Filip K.

XXX.XXX.229.79
Dobrý den všem, přemýšlím nad pořízením psího parťáka. Bydlím v bytě. Velmi se mi líbí bígl a rád mu věnuji veškerý volný čas, aby pro něj život v bytě byl přijatelný. Jediné s čím si nevím rady je jak začít se štěnětem "fungovat" když musím každý den do práce. Věřím, že při poctivé práci se dokáže naučit nezničit byt případně přivodit štěkáním infarkt sousedům, když nebudu doma. Jde to ale nějak udělat aniž bych si musel brát měsíc dovolenou než si třeba doma zvykne apod? Jak jste to měli vy ostatní se štěňátky? Všem moc děkuji za jakoukoliv reakci.
Moc složité. Hodně.
Vše to je zcela individuální. I když štěňata jsou vesměs stejná.
Nedovedu si představit, že bez základní péče co to malé bude potřebovat, to zvládnete.
Asi Vám každý poradí, abyste to vzdal. Tomu psu vlastně na začátku nic nedáte. A právě to bude potřebovat. Zcela zásadně bych řekl.
Ve výsledku, když do toho půjdete, pak budete nešťastný. Vy a taky i ten psík. Opravdu. Berte to vážně, neb ve výsledku to není o Vás, ale o tom zvířeti. Pokazí se. Ono věří a jedná tak. Nemá inteligenci lidí. Tedy. Má, ale tříletého dítěte. Dokázal byste vysvětlit takovému jedinci, aby čekal a neničil, když je bez Vás a jste jediný koho vidí a nemá zábavu, není unavené ku spánku, kdy nabírá energii i několik hodin? Např?
O tom to hlavně je.
Tedy. Rozmyslete si to.
Nějakou tou loužičkou? Štěně čůrá a kadí nejmíň měsíc každé 2-3h, takže než přijde majitel z práce domů, bude to bobků a loužiček několik - to za prvé. Aby se naučilo tohle dělat venku, musí s ním někdo při náznaku, že se mu chce, vyběhnout ven. Pokud ne, může se čistotnosti učit i půl roku. A jak chcete naučit psa neštěkat a nevýt, když neprovedete základní nácvik, alespoň pár dní v kuse?
Aliens : Počkejte, to nejde vychovat psa, když se chodí do práce? Mám důkaz, že ano.
Zadavatel: zvážila bych toho bígla, je to lovecký pes, tvrdohlavý, a měl by jste si uvědomit, co psovi hodláte nabídnout a nevybírat, podle vzhledu. Jinak na začátku budou louže a zničené věci s tím musíte počítat, ale pes si zvykne a až bude větší, tak dobu co jste v práci prospí. Jinak je dobré psa před odchodem unavit a vzít si aspoň týden dovolenou. Popripade mu vyhradit třeba jen předsíň s hračkami a okusovadly a miskou s vodou a.svym pelechem, předejdete tomu, že si štěně ublíží, a že zničí něco cenného.
Filip K.
napsal(a):
Dobrý den všem, přemýšlím nad pořízením psího parťáka. Bydlím v bytě. Velmi se mi líbí bígl a rád mu věnuji veškerý volný čas, aby pro něj život v bytě byl přijatelný. Jediné s čím si nevím rady je jak začít se štěnětem "fungovat" když musím každý den do práce. Věřím, že při poctivé práci se dokáže naučit nezničit byt případně přivodit štěkáním infarkt sousedům, když nebudu doma. Jde to ale nějak udělat aniž bych si musel brát měsíc dovolenou než si třeba doma zvykne apod? Jak jste to měli vy ostatní se štěňátky? Všem moc děkuji za jakoukoliv reakci.
Bígl neni vhodna volba. Vybirejte tak, at nejste nestastni oba. A vybirejte podle toho, k cemu byl pes vyslechten a co mu muzete nabidnout. Rozhodne si nemyslet, ze predelate loveckeho psa na gaucaka,...
Jinak jsem normalne zamestnana a mam psy 3. I kdyz po skole vyvenci deti, psiska s nimi ven spis nechteji, jen cvrknou a tahnou domu a poradne venceni, si nechavaji az pro me Vcetne bobku
Andrýsek3
napsal(a):
Aliens : Počkejte, to nejde vychovat psa, když se chodí do práce? Mám důkaz, že ano.
Zadavatel: zvážila bych toho bígla, je to lovecký pes, tvrdohlavý, a měl by jste si uvědomit, co psovi hodláte nabídnout a nevybírat, podle vzhledu. Jinak na začátku budou louže a zničené věci s tím musíte počítat, ale pes si zvykne a až bude větší, tak dobu co jste v práci prospí. Jinak je dobré psa před odchodem unavit a vzít si aspoň týden dovolenou. Popripade mu vyhradit třeba jen předsíň s hračkami a okusovadly a miskou s vodou a.svym pelechem, předejdete tomu, že si štěně ublíží, a že zničí něco cenného.
Tak jsem to nemyslel.
Mluvím o štěněti a začátcích. Kdy dle mě, je to extrémně důležité, jak se bude formovat. Ve výsledku. A vybral si bígla. Jiný level. To snad víme.
Muj prvni pes, ted mu je deset, a byl porizovan do rodiny normalne pracujicich lidi, a o kterem mi vsichni rikali, jak me bude cekat v tu dobu, co chodim z prace, jak bude citit, ze uz jdeme k bytu...chrapal -sice za dvermi, ale tak tvrde, ze jsme ho vzdy temi dvermi odsunovali Pravda, nebyl to bigl, ale havansky psik. Neznicil doma jedinou vec. Odpoledne bylo cele jeho
Ono jde taky o to, jestli je v rodině víc lidí, jestli někdo může přijít dřív vyvenčit atd. Pokud je člověk sám a nemá nikoho, kdo ho zastoupí, dobře to není a s prominutím, i krajně nezodpovědné. Nedovedu si představit, co by bylo se psem, pokud by se zadavateli něco stalo. Stačí i kratší povyt v nemocnici...
Filip K.

