Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Ahojte,
pozorovali jste na svých psech v dospívání skus? Moje bullka když byla prďoch (do roku) tak měla nůžkový skus a pak se jí udělal malinko podkus, Tarra má 7 měsíců a předkus, vím že každá část na psu roste hala bala, a že spodní čelist je volná oproti horní a roste rychleji, ale je možnost že se jí předkus zmenší? Nebo máte spíš zkušenosti že jí ještě vyjede šuple jak boxerům? Mám trochu strach, abysme pak nepřešvihli na bonitaci maximální předkus. Teď jsem ještě zvědavá kolikrát se tento můj dotaz časem obrátí proti mě jako kudla do zad, od přejících chovatelů
Děkuji Vám za odpovědi
Sice to přeji chovatelské úspěchy, ale chce to klid a hlavně vzít si do hlavy, že když bonitace neprojde tak to nevadí. Já se u bígla bála že přeroste. V jednu chvíli měl 43cm a max. Je 40. A pak na měření měl 39. ;) u ovcouna jsem se bála uší a ty stojí. Bohužel na psovi co o 4 cm přerostl. ale třeba se taky srazí :D NO, prát ho na 90 nebudu chce to klid a počkat na "výsledek". Milovat je budeme stejně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Tedysek
napsal(a):
Sice to přeji chovatelské úspěchy, ale chce to klid a hlavně vzít si do hlavy, že když bonitace neprojde tak to nevadí. Já se u bígla bála že přeroste. V jednu chvíli měl 43cm a max. Je 40. A pak na měření měl 39. ;) u ovcouna jsem se bála uší a ty stojí. Bohužel na psovi co o 4 cm přerostl. ale třeba se taky srazí :D NO, prát ho na 90 nebudu chce to klid a počkat na "výsledek". Milovat je budeme stejně.
Já vím že je člověk miluje stejně, ale jsem strašně nedočkavá, nejradši bych se zítra vzbudila aby už měla 18 měsíců a šla na bonitaci, tohle je první náš pes s PP tak jsme z toho takoví celí nedočkaví, co z ní vyleze tak ráda bych se něčeho chytla, nějaké informace, možná uklidnění, možná tvrdé pravdy. Strašně by mě třeba mrzelo kdyby neprošla kvůli třeba milimetru na předkusu snažíme se dělat spíš teď sportovní kynologii jako poslušnot a hlavně pak zkoušky, zkoušíme už i obranu, z toho bychom taky rádi pak zkoušky a pak se to třeba pokazí předkusem hlavně mám nějak strach jet na výstavu, nevím proč pro nás je samozřejmě krásná, ale třeba známí mají o dva měsíce staršího psa a už jedou na mezinárodní a světovou atd a prostě si věří, já mám takový divný pocit, že se tam třeba vybulí na bok a hodí nohy do praku, nebo že k ní půjde rozhodčí a ona začne poskakovat, což dělá velmi často...navíc je dost nedůvěřivá, napřed si musí člověka "otrkat" než mu dovolí aby na ni sáhnul, tohle s ní trénujem, jenže se okruh "cizích" lidí co chcou sahat na 30 kilové štěňátko ztenčuje... a ti co si sáhli tak už na ně je v klidu jakmile se k ní ale rozejde cizí člověk, postaví se dá hlavu dolů a duní, no a jak na ni chce šáhnout uskočí do strany, začne si kolem něj dělat kolečko a bufat
To chce fakt klid. Nám na ovcouna nechce sahat nikdo. A to lidi bezmezně miluje. Ale je velký a má 45kg tak už nikdo nechce hladit. Klidně jed na výstavu a klidně Dělejte zkousky. To můžeš i bez bonitace. Navíc na výstavě obejdes stovku lidí co ji osahaj bez problémů a natrenujes.;) a třeba kdyby měla o milimetr víc, tak ji taky doporučí do chovu jen ti pomůžou najít správného ženicha. fakt klídek.
Hele z mojí zkušenosti, hlava roste jako poslední. Bígl mi chvíli vypadal jak baset. Pak jak pitbul,...
Ovcoun zas jak pinocio a pak jak vorech a pak jak pes.
Nervózní jsem byla s biglem taky. Honem honem jsem chtěla uchovnit a upřímně i jsem chtěla aby kryl. Tak jsem honem honem uchovnila a pes je v 6ti letech stále "panic". A nevadí mi to. :) A s druhým psem už to beru sportovně. Hlavně aby byl zdravý a měli jsme se rádi.
Weston A. Price

