Záchrana psa z Maďarska

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Tonda111

31.10.2016 22:33
Tonda111

XXX.XXX.203.149

Dobrý večer,
jsem karavanista a včera jsem se vrátil z Maďarska z kempu Rackeve pod Budapeští. Někdo tam odložil březí fenku stafodrširského bulteriéra.Možná má ještě štěňnata nebo už o ně přišla.
Je pěkná hnědá s bílým zbarvením, není agesivní, jí z ruky, dává pac a před kempem pořád někoho vyhlíží.
Máme doma fenku 8 let parsn rassel terierku, která je hodnější než moje paní. Dcery si ji přivezly a dnes ji máme místo nich, protože jsou pryč. a jsme rádi, že ji máme. Spí se mnou a je velmi přísná na moji paní na kterou žárlí.
Fenky je mně moc líto a lituji, že jsem ji na černo nepřivezl do Česka.
Nemáte kontakt na někoho, abychom ji mohli pomoct?
Kontakt na mě Antonín Hadač tel.602506089, hadacovi@seznam.cz.

31.10.2016 22:58
koňadra

XXX.XXX.128.31

Možná se tady najdou lidé, kteří fence pomohou, ale všeobecně bych řekla, že problém by se měl řešit tam, kde vznikl, tedy, že by si fenku měl vzít někdo v Maďarsku. Myslím si, že je neštěstí vozit sem psy kdo ví odkud a kdo ví s jakou nákazou. Můžeme být šťastní, že jsme státem, který je prostý vztekliny a také mnohých jiných nemocí, ale na jak dlouho?
Myslím, že je dost psů v našich útulcích, kteří marně čekají na pomoc a vozit sem další považuji za minimálně nezodpovědné.
Já vím, že je vám fenky líto, vytvořil jste si k ní jakýsi vztah. Ale stejně byste si vytvořil vztah k nějakému ze psů, kdyby jste navštívil některý z našich útulků, zdá se, že jste citlivý člověk. Jenže stejně nemůžete zachránit všechny chudáky opuštěné psy na celém světě. A pokud se sem budou vozit další a další psi ze zahraničí (jsou zde totiž takové organizace i jednotlivci, kteří to dělají), dočkáme se nakonec toho, že naše přeplněné útulky budou řešit přebytek psů tak jako jinde ve světě - jejich utrácením. Nehledě na zavlečení nejen vztekliny, ale i různých exotických nemocí, se kterými naši psi prostě neumí bojovat.

Uživatel s deaktivovaným účtem

31.10.2016 23:00

koňadra napsal(a):
Možná se tady najdou lidé, kteří fence pomohou, ale všeobecně bych řekla, že problém by se měl řešit tam, kde vznikl, tedy, že by si fenku měl vzít někdo v Maďarsku. Myslím si, že je neštěstí vozit sem psy kdo ví odkud a kdo ví s jakou nákazou. Můžeme být šťastní, že jsme státem, který je prostý vztekliny a také mnohých jiných nemocí, ale na jak dlouho?
Myslím, že je dost psů v našich útulcích, kteří marně čekají na pomoc a vozit sem další považuji za minimálně nezodpovědné.
Já vím, že je vám fenky líto, vytvořil jste si k ní jakýsi vztah. Ale stejně byste si vytvořil vztah k nějakému ze psů, kdyby jste navštívil některý z našich útulků, zdá se, že jste citlivý člověk. Jenže stejně nemůžete zachránit všechny chudáky opuštěné psy na celém světě. A pokud se sem budou vozit další a další psi ze zahraničí (jsou zde totiž takové organizace i jednotlivci, kteří to dělají), dočkáme se nakonec toho, že naše přeplněné útulky budou řešit přebytek psů tak jako jinde ve světě - jejich utrácením. Nehledě na zavlečení nejen vztekliny, ale i různých exotických nemocí, se kterými naši psi prostě neumí bojovat.

Nedělejte si iluze, u nás se taky utrácí, i když neofiko.

31.10.2016 23:27
Evv

XXX.XXX.109.2

Jestli fence chcete pomoc zkuste najít nějakou organizaci v Maďarsku a upozornit je. Převoz do ČR mi příjde jako hloupost. Pro březí fenku je to nebezpečné, stejně tak pro malé štěňata.

