Http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/470543/pes-utekl-majiteli-a-zabil-brezi-srnu-myslivec-zastrelit-ho-jen-tak-nemuzeme.html
Proč by nemohli ?
Picla bych ho hned, aspoň by si majitel všiml...
Měl by platit šmejd, platit, platit až by se z toho... primitiv, co pustí
neovladatelnýho lovce bez náhubku...
rapotacka11
napsal(a):
Http://www.blesk.cz/clanek/zpravy-udalosti/470543/pes-utekl-majiteli-a-zabil-brezi-srnu-myslivec-zastrelit-ho-jen-tak-nemuzeme.html
Proč by nemohli ?
Picla bych ho hned, aspoň by si majitel všiml...
Měl by platit šmejd, platit, platit až by se z toho... primitiv, co pustí
neovladatelnýho lovce bez náhubku...
Tak se zastřelením psa nesouhlasím. Mám taky lovce a i když si dávám velký pozor, padla jedna slepice a jedna kačena...a to vím, že mojí vinou, protože jsem si myslela, že tam už nebudou, pustila jsem psa a ony tam byly. Ale vím, že se žene za kdečím, tak že by neulovil, třeba zajdu(kdyby ho doběhnul, což se nestane) přísahat nemůžu. Škodu jsem pochopitelně uhradila a sypala si popel na hlavu. Nevím, ale může se stát, že třeba majitel nevěděl, že ho neodvolá, respective doteď vždycky odvolal a bohužel, teď vyběhnula moc blízko...Je to hrozné a asi by mne kleplo, ale stát se může(můj se naštěstí srn už bojí, ty jsou na něj moc velké) a ať platí majitel, srnu, pokutu a nevím co ještě, ale pes nakonec za to nemůže.
Uživatel s deaktivovaným účtem

lesnížínka
napsal(a):
Tak se zastřelením psa nesouhlasím. Mám taky lovce a i když si dávám velký pozor, padla jedna slepice a jedna kačena...a to vím, že mojí vinou, protože jsem si myslela, že tam už nebudou, pustila jsem psa a ony tam byly. Ale vím, že se žene za kdečím, tak že by neulovil, třeba zajdu(kdyby ho doběhnul, což se nestane) přísahat nemůžu. Škodu jsem pochopitelně uhradila a sypala si popel na hlavu. Nevím, ale může se stát, že třeba majitel nevěděl, že ho neodvolá, respective doteď vždycky odvolal a bohužel, teď vyběhnula moc blízko...Je to hrozné a asi by mne kleplo, ale stát se může(můj se naštěstí srn už bojí, ty jsou na něj moc velké) a ať platí majitel, srnu, pokutu a nevím co ještě, ale pes nakonec za to nemůže.
Jenže ta srna už vůbec ne.
když je majitel de-bil, měl by to odskákat ten pes, a ne zvěř.
napsal(a):
To jste se asi přepsala, ne ?
Majitel ať cáluje škodu, ale pes za to nemůže, když má pána vola...
Jinak srna měla možná lepší konec, než pomalu chcípat na otravu po řepce...
a to jsou tisíce případů, které nejsou ovšem pro tisk (aj tlač ) tak "atraktivní"...
Ten myslivec tam tvrdí, že nesmí zastřelit psa s PP, i kdyby ten pes zrovna štval zvěř a bylo to v dostatečné vzdálenosti od obydlené zóny. Myslíte, že je to pravda? To mi hlava nebere. Jak má asi na dálku a v rychlosti rozlišit, jestli to je pes s PP nebo bez PP? Nevíte o tom někdo něco víc?
jednorožecAmálka
napsal(a):
Ten myslivec tam tvrdí, že nesmí zastřelit psa s PP, i kdyby ten pes zrovna štval zvěř a bylo to v dostatečné vzdálenosti od obydlené zóny. Myslíte, že je to pravda? To mi hlava nebere. Jak má asi na dálku a v rychlosti rozlišit, jestli to je pes s PP nebo bez PP? Nevíte o tom někdo něco víc?
Střelit ho za danných podmínek smí jen "myslivecká stráž" a ne kdejakej "jouda" s flintou
info zcela odpovídá úrovni "blesku" divím se, že to vůbec někdo čte
jednorožecAmálka
napsal(a):
Nejde o PP, ale o lovecké či nelovecké plemeno. Jestli pes má PP, to skutečně nikdo na dálku nepozná.
Psa, který štve zvěř, smí zastřelit myslivecká stráž za určitých podmínek, ale - upřímně - pokud myslivec (neříkám, že každý) uvidí psa, jak strhává srnu, tak bych se vůbec nedivila, kdyby psa zastřelil. Kdo mu to dokáže?
Míra H.

XXX.XXX.79.4
Ono to o tom PP také tak trochu je.
Myslivec nesmí zastřelit psa loveckého a ovčáckého plemene. Pes bez PP tedy tuto zákonnou ochranu nemá (i když možná bude splňovat obojí najednou, dokonce i několikrát ), a myslivec může psa znát a klidně vědět čí je, a že je bez PP. Kdyby PP měl myslivec by střílet nesměl.
Praxe je ale jiná. Běžný myslivec určitě nepozná třeba boserona, natož aby ho na dálku rozeznal třeba od dobrmana.
ale hlavně, spousta myslivců lační po ráně, a klidně by v lese zastřelili vlastní babičku, kdyby se to smělo. Druhá sorta jsou ti, co nejdřív střílí, a potom zjišťují teprv na co.
V praxi vám myslivec klidně zastřelí na 150m psa 3m od vás, a odejde lesem na druhou stranu. Ani nepoznáte odkud rána přišla.
Ostatně v praxi už byl zastřelen třeba jezevčík kolegy myslivce (asi strhával srny...), pes s armádním výcvikem, vandrák ve spacáku na poli, nebo bába co trhala večer kukuřici.
Jinak článek je plný blábolů, které vypadá, že řekl sám myslivec - o "pracovních plemenech" zákon nic neříká, obecně pes z "papírama" také nic neznamená.

napsal(a):
Cože? To je teda kravina!

napsal(a):
Cože? To je teda kravina!
Opravdu?
jsou lidi co jsou naprostí ignoranti a nějaká pokuta je jim úplně u zadku. Pokud vlastní pytlačícího psa, věřte, že jiné řešení než likvidace toho zvířete není. Protože zlikvidovat toho majitele je jaksi problém.
A strženým srnám je nějaká pokuta platná jak mrtvýmu zimník.
napsal(a):
Opravdu?
jsou lidi co jsou naprostí ignoranti a nějaká pokuta je jim úplně u zadku. Pokud vlastní pytlačícího psa, věřte, že jiné řešení než likvidace toho zvířete není. Protože zlikvidovat toho majitele je jaksi problém.
A kupia si psa dalsieho. Ked je cloveku jedno ci jeho psa zrazi auto alebo sa mu stane nieco ine, tak zastrelenim psa sa problem akurat oddiali o pol roka - kym vyrastie dalsi pes do aktivne loviaceho veku.
Potom su samozrejme ludia, ktorym su jedno aj pokuty aj zdravie ich psa, a s tymi neurobite vobec nic.

napsal(a):
Opravdu?
Je mi jasné, že to odnese pes, který ale ve své podstatě za nic nemůže, protože pro něj je lov pudová záležitost. A srna je, bohužel, lovná zvěř...
Abychom zachránili jeden život - srny, tak druhý musí skončit - psí...

napsal(a):
Je mi jasné, že to odnese pes, který ale ve své podstatě za nic nemůže, protože pro něj je lov pudová záležitost. A srna je, bohužel, lovná zvěř...
Abychom zachránili jeden život - srny, tak druhý musí skončit - psí...
V praxi je to ale tak, že likvidací jednoho lovícího psa zachráníte víc životů než jen jeden srnčí.
takže za mě je výsledek rovnice úplně jasný a zřejmý a psíček má holt smůlu.