XXX.XXX.193.77
Já psům prdlajz rozumím. Byl bych ale v klidu, a to sice proto že je veřejným tajemstvím, že všechny vady chrupu u živých tvorů jsou následek nevhodné stravy. Pokud ten pes žere co má, včetně syrového které je nucen svými zuby zpracovat, tak má vše pro zdárný vývoj a vy proto beztak víc udělat nemůžete.
Weston A. Price
napsal(a):
Já psům prdlajz rozumím. Byl bych ale v klidu, a to sice proto že je veřejným tajemstvím, že všechny vady chrupu u živých tvorů jsou následek nevhodné stravy. Pokud ten pes žere co má, včetně syrového které je nucen svými zuby zpracovat, tak má vše pro zdárný vývoj a vy proto beztak víc udělat nemůžete.
To je blbost. Chybějící zuby a rozdíl skusu, podkus a předkus jsou i dědičné.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Čelisti jsou dědičné to nemá s potravou nic společného, navíc jsou krmení přirozeně naši psi ale to na to vliv určitě nemá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Weston A. Price
napsal(a):
Tak podle této teorie když budu boxera krmit masem, tak mi přezubí do nůžek, když nůžkový skus je pro psovité šelmy funkčně správný, a dědičnost podle Vás nehraje roli...?
dfgjkl

XXX.XXX.45.156
Spodní čelist roste déle.. pokud je už v 7mi měsících fena v předkusu, bude z toho časem předkus ještě větší.. V tomto věku jsou ideální kleště.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
dfgjkl
napsal(a):
Spodní čelist roste déle.. pokud je už v 7mi měsících fena v předkusu, bude z toho časem předkus ještě větší.. V tomto věku jsou ideální kleště.
Hm tak to mě nepotěšilo takže bude mít šuple a zuby venku jak buldog
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nemusí mít - mám fenu, co měla jako štěně předkus, a stáhla to do kleští.
dfgjkl

XXX.XXX.45.156
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Nemusí mít - mám fenu, co měla jako štěně předkus, a stáhla to do kleští.
A byla to fenka Cane Corso? Asi ne, že... u molosů je to prostě jiné.
dfgjkl

XXX.XXX.45.156
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Máte její fotku?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
dfgjkl
napsal(a):
A byla to fenka Cane Corso? Asi ne, že... u molosů je to prostě jiné.
Ta moje nebyla, ale i u CC jsem viděla štěně s předkusem, co se pak stahoval do kleští (byl to pes).
Weston A. Price

