roce 1992 (napíchla se tlamou na klacek) se nám úrazy vyhýbají, já nejsem odborník, takže kdybych to nebyla schopná posoudit sama, pro jistotu bych volala vetovi (je to kamarád) a on by mi rovnou řekl jestli co s tím mám dělat...
lesnížínka
napsal(a):
Byli jste na té veterině? To modré je co? Tohle není jen dírka od zubu(nebo blbě vidím) to by snad bylo od šavlozubého tygra Je to větší, bylo to i roztržené?(fakt to blbě vidím).
Ano byli :) je to špatně vidět
Prý ani na šití. To modré :) řekla bych že nějaká desinfekce a aby se rána zacelila. Opravdu jsem moc nevnímala. Dostal antibiotika a proti stresu, protože ten ho sebral asi nejvíc.
Psa většinou až tak extra neřeším, případné ranky z lesa apod. vždy stačilo vystříhat a vydesinfikovat, ale zrovna celkem drobné kousnutí ( vyčištěné a prolité betadinou) u něj skončilo ošklivým zánětem a nakonec u veta a na ATB skončil. Když kousnul cizí pes mě, taky mi to měsíc hnisalo.. Takže zrovna kousnutí bych nepodceňovala...

Kousné rány nejsou nic hezkého, zvlášť právě když je to dírka, která se zavře. Vždycky je potřeba hledat "protizub". Ranka na povrchu může být malá, ale hluboká a to, co je uvnitř, to je nebezpečné - hlavně u chlupatých psů to není patrné.

VENULEE
napsal(a):
Ano byli :) je to špatně vidět
Prý ani na šití. To modré :) řekla bych že nějaká desinfekce a aby se rána zacelila. Opravdu jsem moc nevnímala. Dostal antibiotika a proti stresu, protože ten ho sebral asi nejvíc.
Aby se rána zacelila? Nejsem veterinář, ale psa jsem měla pokousaného už několikrát. U kousnutí je nejdůležitější právě to, aby se rána hned nezavřela. Naopak je důležité udržovat ji otevřenou a pravidelně kapsu pod kůží vyplachovat betadinou. Až když se vyhojí kapsa a zaroste, tak nechat zarůst i ránu po zubu. Snažit se nechat zahojit povrchovou ránu hned, je to nejhorší, co můžete udělat.
napsal(a):
Aby se rána zacelila? Nejsem veterinář, ale psa jsem měla pokousaného už několikrát. U kousnutí je nejdůležitější právě to, aby se rána hned nezavřela. Naopak je důležité udržovat ji otevřenou a pravidelně kapsu pod kůží vyplachovat betadinou. Až když se vyhojí kapsa a zaroste, tak nechat zarůst i ránu po zubu. Snažit se nechat zahojit povrchovou ránu hned, je to nejhorší, co můžete udělat.
Já řekla že nevím. Už jsme byli dnes podruhé u vet a prý se to krásně hojí. Tak to nejspíš byla desinfekce :).

To bude зеленка.
Lexaurin
napsal(a):
To neni Novikov, ten ranu neprostupne uzavre, muj pes s tim byl nastrikany po operaci take, pripomina mi to spise Chlorophyl, ktery se na hojeni ran dava.Veterinar to nazval proste "dezinfekce"
:D mě to také tak bylo řečeno. Tak nebo tak už jsme z nejhoršího snad venku.

fikovnice
napsal(a):

fikovnice
napsal(a):
Pořád přemýšlím jak jste tam tu azbuku nacpala . Ale já s tímto stoletým noťasem až tak neumím...
Jelikož ji normálně používám a píšu z mobilu, takže ji mam i s "druhou" azbukou normálně nastavenou.

fikovnice
napsal(a):
Pořád přemýšlím jak jste tam tu azbuku nacpala . Ale já s tímto stoletým noťasem až tak neumím...
Google překladač.)
když se nechce do ovl.panelů.
