Kikina22

XXX.XXX.245.85
Dobrý den,
obracím se na Vás, jelikož už jsem zoufalá. Máme fenu Stafordšírského bulteriéra s PP. Věk 18 měsíců. Od prosince roku 2015 řešíme problémy se ztuhlostí a kulháním na zadní nohy. Vždy kulhá po větší námaze, nebo při hraní s pejskama (fena je velmi divoká), nebo po výletě. Před námahou a během procházky je fena naprosto v pořádku, běhá, lítá, skáče jako by ji nic nebylo. Jakmile přijdeme domů, nebo si na delší dobu lehne, tak chodí pouze po předních nohách, je nahrbena od beder a zadní nohy má ztuhlé. Stačí ji dát obojek a vyjít ze dveří a fena chodí opět normálně. Doma není schopná skoro ani vstát. Tento stav trvá maximálně dva dny po námaze, pak když se nepřetěžuje a chodí na běžné klidné procházky tak normálně funguje, skáče, je hbitá i doma.
Jakmile se kulhání poprvé objevilo jeli jsme na veterinu, kde nám veterinář řekl, že mladí psi někdy takto kulhají, že to vymizí a pokud to bude přetrvávat máme přijít zase, že to může být dysplazie. Sledoval ji v klusu a prohmatal nohy. Neshledal tedy toto kulhání jako vážné. Z počátku jsme si říkali, že se třeba někde přerazila (což bylo u ní normální) a něco si narazila, natáhla. Tak jsme tedy počkali kulhání bylo pořád stejné, proto jsme se rozhodli pro RTG kyčlí a loktů (jelikož je fena s PP a chtěli jsme uchovnit tak jsem testy dělat chtěli tak i tak). V období kdy jsme čekali měsíc na výsledky RTG se kulhání zase objevilo, v jednu chvíli silnějšího rázu, tak jsme nelenili a vyhledali si ortopeda a navštívili specializovaného veterináře. Ten nám vyloučil ortopedický problém, zkoušel různé pohyby, pohmaty celých zadních nohou, fena na nic nereagovala. Při ohýbání v bedrech ale zakňučela (což jen tak nekňučí). Takže nám druhý veterinář doporučil klidový režim, že bude mít nejspíše něco skříplé nebo natažené v oblasti beder. Nabídla nám další RTG, se slovy, že je ale možné, že na snímcích neuvidí nic a stejně doporučí klidový režim. Nakonec jsme se tedy shodli, že měsíc počkáme s klidovým režimem a pokud se situace nezlepší budeme postupovat dal. S tím, že mě ujistila, že se stav feny za měsíc nezhorší. Klidový režim měl na fenu pozitivní vliv, plus jsme dělali teplé zábaly na bedra, které ji pomáhaly. Přišly výsledky RTG - kyčle A/A, lokty A/A. Dysplazie vyloučena.
Fena se jevila jako zdravá a v pohodě po dlouhém klidovém režimu. Proto jsme začali procházky prodlužovat až do doby kdy jsme ji vzali na zahradu ke známým, kdy druhý den opět nemohla chodit. Proto jsme teda do třetice navštívili neurologa. Ten nám dle pohmatu zjistil přetržené kolenní vazy. Byla jsem v šoku, že dva veterináři předtím nepoznali nic ? Jak je to možné? A je to vůbec možné?A přeci by ji nožky boleli pořád a ne jen po aktivitě. Jsem z toho zmatená, smutná, nešťastná. Chceme navštívit ještě dalšího veterináře který nám udělá RTG a kolenní vazy ukáže. Poté nechám do psa řezat. Je to rozumné? Už bohužel po této zkušenosti veterinářům moc nedůvěřuji.
Prosím pokud máte podobné zkušenosti podělte se, třeba nám to pomůže, za každé tipy a rady budu taky ráda.
Tak za prvé, kde a u jakého doktora jste byly? Je nanejvíš divné, že by ortoped nepoznal přetržené kolení vazy. Spíš mi to přijde na neurologický problém( může to být syndrom cauda equina, ale i jiné onemocnění) potom by to měl ale poznat ten neurolog, ALE- bohužel mám s veterináři špatné zkušenostia najít opravdu dobrého veta je skoro zázrak, tak že je docela možné, že jste v obou případech narazila na Neumětele. Ještě bych zkusila udělat testy na boreliozu, anaplasmosu atd., dále zkonzultovat určitě ještě někde jinde a určitě si natočit video jak špatně chodí. Odkud jste -třeba vám někdo poradí dobrého veta. Jinak za mě doporučím MVDr.Snášila v Brně(ortoped).
Regina.

XXX.XXX.66.30
Podobnou popisovanou zkušenost s křížovými kolenními vazy mám u naší labradorky. Taky jsem si myslela, že při zlepšeních se nemůže o tohle jednat. Jednalo, labradorka je po operaci. Animal clinic. Operováno metodou TTA. Výsledek vynikající.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Doporučuju navštívit ortopeda typu Jan Hnízdo v Animal Clinic (Praha), případně v jiných koncích republiky se určitě taky někdo najde.
V diagnóze poškozených kolenních vazů se dá udělat chyba a nemusí to být ani tím, že by to určoval blbej veterinář - i dobrej se může splést. Správně by vám měli udělat RTG a kloub prohmátnout, podívat se, jak pes chodí, jak si sedá, atd. Pokud si necháte psa vyšetřit u ortopeda, měl by bejt schopnej říct, zda to jsou vazy nebo ne, případně co by to mohlo být, a co s tím.
(My jsme loni sice takhle v Animal Clinic skončili s diagnózou "vazy to nejsou, nevíme, co to je, snad pomůže klid a fyzioterapie", ale hlavní je, že to zabralo a ten záhadný problém se pak už neobjevil. A že jsme nemuseli na drahou operaci :D).