1.11.2016 05:52
koňadra

XXX.XXX.128.31

Zadavateli: A ještě taková věc: když jste chtěl fenku zachránit, proč jste ji tedy jednoduše nedovezl (při dnešních neexistujících celnicích to přece není žádný problém)? A proč jste si ji tedy nenechal? Nebo si to představujete tak, že ji někdo doveze a někdo jiný se jí ujme?
To mě připomíná situaci, kdy sem vozili (nebo ještě vozí?) vysloužilé chrty z Anglie a ještě si za ně nechali dost slušně zaplatit (to by - doufám - nebyl tento případ). To pak ale nevím, co je větší hnusárna - výdělečný podnik nebo alibismus - já jsem ten geroj, který zachrání zvíře, ale hodím ho na krk někomu jinému. To bychom sem mohli vozit také psy z útulků v Americe (kde je v útulku po čase uspí, věřím tomu, že kdyby nebyla letenka tak drahá, tak už by tady byli) a co teprve psi z Asie, kteří jsou ponecháváni napospas osudu na ulicích atd. atd.
Prostě je to hloupost - neřešit vlastní psy v útulcích a tahat sem ještě další z ciziny.
Kdysi jsem zde hledala umístění pro křížence retrívra "jen" ze Slovenska - neuspěla jsem. Nakonec se ho podařilo umístit na Slovensku, a právě v souvislosti s tímto příběhem, jsem si uvědomila, že se věci mají řešit opravdu tam, kde vznikly a že stejně nejde zachránit všechny psy na celém světě. Byla jsem podobně naivní jako Vy.
Proto rada Evv - najít ochranáře v Maďarsku - je asi ta nejlepší.

1.11.2016 07:37
balisek

XXX.XXX.131.211

"To mě připomíná situaci, kdy sem vozili (nebo ještě vozí?) vysloužilé chrty z Anglie a ještě si za ně nechali dost slušně zaplatit (to by - doufám - nebyl tento případ). To pak ale nevím, co je větší hnusárna - výdělečný podnik nebo alibismus - já jsem ten geroj, který zachrání zvíře, ale hodím ho na krk někomu jinému."

Vysloužilé chrty bych s tím nesrovnávala. Vozí se na objednávku oproti zaplacenému adopčnímu poplatku - tj. přicestuje jich jen tolik, kolik má předem zajištěný domov. Končí u lidí, kteří chtějí konkrétně chrta a křížence z českého útulku by si stejně nevzali.

Adopční poplatek je 6.000 Kč. Zahrnuje náklady na klinické veterinární vyšetření, krevní testy, očkování proti vzteklině (příp. dalším nemocem, je-li prošlé), kastraci, administrativní poplatky a cestu (u španělských psů také čip a pas). Což mi za mladé, vyšetřené, čistokrevné zvíře nepřijde vůbec přehnaná částka (štěně greye stojí zhruba 3x tolik).

Adoptovaní chrti se od náhradních majitelů vracejí jen velmi zřídka. Jednak většina zájemců už nějakou zkušenost s chrtem má a tudíž ví, co čeho jdou. Jednak chrti jsou ze své plemenné podstaty velmi distingvovaní a bezproblémoví, tudíž není důvod psa vracet.

Sama jsem jako majitel whippetů o adopci greye vážně přemýšlela. Jenže moji psi běhali na dráze a to adopční smlouva zapovídá (s tím vzhledem k "hobby" statusu dostihů u nás nesouhlasím). Bylo pro mě nemyslitelné trávit víkendy na závodech a tréninzích a greye nechávat doma.

1.11.2016 09:21

balisek napsal(a):
"To mě připomíná situaci, kdy sem vozili (nebo ještě vozí?) vysloužilé chrty z Anglie a ještě si za ně nechali dost slušně zaplatit (to by - doufám - nebyl tento případ). To pak ale nevím, co je větší hnusárna - výdělečný podnik nebo alibismus - já jsem ten geroj, který zachrání zvíře, ale hodím ho na krk někomu jinému."

Vysloužilé chrty bych s tím nesrovnávala. Vozí se na objednávku oproti zaplacenému adopčnímu poplatku - tj. přicestuje jich jen tolik, kolik má předem zajištěný domov. Končí u lidí, kteří chtějí konkrétně chrta a křížence z českého útulku by si stejně nevzali.

Adopční poplatek je 6.000 Kč. Zahrnuje náklady na klinické veterinární vyšetření, krevní testy, očkování proti vzteklině (příp. dalším nemocem, je-li prošlé), kastraci, administrativní poplatky a cestu (u španělských psů také čip a pas). Což mi za mladé, vyšetřené, čistokrevné zvíře nepřijde vůbec přehnaná částka (štěně greye stojí zhruba 3x tolik).

Adoptovaní chrti se od náhradních majitelů vracejí jen velmi zřídka. Jednak většina zájemců už nějakou zkušenost s chrtem má a tudíž ví, co čeho jdou. Jednak chrti jsou ze své plemenné podstaty velmi distingvovaní a bezproblémoví, tudíž není důvod psa vracet.

