Dobrý večer,
mám 14-ti letou labradorku. Má špatné srdce, bere furon, enap a skoro dva měsíce už dostává Cardisure. Nic lepšího ohledně srdíčka už pro ní udělat nemůžu. Moc toho nenachodí, ale je vidět, že jí to tady ještě baví.
S čím má poslední dobou problémy jsou granule. Dva a půl roku jí krmím RC Cardiac a bylo to v pohodě, ale poslední dobou má řidší bobky a dneska už jsem to vzdala, protože už průjmuje a škrundá to ví a prdí ostošest. Dokonce, jak vždycky luxovala misku, tak teď to sní až tak za hodinu. Přitom cokoliv jiného mi sežere pomalu i s prsty, takže chuť k jídlu jinak má. Dneska vaříme rýži a nevím, jestli zůstaneme u vaření nebo mám zkusit jiné granule pro kardiaky. Nejradši bych se vrátila k jehněčím TOTW, které jsem jí dávala, než zjistili problémy se srdcem. Není to ze dne na den, tak to spíš vypadá, že granule už jsou pro žaludek velká zátěž.
Budu to řešit s veterinářem, ale jestli tu má někdo zkušenosti se srdcařem a trávením...
Díky, Eva.
brumla
napsal(a):
Dobrý večer,
mám 14-ti letou labradorku. Má špatné srdce, bere furon, enap a skoro dva měsíce už dostává Cardisure. Nic lepšího ohledně srdíčka už pro ní udělat nemůžu. Moc toho nenachodí, ale je vidět, že jí to tady ještě baví.
S čím má poslední dobou problémy jsou granule. Dva a půl roku jí krmím RC Cardiac a bylo to v pohodě, ale poslední dobou má řidší bobky a dneska už jsem to vzdala, protože už průjmuje a škrundá to ví a prdí ostošest. Dokonce, jak vždycky luxovala misku, tak teď to sní až tak za hodinu. Přitom cokoliv jiného mi sežere pomalu i s prsty, takže chuť k jídlu jinak má. Dneska vaříme rýži a nevím, jestli zůstaneme u vaření nebo mám zkusit jiné granule pro kardiaky. Nejradši bych se vrátila k jehněčím TOTW, které jsem jí dávala, než zjistili problémy se srdcem. Není to ze dne na den, tak to spíš vypadá, že granule už jsou pro žaludek velká zátěž.
Budu to řešit s veterinářem, ale jestli tu má někdo zkušenosti se srdcařem a trávením...
Díky, Eva.
Jestli se můžu za vaší fenku přimluvit, zůstaňte u vaření. Bude to to nejlepší, co pro ni můžete udělat. Myslím, že i ona to ocení- bude mít na "podzim života" aspoň potěšení ze žrádla, když už nemůže mít potěšení z vycházek a pohybu.
O veterinárních dietách si nedělám žádné iluze, o RC už vůbec
Pokud vám je ale doporučil veterinář, myslím, že vaření vám neschválí, bohužel Udělala jsem zkušenost (a zřejmě nejsem jediná), že co se týče výživy, je lepší se na veterině neptat.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Brumla, neřeš granule, jestli je nechce a krm ji tím, co chce. Jíst musí, co je podružné.
Střeva jsem úspěšně ladila podáváním probiotik (jsem dávala aptus aptobalance) + při průjmu enterozoogel (ale bacha, nutno dodržet minimální odstup 1 hodinu od podání léků!)
Při podávání cardisure - kontroluje vet játra?
a ty potíže mohou být i z toho léku
Jinak těch léků pro kardiaky je samozřejmě více, ale záleží na konkrétních problémech srdíčka...

