Jak odnaučit psa utíkat z brány

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků

Nela02

14.2.2017 19:02
Nela02

XXX.XXX.24.164

Dobrý večer, máme 6mesicni fenku labradora, ale máme velký problém. Máme bránu na dálkové ovládání a vždy jak se otevírá fenka z ní vyběhne. Už se nam pár krát stalo že vyběhla a málem ji srazilo auto. Budu ráda za všechny rady. Je to velmi akutní jelikož nechceme aby se to znovu opakovalo. Děkuji.

14.2.2017 19:50
sisi58

XXX.XXX.191.1

Tak nebuďte líní si fenu přivolat a pak otvírat a zavírat.
A velmi dobrý cvik je odložení, znáte?
Jasně, dálkové ovládání máte proto, abyste nemuseli vystupovat z auta, ale buď zvládnete naučit psa poslouchat nebo budete vystupovat.

14.2.2017 22:07
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

sisi58 napsal(a):
Tak nebuďte líní si fenu přivolat a pak otvírat a zavírat.
A velmi dobrý cvik je odložení, znáte?
Jasně, dálkové ovládání máte proto, abyste nemuseli vystupovat z auta, ale buď zvládnete naučit psa poslouchat nebo budete vystupovat.

Přesně tak. Se psem snad také cvičíte povely, tak to trénujte i ve chvílích, kdy nesedíte v tom autě. Nebo například jede manžel a vy trénujete. Jistě tam má někde místo, kde lehává, kde má přehled. V tom místě jí dejte lehni a zůstaň(tedy odložení, jak píše Sisi) a až se brána zavře, s velkou radostí volno a odměnu(mlsku, aportek...co má nejraději) Každopádně bezpodmínečně musí setrvat, žádné: však stačí trochu, chvilku, nemusí ležet atd. Je to opravdu velice nebezpečná situace a nemuseli by jste se doplatit do konce života...Měla jsem štěnda dvě najednou a zvládli jsme to. Teď už je jen jeden a přes to, že startuje na kolemjedoucí auta, motorky, někdy i cyklisty(letí na ně řvát do rohu plotu) je naučený, že i když je brána otevřená, hodí výhybku do toho svého rohu. A to je jeho největší odměna za to, že nelítá ven

Nela02

16.2.2017 17:57
Nela02

XXX.XXX.191.3

lesnížínka napsal(a):
Přesně tak. Se psem snad také cvičíte povely, tak to trénujte i ve chvílích, kdy nesedíte v tom autě. Nebo například jede manžel a vy trénujete. Jistě tam má někde místo, kde lehává, kde má přehled. V tom místě jí dejte lehni a zůstaň(tedy odložení, jak píše Sisi) a až se brána zavře, s velkou radostí volno a odměnu(mlsku, aportek...co má nejraději) Každopádně bezpodmínečně musí setrvat, žádné: však stačí trochu, chvilku, nemusí ležet atd. Je to opravdu velice nebezpečná situace a nemuseli by jste se doplatit do konce života...Měla jsem štěnda dvě najednou a zvládli jsme to. Teď už je jen jeden a přes to, že startuje na kolemjedoucí auta, motorky, někdy i cyklisty(letí na ně řvát do rohu plotu) je naučený, že i když je brána otevřená, hodí výhybku do toho svého rohu. A to je jeho největší odměna za to, že nelítá ven

No dobře ale ta brána se otevře úplně málo a ona vyleze. A chtěla jsem pomoct a ne kritiku.

16.2.2017 18:05
koně

XXX.XXX.205.252

Pomoc vám byla naprosto podrobně popsaná.Cvičit, cvičit a cvičit.Konkrétně to odložení.A samozřejmě i jiné běžné věci, které potřebujete k bezproblémovému soužití.
Štěněti bude nějaký čas trvat, než ho tento cvik opravdu spolehlivě naučíte.
A na nějaký čas bych se smířila s tím, že dálkové ovládání nevyužiju a budu muset vystupovat a uklízet psa
Já mám nejlepší pocit, když vítací fenku pustím do auta.Tam naprosto jistě vím, že jí nepřejedu

16.2.2017 19:55
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nela02 napsal(a):
No dobře ale ta brána se otevře úplně málo a ona vyleze. A chtěla jsem pomoct a ne kritiku.

