Zdravím pejskaře, mám dotaz na ty, kdo mají vícečetnou smečku. Jak prakticky provádíte výcvik? Přibylo nám do smečky 4.štěně a potřebuji se namotivovat a inspirovat, jak na to. Zatím se štěnětem chodím na cvičák, který je jednou týdně a občas ho individuálně vezmu samotné ven. Když jdeme ven všichni, tak při jakémkoli povelu pro štěně se nahrnou samozřejmě i ostatní. Takže cviky na přesnost atp. nepřipadají v úvahu. Díky všem za rady.
Frapé
napsal(a):
Zdravím pejskaře, mám dotaz na ty, kdo mají vícečetnou smečku. Jak prakticky provádíte výcvik? Přibylo nám do smečky 4.štěně a potřebuji se namotivovat a inspirovat, jak na to. Zatím se štěnětem chodím na cvičák, který je jednou týdně a občas ho individuálně vezmu samotné ven. Když jdeme ven všichni, tak při jakémkoli povelu pro štěně se nahrnou samozřejmě i ostatní. Takže cviky na přesnost atp. nepřipadají v úvahu. Díky všem za rady.
Moji jsou naučení, že když cvičí jeden, tak zbytek smečky nepřekáží a leží opodál. Odměny dostává cvičící za šikovnost i čekající za trpělivost. Všechny to učím už od malička a i nové štěně po týdnu už zvládá s přehledem ostatní respektovat. Každý slyší na své jméno a pokud to jméno nezazní, trénink se ho netýká.
S pokročilejšími, kteří mají stejnou rychlost, pracuji ve dvojici nebo ve čtveřici naráz. Někdy si to mohu dovolit až od pár let věku, ale například u mého nemenšího prcka v týmu makáme už od půl roku bez problémů.
No paráda, takového levelu asi nikdy nedosáhnu. Cvičíte sportovku na zkoušky, nebo jen tak pro sebe? Já jsem teď právě v jakémsi útlumu a potřebuji se namotivovat. Na normálních procházkách a venčeních cvičíme provozní poslušnost, která je potřeba pro běžný život a kterou smečka má. Se štěnětem jsem to chtěla dotáhnout ke zkouškám. Asi to jinak nepůjde, než že ostatní nechám natvrdo doma a půjdu potrénovat jen s ním.
Frapé
napsal(a):
No paráda, takového levelu asi nikdy nedosáhnu. Cvičíte sportovku na zkoušky, nebo jen tak pro sebe? Já jsem teď právě v jakémsi útlumu a potřebuji se namotivovat. Na normálních procházkách a venčeních cvičíme provozní poslušnost, která je potřeba pro běžný život a kterou smečka má. Se štěnětem jsem to chtěla dotáhnout ke zkouškám. Asi to jinak nepůjde, než že ostatní nechám natvrdo doma a půjdu potrénovat jen s ním.
To není žádný level. Naučí se to každý pes za pár minut. To půjde. Začněte postupně a oni to poberou. Štěně je snad tou nejlepší motivací pro to, snažit se, ne?
Na sportovku mě nevyužije a mojí smečku také ne. Nejnižší zkoušky máme, ale v podstatě z toho neumíme nic. Jsme trošku jiného zaměření. Závodíme ve většině mushingových sportů (spřežení, kolo, koloběžka, pulka, běh, batůžkování...). Ovladatelnost je v našem případě jen okrajová disciplína na zabavení psů a fungování v normálním životě. Jinak rekreačně občas děláme vodí práce, vyhledávání, parkour - tam se na závody dostaneme ale stěží jednou za měsíc, takže také žádná sláva. Pro zábavu učíme triky, děláme fitness, psí hlavolamy a jiné kraviny.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Když cvičím s jedním tak dalšího odložím a prostě si trénuje odložení

Já mám stejný problém se štěkáním na povel - to jde podle Andí i vleže v odložení. I když za to nikdy nic nedostane. Když vydrží mlčet celou dobu, tak řeknu ticho a dám jí pamlsek, ale buď jsem blbá já nebo pes, nějak jí to nejsem schopná vysvětlit aby to i ona pochopila.
Taky cvičím zvlášť. Ten co necvičí má volný povel, který ho informuje, že teď se ho cvičení netýká "Jméno+čeká" a ten druhý je vyzván "Jméno+pojď", tedy je jasně stanoveno, kdo jde cvičit a kdo ne. V předchozích kombinacích psů jsem si mohla dovolit u toho co necvičil, procvičovat/upevňovat zároveň i odložení a klid a to odměňovat, teď momentálně to nejde, resp. nejde to hlavně s nově příchozí. Mlaďas zpravidla vydrží - i když stoprocentní to teď po jejím příchodu momentálně není, musím to dozorovat. Ale chápu ho, má to s ní kapek složitý. Co cvičím společně je třeba hravé přivolání, kdy mi pesan pomůže ji ke mně natáhnout. Máme takovou hru s názvem "Kdo sedí?" Kdo si rychle kecne, dostane pochopitelně dobrůtku, takže se zatraceně snaží oba . Následně pak řeknu čekej, takže to si taky procvičí oba. Poodejdu a přivolám oba - supr rychlostní urychlovač . Jinak ale pokud chci opravdu cvičit, nebo procvičovat, jdou psi samostatně, abych se mohla koncentrovat na toho, kdo cvičí a měla tak 100% volné ruce.

Já tedy výcvik nepraktikuji, ale třeba když mají pesani náladu si hrát a házíme aportík, tak vyráží pouze ten, který je osloven jménem...a ten druhý čeká až na něj přijde řada, popřípadě si jde po svym...
takže myslím, že"odložení" psa, který necvičí je správná volba...
Frapé
napsal(a):
Zrzavci a samozřejmě všichni ostatní díky. Je fakt, jak píše Zrzavci, že některé cviky je lépe (s pomocí už vycvičených) a ostatní samostatně. Super, už mám mírně naznačenou cestu.
Ono sama pak uvidíte, záleží taky na jedinci. Náš mlaďas byl třeba v tomhle hodně disciplinovaný tak nějak přirozeně sám od sebe už jako štěndo (pochopitelně v určitém věku). Ono ostatně když nad tím tak přemýšlím - všichní psí kluci tohle vždy respektovali mnohem lépe, než feny. Mám teda zatím druhou vlastní fenu, ale obě mají jeden společný rys - obě hrozně hrrr, netrpělivé a splašené. Však uvidíte. ALe pokud chcete zkouškovat, tak bych fakt jela cvičení samostatně, ať si to nekazíte. Vezměte si jen takovou společnou chůzi u nohy - stačí jeden z nich, kdo je trochu víc snaživej a trochu to rozhodí formaci - myslím tím pozici psů u nohy, protože se začne troošku přebíhat, aby mu neutekla ta pozornost páníčka, tím může tlačit toho druhého psa do jiné pozice... a už pak máte co opravovat. Takže pokud nacvičovat třeba společnou chůzi u nohy, tak bych jela pod jiným povelem, volným povelem, pro volnou chůzi, protože to budete potřebovat v běžném životě, a klasickou chůzi jako cvik si jela zvlášť a s jedním.