XXX.XXX.229.79
V první řadě díky moc za reakce. Já určitě nechci gaučového psíka. Rád bych aby se mnou vydržel pár hodin venku, aby zvládl doběhnout dál než k misce se žrádlem a zpět do pelechu. Např. když jdu běhat, tak aby mohl se mnou. Nevidím problém v tom chodit na cvičák, blbnout s ním do parku a opravdu se mu věnovat. Vzít si na první dny dovolenou to zní logicky. Rozhodně na to nechci uspěchat a raději si vše promyslím. Taky proto jsem tu a ptám se. Všude jsem četl že bígl je celkem učenlivý. Tak teď mě to trochu zaskočilo, protože podle všemožných charakteristik a popisů povahy mi přišel jako vhodný adept.
Filip K.
napsal(a):
V první řadě díky moc za reakce. Já určitě nechci gaučového psíka. Rád bych aby se mnou vydržel pár hodin venku, aby zvládl doběhnout dál než k misce se žrádlem a zpět do pelechu. Např. když jdu běhat, tak aby mohl se mnou. Nevidím problém v tom chodit na cvičák, blbnout s ním do parku a opravdu se mu věnovat. Vzít si na první dny dovolenou to zní logicky. Rozhodně na to nechci uspěchat a raději si vše promyslím. Taky proto jsem tu a ptám se. Všude jsem četl že bígl je celkem učenlivý. Tak teď mě to trochu zaskočilo, protože podle všemožných charakteristik a popisů povahy mi přišel jako vhodný adept.
Bígl je lovecký pes a to mluví řekla bych za vše. Vzhledově krásný pes, ne moc velký, ne moc malý..ale opravdu se nejde inspirovat těma vyžraninama na flexi. Pokud chcete se psem běhat třeba někde lesních, polních cestách, tak taky dost možná pobezite sám, půjde si za zajdou. Jinak jsou tvrdohlavý a vytrvalý (třeba v tom ničení). Určitě se dá najít vhodnější plemeno.
Filip K.

