Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
13.7.2017 13:30
Unicorn_girl

XXX.XXX.76.165

Dobrý den,
máme doma fenu křížence střední velikosti. Před dvěmi měsíci poprvé hárala a od té doby se snažím přesvědčit rodiče (je to moje fena, ale studuji a bydlím s rodiči), abychom ji nechali vykastrovat (rozhodnutí záleží hlavně na matce). Matka když byla malá, tak měli jezevčici a ta měla třikrát bez problémů štěňata, proto nechce naši fenu kastrovat, nevidí důvod. Rodičům jsem říkala, že je to riskantní ze zdravotního hlediska, že se o nějaké štěně nemusí fena starat (v takovém případě ho chce matka utopit ), že se štěňata nemusí rozdat, že útulky jsou plné psů, že když hárá, musím ji venčit na vodítku,...
No prostě, máte nějaké přesvědčivé důvody, proč fenu kastrovat? Potřebuji matku přesvědčit...

13.7.2017 13:59
scylla

XXX.XXX.150.32

Unicorn_girl napsal(a):
Dobrý den,
máme doma fenu křížence střední velikosti. Před dvěmi měsíci poprvé hárala a od té doby se snažím přesvědčit rodiče (je to moje fena, ale studuji a bydlím s rodiči), abychom ji nechali vykastrovat (rozhodnutí záleží hlavně na matce). Matka když byla malá, tak měli jezevčici a ta měla třikrát bez problémů štěňata, proto nechce naši fenu kastrovat, nevidí důvod. Rodičům jsem říkala, že je to riskantní ze zdravotního hlediska, že se o nějaké štěně nemusí fena starat (v takovém případě ho chce matka utopit ), že se štěňata nemusí rozdat, že útulky jsou plné psů, že když hárá, musím ji venčit na vodítku,...
No prostě, máte nějaké přesvědčivé důvody, proč fenu kastrovat? Potřebuji matku přesvědčit...

Je lepší být odpovědní a hlídat dobře fenu, když hárá, než kastrovat štěně. Ze zdravotního hlediska je riziková i kastrace. Určitě velmi dobře hlídat v období hárání. Navíc je fena nedospělá Najděte si něco o tom, co kastrace obnáší, jaké může mít následky, například inkontinenci.

13.7.2017 14:06
Atheira

XXX.XXX.240.42

Taky si nemyslím, že kastrace je až taková výhra, ale netvrdila bych jí, že její rodiče mají pravdu. Podle všeho absolutně netuší, co plácaj a trvají na tom, že fena by měla mít štěňata... a ne jednou.

13.7.2017 14:38
Unicorn_girl

XXX.XXX.76.165

Je jí rok a měsíc, takže je to spíš odrostlejší štěně (co jsem se ptala na cvičáku, většina kastrovala hned po prvním hárání, kdy fena neměla ani rok )...

13.7.2017 14:53
scylla

XXX.XXX.150.32

Unicorn_girl napsal(a):
Je jí rok a měsíc, takže je to spíš odrostlejší štěně (co jsem se ptala na cvičáku, většina kastrovala hned po prvním hárání, kdy fena neměla ani rok )...

Ptejte se těch, kdo o tom něco vědí, kastrovat štěňata je prasárna a dost se to na nich podepíše.

Uživatel s deaktivovaným účtem

13.7.2017 15:13

Prosím vás, co je na tom tak hrozného, mít nekastrovanou fenu. Měli jsme většinou doma feny, ani na jedné jsem nechovala, takže za celý život štěňata neměly, dokonce jeden čas na jednom dvoře a zahradě u jednoho domu, spolu jsme měli 2 feny a jednoho psa. Dá se to přece ohlídat, ten pes naše feny nikdy nenakryl. Taky jsem měla myšlenku, že bych dala svoji fenku vykastrovat( bude jí 6 let), ale z důvodů strachu z pyometry nebo nádoru na ml. žláze. Pořád to nějak zavrhuju. Nevím sama, co by bylo lepší, snad bodlinka by mohla říct na to svůj názor. Ale ve vašem případě a z důvodů o kterých píšete, bych nikdy toto neudělala a tak brzy.

