Ahoj.
No, mohl bych zacit tim, ze hledam velkeho psa na zahradu k rodine na venkov a pak zminit, ze "...bych asi preferoval sedou variantu...", ale proc si na neco hrat. Nebylo by to fer ani vuci vam, od koho zadam radu a pomoc. Jednoduse, cely zivot jsem chtel velkeho sedeho psa s vizáží vlka, proc to nepriznat, ovsem zaroven chci, aby se to nechalo i neco naucit. Cekal jsem, dokud nebudu mit pro vlastnictvi psa idealni podminky, prostor a dost casu... a to ted mam.
Exterierove by se mi libil treba SAO, ale synovi prijde co chvili nekdo ze spoluzaku nebo decek z vesnice na navstevu a misto, kde ziju je takovy ten venkov, jak ho zname z detstvi - vsichni maji o vikendu otevreno, deti pobihaji mezi baraky, jak se jim zachce, klidne muzu prakticky kteremukoli sousedovi vlezt do kuchyne a vzit si pivo z jeho lednicky... To by se dost tezko preucovalo z instinktu... Ve finale zbyva ve vyberu tedy pouze neco z rozvetvene rodiny NO...
Hledám velké, konstantně šedé nebo vlkošedé krátkosrsté zvíře, které by bylo členem mé rodiny (s malými dětmi a často i příchozími cizími dětmi) a parťákem při výletech, ale zároveň bych mu dal pevny a pravidelny casty vycvik, hodne prochazek v prirode a možnost volného pohybu po obrovské zahradě, kde skoro porad nekdo z rodiny je s kde by se mohlo dosytosti vyblbnout. V dospělosti bych ho treba mohl využít i v mé profesi - pracuji jako kaskadér, takže jak u filmu, tak při živých exhibicích (proto ta barva)...
Po prostudovani vsech moznych i nemoznych zdroju mi vysel NO nebo krizenec NO, belgicky malinak (pokud by byl sedy) nebo vychodoevropan. Sarloose i ČV jsem nakonec take vyloucil.
Dovedli byste mi prosim poradit, kam se obratit? Budu vdecny i za primy kontakt na chovatele, chovne stanice nebo odkazy.
Stene mohu odebrat ihned, zazemi je pripravene.
Diky, Vidocq.
Keď som zbadala váš nadpis hneď mi napadol vlkodav :) všetko čo hľadáte a očakávate toto plemeno spĺňa aj exteriérom aj povahou.
Je to taký nežný obor, ktorý je k deťom veľmi ohľaduplný, rozvážny a kľudný. No zároveň budí rešpekt a obdiv svojou veľkosťou. Miluje ľudí a rád sa prebehne, ale inak celý deň prespí. A sú to veľmi nekonfliktné psy aj voči iným psom aj ostatným zvieratám.
Uživatel s deaktivovaným účtem

katkaa1
napsal(a):
Keď som zbadala váš nadpis hneď mi napadol vlkodav :) všetko čo hľadáte a očakávate toto plemeno spĺňa aj exteriérom aj povahou.
Je to taký nežný obor, ktorý je k deťom veľmi ohľaduplný, rozvážny a kľudný. No zároveň budí rešpekt a obdiv svojou veľkosťou. Miluje ľudí a rád sa prebehne, ale inak celý deň prespí. A sú to veľmi nekonfliktné psy aj voči iným psom aj ostatným zvieratám.
I mě první napadl vlkodav. Další variantou by mohl být velký knírač pepř a sůl.