L(phi)
napsal(a):
A kupia si psa dalsieho. Ked je cloveku jedno ci jeho psa zrazi auto alebo sa mu stane nieco ine, tak zastrelenim psa sa problem akurat oddiali o pol roka - kym vyrastie dalsi pes do aktivne loviaceho veku.
Potom su samozrejme ludia, ktorym su jedno aj pokuty aj zdravie ich psa, a s tymi neurobite vobec nic.
S nimi ne, ale s těmi lovícími psy ano. a za těch půl roku to může být spoustu zachráněných zvířecích životů, které aspoň tu chvíli nikdo jen tak pro zábavu nezabíjel.
napsal(a):
S nimi ne, ale s těmi lovícími psy ano. a za těch půl roku to může být spoustu zachráněných zvířecích životů, které aspoň tu chvíli nikdo jen tak pro zábavu nezabíjel.
A bavime sa tu o psovi ktoreho vidite prvykrat v zivote, ci o pravidelne pytliaciacom?
Pretoze ked by ste strielali kazdeho psa co vidite behat po lese, tak tym najskor ziadne dalsie zivoty nezachranite, mohol sa zabehnut prvykrat a majitel si nabuduce da vacsi pozor.

L(phi)
napsal(a):
A bavime sa tu o psovi ktoreho vidite prvykrat v zivote, ci o pravidelne pytliaciacom?
Pretoze ked by ste strielali kazdeho psa co vidite behat po lese, tak tym najskor ziadne dalsie zivoty nezachranite, mohol sa zabehnut prvykrat a majitel si nabuduce da vacsi pozor.
Ale tak kdo se vyskytuje v lese častěji dobře ví, kdo je škodná v revíru.
a pokud teda člověk vidí psa, jak zrovna morduje zvěř, je imho úplně jedno, jestli to udělal poprvé. udělá to totiž i podruhé.
Janae

XXX.XXX.233.1
napsal(a):
Ale tak kdo se vyskytuje v lese častěji dobře ví, kdo je škodná v revíru.
a pokud teda člověk vidí psa, jak zrovna morduje zvěř, je imho úplně jedno, jestli to udělal poprvé. udělá to totiž i podruhé.
Největší škodná v revíru je myslivec, přece.
Ke psům strhávající zvěř jsem celkem shovívavá, náš sice neloví a srny je mi líto, ale i tak, náhoda je blbec. Majitel měl holt smůlu, že pes nahnal srnu špatným směrem.
To bodlinka : ač většinou s vámi souhlasím, tady jste zcela mimo mísu
Opravdového psa "pytláka" vůbec nezahlídnete, chodí v noci, a lidem se vyhýbá...je plaší než vlk
tohle byl jen moula, kterému se připletla do cesty ta nešťastnice a navíc "zdrhala do obce"
což není normální a ZDRAVÁ srna - ( byť březí) takovýmu "kříženečkovi na zahrádku" by měla pláchnout úplně v pohodě...
srnčí jsou u nás v 90%revírů (kde není rys) zdegenerovaný přetloustlý "kozy"...
takže až budete zase propagovat "oko za oko a zub za zub" tož by jste se měla obrátit na pěstitele řepky a teď hlavně na "sekáče" co masakrujou srnčata v daleko větší míře, o jaké se "výletníkovi" se psem ani nezdá a na všechny auta, páč na silnicích jich zařve taky mraky...

napsal(a):
V praxi je to ale tak, že likvidací jednoho lovícího psa zachráníte víc životů než jen jeden srnčí.
takže za mě je výsledek rovnice úplně jasný a zřejmý a psíček má holt smůlu.
Ač nám psy, souhlasím se vámi.Pokud si majitel neumí psa vychovat nebo zabezpečit tak, aby nelovil, třeba náhubkem, přála bych mu místo srnky potkat bachyni s mladými.Letos na to u nás dojel jedenzdrhací ridžbek.
V podstatě asi souhlasím s bodlinkou. Je mi těch srn hrozně líto. U nás má pán dva psy a již několikrát srnu strhli, naposledy měli koše a to srnče tak naříkalo, že to rvalo srdce. Byla jsem náhodou poblíž a pak jsem pána potkala, jak čekal na odvoz. Psi byli celí od krve (od té srny) a pánu bylo srnčete sice líto, ale říkal stejně, jako balu, že je to holt přirozený psí pud. Jak cynické a alibistické. Nesnáším takovou bezohlednost.
Neříkám, že se to nemůže stát, ale musím se snažit tomu předcházet. Ale lidé jsou sobci, vidí jen svůj prospěch a prospěch svého psa.
lupus4
napsal(a):
Opravdového psa "pytláka" vůbec nezahlídnete, chodí v noci, a lidem se vyhýbá...je plaší než vlk
tohle byl jen moula, kterému se připletla do cesty ta nešťastnice a navíc "zdrhala do obce"
což není normální a ZDRAVÁ srna - ( byť březí) takovýmu "kříženečkovi na zahrádku" by měla pláchnout úplně v pohodě...
takže až budete zase propagovat "oko za oko a zub za zub" tož by jste se měla obrátit na pěstitele řepky a teď hlavně na "sekáče" co masakrujou srnčata v daleko větší míře, o jaké se "výletníkovi" se psem ani nezdá a na všechny auta, páč na silnicích jich zařve taky mraky...
No, nemáte tak úplně pravdu. Pytlačící psi loví klidně i ve dne, často za soumraku, prostě kdykoliv se dostanou ven. Říkal mě kamarád, že několikrát pozoroval z posedu (ráno nebo večer) dva psy (rotvajlera a křížence), kteří zdrhali jednomu člověku ze sousední vesnice. Tito dva psi si naháněli srnu (a ne jednu) - malý naháněl, velký ji strhnul. Myslivci se nejprve snažili majiteli domluvit, ale nějak to nepomáhalo. Tak jednoho dne psi zmizeli a byl pokoj.
V praxi je to tak, že když myslivec potká lítajícího psa po lese, většina z nich po něm hned nestřílí. Většina se nejprve pokusí domluvit s majitelem (na vesnici se většinou ví, čí je to pes). Pokud ho však potkají po několikáté, má to pes sečtené. Ovšem pokud by ho viděli přímo mordovat zvěř, nevím, kdo z nich by se udržel a psa nezastřelil. Ono to naříkání srny či srnčete fakt není nic pro slabé nervy. A když pes to zvíře jen potrhá, tak je další problém.
Pokud srna byla nemocná, není to určitě omluva pro to, že ji kdejaký pes může ulovit. Teď uloví nemocnou, příště zdravou - třeba si ji nažene k nějakému plotu, v každém lese jsou nějaké oplocenky (to už myslivci také viděli). A v zimě stačí srnu jen uhnat - na zápal plic pojde už sama.
A co teprve mláďata? Kolik psů odolá, když potká malého zajíčka? Ten určitě neuteče.
Právě proto, že zvěř hyne pod koly aut, hyne v důsledku požírání řepky a hyne pod koly zemědělské techniky, tak je ještě další smrt v důsledku neukázněných majitelů psů zbytečná. Bohužel statistiky takových "úmrtí" se nevedou, majitelé psů se tím určitě chlubit nebudou, někdy to ani neví, co jejich pes vyvádí, ale možná bychom se divili.
Bohužel se neřeší podstatné procent úhynu zvěře - hrabišova řepka a zemědělská technika, to by vyžadovalo koncepci a přemýšelní, o to víc se řeší těch pár kusů, které padnou za oběť díky psům nezodpovědných majitelů. To je jednoduché, tam stačí zmáčknout spoušť a blbost svého majitele odnese jako vždy pes.
scylla
napsal(a):
Bohužel se neřeší podstatné procent úhynu zvěře - hrabišova řepka a zemědělská technika, to by vyžadovalo koncepci a přemýšelní, o to víc se řeší těch pár kusů, které padnou za oběť díky psům nezodpovědných majitelů. To je jednoduché, tam stačí zmáčknout spoušť a blbost svého majitele odnese jako vždy pes.
Tak to na světě chodí. Když neukáznění pejskaři svými psy terorizují okolí, pak se nemůžou divit, že někdo to už nevydrží a na sídlišti se objeví otrávené návnady. Nebo, že pes, který ve dne v noci řve, jednoho dne také pozře jed od svého souseda a je pokoj.
Ano, psi za nic nemohou, ale většinou jsou jejich majitelé dopředu varováni (každý soused se snad nejprve snaží sousedovi domluvit, aby s tím psem "něco udělal"). Když to nepomůže, nemůžeme se divit, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci.
To, že někdo zabije člověka, nemůže být přece omluvou, abychom také zabíjeli! To je asi tak vaše filosofie - když hrabiš seje řepku, já mohu nechat svého psa lítat po lese? Co je to pár mrtvých srnek, hlavně když se můj pejsek vylítá a pobaví? Divná filosofie.
koňadra
napsal(a):
Tak to na světě chodí. Když neukáznění pejskaři svými psy terorizují okolí, pak se nemůžou divit, že někdo to už nevydrží a na sídlišti se objeví otrávené návnady. Nebo, že pes, který ve dne v noci řve, jednoho dne také pozře jed od svého souseda a je pokoj.
Ano, psi za nic nemohou, ale většinou jsou jejich majitelé dopředu varováni (každý soused se snad nejprve snaží sousedovi domluvit, aby s tím psem "něco udělal"). Když to nepomůže, nemůžeme se divit, že zoufalí lidé dělají zoufalé věci.
To, že někdo zabije člověka, nemůže být přece omluvou, abychom také zabíjeli! To je asi tak vaše filosofie - když hrabiš seje řepku, já mohu nechat svého psa lítat po lese? Co je to pár mrtvých srnek, hlavně když se můj pejsek vylítá a pobaví? Divná filosofie.
Z jakého důvodu mi podsouváte to, co jsem nenapsala? Pokud by vám tato filosofie nebyla blízká, nenapadla by vás. Říká se tomu projekce, kdy člověk projektuje své problémy na jiné lidil
Jsem proti tomu, aby psi lovili a utíkali neodpovědným majitelům.
scylla
napsal(a):
Z jakého důvodu mi podsouváte to, co jsem nenapsala? Pokud by vám tato filosofie nebyla blízká, nenapadla by vás. Říká se tomu projekce, kdy člověk projektuje své problémy na jiné lidil
Jsem proti tomu, aby psi lovili a utíkali neodpovědným majitelům.
Ale váš příspěvek tak nevyzněl.

