Uživatel s deaktivovaným účtem

Pro ty z vás, co chováte - v kolika týdnech prvně odčervujete štěňata? Já vždycky měla za to, že prvně ve dvou týdnech, teď se někde dočtu ve dvou, jinde ve třech týdnech. Podle veterinářky až přestane fena kojit (dle vetky ve 4 týdnech), abych mohla odčervit i jí. Tak nějak nevím komu věřit.
jolyha

XXX.XXX.229.101
Poslední odložence, co jsme vypiplali jsem odčervila poprvé v den, kdy všichni měli otevřená očka. Nevěděli jsme přesný den narození, našli se v krabici u popelnic, ale mohly jim být cca 2-3 dny. Doporučili nám to lidi, co se o nalezence starají už dlouho a myslím, že jsme tím nic nezkazili. Pokud zároveň s nimi odčervíte i fenku, tak jen dobře. Čekat na konec kojení apod. je blbost, některé fenky končí s kojením třeba až na 8 - 9ti týdnech věku štěňat a to by v případě většího začervení taky už mohlo být po nich. Pokud vím, vývojový cyklus škrkavky od doby co se vajíčko dostane do trávícího traktu, po dospělce, je 14 dní. Což by odpovídalo i věku otvírání oček. Každopádně ne tabletou, ale buď pastou nebo roztokem určeným pro štěňata, co parazity jen ochromí, ale neusmrtí - aby nedošlo k jejich natrávení. Držím palce ať jsou prckové ok a rostou ve zdraví, jsou fakt krásní.

jolyha
napsal(a):
Poslední odložence, co jsme vypiplali jsem odčervila poprvé v den, kdy všichni měli otevřená očka. Nevěděli jsme přesný den narození, našli se v krabici u popelnic, ale mohly jim být cca 2-3 dny. Doporučili nám to lidi, co se o nalezence starají už dlouho a myslím, že jsme tím nic nezkazili. Pokud zároveň s nimi odčervíte i fenku, tak jen dobře. Čekat na konec kojení apod. je blbost, některé fenky končí s kojením třeba až na 8 - 9ti týdnech věku štěňat a to by v případě většího začervení taky už mohlo být po nich. Pokud vím, vývojový cyklus škrkavky od doby co se vajíčko dostane do trávícího traktu, po dospělce, je 14 dní. Což by odpovídalo i věku otvírání oček. Každopádně ne tabletou, ale buď pastou nebo roztokem určeným pro štěňata, co parazity jen ochromí, ale neusmrtí - aby nedošlo k jejich natrávení. Držím palce ať jsou prckové ok a rostou ve zdraví, jsou fakt krásní.
Dík. Právě že fena je hodně začervená, takže se dá předpokládat, že štěňata na tom budou podobně. Vetka mi tvrdí, že fenku nelze odčervit když kojí, a štěňata odčervit ještě nepotřebují, na to je čas. A k tomu předpokládá, že je odstavím hned jak budou jíst sami v těch 4 týdnech, tak to na mě působí nějak podezřele.

napsal(a):
Dík. Právě že fena je hodně začervená, takže se dá předpokládat, že štěňata na tom budou podobně. Vetka mi tvrdí, že fenku nelze odčervit když kojí, a štěňata odčervit ještě nepotřebují, na to je čas. A k tomu předpokládá, že je odstavím hned jak budou jíst sami v těch 4 týdnech, tak to na mě působí nějak podezřele.
Proč by jí nešlo odčervit když kojí.
je to naopak nutnost jí odčervit. co se asi stane, když fenka konzumuje výkaly začervených štěňat?
napsal(a):
Pro ty z vás, co chováte - v kolika týdnech prvně odčervujete štěňata? Já vždycky měla za to, že prvně ve dvou týdnech, teď se někde dočtu ve dvou, jinde ve třech týdnech. Podle veterinářky až přestane fena kojit (dle vetky ve 4 týdnech), abych mohla odčervit i jí. Tak nějak nevím komu věřit.
Já odčervuji ve 4týdnech poprvé pastou a to i fenu.
Fena je nadále při štěnatech, ale už je začínám obvykle přikrmovat.
Druhé odčervení za cca dalších 14dní.
jolyha

