Problém s játry - ostropestřec či jiná podpůrná léčba?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
11.4.2017 17:18
PumaCZ

XXX.XXX.102.140

Zdravím,
tak bohužel nám dnes byl diagnostikován problém s játry, kdy hodnota GPT dosáhla dokonce 2,55 ukat/l. Dostali jsme dietu od Royalu a za dva měsíce jdeme znovu na krevní testy.
Má otázka je, zda jste někdo zkusil kromě diety i další podpůrnou léčbu a pokud ano, jakou a jakou měla účinky.
Dostala jsem tip zkusit ostropestřec, ale nerada bych psovi nějakými pokusy ještě více ublížila..
Máte s ním někdo zkušenosti? Kolik jste dávali psovi na kilo?
Předem děkuji'.

Uživatel s deaktivovaným účtem

11.4.2017 17:48

Ostropestřcem asi nemáš co zkazit, je to osvědčené

Já dávala normální silymarin (duo), dávkování dle návodu (tuším 1tob. denně) - pes poprvé 50 kg, podruhé cca 35-37, ALT se vždy dostalo do normy a to nejen na hranici ale do "optima".
samozřejmě záleží na příčině...

Ostatní hodnoty jsou OK?

11.4.2017 17:53
PumaCZ

XXX.XXX.102.140

Mockrat dekuji.
Zkusime ho tedy take, tak dnad pomuze.
Ostatni ma v norme, viz obrazek.

11.4.2017 17:54
asurwic

XXX.XXX.53.167

PumaCZ napsal(a):
Zdravím,
tak bohužel nám dnes byl diagnostikován problém s játry, kdy hodnota GPT dosáhla dokonce 2,55 ukat/l. Dostali jsme dietu od Royalu a za dva měsíce jdeme znovu na krevní testy.
Má otázka je, zda jste někdo zkusil kromě diety i další podpůrnou léčbu a pokud ano, jakou a jakou měla účinky.
Dostala jsem tip zkusit ostropestřec, ale nerada bych psovi nějakými pokusy ještě více ublížila..
Předem děkuji'.

Ostropestřec v souvislosti s játry mám s výsledky vyzkoušený u lidí. U psů ho dávám jako prevenci a úspěšně na problémy s kůží. Přímo samotná semínka moc cenu nemají, protože je hafan přes slupku nestráví (fakt vyjdou celá). Drcení a rozvařování je hrozná patlanice (i když ten vývar sám o sobě také špatný není) a horkem se asi i prospěšné látky trošku ničí. Používám za studena lisovaný olej - kupuji ho přímo pro psy, takže dávkování je na obalu.

Co jsem slyšela, tak se dává psům i jaterník (podléška) nebo smil, ale nevím, jak to zabírá / nezabírá. "Lidské recepty" jako zelený čaj nebo česnek bych se vyzkoušet bála.

Jinak krmení (a už vůbec ne RC) není léčba, ale jen menší zátěž, než "normální" granule. Myslím, že když si pohlídáte, abyste nekrmili nějakými směsmi s převahou živočišných složek, tak by samotné bylinky uškodit rozhodně neměli. Přinejhorším bude mít hafan jen zpestření jídelníčku.

11.4.2017 18:27

Jenom dodám, že dietu pes nedržel (alespoň ne poprvé, podruhé byl fest nemocen a strava byla sodoma gomora)

čistě laicky - ono to 2,55 zas tak extra zvýšené není, a pokud má vše ostatní OK (je otázka, co vše bylo stanoveno, na té fotce to nevidím, jenom že hodnoty jsou v normě), tak se zas nic neděje.
Bych mu dávala v nějaké formě ten ostropestřec, dieta - nad tím bych se zamyslela, v kontextu s tím, čím krmíš, zda jo nebo ne... předpokládám, že půjdeš na kontrolní odběry...

odborně, předpokládám, že se ozve bodlinka coby vet...

11.4.2017 18:45
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Dávala jsem psovi ostropestřec a od veta dostal essentiale. Muž se bál mu dávat něco jiného, tak jsem ostropestřec stopla. Kdybych se nenechala odradit, možná by ještě žil. Možná, ale je to jen můj dohad, protože pak se nemoc s velmi podobným průběhem objevila u mne, hodnoty nevím, neb já jsem samozřejmě k doktorovi nešla, ale rovnou nasadila essentiale a ostropestřec, vit. E, kopřivy a nevím co ještě...a klep, klep, snad se mi povedlo to zvrátit. Cítím se postupně pořád líp a žiju s, tím" už rok a půl. Pes umřel do dvou měsíců.

11.4.2017 18:53
sisi58

XXX.XXX.191.1

PumaCZ napsal(a):
Zdravím,
Předem děkuji'.

Vyzkoušen u koní a s dobrými výsledky, nejen na játra

11.4.2017 19:05
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

lesnížínka napsal(a):
Dávala jsem psovi ostropestřec a od veta dostal essentiale. Muž se bál mu dávat něco jiného, tak jsem ostropestřec stopla. Kdybych se nenechala odradit, možná by ještě žil. Možná, ale je to jen můj dohad, protože pak se nemoc s velmi podobným průběhem objevila u mne, hodnoty nevím, neb já jsem samozřejmě k doktorovi nešla, ale rovnou nasadila essentiale a ostropestřec, vit. E, kopřivy a nevím co ještě...a klep, klep, snad se mi povedlo to zvrátit. Cítím se postupně pořád líp a žiju s, tím" už rok a půl. Pes umřel do dvou měsíců.