Jak psala koňadra : nejnebezpečnější jsou místní psi, znalí terénu. Ti vědí, kam potřebují srnu dostat. A pak psi dva.
Jinak pes většinou nemá na zdravou srnu šanci. Ale v době kladení mláďat pouští psa, který nemá 100% ( tak 99,5%) ovladatelnost, jen totální ignorant a d.ebil. Rodící srna ( srna po porodu, srna u srnčete ) se rozhodně nedá považovat za zdravou.
Řepka a posekaná srnčata - to je zas odpovědnost někoho jiného. Ale za svého psa má odpovědnost majitel.

lupus4
napsal(a):
Tak protože jste mne zmínila, musím reagovat. Mně je taky zvěře líto, a nemyslím si, že je v pořádku, nechat psa/psy štvát zvěř. Jakoukoliv. Ale nesouhlasím s tím, že za stržení srny/prostě zvěře bude potrestán pes, notabene utracením. Potrestán má být člověk zodpovědný za psa, protože v jeho moci je psa zajistit tak, aby štvát zvěř nemohl.
napsal(a):
Tak protože jste mne zmínila, musím reagovat. Mně je taky zvěře líto, a nemyslím si, že je v pořádku, nechat psa/psy štvát zvěř. Jakoukoliv. Ale nesouhlasím s tím, že za stržení srny/prostě zvěře bude potrestán pes, notabene utracením. Potrestán má být člověk zodpovědný za psa, protože v jeho moci je psa zajistit tak, aby štvát zvěř nemohl.
Souhlasím. Nějaké pokuty - postihy těch nezodpovědných.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Mě by zajímalo, jestli by ti, co tu píšou, že je ošklivý takovýho psa zastřelit, byli tak liberální i v případě, že by někomu zdrhal třeba nějaký pitbull, a zabíjel jim psy... ? Myslím, že by si neřekli: "chudák pejsek za to nemůže, uděláme majiteli Ty, Ty, Ty !"
... ale ona se nás nějaká "blbá" srna vlastně netýká, vždyť není naše, že...?!

..."Pytlačící psi loví klidně i ve dne, často za soumraku, prostě kdykoliv se dostanou ven. Říkal mě kamarád, že několikrát pozoroval z posedu (ráno nebo večer) dva psy (rotvajlera a křížence), kteří zdrhali jednomu člověku ze sousední vesnice."...
Pamatuju podobný případ. Jen to byl NO a kříženec, ale nenaháněli už srny, ale dvě hoky ( 18 let ), co si vyšly na procházku do polí. Kříženec lítal kolem a ňafal, NO kousal. Holky zachránil zootechnik, který jel autem polmi zkontrolovat kravín. NO byl dohledán a utracen. Jo a bylo to v neděli po obědě.
Ale možná měli utratit majitele ? Ten ho přece neuhlídal.
( Historka fakt není "jedna paní povídala", ta holka byla má kamarádka a jizvy má dodnes ).

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Mě by zajímalo, jestli by ti, co tu píšou, že je ošklivý takovýho psa zastřelit, byli tak liberální i v případě, že by někomu zdrhal třeba nějaký pitbull, a zabíjel jim psy... ? Myslím, že by si neřekli: "chudák pejsek za to nemůže, uděláme majiteli Ty, Ty, Ty !"
... ale ona se nás nějaká "blbá" srna vlastně netýká, vždyť není naše, že...?!
Jasný, nikdy totiž nebyli nuceni takové potrhané srny někde v lese dorazit... takže to nevidí a nedívají se jím do očí.
a pejsáček se přece musí proběhnout, bé.

scylla
napsal(a):
A co jako? myslíte si, že debila něco takového zastaví? že se zamyslí a řekne si, á, platím pokutu, tak si zabezpečím psa? ale houby.

napsal(a):
Jenže není v moci kohokoliv potrestat toho člověka. tihle pytlačící psi v naprosté většině případů patří lidem, co na ně žádné páky nemáte.
v podstatě pokud nepomůže domluva a pohrození zastřelení psa, jestli ještě jednou bude lítat v revíru, nezbývá jiné řešení, než likvidace toho čoklete. protože těm lidem jsou nějaké pokuty a nějaké ty ty ty úplně, ale úplně u zadku.
napsal(a):
A co jako? myslíte si, že debila něco takového zastaví? že se zamyslí a řekne si, á, platím pokutu, tak si zabezpečím psa? ale houby.
Ak mu ta pokuta citelne hrabne do rozpoctu, tak celkom verim tomu ze sa jej pokusi najblizsie vyhnut. Aj ked to bude najskor znamenat ze pes sa uz nikdy nepozrie von z kotca.

Když se vrátím k sekáčům : Viděla jsem pořad ( bylo to o starých sadech a všemožném životě v nich - nemůžu to dohledat ) a byla tam srna, která odběhla před sekačkou od srnčete a k posekanému srnčeti se vrátila a snažila se ho zvednout a vždycky odběhla a zase a zase se vracela...
To bych těm sekáčům pouštěla ráno k snídani, vpoledne k obědu...
A zas je to jenom o penězích...Musí jezdit rychle, rychle, aby posekali...a rychle jeli sekat dál. Ta sekačka jede takovým fofrem, že nic nemá šanci utéct. Natož, aby louku prošli a vyplašili...
Rozhodně tím ale nechci sdělit, že pobíhající a vraždící pes je menší zlo!
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
L(phi)
napsal(a):
Ak mu ta pokuta citelne hrabne do rozpoctu, tak celkom verim tomu ze sa jej pokusi najblizsie vyhnut. Aj ked to bude najskor znamenat ze pes sa uz nikdy nepozrie von z kotca.
Lidi tohoto typu většinou neplatí půjčky, pokuty, ani nic jinýho, takže jestli mají doma o jednu složenku víc je jim úúplně šuma pr.el, anebo jsou to naopak ti, co si myslí, že si za prachy koupí všechno, a těm je nějaká pokuta taky úplně k smíchu

L(phi)
napsal(a):
Nebo taky nezaplatí vůbec a co si vezmete na nějaké socce. než ho doženete exekucí, tak pejsáček už třeba taky může chcípnout stářím a do té doby sejme ještě spoustu zvěře.