Lexaurin
napsal(a):
To neni Novikov, ten ranu neprostupne uzavre, muj pes s tim byl nastrikany po operaci take, pripomina mi to spise Chlorophyl, ktery se na hojeni ran dava.Veterinar to nazval proste "dezinfekce"
Já mám novikov celkem ráda, nepřijde mi, že by to bylo tak tragické. Nicméně jsem si vzpomněla, že ještě cosi podobného se dávalo veterinárně, bejkům, ale chlorofyl to nebyl, ani novikov. Je to tajem nebo jak psáno dál
tapina
napsal(a):
Já mám novikov celkem ráda, nepřijde mi, že by to bylo tak tragické. Nicméně jsem si vzpomněla, že ještě cosi podobného se dávalo veterinárně, bejkům, ale chlorofyl to nebyl, ani novikov. Je to tajem nebo jak psáno dál
Ne tragicke to urco neni , ale v pripade kousne rany, ktera by mela zustat otevrena by bylo jaksi kontraproduktivni ji zaplacnout Novikovem
Lexaurin
napsal(a):
Ne tragicke to urco neni , ale v pripade kousne rany, ktera by mela zustat otevrena by bylo jaksi kontraproduktivni ji zaplacnout Novikovem
Tak zrovna jak já jsem byla pokousaná, tak jsem si to tím novikovem zaplácla a stejně se mi to otevřelo a otevíralo ještě týden. Proti otevírání to pomůže u suché šité rány.
tapina
napsal(a):
Tak zrovna jak já jsem byla pokousaná, tak jsem si to tím novikovem zaplácla a stejně se mi to otevřelo a otevíralo ještě týden. Proti otevírání to pomůže u suché šité rány.
No, co si pamatuji z praxi na chirde, Novikovem jsme potrely ranu vzdy az po vytazeni stehu.
Tak bud jsem masochista a tyran psu nebo nevim. Svoje kousance neresim, vetsinou jsou stejne zpusobene na cvicaku a naplast to vyresi. Dezinfekce obvykle neni. V nejhorsim se použije misto siti a kdyz to občas zacne cervenat tak staci ichtoxyl. U psu, pokud to neni na siti; de facto neresim. Pokud si na to dosáhnou tak jejich jazyk je nejlepsi dezinfekce a pokud ne, tak jen kontrola, v pripade nutnosti vycistim a neresim.
tapina
napsal(a):
Jo, tak to myslím, blbě jsem to napsala.
Nicméně já to patlu všude. Neviděla jste náhodou Moje tlustá řecká svatba - ta scéna s okenou? ;-).
Nevidela , ale videla jsem manzela kdyz hodil sipku z kola .Nasledovala omyti vodou, dezinfekce a nasledne politi Novikovem-vse se odehravalo ve vane Chudak rval jak mimino. Na "ciste" oderky ano, ale na tu kousnou ranu, bych to nedavala prave z duvodu bakterii v rane z psich zubu
anonymx
napsal(a):
Tak bud jsem masochista a tyran psu nebo nevim. Svoje kousance neresim, vetsinou jsou stejne zpusobene na cvicaku a naplast to vyresi. Dezinfekce obvykle neni. V nejhorsim se použije misto siti a kdyz to občas zacne cervenat tak staci ichtoxyl. U psu, pokud to neni na siti; de facto neresim. Pokud si na to dosáhnou tak jejich jazyk je nejlepsi dezinfekce a pokud ne, tak jen kontrola, v pripade nutnosti vycistim a neresim.
Tak já ten svůj kousanec řešila, jak jsem psala, protože jsem měla bouli tak velikosti tenisáku, na ruce, který docela dost potřebuji k práci. Nebyla to vůbec velká rána, ale byla na pravém místě. Ten úlomek chrupavky bych taky ani neřešila, ale v určitých pozicích ruky při práci mě to bolí. Celkově bych řekla, že se nic nestalo.
Psa bych asi řešila podobně, jenomže bych u toho měla větší nervy
Lexaurin
napsal(a):
Nevidela , ale videla jsem manzela kdyz hodil sipku z kola .Nasledovala omyti vodou, dezinfekce a nasledne politi Novikovem-vse se odehravalo ve vane Chudak rval jak mimino. Na "ciste" oderky ano, ale na tu kousnou ranu, bych to nedavala prave z duvodu bakterii v rane z psich zubu
Jo pálí to pekelně.