Zapomněla jsem dodat: dávala bych tablety, některé firmy mají jen jednu denně, při splnění účinné dávky. Teta měla také problém s játry(prý asi přechozenou žloutenku) a doktor jí vyloženě řekl, ať si koupí ostropestřec. Nechala se ukecat od lékárnice na olej, ale říkala, že po 14 dnech už se jí z něho navalovalo. Je takový dost aromatický a myslím, že ani pes by to moc nedával(můj rypák tedy vůbec) Jo a po měsíci na kontrole doktor úplně koukal - všechny jaterní hodnoty už v normě.

11.4.2017 19:12
PumaCZ

XXX.XXX.102.140

Omlouvám se za otočenou fotku, posílala jsem ji z mobilu a tam byla otočená normálně.
Takže přepisuji naměřené hodnoty ručně:

TP - 64g/l
ALP - 1,28 ukat/l
GLU - 5,3 mmol/l
GPT - 2,55 ukat/l
CRE - 80 umol/l
BUN - 5,26 mmol/l

Vše kromě GPT je v normě.

11.4.2017 19:14
PumaCZ

XXX.XXX.102.140

A jinak děkuji moc všem za rady, určitě se hned zítra vypravím do lékárny a zkusím koupit Silymarin duo s Essentiale.
Je vhodné je kombinovat?
A později bych zkusila olej jako prevenci, jestli budou hodnoty za ty dva měsíce v normálu.
Opravdu jste mi pomohli, děkuji! :).

11.4.2017 20:13
noemi

XXX.XXX.64.236

PumaCZ napsal(a):
A jinak děkuji moc všem za rady, určitě se hned zítra vypravím do lékárny a zkusím koupit Silymarin duo s Essentiale.
Je vhodné je kombinovat?
A později bych zkusila olej jako prevenci, jestli budou hodnoty za ty dva měsíce v normálu.

U nás Essentiale forte, plus ostropestřecový olej (kupuji v DM za 109, - Kč). Fenka měla zvýšené hodnoty při podávání kortikoidů. Výsledky se upravily na přijatelnou hodnotu.

Držíme palce, ať je vše v pořádku.

12.4.2017 04:53
Prestige

XXX.XXX.71.69

Jenom dodám, že olej není tak účinný ja k semena.

12.4.2017 08:21
vava69

XXX.XXX.136.28

Dávala jsem ostropestřec synovi - kapičky nebo tinktura - po prodělané mononukleoze. Jaterní testy byly katastrofální. Po 14 dnech byly v normálu. Doktorka nechtěla ani věřit. Se psy zkušenost nemám, ale myslím, že mu to nemůže ublížit. Momentálně čtu knížku o domácí léčbě psa kde jsou i bylinky, ale ještě jsem k tomu nedošla.

12.4.2017 08:40
Terven

XXX.XXX.110.147

Prestige napsal(a):
Jenom dodám, že olej není tak účinný ja k semena.

Jj, to je pravda...účinná látka ze semen - silymarin, který má onen zmíněný vliv na ochranu jaterní tkáně, se v oleji vyskytuje v zanedbatelném množství.
Ale olej taky není k zahození, má dost jiných příznivých účinků. Jen bych ho nepořizovala cíleně k detoxikaci jater.

12.4.2017 08:58

"Jj, to je pravda...účinná látka ze semen - silymarin, který má onen zmíněný vliv na ochranu jaterní tkáně, se v oleji vyskytuje v zanedbatelném množství"
není tedy lepší dávat rovnou ony pilule?

12.4.2017 09:02
Terven

XXX.XXX.110.147

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
"Jj, to je pravda...účinná látka ze semen - silymarin, který má onen zmíněný vliv na ochranu jaterní tkáně, se v oleji vyskytuje v zanedbatelném množství"
není tedy lepší dávat rovnou ony pilule?

Jestli obsahujou silymarin, tak určitě smajlík
Edit- koukám, že o tom píšete hned ve druhém příspěvku- takže obsahujou smajlík

12.4.2017 12:46
manbea

XXX.XXX.70.116

Test je sice již starší, ale pozor na to, který přípravek vyberete.

http://www.fcc-club.wbs.cz/vysledky_testu_a4_vkladka.pdf.

12.4.2017 13:15
PumaCZ

XXX.XXX.102.140

Tak jsem akorát dorazila z lékárny a přivezla si jak Essentiale Forte N, tak Silymarin Duo. Paní lékárnice řekla, že se mohou kombinovat bez problémů a naopak by se účinek měl násobit.
Ještě mám dva dotazy.

První je ke zmíněnému Essentiale. Jaké zvolit dávkování pro cca 40kg vážícího psa?

Druhá je k dietě. Jelikož jsem hned u veterinářky zakoupila 12kg pytel Royal Canin Hepatic, plánuji jej zkrmit, ale jelikož je to jen kukuřičný a rýžový šrot, plánuji další pytel míchat půl na půl s Carneevalem, kterým krmíme normálně. Je ale hodně nabitý bílkovinami, tak si říkám, abych mu ta játra tím ještě více nezatížila.
Jaký na to máte názor?

