Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
6.3.2017 14:01
PumaCZ

XXX.XXX.238.158

Zdravím,
mám NO, kterému letos na podzim bude již deset let. V posledním cca roce se začal chovat divně, ale brala jsem to jako "náhodné události", které se prostě staly. Nic jsem za tím nehledala. Ale po dnešní zkušenosti začínám opravdu zvažovat možnost, že našemu psovi sem tam nějakým způsobem přeskočí..
Divné chování začalo asi tím, že si vykousal špičku ocasu, kterou si systematicky devastoval, až jsme museli přistoupit k částečné amputaci. Bohužel ani to nepomohlo a pes, pokud se cítí odstrčený, ublížený nebo možná i vystresovaný, si ocas stále poškozuje. To, že to dělá na truc, se mi také zpočátku nechtělo věřit, ale první náznak se stal o Štědrém dnu, kdy byl pes zaparkovaný v jiném pokoji, protože jsme rozbalovali dárky atd. a už tak bylo v jednom malém pokoji asi deset lidí. Krátce, pes si roztrhal již zataženou jizvu a začínali jsme zase od začátku.
Něco podobného se stalo asi měsíc zpět, kdy jsme měli návštěvu a pes nám neustále lezl pod stůl, u kterého jsme všichni seděli namačkaní jako sardinky. Psa jsem vykázala z podstolu (ale nikoli z místnosti, mohl si lehnout vedle), a když se tak stalo asi po třetí, sebral se a šel do ložnice, kde si opět okousal již zcela zahojenou jizvu. Podotýkám, že si pes ocasu do té doby ani nevšiml, i když byl zcela sám.
Další událostí bylo zcela bezdůvodné napadení psa na procházce. Prostě se rozeběhl ke psovi, který si ho ani nevšímal, a šel ho prostě sežrat. Přitom se náš pes kamarádí s každým, dokonce i s pár "rváči" a nikdy do konfliktu nešel.
A poslední třešnička na dortu se stala dnes. Pes má milion hraček, které mu běžně zapadávají pod postel, skříň, pohovku, .. Jako štěně nikdy nic nerozkousal, nezničil.. O to větší bylo mé zděšení, když jsem dnes přišla domů a našla rozervanou pohovku, pod kterou mu zapadl míček..
Opravdu začínám mít pocit, že mu to nějakým způsobem občas v hlavě přeskakuje.. Vůbec svého psa v těchto situacích nepoznávám. Ale kromě těchto incidentů se chová úplně normálně.
Myslíte, že je možné, aby trpěl něčím, jako je například stařecká demence? Jak byste si toto vysvětlili? Jak takovým excesům předcházet, je-li to možné?
Předem děkuji všem za názory či přímo osobní zkušenosti.

P.S. Žádné velké změny se u nás neudály. Sice jsme se před pár měsíci přestěhovali, ale pes to přijal velice dobře, protože se mu v novém místě bydliště můžeme i mnohem více věnovat. Když jedeme "domů" na návštěvu, je na psovi vidět, že už se nemůže dočkat, až zase pojedeme zpátky.

Uživatel s deaktivovaným účtem

6.3.2017 14:13

Tohle není žádná stařecká demence, ta vypadá úplně jinak. Váš pes je labilní a s věkem se to začíná projevovat, nezvládá stres a řeší to sebepoškozováním, s tím by poradila spíše (ta slečna s hluchou borderou).

6.3.2017 14:45
balisek

XXX.XXX.3.125

Tak, tak - taky se přikláním k Rájce. Psa s "Alzheimerem" (odborně se mu říká "kognitivní dysfunkce psů") jsem měla. Tato nemoc vypadá zcela jinak. Pes je dezorientovaný, občas vás nepoznává a chová se k vám jako k cizím lidem (např. vás nevítá při příchodu domů), má problémy s domácí hygienou (jednoduše si zapomene říct)...

V případě Vašeho psa jde spíš o psychickou labilitu, která se zhoršuje věkem a změnou prostředí.