Přimlouvám se za psí seniorku a vařenou stravu. Veterinární diety na srdce toho zrovna moc neovlivní, podstatné jsou léky, které babča dostává. Mít 14letou fenku labradora je samo o sobě obdivuhodné, tak jí dopřejte vařenou stravu - rýži, kuskus, do toho libovější maso všeho druhu, klidně i zeleninu spařit a přidat. Jo a denní dávku je u takových staříčků dobré rozdělit minimálně do snídaně a večeře, svědčí to jejiich trávení. Vyprdněte se na granule a važte si každého dne s takovou psí veteránkou, za to ta trocha práce s uvařením žrádla pro ni stojí.
Veterinář mi nedoporučil konkrétní značku, jen obecně granule pro kardiaky. Tak pokud mi po vařeném nebude průjmovat, tak už granule dávat nebudu. Vyzkoušíme, uvidíme. Tenkrát mi někdy kolem desátého roku dělala to samé, když jsem krmila granulema a teď si nevzpomenu, jestli to byla ACANA nebo Pro Pac, ale obsahovaly kukuřici. Přitom x let v klidu. Přešli jsme na TOTW a bylo po problému.
Díky za odpověď E.
Krmím ráno a k večeru. Má dilataci srdeční chlopně, jestli to píšu správně. Cardisure bere cca dva měsíce. Játra ještě po nasazení nekontroloval. Dělal rozbor krve a moči před nasazením léku. Měla vysoký cholesterol a tuším ALS. Dělal ještě další rozbor krve, měl podezření na hormonální poruchu, ale to se nepotvrdilo. Každopádně prý ty hodnoty by neměly být překážkou pro nasazení léku. Jsem s veterinářem v kontaktu, takže určitě se ho na to zeptám, jestli to s tím nemůže mít souvislost.
ten kuskus mě nenapadl a přitom ho mám doma Ze zeleniny miluje mrkev, tak ta bude mít úspěch a další vyzkouším.
Díky za reakce, pěkný večer.

Doporučila bych tedy pro jistotu rovnou i nové krevní testy, pokud nemá fenka v pořádku játra, je vařená strava dost diskutabilní, případně to musí být upravená jaterní vařená dieta. Uvidíte, podle výsledků.

brumla
napsal(a):
Krmím ráno a k večeru. Má dilataci srdeční chlopně, jestli to píšu správně. Cardisure bere cca dva měsíce. Játra ještě po nasazení nekontroloval. Dělal rozbor krve a moči před nasazením léku. Měla vysoký cholesterol a tuším ALS. Dělal ještě další rozbor krve, měl podezření na hormonální poruchu, ale to se nepotvrdilo. Každopádně prý ty hodnoty by neměly být překážkou pro nasazení léku. Jsem s veterinářem v kontaktu, takže určitě se ho na to zeptám, jestli to s tím nemůže mít souvislost.
ten kuskus mě nenapadl a přitom ho mám doma Ze zeleniny miluje mrkev, tak ta bude mít úspěch a další vyzkouším.
Díky za reakce, pěkný večer.
Mrkev z vývaru z kuřete bez tuku je v pohodě. Klidně hoďte do hrnce kuře:mrkev 1:3.
napsal(a):
Doporučila bych tedy pro jistotu rovnou i nové krevní testy, pokud nemá fenka v pořádku játra, je vařená strava dost diskutabilní, případně to musí být upravená jaterní vařená dieta. Uvidíte, podle výsledků.
Proč by vařená měla být na játra špatná? Tady ty výsledky jater ukazují jen na překrmeného psa. My měli výsledky mnohem horší a jediné, co nám vet doporučil, byla netučná masa. Tedy králík, kuře, krůta... A ostropestřec.

lesnížínka
napsal(a):
Proč by vařená měla být na játra špatná? Tady ty výsledky jater ukazují jen na překrmeného psa. My měli výsledky mnohem horší a jediné, co nám vet doporučil, byla netučná masa. Tedy králík, kuře, krůta... A ostropestřec.
Tyjo, tys vědma? Kde tu zadavatelka psala o překrmený feně? Kde já píšu o tom, že je vařená strava špatná pro psa s případnými jaterními problémy? Já jsem se jen zmínila o tom, že pokud by měla fenka jaterní testy špatné, je třeba vařenou dietu upravit!
Moc mě mrzí, že nemůžu najít návod, který jsme kdysi přímo od veta dostali k vařené dietě pro psa s jaterními problémy, rozhodně to nebylo jen o netučném mase, spíš naopak, masa minimum, ano, netučného, ale maso bylo to poslední, co v dietě bylo. Pes měl výsledky šílené, nebyl mu naordinován jen ostropeřec, ale další asi tři podpůrné léky + ta dieta. Do roka se výsledky srovnaly. Co vám doporučil vet, nevím.
Ale tady se řeší, zda má veteránka žrát granule, nebo jí má panička vařit. To, že by bylo dobré udělat fence další krevní test, byla jen má připomínka.