A ještě jednou mockrát všem děkuji :).

12.4.2017 19:49
PumaCZ

XXX.XXX.102.140

A ještě jedna otázka.
Můžou být projevem špatně fungujících jater i mokvavé boláky na kůži?
Před cca třemi týdny si pes vykousal místo na zadku, ale dnes jsem objevila nový mokvavý flek na boku ocasu, který nevypadá, že by si jakýmkoli způsobem sám způsobil.

12.4.2017 20:10

To zní jako hot-spoty...

12.4.2017 20:30
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

PumaCZ napsal(a):
A ještě jedna otázka.
Můžou být projevem špatně fungujících jater i mokvavé boláky na kůži?
Před cca třemi týdny si pes vykousal místo na zadku, ale dnes jsem objevila nový mokvavý flek na boku ocasu, který nevypadá, že by si jakýmkoli způsobem sám způsobil.

Určitě můžou...nám se první a poslední hotspot objevil právě při selhávání jater...Tehdy ale ještě hodnoty, až na zvýšený vápník normální. Pak se to teprve rozjelo, asi i kortikoidy, ATB atd Něco to dorazilo, ale vet nepřišel na to, co. Jo a co se týče bílkovin: pokud si správně pamatuju, na nemoci jater se právě dává bílkovinová dieta, tedy co nejvíc bílkovin s nejmenším obsahem tuků. U nás bylo doporučeno např. krůtí a králičí maso. Granule speciálně na játra, jsem vetovi po prostudování složení zamítla, udělala jsem si svůj výběr a nechala si schválit které. Stejně nakonec vybral kozí seniorky od Wolfsblut

12.4.2017 21:08
PumaCZ

XXX.XXX.102.140

lesnížínka napsal(a):
Určitě můžou...nám se první a poslední hotspot objevil právě při selhávání jater...Tehdy ale ještě hodnoty, až na zvýšený vápník normální. Pak se to teprve rozjelo, asi i kortikoidy, ATB atd Něco to dorazilo, ale vet nepřišel na to, co. Jo a co se týče bílkovin: pokud si správně pamatuju, na nemoci jater se právě dává bílkovinová dieta, tedy co nejvíc bílkovin s nejmenším obsahem tuků. U nás bylo doporučeno např. krůtí a králičí maso. Granule speciálně na játra, jsem vetovi po prostudování složení zamítla, udělala jsem si svůj výběr a nechala si schválit které. Stejně nakonec vybral kozí seniorky od Wolfsblut

Děkuji za radu.
Hledala jsem obsah Vámi navrhovaného krmiva, ale nemohu nikde najít procentuální zastoupení bílkovin a tuků.
U této diety by měl být omezený právě přísun tuků a pes by měl dostávat jen velmi lehce stravitelné bílkoviny, jako králík, kuře atd.
Alespoň to jsem se dočetla, viz níže:

Dietní opatření
Vzhledem k tomu, že játra mají při nemoci sníženou schopnost odbourávat z těla toxické látky, které vznikají při trávení tuků a bílkovin, je potřeba v dietě omezit hlavně příjem těchto dvou látek. Tuky můžeme omezit opravdu výrazně, příjem bílkovin snižte jen částečně a zaměřte se především na kvalitní a dobře stravitelné bílkoviny, které tolik nezatěžují trávení. Z jídelníčku vyřaďte především tučná masa – kachní, zvěřinu, tučné vepřové, některé vnitřnosti (slezina, játra, srdce) a živočišné oleje. Psovi také nedávejte tučné mléčné výrobky a sýry, ze zeleniny květák, zelí, kapustu, papriku, ředkvičky a okurku. Rovněž mu nepředkládejte tučná semena a ořechy, jako jsou mandle, slunečnicová semínka nebo mák.

Jaké jsou naopak vhodné potraviny?
masa – kuřecí, krůtí, jehněčí, telecí, netučné ryby, králík
přílohy – rýže, brambory, ovesné vločky, kroupy, pohanka
tuky – kvalitní rostlinné oleje (např. panenský olivový)
mléčné výrobky – jakékoli netučné (vyhýbejte se však úplně odtučněným)
zelenina – mrkev, celer, brokolice, chřest, rajčata, čínské zelí
ovoce – jakékoli zralé ovoce
doplňky – ostrpestřec mariánský, pangamin, chlorella

Velikost krmné dávky
Pokud krmíte průmyslově vyráběným krmivem, řiďte se pokyny o krmné dávce, jež naleznete na etiketě obalu od granulí. Jestliže krmíte syrovou stravou, krmnou dávku stanovíte běžným způsobem, tedy 2-3 % ideální hmotnosti v poměru 70-80 % maso + 20-30 % přílohy a 30 % kostí z masové složky. Játrům ulehčíte, pokud krmnou dávku rozdělíte na menší porce a budete je psovi podávat 5-6krát denně. S menším množstvím potravy si poradí mnohem lépe.

Zkopírováno z http://www.muj-pes.cz/vyziva/jaterni-dieta-1317.html.

12.4.2017 22:02

PumaCZ napsal(a):
Je vhodné je kombinovat?

Já dávám sobě i čubině tento.http://www.namaximum.cz/kategorie/zdrave-potraviny/ostropestrec-mariansky-prasek/ od této firmy mám i reishi houbu, acai berry aj.

