Začal porod... Prosba o radu.

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Ttk

9.4.2016 10:39
Ttk

XXX.XXX.46.60

Zdravím všechny.

Chtěla bych zkušené chovatele poprosit o radu.
Fena nám dneska v noci začala rodit, je to prvorodicka a muj prvni vrh. Už několik týdnů čtu všude možne, informace ohledně porodu sháním kde se dá. Nicméně, včera ji praskla voda... Slámově zbarvená tekutina, Fena zhluboka dýchala, doprovazel to třes, neklid, hrabání v pelechu, olizovani se... Vše jak má být. Zhruba hodinu po odtoku této tekutina jsem zahlédla plodovy vak, který ale pak zmizel, to bylo ve tři ráno, Fena měla stále příznaky, které jsem popisovala na začátku. V pět jsme měřili teplotu, tak klesla pod 37 stupňů. Ale stále nic. Během této ctyrhodinove doby dvakrát zvracela napenenou vodu. Pak usla. Od té doby co je vzhůru se nezměnilo nic, vše stejné jako v noci, leží, zhluboka dýchá, lize se, třes... Znervoznil mě tak vak. Je to normální? Nemám jet k větví? Stahy jako takové jsem u ní nevypozorovala, píšou všude že to pozná i lajk. Díky za každou radu. Jinak jsme střední plemeno, očekáváme cca 5 mimin.

Díky Tereza.

9.4.2016 10:42
Felow

XXX.XXX.211.39

Konzultovala bych to minimálně alespoň s vetem na telefonu.

9.4.2016 10:47
aj

XXX.XXX.5.173

Jestli ji voda praskla už včera a zatím nic nemáte, tak okamžitě kontaktujte veta. Pravděpodobně půjdete na císař. a doufejte, že alespoň něco zachráníte.

9.4.2016 11:08
lev

XXX.XXX.253.186

Klíd, vodu má ještě k tomu každé štěně svou, pokud nemá stahy, ještě bych počkala v klidu s vetem na telefonu. Zatím vše nasvědčuje, že se otvírá, první doba porodní někdy trvá dlouho. Zřejmě jste viděli takovu bublinu, to ještě není štěně. Chtělo by to sahnout do feny, zda je v por. cestách štěně, nebo ne. A zjistit jak je otevřená, ale to chce zkušenou osobu.
Hlavně jí nenechte píchat oxytocin a podobné věci, co někdy radí rádobyzkušení chovatelé.

9.4.2016 11:18
ivulka2

XXX.XXX.155.174

Ttk napsal(a):
Zdravím všechny.

Chtěla bych zkušené chovatele poprosit o radu.
Fena nám dneska v noci začala rodit, je to prvorodicka a muj prvni vrh. Už několik týdnů čtu všude možne, informace ohledně porodu sháním kde se dá. Nicméně, včera ji praskla voda... Slámově zbarvená tekutina, Fena zhluboka dýchala, doprovazel to třes, neklid, hrabání v pelechu, olizovani se... Vše jak má být. Zhruba hodinu po odtoku této tekutina jsem zahlédla plodovy vak, který ale pak zmizel, to bylo ve tři ráno, Fena měla stále příznaky, které jsem popisovala na začátku. V pět jsme měřili teplotu, tak klesla pod 37 stupňů. Ale stále nic. Během této ctyrhodinove doby dvakrát zvracela napenenou vodu. Pak usla. Od té doby co je vzhůru se nezměnilo nic, vše stejné jako v noci, leží, zhluboka dýchá, lize se, třes... Znervoznil mě tak vak. Je to normální? Nemám jet k větví? Stahy jako takové jsem u ní nevypozorovala, píšou všude že to pozná i lajk. Díky za každou radu. Jinak jsme střední plemeno, očekáváme cca 5 mimin.

Díky Tereza.

Pokud ještě ted nemáte štěně a fena netlači tak okamžitě veterinař.Od odtečení plodove vody by mělo štěně byt do 2 hodin venku u prvničky to muže trvat déle, na nic bych nečekala a jela.

9.4.2016 11:19
hn..

XXX.XXX.245.253

Máte dve možnosti - bud počkat, jestli si příroda pomůže a ev riskovat život štěňat nebo i feny, nebo si domů zavolat veterináře. Může mít štěně v porodních cestách. Stahy jsem poprvé taky nepoznala - u mé první feny to bylo jen takové zachvění břišní stěny.