Upřímně,14ti leté fence kardiačce bych dělala co jí na očích vidím, včetně té stravy.
Je třeba kontrolovat ledviny
Dobrá podpora jater je ten zmiňovaný ostropestřec, já dávala silymarin a jatérka se vždy krásně srovnala
brumla, nehubne ti?
napsal(a):
Tyjo, tys vědma? Kde tu zadavatelka psala o překrmený feně? Kde já píšu o tom, že je vařená strava špatná pro psa s případnými jaterními problémy? Já jsem se jen zmínila o tom, že pokud by měla fenka jaterní testy špatné, je třeba vařenou dietu upravit!
Moc mě mrzí, že nemůžu najít návod, který jsme kdysi přímo od veta dostali k vařené dietě pro psa s jaterními problémy, rozhodně to nebylo jen o netučném mase, spíš naopak, masa minimum, ano, netučného, ale maso bylo to poslední, co v dietě bylo. Pes měl výsledky šílené, nebyl mu naordinován jen ostropeřec, ale další asi tři podpůrné léky + ta dieta. Do roka se výsledky srovnaly. Co vám doporučil vet, nevím.
Ale tady se řeší, zda má veteránka žrát granule, nebo jí má panička vařit. To, že by bylo dobré udělat fence další krevní test, byla jen má připomínka.
Nevím, co se ježíte jak dikobraz? Položila jsem normální otázku, proč ne vařenou stravu? Vědma nejsem, ale ty dvě jaterní hodnoty, co sem zadavatelka hodila, ukazují na ztučnělá játra, což jde hezky dietou upravit. Vet nám na jaterní dietu řekl: nic tučného, libové maso. Když jsem mu řekla, že toho už moc nejí, řekl mi: cpěte do něj třeba rohlíky, ale musí jíst. A ano, podpůrných léků dostal dost, nepamatuju si názvy, ten ostropestřec nám doporučil mimo to.
Tak jsme skončili na infuzi. zvrací, průjem. jde to horem, spodem. Dostala prý pro jistotu antibiotika. Na prohmat prý má tvrdá játra. Srdce se vetovi na poslech líbilo. V krevních testech před dvěma měsíci měla zvýšené ALT a ALP. Nevím, jestli dělat ještě další testy nebo zkoušet další věci. Dostala injekci na zlepšení trávení a fukce střev + injekci proti zvracení. nepomohlo to. všimla jsem si, že už má v průjmu i jasně červenou krev.
Odpoledne třesavka jak blázen. Kolem osmé chtěla vstát. Tak jsem jí postavila na nohy. prošla se po zahradě a dostala jsem jí zpátky na pelech. je na ní vidět, že je slabá. Nevím, jestli jí mám ještě trápit nebo jí radši uspat.
Má teď vykapanou půlku infuze. Uvidím, jak na tom bude ráno, ale ještě půl hodiny zpátky opět průjem v leže. Už mi připadá, že se trápíme obě. Dneska měla mít hladovku, kromě pár piškotů do kterých jsem nacpala prášky nic nejedla. Vet mi říkal, že můžou odcházet vnitřní orgány, játra, ledviny. paradoxně srdce dobrý, prášky se srovnalo.
Jestli ráno nebude po infuzi lepší, tak už ji nejspíš nechám uspat. V deset máme být na kontrole na veterině.

Brumla, držím palce...
ale - poslední testy před 2mi měsíci? Žádná kontrola při užívání cardisure?...Už měl být hotový komplet krevní obraz + biochemie...kruci

Máme 13ti letou goldenku taky kardiačku, zatím bere jen Enap a žere velice dobře, těší se i na procházky, i když už jsou dost krátké a musíme hodně odpočívat. Být na tom tak, jako vaše fenka, asi fakt bych uvažovala o uspání. Tedy pokud se to nezlepší. Doufám, že se dozvíme, jak to dopadlo.
aktevi

XXX.XXX.243.228
Ako dopadol psik ? Dufam ze mu je lepsie.
Nic nezabralo.Infuze, ani injekce na lepší trávení, antibiotika... Byla slaboučká, sotva se držela na nohou. Nic jsem do ní nedostala a už jenom zvracela a tekl z ní průjem. Když na mě koukala těma smutnýma očima, nemohla jsem jí trápit a včera dopoledne jsem jí nechala uspat. Strašně mi chybí, beruška.

To je mi líto, ale asi to pro ni bylo to nejlepší, co jste mohla udělat.
aktevi

XXX.XXX.243.228
Mne umrela fenka pred 3 tyzdnami. Viem ako sa citite. Ja odvtedy prakticky iba fungujem lebo musim. Ale slzy mam na krajicku stale. Vsade ju vidim a citim.
Presne tie smutne velke oci volajuce o pomoc mam pred sebou stale. Nikdy na tu noc nezabudnem !
Chce to cas. Ja som prve dni nejedla ani nespala., Teraz sa uz pomalicky spamatavam, ale je to stale velmi bolestive.