Dobrý den včera jsem si přivezl 10 týdení šteně Biewer teriera.Chovatel mi tvrdil že štěněti už granule nenamáčí, že už je jí klasicky, když jsem ho doma krmil všiml jsem si že štěně celé granule polyká a ani se je nesnaží kousat.Mám mu je ještě na nějakou dobu namáčet?Nebo je to takto v pořádku chovatel asi neuhlídal všechny štěňata a to moje možná ani u něho nenamočené granule ani nejedlo děkuji.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.128.151
Granule namočit, až budou nabobtnalé, tak podávat
Sam 90210
napsal(a):
Nechcete mu raději dávat kousky vařeného masa ? Popravdě si neumím představit jak ty granule v celku polyká. A namočené je jí ?
Štěněcí granule jsou veliké jako hrášky, takže úplně v pohodě. Naše štěně to v prvních dnech doma dělalo taky, resp. podezírám ho z toho, protože tak rychle vyžranou misku by mít nemohlo, pokud by kousalo.
Začala jsem pak dávat maso, krájené...pokud vím, s kousáním si opět nelámalo hlavu, polykalo kusy masa vcelku. Malá štěňata jsou hltavci, přejde je to.
Dneska (8 měs.) už pěkně kouše - i granule.
Terven
napsal(a):
Štěněcí granule jsou veliké jako hrášky, takže úplně v pohodě. Naše štěně to v prvních dnech doma dělalo taky, resp. podezírám ho z toho, protože tak rychle vyžranou misku by mít nemohlo, pokud by kousalo.
Začala jsem pak dávat maso, krájené...pokud vím, s kousáním si opět nelámalo hlavu, polykalo kusy masa vcelku. Malá štěňata jsou hltavci, přejde je to.
Souhlasím, vyjma jedné věci. Náš pes jako štěně zásadně vše polykal vcelku...a zůstalo mu to dodnes, kdy je mu osm let. On ani tak nehltá, jako že spíš nekouše. Jen výjimečně, když je sousto velké, tak je převalí v puse, jednou možná kousne, ale pak polkne vcelku. Ale tím, že nehltá, tak v tom nevidím žádný problém. I když, pravda, z x psů, co jsme kdy měli, to je asi první, co prostě sousta polyká vcelku.
fikovnice
napsal(a):
Jen taková technická: neříká se, že ty opravdu kvalitní granule by neměly vodou bobtnat?
Myslím, že čím víc bobtnají, tím jsou méně kvalitní, resp. obsahují víc obilovin.
Třeba K9 (kdysi dávno jsem z neznalosti krmila) bobtnaly do úctyhodných rozměrů , nezjistila jsem to v psí misce, ale po vysypání do WC
Terven
napsal(a):
Myslím, že čím víc bobtnají, tím jsou méně kvalitní, resp. obsahují víc obilovin.
Třeba K9 (kdysi dávno jsem z neznalosti krmila) bobtnaly do úctyhodných rozměrů , nezjistila jsem to v psí misce, ale po vysypání do WC
Ano ano, tak jsem to myslela. U kočičích granulí to vlastně odzkoušeno mám - z dávné minulosti, kdy jsem ještě nevzdělaná koupila třeba Whiskas...a jak ty "pěkně" nabobtnávaly!
Uživatel s deaktivovaným účtem

fikovnice
napsal(a):
Souhlasím, vyjma jedné věci. Náš pes jako štěně zásadně vše polykal vcelku...a zůstalo mu to dodnes, kdy je mu osm let. On ani tak nehltá, jako že spíš nekouše. Jen výjimečně, když je sousto velké, tak je převalí v puse, jednou možná kousne, ale pak polkne vcelku. Ale tím, že nehltá, tak v tom nevidím žádný problém. I když, pravda, z x psů, co jsme kdy měli, to je asi první, co prostě sousta polyká vcelku.
Jeden z mých psů takhe polykal granule 13 let, poznala sem to když náhodou někdy zvracel, byly prostě celé. Nějak sem to neřešila a ani u ostatních neřeším, at si žerou jak chtějí, jestli rychle, pomalu to je jejich věc

napsal(a):
Jeden z mých psů takhe polykal granule 13 let, poznala sem to když náhodou někdy zvracel, byly prostě celé. Nějak sem to neřešila a ani u ostatních neřeším, at si žerou jak chtějí, jestli rychle, pomalu to je jejich věc
To je jejich věc do té doby, než mi to vybleje pod nohy když snídám a pak si k tomu lehne a pomalu ulizuje a přežvykuje. Naštěstí od té doby jí sama od sebe pomaleji, tak si na přežvýkavce moc často nehraje. Ale že by to kousala to né, polyká vcelku. Jen Čert si hraje na fajnovku a důkladně rozkusuje každou granulku, přitom "za mlada" byla výkonný lux a to jsme krmili skoro jen barfem.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
fikovnice
napsal(a):
Jen taková technická: neříká se, že ty opravdu kvalitní granule by neměly vodou bobtnat?