Accuracy

13.4.2017 08:05
Accuracy

XXX.XXX.1.187

Rostlinné bílkoviny dělají během trávení mnohem více těch toxických látek, o kterých se zmiňuje ten článek. Krmte tím, co má minimum rostlinných bílkovin a dostatek živočišných, to je pro psa dieta šetřící játra. Takže žádnou sóju, hrách, minimum obilovin. (Trochu kvalitního obilí není na závadu, ale nesmí ho být půl pytle.)
K těm vhodným potravinám, ty jsou OK, jen bacha na tu chlorellu, je tak silná, že se po ní může pes úplně osypat. Takže pokud ji budete podávat, ze začátku jen velmi malé dávky a když se ukáže, že to pes snáší dobře, přejděte na doporučené dávkování.
Nebála bych se zařadit libové maso bez ohledu na zvíře, ze kterého pochází, klidně i vepřové nebo hovězí, jestli Vám nebude líto těch peněz. Ale libové a bez kůže.
Wolfsblut tady:
https://wolfsblut.heureka.cz/krmivo-psy/
Kvalitních značek je více, záleží, co Vašemu psu bude vyhovovat. Osobně mám nejlepší zkušenost se Simpsons a N&D, ale jak říkám, každému psu to vyhovovat nemusí. A teď nemusí být vhodná doba na pokusy. Zvážila bych krmit tím, co zná a je navyklý trávit, jestliže to je kvalitní a z vyhovujících surovin. Ten Carneeval neznám, nevypadá na první pohled špatně, jen jsem se nedočetla, čím je to konzervované. Ne že bych po tom až tak pátrala. Jestli to víte a je to v pořádku, jestli na tom Váš pes prospívá, proč přecházet? Na druhé straně - z něčeho ta játra špatná má, co když zrovna z Carneevalu?
Jinak já jsem zastáncem granulí, nicméně faktem je, že granule, ať jsou jakkoli skladované a jakkoli ošetřené, prostě mají víc různých plísní než čerstvá strava a ty jsou také zátěž pro organismus. Zdravý jedinec s tím nemá problém, ale Vy aktuálně zdravého psa nemáte. Ohledně barfu se necítím být tak erudovaná, abych Vám dávala nějaké komplexní rady, ale pokud budete mít zájem, zkuste pohledat v diskuzích, je tu toho o tom celkem dost. Otázkou je, jak to bude zvládat pes, který syrové v životě nejedl.
A samozřejmě ještě je možnost krmit vařeným.
Nezbývá, než zjistit co nejvíce informací. Vše má svá pro a proti. Jste jediná, kdo zná Vašeho psa, proto je rozhodnutí na Vás.
Držím Vám palce.

notregistered

13.4.2017 09:11
notregistered

XXX.XXX.211.21

Simpsons a ND nejsou vhodné na jaterní dietu - moc tuku. Stejně tak dobře vybírat u Wolfsblutu, použít orig. web výrobce.

Tuk, vit. A a měď dolů, bílkoviny nechat - jsou důležité při zotavení, tzv. mít z čeho stavět. Co nejvíce živočišných. Vit. E a zinek jsou teď užitečné.
U masa to znamená vyhýbat se vnitřnostem hlavně. Bílá rýže je dobrá + hodně lehké maso jako králík, nutrie. Malé porce častěji.

Granule bych úplně vynechala, protože ta čísla na pytlích nejsou přesná a pes bude dostávat zbytečně rostlinné bílkoviny (amoniak), nevíme přesně kolik mědi (výrobci dávají zbytečně moc), a nakonec není to léčivo, tudíž psa zatěžujeme ještě navíc nepořádkem ze skladů, od roztočů po plísně.

notregistered

13.4.2017 09:42
notregistered

XXX.XXX.211.21

Další užitečný doplněk je S-adenosylmethionin - sammy, SAMe. Ne methionin, ale přímo tento SAMe.
Funguje tak, že se v těle přemění na Glutathion (a další antiox.) - silný antioxidant, který chrání hepatocyty před poškozením odpadními látkami, pomáhá odporoučet se žlučovým kyselinám z jater - důležité pro zpracování tuků. Nakonec má i protizánětlivý a analgetický účinek.

Hledala bych "obsah mědi v potravinách", "obsah tuku v potravinách" a "je hovězí vhodné pro psy s jaterním onemocněním". (Není, je to červené maso.).

Accuracy

13.4.2017 10:11
Accuracy

XXX.XXX.1.187

notregistered napsal(a):
Další užitečný doplněk je S-adenosylmethionin - sammy, SAMe. Ne methionin, ale přímo tento SAMe.
Funguje tak, že se v těle přemění na Glutathion (a další antiox.) - silný antioxidant, který chrání hepatocyty před poškozením odpadními látkami, pomáhá odporoučet se žlučovým kyselinám z jater - důležité pro zpracování tuků. Nakonec má i protizánětlivý a analgetický účinek.

Hledala bych "obsah mědi v potravinách", "obsah tuku v potravinách" a "je hovězí vhodné pro psy s jaterním onemocněním". (Není, je to červené maso.).