XXX.XXX.105.159
Nepochopili jste.
Pokud je to dědičné a vy o tom už víte, co na to říci?!
Pokud normálnímu zvířeti dáte vše pro zdravý vývoj zubů (a nejen zubů, na těch zubech se to jen velmi často odráží - teď myšleno u lidí protože tam mám možnost to pozorovat) je to tak jako tak maximum co pro to můžete udělat.
I kdyby to zvíře mělo růst mimo jakési tabulkové hodnoty, přece ho nebudte trápit hladem (myšleno nutričně nehodnotnou stravou), tak jako třeba své děti (u lidí velmi častý jev a ukažte mi dnes někoho se správně rostoucími zuby).
Myslím, že otázkou u psů ovšem vždy může být i přešlechtilost a nesmyslnost v udržování nějakých linií (čistokrevnost). Obecně se to v různých aspektech zvrtlo leckde, a psi jsou možná posledních 20 let šlechtěni (ne opravdu šlechtěni, to ne, myslím to že jejich majitelé jsou čistokrevností doslova posedlí) ještě více než jiná zvířata.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ahojte,
pozorovali jste na svých psech v dospívání skus? Moje bullka když byla prďoch (do roku) tak měla nůžkový skus a pak se jí udělal malinko podkus, Tarra má 7 měsíců a předkus, vím že každá část na psu roste hala bala, a že spodní čelist je volná oproti horní a roste rychleji, ale je možnost že se jí předkus zmenší? Nebo máte spíš zkušenosti že jí ještě vyjede šuple jak boxerům? Mám trochu strach, abysme pak nepřešvihli na bonitaci maximální předkus. Teď jsem ještě zvědavá kolikrát se tento můj dotaz časem obrátí proti mě jako kudla do zad, od přejících chovatelů
Děkuji Vám za odpovědi
K zubům vám moc neodpovím, ty my máme taky v háji (postavení špičáků) a řešit to budu až právě doroste, co jak má. Momentálně řeším aktuálnější problém- pately (luxace češky). Psina s PP. Tím chci říct, že může být i hůř. než jen předkus.

Weston A. Price
napsal(a):
Nepochopili jste.
Pokud je to dědičné a vy o tom už víte, co na to říci?!
Pokud normálnímu zvířeti dáte vše pro zdravý vývoj zubů (a nejen zubů, na těch zubech se to jen velmi často odráží - teď myšleno u lidí protože tam mám možnost to pozorovat) je to tak jako tak maximum co pro to můžete udělat.
I kdyby to zvíře mělo růst mimo jakési tabulkové hodnoty, přece ho nebudte trápit hladem (myšleno nutričně nehodnotnou stravou), tak jako třeba své děti (u lidí velmi častý jev a ukažte mi dnes někoho se správně rostoucími zuby).
Myslím, že otázkou u psů ovšem vždy může být i přešlechtilost a nesmyslnost v udržování nějakých linií (čistokrevnost). Obecně se to v různých aspektech zvrtlo leckde, a psi jsou možná posledních 20 let šlechtěni (ne opravdu šlechtěni, to ne, myslím to že jejich majitelé jsou čistokrevností doslova posedlí) ještě více než jiná zvířata.
A nepletete si kvalitu zubů(kazivost) s růstem(tím, jak jsou zuby založeny) ? Naše dcera třeba např, nemá jednu trvalou dvojku a obě spodní čtyřky, já i manžel je máme, ale můj děda neměl trvale některé zuby založeny. Nemám pocit, že bych dceru zanedbávala v jídle, ale je to věc vyloženě dědičná.
Nehroťe to! je pravda, že dolní čelist roste rychleji, ale hlava (a s ní samozřejmě i horní čelist) dorůstá a tvoří se zhruba do dvou let. Takže v 7 měsících Vám nikdo nemůže říct, jak bude vypadat skus za rok. Znám molosse (psa, ne CC), který měl v těch přibližně 7-8 měsících šuplík snad centimetr, v roce půl už jen půlcenťák a ve třech letech má asi dva milimetry.
Nevěšte hlavu a nebuďte nedočkavá! (Jasně, vím, jak snadno se to říká. :-D ) všechno má svůj čas a svůj vývoj, nic neuspěcháte a nepopoženete. Můžete jen doufat a modlit se. Ne, vážně, něco se dá odhadnout podle rodičů a prarodičů, ale jaká bude skutečnost, to stejně uvidíte až za ten cca rok.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Weston A. Price, jako dědičné to je, ale rodiče naší fenky jsou normálně uchovnění, neříkám že její táta měl těsný předkus, ale uchovněn je a valí na výstavách i v zahraničí, matka taky nevypadala jako boxer. Viděla jsem cc s Mega předkusem, naše má necelé 4mm ale prostě mám strach že to přeflákne...
dfgjkl