13.7.2017 15:14
Unicorn_girl

XXX.XXX.76.165

Ano, ale třeba i v pozdějším věku, až bude dospělá, bych ji chtěla vykastrvat. Pokud budu muset na delší dobu odjet, ať už z osobních nebo studijních důvodů, a fena bude hárat, je vysoká pravděpodobnost, že ji rodiče neuhlídají, či ji záměrně připustí.
Takže i pro pozdější kastraci, nemá někdo nějaký přesvědčivý důvod proč kastrovat pro mou matku?

13.7.2017 15:20
Unicorn_girl

XXX.XXX.76.165

Matka zastává názor, že fena by měla mít alespoň jednou za život štěňata... Vyhrožuje mi tím, že až bude mít fena tři roky, tak ji připustí, když nebudu doma. Takže mezi 2.-3. rokem bych ji chtěla vykastrovat. (Uznávám, že teď je ještě brzy, takže jsem změnila názor ohledně věku, ve kterém je fena kastrovaná).

13.7.2017 15:21
Atheira

XXX.XXX.240.44

Upřímně, já mít vaše rodiče a vědět, že se vám o ni někdy budou starat i oni bez vaší přítomnosti a že ta doba se třeba zrovna trefí do hárání, vykastrovat bych ji dala, ale ne takhle brzy. Z jakého důvodu potřebujete mámy povolení, abyste vzala na kastraci vaši fenu?
Když se domluvíte s veterinářem a vezmete ji tam, může vám pak maximálně nadávat, ale to je asi tak všechno, co může. A navěky jí to nevydrží.

13.7.2017 15:25
Unicorn_girl

XXX.XXX.76.165

Ano, jenže v době pořízení vše zařizovala matka a na veterině má fena kartu na matčino jméno, tudíž veterinářka odmítá bez souhlasu matky fenu vykastrovat.

13.7.2017 15:30
Atheira

XXX.XXX.240.42

Unicorn_girl napsal(a):
Ano, jenže v době pořízení vše zařizovala matka a na veterině má fena kartu na matčino jméno, tudíž veterinářka odmítá bez souhlasu matky fenu vykastrovat.

A je to jediná veterinářka na světě?
Záleží, kolik vám je, kdyby přišla 14 letá holka, je to něco jiného než když přijde dospělý člověk. Ale jestliže je fena vaše, máte k ní očkovák (na koho je čipovaná?), dá se kastrace domluvit i s někým jiným. Kastraci nutně nemusí provádět veterinář, ke kterému jinak pravidelně chodíte.

13.7.2017 15:36
Unicorn_girl

XXX.XXX.76.165

Čip i tetování matka odmítá (že prý je to nemorální, ale hlavně že fenu chce připustit, pořád nechápe, že fena nechce být březí a rodit, ale že to vše dělá intuitivně a vedou ji k tomu pudy). Naše veterina patří k nejlepším v kraji, mám strach, že to jinde zpackají...

13.7.2017 15:40
Atheira

XXX.XXX.240.42

Unicorn_girl napsal(a):
Čip i tetování matka odmítá (že prý je to nemorální, ale hlavně že fenu chce připustit, pořád nechápe, že fena nechce být březí a rodit, ale že to vše dělá intuitivně a vedou ji k tomu pudy). Naše veterina patří k nejlepším v kraji, mám strach, že to jinde zpackají...

Nemá čip? Tím líp. Prostě seberte fenu, najděte si dobrého veterináře v okolí (ať už ta vaše patří k nejlepším, jsou další veteriny, kde to umí taky). Nechte fenu prohlédnout, domluvte všechno potřebné a kastraci může provést někdo jiný.
Nevidím v tom až takový problém. Když se chce, všechno jde. Navíc, teď je ještě brzy, tak máte hromadu času na hledání dobrého a schopného veterináře.