L(phi)
napsal(a):
Ale oni tu pokutu prostě nezaplatí, do žádného rozpočtu jim nehrábne. Tam, kde nic není, ani čert nebere! ( Jasně, že na pivo a na cigára mají, ale to byste při nich musela stát a vybírat pokutu po těch pivech, než jim je dají na stůl...asi nejde, že ?).
Uprimne? Meli jsme doma lovce (samojeda), ktery kdyz videl zajice, byl u vytrzeni. Proto chodil venku jen na stopovacce. Ostatni psy mam taky vzdy na vodítku, protoze nikdy clovek nevi, co jim v te hlave prolitne a chodime kolem silnice, takze aby se lekl a vlitl nekomu pod auto, o to taky nestojim. O plaseni a pripadnem loveni zvere nemluve ( u nas jsou za vsi louky a lesy plne zvere). A kdyby mi pes utekl a stval zver, tak pokud by ho nekdo zastrelil, nebudu mu to mit za zle. Mela jsem si psa zabezpečit. Je to tak predevsim moje chyba, ac by za ni zaplatil pes.
Mame u nasich expertku s RR - vecne na volno, neposloucha, uz strhl par srn a zajicu. Jeden zajic mu byl osudny, kdyz za nim vybehl a urval si slezinu - proste letel a najednou padl. Hadejte, co si za pul roku ta baba pořídila..jasne, zase RR a zase pes chodi stale na volno, i kdyz lovi zver a napadá psy, co potka. Uz na ni nadává cela ves. Ale poradne paky na ni nejsou...asi taky jednoho dne nekomu dojde trpelivost a pes zmizi...
Janae

XXX.XXX.229.18
Fauna je užasná.
Pamatuje tu aféru a diskuzi, kdy smečka psů (nebo jeden z nich) zabila dítě.
Tehdy byla většina proti utracení psa. Tady se jedná o zabitou srnu a většina je pro utracení psa.
Nemáte nějak přehozený hodnoty?

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Lidi tohoto typu většinou neplatí půjčky, pokuty, ani nic jinýho, takže jestli mají doma o jednu složenku víc je jim úúplně šuma pr.el, anebo jsou to naopak ti, co si myslí, že si za prachy koupí všechno, a těm je nějaká pokuta taky úplně k smíchu
Přesně tak.

Janae
napsal(a):
Fauna je užasná.
Tehdy byla většina proti utracení psa. Tady se jedná o zabitou srnu a většina je pro utracení psa.
Okolnosti pokousaného dítěte a stržené srny jsou obvykle úplně odlišné.
kdyby někdo vypouštěl pejsáčka proběhnout se do parku a on se bavil tím, že by na pískovišti zakusoval cizí děti, taky skončí v kafilerii.

Musím říct, že co jsem potkávala pejskaře nebo jejich psy, kteří "se přece musí proběhnout", obvykle to byli celkem normální lidi, kterým jen něco nedocvaklo. Žádný sociální případy nebo neplatiči kdovíčeho. Neházela bych ty lidi do jednoho pytle.
lupus4
napsal(a):
Takového psa jsem měla - lovec, ale vyhýbal se lidem. Dokonce ani nešla po srně, pokud cesta vedla přes stopu cizího člověka... naučila se to však praxí, půl roku životem mimo civilizaci (ne v ČR) a nejspíše i hromadou špatných zkušeností. Ale to byla asi jedna z mála výjimek, co při lovu i "přemýšlela" - většina psů jde hlava-nehlava a myslivce na druhé straně lesa si ani nevšimne a přesto je relativně "úspěšná". Samozřejmě jsme i my měli pár nehod - pravidelně ježky, ptáky, netopýry, občas zajíce, jednou srnu zvládla i na 2 metrovém vodítku a když nám zvěř přelezla dva ploty a stála jak trubka uvnitř na terase, tak jsem to také neuhlídala. Ale právě proto, že vím, co lovící pes dokáže, tak jsem úplně proti takovému "vypouštění navolno" a souhlasím s bodlinkou a koňadrou - člověka zastřelit myslivec nemůže a tak na to doplatí pes. Bohužel. Nedá se nic dělat, ale pokud je nebezpečný pro okolí, tak to jinak nejde. A pokud už Vám nezáleží na nějaké srně či nějakém zajíčkovi, tak si představte, co asi takový pes navolno udělá, když potká třeba malé dítě se zakrslým králíčkem v ruce...
Janae

XXX.XXX.229.18
napsal(a):
Okolnosti pokousaného dítěte a stržené srny jsou obvykle úplně odlišné.
kdyby někdo vypouštěl pejsáčka proběhnout se do parku a on se bavil tím, že by na pískovišti zakusoval cizí děti, taky skončí v kafilerii.
Těch lidí, co vypouští psa se proběhnout je minimum.
Většinou pes prostě uteče a notorický utěkář si nějakou skulinku k utěku najde často.
Janae
napsal(a):
Těch lidí, co vypouští psa se proběhnout je minimum.
Většinou pes prostě uteče a notorický utěkář si nějakou skulinku k utěku najde často.
Bohužel ne. Hromada lidí, si psa pustí a buď ani neví, co provádí, nebo je jim to jedno. Ono zabezpečit psa není nic těžkého a jsou to jen blbé výmluvy - venku vodítko / náhubek, doma nechat uvnitř nebo pevný kotec a je po problému. V případě nejvyšší nouze, kdy pes z nějakého důvodu "musí" lítat po zahradě, tak pevný řetízkový úvaz, oddělené jištění přes vodítko i postroj k domu nebo něčemu jinému (nerozbitnému) = vyřešeno.
U nás má jedna důchodkyně voříška - často běhá po ulici, už několik let. Starosta majitelku několikrát napomínal, vše marné. Když starosta psa chytí a dá ho do útulku, obec zaplatí 5000 Kč jako příspěvek útulku, na to je prostě smlouva, že se útulek postará o psa nalezeného na území obce za tento obnos. Pokud starosta dá majitelku ke správnímu řízení, aby zaplatila pokutu, tak tady neobstojí. Myšlení lidí je zde takové, že na vesnici prostě psi občas lítají a honit kvůli tomu babku k nějaké komisi a nechat ji platit pokutu, to se prostě nedělá.
Zvláštní je, že k důchodkyni se nastěhovala vnučka, ta má taky psa (malého) a ten lítá po vesnici taky. Jak je to možné? Problémy dělají vždy jedni a ti samí psi. Prostě na ně majitelé kašlou, jinak jim nemůže být jedno, že ty psy může např. přejet auto.
Tihle psi neběhají po lese za zvěří, jen po vsi hledají hárající feny, takže jednou se taky může stát, že je majitel některé feny zabije krumpáčem a zahrabe na zahradě. I to je majitelkám zřejmě jedno.
Kdyby ty psy opravdu něco zajelo, nebo prostě zmizeli, bylo by to majitelkám jedno. Ale pokutu by určitě nezaplatily.
Takže s některými lidmi prostě nehne nic a nelze se divit, že prostě na to jednou doplatí pes.
scylla
napsal(a):
Ale to je jedno, nic to neřeší. Pán, o kterém jsem psala, již pár pokud zaplatil, ale prostě pohyb na vodítku není pro něj plnohodnotný život. Může sice chodit venčit i tam, kde zvěř není, ale rád chodí dlouhé túry všude možně. Psi se mají skvěle (zatím), ale co ta zvěř...
Asi před měsícem jsem šla u nás na procházku do polí a stála tam vyplašená paní s RR, že prý strhl srnu a ta ještě žije, tak volala manžela, ať ji přijede dorazit, sama na to nemá. Většinou jsou to úplně normální lidi, kteří mají asi i cit, ale jsou neskutečně sobečtí a bezohlední a omezení.
Možná pokud by ten člověk věděl, že mu psa opravdu může někdo zastřelit, dali by si bacha. Několikrát jsem se setkala s lidmi, kteří říkali, tam v tom lese radši psa nepouštějte, tam se střílí a je to asi jediné možné řešení, jak tu zvěř aspoň trochu chránit. Majitele bohužel zastřelit nemůžete
A pokuty opravdu neřeší v důsledku vůbec nic a to v žádném "odvětví"...