Také mě napadl při čtení úvodu vlkodav.
Vlkodav je k dětem velmi dobrou volbou - vychovala jsem při nich dvě . Vyniká trpělivostí a opravdu nehrozí, že by jim ublížil. Naši psi byli oblíbení také u učitelek z místní mateřské školky, protože se na ně mohla sesypat celá třída a oni si užívali hladících dětských ručiček. Když toho je na vlkouše moc, jednoduše se sebere a odejde - nebude to řešit vrčením či rafáním.
Povahu má mírnou, neagresivní. Není to žádný velký hlídač, budí však dostatečný respekt svým vzezřením a tudíž si každý rozmyslí, zda k vám vleze do dvora a bude pokoušet štěstí.
Dobře se snáší s jinými psy i dalšími zvířaty. Problém nastává akorát v okamžiku, když se k němu chovají útočně velcí psy (malé ňafající "joja" blahosklonně přehlíží) - to pak může dojít i ke rvačce, která by vzhledem k velikosti a síle vlkodava mohla mít pro útočníka nepříjemné konce.
Výchova vlkodava je snadná. Sice mu déle trvá, než pochopí jednotlivé povely, ale pak si je už pamatuje na zbytek života. Celkově je malinko "pomalejší", co však vyplývá i z jeho flegmatické nátury. Nečekejte, že vlkodava vycvičíte stejně jako border kólii - stále je to chrt. Bez problémů však zvládá základní povely nutné pro život v lidské společnosti. Vždy se Vám bude snažit vyhovět a vyjít Vám vstříc. Velký důraz je potřeba klást na perfektní zvládání chůze na vodítku - přece jen je to cca 60-70 kg živé váhy a rozhodně ho "nepřeperete".
Srst se upravuje trimováním. Vzhledem k velikosti je to hodně práce, ale na druhé straně pak v mezičase nevyžaduje téměř žádnou údržbu.
Nevýhodou jsou náklady na krmení. Zejména v období růstu nesmíte nic ošidit a krmení můžete dávkovat lopatou . No a pak nároky na prostor (potřebujete velké auto, velký pelech atd.) a celková "neskladnost" psa.
Tady je náš poslední vlkodav s mým klukem, kterému tehdy byl asi rok:.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Vidocq
napsal(a):
Ahoj.
No, mohl bych zacit tim, ze hledam velkeho psa na zahradu k rodine na venkov a pak zminit, ze "...bych asi preferoval sedou variantu...", ale proc si na neco hrat. Nebylo by to fer ani vuci vam, od koho zadam radu a pomoc. Jednoduse, cely zivot jsem chtel velkeho sedeho psa s vizáží vlka, proc to nepriznat, ovsem zaroven chci, aby se to nechalo i neco naucit. Cekal jsem, dokud nebudu mit pro vlastnictvi psa idealni podminky, prostor a dost casu... a to ted mam.
Exterierove by se mi libil treba SAO, ale synovi prijde co chvili nekdo ze spoluzaku nebo decek z vesnice na navstevu a misto, kde ziju je takovy ten venkov, jak ho zname z detstvi - vsichni maji o vikendu otevreno, deti pobihaji mezi baraky, jak se jim zachce, klidne muzu prakticky kteremukoli sousedovi vlezt do kuchyne a vzit si pivo z jeho lednicky... To by se dost tezko preucovalo z instinktu... Ve finale zbyva ve vyberu tedy pouze neco z rozvetvene rodiny NO...
Hledám velké, konstantně šedé nebo vlkošedé krátkosrsté zvíře, které by bylo členem mé rodiny (s malými dětmi a často i příchozími cizími dětmi) a parťákem při výletech, ale zároveň bych mu dal pevny a pravidelny casty vycvik, hodne prochazek v prirode a možnost volného pohybu po obrovské zahradě, kde skoro porad nekdo z rodiny je s kde by se mohlo dosytosti vyblbnout. V dospělosti bych ho treba mohl využít i v mé profesi - pracuji jako kaskadér, takže jak u filmu, tak při živých exhibicích (proto ta barva)...
Po prostudovani vsech moznych i nemoznych zdroju mi vysel NO nebo krizenec NO, belgicky malinak (pokud by byl sedy) nebo vychodoevropan. Sarloose i ČV jsem nakonec take vyloucil.
Dovedli byste mi prosim poradit, kam se obratit? Budu vdecny i za primy kontakt na chovatele, chovne stanice nebo odkazy.
Stene mohu odebrat ihned, zazemi je pripravene.
Diky, Vidocq.
Šedý standardní malinois neexistuje (semtam se nějaký vyloupne, ale je to nestandard). Irský vlkodav je na barák do Vašich podmínek výborná volba . Možná ještě deerhound - vypadá hodně podobně, ale je trochu lehčí. Tam ale nevím, jak je to s povahou a loveckým pudem - jestli by vám a sousedům nepobil drůbež, nezdrhal za zvěří apod.
... hlavně při výběru vlkodava upřednostněte štěně po dlouhověkých předcích - ideálně i po starších rodičích.
A nechcete si vybrat tady : http://www.pesweb.cz/cz/psi-k-adopci?list_type=&plemeno=i.000106&link-utulek= ? Jeden větší originál než druhý a myslím že třeba pes s příhodným jménem Šedivák by byl ideální
Deerhound je víc "chrtí" - má silnější lovecký pud, celkově víc temperamentu, je o něco hůře ovladatelný, s větším sklonem štvát zvěř, se slabším přivoláním... Stejně jako všechna chrtí plemena má však rád lidi a postrádá agresivitu.
Osobně jsem se v deerovi nikdy příliš neshlédla - díky drsné srsti mu chybí elegance hladkosrstých či dlouhosrstých plemen a díky greyhoundí konstituci mu schází mohutnost a důstojnost vlkodava.
Co se týče zdraví vlkodavů, zapomněla jsem se zmínit, že je jedná o plemeno krátkověké, s četnými zdravotními riziky (ostesarkomy, srdeční onemocnění, jaterní zkrat, torze...) - proto doporučuji pořizovat štěně výhradně z kvalitní CHS po prověřených rodičích. Vzhledem k velikosti psa se opět veškerá veterinární péče hodně prodražuje, tudíž je dobré vytvořit si pro tento účel nějakou rezervu.
lev
napsal(a):
A i IW je stále chrt, takže lítání na volno po lese je i s rizikem, že něco pěkně prožene, stejně tak slepice a pod.
IW je takový chrt - nechrt. Současně s vlkodavy jsem měla i whippety, tudíž mám srovnání z první ruky. Jejich temperament a lovecký pud je opravdu někde úplně jinde. S odvoláním / přivoláním na rozdíl od anglických či arabských plemen chrtů nebývá problém. S našimi vlkodavy jsem chodila zcela běžně do lesa na volno, aniž by zdrhali nebo lovili.
Na domácí zvířata si zvyknou jako jakýkoliv jiný pes.
balisek
napsal(a):
IW je takový chrt - nechrt. Současně s vlkodavy jsem měla i whippety, tudíž mám srovnání z první ruky. Jejich temperament a lovecký pud je opravdu někde úplně jinde. S odvoláním / přivoláním na rozdíl od anglických či arabských plemen chrtů nebývá problém. S našimi vlkodavy jsem chodila zcela běžně do lesa na volno, aniž by zdrhali nebo lovili.
Na domácí zvířata si zvyknou jako jakýkoliv jiný pes.
Tak jste měla divného vlkodava...naše IW nevynechla jedinou příležitost jak prohnat srnčí...
lev
napsal(a):
Tak jste měla divného vlkodava...naše IW nevynechla jedinou příležitost jak prohnat srnčí...
Řekla bych, že je to výchovou a výcvikem - resp. tím, jak snadno či složitě lze přirozené pudy a vlohy ovlivnit. Měla jsem relativně zvládnuté i whippety, aby mohli chodit na volno - ale dalo to hrozné práce. S IW to bylo v tomto směru mnohem snadnější.
Moje chrtí smečka v lese:.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.138.156
Podle mě je naprosto zcestné vybírat psa podle vzhledu...
Pes mě, sežere, protože nemám žádnou zkušenost, ale bude šedej! Jupíííí!
Wulfino, zadavatel si nevybírá psa pouze podle vzhledu - je to jen jedno z kritérií. Podle úvodního příspěvku si je velmi dobře vědom svých limitů a omezení (děti v rodině, neohlášené vstupy sousedů na pozemek atd.) a právě proto žádá o tipy na vhodná (velká šedá ) plemena.
Na tom, že člověk má určitou představu o vzhledu svého příštího psa, nevidím nic špatného - pokud samozřejmě zohlední i další faktory a své vlastní možnosti / schopnosti.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.138.156
balisek
napsal(a):
Wulfino, zadavatel si nevybírá psa pouze podle vzhledu - je to jen jedno z kritérií. Podle úvodního příspěvku si je velmi dobře vědom svých limitů a omezení (děti v rodině, neohlášené vstupy sousedů na pozemek atd.) a právě proto žádá o tipy na vhodná (velká šedá ) plemena.
Na tom, že člověk má určitou představu o vzhledu svého příštího psa, nevidím nic špatného - pokud samozřejmě zohlední i další faktory a své vlastní možnosti / schopnosti.
Řekla bych, že "chci šedého psa" je jedno z hlavních (rozhodujících) kritérií...
Ok, vlkodava vracim do vyberu, nicmene porad bych preferoval nejake spis vlci plemeno...
Mate nejake tipy, na jakou Chovnou stanici ( klidne i v zahranici) se obratit stran vychodoevropskeho ovcaka nebo alespon puvodni DDR linie NO
Za tipna sede, tedy nechovne stene malinaka bych samozrejme byl taktez vdecny. Pro chovatele je k nicemu, u mne by mel pohadkovy zivot.
Tak uplne bez zkusenosti nejsem :)
Vyrostl jsem s loveckymi psy v rodine, tata mel chovnou stanici ceskych fousku. Krmenim, upravou a cistenim kotcu jsem stravil stovky hodin a samozrejme me sebo bral, kdyz psy cvicil. Na vojne jsem slouzil u psovodu a pri studiu jsem se zase intenzivne setkaval s trenery vodicich psu...
I proto jsem se psem cekal tak dlouho, dokud pro nej nebudu mit NAPROSTO idealni prostorove a casove podminky.
Pokud soudite, ze si zaslouzim kritiku za to, ze chci psa, ktery bude splnovat kriteria, ktera jsem si vysnil... mate na to samozrejme pravo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.138.156
scylla
napsal(a):
A co je na něm špatného?
Každou chvíli se tu řeší, že ovčák je agresivní na člena rodiny, že pes někoho sežral, že štěně někoho žere, že pes je agresivní, že štěně je kousavé, ...
Pak jsou tu odpovědi typu: když o tom psovi nic nevíš, proč si ho pořizuješ a teď je tu člověk, co ví se psy zkušenost asi nemá a zajímá ho jen jestli pes bude šedý...