9.4.2016 11:22
ivulka2

XXX.XXX.155.174

lev napsal(a):
Klíd, vodu má ještě k tomu každé štěně svou, pokud nemá stahy, ještě bych počkala v klidu s vetem na telefonu. Zatím vše nasvědčuje, že se otvírá, první doba porodní někdy trvá dlouho. Zřejmě jste viděli takovu bublinu, to ještě není štěně. Chtělo by to sahnout do feny, zda je v por. cestách štěně, nebo ne. A zjistit jak je otevřená, ale to chce zkušenou osobu.
Hlavně jí nenechte píchat oxytocin a podobné věci, co někdy radí rádobyzkušení chovatelé.

Jo opravdu ma každe štěně svuj obal a svoji plodovou vodu, pokud praskla voda tak to není jako že by praskla nějaka společna celeho vrhu ale je to voda konkretního štěněte a stejně tak ta bublina co viděla zadavatelka je konkretní štěně a pokud není venku a fena nejeví známky porodu a aktivně netlačí ale jen leží a prodýchává tak to není v pořadku a není na co čekat.

Ttk

9.4.2016 12:15
Ttk

XXX.XXX.46.60

Příroda je mocna. Už jsme byli na odchodu a začali stahy. První stěně je venku s žije. Pupecnik zajištěn, z obalu vyndano a očištěno fenou. Ale stále se mi nepodařilo aby se přisalo. Fena se stále uvelebuje a hledá polohu. Co s tím malým teď. ?

9.4.2016 13:12
Prestige

XXX.XXX.71.69

Zkuste štěně ještě promasírovat ručníkem, popř. vytřít tlamičku, zkuste ho dát znovu ke struku aby začalo pít, podpoří to i stahy. Jinak vemte PEt láhev nalijte do ní teplou vodu a dejte ji do rohu porodní bedny a kní dejte to štěně ať je v teple.

Ttk

9.4.2016 13:40
Ttk

XXX.XXX.46.60

Tak jsme na pěti kouscích. Jsou překrásná. Nádherná věc mít tu možnost a být u toho. První stěně mě dojalo, ve chvíli kdy začalo knicet mě dostalo do kolen. To první je od všech ostatních menší a má problém se přisat ale cila jsou všechna.

Uživatel s deaktivovaným účtem

9.4.2016 13:44
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ttk napsal(a):
Tak jsme na pěti kouscích. Jsou překrásná. Nádherná věc mít tu možnost a být u toho. První stěně mě dojalo, ve chvíli kdy začalo knicet mě dostalo do kolen. To první je od všech ostatních menší a má problém se přisat ale cila jsou všechna.

Tak super...gratuluju, hlavně ať jsou štěnda i jejich mamina zdravá

9.4.2016 14:20
umpa.lumpa

XXX.XXX.54.225

Ttk napsal(a):

Nechte nějaké silnější štěně roztahat cecík mezi zadníma nohama fenky, pak ho dejte k jinému a k tomu roztahanému přiložte slabší štěně. Nezapomeňte štěnda ze začátku aspoň jednou denně vážit a zapisovat si to.

Ttk

9.4.2016 16:26
Ttk

XXX.XXX.46.60

Jsme na osmi. Jak presne poznám že je konec porodu?

9.4.2016 16:49
koňadra

XXX.XXX.128.31

Nijak. U malých psů je prohmatám, ale to chce cvik, u velkých to pořádně nepoznám dodnes. Vy, jako začátečník, nepoznáte asi nic (to není výčitka), pak snad jedině sono. Ale netahala bych fenu od porodu k veterináři, takže to nechte na přírodě a uvidíte. Mockrát v životě jsem si myslela, že je konec, šla jsem spát a do rána přibylo 1 nebo i 2 štěňata.

9.4.2016 18:50
brebera

XXX.XXX.31.114

Na přírodě bych nic nenechávala, může to být o průser. Jestli nechcete na sono (po blbé zkušenosti jen s pohmatem chodím vždy), nechte fenu aspoň prohmátnout - veterinářem nebo zkušeným chovatelem u vás doma.