Na podobné znečištěné rány, třeba když jsem se "píchla" vidlema, je nej Juhászův koktejl - znáte?
tapina
napsal(a):
Jo pálí to pekelně.
Na podobné znečištěné rány, třeba když jsem se "píchla" vidlema, je nej Juhászův koktejl - znáte?
Ze by koktejl ze slivovice, merunkovice a becherovky? .Neco podobneho jsme nalili do babicky kdyz pri ryti v pantoflich! zaryla ryc a do nohy ji vjelo seseknute malini asi 10 cm hluboho

tapina
napsal(a):
Jo pálí to pekelně.
Doufám, že máte aspoň platnou tetanovku a nejste odpůrcem očkování.
Lexaurin
napsal(a):
Ze by koktejl ze slivovice, merunkovice a becherovky? .Neco podobneho jsme nalili do babicky kdyz pri ryti v pantoflich! zaryla ryc a do nohy ji vjelo seseknute malini asi 10 cm hluboho
Tak poetické to není - to bych možná nazvala zemanův koktejl
Je to betadine/jodisol s peroxidem, netřepat, nemíchat ihned stříkačkou pod tlakem vyplachovat.

tapina
napsal(a):
Jasně
Já jsem kdysi nějak vypadla z evidence, měla tetanovku léta prošlou a když mě kousnul kůň, měla jsem docela nahnáno.
napsal(a):
Já jsem kdysi nějak vypadla z evidence, měla tetanovku léta prošlou a když mě kousnul kůň, měla jsem docela nahnáno.
Kdyžtak existuje sérum. No samozřejmě nic, co bych komukoli přála, jen jsem si myslela, že třeba u pracovníků v zemědělství nebo hobby u koní - tam se to docela hlídá, ne?

Já bych asi kousnou ránu nechala ne veterináři. Fena měla kousnou ránu na hřbetě, jen tak o ni vlastně zavadil magor pes, nic moc - jen kvíkla a šla dál. Doma jsem koukla, a v domění, že by to mohl spravit jeden, dva stehy - všeobecně se špatně hojila, tak aby se to nešklebilo - jsem s ní zajela na veterinu. Vet řekl, že šít rozhodně ne, že z toho musí volně vytékat sekret, aby se rána čistila, ale že nahoru to nebude nejlepší. Pinzetou zjistil, že ta rána vede až do stehna a z rány tahal chlupy. Následně konec rány na stehně prořízl, aby se rána mohla čistit tam a vložil dren.
Kdo má zkušenosti, ten si třeba poradí sám, ale jinak i kousnutí, které nevypadá hrozivě, chce ošetření u veterináře.
napsal(a):
Já bych asi kousnou ránu nechala ne veterináři. Fena měla kousnou ránu na hřbetě, jen tak o ni vlastně zavadil magor pes, nic moc - jen kvíkla a šla dál. Doma jsem koukla, a v domění, že by to mohl spravit jeden, dva stehy - všeobecně se špatně hojila, tak aby se to nešklebilo - jsem s ní zajela na veterinu. Vet řekl, že šít rozhodně ne, že z toho musí volně vytékat sekret, aby se rána čistila, ale že nahoru to nebude nejlepší. Pinzetou zjistil, že ta rána vede až do stehna a z rány tahal chlupy. Následně konec rány na stehně prořízl, aby se rána mohla čistit tam a vložil dren.
Kdo má zkušenosti, ten si třeba poradí sám, ale jinak i kousnutí, které nevypadá hrozivě, chce ošetření u veterináře.
Jen tak pro zajímavost, nepamatujete si, jaký to byl drén?

tapina
napsal(a):
Jen tak pro zajímavost, nepamatujete si, jaký to byl drén?
Napuštěná gáza (?). Nebyl všitý, jen vložený, aby se rána nezavřela. Ten sekret jsme i tlačili ven. Nedá se říct vymačkávali, opravdu vytlačovali.