Oki, o ničem se nehádám.
Akorát to červené maso... Četla jsem, (teď to bohužel nemůžu dohledat, tak nemůžu zpětně posoudit zdroj, byla to nějaká studie nebo shrnutí studií), že u červeného masa nevadí, že je červené, ale vadí, pokud by bylo tučné a příliš tepelně zpracované. Tepelnou úpravou vznikají heterocyklické aminy a ty dělají bordel. Dále tam jde o železo, které může způsobovat problémy. Proto doporučují červené maso omezit, pro jeho nutriční vyváženost však ne úplně vyřadit. Měli tam nějaké výpočty, vyplývalo z toho, že až pětina masa může být červené, je-li libové a není příliš tepelně zpracované (uvedli i ty stupně, fakt už si to nevybavuju, ale bylo to hodně, nebylo to třeba 100°C, bylo to víc).
Ještě to červené maso během trávení produkuje nějaké dusíkaté sloučeniny, což je teda zátěž, které ale jsou důležité i při krevních testech, tak se může stát, že pes, kterému se vyloučí z krmiva červené maso, může mít testy v pořádku, i když játra v pořádku nejsou. Takže ve výsledku tam doporučují červené dokonce zařadit, i když maximálně tu pětinu.
Měli tam vypsaná i doporučená masa, krom čisté svaloviny srdce bez osrdí a jazyk.
Já neříkám, že ta studie je kdovíjak kvalitní, však si ani nemůžu vzpomenout na podrobnosti, tak ani nemůžu soudit, ale přesto...
Můžete se mi k tomu nějak vyjádřit?

13.4.2017 10:30
tapina

XXX.XXX.179.183

Accuracy napsal(a):
Oki, o ničem se nehádám.
Akorát to červené maso... Četla jsem, (teď to bohužel nemůžu dohledat, tak nemůžu zpětně posoudit zdroj, byla to nějaká studie nebo shrnutí studií), že u červeného masa nevadí, že je červené, ale vadí, pokud by bylo tučné a příliš tepelně zpracované. Tepelnou úpravou vznikají heterocyklické aminy a ty dělají bordel. Dále tam jde o železo, které může způsobovat problémy. Proto doporučují červené maso omezit, pro jeho nutriční vyváženost však ne úplně vyřadit. Měli tam nějaké výpočty, vyplývalo z toho, že až pětina masa může být červené, je-li libové a není příliš tepelně zpracované (uvedli i ty stupně, fakt už si to nevybavuju, ale bylo to hodně, nebylo to třeba 100°C, bylo to víc).
Ještě to červené maso během trávení produkuje nějaké dusíkaté sloučeniny, což je teda zátěž, které ale jsou důležité i při krevních testech, tak se může stát, že pes, kterému se vyloučí z krmiva červené maso, může mít testy v pořádku, i když játra v pořádku nejsou. Takže ve výsledku tam doporučují červené dokonce zařadit, i když maximálně tu pětinu.
Měli tam vypsaná i doporučená masa, krom čisté svaloviny srdce bez osrdí a jazyk.
Já neříkám, že ta studie je kdovíjak kvalitní, však si ani nemůžu vzpomenout na podrobnosti, tak ani nemůžu soudit, ale přesto...
Můžete se mi k tomu nějak vyjádřit?

Heterocyklické aminy vyrobíte bezpečně i z kuřete, pečení smažení grilování uzení škvaření - je to prostě zjednodušeně "shoření" těch bílkovin + dalších složek v mase.
Dusíkaté sloučeniny bílkoviny puriny ? Které a jak škidí?

notregistered

13.4.2017 10:36
notregistered

XXX.XXX.211.21

Se vyjádřím smajlík Červené maso není zakázané, to máte pravdu. Ale pro naše účely bude jednodušší, když dáme nutrii a nebudeme studovat, jestli svíčková z býka made in teď Spain, jindy Polsko, osmkrát rozmražená.. má jakou schopnost produkovat ošklivé věci, kolik tuku má atd. Jinak ano, vyřadit se nemusí, mám-li volbu, vezmu bílé maso, ale ne mladé.
Pročetla jsem peteducation.com (studie jsou vždy vespod) a DogAware.com atd. atd... záleží jaké onemocnění. Zvýšená hodnota čehosi není to samé jako jaterní encefalopatie a má se k dietě/nedietě tak také přistupovat. A pak už bych řešila tahle čísla, jak píšete.
Příklad : Já jako majitel psa jsem ráno zjistila, že má něco s játry asi a jsem naprostý laik a k tomu řádně vyděšený - potřebuji se od něčeho odrazit, nasměrovat.
Proto píšu tak.
Nedávno jsem četla práci o rozboru masa mladých, starých zvířat - rozlišovali plemena, měřili tuk, protein, popel atd. Velice zajímavé. Závěr - nespoléhat na tabulky.

Obecně se doporučuje maso libové, nízko měď a vit. A, low-purin jídlo ( telecí a kuřecí, luštěniny, vnitřnosti jsou nevhodné), podávat laktulozu + vit. E + zinek, vyhnout se těm lepším, "celozrnným", obilovinám se slupkami.

Ať krmí třeba králíkem s bílou rýží, ostropestřec, to úplně stačí. A hlavně ať je majitel klidný, to pomáhá nejvíc.

Accuracy

13.4.2017 10:51
Accuracy

XXX.XXX.1.187

tapina napsal(a):
Heterocyklické aminy vyrobíte bezpečně i z kuřete, pečení smažení grilování uzení škvaření - je to prostě zjednodušeně "shoření" těch bílkovin + dalších složek v mase.
Dusíkaté sloučeniny bílkoviny puriny ? Které a jak škidí?