Vidocq
napsal(a):
Ok, vlkodava vracim do vyberu, nicmene porad bych preferoval nejake spis vlci plemeno...
Mate nejake tipy, na jakou Chovnou stanici ( klidne i v zahranici) se obratit stran vychodoevropskeho ovcaka nebo alespon puvodni DDR linie NO
Za tipna sede, tedy nechovne stene malinaka bych samozrejme byl taktez vdecny. Pro chovatele je k nicemu, u mne by mel pohadkovy zivot.
Vyrostl jsem s loveckymi psy v rodine, tata mel chovnou stanici ceskych fousku. Krmenim, upravou a cistenim kotcu jsem stravil stovky hodin a samozrejme me sebo bral, kdyz psy cvicil. Na vojne jsem slouzil u psovodu a pri studiu jsem se zase intenzivne setkaval s trenery vodicich psu...
I proto jsem se psem cekal tak dlouho, dokud pro nej nebudu mit NAPROSTO idealni prostorove a casove podminky.
Pokud soudite, ze si zaslouzim kritiku za to, ze chci psa, ktery bude splnovat kriteria, ktera jsem si vysnil... mate na to samozrejme pravo.
Psala jsem Vám zprávu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Řekla bych, že "chci šedého psa" je jedno z hlavních (rozhodujících) kritérií...
Pokud se zohlední také povaha a rodinné podmínky, proč ne? Exteriér pro mě taky vždy byl jedno z hlavních rozhodujících kritérií - musí to být elegantní štíhlý pes s "chrtí" postavou s dlouhýma nohama.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.138.156
balisek
napsal(a):
Pokud se zohlední také povaha a rodinné podmínky, proč ne? Exteriér pro mě taky vždy byl jedno z hlavních rozhodujících kritérií - musí to být elegantní štíhlý pes s "chrtí" postavou s dlouhýma nohama.
Povaha, charakter a celkové využití psa by mělo být rozhodující, barva, vzhled, až jako poslední...
Vidocq
napsal(a):
Není nic špatného na tom, že chcete velkého šedého psa.
Podmínky i zkušenosti máte, tak proč ne?!
Nenechte si vzít svůj sen
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.138.156
sisi58
napsal(a):
Nesežere, hodný lidi jen olízá
No, to zatim ochutnává
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Každou chvíli se tu řeší, že ovčák je agresivní na člena rodiny, že pes někoho sežral, že štěně někoho žere, že pes je agresivní, že štěně je kousavé, ...
Pak jsou tu odpovědi typu: když o tom psovi nic nevíš, proč si ho pořizuješ a teď je tu člověk, co ví se psy zkušenost asi nemá a zajímá ho jen jestli pes bude šedý...
No a co jako? Každý pes, kterého lidé neumí vychovat, může mít problémy, jeden každý, takže na barvě nezáleží. Zadavatel si je vědom toho, jaké má podmínky, takže pes bude socializovaný a věřím, že i dobře vedený. Každý z nás někdy se psy začínal.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.138.156
scylla
napsal(a):
No a co jako? Každý pes, kterého lidé neumí vychovat, může mít problémy, jeden každý, takže na barvě nezáleží. Zadavatel si je vědom toho, jaké má podmínky, takže pes bude socializovaný a věřím, že i dobře vedený. Každý z nás někdy se psy začínal.
Jako nic, ale těšim se na to, až tu zas bude někdo fňukat, že ho jeho "šedý, žlutý, fialový, modrý" pes tyranizuje... A na odpovědi typu: "Sis ho neměl pořizovat!"
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.138.156
scylla
napsal(a):
Ne každý nutně musí psa k něčemu používat nebo využívat, někdo má psa jako společníka a kamaráda.
Jojo a pak se diví, že mu kamarád v lese vzal dráhu nebo kámoš vlítl do kurníku, atd...
A pak se přijde na to, že ta povaha je tak trochu důležitá pro společné soužití...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Povaha, charakter a celkové využití psa by mělo být rozhodující, barva, vzhled, až jako poslední...
Je přece naprosto jedno, z kterého konce začnete.
Můžete vybrat plemena podle povahy, charakteru a využití a pak vyloučit ty, které se Vám nelíbí.
Nebo naopak vyberete plemena, která Vám imponují exteriérem a z nich pak vyselektujete ty, které odpovídají Vašim požadavkům na povahu, charakter a upotřebení.
Důležité je akorát to, aby nezůstalo jen u toho vzhledu!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.138.156
balisek
napsal(a):
Je přece naprosto jedno, z kterého konce začnete.
Můžete vybrat plemena podle povahy, charakteru a využití a pak vyloučit ty, které se Vám nelíbí.
Nebo naopak vyberete plemena, která Vám imponují exteriérem a z nich pak vyselektujete ty, které odpovídají Vašim požadavkům na povahu, charakter a upotřebení.
BINGO!
sisi58
napsal(a):
Velký šedý pes
http://www.sbazar.cz/Home4Pets/detail/11148873-gaston-nemecky-ovcak-dospely-pes.
Gaston je bezpochyby krasne zvire, ale ja bych rad psa od stenete. Projit si s nim jeho detstvi, "pubertu" a vse, co k tomu patri, vcetne pochcaneho koberce a okousane pohovky...
Jak jsem psal vyse, nemam problem vzit si psa, ktery nebude mit predpoklady pro chov (viz "sedy malinak") nebo krizence, pokud bude splnovat povahu a exterier (pro wufffinu nyni jiz ve spravnem poradi).
Ale "back to point" - Jak jsem psal vyse, vlkodava vracim do vyberu, nicmene porad bych preferoval nejake spis vlci plemeno...

Vidocq
napsal(a):
Gaston je bezpochyby krasne zvire, ale ja bych rad psa od stenete. Projit si s nim jeho detstvi, "pubertu" a vse, co k tomu patri, vcetne pochcaneho koberce a okousane pohovky...
Jak jsem psal vyse, nemam problem vzit si psa, ktery nebude mit predpoklady pro chov (viz "sedy malinak") nebo krizence, pokud bude splnovat povahu a exterier (pro wufffinu nyni jiz ve spravnem poradi).
Ale "back to point" - Jak jsem psal vyse, vlkodava vracim do vyberu, nicmene porad bych preferoval nejake spis vlci plemeno...
Potom mi kdyžtak dejte vědět, jestli budete chtít pomoc s importem nebo ne.
Rajka.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jojo a pak se diví, že mu kamarád v lese vzal dráhu nebo kámoš vlítl do kurníku, atd...
A pak se přijde na to, že ta povaha je tak trochu důležitá pro společné soužití...
Povaha ano, a také výchova. A normální člověk nenechá dojít k tomu, co píšete. Utéct vám může pes jakékoli barvy a rasy nebo nerasy, takže nechápu, proč pořád ryjete do té šedé barvy.
Vidocq
napsal(a):
Ten vlkodav by nemusela být špatná volba, jen se bohužel dožívají dost nízkého věku. Kdybyste netrval na šedivcovi, ideální by pro vás byl BŠO z chovky, kde nejsou cvičákovsky vedeni.
Myslím, že zadavatel vybírá zodpovědně a to, že se mu líbí určitý druh psa je normální - taky bych ze svých požadavků na vzhled psa neslevila. jsme vesnice, naprosto stejně, jak popisuje, nemohla bych mít psa, kdy bych si nebyla jistá, že nenapadne sousedku s dětma, když k nám vejde na zahradu. Nepotřebuju tu hlídače, máme alarm. Já chtěla něco špicoidního, strašně se mi líbila akita, čau. Po načtení si povahy jsem zamítnula, nebyla to plemena povahou ke mně. Vlkošedého a bílého špice jsme v rodině měli a chování se mi nelíbilo, byli trochu nevyspytatelní a pro kousnutí nešli daleko. Severští psi - ty jsem zamítnula kvůli loveckým vlastnostem a volné přírodě kolem. Ale byl mezi nimi samojed, který mne vzhledem naprosto uchvátil, povaha úžasná a ujištění, že má lovecké pudy velmi potlačené - jako jedinný ze seveřanů. No nemá co už teď, ale jinak je to úžasný nekonfliktní pes
A co ještě ne tak známý Shilohský ovčák ? Zadavatel sice preferuje krátkosrsté plemeno, ale když je tady i ten Vlkodav...
Pes je to nádherný jen v ČR prakticky není k dostání.