XXX.XXX.229.79
Andrýsek3
napsal(a):
Bígl je lovecký pes a to mluví řekla bych za vše. Vzhledově krásný pes, ne moc velký, ne moc malý..ale opravdu se nejde inspirovat těma vyžraninama na flexi. Pokud chcete se psem běhat třeba někde lesních, polních cestách, tak taky dost možná pobezite sám, půjde si za zajdou. Jinak jsou tvrdohlavý a vytrvalý (třeba v tom ničení). Určitě se dá najít vhodnější plemeno.
A napadá Vás to vhodnější plemeno? Bígl je pes který se mi líbí, ale samozřejmě to není striktně dané.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Bígl je samostatně jednající tvor (vyšší adaptivní inteligence), tzn. větší šance, že si jako nudící se štěně najde zábavu podle svých představ, které se nemusí shodovat s vašimi. Na to pozor. Týden dovolené by se určitě hodil, odběr minimálně v pátek, pokud máte volný víkend. Prvních pár měsíců určitě vstávejte o hodně dřív, abyste měl čas psa pořádně unavit před odchodem, než si zajede model "odchod = automaticky šipka do pelíšku a spát".
Filip K.
napsal(a):
A napadá Vás to vhodnější plemeno? Bígl je pes který se mi líbí, ale samozřejmě to není striktně dané.
Tak záleží ty vaše požadavky. Jestli může být i větší, menší, střední. Co mu nabídnete, aby jste si nepořídil moc akční plemeno, a pak neplakal, že je to moc, ono se to nejprve říká: budu dělat to a to, a chodit a běhat. No takže to zvážit a pak jestli třeba dlouhosrstý, krátkosrstý. A doporučila bych projít atlas psů a vybrat, vyvarovat se loveckým psům. A já vám radím, šťendo z útulku, nebo nějakého křížence zadarmo, v inzerci jixh je hromada, často to bývají střední pejsci, kříženci ovčáka, nebo labradora. Snad poradí i někdo jiný.

Co český strakatý pes, nebo nějaká křižovatka z útulku a darovacích inzerátů?
Edit: na vlákně "naplňte misky" klikněte na ten pesweb odkaz a můžete vybírat, psích krasavců k adopci je tam až je z toho člověku smutno.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Filip K.
napsal(a):
Bígl je dost samostatná jednotka - je to pes se silným loveckým pudem (honič), takže pokud nechcete chronického zdrhače, kterého budete třeba 13 let vláčet jen na špagátě, tak koukejte po nějakých tvárněších plemenech se slabším loveckým pudem. Co vím, tak bíglové jsou i docela uštěkaní - to zase nenadchne sousedy
napsal(a):
Co český strakatý pes, nebo nějaká křižovatka z útulku a darovacích inzerátů?
Edit: na vlákně "naplňte misky" klikněte na ten pesweb odkaz a můžete vybírat, psích krasavců k adopci je tam až je z toho člověku smutno.
ČSP nee, jsem v jejich skupině na FB a můžu říct, že toho chovají jen úplní nadšenci.. taky se mi líbil, ale začátečníkovi bych ho nedoporučila...to je šídlo na nožkách!
Darovací inzeráty - bacha na to, že většina lidí dává nějak zkaženého psa - nečistotnost, vytí, kousání věcí, puberta, apod. - prostě takové, co je potřeba převychovat a to si myslím moc začátečník nedá...
Osobní tip - pokud nezáleží přímo na plemeni, koukněte do soukromých útulků a depozit, kdy mají psy dobrovolníci přímo doma v bytě a vědí tak přesně, jak je to s čistotností, vytím, poslušností, apod. Ve státních či větších útulcích vám tolik info o psovi nedají - je něco jiného chov v kotci a něco jiného v bytě, atd...
Nebo mrkněte na různá plemena - dle povah, temperamentu, atd....osobní tip na středního psa - pudl, knírač, apod... jsou pro každou srandu, ale umí i odpočívat... oba nemají téměř lovecký pud, takže i běhání na volno je v pohodě...
Podle mě je beagl smečkovej pes, který samotu snáší obecně špatně, z čehož pramení jeho abnormální hlasové projevy při osamění. Do bytu si umím představit spoustu jiných, vhodnějších ras. Pro společné běhání taky, protože beagl vás určitě nebude při běhu "doprovázet" - byl přece vyšlechtěn pro něco úplně jiného, mrkněte na youtube... Měl byste přehodnotit výběr psa, abyste nebyli oba nešťastní.