No napřed si musíte uvědomit, kde je chyba, a tu pak napravit.
Takže chyba není ve psovi, ten dělá to, co může, proč taky ne? Když mu nevysvětlíte, že to dělat nemá. A tím nemyslím, že mu řeknete "Nedělej to!"
Ale jak všichni zúčastnění píší, že ho naučíte, kdy může a kdy nemůže z brány. Tzm. že může jít s vámi na povel, a pokud nezavelíte, aby s vámi šel, tak nepůjde.
A nejlépe se to dělá tak, že mu dáte nějaký povel, který ho přiměje zůstat vevnitř. Nejlépe odložení. Pokud umíte pískat, tak až bude brána zavřená, zrušíte odložení písknutím. Nebo povelem volno, pokud vám nevadí, že budete hulákat z otevřeného auta. Systém je stejný, jen povel na ukončení cviku si zvolíte, podle sebe.
Cvik odložení je popsaný v každé knížce o psech. Je to jeden ze základních cviků pro to, aby soužití se psem byla hlavně radostná záležitost.

Nela02

17.2.2017 11:48
Nela02

XXX.XXX.239.192

Je to velice vítací pes a jak ji mám říct že nesmí když je u brány dřív než se otevřou? Odložení umí. Ale když otevřu dveře a zavolal na ni zůstaň tak z té brány vyleze.

17.2.2017 12:09
anonymx

XXX.XXX.27.66

To je neuvěřitelné... měla jste si pořídit na psa dálkové ovládání...

17.2.2017 12:20
scylla

XXX.XXX.150.32

Nela02 napsal(a):
Je to velice vítací pes a jak ji mám říct že nesmí když je u brány dřív než se otevřou? Odložení umí. Ale když otevřu dveře a zavolal na ni zůstaň tak z té brány vyleze.

Co třeba vzít psa na vodítko a postupně ho učit, že z pozemku se vychází až na váš pokyn?

17.2.2017 12:23
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Nela02 napsal(a):

Neumí. Pokud by uměla, tak by poslechla. Trénujte odložení u brány. Jeden projíždí bránou, druhej cvičí. Jinak učte, že otevřená brána automaticky neznamená jít ven...

Accuracy

17.2.2017 12:31
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Nela02 napsal(a):

Jestliže dám psu povel k odležení a ten to nerespektuje, můžu konstatovat, že odležení neumí. Naučte ho to. Naučte ho přijít na zavolání a jít na místo.
Když bude pes u brány a já potřebuji vyjet, zavolám si ho, pochválím a pošlu na místo. Pak nastoupím do auta, otevřu bránu, vyjedu ven, zavřu bránu, dám psu volno, slovně pochválím, že byl hodný, odjedu.
Dokud pes nebude umět tyto povely, holt mu budu muset znemožnit útěk mechanicky: Zavřu ho nebo dám jiné osobě, ať ho pohlídá, než se bezpečně brána zavře.
Jinou možnost nemáte: Buďto psa vychovat, nebo mu prostě nežádoucí chování neumožnit.

17.2.2017 12:58
sisi58

XXX.XXX.191.1

Nela02 napsal(a):

Máte i branku jen na chození?
Pokud ano, choďte se psem jen brankou. Průchod bránou úplně zakažte.

17.2.2017 13:10
koně

XXX.XXX.205.252

Nela02 napsal(a):

Když je jí půl roku, tak nemůže ještě pořádně umět nic. Kromě kromě jídla a vyprazdňování
Prostě to pro začátek bude opravdu chtít spolupráci ještě s někým.Kdo jí podrží, ohlídá.

17.2.2017 13:47
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

koně napsal(a):
Když je jí půl roku, tak nemůže ještě pořádně umět nic. Kromě kromě jídla a vyprazdňování
Prostě to pro začátek bude opravdu chtít spolupráci ještě s někým.Kdo jí podrží, ohlídá.

To jsem chtěla napsat: je jasné, že zatím spolehlivě nebude umět nic, ale cvičit a cvičit, jak tu všichni píšem...i s pomocníky. Když jí dáte odložení u domovních dveří, nemůže být u brány dřív, než se otevře. Nemůže tam být nikdy, pokud povel nezrušíte. Jestli nemáte pomocníka a máte možnost, dejte ji na vodítko třeba k zábradlí a povel zůstaň-čekej.