Pak jsme měli ještě podobnou hodně nepříjemnou záležitost s kousnutým starým psem - od feny. Zase, jen tak cvakla, žádná rvačka. Krvavá rána
( spíš ranka) na pleci, trochu krve v chlupech - nic moc. Omyli jsme to a dobrý. Nebylo to dobrý, večer, když jsem ho pohladila po hlavě, cítila jsem pod rukou praskání. Měl nahoře na hlavě ( krku ) protizub, nenápadná rána se hned stáhla, ani nekrvácela a vinou anaerobních bakterií tam vznikal pod kůží plyn ( nevím, jestli to píšu správně - ten plyn tam byl ). Hned jsme jeli na pohotovost pro dren a atb.
napsal(a):
Napuštěná gáza (?). Nebyl všitý, jen vložený, aby se rána nezavřela. Ten sekret jsme i tlačili ven. Nedá se říct vymačkávali, opravdu vytlačovali.
Pak jsme měli ještě podobnou hodně nepříjemnou záležitost s kousnutým starým psem - od feny. Zase, jen tak cvakla, žádná rvačka. Krvavá rána
( spíš ranka) na pleci, trochu krve v chlupech - nic moc. Omyli jsme to a dobrý. Nebylo to dobrý, večer, když jsem ho pohladila po hlavě, cítila jsem pod rukou praskání. Měl nahoře na hlavě ( krku ) protizub, nenápadná rána se hned stáhla, ani nekrvácela a vinou anaerobních bakterií tam vznikal pod kůží plyn ( nevím, jestli to píšu správně - ten plyn tam byl ). Hned jsme jeli na pohotovost pro dren a atb.
Ano, píšete to správně a je to tedy síla.
fikovnice
napsal(a):
Ano, píšete to správně a je to tedy síla.
Když člověk se ani nediví, co psi mají v tlamě za zoologickou. Přesně, pokud bych něco takového viděla, je potřeba okamžitě zasáhnout. Jedná se o vážnou infekci.
Nicméně mohlo by to být i něco úplně jiného (co? kvíz pro fíkovnici ;-)
Ono i pokousání od kočky může mít docela nepěkné následky, aniž by příčinou bylo zranění jako takové. Určité procento koček přenáší bakterii, která i zdravého psa/člověka může na pár týdnů vyřadit z provozu. A to nemluvím o oslabených.
Ale povětšinou se nic nestane, přesto je potřeba myslet na vše.
tapina
napsal(a):
Když člověk se ani nediví, co psi mají v tlamě za zoologickou. Přesně, pokud bych něco takového viděla, je potřeba okamžitě zasáhnout. Jedná se o vážnou infekci.
Ono i pokousání od kočky může mít docela nepěkné následky, aniž by příčinou bylo zranění jako takové. Určité procento koček přenáší bakterii, která i zdravého psa/člověka může na pár týdnů vyřadit z provozu. A to nemluvím o oslabených.
"Nicméně mohlo by to být i něco úplně jiného (co? kvíz pro fíkovnici ;-)..."
Hm, hm, máte na mysli něco málo závažného (na rozdíl třeba od anaerobů)? Jestli ano, tak mi to neprozraďte, zkusím ještě popřemýšlet .
Jinak myslím, že kočky mohou mít v tlamě snad i dvě zoologické.
tapina
napsal(a):
...něco v souvislosti s tím třáskáním, jestli to chápu dobře?
tapina
napsal(a):
Ano, "otok" a třaskání. A je to naprosto neškodné.
No vím, že třaskání dělají klostridiové infekce, ale ty jsou (většinou) nebezpečné. Pak se při kousnutí v případě psa "Orionky" mohl dostat do rány vzduch, a pak...už nevím ... Prostě pořád přemýšlím nad tím, že když je třaskání, tak je tam vzduch (nebo ev. jiný plyn) a na nic nemůžu přijít...
tapina
napsal(a):
A nebo jinak. Samo o sobě je to nezávažné, ale může to provázet jiný závažný stav.
Ježkovy voči, teď čtu Vaše nápovědy a...nic, já mám zatemněno, mně by dnes nepomohl ani přítel na telefonu! Nějaká perforace, já se asi nechám poddat (formou SZ?). Pes "Orionky" měl třaskání na hlavě...to stále také beru v potaz (nebo nemám?).
fikovnice
napsal(a):
Ježkovy voči, teď čtu Vaše nápovědy a...nic, já mám zatemněno, mně by dnes nepomohl ani přítel na telefonu! Nějaká perforace, já se asi nechám poddat (formou SZ?). Pes "Orionky" měl třaskání na hlavě...to stále také beru v potaz (nebo nemám?).