A nebo rovnou VOLKOSOBA
Sam 90210
napsal(a):
A co ještě ne tak známý Shilohský ovčák ? Zadavatel sice preferuje krátkosrsté plemeno, ale když je tady i ten Vlkodav...
Pes je to nádherný jen v ČR prakticky není k dostání.
Zadavatel hledá spolehlivého psa k dětem a Vy mu doporučíte neuznané, neustálené plemeno (je to výsledek křížení NO x KAO x šarplaninec), o kterém prakticky nikdo nic neví a kde může povaha ještě lítat nahoru a dolů.
Přesně o tomhle mluvila Wulfina - pes se nesmí vybírat podle obrázků a barvy!
balisek
napsal(a):
Zadavatel hledá spolehlivého psa k dětem a Vy mu doporučíte neuznané, neustálené plemeno (je to výsledek křížení NO x KAO x šarplaninec), o kterém prakticky nikdo nic neví a kde může povaha ještě lítat nahoru a dolů.
O Shilohském ovčákovi se tvrdí, že je to velmi inteligentní, vyrovnaný a klidný pes, loajální ke své rodině a tolerantní k dětem, ale nejsem chovatel, nebo vy snad ano ? Proto nemohu hned soudit, chtělo by se to na něj poptat přímo chovatelů v zahraničí, chtěla jsem aby o nim zadavatel aspoň věděl, jelikož je docela nový a mnoho lidí ani neví že existuje
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Vidocq
napsal(a):
Šedý maliňák je narodí jednou za uherský rok, a i tak si myslím, že by povahově do vašich podmínek seděl víc vlkošedý německý ovčák - maliňák je formule 1 mezi psy, a potřebuje opravdu spoustu systematické práce, jinak si zábavu najde sám (kolikrát si ji najde i když tu práci má), a jeho nápady se vám opravdu líbit nebudou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Vidocq
napsal(a):
:-D pekne napsano
Po vsem, co jsem se dozvedel zde i jinde mi nejlepe zatim vychazi VEO.
Mate nekdo nejake info k chovatelum, majitelum, stanicim, popr. idkaz na zajimavou stranku...?
Nevím, jestli se v ČR východoevropský ovčák chová - na vlastní oči jsem ho viděla jen jednou na výstavě na Slovensku, a vím že ještě předloni nebyl v ČR žádný jedinec.
Myslím si že vymýšlíte zbytečně krkolomný cesty, a stejnou nebo lepší službu vám udělá německý ovčák. Ten má aspoň nějak ustálenou povahu, takže víte co od něj můžete čekat, a máte z čeho vybírat. Za východoevropským ovčákem budete muset někam na ukrajinu, a budete kupovat úplně nasepo nějaké štěně, o kterým nebudete vědět vůbec nic, nebudete mít žádný recenze na chovatele apod.
Já si myslím, že není nutné mít za každou cenu něco "extra", jenom aby měl člověk pocit, že má něco extra
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nevím, jestli se v ČR východoevropský ovčák chová - na vlastní oči jsem ho viděla jen jednou na výstavě na Slovensku, a vím že ještě předloni nebyl v ČR žádný jedinec.
Myslím si že vymýšlíte zbytečně krkolomný cesty, a stejnou nebo lepší službu vám udělá německý ovčák. Ten má aspoň nějak ustálenou povahu, takže víte co od něj můžete čekat, a máte z čeho vybírat. Za východoevropským ovčákem budete muset někam na ukrajinu, a budete kupovat úplně nasepo nějaké štěně, o kterým nebudete vědět vůbec nic, nebudete mít žádný recenze na chovatele apod.
Já si myslím, že není nutné mít za každou cenu něco "extra", jenom aby měl člověk pocit, že má něco extra
Jediné extra, co budoucí majitel pejska chce, je vlkošedá barva.
Ostatní vlastnosti, které požaduje, jsou normální.
Zde popis VEO
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDchodoevropsk%C3%BD_ov%C4%8D%C3%A1k.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
sisi58
napsal(a):
Jediné extra, co budoucí majitel pejska chce, je vlkošedá barva.
Ostatní vlastnosti, které požaduje, jsou normální.
Zde popis VEO
https://cs.wikipedia.org/wiki/V%C3%BDchodoevropsk%C3%BD_ov%C4%8D%C3%A1k.
Tím extra jsem měla namysli fakt, že se tu východoevropský ovčák nechová, a existuje výrazně jednodušší cesta k hodně podobnému psovi.
Ještě několik informací k Shilohskému ovčákovi:
http://dogforum.sk/viewtopic.php?f=3&t=4262.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
sisi58
napsal(a):
Ještě několik informací k Shilohskému ovčákovi:
http://dogforum.sk/viewtopic.php?f=3&t=4262.
Tady narazíte na úplně stejný problém jako u toho VEO - u nás se to nechová, a ještě to má absolutně neustálenou povahu, takže to taky může být pěkný šlápnutí do ho...
V případě, kdy se to povahou hodí spíš do pastevce, tak pes skartuje první návštěvu, co vleze na dvorek - to se do zadavatelových podmínek opravdu moc nehodí (když pominu krkolomný způsob získání takovýho zvířete).
balisek
napsal(a):
Shiloh je popisovaný jako ideální pes k dětem. Povahy lítají všude, i u NO, BOM a dalších uzaných plemen, můžete mít totálního magora zrovna jako flegmouše.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tady narazíte na úplně stejný problém jako u toho VEO - u nás se to nechová, a ještě to má absolutně neustálenou povahu, takže to taky může být pěkný šlápnutí do ho...
V případě, kdy se to povahou hodí spíš do pastevce, tak pes skartuje první návštěvu, co vleze na dvorek - to se do zadavatelových podmínek opravdu moc nehodí (když pominu krkolomný způsob získání takovýho zvířete).
U nás se chová, jedna chovka je určitě v Brně, čubinu znám a je velice mírná a hodná. Jméno chovky bohužel nevím. Před lety jsem se o ně zajímala, ale nedosáhla jsem na ně finančně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
scylla
napsal(a):
Shiloh je popisovaný jako ideální pes k dětem. Povahy lítají všude, i u NO, BOM a dalších uzaných plemen, můžete mít totálního magora zrovna jako flegmouše.
Jenomže u plemen kde je širší chovatelká základna je výrazně větší šance vybrat si povahově dobrý zvíře, než jet někam do Ameriky nebo na Ukrajinu s nulovýma informacema pro zajíce v pytli.
Moje prachy ani dvorek to není, takže co si zadavatel pořídí je jen jeho věc, ale příjde mi zvláštní radit mu takový krkolomný cesty k něčemu, s čím tady nikdo nemá osobní zkušenost, a nikdo neví, co to udělá (na papíře v popisu plemene má superlativa napsaný každý, ale realita je často dost někde jinde).
Více info k Shilohskému ovčákovi - http://www.shilohs.org/
Myslím, že je chovka v Německu, ale jistá si nejsem, jinak jsou dost v modě za velkou louží, tam je víc chovů, kde by se dalo vybírat, to jen kdyby zadavatel chtěl něco extra třeba k filmu Navíc pokud by tam šlo jen o vzhled, tak spousta shilohu vypadá i jako NO, co sežene v pohodě a mnohem levněji v ČR.
Já teda souhlasím s inspektorem a nevidím důvod si takhle komplikovat život. Myslím importem a plemenem, které ještě nemá tak ustálenou povahu, ještě k tomu já bych si myslela, že je to prostě NO nebo jeho kříženec z horní dolní, ale samozřejmě jsou to peníze zadavatele..a mít něco extra vždy není nejlepší.
Evv