L(phi)
napsal(a):
Az na to, ze u nas sa skor boji clovek s vychovanym psom, ze mu ho niekto picne aj ked nikde okolo neni zver a pes ide po cesticke.
A divíte se?
za to poděkujte těm nezodpovědným.
napsal(a):
Když se vrátím k sekáčům : Viděla jsem pořad ( bylo to o starých sadech a všemožném životě v nich - nemůžu to dohledat ) a byla tam srna, která odběhla před sekačkou od srnčete a k posekanému srnčeti se vrátila a snažila se ho zvednout a vždycky odběhla a zase a zase se vracela...
To bych těm sekáčům pouštěla ráno k snídani, vpoledne k obědu...
A zas je to jenom o penězích...Musí jezdit rychle, rychle, aby posekali...a rychle jeli sekat dál. Ta sekačka jede takovým fofrem, že nic nemá šanci utéct. Natož, aby louku prošli a vyplašili...
Rozhodně tím ale nechci sdělit, že pobíhající a vraždící pes je menší zlo!
S tím sekáním je to těžké. Zemědělce honí hlavně počasí - když jde o seno, rychle posekat, aby to stihlo uschnout a sklidit.
Fakt je ten, že zemědělci mají ze zákona povinnost informovat myslivce, že budou síct, aby myslivci před sečením procházeli louku se psy, pamatuji doby, kdy myslivci dávali na louky i pole v předvečer sečení plašiče a srny většinou srnčata přes noc odvedly. Jenže to bylo za toho hrozného socialismu. Dnes máme demokracii, takže zemědělci (většinou!) na svoji povinnost kašlou, kdo by se s tím dnes zdržoval, že?
Máme tady člověka, který má kousek oplocené pastvy, na které seče trávu na seno. Jezdí malým traktůrkem pomalu, když uvidí zajíčka, zastaví a odnese ho na kraj. Přesto se mu podařilo posekat jedno srnče a jindy dokonce i vlastní kočku. V polehlé trávě, která je normálně až do pasu, není prostě možné vše ohlídat. Ten člověk z toho měl trauma několik dní, ale živou a mrtvou vodu prostě nikdo nemá.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Janae
napsal(a):
Fauna je užasná.
Jenomže to dítě bez dozoru pouštěl dementní otec do teritoria těch psů, a to je sakra rozdíl - když pošlete děcko v ZOO do klece s levhartem, tak ho taky sejme.
A myslím si, že kdyby někdo vlezl do výběhu našim psům, tak ho zabijí taky, i když venku nebo v mé přítomnosti si nikoho nevšimnou.
Janae

XXX.XXX.229.18
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jenomže to dítě bez dozoru pouštěl dementní otec do teritoria těch psů, a to je sakra rozdíl - když pošlete děcko v ZOO do klece s levhartem, tak ho taky sejme.
A myslím si, že kdyby někdo vlezl do výběhu našim psům, tak ho zabijí taky, i když venku nebo v mé přítomnosti si nikoho nevšimnou.
Ale jděte, ten případ nebyl jeden. Co ten pes, kterého si přivedla domu babička okousaného dítěte, který už pár dětí před tím pokousal? Taky se zde ´většina postavila na stranu psa.

napsal(a):
Jasný, nikdy totiž nebyli nuceni takové potrhané srny někde v lese dorazit... takže to nevidí a nedívají se jím do očí.
a pejsáček se přece musí proběhnout, bé.
Jasně, když toho psa zastřelíte, tak se mu do očí dívat nebudete a nebude vás dřít jeho pohled...
Je to těžké a mělo by se velmi důsledně rozlišovat, jestli pes utekl jednou, nešťastnou náhodou, a majiteli je to za prvé líto, za druhé je ochoten zaplatit náhradu a pokutu. Nebo je pes chronickým útěkářem a lovcem, jehož majitel kašle na zabezpečení psa, aby neutíkal a zvěř neštval. Tam se asi opravdu nedá nic jiného dělat a psa zastřelit... Znamená to ale, že za nezodpovědnost majtele bude pykat bytost, která za to, že není vychovaná, fakt nemůže.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Janae
napsal(a):
Ale jděte, ten případ nebyl jeden. Co ten pes, kterého si přivedla domu babička okousaného dítěte, který už pár dětí před tím pokousal? Taky se zde ´většina postavila na stranu psa.
Já se bavím o tom případu s dítětem, který jste zmínila, toho druhýho bych klidně utratila - co s takovým psem, to je jen na další a další průšvih (a taky se to bábě vymstilo).
Abych to shrnula: kdejakový myslivec nesmí vystřelit na volně pobíhajícího psa - vystřelí, majitel psa nesmí nechat štvát zvěř - nechá, zemědělci musí plašit před sečením - neplaší...nikdo tu nedodržuje nic a v tom je nejspíš ten problém Těžko ale pak poukazovat a zastřelit jednoho psa...za všechny. Na obr louce při seči posekány 3 srnčata a je to také pěkný masakr. Co je to proti jedné stržené srně? Zastřelíte tedy zemědělce? Ne, on za to nemůže...
mrnik

XXX.XXX.158.2
Zemědělce nezastřelím, ale řádně ho poučím o tom, že je třeba hlásit seč, poučím o důsledcích pokud toto neudělá. Pokud i příště něco poseče, udělím citelnou pokutu - tomu zemědělci zrovna citelná pokuta jedno nebude. Jinak u nás třeba myslivci opravdu na tomto zapracovali, zemědělce sami obešli a upozornili je na to, že jim to musí nahlásit (řekli konkrétně komu - nechali na sebe kontakty) a ono to funguje. I většina zemědělců jsou jenom lidi a prostě jim to stačí jenom srozumitelnou formou připomenout. Pokud jde o zdrhajícího psa - strhl si srnu poprvé, měl by majitel platit a psa zabezpečit do budoucna - jde-li o chronického opakovaně nezabezpečeného lovce není asi jiné řešení než psa zastřelit. Na druhou stranu mě tuhle omylem pustila psa sousedovic holčina - prostě si nevšimla, že jsem se se psem vrátila z procházky a nechala otevřenou branku - přece nebude zavírat, když si jde jenom pro něco domů a hned se vrátí a pes není na zahradě. Pes mi utekl a já to zjistila až po chvíli - lital po louce a lovil myši (Srnky tam naštěstí v tuto hodinu nebývají). Fakt bych nerada, aby byl v tuto chvíli zastřelen - to byla opravdu nešťastná náhoda a já už udělala opatření aby se situace pokud možno neopakovala.
mrnik
napsal(a):
Zemědělce nezastřelím, ale řádně ho poučím o tom, že je třeba hlásit seč, poučím o důsledcích pokud toto neudělá. Pokud i příště něco poseče, udělím citelnou pokutu - tomu zemědělci zrovna citelná pokuta jedno nebude. Jinak u nás třeba myslivci opravdu na tomto zapracovali, zemědělce sami obešli a upozornili je na to, že jim to musí nahlásit (řekli konkrétně komu - nechali na sebe kontakty) a ono to funguje. I většina zemědělců jsou jenom lidi a prostě jim to stačí jenom srozumitelnou formou připomenout. Pokud jde o zdrhajícího psa - strhl si srnu poprvé, měl by majitel platit a psa zabezpečit do budoucna - jde-li o chronického opakovaně nezabezpečeného lovce není asi jiné řešení než psa zastřelit. Na druhou stranu mě tuhle omylem pustila psa sousedovic holčina - prostě si nevšimla, že jsem se se psem vrátila z procházky a nechala otevřenou branku - přece nebude zavírat, když si jde jenom pro něco domů a hned se vrátí a pes není na zahradě. Pes mi utekl a já to zjistila až po chvíli - lital po louce a lovil myši (Srnky tam naštěstí v tuto hodinu nebývají). Fakt bych nerada, aby byl v tuto chvíli zastřelen - to byla opravdu nešťastná náhoda a já už udělala opatření aby se situace pokud možno neopakovala.
Proto jsem na začátku diskuse psala, že utečení psa nemusí být záměr nesvědomitého páníčka, ale souhra náhod. Proto se střílením psů nesouhlasím, protože málokdy je jasné, o který případ se v tomto jedná. Když zemědělec nebude zastřelen, ale, jen" zaplatí tučnou pokutu, mělo by se to vztahovat na všechny, tedy i na majitele psů. Klidně podle finanční situace dotyčného...on to finančák umí, ne, že ne
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
lesnížínka
napsal(a):
Proto jsem na začátku diskuse psala, že utečení psa nemusí být záměr nesvědomitého páníčka, ale souhra náhod. Proto se střílením psů nesouhlasím, protože málokdy je jasné, o který případ se v tomto jedná. Když zemědělec nebude zastřelen, ale, jen" zaplatí tučnou pokutu, mělo by se to vztahovat na všechny, tedy i na majitele psů. Klidně podle finanční situace dotyčného...on to finančák umí, ne, že ne
Klidně podle finanční situace dotyčného...on to finančák umí, ne, že ne
... takže socky jsou zase z obliga
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
lesnížínka
napsal(a):
I na ty chodí exekutoři..
To jo, ale jaksi už nemají co by jim vzali