Hlavně na hlavě je to nejmíň závažné. Často iatrogenní. Na hrudníku napŕíklad by to mohlo značit něco velmi závažného. Klidně sz.
Včera mi na Worku zase skočil pes, pro změnu přerostlý labrador(nějaký kříženec) skočil mu na záda a rval ho někde za krkem(naštěstí tam má límec) Utekl holce, která je bohužel trochu na hlavu(ani jsem nevěděla, že ho mají) Šla je rozrážet, tak jsem na ni houknula, ať je nechá, nebo ji ještě některý kousne. Celé to trvalo chvilku, tak půl minuty. Ještě letěli na pomoc dva starší pánové. Holku seřvali(jsou tam ze sousedství) a prý, jestli mému psu nic není. Řekla jsem jim, že snad ne, je chlupáč, ale že se kouknu až doma. Zkoušela jsem, ale v té zimní srsti není vůbec šance. Kdyby to byla jen díra od špičáku, která skoro nekrvácí, nenajdu v žádném případě. Takže teď budu jen víc pozorovat, jestli ho někde něco nebolí, třeba na omak...
Dneska nám pokousal 4měsíční štěně jezevčík. (byl u toho manžel, psa skopnul..mluvil s majitelem, kterej byl asi stejně vyděšenej, že to ten jeho nikdá neudělal). Štěně mám doma, má na hrudníku jakoby sedřeninu, na hlubokou ránu to nevypadá. Ale kulhá! A fňuká... A já taky, páč jsem děsná citlivka. Vet má až zejtra večír...mám řešit hnedle nějakou psí pohotovost či něco takovýho?
lu80
napsal(a):
Dneska nám pokousal 4měsíční štěně jezevčík. (byl u toho manžel, psa skopnul..mluvil s majitelem, kterej byl asi stejně vyděšenej, že to ten jeho nikdá neudělal). Štěně mám doma, má na hrudníku jakoby sedřeninu, na hlubokou ránu to nevypadá. Ale kulhá! A fňuká... A já taky, páč jsem děsná citlivka. Vet má až zejtra večír...mám řešit hnedle nějakou psí pohotovost či něco takovýho?
Ptala jste se, zda měl jezevčík všechna očkování? Pokud ano, máte zpola vyhráno.
Ošetřete dezinfekcí (to určitě víte), popř ostříhat poraněné místo, ať na to vidíte.Chce to teplo, klid, něco dobrého, dále kontrolu, zda pije. Psíka chlácholit, může být ještě v šoku. Není obvyklé, aby dospělec útočil na štěně
A hlídat! Pokud by bylo nějaké neobvyklé chování (potácení, horečka, rychlé dýchání, apod.), doktora vyhledat. Jinak by se mělo štěndo uzdravit normálně, alespoň fyzicky.
Problém by ovšem mohl mít se vztahem k jiným psům. Snad si do dalšího života neodnese nějaké trauma.

lu80
napsal(a):
Pořádně prohlídněte tu nohu, na kterou kulhá, jestli tam není ještě nějaký kousanec.
sisi58
napsal(a):
Ptala jste se, zda měl jezevčík všechna očkování? Pokud ano, máte zpola vyhráno.
Ošetřete dezinfekcí (to určitě víte), popř ostříhat poraněné místo, ať na to vidíte.Chce to teplo, klid, něco dobrého, dále kontrolu, zda pije. Psíka chlácholit, může být ještě v šoku. Není obvyklé, aby dospělec útočil na štěně
A hlídat! Pokud by bylo nějaké neobvyklé chování (potácení, horečka, rychlé dýchání, apod.), doktora vyhledat. Jinak by se mělo štěndo uzdravit normálně, alespoň fyzicky.
Problém by ovšem mohl mít se vztahem k jiným psům. Snad si do dalšího života neodnese nějaké trauma.