XXX.XXX.116.3
Myslím si, že by pro vás bylo jednoduší i rozumnější si najít nějakého NO, je neskutečné množství chovatelů, a někteří mají opravdu krásné, velké psi které by vám seděli i barvou. I kdyby jste nenašel v ČR myslím že je jednoduší dovést psa npř. z Německa než ze zemí kde se chovají VEO (i kdyby jste našel chovku v čechách nebudete mít jistotu že budou štěnata, že budou barevně takoví jaké chcete, že jsou psi povahově přesně takoví jaké chcete, nemluvím o tom že by jste si jel pro psa například do Bulharska a tam zjistil že vám nesedí) myslím že by jste se měl spíše podívat po NO který by vám seděl než hledat jinačí plemena.
Hodně štěstí, pejska budete milovat stejně ať už je to jakákoliv rasa.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Ebi
napsal(a):
Synova malina s PP s trochu nestandartním zbarvením - něco takového?
Tohle není nestandardní zbarvení, ale podle mě se malina nehodí do zadavatelových podmínek - to je jako jezdit ve formuli 1 do supermarketu . Navíc potřebuje psa, co bude tolerovat návštěvy na svým dvorku, a každýho tam bez problémů pustí - to se rozhodně u maliny zaručit nedá.
Fiona.Praha
napsal(a):
Nevymlouvejte zadavateli Východoevropského ovčáka a nastudujte standard a dostupnou literaturu, abyste byli/y připraveni/é na event. příští dotaz: Mám neznámé plemeno, neposlouchá, nefunguje, ale má krásnou šedivou barvu.
Ale no ták Fióno. To bylo tó. Škodolibé.
Andrýsek3
napsal(a):
Já teda souhlasím s inspektorem a nevidím důvod si takhle komplikovat život. Myslím importem a plemenem, které ještě nemá tak ustálenou povahu, ještě k tomu já bych si myslela, že je to prostě NO nebo jeho kříženec z horní dolní, ale samozřejmě jsou to peníze zadavatele..a mít něco extra vždy není nejlepší.
Zadavatel nechce něco extra, jen většího šedého psa.
Alébrž se v šedé velký pes moc nevyskytuje, pominu-li vlkodava, je zadavateli ukazováno, co je ve vlkošedé ve světě.
Nepředpokládám, alespoň podle toho, co psal, že je blázen, který si pojede do Emeriky pro psa.
Prostě Shiloh je šedý, tedy byl zadavateli navržen. Nic víc a nic míň.
Fiona.Praha
napsal(a):
No a?
Další diskuse na téma - chci psa, nevíte jakého?
No a pak si "vybere" psa, který se tu asi nechová? Nebo možná chová ve velmi omezeném počtu.
Pán přece ví, co chce.
Většího, kamarádského psa k dětem.
Líbí se mu šedá barva.
Nejlepší by bylo pána zavřít do blázince, že se zbláznil.
Takhle si vymýšlet?!
Proč si nekoupí hnědého NO a nedá pokoj?
sisi58
napsal(a):
Zadavatel nechce něco extra, jen většího šedého psa.
Alébrž se v šedé velký pes moc nevyskytuje, pominu-li vlkodava, je zadavateli ukazováno, co je ve vlkošedé ve světě.
Nepředpokládám, alespoň podle toho, co psal, že je blázen, který si pojede do Emeriky pro psa.
Prostě Shiloh je šedý, tedy byl zadavateli navržen. Nic víc a nic míň.
To nemyslím, že velký šedý pes je něco extra, ale ta dvě plemena, která zazněla a zadavatel o nich přemýšlí mě přijdou jako komplikace a šla bych do vlkošedého NO. Ale je to na něm, takže jen jsem napsala svůj názor. NIC VÍC, NIC MÍŇ.
Andrýsek3
napsal(a):
To nemyslím, že velký šedý pes je něco extra, ale ta dvě plemena, která zazněla a zadavatel o nich přemýšlí mě přijdou jako komplikace a šla bych do vlkošedého NO. Ale je to na něm, takže jen jsem napsala svůj názor. NIC VÍC, NIC MÍŇ.
Jj, mít názor je vaše svaté právo, kór když máme tu demokracii.
Já se tak nepozastavila nad obsahem vašeho sdělení, ale nad formou.
Mohu své tvrzení podat na úrovní nebo taky ne.
Hádejte, ve kterém případě mě ten, který stojí proti mně, bude vice poslouchat?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
sisi58
napsal(a):
Můžete mi napsat, co napsala Andryseeek tak strašnýho a pod úroveň - já na jejích příspěvcích nic závadového nevidím. Napsala svůj názor naprosto slušně, a jediný její "provinění" vidím v tom, že si dovolila s Vámi nesouhlasit.
sisi58
napsal(a):
Vy mi, ale dáváte.
Co se vám na mém příspěvku nezdálo na úrovni? Konkrétně?
Napsala jsem názor, který byl dle mě slušný a byl mířený jen jako další rada, nevidím důvod, proč se do mě teď navážíte. Nechápu, co od anonymního fóra očekáváte...možná jsem měla použít více zdrobnělin, smajlíků, abych náhodou někoho neurazila, omlouvám se vám tedy.
Vidocq
napsal(a):
Ebi: je nadhernej :)
Kolik jeste vyroste?
Na té jedné fotce už je asi v nynější velikosti, je pravda že je možná malinko přerostlý. Ale syn ho má jako služebního, takže alespoň budí respekt.
Kde je ta lavička bohužel nevím, musela bych se zeptat.
Já na tom nevidím nic špatného, že má zadavatel představy nejen o vlastnostech psa /které popsal/, ale i o barvě.
Ebi
napsal(a):
Na té jedné fotce už je asi v nynější velikosti, je pravda že je možná malinko přerostlý. Ale syn ho má jako služebního, takže alespoň budí respekt.
Kde je ta lavička bohužel nevím, musela bych se zeptat.
Já na tom nevidím nic špatného, že má zadavatel představy nejen o vlastnostech psa /které popsal/, ale i o barvě.
Můžete se syna zeptat na lavičku? Děkuji.
Andrýsek3
napsal(a):
Vy mi, ale dáváte.
Co se vám na mém příspěvku nezdálo na úrovni? Konkrétně?
Napsala jsem názor, který byl dle mě slušný a byl mířený jen jako další rada, nevidím důvod, proč se do mě teď navážíte. Nechápu, co od anonymního fóra očekáváte...možná jsem měla použít více zdrobnělin, smajlíků, abych náhodou někoho neurazila, omlouvám se vám tedy.
Zadavatel chtěl :
Hledám velké, konstantně šedé nebo vlkošedé krátkosrsté zvíře, které by bylo členem mé rodiny (s malými dětmi a často i příchozími cizími dětmi) a parťákem při výletech, ale zároveň bych mu dal pevny a pravidelny casty vycvik, hodne prochazek v prirode a možnost volného pohybu po obrovské zahradě, kde skoro porad nekdo z rodiny je s kde by se mohlo dosytosti vyblbnout. V dospělosti bych ho treba mohl využít i v mé profesi - pracuji jako kaskadér, takže jak u filmu, tak při živých exhibicích.
A Vy mu napíšete to, co jste napsala.
Tomu pánovi je srdečně jedno, jestli Vy si nechcete komplikovat život.
On se ptal na něco jiného. Chce normálního, většího psa, šedého. Víte o nějakém takovém plemeni?
Pokud ne, není o čem psát.
Pokud by se ptal na povahy různých plemen psů, ať už uznaných či ne, pak by byl Váš příspěvek na místě.
Rozumíte mi?
Mě se nemusíte vůbec omlouvat, pracuji 10 let v supermarketu, reakce lidí už mě většinou nerozhodí.
Neberu si to osobně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
sisi58
napsal(a):
Zadavatel chtěl :
Hledám velké, konstantně šedé nebo vlkošedé krátkosrsté zvíře, které by bylo členem mé rodiny (s malými dětmi a často i příchozími cizími dětmi) a parťákem při výletech, ale zároveň bych mu dal pevny a pravidelny casty vycvik, hodne prochazek v prirode a možnost volného pohybu po obrovské zahradě, kde skoro porad nekdo z rodiny je s kde by se mohlo dosytosti vyblbnout. V dospělosti bych ho treba mohl využít i v mé profesi - pracuji jako kaskadér, takže jak u filmu, tak při živých exhibicích.
On se ptal na něco jiného. Chce normálního, většího psa, šedého. Víte o nějakém takovém plemeni?
Pokud by se ptal na povahy různých plemen psů, ať už uznaných či ne, pak by byl Váš příspěvek na místě.
Rozumíte mi?
Mě se nemusíte vůbec omlouvat, pracuji 10 let v supermarketu, reakce lidí už mě většinou nerozhodí.
Neberu si to osobně.
No ještě, že Vás tady ten zadavatel má - kdybyste mu tady tu diskuzi tak nemoderovala, tak je úplně ztracený!
sisi58
napsal(a):
Pán přece ví, co chce.
Většího, kamarádského psa k dětem.
Líbí se mu šedá barva.
Nejlepší by bylo pána zavřít do blázince, že se zbláznil.
Takhle si vymýšlet?!
Proč si nekoupí hnědého NO a nedá pokoj?
Kdyby zadavatel věděl, co chce, nezaložil by diskusi na téma - chci psa, nevíte jakého?
Fiona.Praha
napsal(a):
Kdyby zadavatel věděl, co chce, nezaložil by diskusi na téma - chci psa, nevíte jakého?
Zadavatel ví, co chce:
Hledám velké, konstantně šedé nebo vlkošedé krátkosrsté zvíře, které by bylo členem mé rodiny (s malými dětmi a často i příchozími cizími dětmi) a parťákem při výletech, ale zároveň bych mu dal pevny a pravidelny casty vycvik, hodne prochazek v prirode a možnost volného pohybu po obrovské zahradě, kde skoro porad nekdo z rodiny je s kde by se mohlo dosytosti vyblbnout. V dospělosti bych ho treba mohl využít i v mé profesi - pracuji jako kaskadér, takže jak u filmu, tak při živých exhibicích
Jen se tu ptá, které plemeno by jeho požadavku nejvíc vyhovovalo.
Je tolik plemen, že všechna nikdo určitě nezná. Třeba někdo zná to, které jeho požadavkům nejvíce vyhovuje. Proto se tu ptá.
sisi58
napsal(a):
Zadavatel chtěl :
Rozumíte mi?
Neberu si to osobně.
Diskuze se vyvíjí a já reagovala na věci, které už nebyli předmětem původního příspěvku... vaše touha tady dirigovat všechny diskuze je směšná. Myslím, že se vás nemusím ptát na to, co kam napíší. Pod úroveň mi přijde vaše bezpředmětné navážení se do mě. Ale nebudu se tu s vámi dohadovat, vůbec jsem neměla v plánu psát něco špatnému zadavateli, ani jsem tak neudělala. Možná by bylo příště lepší se zajímat o sebe. Děkuji.

