Pes k ovcím + essential granule ?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
28.8.2016 20:52
hunter

XXX.XXX.168.162

Vím, že se tu pohybuje pár lidí se zkušenostmi s pastevci apod, tak když si někdo najde čas a poradí, budu rád.
Kolegovi se ztrácí ovce, než se začne řešit zabezpečení pastvin, není to tak jednoduché. Z části za to můžou prasata, která mu několikrát podryla ohradník, ale také mu nějaký dobrák odvezl pár jedinců. Takže přemýšlí, že k nim pořídí psa.
Pes by měl bez problémů snášet celoroční pobyt venku a další psy, být ostražitější, ale ne agresivní, s co nejmenším loveckým pudem. Zároveň by neměl mít velikost medvěda a mít extra náročnou péči o srst.
Mě napadl jen čuvač, ale ani neznám moc jiných plemen. Případně, jestli víte kam se obrátit, tak to také můžete napsat.

Bonusový dotaz. Krmil jsem granulemi Essential a poslední dobou měli psi řidší stolici. Nejsou nějaké informace o změně ve výrobních postupech/surovinách ? Do nedávna seděly naprosto perfektně. Teď jsem vzal na zkoušku Magnusson Meat&Biscuit a zase vše ok.

Uživatel s deaktivovaným účtem

28.8.2016 21:38

Bonusový dotaz - O změně nic nevím a ani ten chytřejší, google. Mohli změnit dodavatele čehokoli a psům už to nesedne. Ale informace na netu: 0. Nebo už těch bezobilných měli dost smajlík

28.8.2016 21:49
LájošM

XXX.XXX.14.251

Čuvač je dobrá volba. Možná ještě šarplaninec.

Nemohli mít psi řidší stolici kvůli horku? Míváme tento problém občas v létě, voda se v miskách rychleji kazí.

28.8.2016 22:17
hunter

XXX.XXX.168.162

Díky. Je velký rozdíl povah šarplaninec x čuvač ?

Loni problém neměli a to bylo podstatně tepleji, navíc vodu měním poměrně často.Trvalo to cca 1,5 měsíce než došly zásoby. Nešlo o průjem, jen je toho víc a s horší konzistenci. Po přechodu na jiné to rychle přešlo do normálu.
Asi jak píše megííí, možná jen chtěli obilí. Jen se mi nechce zase zkoušet všemožné značky, magnusson se mi úplně nezdá, ale zatím sedí.

28.8.2016 23:37

hunter napsal(a):
Díky. Je velký rozdíl povah šarplaninec x čuvač ?

Loni problém neměli a to bylo podstatně tepleji, navíc vodu měním poměrně často.Trvalo to cca 1,5 měsíce než došly zásoby. Nešlo o průjem, jen je toho víc a s horší konzistenci. Po přechodu na jiné to rychle přešlo do normálu.
Asi jak píše megííí, možná jen chtěli obilí. Jen se mi nechce zase zkoušet všemožné značky, magnusson se mi úplně nezdá, ale zatím sedí.

A nebyl to jen problém s tou danou várkou granulí, ne značkou obecně? Mě už se dvakrát stalo, že když jsme krmili jeden pytel, tak holky všechny tři měly přesně jen takový horší zažívání, ale ne průjem, a jak se otevřel nový pytel stejné značky, tak bylo po problému. Shodou okolností taky bezobilné.

29.8.2016 08:23

Pes je určitě dobrý nápad, ale fotopasti na přístupové cesty k pastvině také nejsou od věci. A jsou hned, zatímco pes se musí vychovat.

Neregistrovaný uživatel

29.8.2016 08:51
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

hunter napsal(a):
Vím, že se tu pohybuje pár lidí se zkušenostmi s pastevci apod, tak když si někdo najde čas a poradí, budu rád.
Kolegovi se ztrácí ovce, než se začne řešit zabezpečení pastvin, není to tak jednoduché. Z části za to můžou prasata, která mu několikrát podryla ohradník, ale také mu nějaký dobrák odvezl pár jedinců. Takže přemýšlí, že k nim pořídí psa.
Pes by měl bez problémů snášet celoroční pobyt venku a další psy, být ostražitější, ale ne agresivní, s co nejmenším loveckým pudem. Zároveň by neměl mít velikost medvěda a mít extra náročnou péči o srst.
Mě napadl jen čuvač, ale ani neznám moc jiných plemen. Případně, jestli víte kam se obrátit, tak to také můžete napsat.

Bonusový dotaz. Krmil jsem granulemi Essential a poslední dobou měli psi řidší stolici. Nejsou nějaké informace o změně ve výrobních postupech/surovinách ? Do nedávna seděly naprosto perfektně. Teď jsem vzal na zkoušku Magnusson Meat&Biscuit a zase vše ok.