6.3.2017 15:03

Když moje ovčanda zestárla, tak mi přišlo, že více lpěla na nějakém stereotypu...to co jí dřív nevadilo...nerozhodilo...se ke stáru projevovalo..
Např. odpoledne se chodilo na delší procházku, ale nebyl určený přesný čas, feňule byla v klidu a šlo se prostě až byl čas...ke stáru...pokud se nevyrazilo ve dvě hodiny, tak už byla nervózní, přešlapovala, dávala všemožně najevo, že už je čas...to samé, když byl čas večeře...když byla narušena její siesta...když si jí někdo sednul na "její" křeslo apod. Taky už byla méně tolerantní k pozornosti dětí...už za nimi furt nelozila a spíš se někam uklidila a přestože nikdy nebyla žádnej velkej mazel, tak jako stará vyžadovala hodně fyzického kontaktu a pozornosti obecně...
Nevím, zda by to mohl být i váš případ, u nás to nikdy nepřerostlo v nějaké sebepoškozování, ale bylo na ní vidět, že už je lehce ve stresu...
Brali jsme to tak, že už je to psí babča a holt už má svoje mouchy a tak jsme se opravdu snažili denní režim dodržovat, už s ohledem na to, že měla epilepsii a přišlo nám, že stres byl takový spouštěč záchvatu...i když léky samozřejmě brala...

6.3.2017 18:03

Naše fena i přes vysoký věk byla čilá-pohyblivá, ale doktor mě upozorňoval, že skoro nevidí (asi jak kdy a co )...to se sluchem to bylo horší, to opravdu neslyšela. příznaky "lehké demence" jsem měla pocit, že trpí taky, měla zvláštní záseky a jako by netušila co chtěla dělat, kam jde...prostě babička. ptala jsem se doktora na prášky, na "prokrvení" mozku, jako jsou třeba pro lidi- Agapurin, nějak jsme to zakecali a už k tomu nedošlo...

Možná mi to nějakýchovatel NO vyvrátí, ale několikrát jsem slyšela, že některým ovčákům na stará kolena šibne...
k ocásku, neomrzl mu? to bolí a může si ho kousat nebo náchylnost na změnu teploty.

6.3.2017 18:48

Na zlepšení celkové kondice starého psa jsme kdysi dostali Karsivan.
Když jsem pak u humánní lékařky sháněla pro otce "něco jako je Karsivan pro psy", koukala na mě dost divně.

6.3.2017 22:37
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Se psy nemám v tomto směru zkušenost, jen s lidma. Jen mne tak napadlo, že nemusí jít o přesně tady popsanou demenci psů, ale dejme tomu, u něj mohla proběhnout nějaká ataka slapší mrtvice(nedokrvení mozku) kterou vy jste třeba ani nemuseli zachytit(nebyli doma) a daná část mozku mohla zůstat poškozená. Může to mít vliv na jeho chování. Tohle jsme měli u babči, trvalo to asi tři roky, pak už to přebila klasická demence. Nevím, nepsala jste to o tom ocasu už dříve? Pořád mi naskakuje, že o tom kousání ocasu tu někdo psal a něco to nakonec znamenalo, ale nemám šanci si vzpomenout, o co šlo. Veta v té souvislosti nic nenapadlo? Další věc u starého psa, je nádor na mozku(bože, připadám si, jak, černá kronika" ) Už bylo také hodně případů popsáno, ale přesné projevy neznám. Jen se mi zdá, že tam to šlo spíš do agrese. Možná Bodlinka bude vědět...

6.3.2017 22:43

Nádor na mozku měla fenka mojí kamarádky. A ano, šlo to do nekontrolovatelné agrese. Tu proti neznámým na ulici, tu proti dětem, proti majitelce. Nikdy nevěděla, kdy fena vyjede po ní nebo po někom jiném. Před tím absolutně pohodové mírumilovné zvíře.

6.3.2017 23:32

A že chce prostě být se svými lidmi co nejblíže, i venku si je brání, možné není. Hned má nějakou nemoc. I třeba jo. Cítí se slabší, je starý, neví co s tím. Odmyslete si věk, na chvíli.
Já nevím. Malý pokoj / velký pes, to není jeho problém. Ona je to živá bytost, nezůstává stejná.
Nejvíc co je na psu hrozné, pro mě, že se nedožije aspoň 50 let. Až bude Megí 10 let, budu ji mít tak blízko a tak často, jak jen mi síly dovolí. Protože ona to dělá teď.