Bobtnaj všechny, krom pár výjimek jako Platinum, Magnusson, aj...
Terven
napsal(a):
Aha, moje psisko jak kdysi dostával granule, tak je vždycky pečlivě žvýkal než je spolknul, proto mi to u štěňátka přišlo trochu divné
Sam 90210
napsal(a):
Aha, moje psisko jak kdysi dostával granule, tak je vždycky pečlivě žvýkal než je spolknul, proto mi to u štěňátka přišlo trochu divné
Pes není přežvýkavec a malá granule mu prostě nedává duvod kousat a žvýkat
Zuby psa jsou uzpusobené spíše k trhání velkého sousta a rozkousnutí na menší tak aby prošlo krkem a je celkem přirozené že to co rychle zhltá si pak v klidu někde vyzvrací a přeskládá znovu.To je pro psa přirozená věc.
ivulka2
napsal(a):
Pes není přežvýkavec a malá granule mu prostě nedává duvod kousat a žvýkat
Zuby psa jsou uzpusobené spíše k trhání velkého sousta a rozkousnutí na menší tak aby prošlo krkem a je celkem přirozené že to co rychle zhltá si pak v klidu někde vyzvrací a přeskládá znovu.To je pro psa přirozená věc.
Tak kousal no
Miky0001
napsal(a):
Dobrý den včera jsem si přivezl 10 týdení šteně Biewer teriera.Chovatel mi tvrdil že štěněti už granule nenamáčí, že už je jí klasicky, když jsem ho doma krmil všiml jsem si že štěně celé granule polyká a ani se je nesnaží kousat.Mám mu je ještě na nějakou dobu namáčet?Nebo je to takto v pořádku chovatel asi neuhlídal všechny štěňata a to moje možná ani u něho nenamočené granule ani nejedlo děkuji.
V čem je problém?
Dělá Vám problém namočit štěněti granule, aby nehltalo a najedlo se?
Fiona.Praha
napsal(a):
V čem je problém?
Dělá Vám problém namočit štěněti granule, aby nehltalo a najedlo se?
Ale vždyť tazatel se ptá slušně, proč ta rejpavá druhá věta?
Nalít trochu vody na granule asi nedělá problém nikomu, ale třeba má pocit, že lepší je dávat granule suché? Nemá s tím zkušenost a proto se ptá?
Já bych třeba taky granule nemáčela, pokud by nešlo o bezzubého seniora. Jednak aby si štěně zvyklo kousat a pak se mi nelíbí blemcavá hmota v misce, kterou je v případě nedožrání nutno vyhodit.
Terven
napsal(a):
Ale vždyť tazatel se ptá slušně, proč ta rejpavá druhá věta?
Nalít trochu vody na granule asi nedělá problém nikomu, ale třeba má pocit, že lepší je dávat granule suché? Nemá s tím zkušenost a proto se ptá?
Já bych třeba taky granule nemáčela, pokud by nešlo o bezzubého seniora. Jednak aby si štěně zvyklo kousat a pak se mi nelíbí blemcavá hmota v misce, kterou je v případě nedožrání nutno vyhodit.
Jaká rýpavá věta?
Než aby namočil granule, sedí na diskusi a čeká na odpověď?
Já bych klidně granule namáčela a dělala vše pro to, aby štěně v novém prostředí jedlo a bylo v pohodě.
Nevidím důvod, proč bych se nemohla zeptat, jestli má problém granule namočit. A tak nějak jsem čekala odpověď od zadavatele, nikoli domněnky od Vás.
Krom toho jsem si přečetla vlákno vedle a o zadavateli si myslím se. Tak prosím příště na mou otázku na zadavatele, neodpovídejte svou domněnkou a nechte mu prostor na vlastní odpověď
A zde zmíněná diskuse od vedle
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/detail/3156502/stene-v-noci-place#a3156622.
Můj vlčák 13 let v podstatě nekouše granule ani maso (spolknout třeba kuřecí stehno v celku pro něj není problém). Evidentně se s tím tedy žít dá, ale jak už někdo psal, nevýhodou je, že si občas večeři někde vyhodí a pak si jí teprve přežvýká.
Krmím teď veterinární granule, které po namočení lehce nabobtnají, ale úplně se nerozpadnou a pes to hltá úplně stejně jako suché, takže nemyslím, že by namočení štěněti pomohlo nehltal a víc kousat (to spíš naopak suché granule větší velikosti)..
Fiona.Praha
napsal(a):
Jaká rýpavá věta?
Já bych klidně granule namáčela a dělala vše pro to, aby štěně v novém prostředí jedlo a bylo v pohodě.
Nevidím důvod, proč bych se nemohla zeptat, jestli má problém granule namočit. A tak nějak jsem čekala odpověď od zadavatele, nikoli domněnky od Vás.