sisi58
napsal(a):
Zadavatel ví, co chce:
Hledám velké, konstantně šedé nebo vlkošedé krátkosrsté zvíře, které by bylo členem mé rodiny (s malými dětmi a často i příchozími cizími dětmi) a parťákem při výletech, ale zároveň bych mu dal pevny a pravidelny casty vycvik, hodne prochazek v prirode a možnost volného pohybu po obrovské zahradě, kde skoro porad nekdo z rodiny je s kde by se mohlo dosytosti vyblbnout. V dospělosti bych ho treba mohl využít i v mé profesi - pracuji jako kaskadér, takže jak u filmu, tak při živých exhibicích
Je tolik plemen, že všechna nikdo určitě nezná. Třeba někdo zná to, které jeho požadavkům nejvíce vyhovuje. Proto se tu ptá.
Navíc popis povahy jednotlivých plemen mnohdy vůbec neodpovídá realitě, tak i proto je dobré, že se pán nejdřív ptá.
sisi58
napsal(a):
Zadavatel ví, co chce:
Takže cože chce? Šedého psa
To jste to rozsekla, dík za vysvětlení.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
sisi58
napsal(a):
Taky si myslím a jde mi to, že?
Talent nepochybně máte, jen je otázka, jestli zde o to někdo stojí
Andrýsek3
napsal(a):
Diskuze se vyvíjí a já reagovala na věci, které už nebyli předmětem původního příspěvku... vaše touha tady dirigovat všechny diskuze je směšná. Myslím, že se vás nemusím ptát na to, co kam napíší. Pod úroveň mi přijde vaše bezpředmětné navážení se do mě. Ale nebudu se tu s vámi dohadovat, vůbec jsem neměla v plánu psát něco špatnému zadavateli, ani jsem tak neudělala. Možná by bylo příště lepší se zajímat o sebe. Děkuji.
Nemáte zač.
Zadavatel je určitě rád, že na slušný dotaz obdržel nálepku "špatný zadavatel".
Pokud napíšu, že se máte držet tématu, tak si mám hledět svého. Vy samozřejmě můžete psát, co chcete, jste to přece Vy. A mě se ptát nebudete. Ani ostatních, zda je to, co píšete mimo téma, zajímá.
No už tomu rozumím.
sisi58
napsal(a):
Nemáte zač.
Zadavatel je určitě rád, že na slušný dotaz obdržel nálepku "špatný zadavatel".
Pokud napíšu, že se máte držet tématu, tak si mám hledět svého. Vy samozřejmě můžete psát, co chcete, jste to přece Vy. A mě se ptát nebudete. Ani ostatních, zda je to, co píšete mimo téma, zajímá.
No už tomu rozumím.
Psala jsem k tématu, a k zadavateli, já si o něm nic špatného nemyslím, nic špatného jsem proti němu nenapsala..pouze svůj malý názor, který byl slušný a myšlen v dobrém úmyslu. Takže dobrou a doporučuji mokrý hadr na hlavu.
Jsem vdecny za jakoukoli reakci, dokonce i za ty "urejpane". Treba prave pri tom rypnuti nekdo zmini neco, co jsem prehledl nebo nedomyslel nebo si znovu polozit otazky, o kterych jsem se domnival, ze uz jsem si na ne odpovedel.
Sl. Fiona mi svym rypancem sice neporadila, ale donutila mne znovu se zeptat sam sebe - procnechci klasickeho NO. Jednoduse proto, ze NO uz jsou u nas preslechteni, trpi na zadni behy a podsazenou panev a krom toho bych si pral neco vetsiho.
Sl. Sisi naopak patri muj velky dik - presne odhadle, jaky cil sleduji a jeji "moderovani", jak to tady nekdo nazval, mi prijde z me strany zcela zadouci. Podle toho, jak pise, se vyzna a vi lepe, na co a jak septat a kudy diskuzi vest.
Dekuji ovsem vsem prispivajicim, vase nazory jsou pro mne velice podnetne a cenne. Vratme se tedy k tematu...

Ano, v klidu se držte tématu. Zadavatel vypadá i v reálu mimo Faunu maximálně zodpovědně (indicií pro pátračku dodal dost ) a určitě si bezhlavě nepořídí psa pouze kvůli exteriéru.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Lexaurin
napsal(a):
Za me briard- da se sehnat i v modre(sede).
Ten není moc krátkosrstý.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ale tak to přece není, viz příspěvek přímo nad Vámi.
Na pozadavku zadavatele nevidim nic spatneho, libi se mu vetsi sedi psi a hleda, zda existuje takove plemeno, ktere by odpovidalo jeho preferovamu vzhledu a zaroven splnovalo dalsi podminky typu deti ze sousedstvi, navstevy, teoreticka moznost upletneni u filmu (a minimalne pastevecke psy zadavatel moudre vyradil uz na vstupu).
Z toho co tu padlo mi pripada realne:
- vlkodav, vetsinou nezny k detem, dobry spolecnik, ve filmu se uplatni:)
- vlkosedy NO, ktery bude od mala vedeny k nehlidani a trpelivosti k detem, lze to, jen bude zadavatel muset vic se psem pracovat nez v pripade vlkodava, uplatneni u filmu taktez ok
Zbytek co tu pada jsou bud blaznoviny (sede malinois torpedo) nebo prakticky nezname veci z clanku na webu o kterych nikdo, me nevyjimaje, vi z vlastni zkusenosti prd (vostocnoevropskaja ovcarka, shiloh).
Andrýsek3
napsal(a):
Psala jsem k tématu, a k zadavateli, já si o něm nic špatného nemyslím, nic špatného jsem proti němu nenapsala..pouze svůj malý názor, který byl slušný a myšlen v dobrém úmyslu. Takže dobrou a doporučuji mokrý hadr na hlavu.
Interní zpráva.
Neřeším osobní věci na veřejné diskuzi.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tohle není nestandardní zbarvení, ale podle mě se malina nehodí do zadavatelových podmínek - to je jako jezdit ve formuli 1 do supermarketu . Navíc potřebuje psa, co bude tolerovat návštěvy na svým dvorku, a každýho tam bez problémů pustí - to se rozhodně u maliny zaručit nedá.
Jsou i nevyblázněné maliny.
Vidocq
napsal(a):
Jsem vdecny za jakoukoli reakci, dokonce i za ty "urejpane". Treba prave pri tom rypnuti nekdo zmini neco, co jsem prehledl nebo nedomyslel nebo si znovu polozit otazky, o kterych jsem se domnival, ze uz jsem si na ne odpovedel.
Sl. Fiona mi svym rypancem sice neporadila, ale donutila mne znovu se zeptat sam sebe - procnechci klasickeho NO. Jednoduse proto, ze NO uz jsou u nas preslechteni, trpi na zadni behy a podsazenou panev a krom toho bych si pral neco vetsiho.
Sl. Sisi naopak patri muj velky dik - presne odhadle, jaky cil sleduji a jeji "moderovani", jak to tady nekdo nazval, mi prijde z me strany zcela zadouci. Podle toho, jak pise, se vyzna a vi lepe, na co a jak septat a kudy diskuzi vest.
Dekuji ovsem vsem prispivajicim, vase nazory jsou pro mne velice podnetne a cenne. Vratme se tedy k tematu...
Možná fena Estrelského pasteveckého psa. Měla jsem chvíli na výchovu psa a po něm po nějaké době i fenu. Byli oba vyrovnaní a když zjistili, že je nikdo nebude mlátit a smažit EO, byli rychle v pohodě. Fenka byla vlídná k dětem i ostatním psům. Když projdete net, nenajdete tam moc případů problémového chování těchto psů. Jsou sice trošku chlupatější než NO, jsou větší a šedí a krásní.

Estrelců je málo, a tak případů problénmového chování bude též úměrně méně než u početných plemen.