XXX.XXX.45.156
No takže pro příklad...
http://www.canici.cz/images/2855.jpg - horní pysk, normálně překrývá spodní čelist a horní čelist je v tutu chvíli i delší...
Ovšem už jako mimino je u tohoto psa jasné, že bude boxer...
http://www.canici.cz/images/5121.jpg - no a jak vypadá o pár let později?
Takže asi taková je realita.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Dfgjkl tak v tom případě jste dala nebo dal názornou ukázku toho, že ikdyž jako mladý pes nemá předkus tak ho pak mít může a naopak... Navíc horní čelist je opravdu hodně vrásčitá, nos do vrchu s hodně záhyby a působí to opravdu buldokovsky.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Tedysek
napsal(a):
Krásná, vypadá jak když chce dát pusu.
To ona by vám pusu určitě ráda dala se chce muckat pořád...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
Moje zkušenost je že podkus se občas růstem dotáhne. Stalo se mi několikrát, že jsem koupila štěně se slevou kvůli podkusu a v roce a půl měl pes skus nůžkový.
Naopak se mi to nikdy nestalo. Myslím, že předkus se vývojem nesrovná, ale zvětší.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Flip, tak to už nám pak nezbude nic jiného než jí říkat pizizubko tak když neuspějem nikdy na výstavě, mrzet nás to bude, ne že ne, ale hlavní je že snad bude dobrá na obrany, tak aspoň něco, když už je CC zataženo mezi služební pelemena, je škoda aby jen ležela na gauči, ikdyž to ji baví taky
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.151.25
Já vím, že to mrzí. Taky jsem udělala import za několik desítek tisíc a udělal se předkus a to u plemene u kterého by se to fakt nečekalo.
Je jasný, že když chce člověk odchovávat štěňata a nevyjde to tak to mrzí a štve a netřeba si to vyčítat. Člověk má psa rád, ale chce taky třeba chovat...
A třeba není vyloučený, že se i předkus může srovnat, jen jsem psala, že to já osobně nikdy nezažila, naopak vidím, že spodní čelist roste déle. Ale možná někdo udělal jinou zkušenost. Taky by mě to zajímalo.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Flip, tak u nás kdyby byly někdy štěňata tak asi jen jedny s tím že bysme si třeba po Tarrušce jedno nechali, ale to je hudba budoucnosti, my máme psy spíš na doma a mazlení než na chov. Osobně neplánuji chs s několika psy a vrhy do roka. Jak už se tu kdysi řešilo, měla bych problém štěňata prodat aby se měli opravdu dobře. Ale máte pravdu zamrzí to, to by ale nezměnilo nic na tom že je to miminko a tak by to zůstalo, rozhodně bych ji třeba neprodala jak to dělají někteří chovatelé když se jim pes nehodí do krámu.
Aktuální foto : jí by se vzdát nešlo
jolyha