Právě, my tady skoro všechny pejsky známe a už vím, kdy dát malou na vodítko atd. Občas se tu najde nějaká nevrlá starší psí dáma, která na ní zavrčí, jakože nemá náladu, ale to mi přijde v pořádku... a vždycky se domluvím s majitelem či majitelkou co a jak. Zatím si se všemi hrála. Ale tenhle pes prostě vyběhl zpoza rohu a vrhnul se na ní! Doufám, že se teď nebude všech pejsků bát...časem bude velká a nerada bych agresivního nerváka. Ach jo! No hlavně aby teď byla v pořádku...
napsal(a):
Pořádně prohlídněte tu nohu, na kterou kulhá, jestli tam není ještě nějaký kousanec.
Nic jiného jsem nenašla, ale popravdě v těch chlupech si nejsem jistá, jestli bych nějakej jenom vpich mohla najít. A ona kňučí i když se jí dotknu třeba na zádech nebo na břiše...je to děsná herečka (nemyslím jen teď...teď má důvod...ale jinak se moc ráda nechá opečovávat když jí kdekoliv píchne a dělá že umírá)...ale chuť k jídlu má a když se přišel pán od toho pejska zeptat jak to vypadá (je z toho chudák taky vykulenej) tak hlídala jak o život. No, teď už s ní nikam nepojedu, vydržíme do zejtra odpoledne a zajdem za vetem. I kdyby mě měl jenom uklidnit. Bojím se, aby neměla načatou nějakou šlachu...
lu80
napsal(a):
Právě, my tady skoro všechny pejsky známe a už vím, kdy dát malou na vodítko atd. Občas se tu najde nějaká nevrlá starší psí dáma, která na ní zavrčí, jakože nemá náladu, ale to mi přijde v pořádku... a vždycky se domluvím s majitelem či majitelkou co a jak. Zatím si se všemi hrála. Ale tenhle pes prostě vyběhl zpoza rohu a vrhnul se na ní! Doufám, že se teď nebude všech pejsků bát...časem bude velká a nerada bych agresivního nerváka. Ach jo! No hlavně aby teď byla v pořádku...
Taky mi na tříměsíční štěně vlítnul pes. Naopak šel rovnou po krku, malá si chuděra lehla na záda, takže by to bylo hned... ale čapla jsem ho za kůži na krku dřív, než stihl stisknout a sjel jí jen po čumáku zubama, kde pak měla pár šrámů, co se zhojily. Visel mi na ruce a páčili mi ho kdovíčím (Vůbec si nějak nevzpomínám, co to kde kdo takhle rychle sebral.), protože se prostě vůbec nedal... A to jsem ještě zachovala "klidu", kolik ho v té situaci zachovat šlo a nesnažila se mu vykroutit.
Že by jí to nějak dramaticky poznamenalo se naštěstí říct nedá. Jen je na cizí psy ostražitá. Jak nějakého zblikne, drží se mi u nohy tak, že stojím mezi ní a psem a čeká, jestli jí ho schválím jako neškodnýho.
Důležité je, aby vy jste se nezačala v přítomnosti neznámých psů bát, aby to nepřevzala od vás, to by mohl být průser. Když budete v klidu vy, myslím, že máte napůl vyhráno.
To její hysterický divadlo bych tipovala na to, že moc dobře ví, že jste cíťa. Někteří psi ze sebe rádi dělají chudinky. Navíc když vidí, že jejich pánečci na to divadlo přistoupí. Abyste si takhle nevychovala hysterku...
Atheira
napsal(a):
Taky mi na tříměsíční štěně vlítnul pes. Naopak šel rovnou po krku, malá si chuděra lehla na záda, takže by to bylo hned... ale čapla jsem ho za kůži na krku dřív, než stihl stisknout a sjel jí jen po čumáku zubama, kde pak měla pár šrámů, co se zhojily. Visel mi na ruce a páčili mi ho kdovíčím (Vůbec si nějak nevzpomínám, co to kde kdo takhle rychle sebral.), protože se prostě vůbec nedal... A to jsem ještě zachovala "klidu", kolik ho v té situaci zachovat šlo a nesnažila se mu vykroutit.
Že by jí to nějak dramaticky poznamenalo se naštěstí říct nedá. Jen je na cizí psy ostražitá. Jak nějakého zblikne, drží se mi u nohy tak, že stojím mezi ní a psem a čeká, jestli jí ho schválím jako neškodnýho.