7.3.2017 07:11
scylla

XXX.XXX.150.32

PumaCZ napsal(a):
Zdravím,
mám NO, kterému letos na podzim bude již deset let. V posledním cca roce se začal chovat divně, ale brala jsem to jako "náhodné události", které se prostě staly. Nic jsem za tím nehledala. Ale po dnešní zkušenosti začínám opravdu zvažovat možnost, že našemu psovi sem tam nějakým způsobem přeskočí..
Divné chování začalo asi tím, že si vykousal špičku ocasu, kterou si systematicky devastoval, až jsme museli přistoupit k částečné amputaci. Bohužel ani to nepomohlo a pes, pokud se cítí odstrčený, ublížený nebo možná i vystresovaný, si ocas stále poškozuje. To, že to dělá na truc, se mi také zpočátku nechtělo věřit, ale první náznak se stal o Štědrém dnu, kdy byl pes zaparkovaný v jiném pokoji, protože jsme rozbalovali dárky atd. a už tak bylo v jednom malém pokoji asi deset lidí. Krátce, pes si roztrhal již zataženou jizvu a začínali jsme zase od začátku.
Něco podobného se stalo asi měsíc zpět, kdy jsme měli návštěvu a pes nám neustále lezl pod stůl, u kterého jsme všichni seděli namačkaní jako sardinky. Psa jsem vykázala z podstolu (ale nikoli z místnosti, mohl si lehnout vedle), a když se tak stalo asi po třetí, sebral se a šel do ložnice, kde si opět okousal již zcela zahojenou jizvu. Podotýkám, že si pes ocasu do té doby ani nevšiml, i když byl zcela sám.
Další událostí bylo zcela bezdůvodné napadení psa na procházce. Prostě se rozeběhl ke psovi, který si ho ani nevšímal, a šel ho prostě sežrat. Přitom se náš pes kamarádí s každým, dokonce i s pár "rváči" a nikdy do konfliktu nešel.
A poslední třešnička na dortu se stala dnes. Pes má milion hraček, které mu běžně zapadávají pod postel, skříň, pohovku, .. Jako štěně nikdy nic nerozkousal, nezničil.. O to větší bylo mé zděšení, když jsem dnes přišla domů a našla rozervanou pohovku, pod kterou mu zapadl míček..
Opravdu začínám mít pocit, že mu to nějakým způsobem občas v hlavě přeskakuje.. Vůbec svého psa v těchto situacích nepoznávám. Ale kromě těchto incidentů se chová úplně normálně.
Myslíte, že je možné, aby trpěl něčím, jako je například stařecká demence? Jak byste si toto vysvětlili? Jak takovým excesům předcházet, je-li to možné?
Předem děkuji všem za názory či přímo osobní zkušenosti.

P.S. Žádné velké změny se u nás neudály. Sice jsme se před pár měsíci přestěhovali, ale pes to přijal velice dobře, protože se mu v novém místě bydliště můžeme i mnohem více věnovat. Když jedeme "domů" na návštěvu, je na psovi vidět, že už se nemůže dočkat, až zase pojedeme zpátky.

Vy jste neřešila projevy těžkého stresu u svého psa, klasika - pes má problém a dělá to naschvál - a pes na to doplatil. To není jeho chyba, ale vaše - pes je ve stresu a z toho se poškozuje sám a napadá okolí. Začněte u sebe, zjistěte, co ho stresuje, pomozte mu a tím předejdete problémům.

7.3.2017 07:47

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
A že chce prostě být se svými lidmi co nejblíže, i venku si je brání, možné není. Hned má nějakou nemoc. I třeba jo. Cítí se slabší, je starý, neví co s tím. Odmyslete si věk, na chvíli.
Já nevím. Malý pokoj / velký pes, to není jeho problém. Ona je to živá bytost, nezůstává stejná.
Nejvíc co je na psu hrozné, pro mě, že se nedožije aspoň 50 let. Až bude Megí 10 let, budu ji mít tak blízko a tak často, jak jen mi síly dovolí. Protože ona to dělá teď.