9.4.2016 19:37
koňadra

XXX.XXX.128.31

Nevím, ale něco mě říká, že tahle fenka porodí naprosto v pořádku sama. Tím, že je chovatelka začátečnice, tak samozřejmě vidí spíše ty komplikace, což je v pořádku, taky jsem si tím prošla. Jenže s počtem vrhů jsem došla k názoru, že čím víc člověk do toho feně "kecá", tím hůř. Jenže tady jde o to malé procento komplikovaných případů, kdy to bez pomoci veterináře dobře nedopadne, a tak si člověk pořád říká "co když je toto zrovna tento případ"? Ale často není, příroda je mocná a většinu věcí si nakonec vyřeší sama. Důležité je být u porodu a vědět "co se děje", pak je možné dát i relevantní informace vetovi - pokud je to potřeba.
Vzpomínám v začátcích mé chovatelské kariéry na porod jedné feny, asi 4 hodiny se nic nedělo, fena chvílemi tlačila, ale pořád žádné štěně. Já v hrůze, že v porodních cestách je zablokované štěně a všechna štěňata se udusí (v knihách přece píší, že když se nic neděje 2 hodiny, vyhledejte doktora), jsem naložila fenu a hnala na veterinu. Pár km za barákem z ní vypadlo bez problémů štěně... vrátila jsem se domů, zbytek porodila jako nic. Dnes nepanikařím, i když se "nic neděje" i 6 hodin.
Největší problém u porodu vidím právě v tom zjistit, kdy už fena v sobě skutečně nemá nejen žádné štěně, ale ani žádnou placentu.
Pokud si nejsem jista, aplikuji koncem porodu oxytocin, ale varuji před používáním této látky začínající chovatele! Pokud se oxytocin použije v době, kdy fena není otevřená, dochází k zadušení štěňat, u feny může dojít k protržení dělohy, případně i úhynu.
Jenže tohle všechno dá člověku praxe. Včetně toho, že člověk odhadne, co už nezvládne ani fena, ani chovatel a musí se třeba i na císaře.

9.4.2016 20:21
lev

XXX.XXX.253.186

Oxytocin je již dávno překonán, už bych ho nikdy nedala...jsou lepší přípravky. Jinak konec porodu většina fen se jako uklidní a spí, ale laik to opravdu nepozná.

9.4.2016 21:38
brebera

XXX.XXX.31.114

Jenže fena se může uklidnit a spát, i když je v ní ještě jedno štěně nebo placenta. Po zkušenosti, kdy mi po prohmátnutí feny dvěma veterináři fenka málem umřela, protože v ní jedno štěně přece jen zůstalo, nedám na sono po porodu dopustit. Zas taková zátež to není a člověk má klid. A to už jsem toho odchovala celkem dost a navíc jsem sama z oboru.

9.4.2016 21:47
koňadra

XXX.XXX.128.31

lev napsal(a):
Oxytocin je již dávno překonán, už bych ho nikdy nedala...jsou lepší přípravky. Jinak konec porodu většina fen se jako uklidní a spí, ale laik to opravdu nepozná.

Fena se během porodu uklidní několikrát a spí - prostě odpočívá. Ale že by to byl úplný konec porodu, tak to není jisté.

9.4.2016 21:54
koňadra

XXX.XXX.128.31

brebera napsal(a):
Jenže fena se může uklidnit a spát, i když je v ní ještě jedno štěně nebo placenta. Po zkušenosti, kdy mi po prohmátnutí feny dvěma veterináři fenka málem umřela, protože v ní jedno štěně přece jen zůstalo, nedám na sono po porodu dopustit. Zas taková zátež to není a člověk má klid. A to už jsem toho odchovala celkem dost a navíc jsem sama z oboru.

Tak sono je samozřejmě jistota. Ideální je, když vet může přijet i se sonem domů.
Ale upřímně: na kolik tisíc porodů se vyskytne taková komplikace, že fena málem umře, protože v ní zůstane mrtvé štěně či placenta? Někdy to z ní vyjde i druhý den a pořád se nic neděje. To už by musela mít v sobě mrtvé štěně několik dní (v rozkladu) a dostat sepsi.

9.4.2016 21:55
koňadra

XXX.XXX.128.31

Ttk: jak vše dopadlo?

Přidejte reakci

Přidat smajlík