Důležité je, aby vy jste se nezačala v přítomnosti neznámých psů bát, aby to nepřevzala od vás, to by mohl být průser. Když budete v klidu vy, myslím, že máte napůl vyhráno.
To její hysterický divadlo bych tipovala na to, že moc dobře ví, že jste cíťa. Někteří psi ze sebe rádi dělají chudinky. Navíc když vidí, že jejich pánečci na to divadlo přistoupí. Abyste si takhle nevychovala hysterku...
Nojo. Cíťa já jsem, ale jen na ní...sama na sebe a členy rodiny zdaleka tak ne...asi stárnu a měknu , ale vím o tom a snažím se ovládat, protože hysterku bych si vychovala nerada. Já u toho útoku nebyla, byl tam muž. Já tedy respekt ze psů mám...ale když jsem s ní, tak funguje nějakej mateřskej instinkt či co a strach nemám a vím že bych jí taky bránila proti komukoliv. Kdyby to u nás dopadlo jak s tou Vaší, tak by to bylo jedině dobře... Zatím se tedy ale trošku obávám, protože na tu nohu (na tý jsem ale nic nenašla) fakt nechce došlápnout plnou vahou...tak doufám, že jí jen trochu bolí jak se napínají svaly na tom hrudníku co má ten škrábanec
lu80
napsal(a):
Nojo. Cíťa já jsem, ale jen na ní...sama na sebe a členy rodiny zdaleka tak ne...asi stárnu a měknu , ale vím o tom a snažím se ovládat, protože hysterku bych si vychovala nerada. Já u toho útoku nebyla, byl tam muž. Já tedy respekt ze psů mám...ale když jsem s ní, tak funguje nějakej mateřskej instinkt či co a strach nemám a vím že bych jí taky bránila proti komukoliv. Kdyby to u nás dopadlo jak s tou Vaší, tak by to bylo jedině dobře... Zatím se tedy ale trošku obávám, protože na tu nohu (na tý jsem ale nic nenašla) fakt nechce došlápnout plnou vahou...tak doufám, že jí jen trochu bolí jak se napínají svaly na tom hrudníku co má ten škrábanec
Já bych se trochu obávala a na tu vet.zítra zašla.
Také mám zkušenost, že mě na 4měsíční štěndo vlítla dospělá fena (pravda ne jezevčík, ale bulík) a také nemohla na nohu. Na veterině si ji nechali 4 dny - neb právě byla obava nejen o vazy a šlachy... Nakonec dobrý.
Když dospěla tak tuhle konkrétní fenu totálně nenáviděla.
bhk
napsal(a):
Já bych se trochu obávala a na tu vet.zítra zašla.
Také mám zkušenost, že mě na 4měsíční štěndo vlítla dospělá fena (pravda ne jezevčík, ale bulík) a také nemohla na nohu. Na veterině si ji nechali 4 dny - neb právě byla obava nejen o vazy a šlachy... Nakonec dobrý.
Když dospěla tak tuhle konkrétní fenu totálně nenáviděla.
Já tam zítra půjdu, to je jasný. A co ta Vaše s ostatními psy?
lu80
napsal(a):
Já tam zítra půjdu, to je jasný. A co ta Vaše s ostatními psy?
Štěndům nikdy neublížila ani našim ani cizím - ba naopak, byla při výchově nápomocná..
Tuhle konkrétní fenu, která ji napadla by fakt, ale zabila kdyby mohla (bydlela tehdy ve vedlejším vchodě)
S ostatníma - sedl ji málokdo, ale neůtočila pokud druhý nebyl příliš drzí.
Bude se to možná zdát divné, ale byla to velmi vyrovnaná, chytrá fena, zlatíčko..
Zemřela loni v létě a záležitost je tedy stará cca14let.