Aaa, tapina, to je taková druhá Megííí. Super!

Jo, ty aminy sice vyrobí, jak říkáte, každé maso, ale červené jich (prý) při nevhodné tepelné úpravě vyrobí více. O to jde.

Ty dusíkaté sloučeniny, přiznávám se, jsem totálně nepochopila. Odbornou AJ nemám na té úrovni. Proto jsem chtěla vyjádření povolanějších. :)
Oni tam psali v tom smyslu, že na vyloučení přebytečných dusíkatých sloučenin se podílejí játra a ledviny, proto představuje červené maso větší zátěž pro tyto orgány, ale které konkrétně to jsou a jak přesně zatěžují, no, jestli to psali, nepobrala jsem to. Ale měly mít vliv na dlouhodobá onemocnění včetně rakoviny.

Klidně mě opravte a vyveďte z omylu, budu Vám vděčná. A zadavatelka nejspíš taky.

A už jsem si vzpomněla, kde jsem to vzala. Byl to odborný článek ve veterinárním časopise v jazykové knihovně. Ale klidně mohl být nějaký alternativní. Nebo z roku 2000.

Accuracy

13.4.2017 10:59
Accuracy

XXX.XXX.1.187

notregistered napsal(a):
Se vyjádřím smajlík Červené maso není zakázané, to máte pravdu. Ale pro naše účely bude jednodušší, když dáme nutrii a nebudeme studovat, jestli svíčková z býka made in teď Spain, jindy Polsko, osmkrát rozmražená.. má jakou schopnost produkovat ošklivé věci, kolik tuku má atd. Jinak ano, vyřadit se nemusí, mám-li volbu, vezmu bílé maso, ale ne mladé.
Pročetla jsem peteducation.com (studie jsou vždy vespod) a DogAware.com atd. atd... záleží jaké onemocnění. Zvýšená hodnota čehosi není to samé jako jaterní encefalopatie a má se k dietě/nedietě tak také přistupovat. A pak už bych řešila tahle čísla, jak píšete.
Příklad : Já jako majitel psa jsem ráno zjistila, že má něco s játry asi a jsem naprostý laik a k tomu řádně vyděšený - potřebuji se od něčeho odrazit, nasměrovat.
Proto píšu tak.
Nedávno jsem četla práci o rozboru masa mladých, starých zvířat - rozlišovali plemena, měřili tuk, protein, popel atd. Velice zajímavé. Závěr - nespoléhat na tabulky.

Obecně se doporučuje maso libové, nízko měď a vit. A, low-purin jídlo ( telecí a kuřecí, luštěniny, vnitřnosti jsou nevhodné), podávat laktulozu + vit. E + zinek, vyhnout se těm lepším, "celozrnným", obilovinám se slupkami.

Ať krmí třeba králíkem s bílou rýží, ostropestřec, to úplně stačí. A hlavně ať je majitel klidný, to pomáhá nejvíc.

Děkuju, kdybyste byla chlap, tak jsem do Vás zamilovaná. :D
Já se tím zabývám zřejmě výrazně kratší dobu než Vy, proto mě zmate kde co. Co je pro Vás s tapinou samozřejmost, v tom já tápu.
Takže díky.
Já to mám jednodušší v tom, že jsem z vesnice, hovězí, kůzlečí a vepřové mám domácí od sousedů a známých, kuře kupuju naprosto výjimečně a králíky máme svoje. Takže tohle já prostě neřeším, vím, že ta kráva byla na trávě, seně a šrotu, žádné fujtajbly nežrala, nebyla očkovaná proti nemocem, co se tady ani nevyskytují atd. Osobní výzkum na množství tuku a škodlivin jsem jim sice nedělala, ale troufnu si odhadnout, že jsou na tom lépe než osmkrát rozmražená polská kráva ze Španělska.
Ještě jednou díky.

13.4.2017 11:34
tapina

XXX.XXX.179.183

Accuracy napsal(a):
Aaa, tapina, to je taková druhá Megííí. Super!

Jo, ty aminy sice vyrobí, jak říkáte, každé maso, ale červené jich (prý) při nevhodné tepelné úpravě vyrobí více. O to jde.

Ty dusíkaté sloučeniny, přiznávám se, jsem totálně nepochopila. Odbornou AJ nemám na té úrovni. Proto jsem chtěla vyjádření povolanějších. :)
Oni tam psali v tom smyslu, že na vyloučení přebytečných dusíkatých sloučenin se podílejí játra a ledviny, proto představuje červené maso větší zátěž pro tyto orgány, ale které konkrétně to jsou a jak přesně zatěžují, no, jestli to psali, nepobrala jsem to. Ale měly mít vliv na dlouhodobá onemocnění včetně rakoviny.

Klidně mě opravte a vyveďte z omylu, budu Vám vděčná. A zadavatelka nejspíš taky.

A už jsem si vzpomněla, kde jsem to vzala. Byl to odborný článek ve veterinárním časopise v jazykové knihovně. Ale klidně mohl být nějaký alternativní. Nebo z roku 2000.

Sorry ten úvod si fakt vyprošuju.