13.7.2017 15:44
Unicorn_girl

XXX.XXX.76.165

Děkuji Atheira za radu

13.7.2017 15:47
stacey

XXX.XXX.194.90

Upřímně? Kastrovali jsme 3 feny. Všechny bez problémů. A raději jednu operaci, než další haldu nechtěných vořechů. Ale zase co, když je po narození utopí, že?
Kastrace se dnes dělá i laparoskopicky, takže bez velké jizvy. Většina klinik umí inhalační narkózu, ta je k organismu šetrnější. Nebála bych se toho.

13.7.2017 15:52
scylla

XXX.XXX.150.32

stacey napsal(a):
Upřímně? Kastrovali jsme 3 feny. Všechny bez problémů. A raději jednu operaci, než další haldu nechtěných vořechů. Ale zase co, když je po narození utopí, že?
Kastrace se dnes dělá i laparoskopicky, takže bez velké jizvy. Většina klinik umí inhalační narkózu, ta je k organismu šetrnější. Nebála bych se toho.

Ony ty hormony nejsou dobré jen na dělání štěňat. Vy byste se toho nebála...

Pokud je udělána před prvním háráním, skvěle omezuje riziko nádorů mléčné žlázy,
nejběžnějšího maligního nádorového onemocnění u fen.
• Téměř eliminuje riziko pyometry (nahromadění hnisu v děloze), jejíž vliv je okolo 23% na
nedotčené feny; pyometra zabíjí okolo 1% nekastrovaných fen.
• Snižuje riziko zánětu análních žlázek
• Odstraňuje velmi malé riziko (_0.5%) děložních, poševních a vaječníkových nádorů.
Negativní stránka kastrace fen
• Pokud je udělána před 1. rokem věku feny, podstatně zvyšuje riziko rakoviny kostí; což je běžná
rakovina u větších plemen se špatnou prognózou.
• Zvyšuje riziko rakoviny sleziny o faktor 2,2 a rakoviny srdečních cév o faktor >5; což je běžná
rakovina a významná příčina smrti některých plemen.
• Ztrojnásobuje riziko hypotyreózy (chorobný stav vyvolaný sníženou nebo zaniklou činností štítné
žlázy s nedostatečnou produkcí tyroidních hormonů).
• Zvyšuje riziko obezity o faktor 1,6-2, což je běžný zdravotní problém u psů s mnoha spojenými
zdravotními problémy.
• Způsobuje inkontinenci moči o 4-20% u fen.
• Zvyšuje riziko trvalých nebo navracejících se infekcí močových cest o faktor 3-4.
• Zvyšuje riziko ustupující pochvy (vulva hypoplasia), vaginálních zánětů, hlavně u fen
kastrovaných před pubertou.
• Zdvojnásobuje malé riziko (<1%) nádorů močových cest.
• Zvyšuje riziko ortopedických poruch.
• Zvyšuje riziko nepříznivé reakce na očkování.

13.7.2017 15:56
stacey

XXX.XXX.194.90

scylla napsal(a):
Ony ty hormony nejsou dobré jen na dělání štěňat. Vy byste se toho nebála...