Vidocq - sice chápu, že chcete mít něco, co nikdo nemá, a už si možná představujete oslnivou kariéru psa u filmu, ale já bych byla dost zdrženlivá. Volila bych mezi vlkošedým NO a irským vlkodavem. Obě plemena jsou v ČR dostupná s dostatečnou chovnou základnou pro výběr. Stačí si jen ujasnit, co po psu chcete, a podle toho z těch dvou zvolit...
Chtěla jsem napsat šarplanince, ale pak mi došlo, že chcete psa, který pustí kohokoliv na pozemek.. Takže pastevci jsou asi out. Ještě mě napadla německá doga - modrá, ta svou velikostí taky zastraší, ale taky nevím, jestli chcete mít psa přes noc doma nebo pouze na zahradě ( o intenzivním hlídači nepíšete). Nemá vlčí vzhled, ale miluju je, tak ji stejně napíšu, myslím, že je to fajn rodinný společník.
Nevím, jestli to tady už nepadlo, ale co BO tervueren? V šedé variantě se vyskytuje, bude snáz k sehnání než některá zmiňovaná plemena, coby společník aktivní rodiny by mohl být vhodný a ve filmu by se pro svou líbivost mohl uplatnit taky.
Vlkodavové mě odjakživa fascinovali, ale zdraví a věk dožití mě spolehlivě odradily. Dtto německá doga. Když si vezmu, že trvá roky, než takový pes dospěje, a pak je někdy od pěti let vlastně starý...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Gerhild
napsal(a):
Nevím, jestli to tady už nepadlo, ale co BO tervueren? V šedé variantě se vyskytuje, bude snáz k sehnání než některá zmiňovaná plemena, coby společník aktivní rodiny by mohl být vhodný a ve filmu by se pro svou líbivost mohl uplatnit taky.
Vlkodavové mě odjakživa fascinovali, ale zdraví a věk dožití mě spolehlivě odradily. Dtto německá doga. Když si vezmu, že trvá roky, než takový pes dospěje, a pak je někdy od pěti let vlastně starý...
Tervueren v barvě gris mě taky napadl, ale zadavatel psal, že chce psa krátkosrstého, tak jsem ho sem nepsala (i když někteří experti by napsali, ať si ho ostříhá ).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tervueren v barvě gris mě taky napadl, ale zadavatel psal, že chce psa krátkosrstého, tak jsem ho sem nepsala (i když někteří experti by napsali, ať si ho ostříhá ).
To jsem přehlédla, pardon. I když z mého pohledu se o žádnou extra srstnatost nejedná, navíc mi delší chlup přijde praktičtější pro pobyt venku i pro úklid doma :) Ale každému se to nelíbí, to chápu.
Tož mě napadá jedině něco na způsob: https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2783056/vlkoseda-fenka-s-pp/.
Gerhild
napsal(a):
To jsem přehlédla, pardon. I když z mého pohledu se o žádnou extra srstnatost nejedná, navíc mi delší chlup přijde praktičtější pro pobyt venku i pro úklid doma :) Ale každému se to nelíbí, to chápu.
Tož mě napadá jedině něco na způsob: https://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2783056/vlkoseda-fenka-s-pp/.
To je myslím přesně to, co zadavatel chce.
A je i po pracovně vedených rodičích, to by nemusela mít v dospělosti záda jako skokanský můstek.
Sam 90210
napsal(a):
Vidocq - a nepřemýšlel jste i nad severskými plemeny ? husky, malamut ? odpovídali by "vlčímu vzhledu" často ve filmech hrají vlky, jen potřebují dost zaměstnat, tak byste si musel fakt máknout abyste ho utahal.
Na vesnici, kde se pohybuje na volno nejen jiní psi, ale také drůbež, by to byl velký problém.
scylla
napsal(a):
Přečtěte si původní zadání. A je o dost lehčí odnaučit lovit pastvce nebo ovčáka než seveřana.
Zadáni čtu už asi po 4. myslím že zadavateli jde hlavně o to, když mu na zahradu přijde sousedovo dítě, aby mu pes neukousl hlavu.Žiji na vesnici, většina lidí tady má pozemky oplocené, ale když už tu nějaký malý voříšek pobíhá, nedělá mu problém zakousnout utečenou slepici, tak jako by to nedělalo problém NO, nebo vlkodavovi prohnat srnku, nebo jsou snad seveřani pouze psi do města ?

Sam 90210
napsal(a):
Zadáni čtu už asi po 4. myslím že zadavateli jde hlavně o to, když mu na zahradu přijde sousedovo dítě, aby mu pes neukousl hlavu.Žiji na vesnici, většina lidí tady má pozemky oplocené, ale když už tu nějaký malý voříšek pobíhá, nedělá mu problém zakousnout utečenou slepici, tak jako by to nedělalo problém NO, nebo vlkodavovi prohnat srnku, nebo jsou snad seveřani pouze psi do města ?
Asi jste nikdy neměl seveřana, že? Seveřan je nezávislý, a má silný lovecký pud. Tato kombinace odsuzuje většinu seveřanů doživotně na vodítko. Na volno může být pouze na oploceném pozemku...
napsal(a):
Asi jste nikdy neměl seveřana, že? Seveřan je nezávislý, a má silný lovecký pud. Tato kombinace odsuzuje většinu seveřanů doživotně na vodítko. Na volno může být pouze na oploceném pozemku...
Zadavatel píše že má velkou zahradu. Seveřana nemám, ale svého psa mám na volno pouze na svém oploceném pozemku a pak v místech s dobrou viditelností (pole, řeka...), kde vím že na nás nevyběhnou psi, nebo někde nevyskočí srna, jelikož i můj pes má silný lovecký pud. Na ulici nebo v lese je pouze na vodítku a nijak tím nestráda.

Fiona.Praha
napsal(a):
Můžete se syna zeptat na lavičku? Děkuji.
Lavička se mi taky moc líbí.( Pes samozžejmě taky, jen zrovna maliny - tedy ty červené ano - mě moc neberou, nejsou to psi pro mě, ale opakuji nic proti nim ).

jezicek
napsal(a):
Na pozadavku zadavatele nevidim nic spatneho, libi se mu vetsi sedi psi a hleda, zda existuje takove plemeno, ktere by odpovidalo jeho preferovamu vzhledu a zaroven splnovalo dalsi podminky typu deti ze sousedstvi, navstevy, teoreticka moznost upletneni u filmu (a minimalne pastevecke psy zadavatel moudre vyradil uz na vstupu).
Z toho co tu padlo mi pripada realne:
- vlkodav, vetsinou nezny k detem, dobry spolecnik, ve filmu se uplatni:)
- vlkosedy NO, ktery bude od mala vedeny k nehlidani a trpelivosti k detem, lze to, jen bude zadavatel muset vic se psem pracovat nez v pripade vlkodava, uplatneni u filmu taktez ok
Zbytek co tu pada jsou bud blaznoviny (sede malinois torpedo) nebo prakticky nezname veci z clanku na webu o kterych nikdo, me nevyjimaje, vi z vlastni zkusenosti prd (vostocnoevropskaja ovcarka, shiloh).
Ale stále zapadá "můj" knírač velký pepř a sůl.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Sam 90210
napsal(a):
Zadavatel píše že má velkou zahradu. Seveřana nemám, ale svého psa mám na volno pouze na svém oploceném pozemku a pak v místech s dobrou viditelností (pole, řeka...), kde vím že na nás nevyběhnou psi, nebo někde nevyskočí srna, jelikož i můj pes má silný lovecký pud. Na ulici nebo v lese je pouze na vodítku a nijak tím nestráda.
Tak to už by si rovnou mohl zadavatel pořídit toho ČSV, a asi by s ním bylo míň problémů než ze seveřenem, ale zavrhl ho právě pro náročnost na výchovu.
napsal(a):
Lavička se mi taky moc líbí.( Pes samozžejmě taky, jen zrovna maliny - tedy ty červené ano - mě moc neberou, nejsou to psi pro mě, ale opakuji nic proti nim ).
Mně se lavička líbí moc, hlavně ten vyřezaný pes nad cedulkou
Chtěla bych se mu "podívat do očí"
Snad někdy bude čas, nebo pojedu kolem a vzpomenu si, abych se stavila ve Smiřicích v zámeckém parku.
(Živý pes na fotce je taky krásný, takovou malinu jsem ještě neviděla).