S těmi heterocyklickými aminy je to prostě tak, že jsou rizikové způsoby úpravy. Z "červeného" masa jich logicky vyrobíte víc, protože tam je víc toho, z čeho vznikají. Ano má to vliv na rakovinu.

Totéž je s těmi dusíkatými sloučeninami, obecně je to takové skorosynonymum pro bílkoviny. Protože "odborníci" vidí za to slovo, ne jako že si řekneme fuj ošklivý dusík. No ty bílkoviny mají v těle různý metabolismus. Maso, flákota, není jen bílkoviny a voda, ale taky různé množství tuku a jiných látek, které tělo současně zpracovává, proto vznikla ta doporučená masa a případně ty poměry, je to pomůcka. Proto asi i vymysleli ty granule, aby jakože tam bylo vše ve vhodných poměrech atd.

No.

Mimochodem, ta nutrie je celkem špekaté maso.

notregistered

13.4.2017 11:55
notregistered

XXX.XXX.211.21

No na jednu stranu ano, i nutrie může být špekounek. Uvádí se 5-10 tuku jako králík a to jsou samice, krmené směsí, stehna, starší kusy. Mladší samci prý méně. Ale bude to jako se vším - kde zvíře rostlo, co jedlo, která část se zkrmí..
Asi jako slepice z dvorku a kuře z Vodňan.
Je to těžké. Protože nevíme co vlastně přesně kupujeme.
Proto bych šla po domácí, jednoduché stravě.

Accuracy

13.4.2017 12:18
Accuracy

XXX.XXX.1.187

tapina napsal(a):
Sorry ten úvod si fakt vyprošuju.

S těmi heterocyklickými aminy je to prostě tak, že jsou rizikové způsoby úpravy. Z "červeného" masa jich logicky vyrobíte víc, protože tam je víc toho, z čeho vznikají. Ano má to vliv na rakovinu.

Totéž je s těmi dusíkatými sloučeninami, obecně je to takové skorosynonymum pro bílkoviny. Protože "odborníci" vidí za to slovo, ne jako že si řekneme fuj ošklivý dusík. No ty bílkoviny mají v těle různý metabolismus. Maso, flákota, není jen bílkoviny a voda, ale taky různé množství tuku a jiných látek, které tělo současně zpracovává, proto vznikla ta doporučená masa a případně ty poměry, je to pomůcka. Proto asi i vymysleli ty granule, aby jakože tam bylo vše ve vhodných poměrech atd.

No.

Mimochodem, ta nutrie je celkem špekaté maso.

Za úvod se omlouvám, myslela jsem to tak, že se s Vámi taky dobře povídá a že Váš názor taky považuju za kvalitní, co se krmiva týče. Nic víc.
Aminy mi nedělají problém, ohledně dusíkatých sloučenin mi v podstatě neříkáte nic nového. Ony se ty bílkoviny dělí na aminokyseliny a proteiny a každé se trochu jinak vstřebává, ale chybí mi ten pocit, že vím, o čem mluvím, prostě nedokážu říct, v čem se to liší (vyjma délky molekulárního řetězce, což mi z praktického hlediska k ničemu není), na co to má vliv. Jak se v tomto ohledu liší to červené maso od bílého - kromě toho, že červené produkuje těch „špatných“ dusíkatých sloučenin víc. Dusíkaté sloučeniny mohou být i nebílkovinné, mají být nějak přímo závislé na příjmu bílkovin, ale přesně taky nevím jak. Ale nevadí, já si to dostuduju. Akorát někdy čtu článek a v půlce zjistím, že se nevztahuje ke psům. :D
Díky, mě to povídání usnadňuje si to všechno tak nějak srovnat.

13.4.2017 12:47
tapina

XXX.XXX.179.183

Accuracy napsal(a):
Za úvod se omlouvám, myslela jsem to tak, že se s Vámi taky dobře povídá a že Váš názor taky považuju za kvalitní, co se krmiva týče. Nic víc.
Aminy mi nedělají problém, ohledně dusíkatých sloučenin mi v podstatě neříkáte nic nového. Ony se ty bílkoviny dělí na aminokyseliny a proteiny a každé se trochu jinak vstřebává, ale chybí mi ten pocit, že vím, o čem mluvím, prostě nedokážu říct, v čem se to liší (vyjma délky molekulárního řetězce, což mi z praktického hlediska k ničemu není), na co to má vliv. Jak se v tomto ohledu liší to červené maso od bílého - kromě toho, že červené produkuje těch „špatných“ dusíkatých sloučenin víc. Dusíkaté sloučeniny mohou být i nebílkovinné, mají být nějak přímo závislé na příjmu bílkovin, ale přesně taky nevím jak. Ale nevadí, já si to dostuduju. Akorát někdy čtu článek a v půlce zjistím, že se nevztahuje ke psům. :D
Díky, mě to povídání usnadňuje si to všechno tak nějak srovnat.

V čem se liší tmavé světlé maso - hodně obecně a zjednodušení. Světlé, když vzpomenete, vo to teda je za masa, z jakých zvířat. Mladé, relativně oproti tmavému rychle narostlé, víc vody, míň tuku, míň kolagenu třeba taky. Úplně laicky. Pak další otázka není na to. konkrétní složení tmavé vs. světlé ale pak konkrétně, určitá masa mají svá specifika. Proč je kachní tuk jiný než hovězí lůj a tas na to nnepotřebujete vš chemii. Z vš tak leda použijete známou mnemotechnickou pomůckuu - proč by si patolog nekoupil tmavé tmavé maso.