Pokud je udělána před prvním háráním, skvěle omezuje riziko nádorů mléčné žlázy,
nejběžnějšího maligního nádorového onemocnění u fen.
• Téměř eliminuje riziko pyometry (nahromadění hnisu v děloze), jejíž vliv je okolo 23% na
nedotčené feny; pyometra zabíjí okolo 1% nekastrovaných fen.
• Snižuje riziko zánětu análních žlázek
• Odstraňuje velmi malé riziko (_0.5%) děložních, poševních a vaječníkových nádorů.
Negativní stránka kastrace fen
• Pokud je udělána před 1. rokem věku feny, podstatně zvyšuje riziko rakoviny kostí; což je běžná
rakovina u větších plemen se špatnou prognózou.
• Zvyšuje riziko rakoviny sleziny o faktor 2,2 a rakoviny srdečních cév o faktor >5; což je běžná
rakovina a významná příčina smrti některých plemen.
• Ztrojnásobuje riziko hypotyreózy (chorobný stav vyvolaný sníženou nebo zaniklou činností štítné
žlázy s nedostatečnou produkcí tyroidních hormonů).
• Zvyšuje riziko obezity o faktor 1,6-2, což je běžný zdravotní problém u psů s mnoha spojenými
zdravotními problémy.
• Způsobuje inkontinenci moči o 4-20% u fen.
• Zvyšuje riziko trvalých nebo navracejících se infekcí močových cest o faktor 3-4.
• Zvyšuje riziko ustupující pochvy (vulva hypoplasia), vaginálních zánětů, hlavně u fen
kastrovaných před pubertou.
• Zdvojnásobuje malé riziko (<1%) nádorů močových cest.
• Zvyšuje riziko ortopedických poruch.
• Zvyšuje riziko nepříznivé reakce na očkování.

Feně je rok a měsíc.
Ale vážně, tak raději ty utopená štěňata. Nebo štěňata v popelnici...on se o ně někdo postará.

13.7.2017 18:33
Edánek

XXX.XXX.228.250

stacey napsal(a):
Feně je rok a měsíc.
Ale vážně, tak raději ty utopená štěňata. Nebo štěňata v popelnici...on se o ně někdo postará.

...já měla jednu fenu jedenáct let a druhou dvanáct a nikdy jí nikdo nenakryl - stačilo ohlídat, dcera má také fenu už šestiletou a také v pořádku, rovněž nenakryta nechtěně, nevidím v tom problém pohlídat tak aby nebyla bezprizorní štěňata...

13.7.2017 18:59

Fena se dá bezproblémů uhlídat...otázka je jestli jí někdo hlídat bude.
Já absolutně nic proti kastraci feny nemám (moje současná fena je taky kastrovaná)...naopak jsem spíš zastánce kastrace v mladším věku, ještě před druhým háráním.
Ale úvodní dotaz ve mě budí dojem, že kastrace vlastně nic není, prostě udělá se "šmik" a je po problémech. Zadavatelce bych doporučovala, aby si dobře pročetla pro a proti kastraci feny, co eventuelně může nastat, když fena vykastrovaná bude a co může mít za zdravotní potíže, když vykastrovaná nebude a zhodnotit pro a proti...i když je to běžný zákrok, tak se už jedná o operaci, nevratnou operaci...

ad Scylla...vím, že jste odpůrkyně kastrací a že se setkáváte především s kastrovanými fenami s problémy...jiní mají zkušenost opačnou...nekastrované feny s velkými zdravotními problémy ve vyšším věku...defakto od opakujících se brutálních falešek, zánětů mléčné žlázy, až po rakovinu dělohy (u několika nekastrovaných fen v naší rodině)...ale ve své podstatě, když tak koukám okolo sebe, když mluvím s lidmi (a že jich je třeba několik denně, kteří mají feny), tak většina fen je zdravých... nekastrovaných i kastrovaných...

13.7.2017 20:23
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Unicorn_girl napsal(a):

Kolik Vám je?
Na vše máte odpověď, ale matka...

Tetování u křížence?

13.7.2017 21:42
Unicorn_girl

XXX.XXX.76.165

Promiňte, ale kolik mi je let, do toho vám nic není.
Pro a proti kastrace znám. Ale vzhledem k tomu, že naši fenu psi nakrývají i když nehárá a ona i já je odháníme, tak v době hárání je to ještě horší a odhánětnechtěné nápadníky musím sama...

13.7.2017 21:55
Fiona.Praha

XXX.XXX.169.194

Unicorn_girl napsal(a):
Promiňte, ale kolik mi je let, do toho vám nic není.
Pro a proti kastrace znám. Ale vzhledem k tomu, že naši fenu psi nakrývají i když nehárá a ona i já je odháníme, tak v době hárání je to ještě horší a odhánětnechtěné nápadníky musím sama...