XXX.XXX.229.101
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Moje zkušenost je že podkus se občas růstem dotáhne. Stalo se mi několikrát, že jsem koupila štěně se slevou kvůli podkusu a v roce a půl měl pes skus nůžkový.
Naopak se mi to nikdy nestalo. Myslím, že předkus se vývojem nesrovná, ale zvětší.
Hodně záleží na plemenné příslušnosti. Např u chrtů - podkus se dorovná málokdy, těsný předkus na mléčném chrupu se většinou srovná do nůžek. Ale píšu - většinou, není jistota. Stejně tak jsem třeba u čivavy viděla štěně s podkusem cca půl cm - což by člověk řekl, že je dost, ale v dospělosti měl krásné těsné nůžky. Ovšem i naopak, v době odběru štěně čivavy krásné nůžky, v dospělosti podkus skoro 1cm. Taktéž štěně čivavy, v době odběru nůžky, v dospělosti předkus - a ne zrovna těsný, ale doslova šuplík... S mollos plemey zkušenost nemám, taže tam fakt neporadím co by zuby mohly udělat.
Stejně tak- resp.podobně jsem se před pár lety ptala zrovna zde já - " je možné, aby téměř ročnímu psu (ten náš SAO ) dorostl řezák?", který chyběl. Zcela jasně bylo řečeno, že ne. A on skoro v roce vyrostl
Hoodně let dozadu jsem se ptala u našeho AST zda je možné aby se mu cca v roce ještě dobarvil nos - do té doby barva rúžová - o5 prý, že ne.. omyl - plně se dobarvil..po cca roce
Sestra má tu bulterierku - měla fakt blbě poskládaný zuby v štěněcím věku - měla před první výstavou a poradce chovu za kterým šla nejdřív ji řekl, že s takovým stavem ji nikdo nikdy neuchovní a at se na to vykašlou.To udělala-nicméně zuby se stejně "přeskládaly"- sice ne do super stavu, ale dle mého do "ne standardu nevyhovujícího" - nikdy už na výstavu s ní nešla, neuchovnila a já si myslím, že to byla chyba
Zažila jsem psy, kteří měli náběh i na podkus i předkus - někteří ho ve finále měli - někteří ne
Zkrátka si myslím, že u takhle mladého zvířete nikdo nemůže predikovat bude to tak a tak..
Myslím si, že i když zuby teda nebudou úplně ok tak to neznamená, že fena nebude mít jiné přednosti, že ji neuchovníte...
Nenechala bych se odradit..
Počkejte, jděte na výstavu, uvidíte. Žádné unáhlené názory z ifauny, ale to přece víte.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Bhk, jj vím, že to mám brát s rezervou, mě to spíš hlavně zajímalo skrz to kousání a občas přetahování jestli to nemá na to vliv, protože ona se může na zahradě přetahovat s Attilou nebo Chiquitou a nejsme u toho. Tak aby se jí to nějak nepomrvilo, naštěstí není taková divočina jak ty dvě, Attilu jsem už v 7 měsících sundávala z jabloně kde už se mi začínala věšet na stromy... To u Tarry snad nehrozí.
Weston A.Price

XXX.XXX.193.78
K tomu co jsem napsal bych chtěl učinit ještě poznámky:
- Záleží značně i na výživě kterou ten tvor dostane ještě prostřednictvím matky, také na kvalitě pozdějšího kojení
- Genetika to je víceméně taková blbost. Geny se aktivují v souvislosti s okolními podmínkami. Jistě když budete dítěti dopřávat stejně špatné podmínky jako rodiči, výsledek bude podobný a je předpoklad že dítě na tom bude i o něco hůře (což člověk nemusí rozpoznat).
- Záleží na kvalitě předků až několik generací zpět. Vy když vydíte vadu vývoje těla, ta se dá klidně eliminovat, a ne jen díky nové nezávadné krvi. Otázkou je zda je to možné u "čistokrevných jedinců", kdy neustále probíhá selekce a vše co se vám nelíbí je odtsraněno.
- Byla tu zmíněna "dodatečná" pigmentace nosu psa, to klidně může být příklad kdy psu (oproti těm pigmentovaným) něco ve stravě scházelo. Jsou známy případy "standardně" zbarvených zvířat (třeba ptáků), kteří když změní jídelníček změní zcela i barvu peří.
Attilo, pokud mohu radit, na výstavu běžte hned. Minimálně na čumendu, ale lepší je přihlásit a předvést fenku na nějaké menší - krajské apod. když se tedy bojíte . Za prvé, kde jinde a jindy vám budou tolerovat bouřlivé projevy mládí a ne úplně tip top vystavení když ne v třídě dorostu a mladých a za druhé - pro psy je to opravdu dobrá zkušenost, která se vám v budoucnu zúročí. Natrénujte doma postoj, pohyb, zuby a hurá do toho. Obavy, které máte jsme měli všichni, nebojte se toho...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Manbea, máme už domluvené tréninky s cvičitelkou co vystavuje jak svoje tak cizí psy a možná, pokud zrovna nebude hárat pojedeme na výstavu v září, krajské ani okresní v olomouckém kraji snad nejsou, několikrát jsem hledala a nenašla. A v to září je v Brně.
17. června je oblastní výstava v Náměšti na Hané. http://www.vystavanamest.cz/.