Myslivci psy ve své honitbě znají a ti slušní nepálí po všem, co se pohne.
Také nebudou střílet ( ti slušní ) na psa, o kterém vědí, že honitbou jenom prochází, odeběhl si a někde vedle volá ( píská ) zoufalý majitel.
Aspoň se to týká téměř celého roku. Období kladení mláďat ( to je teď ) může být vyjímkou - stejně tak myslivec, kterému už dojde trpělivost.

A ještě přidám - tu o tom, jak jsou srny ( spíš srnci ) u nás voražení :
Jdu s psicí po cestě kolem louky, mezi cestou a loukou křoví, na louce srny
( 3 ). Já je přes křoví vidím, psice ne. Posadím tedy psici a rozštěkám na povel, aby si srny odběhly. Zvednou hlavu...a nic. ( Jsou od nás max.50 m. - možná 30 ). Normálně nahlas mluvím, fena štěká - srny o nás musí vědět - nic. Psice běží po cestě přede mnou, tam kde křoví končí a ona by viděla na louku, zavolám "ke mně", psice přiběhne a srny se současně s povelem dají na útěk. Přesně, jako by si řekly "ty v.ole, ona je dnes navolno" . Do vysoké trávy ji v tuto dobu nepouštím, louky obcházíme po cestách a lesem, srny neštve, srnče by nezakousla, ale vyplašila srnče i srnu.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
"Myslivci psy ve své honitbě znají a ti slušní nepálí po všem, co se pohne."
Ano, existují i slušní myslivci. Jeden je z Dolní Lhoty, a druhý prý žije někdy na Liberecku...
Jinak je to samej komunista a bejvalej milicionář. Závidí jeden druhému - ochrana zvěře je zajímá jenom aby nebyl prázdnej mrazák. Pytláctví a prodej do restaurací je úplně normální, zato na škodnou nevystřelí, protože náboje stojí peníze...
Darmo mluvit.

..." Jinak je to samej komunista a bejvalej milicionář."...
Teď jste mě vážně pobavil. nějak, stejně jako spousta jiných, neumíte počítat. Těm myslivcům, kterým je přes 40 let, bylo za komunistů 14,15,16.
Těm, kterým táhne na 50, bylo jen o málo víc - 18,19.
Fakt myslíte, že by to stihli ? ( být komunisti a milicionáři ). A ti starší chodí do lesa spíš bez flinty ( ona kulovnice přece jen něco váží ). A teď staříci do mě !
Míra H.

XXX.XXX.79.4
napsal(a):
..." Jinak je to samej komunista a bejvalej milicionář."...
Teď jste mě vážně pobavil. nějak, stejně jako spousta jiných, neumíte počítat. Těm myslivcům, kterým je přes 40 let, bylo za komunistů 14,15,16.
Těm, kterým táhne na 50, bylo jen o málo víc - 18,19.
Fakt myslíte, že by to stihli ? ( být komunisti a milicionáři ). A ti starší chodí do lesa spíš bez flinty ( ona kulovnice přece jen něco váží ). A teď staříci do mě !
Dneska 50 - 70 let tj. tenkrát 22 - 42.
Kulovou zbraň tenkrát žádnej slušnej (co nelezl režimu do zadku) člověk nedostal, tak kdo tam asi byl? A ti co neumřeli jsou tam dodnes, a hajzlové jsou to čím dál větší. To je prostě v lidech. Ti mladší jsou často jejich potomci, a genetika a výchova prostě zanechá stopu.
A jinak i ti nejstarší jezdí do lesa autem - nemají co dělat, vezmou Š105 a kulobrok. Ti jsou nejhorší.
Nechtějte mi je učit znát, já jsem v tom vyrostl...

..."Nechtějte mi je učit znát, já jsem v tom vyrostl"...
Pak je mě vás upřímně líto. Já v tom nevyrostla, na stará kolena znám chlapy z mysliveckého sdružení u nás, psy nestřílí a nejsou to špatní chlapi ( členství v KSČ těch starých jsem nezkoumala, ti mladší by ho nestihli - jak jsem psala ). A myslivec s Š105 určitě nadělá míň škody, než lovec s 4x4 a kuší.
Janae

XXX.XXX.229.18
napsal(a):
..."Nechtějte mi je učit znát, já jsem v tom vyrostl"...
Pak je mě vás upřímně líto. Já v tom nevyrostla, na stará kolena znám chlapy z mysliveckého sdružení u nás, psy nestřílí a nejsou to špatní chlapi ( členství v KSČ těch starých jsem nezkoumala, ti mladší by ho nestihli - jak jsem psala ). A myslivec s Š105 určitě nadělá míň škody, než lovec s 4x4 a kuší.
To máte štěstí.
Naše myslivecké sdružení u desetitisícového městečka má 22 členů a když k nim loni nastoupil můj padesátiletý strýc byli nadšený, že jim klesne věkový průměr.
Jinak zde vše odpovídá tomu co psal Míra.
Třeba to v jiných krajích bude jiné, moc bych si to přála i kvůli svému dědovi, který byl myslivec tělem i duší.
Mě nedávno zastavil na procházce myslivec, na vodítku měl asi foxíka a ptal se mě, jestli nevím komu patří. Že běhal po lese a už ho měl na mušce, ale pak si všiml, že je asi čistokrevný, tak mu ho bylo líto.
Takže ´kdyby po lese běhal kříženec, toho by mu líto nebylo.
A úplně čerstvá historka. Myslivec mi vykládal vtipnou historku. Vzal vyvenčit svého psa a vnučku. V poli uviděl kočku. Poradil vnučce, aby dala psovi povel, že něco uvidí. A viděla, jak pes zadávil kočku. Je přece potřeba děti otužovat už od mala a kočka je škodná. A vůbec, musíme přece rozlišovat mezi "drahýma" kočkama a kočkama od sousedů.