Sama jsem jako majitel whippetů o adopci greye vážně přemýšlela. Jenže moji psi běhali na dráze a to adopční smlouva zapovídá (s tím vzhledem k "hobby" statusu dostihů u nás nesouhlasím). Bylo pro mě nemyslitelné trávit víkendy na závodech a tréninzích a greye nechávat doma.

..."adopční smlouva zapovídá (s tím vzhledem k "hobby" statusu dostihů u nás nesouhlasím)."...
Přesně tuhle podmínku jsem kritizovala v jiném tématu. Kde jinde se dá gray ( či jiný chrt ) vypustit než na dráze. Takže osvojitelé za svou dobrou vůli jsou nuceni "vláčet" chrty na vodítku. Z toho je vidět jak "milovníci zvířat" v Anglii uvažují.
( Nebo tuhle podmínku dávají naše kluby ze strachu lepších časů dovezených ?).

1.11.2016 09:51
balisek

XXX.XXX.131.211

Start v oficiálních závodech je dle Mezinárodního dostihového a coursingového řádu FCI povolený pouze jedincům zapsaným v plemenných knihách. Takže adoptovaní chrti nikomu časy kazit nebudou (jsou předáváni bez PP).

Mohli by však běhat v otevřených tréninzích nebo na takových těch "sranda-závodech" pro všechna plemena včetně psů bez PP. Jenže i tohle Vám adopční smlouva zapovídá. Přitom dostihová nebo coursingová dráha je skvělé a bezpečné místo, kde chrt může vybít svou potřebu běhat a lovit.

S chrty jsem žila hodně let a vím, jak moc milují a potřebují pohyb. Představa, že z tohoto energického plnokrevníka udělám dekorativní panenku celoživotně vláčenou na vodítku (další ze smluvních podmínek), je mi naprosto proti srsti.

1.11.2016 18:05
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

balisek napsal(a):
Start v oficiálních závodech je dle Mezinárodního dostihového a coursingového řádu FCI povolený pouze jedincům zapsaným v plemenných knihách. Takže adoptovaní chrti nikomu časy kazit nebudou (jsou předáváni bez PP).

Mohli by však běhat v otevřených tréninzích nebo na takových těch "sranda-závodech" pro všechna plemena včetně psů bez PP. Jenže i tohle Vám adopční smlouva zapovídá. Přitom dostihová nebo coursingová dráha je skvělé a bezpečné místo, kde chrt může vybít svou potřebu běhat a lovit.

S chrty jsem žila hodně let a vím, jak moc milují a potřebují pohyb. Představa, že z tohoto energického plnokrevníka udělám dekorativní panenku celoživotně vláčenou na vodítku (další ze smluvních podmínek), je mi naprosto proti srsti.

Myslím, že až se objeví Aliens, tak nám to rád osvětlí, jak to teď s adopcí chrtů je.
Jeho láska Alína je taky chrtka (nevím jaká, nevyznám se v nich).

1.11.2016 18:56

Hm jsem otevřela první odkaz "adopce chrtů" a je tam Tedík, který čeká na nového pána u Teplic v dočasce.
Ray, chudák čeká už dlouho, neměl štěstí.
Zas taková objednávka to asi není.

1.11.2016 22:19
balisek

XXX.XXX.131.211

Fiona.Praha napsal(a):
Myslím, že až se objeví Aliens, tak nám to rád osvětlí, jak to teď s adopcí chrtů je.
Jeho láska Alína je taky chrtka (nevím jaká, nevyznám se v nich).

Alína je lurcher - F1 kříženec chrta s jiným plemenem, nejčastěji teriérem nebo pastevcem. Tito psi se původně používali k pytlačení.

2.11.2016 07:55

Patřím ke starší generaci, které ještě často zdůrazňovali, aby se vyhýbala kontaktu s cizími psi. Dnes je chvála bohu Česká republika řazena mezi země bez vztekliny, ale to neznamená, že by člověk neměl být i nadále opatrný, zejména na dovolené v zahraničí. Koho to zajímá, zkuste se podívat na tento dokument.
https://www.youtube.com/watch?v=gi_nJHK-Nus
Mimochodem, údajně poslední nález vzteklinou nakaženého netopýra byl v ČECHÁCH V ROCE 20005 v riegrovvých sadech v Praze - místo, kde se vyskytuje mnoho psů a lidí.

2.11.2016 08:17

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Patřím ke starší generaci, které ještě často zdůrazňovali, aby se vyhýbala kontaktu s cizími psi. Dnes je chvála bohu Česká republika řazena mezi země bez vztekliny, ale to neznamená, že by člověk neměl být i nadále opatrný, zejména na dovolené v zahraničí. Koho to zajímá, zkuste se podívat na tento dokument.
Mimochodem, údajně poslední nález vzteklinou nakaženého netopýra byl v ČECHÁCH V ROCE 20005 v riegrovvých sadech v Praze - místo, kde se vyskytuje mnoho psů a lidí.