Máte pravdu, nic mi do toho není, ale...

Buď jste dítě a na vše odpovídáte, ale matka,... tak bude vše řešit matka, protože je za fenku zodpovědná a vše financuje a Vy si o tom můžete psát na diskusí, co by kdyby aby.
Nebo jste dospělá, zodpovědná a pak vše vyřešíte tak, jak chcete Vy, tzn. najdete si veterináře, domluvíte kastraci, kterou zaplatíte a fence poskytnete pooperační péči, abyste nemusela řešit nechtěná štěňata.

Takže trošku na tom Vašem věku záleží.

13.7.2017 21:58
Unicorn_girl

XXX.XXX.76.165

Jsem plnoletá, jen studuji a bydlím u rodičů.

13.7.2017 22:00
Unicorn_girl

XXX.XXX.76.165

Takže domluva s veterinářem není problém, jen se to doma bude hůř vysvětlovat
Proto jsem matku chtěla přesvědčit...

14.7.2017 05:24
scylla

XXX.XXX.150.32

stacey napsal(a):
Feně je rok a měsíc.

Ano, feně je rok a měsíc, takže není dospělá. Nebo opravdu chcete tvrdit, že už dospělá je? Takový nesmysl nemůže snad tvrdit ani zastánce kastrací.

Majitelé si neměli vůbec živé zvíře pořizovat, bohužel ho ale mají, tak je třeba je naučit se o fenu dobře a odpovědně starat tak, aby to bylo k jejímu prospěchu. Máte s tím snad problém?

Co myslíte, jak se budou zadavatelé starat o inkontinentní fenu například?

14.7.2017 05:26
scylla

XXX.XXX.150.32

Edánek napsal(a):
...já měla jednu fenu jedenáct let a druhou dvanáct a nikdy jí nikdo nenakryl - stačilo ohlídat, dcera má také fenu už šestiletou a také v pořádku, rovněž nenakryta nechtěně, nevidím v tom problém pohlídat tak aby nebyla bezprizorní štěňata...

Ano, souhlasím, tomu se říká odpovědnost, ale to se dnes nenosí, bohužel.

14.7.2017 05:31
scylla

XXX.XXX.150.32

Unicorn_girl napsal(a):
Takže domluva s veterinářem není problém, jen se to doma bude hůř vysvětlovat
Proto jsem matku chtěla přesvědčit...

Vám vůbec nevadí, že můžete feně způsobit zdravotní problémy?

Sleduji už nějakou dobu trend - objednala jsem svou fenu "odpovědně" na kastraci, já se tak bojím, jsem z toho na nervy, jaké máte vy zkušenosti? Pak se slétne hejno plácalů po rameni, jak je všechno kolem kastrace úžasné a jak se dá jít třetí den po kastraci na tříhodinovou procházku s jinými psy (fakt, mám archivováno). Pak následuje fotky ubolené feny na pelechu v límci - jak jinak - a ono jí to bolí, ona dospává, ona se motá, chudinka malinká, mně jí je tak líto... a zase hejno litujících příspěvů, které dávají své "zkušenosti", kde se můžete dočíst, že to je banální zákrok a fenka to jen hraje, že druhý den bude v pořádku, že jí mohou nasadit límec a jít v klidu do práce a tak. Je to k blití.

Liškapodšitá

14.7.2017 06:48
Liškapodšitá

XXX.XXX.163.46

Vaše matka žije ve středověku. Bude to asi pěknej despota, se kterým musí být radost bydlet.

Můžete si domů vodit chlapce? Vsadím se, že ne smajlík

14.7.2017 07:28
Atheira

XXX.XXX.240.44

Scyllo, vám vůbec nevadí, že když se ta fena nenechá kastrovat, bude mít ne jednou za život štěňata, kterým dost možná hrozí, že budou utopená někde v kýblu? Přestaňte být tak fanatická. Já taky nejsem v zásadě pro kastrace a do feny bych si, pokud by neměla nějaký velký zdravotní problém, který by mohla řešit jen kastrace, řezat nenechala, ale v tomhle případě je právě ta kastrace nejrozumnější řešení.