Janae
napsal(a):
To máte štěstí.
Naše myslivecké sdružení u desetitisícového městečka má 22 členů a když k nim loni nastoupil můj padesátiletý strýc byli nadšený, že jim klesne věkový průměr.
Jinak zde vše odpovídá tomu co psal Míra.
Třeba to v jiných krajích bude jiné, moc bych si to přála i kvůli svému dědovi, který byl myslivec tělem i duší.
Mě nedávno zastavil na procházce myslivec, na vodítku měl asi foxíka a ptal se mě, jestli nevím komu patří. Že běhal po lese a už ho měl na mušce, ale pak si všiml, že je asi čistokrevný, tak mu ho bylo líto.
Takže ´kdyby po lese běhal kříženec, toho by mu líto nebylo.
A úplně čerstvá historka. Myslivec mi vykládal vtipnou historku. Vzal vyvenčit svého psa a vnučku. V poli uviděl kočku. Poradil vnučce, aby dala psovi povel, že něco uvidí. A viděla, jak pes zadávil kočku. Je přece potřeba děti otužovat už od mala a kočka je škodná. A vůbec, musíme přece rozlišovat mezi "drahýma" kočkama a kočkama od sousedů.
Ono taky existuje myslivecká latina...On opravdu myslivec jen tak na procházce v lese nemůže střílet a asi si to málokterý dovolí. Ve všeobecné informovanosti už vešlo docela do povědomí lidí, že smí střílet jen myslivecká stráž a to ještě při dodržení všech bezpečnostních pravidel.
Takže povídačka o tom, že už ho měl na mušce...
napsal(a):
Ono taky existuje myslivecká latina...On opravdu myslivec jen tak na procházce v lese nemůže střílet a asi si to málokterý dovolí. Ve všeobecné informovanosti už vešlo docela do povědomí lidí, že smí střílet jen myslivecká stráž a to ještě při dodržení všech bezpečnostních pravidel.
Takže povídačka o tom, že už ho měl na mušce...
Mou nechuť k myslivcům zná asi každý, proto jsem se k tomu nechtěla podrobně vyjadřovat. Všechno, co psal míra a janae je bohužel pravda, i tady u nás Jen k té poslední větě: Ve všeobecné informovanosti už vešlo docela do povědomí lidí, že smí střílet jen myslivecká stráž a to ještě při dodržení všech bezpečnostních pravidel.
Takže povídačka o tom, že už ho měl na mušce...dodám: mluvila jsem cca před třemi lety se sousedem myslivcem: prosím tě, kdyby mi náhodou utekl pes k lesu, proboha mi ho nezastřelte! Néé, po takovém psu nikdo nevystřelí(rozuměj hezkém, opečovávaném)...No, silně pochybuju, jen pár dnů předtím volal jiný myslivec známé, že jí zase pytlačí RR a že jestli ho tam ještě uvidí, tak ho fakt zastřelí(myslivec byl dobrý známý jejího partnera, taktéž myslivce) takže pochybuju, že na mého psa, kterého zná celá vesnice a ví, že je to můj pes, by někdo nevystřelil a ještě s chutí. A debata mezi mnou a sousedem pokračovala: my jsme si ve sdružení odhlasovali, že na psy se střílet už prostě nebude. Nevím tedy, kolik může být ve sdružení členů myslivecké stráže, ale možná to můžou být i všichni, ne? Jinak by stačilo říct: odsouhlasili jsme, že myslivecká stráž už na psy střílet nebude.
napsal(a):
A ještě přidám - tu o tom, jak jsou srny ( spíš srnci ) u nás voražení :
Jdu s psicí po cestě kolem louky, mezi cestou a loukou křoví, na louce srny
( 3 ). Já je přes křoví vidím, psice ne. Posadím tedy psici a rozštěkám na povel, aby si srny odběhly. Zvednou hlavu...a nic. ( Jsou od nás max.50 m. - možná 30 ). Normálně nahlas mluvím, fena štěká - srny o nás musí vědět - nic. Psice běží po cestě přede mnou, tam kde křoví končí a ona by viděla na louku, zavolám "ke mně", psice přiběhne a srny se současně s povelem dají na útěk. Přesně, jako by si řekly "ty v.ole, ona je dnes navolno" . Do vysoké trávy ji v tuto dobu nepouštím, louky obcházíme po cestách a lesem, srny neštve, srnče by nezakousla, ale vyplašila srnče i srnu.
Přesně. Jsou jak kozy. Procházíme okolo jejich "pelíšku" každé ráno 2x a je to nechává chladnými. Ani se na nás nepodívají. Dneska mému pitomcovi ušatému došla trpělivost, stoupl si na zadní, napružil se, aby co nejlépe viděl a začal řvát, jodlovat a houkat jak pominutý. Srna udělala dva skoky, chvíli se na bláznivého Shiňáka koukala a pak se začala zase v klidu pást.
Ty naše ani neřeší, jestli je pes na vodítku, protože já je vodím povětšinou navolno (alespoň okolo zvěře, protože vím, že i když by moc chtěli, tak za ni nepůjdou - připínám jen když potkáváme nějaké lidi). Už mi fakt lezou krkem a co je nejhorší, oni to učí i ty svoje malá srnčata. Jednou na to ty potvory ochočené doplatí, až je potká nějaký lovec (ať pes nebo člověk).

asurwic
napsal(a):
Přesně. Jsou jak kozy. Procházíme okolo jejich "pelíšku" každé ráno 2x a je to nechává chladnými. Ani se na nás nepodívají. Dneska mému pitomcovi ušatému došla trpělivost, stoupl si na zadní, napružil se, aby co nejlépe viděl a začal řvát, jodlovat a houkat jak pominutý. Srna udělala dva skoky, chvíli se na bláznivého Shiňáka koukala a pak se začala zase v klidu pást.
Ty naše ani neřeší, jestli je pes na vodítku, protože já je vodím povětšinou navolno (alespoň okolo zvěře, protože vím, že i když by moc chtěli, tak za ni nepůjdou - připínám jen když potkáváme nějaké lidi). Už mi fakt lezou krkem a co je nejhorší, oni to učí i ty svoje malá srnčata. Jednou na to ty potvory ochočené doplatí, až je potká nějaký lovec (ať pes nebo člověk).
Podle mě srny znají "své" psy, před cizím by snad utekly. V jiná období nechávám psici, ať je proběhne, aby z nich fakt nebyly kozy. Ona je neštve, ona je opravdu proběhne, nejde už za nimi do lesa, za to jí nestojí, není lovec.
(Jo, liška - to je jiná, to by snad i duši vypustila, nory chodí kontrolovat pravidelně, nedávno tam liška musela zrovna zajet, nebo se chystat ven -
Psice vrazila hlavu do nory a pěkně rychle odskočila ).

To je i moje zkušenost, srnky v blízkosti obydlených území jsou zvyklé, že v lesích chodí lidi a psi, a nenechají se rozhodit. Psí štěkot těm "našim" také nevadil. Pro mě to ale bylo ideální na nácvik nelovení, protože srnky jsme potkávali často a často vydržely na místě dost dlouho, aby je pes uviděl a mohli sme si něco nacvičit.
To zajíci na sídlišti mi teď přijdou jako mnohem větší problém.
Ale často mě baví, že vidím zvěř třeba 30m před námi, zatímco pes čuchá stopu. Já mu říkám "hele, zajíc", ale on dál čuchá tu stopu a nenapadne ho podívat se dopředu, takže nakonec zajíc uteče, aniž by ho pes viděl :D.
Chodíme ráno kolem potoka a když nebyla lávka, museli jsme zpátky domů po cestě, naší ulicí. Když vyjdeme od potoka nahoru, je tam silnice kolem průmyslového podniku a doprava volný plac, který se svažuje prudce dole k potoku asi 30m remízkem. Za potokem jsou zahrady domů. Před náma, za smrky je naše ulice, čítající asi 20 domů. Za náma je ulice, jdoucí od středu obce. Na tomto plácku za tím zábradlím, úplně vpravo v rohu, celkem pravidelně poslední půlrok stojí stojí srnec. Můj pes tu chodí na volno. Naštěstí z tohoto pohledu má srnce za keři a pak už se nikdy neohlédnul a pokud ano, srnec stál jak socha a pes ho neviděl. Procházíme po této šotolinové točně a jdem na cestu, projdem tedy asi 20m od srnce. Má parůžky a já vždycky trnu, aby tam nebyl, aby si ho pes nevšimnul a abych ho nějak zpacifikovala. Mám před očima scénu, jak by ho probodnul Už slyším bodlinku: dobře mu tak zmetkovi...Jenže: ten srnec je normálně v obci. Za průmyslovým podnikem vlevo, už jsou louky k lesu, kolem našich domů kousek dál za ulicí, jsou pole s jetelem, ale to ne, to on leze sem. Mohla bych si myslet, že se chodí napít, ale to musí právě přejít mlýnský náhon(menší potůček s vodou) tak asi sotva je to kvůli vodě...