Dasvo
napsal(a):
Attilo, můžu se prosím zeptat, od koho máte fenku?
se radši neptej, aby i toto téma cenzor nesmázl
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
napsal(a):
se radši neptej, aby i toto téma cenzor nesmázl
Asi tak...už jsem Dasvo psala zprávu...
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Manbea, máme už domluvené tréninky s cvičitelkou co vystavuje jak svoje tak cizí psy a možná, pokud zrovna nebude hárat pojedeme na výstavu v září, krajské ani okresní v olomouckém kraji snad nejsou, několikrát jsem hledala a nenašla. A v to září je v Brně.
10.6. je Zlín...byla jsem loni se štěndou a moc se nám tam líbilo...príma atmosféra... Letos plánujeme taky...ještě uvidím zda jen na čumendu, nebo budeme vystavovat... :)
V Náměšti jsme byly loni taky..je to venku, v parku..poměrně malé kruhy a trochu chaos s parkováním, ale je to tam krásné a prostorné...Nám to letos bohužel nevýjde, ale měli to tam super...Vanečky pro psy na ochlazení (loni byly čtyřicítky), všude voda, spousta stínu...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.60.6
Takže se tedy mám těšit jo :) celý den jsme zase zkoušeli postoj a zuby a klus v kruhu, koupila jsem si včera ve zveráku takovou obyčejnou předváděčku, samozřejmě černou aby nebyla na psu vidět, tak si vždycky pohrajem, dáme postoj, zuby, kolečko, zase pohrajem, pak ji nechám být, pak třeba za 2 hodinky dojdu, dáme poslušnost, zase pohrajem, celkem ji to baví, ale nejvíc ji teda baví bitkaření a když ji dám povel postoj a čekej tak stojí ani se nehne, nechá si hýbat nohama atd...je chytrá mrška naše
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Takže se tedy mám těšit jo :) celý den jsme zase zkoušeli postoj a zuby a klus v kruhu, koupila jsem si včera ve zveráku takovou obyčejnou předváděčku, samozřejmě černou aby nebyla na psu vidět, tak si vždycky pohrajem, dáme postoj, zuby, kolečko, zase pohrajem, pak ji nechám být, pak třeba za 2 hodinky dojdu, dáme poslušnost, zase pohrajem, celkem ji to baví, ale nejvíc ji teda baví bitkaření a když ji dám povel postoj a čekej tak stojí ani se nehne, nechá si hýbat nohama atd...je chytrá mrška naše
No vidíte, jak jste šikovné. S tímhle tréninkem to dáte na jedničku. A ta předváděčka je super. On se ten upevněný a zvládnutý výstavní postoj posléze hodí i na veterině.
Van

XXX.XXX.184.13
Zdravím,
mám také dotaz ohledně skusu. Mám 3 měsíční štěně šarpeje (s PP), rodiče výstavní, tak tam by snad vada neprošla. Štěně mělo před 14 dny podkus cca 1-2 mm, nyní cca 6 mm.
Můžu doufat, že se to srovná?
A jestli mi někdo poradí, jak mu pomoci. Nebo abychom neuškodili. Dočetla jsem se, že se s ním akorát nepřetahovat. Je něco dalšího? Čím pomoci? Moc díky.
Předtím už jsem šarpíka měla, ale bez pp, takže tohle se vůbec neřešilo.