"to je šídlo na nožkách!" vážně? Já znala dříve dva, (i když netuším jestli s PP) a přišli mi akční, ale přizpůsobiví. Rozhodně víc než bígl. Holt podle pár jedinců se fakt plemeno soudit nedá.

Nic o zadavateli nevíme, takže nevíme jestli zvládne bígla. Bígla sem si pořizovala jako svého prvního psa, a právě pro to že jsem neměla informace z diskuzí na netu a přistupovala k němu jako ke psovi, tak se mě ho povedlo normálně vychovat. Opravdu jsem ho nevláčela 13 let na flexině, choval se jako normální pes. Ano je to lovecký honič, takže nebude do nekonečna opakovat povely pro radost pána jako třeba německý ovčák, ale vycvičit se dá. Vždyt jsou to psi kteří pracují v lese, zkládají lovecké zkoušky, a naučit tohle psa je mnohem těžší než naučit pudla sedni. Ano má lovecký pud, stejný jako ostatní lovecká plemena. Někdo s nimi dělá i agility, nevím jestli je to zrovna to pravé ale dá se. Dala by se třeba i záchranařina, mají vynikající čich a orientační smysl. Nejlepší by pro zadavatele bylo věnovat se loveckému výcviku. Jinak bígl se do bytu hodí, je to malý, krátkosrstý pes, skladný a přizpůsobivý. Samozřejmě štěně ničí, každé štěně, všech plemen, ale to by nikdo kdo chodí do práce nemohl mít psa. Zadavatel musí počítat s tím že mladí psi lecos zničí, a nebývají to jen bačkory ale třeba okousaný nábytek, dveře, apod. je to normální a je třeba připravit si vhodný přesto, kde pes bude když nebudete doma, třeba koupelna, chodba, ohrádka apod.Jinak tomu štěkání, jsou to hlasití honiči, takže mají specifický hlas, který je v lese slyšet na velkou vzdálenost, ale že by byli zbytečně uštěkaní jsme si u svého psa tedy nikdy nevšimla, doma skoro neštěkal, víc kraválu nadělá třeba sousedův BSP.

Filip, tu dovolenou určitě ano a od prvního dne štěně uč na samotu, tedy že odcházíš a PŘICHÁZÍŠ! Já si brala u prvního psa týden s tím, že od středy už jsem chodila na půlden do práce a dovolenou si tudíž natáhla i do dalšího týdne. Je to lepší, než když už začneš nechávat štěně dlouho samo po víkendu, kdy je jiný režim. A pokud bys mohl venčit přes oběd, nebo měl nějakou dobrou duši, která by ho dopoledne venčila, bylo by to moc fajn.
...a loveckého psa si dle mého pořizují sadomasochisti...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
rapotacka11
napsal(a):
Nejste vyjímka.
Potkávám běžně bígly navolno .
Já taky - v honitbě bez pána, a už jsem měla tu čest i se 2 mrtvými na silnici
Jinak jednou jsem našla zatoulanou labradorku, tak jsem zavolala odchytovku, a když přijeli, tak měli v autě 2 bígly, a prej je chytili každýho na jiným konci Brna, a nepatřili k sobě...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Vlastně když se nad tím zamyslím, tak jsem v lese nebo na poli potkala bígly výrazně častěji samotný než s pánem (jednalo se o různé psy, ne o toho samého). Na to, že už nejsou v módě a není jich moc, to už podle mě o něčem vypovídá