Srnci jsou neskutečně drzí. V sousední zahradě je NO, od loučky pod lesem odděluje zahradu nevelký potok bez plotu, v náletu na břehu potoka pravidelně každý večer "štěká" srnec. Pes na zahradě mu vůbec nevadí, nebo spíš vadí a proto "štěká".
Ale vašeho samojeda by určitě srnec nepropích.
napsal(a):
Srnci jsou neskutečně drzí. V sousední zahradě je NO, od loučky pod lesem odděluje zahradu nevelký potok bez plotu, v náletu na břehu potoka pravidelně každý večer "štěká" srnec. Pes na zahradě mu vůbec nevadí, nebo spíš vadí a proto "štěká".
Ale vašeho samojeda by určitě srnec nepropích.
Trochu se utěšuju tím, že ho Worka vidí, jen dělá, že ne, protože třeba kozy už se bojí. Vloni, když lítal po place kousek od našeho baráku(areál bývalého koupaliště, teď zarostlý a spustlý) tak narazil asi na srnu, která si myslím, že s ním vyběhla - možná dostal i kopanec, páč zapištěl. Pak vyběhl na louku vedle, srna vyšla z křoví za ním a koukala po něm stylem: a pakuj se, haj.líku. On se ohlédnul a zaražený zůstal stát a neletěl na ni, což si myslím, že normálně by ji minimálně vyhnal za náhon, což rád dělá.
napsal(a):
Podle mě srny znají "své" psy, před cizím by snad utekly. V jiná období nechávám psici, ať je proběhne, aby z nich fakt nebyly kozy. Ona je neštve, ona je opravdu proběhne, nejde už za nimi do lesa, za to jí nestojí, není lovec.
(Jo, liška - to je jiná, to by snad i duši vypustila, nory chodí kontrolovat pravidelně, nedávno tam liška musela zrovna zajet, nebo se chystat ven -
Psice vrazila hlavu do nory a pěkně rychle odskočila ).
Tak jsem zase dneska házela po srnách tenisákem, aby se alespoň trošku uhnuly z cesty. Jsou fajn na trénink, ale někdy mě už doopravdy štvou... až budou tak ochočený, že se nechají připnout na vodítko, tak je asi odvedu do útulku... a nebo do restaurace - to bych měla blíž. Nevím, myslím, že ty by se nerozběhly, ani kdyby za nimi nějaký pes letěl s úmyslem je roztrhat.
Tak já mám lovce, takže když bych je jednou nechala, ať se "proběhnou", tak si příště zaloví natvrdo jak zvěř, tak třeba i psy. Kromě hraček, sebe navzájem a mě nesmí pronásledovat nic. Pást je nechávám kdeco, ale ne za tím vyběhnout.
Jeee a my tu máme srny asi sportovkyně. Vidí nás na 100m a už běží pryč. Jen nasi psi je zmerci taky a je sranda. Jsou smutný, když nejdeme za nima, ale jinou trasou. :) za to kuna nám dělá bordel. Máme ji hned za stodolou mezi švestkami. Je to tam hezky zarostlý a vloni tam bydleli prasata. Psi jsou jak šílený z kuny.
A na konec, zajíce tu máme hrozně line. Ti by se naopak nechali i odnést domů do klece a ještě by poděkovali. :).

Kunu máme taky, nevím jestli na půdě, nebo nad chlívky, ale když je v noci na zahradě, je psice schopná vyletět oknem a jít ji honit ( někdy to může být taky cizí kocour ). Divočáka máme na háku - mňam.

koňadra
napsal(a):
S tím sekáním je to těžké. Zemědělce honí hlavně počasí - když jde o seno, rychle posekat, aby to stihlo uschnout a sklidit.
Fakt je ten, že zemědělci mají ze zákona povinnost informovat myslivce, že budou síct, aby myslivci před sečením procházeli louku se psy, pamatuji doby, kdy myslivci dávali na louky i pole v předvečer sečení plašiče a srny většinou srnčata přes noc odvedly. Jenže to bylo za toho hrozného socialismu. Dnes máme demokracii, takže zemědělci (většinou!) na svoji povinnost kašlou, kdo by se s tím dnes zdržoval, že?
Máme tady člověka, který má kousek oplocené pastvy, na které seče trávu na seno. Jezdí malým traktůrkem pomalu, když uvidí zajíčka, zastaví a odnese ho na kraj. Přesto se mu podařilo posekat jedno srnče a jindy dokonce i vlastní kočku. V polehlé trávě, která je normálně až do pasu, není prostě možné vše ohlídat. Ten člověk z toho měl trauma několik dní, ale živou a mrtvou vodu prostě nikdo nemá.
Http://senosec.czu.cz/
- nepotrebuji, nemam vyzkouseno... jen jsem slysela pozitivni reakce, ze se vzdy v okoli najde nekdo, kdo pomuze - (vetsinou maminy na materske + jejich ditka a psi).
Pokud vam vadi co se deje, predejte dal. Trebas to pomuze. Trebas to i vymeni repku za neco jineho...
A treba... jen ta to potreba.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
napsal(a):
Http://senosec.czu.cz/
- nepotrebuji, nemam vyzkouseno... jen jsem slysela pozitivni reakce, ze se vzdy v okoli najde nekdo, kdo pomuze - (vetsinou maminy na materske + jejich ditka a psi).
Pokud vam vadi co se deje, predejte dal. Trebas to pomuze. Trebas to i vymeni repku za neco jineho...
A treba... jen ta to potreba.
Řepku nic nevymění. Ekoteroristi přišli s nápadem, businessmani to prolobovali a tady je výsledek. Přidávání biosraček do PHM, a dotovaná řepka úplně všude, Zemědělci se jen chovají ekonomicky.
Kontrolní otázka: Komu patří firma Preol, dominantní výrobce biopaliv u nás? Ano, patří Babišovi. Ještě si myslíte, že se něco změní?
Míra H.
napsal(a):
Řepku nic nevymění. Ekoteroristi přišli s nápadem, businessmani to prolobovali a tady je výsledek. Přidávání biosraček do PHM, a dotovaná řepka úplně všude, Zemědělci se jen chovají ekonomicky.
Kontrolní otázka: Komu patří firma Preol, dominantní výrobce biopaliv u nás? Ano, patří Babišovi. Ještě si myslíte, že se něco změní?
Neznám žádného ekologa, co by schvaloval řepku do paliv. Se zbytkem máte pravdu. A mimochodem, zemědělci se nemusí chovat ekonomicky, páč dotace jim všechno vynahradí. Máme tu několik zemědělců, množí se jak houby po dešti a všichni rýžujou jen na dotacích. Na řepce u nás zrovna moc ne.
Míra H.

XXX.XXX.79.4
Zemědělci se chovají ekonomicky, takže využívají právě ty dotace, a že jich skrz biopaliva proteče.
Jinak ekologická lobby je jeden velkej průser. I kdyby nic jiného, tak soláry a biopaliva stačí.

lesnížínka
napsal(a):
Neznám žádného ekologa, co by schvaloval řepku do paliv. Se zbytkem máte pravdu. A mimochodem, zemědělci se nemusí chovat ekonomicky, páč dotace jim všechno vynahradí. Máme tu několik zemědělců, množí se jak houby po dešti a všichni rýžujou jen na dotacích. Na řepce u nás zrovna moc ne.
Víte co to je dotace, to je si to napřed zadotovat a pak možná dostanete část nazpět...kdyby se zemědělec nechoval ekonomicky, svůj produkt neprodá, protože na něj lidi nebudou mít.
S Babišem nemám problém, kdyby vedl stát jako své firmy, měli by jsme se za pár let myslím dobře, co dělá, mu umožňuje legislativa a zákony, které si odsouhlasil Kalousek a spol...

Tak to snad radši o těch myslivcích než o Babišovi. Kdsyby se stát měl chovat jako Babišovy firmy, to by mu musely téct peníze třeba z Marsu
( tomu státu ).