17.2.2017 13:53
anonymx

XXX.XXX.134.5

I kdyz moji psi umi odlozeni naprosto spolehlive, NIKDY bych neriskovala sama vyjizdet autem. Mame pred nami velmi rusnou silnici, behaji tam kocky, lidi se psy atd. Nic neni na 100% a tohle riziko za to nestojí, kdyz jde jen a jen o pohodlnost cloveka.

Accuracy

17.2.2017 14:17
Accuracy

XXX.XXX.1.187

anonymx napsal(a):
I kdyz moji psi umi odlozeni naprosto spolehlive, NIKDY bych neriskovala sama vyjizdet autem. Mame pred nami velmi rusnou silnici, behaji tam kocky, lidi se psy atd. Nic neni na 100% a tohle riziko za to nestojí, kdyz jde jen a jen o pohodlnost cloveka.

U přítele, kde mají jezevčíka a fenku slovenského čuvače, fenka ještě jakž takž uhne a neutíká, ale ten jezevčík je schopen skočit pod jedoucí auto, jen aby mohl ven.
(Samozřejmě že s nimi nechodí na vycházky. A ty výkaly u brány bych vám přála vidět, nashromážděné snad za celou zimu.)
Takže já říkám - všechno lepší než tohle. Poslat psa na místo nebo ho odložit považuji ještě za přijatelné riziko, pokud to ten pes umí a já vím, kde je a můžu po očku sledovat, jestli náhodou nemá zaječí úmysly.

17.2.2017 14:46
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

anonymx napsal(a):

Naše cesta je naštěstí skoro polňačka, je tu opravdu jen velmi malý provoz, spíš se tu chodí na procházky se psy a kočárky. U hlavní silnice bych to nejspíš ani já neriskovala. A tcháni u hlavní silnice používají to vodítko, které mají nastálo u zábradlí a kdo potřebuje vyjet, si psa připne a pak vysedne, odepne ho a vyjde už brankou.

17.2.2017 15:04
sufle

XXX.XXX.49.81

Nela02 napsal(a):

Napíši vám, jak jsem postupovala já.
Samozřejmě základ je, jak tu všichni píší, cvičit, cvičit a cvičit.

Jinak se svými psy kdykoliv jdu k brance nebo k bráně, psy posadím, branku otevřu, čekám třeba 20 sekund, odměna a pak na povel jdeme. Když byli malí, tak na vodítku, teď už bez vodítka. Z branky a brány se prostě chodí až na povel.
Nyní, mladší feně je 3,5 roku, nikdy z branky sama nevyběhne. Pokud jdeme ven, feny si automaticky sednou k brance a čekají, až budou moci vyrazit.
I když jsme měli na ulici kontejner a vynášeli jsme binec, fena byla prostě za branou a ani ji nenapadne jít mimo pozemek.
Dělám to tak automaticky již od štěněte, feny to mají zafixované. U vaší fenky to bude chtít hodně trpělivosti a hlavně důslednosti. Pokud nebudete mít tuto situaci stoprocentně zvládnutou, budete holt muset vždy před otevřením brány fenku zajistit.

Ale jak psala anonymx, pokud vjíždím autem na pozemek, pes by měl být vždy zajištěný, případů, kdy si majitel srazil vlastního psa je spousta.

Sarah01

17.2.2017 17:30
Sarah01

XXX.XXX.155.34

Nela02 napsal(a):

Proč to berete jako kritiku? Fenka je malá, čím dřív začnete, tím líp, starý pes se už nenaučí. A opravdu nemůžete z toho auta vystoupit a zajistit ji? Já bych to pro svůj klid raději dělala, myslím, že jinou možnost nemáte. Taky máme bránu na dálkové ovládání, ale psy máme ještě za další brankou a vše pečlivě zamčeno, protože lidi tady na vesnici jsou různí.

17.2.2017 22:06
mikimajky

XXX.XXX.144.252

koně napsal(a):

No to je blbosť.
Môj 5 mesačný pes z brány nevybehne.
Po asi týždni čo som ho mal pochopil že keď sa ide autom a otvorí sa brána ho privedieme do kotca. A to mal dva mesiace.
Po týždni už keď sa otvárala brána cupital sám. Teraz už automaticky zalezie a ide sa napiť kým vycúvam. Po príchode ma síce privíta pri bráne, ale von nevybehne a po otvorení brány si sadne bokom a ´čaká.
Tak nepresviečajte ľudí že to nejde. Problémy očakávam okolo 8 mesiaca keď príde do puberty.

Přidejte reakci

Přidat smajlík