K tomu, aby u těch ovcí mohl mít bez dozoru psa by musel mít pastvinu opravdu dobře zabezpečenou, aby se pes nemohl dostat ven - plemena, která byla vyšlechtěná ke schopnosti chránit stádo v sobě tu míru agresivity prostě mají (bez ní by to nešlo). Za podmínek, které popisujete to vidím spíš jako těžko proveditelné. Navíc pokud mu někdo krade ovce, tak psa otráví, nebo mu jinak ublíží, a stejně si bude dělat co chce

29.8.2016 12:01
lev

XXX.XXX.253.186

Nechat jakéhokoliv pastevce bez dozoru je koledování si o malér. Pastevci si často sami zvětšují teritorium, takže j im ohrada záhy nemusí stačit, ale pokud je to hlídač, tak můžete riskovat pokousaného zloděje - a tomu bohužel není náš právní řád nakloněn.

30.8.2016 13:09
hunter

XXX.XXX.168.162

Právní rámec se nemusí řešit, s tím jsem obeznámený dobře.
Fotopast neřeší největší problém, čímž je černá zvěř. Z toho důvodu se ani nepovedl "experiment" s jeho psy, lovecká plemena, která zvěř pronásledují, tzn vznikl ještě větší problém než byl původně. Pastviny jsou mobilní, stěhují se po pozemcích, přičemž kritické jsou 2 takové pastviny sousedící s lesem, proto není zabezpečení 100%, pouze mobilní elektrický ohradník. Pastviny nejsou přímo u domu, tudíž by pes "chodil na noční".
Zloději jsou výjimečná záležitost, ale i to se stalo.
Pokud však neexistuje plemeno, které zaštěká např. na černou a nebude ji pronásledovat, případně nedovolí ovcím opustit daný pozemek, a zároveň nebude přehnaně agresivní na lidi, tak ok. Proto jsem se ptal, aby z toho nevznikl jen větší problém. Jen jsem si vždy myslel, že pastevecká plemena přesně tomuto účelu slouží/sloužila.

30.8.2016 13:13

Hunter, netuším, jak to mají s nějakým rozlišováním černé zvěře, ale takový k lidem nejbezpečnější pastevec by mohl být pyrenejský horský, ten má přímo v popisu práce NEagresi vůči člověku. Samozřejmě a jako vždy záleží na jedinci, atypové se najdou všude (ten můj by neměl "problém" šáhnout někomu do úsměvu).

Neregistrovaný uživatel

30.8.2016 13:25
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228

Pastevci nebyli šlechtění do přelidněné ČR, ale na trošku jiný styl práce, a jiné prstorové podmínky.

30.8.2016 15:28
hunter

XXX.XXX.168.162

Neregistrovaný uživatel napsal(a):
Pastevci nebyli šlechtění do přelidněné ČR, ale na trošku jiný styl práce, a jiné prstorové podmínky.

To chápu, i když ne všude je hustota zalidnění jako v Praze. Tady se jedná vyloženě o zastrčenější kout, v přímé blízkosti nevedou ani trasy kčt. Kolem chodí tak místní na houby, myslivci a vlastníci okolních pozemků při sečení. Což neznamená, že nemůže nastat vyhrocená situace, ale přeci jen je riziko menší. I tak děkuji. Uznávám, že jsme si to oba představovali poněkud naivně.
Jiný chovatel ovcí mu poradil českého horského psa, s tím, že přesně na tuto činnost ho používá a nemůže si stěžovat. Tak se uvidí.

2.9.2016 20:17
bhk

XXX.XXX.210.182

hunter napsal(a):
To chápu, i když ne všude je hustota zalidnění jako v Praze. Tady se jedná vyloženě o zastrčenější kout, v přímé blízkosti nevedou ani trasy kčt. Kolem chodí tak místní na houby, myslivci a vlastníci okolních pozemků při sečení. Což neznamená, že nemůže nastat vyhrocená situace, ale přeci jen je riziko menší. I tak děkuji. Uznávám, že jsme si to oba představovali poněkud naivně.
Jiný chovatel ovcí mu poradil českého horského psa, s tím, že přesně na tuto činnost ho používá a nemůže si stěžovat. Tak se uvidí.

Znala jsem pána, který za stejným účelem měl čuvače a bernáka.. fenu a psa - pochopitelně neuhlídal...z toho spojení byla štěnda dvě, obě si nechal a po letech tvrdil, že právě na tuto práci byli ti kříženci absolutní top ten...dokonce tvrdil, že až nebudou-bude znovu hledat právě takovéto spojení... Jak to bylo dál nevím..

Osobně mě taky napadl ten pyrenejský horský.

2.9.2016 20:20
bhk

XXX.XXX.210.182

bhk napsal(a):
Znala jsem pána, který za stejným účelem měl čuvače a bernáka.. fenu a psa - pochopitelně neuhlídal...z toho spojení byla štěnda dvě, obě si nechal a po letech tvrdil, že právě na tuto práci byli ti kříženci absolutní top ten...dokonce tvrdil, že až nebudou-bude znovu hledat právě takovéto spojení... Jak to bylo dál nevím..

Osobně mě taky napadl ten pyrenejský horský.

Vypadlo mě to - oprava : Jak to bylo dál nevím.. nezůstali jsme v kontaktu.

Ale spokojenej byl.

Přidejte reakci

Přidat smajlík