Naštěstí u nás je to trochu jinak... v usa mají vzteklinu u netopýrů způsobena klasickým virem vztekliny, který je jen částečně adaptovaný na letouny.

v evropě ale u netopýrů koluje úplně jiné viry, evropský netopýří virus jedna a dvě. jsou to příbuzné viry, ale nejsou stejné jako virus vztekliny lišek nebo psů. jiné tvory než letouny a to ještě jen některé druhy napadá velmi neochotně, infekční dávka je obrovská. proto můžeme být zároveň země vztekliny prostá - není u nás klasický virus vztekliny - a občas se najde nemocný netopýr. výstup je z toho takový - nesahat na netopýry a už vůbec ne na netopýry, co mají nějaké poruchy létání.

2.11.2016 08:24

Pak máme štěstí, přesto přitom, kolik lidí dnes cestuje do nejrůznějších zemí v zahraničí, odkud se pokouší vozit kdovíco, může se situace velmi rychle změnit. Ostatně i tak je v dokumentu zmíněn případ nakažení vzteklinou od netopýra tuším ve Skotsku.

2.11.2016 08:37

Pak máme štěstí, přesto přitom, kolik lidí dnes cestuje do nejrůznějších zemí v zahraničí, odkud se pokouší vozit kdovíco, může se situace velmi rychle změnit. Ostatně i tak je v dokumentu zmíněn případ nakažení vzteklinou od netopýra tuším ve Skotsku.

Jo, tenhle člověk ve skotsku onemocněl právě netopýřím evropským virem. stejný princip, proto je velká británie taky vztekliny prostá a stejně.

ale infekce tímhle virem u jakéhokoliv jiného savce než u netopýra je velmi vzácná. případy se dají spočítat na prstech jedné ruky.

nakazit se od netopýra v usa je milionkrát jednodušší, protože ti mají klasickou vzteklinu.

ale ano, když se budou divoce vozit "zachránění" psi z různých tramtárií, kde vzteklina normálně je, je to jen otázka času, než se něco přiveze.

2.11.2016 08:58

Tak jsem dokument shlédla. Síla je vidět záběry z nemocnic na Filipínách, ale i v Thajsku. To jsou destimace, kam jezdí i hodně českých turistů - i milovníků psů. Povinně by to měl shlédnout každý cestovatel, majitel psa, aby ho zašla chuť v exotické cizině psy zachraňovat.
A přitom stačí jeden netopýr !
( Možná proto v historii lidi netopýry tak pronásledovali, že to ani nebylo kvůli tomu, že jsou oškliví. Vzteklému psu, nebo lišce se vyhnete, ale netopýru ? Nic proti nim, mám je ráda a sem tam mi i nocují - ve dne - v garáži. Mluvím o historické souvislosti ).

2.11.2016 09:10

Tak jsem dokument shlédla. Síla je vidět záběry z nemocnic na Filipínách, ale i v Thajsku. To jsou destimace, kam jezdí i hodně českých turistů - i milovníků psů. Povinně by to měl shlédnout každý cestovatel, majitel psa, aby ho zašla chuť v exotické cizině psy zachraňovat.
A přitom stačí jeden netopýr !
( Možná proto v historii lidi netopýry tak pronásledovali, že to ani nebylo kvůli tomu, že jsou oškliví. Vzteklému psu, nebo lišce se vyhnete, ale netopýru ? Nic proti nim, mám je ráda a sem tam mi i nocují - ve dne - v garáži. Mluvím o historické souvislosti ).

Ne, historicky i dnes zabíjí nejvíc lidí urbánní forma vztekliny, to znamená že lidi se nakazí od psů. Přičemž se nakazí virem adaptovaným na psa, nemoc se šíří mezi psy a netopýr nebo jiné divoké zvíře není potřeba. pak lidem hrozí vzteklina divokých zvířat, která se k nim ale zase dostane od psa. vzteklý kojot, liška nebo mýval spíš kousne vašeho psa nebo kočku, kteří pak nakazí vás. vzteklému psovi se nevyhnete, historicky to totiž býval VÁŠ pes. Najednou byl divný a bylo to.

netopýří vzteklina je opravdu hodně bokem. zvláště ta evropská. na jiné savce se přenáší značně neochotně, mnohem častěji takové pokousání netopýrem vede k jakési přírodní vakcinaci, prostě si pokousaný tvor jen vytvoří protilátky.

Přidejte reakci

Přidat smajlík