" Věřím, že při poctivé práci se dokáže naučit nezničit byt případně přivodit štěkáním infarkt sousedům, když nebudu doma"
Víra je hezká věc, ale je třeba ji podpořit výběrem:
a) plemene (na co bylo vyšlechtěno, jaké jsou specifické plemenné znaky - pudy, vlohy),
b) konkrétního jedince = nervové soustavy=temperamentu štěněte, a to je alfa a omega všeho!
Ona ta poctivá práce může u jednoho psa znamenat námahu nula nula nic, u druhého celoživotní dílo...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já taky - v honitbě bez pána, a už jsem měla tu čest i se 2 mrtvými na silnici
Jinak jednou jsem našla zatoulanou labradorku, tak jsem zavolala odchytovku, a když přijeli, tak měli v autě 2 bígly, a prej je chytili každýho na jiným konci Brna, a nepatřili k sobě...
Tak jsem to myslela .
lesnížínka
napsal(a):
Ono jde taky o to, jestli je v rodině víc lidí, jestli někdo může přijít dřív vyvenčit atd. Pokud je člověk sám a nemá nikoho, kdo ho zastoupí, dobře to není a s prominutím, i krajně nezodpovědné. Nedovedu si představit, co by bylo se psem, pokud by se zadavateli něco stalo. Stačí i kratší povyt v nemocnici...
Ale notak, řekla bych, že tu nikdo z přítomných, a zadavatel stejně tak, není nějaký poustevník žijící v horách na samotě. :D
Štěně je taky v době mé nepřítomnosti samo doma a nejen že neštěká ani nevyje, kromě hraček, které se u nás ohřejí některé třeba jen den dva, ani nic neničí, a že by zničit mohla kdeco. Nejhorší pohromu způsobila, když se dostala k roli toaleťáku, jinak nic. Jeden den stačilo hlídat a pokaždé, když vzala něco, co neměla, říct ne a vyměnit za hračku. Ale dobře, asi tu nemám do toho co kecat lidem, co mají se psy výrazně větší zkušenosti. Prostě jsem jen měla štěstí na psa.
Každopádně to, co jsem chtěla říct - kdyby se cokoli stalo, vždycky je komu zavolat a domluvit se s ním, že Lara je sama doma, prosím, postarejte se o ni. A někdo to udělá. A myslím, že kdyby došlo na nějaký pobyt v nemocnici, jak předkládáte, i v případě zadavatele by někdo se psem pomohl.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vlastně když se nad tím zamyslím, tak jsem v lese nebo na poli potkala bígly výrazně častěji samotný než s pánem (jednalo se o různé psy, ne o toho samého). Na to, že už nejsou v módě a není jich moc, to už podle mě o něčem vypovídá
Houby zle.
Někdy se po několika vynervených dnech i dostanou dom .
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
rapotacka11
napsal(a):
Houby zle.
Někdy se po několika vynervených dnech i dostanou dom .
Někteří - pamatujete ten případ, jak jedné prestižní CHS sešmelcnul vlak hned 7 nebo kolik to bylo zvířat...?!

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Někteří - pamatujete ten případ, jak jedné prestižní CHS sešmelcnul vlak hned 7 nebo kolik to bylo zvířat...?!
Bohužel nejenom bíglové ale i jiní psi často končí na kolejích. je to začarovaný kruh, na kolejích jsou přejeté zdechliny, ty lákají zvěř, bažanty apod. zvěř láká psy s tím nikdo nic neudělá. Jinak podívejte se na stránky nalezených psů, je jich spousty nejrůznějších plemen, ne jenom bíglové. Nedělejte z nich nějaké nevychovatelné ďábly, jsou i na výchovu složitější psi.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Bohužel nejenom bíglové ale i jiní psi často končí na kolejích. je to začarovaný kruh, na kolejích jsou přejeté zdechliny, ty lákají zvěř, bažanty apod. zvěř láká psy s tím nikdo nic neudělá. Jinak podívejte se na stránky nalezených psů, je jich spousty nejrůznějších plemen, ne jenom bíglové. Nedělejte z nich nějaké nevychovatelné ďábly, jsou i na výchovu složitější psi.
No já nevím, ale od toho má snad ten pes majitele, aby se neproducíroval po kolejích nebo po silnici.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No já nevím, ale od toho má snad ten pes majitele, aby se neproducíroval po kolejích nebo po silnici.
Domnívám se, že to má ilustrovat bíglí vlohu ke zdrhání...
Zvládla to spousta lidí, můžete to zvládnout i vy. Důležité ale je, abyste byl o tom na 100% přesvědčený, pokud máte nějaké pochybnosti, s pořízením psa počkejte. Nad výběrem plemene bych se ještě trochu zamyslela, ale jestli je to vaše srdcovka, stejně vám to nikdo nevymluví.
Sama jsem s pořízením prvního psa viděla všechno trochu růžověji, než jaká nakonec byla realita. Pokud to berete vážně, zabere výchova a výcvik opravdu hodně času a společně s prací pak už nezbývá čas na nic moc jiného. A po pravdě si teď neumím představit, že chodím aktuálně do práce klasicky 9-17. Díky tomu, že mám velmi velmi flexibilní pracovní dobu (normální plný úvazek), tak mě nemohla rozhodit nemoc psa, úraz psa. Když se objevila separační úzkost, mohla jsem intenzivně 3 týdny trénovat se psem a mezi tréninky plnohodnotně pracovat.
Prostě když se chce, všechno jde.

