KV

XXX.XXX.214.235
Ahoj, jsem vlastník 1,5 letého křížence border kolie-fena. Pořídil jsem si ji 3 měsíce zpátky, měsíc se rozkoukávala a teď jsme chtěli(jsem chtěl) začít cvičit. Sedni a lehni uměla, přivolání taky ujde.. Ale nic dalšího se učit nechce, pokaždé začne dělat blbosti nebo rovnou jen sedí a "čumí". Nechce pamlsky, hračky,.. Už jsem opravdu zoufalý, vždy do toho jdu s dobrou náladou, nekřičím, nerozčiluji se.. Pracuji s ní pomalu, po kouskách s velkým množstvím přestávek kdy třeba běhá za míčkem. Chodíme na klidné místo, nebo cvičíme na zahradě.. Tak nevím.. Nějaké rady jak fenu motivovat? Věnuji se jí rád, mám spoustu času, ale ona se mi bohužel nevěnuje..
A tak třeba v tom nevidí smysl, "šaškovat", nebo byla třeba nějak nad míru drezúrovaná a má k tomu odpor.
Co to zkusit obráceně, vzít jí třeba na nějaká rušná, neznámá místa, kde by se mohla učit, chování, co jak funguje, že se o Vás může opřít. Pokud teda jinak je v klidu, pohodě, samozřejmě.
Podporovat v ní smysl pro humor a hru, měla jsem fenku, která se toto musela naučit.
Od toho je krůček k cvikům - blbostem.
No pak se to dá taky přes různé metody motivace - např. kniha Jak trénovat nemožného psa.
KV
napsal(a):
Ahoj, jsem vlastník 1,5 letého křížence border kolie-fena. Pořídil jsem si ji 3 měsíce zpátky, měsíc se rozkoukávala a teď jsme chtěli(jsem chtěl) začít cvičit. Sedni a lehni uměla, přivolání taky ujde.. Ale nic dalšího se učit nechce, pokaždé začne dělat blbosti nebo rovnou jen sedí a "čumí". Nechce pamlsky, hračky,.. Už jsem opravdu zoufalý, vždy do toho jdu s dobrou náladou, nekřičím, nerozčiluji se.. Pracuji s ní pomalu, po kouskách s velkým množstvím přestávek kdy třeba běhá za míčkem. Chodíme na klidné místo, nebo cvičíme na zahradě.. Tak nevím.. Nějaké rady jak fenu motivovat? Věnuji se jí rád, mám spoustu času, ale ona se mi bohužel nevěnuje..
Četla jse kdesi, ze bordera pracuje pro pana, ne pro pamlsky.Co takhle ji proste učit zit s vámi jak pise tapina a chválit ji poplacanim.Pokud miluje balonek, pouzit jako odměnu ten. Otivace je cokoli, co pes chce a odměna je, ze to dostane. Opravdu si většinou vybira pes, co je jeho motivator.
KV
napsal(a):
Podle popisu fena neví, co po ní chcete, nerozumí vám. Zapracujte na srozumitelnosti, aby vždy věděla, co má dělat. Hodně si hrajte, berte jí na místa, kde jsou podněty, které jí vaším prostřednictvím představíte. Ona zjistí, že se jí spolupráce s vámi vyplatí - vy komunikujete, radíte, podporujete, jste opora, takže se na vás naváže a bude spolupracovat. Cvičení bez ostatních podnětů za pamlsky asi nebude pro ní to pravé, ono to nebývá to pravé skoro pro žádného psa. Nejdřív výchova a vztah, pak cvičení.