14.7.2017 08:37
stacey

XXX.XXX.194.90

scylla napsal(a):

Sleduji už nějakou dobu trend - objednala jsem svou fenu "odpovědně" na kastraci, já se tak bojím, jsem z toho na nervy, jaké máte vy zkušenosti? Pak se slétne hejno plácalů po rameni, jak je všechno kolem kastrace úžasné a jak se dá jít třetí den po kastraci na tříhodinovou procházku s jinými psy (fakt, mám archivováno). Pak následuje fotky ubolené feny na pelechu v límci - jak jinak - a ono jí to bolí, ona dospává, ona se motá, chudinka malinká, mně jí je tak líto... a zase hejno litujících příspěvů, které dávají své "zkušenosti", kde se můžete dočíst, že to je banální zákrok a fenka to jen hraje, že druhý den bude v pořádku, že jí mohou nasadit límec a jít v klidu do práce a tak. Je to k blití.

A vám naopak vůbec nevadí, že ta fena bude nakryta? Pokud se nevykastruje. Protože z toho, co slečna píše nikdo fenu hlídat nebude. Ba naopak, štěňata budou žádána. A to je v pořádku?
Podle mě není. A raději kastraci než nechtěná štěňata. Nebo i chtěná štěňata vořechů. Nic proti křížencům nemám, ale byla jste někdy v poslední době v útulku? Nebo v jiné organizaci, která se zabývá umisťování nechtěných, odhozených psů?
Měly jsme feu 14 let, kastrovanou. Pravda, trochu problém s obezitou, ale ten se dá poměrně dobře řešit. Žádné problémy s inkontinencí. Ani nic jiného. Krásná zdravá fena, až do smrti. Každý má nějaké zkušenosti.

14.7.2017 08:41
Andrýsek3

XXX.XXX.171.68

scylla napsal(a):

A vám nevadí, že fena bude třeba dvakrát ročně rodit štěňata, protože maminka zadavatelky to bere jako normální věc, nechávat fenu připouštět, a když ji nepřipustí naschvál, tak omylem to určitě taky dopadne, a pak se ty drobečci budou topit?
Jasně nejlepší by bylo to uhlídat, ale tady není, co uhlídat, fena ty štěňata mít prostě bude a asi ne jednou. Fakt čistý fanatismus - doufám, že si všechna ta štěňata vezmete.

Leeee

14.7.2017 08:53
Leeee

XXX.XXX.79.50

Edánek napsal(a):

Jooo to jsme si také mysleli. první fenečka 12 let a bez nakrytí, druhá 6 let rovněž. Pak jsme se přestěhovali z Prahy do menší obce a hned při druhém hárání nám labrador z 12km vzdálené vesnice částečně rozboural a částečně podhrabal plot (až později jsme zjistili, že je to notorický útěkář, což jeho majitelka bere s ledovým klidem ) a bylo to. Od veta jsme si vyslechli přednášku o naší nezodpovědnosti, že si dovolíme mít háravku na zahradě (ano dovolili, protože před tím 12 + 6 let to bylo v pohodě) a že ji máme zavírat doma. Osobně si stále myslím, že je spíš týrání zavřít velkou fenu (HW) na tři týdny na den i noc doma, když je zvyklá být celoročně venku a doma je jen, když jsme tam i my a sama si v létě řekne, že už chce večer ven. No nic stalo se. Podle veta bylo pro fenu méně riskantní štěnda donosit, než potratovka. Bohužel se při porodu zjistilo, že má růstovou vadu dělohy...nebo tak něco a nemůže porodit sama, takže císař a vzhledem ke stavu dělohy i kastrace. Ten strach, když už jsme u sebe dávno měli novorozená štěnda a čekali, až (a jestli vůbec) nám přinesou i fenečku a trvalo to ještě asi tři hodiny, protože to bylo s komplikacemi...nikomu bych nepřála.
No a teď řešíme otázku kastrace u její dcery, kterou jsme si nechali. Zavírat venkovního temperamentního psa měsíc na den i noc doma? (nevěřím, že pes co překoná plot by nepřekonal i kotec, nehledě na to, že je pak už jedno, jestli zavřu v kotci nebo doma).
Řezat do zdravého zvířete? (strašně se mi to příčí...ale...co kdyby ji někdo na zahradě nakryl? co když má stejnou vadu dělohy jako její máma) chjo...