Accuracy

13.4.2017 13:25
Accuracy

XXX.XXX.1.187

tapina napsal(a):
V čem se liší tmavé světlé maso - hodně obecně a zjednodušení. Světlé, když vzpomenete, vo to teda je za masa, z jakých zvířat. Mladé, relativně oproti tmavému rychle narostlé, víc vody, míň tuku, míň kolagenu třeba taky. Úplně laicky. Pak další otázka není na to. konkrétní složení tmavé vs. světlé ale pak konkrétně, určitá masa mají svá specifika. Proč je kachní tuk jiný než hovězí lůj a tas na to nnepotřebujete vš chemii. Z vš tak leda použijete známou mnemotechnickou pomůckuu - proč by si patolog nekoupil tmavé tmavé maso.

Jasně, laicky to chápu a vím, ale...
Já mám pocit, že se s Vámi občas míjím myšlenkovými pochody. Ale mě se to stává celkem často.
Já ten dotaz vztahovala k těm bílkovinám.
Proč je hovězí více problematické než kuřecí? Kvůli železu, těm aminům, tuku, a kvůli dusíkatým sloučeninám, což je, jak jste trefně napsala, skorosynonymum pro bílkoviny.
Negativní vliv tuku a aminů můžu vhodným výběrem masa (libové) a vhodnou úpravou minimalizovat, se železem nic neudělám. Jak je to s těmi dusíkatými sloučeninami? V čem se liší DS z krávy a z králíka? Proč je ta kráva horší? To není jen o tom, že to červené maso těch dusíkatých sloučenin při trávení produkuje víc, nebo ano?
Z VŠ nepoužiji nic, já studovala češtinu. Velmi praktický obor, pro výživu psů obzvlášť. :D Ale chápu, co tím myslíte.
Asi máte pravdu, tím, že budu se budu hrabat v odborných termínech a řešit jejich přímou definici a účinek, ničemu nepomůžu.
No nic, dnes už to nechám být. A zítra se uvidí.

13.4.2017 20:08
tapina

XXX.XXX.179.183

Accuracy napsal(a):
Jasně, laicky to chápu a vím, ale...
Já mám pocit, že se s Vámi občas míjím myšlenkovými pochody. Ale mě se to stává celkem často.
Já ten dotaz vztahovala k těm bílkovinám.
Proč je hovězí více problematické než kuřecí? Kvůli železu, těm aminům, tuku, a kvůli dusíkatým sloučeninám, což je, jak jste trefně napsala, skorosynonymum pro bílkoviny.
Negativní vliv tuku a aminů můžu vhodným výběrem masa (libové) a vhodnou úpravou minimalizovat, se železem nic neudělám. Jak je to s těmi dusíkatými sloučeninami? V čem se liší DS z krávy a z králíka? Proč je ta kráva horší? To není jen o tom, že to červené maso těch dusíkatých sloučenin při trávení produkuje víc, nebo ano?
Z VŠ nepoužiji nic, já studovala češtinu. Velmi praktický obor, pro výživu psů obzvlášť. :D Ale chápu, co tím myslíte.
Asi máte pravdu, tím, že budu se budu hrabat v odborných termínech a řešit jejich přímou definici a účinek, ničemu nepomůžu.
No nic, dnes už to nechám být. A zítra se uvidí.

Když ono ne že by to bylo složité složitě vysvětlit, ale na co? Co z toho pak plyne? Je to maso, tak nejde o to, že by jedno nebo druhé bylo aminokyselinami nějak nevyvážené. Některá masa jsou tzv. hodnotnější, ta hodnota spočívá v tom, co tam je nebo spíš není dál. Dohromady. Vždyť to tam píšu. Za tím "laicky" jsou konkrétní věci, které ale zas tolik nepotřebujeme. Ta stravitelnost spočívá v tom méně tuku a když tak tuku, který víc "teče". Teče protože složení. Tas máme nějaké typy lipidů. Mladé není tuhé = málo kolagenu apod, co zas vyžaduje větší práci trávení. Čím dýl to zvíře roste, tím víc se v jeho těle hromadí různé věci, nese si stopu po atb, chybách v krmení atd atd. Otázky stresu, chov, porážka, taky to hraje roli.
No železo. Právě ta stará zvířata, nějaká chudák vydojená kráva (navíc teda z určitých důvodů tím železem i dost zásobená) - to je ten patolog a hemosiderin.
Nejde o to, že králík má lepší dusíkaté látky než kráva. Jde o to, že z králíka to, co chce, dostane snáz a s míň odpadem, s kterým má zas určitou práci.

Ještě k začátku, kortikoidy a atb a játra - tělo likviduje svije vlastní bílkoviny, s tím je práce, nedělá nové, játra jsou málo prokrvená, míň regenerujou sama atd., proto jsou ty testy pravidelně blbě, kór když je to starší, oslabený.

Omlouvám se, češtinu mám ráda, ake jrdnak nám strašně prťavý mobil a druhak málo času. A pomalý internet. Budu se snažit polepšit, česky i docela um8m. smajlík

Přidejte reakci

Přidat smajlík