Krom toho jsem si přečetla vlákno vedle a o zadavateli si myslím se. Tak prosím příště na mou otázku na zadavatele, neodpovídejte svou domněnkou a nechte mu prostor na vlastní odpověď
A proč myslíte, že se hltající pes nenají?
Když jsem si přečetla název diskuse "stěně polyká granule", tak jsem si hned řekla "a co by s nima mělo dělat jiného než je polykat"? Myslím, Miky, že z toho děláte zbytečnou vědu. Prostě jdou psi, kteří se ve žrádle nimraji, něco do nich dostat je nadlidský výkon. Potom jsou ti, co vše důkladně prežvýkají a třetí jsou ti, co všechno zhltnou a ani se kousáním nezdržují. Buďte rád, že máte ten třetí případ. Pokud dáváte drobné granulky, tak ani není důvod, proč je kousat. Pokud je žere, tak bych je ani nenamáčela, proč taky? Ty namočené, pokud zůstanou v misce, tak se tak akorát zkazí a mohou se vyhodit.
Fiona.Praha
napsal(a):
Jaká rýpavá věta?
Tak to se omlouvám, měla jsem za to, že ve veřejné diskuzi lze reagovat na všechny diskutující, ne jen na zadavatele vlákna.
Snad mne omlouvá, že ve druhé půli příspěvku jsem vyjádřila svůj názor na máčení granulí, čili pro zadavatele.
Jak tak vlákno pročítám, nejsem sama, kdo v hltání štěněte nevidí problém, považuje to za fyziologické a neřešil by to máčením.
Zadavatel nepsal, že štěně v novém prostředí nejí, nýbrž že polyká granule vcelku.

Terven
napsal(a):
Tak to se omlouvám, měla jsem za to, že ve veřejné diskuzi lze reagovat na všechny diskutující, ne jen na zadavatele vlákna.
Snad mne omlouvá, že ve druhé půli příspěvku jsem vyjádřila svůj názor na máčení granulí, čili pro zadavatele.
Jak tak vlákno pročítám, nejsem sama, kdo v hltání štěněte nevidí problém, považuje to za fyziologické a neřešil by to máčením.
Zadavatel nepsal, že štěně v novém prostředí nejí, nýbrž že polyká granule vcelku.
Že vůbec plácáte energií...
Terven
napsal(a):
Chtěla jsem vědět, jestli má zadavatel problém s namáčením granulí. Co je na tom divného?
Nechci diskutovat o Vašich nebo cizích domněnkách, ptala jsem se zadavatele. Taková nevinná doplňující otázka a koukám, že z toho může být "problém" na několik příspěvků.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Terven
napsal(a):
Opravdu jste zkoušela všechny?
Zkusmo jsem namočila Barking heads a stále čekám...
Krom toho, že jsou lehce oslizlé, žádná změna.
Tak kdybys četla...
Psala sem:
"Bobtnaj všechny, krom pár výjimek jako Platinum, Magnusson, aj...."
Zkratka aj - označuje a jiné... tedy i třeba BH...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tak kdybys četla...
Psala sem:
"Bobtnaj všechny, krom pár výjimek jako Platinum, Magnusson, aj...."
Zkratka aj - označuje a jiné... tedy i třeba BH...
Jj, takže nebobtnaj všechny, bobtnaj hlavně ty méně kvalitní s vyšším obsahem obilí.
To chtěla fikovnice vědět.
Marp holistic mimochodem patří taky do kategorie "a jiné...", tomu já prostě neříkám, že bobtnaj všechny, pokud je těch výjimek tolik
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.16.32
Terven
napsal(a):
Jj, takže nebobtnaj všechny, bobtnaj hlavně ty méně kvalitní s vyšším obsahem obilí.
To chtěla fikovnice vědět.
Marp holistic mimochodem patří taky do kategorie "a jiné...", tomu já prostě neříkám, že bobtnaj všechny, pokud je těch výjimek tolik
Tak takhle do detailů sem se v tom nenimrala...
Naše taky nekouše, teda myslim protože to v ní zmizí velice rychle. asi by kousala větší velikost ale kupuju jí spíš malinké, větší kolikrát ani neochutnala a na malých asi neni co kousat. Nezvrací, granule jsme nikdy nenamáčela, by si zvykla a co by nedojedla bych vyhazovala do koše. pokud člověk bude jíst něco co má menší kousky tak taky nemusí kousat . ted má marp a to jsou malinké placičky tak má hned vymetenou misku. Měla jsme tady kilovku brita s lososem a letělo vše do koše, asi to na ní bylo velké, ve vzorku jsme pro ní měla i nějaké větší granule a to kousala ale jak je to marp, artemis, orijen, acana tak to zkousne málokdy.

Tak jsem namočila svoje obilné "supermarketovky" a nebobtnaj, potvory nevědí jak se chovat.