14.7.2017 10:38
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Edánek napsal(a):

A měla jste ji v domě na zahradě, na dvorku...nebo v bytě? Sousedé mají fenu za bytelnou zdí na dvorku, vořech z okolí je sice nastěhovaný u nich v zahradě, ale na dvorek se nedostane(nejspíš) Jenže to má málokdo.

14.7.2017 10:48
Edánek

XXX.XXX.159.219

lesnížínka napsal(a):
A měla jste ji v domě na zahradě, na dvorku...nebo v bytě? Sousedé mají fenu za bytelnou zdí na dvorku, vořech z okolí je sice nastěhovaný u nich v zahradě, ale na dvorek se nedostane(nejspíš) Jenže to má málokdo.

...v bytě, ale jezdívali jsme s nimi na chalupu, tam jste oplocení měli v pořádku, z důvodu, že našim vadilo, že se by se jim na pozemek dostávali po vesnici bezprizorně pobíhající psi... dcera má fenu dostatečně zabezpečenou v kotci s velkým výběhem...no u nás na sídlišti jsem mnohokrát odháněla odněkud přiběhnutého psa zlákaného háravkou,...

14.7.2017 10:54
Edánek

XXX.XXX.159.219

Leeee napsal(a):
Jooo to jsme si také mysleli. první fenečka 12 let a bez nakrytí, druhá 6 let rovněž. Pak jsme se přestěhovali z Prahy do menší obce a hned při druhém hárání nám labrador z 12km vzdálené vesnice částečně rozboural a částečně podhrabal plot (až později jsme zjistili, že je to notorický útěkář, což jeho majitelka bere s ledovým klidem ) a bylo to. Od veta jsme si vyslechli přednášku o naší nezodpovědnosti, že si dovolíme mít háravku na zahradě (ano dovolili, protože před tím 12 + 6 let to bylo v pohodě) a že ji máme zavírat doma. Osobně si stále myslím, že je spíš týrání zavřít velkou fenu (HW) na tři týdny na den i noc doma, když je zvyklá být celoročně venku a doma je jen, když jsme tam i my a sama si v létě řekne, že už chce večer ven. No nic stalo se. Podle veta bylo pro fenu méně riskantní štěnda donosit, než potratovka. Bohužel se při porodu zjistilo, že má růstovou vadu dělohy...nebo tak něco a nemůže porodit sama, takže císař a vzhledem ke stavu dělohy i kastrace. Ten strach, když už jsme u sebe dávno měli novorozená štěnda a čekali, až (a jestli vůbec) nám přinesou i fenečku a trvalo to ještě asi tři hodiny, protože to bylo s komplikacemi...nikomu bych nepřála.
No a teď řešíme otázku kastrace u její dcery, kterou jsme si nechali. Zavírat venkovního temperamentního psa měsíc na den i noc doma? (nevěřím, že pes co překoná plot by nepřekonal i kotec, nehledě na to, že je pak už jedno, jestli zavřu v kotci nebo doma).
Řezat do zdravého zvířete? (strašně se mi to příčí...ale...co kdyby ji někdo na zahradě nakryl? co když má stejnou vadu dělohy jako její máma) chjo...