.."Velmi se mi líbí bígl a rád mu věnuji veškerý volný čas"...
..." Jde to ale nějak udělat aniž bych si musel brát měsíc dovolenou než si třeba doma zvykne apod?"...
Tyhle dvě věty z prvního příspěvku zadavatele mi přijdou tak nějak protismyslné.
Je nás tady hodně, kteří svému psu věnujeme celou dovolenou už mnoho let. Spíš si odjezd na dovolenou bez psa nedovedeme představit. Byla by to vůbec dovolená ?

napsal(a):
.."Velmi se mi líbí bígl a rád mu věnuji veškerý volný čas"...
..." Jde to ale nějak udělat aniž bych si musel brát měsíc dovolenou než si třeba doma zvykne apod?"...
Tyhle dvě věty z prvního příspěvku zadavatele mi přijdou tak nějak protismyslné.
Je nás tady hodně, kteří svému psu věnujeme celou dovolenou už mnoho let. Spíš si odjezd na dovolenou bez psa nedovedeme představit. Byla by to vůbec dovolená ?
Tady jste spíš o to že měsíc dovolené nic neznamená a nic nevyřeší. Za měsíc si štěně jakž takž zvykne, na majitele, na jméno, na svůj nový domov, naučí se kde má spát a kam patří ale to je tak všechno. Žádné ze štěnat které jsem měla se nenaučilo za měsíc čistotnosti a období demolování přichází až v pozdějším věku, tak kolem sedmého měsíce a přetrvává různě dlouho asi do dvou let, takže tohle zadavatel měsícem dovolené nevyřeší. Spíš jde o to eliminovat rizika poškození zařízení a možného poranění psa v bytě a psychicky se na to připravit

Lidi mám takovej blbej dotaz...chápu, že když je štěně po dobu, kdy je majitel v práci, samo, tak prostě vykoná potřebu v bytě...ale jak se to dělá s krmením?...já třeba krmím štěňata 5x denně...to se potom krmí ráno a večer?...možná některým štěňatům můžete nechat nasypanou misku, ale třeba psi, co mám teď by jí zhltli dřív než bych do práce odešla..

Já sem krmila ráno, pak jsem mu nechávala v misce, nakrmila sem po příchodu po procházce a večer a postupně to snížila na třikrát denně.

napsal(a):
Já sem krmila ráno, pak jsem mu nechávala v misce, nakrmila sem po příchodu po procházce a večer a postupně to snížila na třikrát denně.
No tak nějak jsem si to představovala, ale třeba u nás by ta nasypaná miska prostě neprošla...
u takových psů jako jsou ti moji, bych to asi musela řešit nějakým dávkovačem nebo nevím...

napsal(a):
Tady jste spíš o to že měsíc dovolené nic neznamená a nic nevyřeší. Za měsíc si štěně jakž takž zvykne, na majitele, na jméno, na svůj nový domov, naučí se kde má spát a kam patří ale to je tak všechno. Žádné ze štěnat které jsem měla se nenaučilo za měsíc čistotnosti a období demolování přichází až v pozdějším věku, tak kolem sedmého měsíce a přetrvává různě dlouho asi do dvou let, takže tohle zadavatel měsícem dovolené nevyřeší. Spíš jde o to eliminovat rizika poškození zařízení a možného poranění psa v bytě a psychicky se na to připravit
Nemyslím si, že se dá štěně za měsíc naučit čistotnosti...atd. Ale za 14 dní si štěně zvykne na nové prostředí, na majitele, na nějaký režim ( samo, že s ním maj. nebude 24 hod. denně, ale bude ho zvykat na odchody a příchody, vychytá si možnosti krmení, zjistí, co všechno musí v prostoru odstranit...atd).