XXX.XXX.229.101
bhk
napsal(a):
Já odčervuji ve 4týdnech poprvé pastou a to i fenu.
Fena je nadále při štěnatech, ale už je začínám obvykle přikrmovat.
Druhé odčervení za cca dalších 14dní.
Jasně, ale to máte psy, které máte doma a fenku odčervujete pravděpodobně pravidelně i předtím a tak nějak předpokládáte, že začervená není, nebo alespoň ne extrémně. Tady jde o fenku, která žila na ulici, a její potomstvo. Názor vetky bych v tuto chvíli viděla fakt jako nesprávný a fenku i se štěňaty bych odčervila ideálně v těch 14ti dnech štěňat. Jen tedy ne tabletou, ale přípravkem určeným specielně pro štěňata - i fenku tím samým přípravkem, vzhledem k možnému většímu začervení. Bylo by nežádoucí aby případné parazity začala trávit a toxiny z nich se jí dostaly do mléka. Možná tím vetka myslela právě tohle. Odčervení pastou nebo roztokem pro štěňata by mělo být bezpečné jak pro štěňata, tak pro fenku. Jen případné parazity ochromí a vyjdou s trusem ven celí, nenatrávení. Je tedy extra eklhaft to uklízet, ale co se dá dělat, když to pesani potřebujou.

Štěňata jsou začervená vždycky, bez ohledu na to, jak moc odčervujete tu fenu. Ono jde o to, že larvy škrkavek cestují různě tělem a odčervovadla zabijí jen a pouze dospělce, co už jsou ve střevech. Část larev ale nikdy do střeva nedoleze a zůstane zapouzdřená ve tkáních a během březosti a laktace feny se probudí a projdou přes placentu do štěňat - a po porodu se teprve v těch štěňatech dostávají do jejich střev - a některé larvy se zapouzdří a čekají, až bude některé z těch štěňat časem březí fena - a další larvy přecházejí do štěňat v mléce feny.
Takže štěňata se prostě všechna rodí začervená a nazdar. Ve 14 dnech jejich věku však už první várka jejich červů dospěla a je ve střevě, kde se dá zlikvidovat. Proto se odčervuje nejdřív ve 14 dnech.
Když ale s odčervením čekáte, co se děje. Jednak už dospělé škrkavky ve střevech štěňat produkují vajíčka, která jsou zdrojem další infekce a to i feny, která výkaly požírá, jednak se vám ve štěňatech hromadí červíci, kteří dospívají později po první várce. Ve čtyřech nedělích už může být bříško štěněte narvané červy.

Dík všem za odpovědi. Já to nějak neměla sílu teď řešit, po tom co se stalo s Falco. Pořád jsem z toho v šoku.

To bodlinka, jestli si toho všimne
Jak dlouho larvy vydrží zapouzdřené v orgánech? Pravidelně dávám na kopro testy vzorky ze 4 dnů, někdy i po měsíci, když si vzpomenu. Už přes dva roky. Nějak se mi nechce věřit, že bych měla čistého psa. Psím bobkům se sice vyhýbá a z louží nepije, ale kvůli fenám degustuje pořád.

napsal(a):
To bodlinka, jestli si toho všimne
Jak dlouho larvy vydrží zapouzdřené v orgánech? Pravidelně dávám na kopro testy vzorky ze 4 dnů, někdy i po měsíci, když si vzpomenu. Už přes dva roky. Nějak se mi nechce věřit, že bych měla čistého psa. Psím bobkům se sice vyhýbá a z louží nepije, ale kvůli fenám degustuje pořád.
Roky.
A u dospělého psa, který kdekoliv někde sežere nějaká vajíčka, se škrkavky vůbec neobtěžují dospět ve střevě, ale zase ze sebe udělají další zapouzdřené larvy. Takže dospělý pes bude mít v naprosté většině případů negativní vyšetření trusu, i kdybyste mu vajíčka dávkovala po lžících.

napsal(a):
Roky.
A u dospělého psa, který kdekoliv někde sežere nějaká vajíčka, se škrkavky vůbec neobtěžují dospět ve střevě, ale zase ze sebe udělají další zapouzdřené larvy. Takže dospělý pes bude mít v naprosté většině případů negativní vyšetření trusu, i kdybyste mu vajíčka dávkovala po lžících.
Aha, díky moc za info.
A jiný důvod k tomu, aby se larvy "probudily"? Kromě hormonálních změn u březích fen...
tytan

XXX.XXX.83.10
napsal(a):
Pri odčervení štenat sa častečne odčerví aj matka pri stimulovaní štenat.