8.3.2017 14:57
PumaCZ

XXX.XXX.238.158

scylla napsal(a):
Vy jste neřešila projevy těžkého stresu u svého psa, klasika - pes má problém a dělá to naschvál - a pes na to doplatil. To není jeho chyba, ale vaše - pes je ve stresu a z toho se poškozuje sám a napadá okolí. Začněte u sebe, zjistěte, co ho stresuje, pomozte mu a tím předejdete problémům.

Upřímně mi Váš příspěvek připadá mimo mísu.
Pes se má jako prasátko v žitě, kromě cca čtyř hodin denně je pořád s námi a během této nepřítomnosti má doma ještě králíka, kterého naprosto zbožňuje, chodíme třikrát denně na procházky a o víkendu na větší výlety, .. Nemyslím si, že bychom o něj mohli pečovat lépe.
Jediné, co se mu děje nepříjemného, je neustálá přítomnost límce na jeho krku, když je sám. Vím, že se mu to nelíbí, ale nedá se nic dělat, protože když ho nemá, ocas si opět rozkouše.
Dnes jsem ho nechala 15 minut bez něj a našla jsem ho opět s krvavým okousaným pahýlem.. Přitom v noci je bez límce a na ocas se ani nepodívá. To samé přes den. Mohu spát, vařit, naložit se na hodinu do vany a nic. A teď tohle po chvilce nepřítomnosti :/.

8.3.2017 14:58
PumaCZ

XXX.XXX.238.158

Jinak děkuji všem za příspěvky.

8.3.2017 15:26
asurwic

XXX.XXX.36.3

A jde si opravdu jen po ocasu a konkrétních místech a nebo "se sám napadá celý"? Pokud se ventiluje kousám stále stejných částí těla, tak by byly řešením i spreje proti okusu (určené na nábytek). Musíte však vybrat nějaké, které jen "špatně chutnají", ale nezapáchají, ať to psa nepronásleduje všude.
Já měla na čas stafíka, kterého jeho první majitel mlátil lopatou a chudák pejsek vždy když uviděl něco mihnout se za sebou, tak vystartoval, stiskl zuby, kousal a nechtěla pustit... bohužel takto reagoval i na svůj vrtící ocas. Někde na výstavě jsem sehnala sprej (už nevím název - bílý obal s červenými nápisy), který mu vážně nechutnal. Po kousnutí alespoň nežvýkal, ihned pustil a nezpůsoboval si tak velká zranění. Pomohlo to alespoň do té doby, než se dal dohromady a zjistil, že ocas není nepřítel.

Jinak zkuste veterináře, jestli to nebude nějaký projev nemoci nervového systému (napadá mě také ten nádor a podobné věci), ale upřímně to vidím spíše na nevyrovnanost zhoršenou věkem a přístupem.

8.3.2017 16:13
PumaCZ

XXX.XXX.238.158

asurwic napsal(a):
A jde si opravdu jen po ocasu a konkrétních místech a nebo "se sám napadá celý"? Pokud se ventiluje kousám stále stejných částí těla, tak by byly řešením i spreje proti okusu (určené na nábytek). Musíte však vybrat nějaké, které jen "špatně chutnají", ale nezapáchají, ať to psa nepronásleduje všude.
Já měla na čas stafíka, kterého jeho první majitel mlátil lopatou a chudák pejsek vždy když uviděl něco mihnout se za sebou, tak vystartoval, stiskl zuby, kousal a nechtěla pustit... bohužel takto reagoval i na svůj vrtící ocas. Někde na výstavě jsem sehnala sprej (už nevím název - bílý obal s červenými nápisy), který mu vážně nechutnal. Po kousnutí alespoň nežvýkal, ihned pustil a nezpůsoboval si tak velká zranění. Pomohlo to alespoň do té doby, než se dal dohromady a zjistil, že ocas není nepřítel.

Jinak zkuste veterináře, jestli to nebude nějaký projev nemoci nervového systému (napadá mě také ten nádor a podobné věci), ale upřímně to vidím spíše na nevyrovnanost zhoršenou věkem a přístupem.

U veterinářky jsme pečení vaření. Dle jejího názoru to může být i fantomova nemoc, ale spíše to vidí na něco psychického.
Jinak jsme ocas zkoušeli natírat snad vším možným, ale bezvýsledně.. Vždy si okouše špičku ocasu bez ohledu na to, co mu tam napatláme..

Přidejte reakci

Přidat smajlík