Sam 90210
napsal(a):
Tak si o povaze seveřanů něco přečtěte...
chameleontomik

XXX.XXX.61.1
Pořiďte si už nejakého psa např.toho vlkodava a je klid :D.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak to už by si rovnou mohl zadavatel pořídit toho ČSV, a asi by s ním bylo míň problémů než ze seveřenem, ale zavrhl ho právě pro náročnost na výchovu.
Souhlas. Zmínila jsem tu sice svého samojeda, ale severská plemena a ČSV, mne do jeho podmínek ani nenapadlo navrhovat, i když by v požadavku na vzhled asi seděli nejvíc.

A co velký stříbrný pudl? Nemusí být přece ve standardním střihu...
Lidi, jen taková vsuvka. většina vás doporučuje NO. Jste si jistí, že se do jeho podmínek hodí? Mě tedy nepříjdou až tak tolerantní k návštěvám a lidem, co si jen tak dojdou bez páníčka na dvorek. Tedy u těch NO co znám, mi to strach nedovolí Mé mírumilovné feňuli, taky padl rok a přestala se s návštěvama kamarádit.
Sam 90210
napsal(a):
- nebo jsou snad seveřani pouze psi do města ?
""""""""""""""""""""""""""""""""
Čert ví, k čemu jsou dobří...

rapotacka11
napsal(a):
?
rapotacka11
napsal(a):
Známá má smečku 18 huskounů a světe div se, tahají
V zimě sáně, v létě vozík.
Vydělává si tím na živobytí.
Tedy nejen tím, ale z větší části.
Taky s nimi závodí. Znáte "Šediváčkův long"?
http://www.sedivackuv-long.cz/.

neluše
napsal(a):
Lidi, jen taková vsuvka. většina vás doporučuje NO. Jste si jistí, že se do jeho podmínek hodí? Mě tedy nepříjdou až tak tolerantní k návštěvám a lidem, co si jen tak dojdou bez páníčka na dvorek. Tedy u těch NO co znám, mi to strach nedovolí Mé mírumilovné feňuli, taky padl rok a přestala se s návštěvama kamarádit.
Naše NO pustila kohokoliv, na návštěvy byla zvyklá, ale pouze v přítomnosti někoho z rodiny, když byla na zahradě sama, tak by nepustila nikoho...
napsal(a):
Naše NO pustila kohokoliv, na návštěvy byla zvyklá, ale pouze v přítomnosti někoho z rodiny, když byla na zahradě sama, tak by nepustila nikoho...
"misto, kde ziju je takovy ten venkov, jak ho zname z detstvi - vsichni maji o vikendu otevreno, deti pobihaji mezi baraky, jak se jim zachce, klidne muzu prakticky kteremukoli sousedovi vlezt do kuchyne a vzit si pivo z jeho lednicky..."
No právě, v přítomnosti někoho z rodiny, ale pokud zadavatel chce mít pro každého souseda "dveře dokořán", tak nevím no, prostě se mi to nezdá. Ale třeba při obzvlášť důsledné socializaci... stejně bych si to neriskla.
RKP

XXX.XXX.153.144
neluše
napsal(a):
"misto, kde ziju je takovy ten venkov, jak ho zname z detstvi - vsichni maji o vikendu otevreno, deti pobihaji mezi baraky, jak se jim zachce, klidne muzu prakticky kteremukoli sousedovi vlezt do kuchyne a vzit si pivo z jeho lednicky..."
No právě, v přítomnosti někoho z rodiny, ale pokud zadavatel chce mít pro každého souseda "dveře dokořán", tak nevím no, prostě se mi to nezdá. Ale třeba při obzvlášť důsledné socializaci... stejně bych si to neriskla.
Pokud bude NO na tokové chování sousedů zvyklý od mala, není problém...
Lexaurin
napsal(a):
Http://www.ifauna.cz/psi/inzerce/r/detail/2783467/krizenec-nem-ovcak-s-labrador/.
Tak, zavisi dost na povaze rodicu...
BTW: Jak to asi muze byt velke v dospelosti?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Vidocq
napsal(a):
Tak, zavisi dost na povaze rodicu...
BTW: Jak to asi muze byt velke v dospelosti?
Já si myslím, že tohle štěně není kříženec jen NO a labradora, protože ani jedno z uvedených plemen nemá vlohu pro žíhanou barvu, a štěně je žíhané.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já si myslím, že tohle štěně není kříženec jen NO a labradora, protože ani jedno z uvedených plemen nemá vlohu pro žíhanou barvu, a štěně je žíhané.
Taky si to myslím. Kdo ví čeho je to kříženec a jakou bude mít povahu... je to sázka do loterie.
Dovoluji si vsem prispivajicim podekovat za radu a pomoc. I diky Vam se mi podarilo najit (doufam) to, co jsem hledal a cca za mesic si pro pejska jedu na Východ. Je to VEO, na prvnich dvou snimcich jsou rodice, oba dva sluzebni psi z pohranicniho oddilu. Otec v kohoutku 81 cm,70 kg, matka 68 cm a 55 kg. Na druhe dvojici prilozenych snimku je stene, nyni cca 2,5 mesicni. Az bude psisko doma, postnu sem jeste dalsi fotky, tyhle jsou malo kvalitni.

Vidocq
napsal(a):
Dovoluji si vsem prispivajicim podekovat za radu a pomoc. I diky Vam se mi podarilo najit (doufam) to, co jsem hledal a cca za mesic si pro pejska jedu na Východ. Je to VEO, na prvnich dvou snimcich jsou rodice, oba dva sluzebni psi z pohranicniho oddilu. Otec v kohoutku 81 cm,70 kg, matka 68 cm a 55 kg. Na druhe dvojici prilozenych snimku je stene, nyni cca 2,5 mesicni. Az bude psisko doma, postnu sem jeste dalsi fotky, tyhle jsou malo kvalitni.
Поздравляю!
Vidocq
napsal(a):
Neumím nastavit azbuku, ale i tak charošaja sabaka!

Vidocq
napsal(a):
Môžete mi dať prosím kontakt na majiteľa do správy? Ja som mal tiež psa z východu, matka mala 65 cm,45 kg a otec 72 cm,60 kg.
UK myslíte Ukrajinu?
Ukrajina bohužel není v EU ani na seznamu "bezpečných" třetích zemí. K běžným náležitostem (čip, pas, vakcinace) je navíc požadována sérologie, která musí být provedena 3 měsíce před příjezdem a 30 dnů po očkování proti vzteklině -tj. celá procedura se natáhne na 4 měsíce od vakcinace. Samozřejmě, můžete zkusit převézt psa i bez potvrzení o sérologickém vyšetření, mohou Vám ho však zabavit na hranicích a strčit na 1/4 roku do karantény.
Kompletní veterinární podmínky dovozu najdete zde:
http://eagri.cz/public/web/svs/portal/zdravi-zvirat/cestovani-se-zviraty/cestovani/v-cestovani.html
Abyste psa mohli registrovat v naší plemenné knize ČMKU (jako N-FCI plemeno), musí mít vystavený Export Pedigree členské organizace FCI: http://uku.com.ua/english/exp_pedigree.html.
redladybird

XXX.XXX.236.201
Nějaké nové informace o pejskovi? :).
Tak celou diskuzi jsem neprocházela, jen částečně, zajímalo mne, jak nakonec dopadne výběr Na fotkách (byť nepříliš kvalitní) konečného výběru jsem čekala nějakého malého "vlka" (i barevně), to sice moc není, ale hlavně že se zadavateli líbí. Osobně pokud bych měla obdobné požadavky (tedy vzhled a dále pes k dětem, vlastním i cizím, častým návštěvám, výletům atd...) bych rozhodně sáhla po malamutovi - už jsme je kdysi chovali a jsou to úžasní psi. Je pravda, že potřebují zaměstnat, ale není to zas takový extrém, naše fena a její syn byli normální vychovaní kámoši, chodili v pohodě na vodítku i na volno, absolutně bezproblémoví v kontaktu s jinými psy a lidmi. A jako příjemný bonus v zimě do postroje, my se sestrou nazuly běžky a to je opravdová paráda (pokud nebyl sníh, tak kolo) Ráda na ty časy vzpomínám, dnes už mám psy jiného "zaměření", ale nevylučuji, že se k seveřanům jednou nevrátím