Myslím, že s kouslým vazem nebo šlachou stejně vet nic neudělá, chce to prostě čas. Bolet to bolí, sama mám podobné úrazy buď od nářadí nebo psů poměrně často. Uvidíte zítra, ale myslím, že se to v klidu zlepší. Zdá se mi, že před časem tu byl někde podobný dotaz a už druhý den to bylo lepší, ne-li dobré. A co bych nedělala...určitě bych psa nijak nechlácholila(myslím po tom incidentu) nelitovala, prostě nedramatizovala. No tak se stalo, jsou to psi(samozřejmě je jiná věc, kdyby byl pes ošklivě dorvaný) Řeknu: to nic, pejsek je protiva, tak s ním už nebudem kámošit...a tím to hasne. Doma nanejvýš: ukaž, neudělal ti tady bolko...no trošku, tak na to dáme vodičku(Betadinu ) a dobrý, už je to v pořádku. Tímto přístupem jsem si vychovala psy, co podobné incidenty zvládají v klidu a s přehledem a ne uřvané, vyklepané hysterky.
Tak se to tedy moc nelepší...Malá pořád spí, moc nejeví zájem o okolí (tedy vyjma jídla, to by ale snad musela bejt napůl mrtvá, aby s ní nehnul kousek masa). Když mění polohu, tak řve. Pajdá pořádně, na nožku došlapuje jen zlehka. Ranka je opravdu jen povrchový škrábanec a nikde nic jinýho nemá. Tak teď nevím, nejspíš má někde zmáčklýho nebo nataženýho něco vevnitř- jakoby rameno. Nohu si klidně prohmatat nechá, takže přímo packa je v pohodě. Šli jsme pár metrů ven vyvenčit, zaplaťbůh z tý branky ven klidně vyjde...i když hodně opatrně. Ale jak někde něco štěkne, má zásek. Ani nevím, jestli jí večer budu tahat na tu veterinu, protože co uvidí vet, když nikde nic není? Aby neměla to trauma ještě větší. Přemýšlím, zda jí nenechám v klidu.
lu80
napsal(a):
Tak se to tedy moc nelepší...Malá pořád spí, moc nejeví zájem o okolí (tedy vyjma jídla, to by ale snad musela bejt napůl mrtvá, aby s ní nehnul kousek masa). Když mění polohu, tak řve. Pajdá pořádně, na nožku došlapuje jen zlehka. Ranka je opravdu jen povrchový škrábanec a nikde nic jinýho nemá. Tak teď nevím, nejspíš má někde zmáčklýho nebo nataženýho něco vevnitř- jakoby rameno. Nohu si klidně prohmatat nechá, takže přímo packa je v pohodě. Šli jsme pár metrů ven vyvenčit, zaplaťbůh z tý branky ven klidně vyjde...i když hodně opatrně. Ale jak někde něco štěkne, má zásek. Ani nevím, jestli jí večer budu tahat na tu veterinu, protože co uvidí vet, když nikde nic není? Aby neměla to trauma ještě větší. Přemýšlím, zda jí nenechám v klidu.
Jste si jistá, že nemůže mít nějaké vnitřní zranění?(nevím jak byl útok razantní a kam všude směřoval) ta spavost a nezájem se mi nezdá. Pokud se během pár hodin nerozveselí, tak bych na veterinu šla ještě dnes, protože kvůli kouslé noze by apatická nebyla. Štěndo nemusí mít z veteriny trauma, berte to jako každou jinou návštěvu, vy buďte v klidu, mluvte a popisujte pejsovi co bude zvesela(i když to třeba vůbec veselé nebude) To samé venku, nesmíte být napjatá co malá a co bude. Prostě se hoďte do pohody, i když násilně Mluvte třeba o hezkém jaru, jen ať slyší klid z vašeho hlasu. Vím, že to není jednoduché, ale zažila jsem nepříjemných situací za ta léta fůru a jde o další fungování psa, tak se musíte překonat.
Ufff. Tak jsme se vrátily od veta, má antibiotika a na noc něco na bolest. Prej to je všechno od toho škrábance, že jí to bolí. Zejtra prý už bude určitě lepší...tak doufám že jo, protože když na mě kouká ten utrápenej pejsek, tak jsem na nervy i já..byť se před ní tvářím jakože nic. Jo a hnedka tam ožila a kamarádila a oňufávala se s pejskama, tak snad bude dobrý i tohle... Teda je to mazec, já netušila, že budu takovej nervák sakra.