...naše střídavě město - vesnice...na chalupě přístup během celého dne do domu a noc spala v domě...no ono na sídlišti ohánět žádostivého psa s majitelem v nedohlednu, zvlášť když i fena byla chtivičná býval občas také velký zážitek... no užili jste si tedy své s fenečkou...já kastrace neodsuzuji, pokud už je to poslední možnost jak fenku ochránit od nežádoucích štěňat anebo pokud j to ze zdravotních důvodů, my jsme naštěstí vydrželi vždy bez kastrace...

14.7.2017 14:49
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Edánek napsal(a):
...v bytě, ale jezdívali jsme s nimi na chalupu, tam jste oplocení měli v pořádku, z důvodu, že našim vadilo, že se by se jim na pozemek dostávali po vesnici bezprizorně pobíhající psi... dcera má fenu dostatečně zabezpečenou v kotci s velkým výběhem...no u nás na sídlišti jsem mnohokrát odháněla odněkud přiběhnutého psa zlákaného háravkou,...

Už to tu někdo psal přede mnou. Nemůžete háravku nechat bez dozoru na zahradě. Já mám psa, ale zavřít ho i jen na několik hodin do baráku, tak by mi asi zešílel, protože v baráku vydrží maximálně hodinu(a to dost přeháním) takže představit si, že jdu do práce a nechám venkovní fenu zavřenou v baráku - mi nahání husí kůži. Nemluvě o tom, jak dopadla dřevěná vrata u babči, za kterýma máma háravku nechala zavřenou. Do rána kus vrat rozštípaný, fena nakrytá

14.7.2017 14:58
Edánek

XXX.XXX.227.109

lesnížínka napsal(a):
Už to tu někdo psal přede mnou. Nemůžete háravku nechat bez dozoru na zahradě. Já mám psa, ale zavřít ho i jen na několik hodin do baráku, tak by mi asi zešílel, protože v baráku vydrží maximálně hodinu(a to dost přeháním) takže představit si, že jdu do práce a nechám venkovní fenu zavřenou v baráku - mi nahání husí kůži. Nemluvě o tom, jak dopadla dřevěná vrata u babči, za kterýma máma háravku nechala zavřenou. Do rána kus vrat rozštípaný, fena nakrytá

...tak jsme asi měli štěstí, že nikdy za celá ta léta k žádnému maléru nedošlo...rovněž když jme měli psa tak jsme ho nikdy u žádné háravky neodháněli - na vsi...asi velké štěstí anebo dobré oplocení, když to tu pak čtu... fat je, že jsme měli vždy závisláky věčně u zádele...nevím, ale tohle jsme fakt řešit nikdy nemuseli, tak se mi to asi povídá - píše a omlouvám se za styl psaní - píšu jednou rukou neb u druhé jsem si předevčírem zlomila zápěstí... jak jsem stará tak jse bl.bá...

14.7.2017 15:03
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Edánek napsal(a):
...tak jsme asi měli štěstí, že nikdy za celá ta léta k žádnému maléru nedošlo...rovněž když jme měli psa tak jsme ho nikdy u žádné háravky neodháněli - na vsi...asi velké štěstí anebo dobré oplocení, když to tu pak čtu... fat je, že jsme měli vždy závisláky věčně u zádele...nevím, ale tohle jsme fakt řešit nikdy nemuseli, tak se mi to asi povídá - píše a omlouvám se za styl psaní - píšu jednou rukou neb u druhé jsem si předevčírem zlomila zápěstí... jak jsem stará tak jse bl.bá...

No hezké, v létě zlomené zápěstí...to fakt nezávidím Právě, tady ve vesnici, je kolem každé háravky nasáčkováno 2-5 psů, takže barák ochcaný kolem dokola, ploty rozervané, u nás ta vrata. Vyjít na prochajdu? jak by jste to provedla, s pěti nadrženci za patama? Na háravku závislačku bych nevsázela. Jak už píšou jiní, i fena, která běžně psy žere je najednou velká kámoška

14.7.2017 17:46

Dost dobře nechápu kastrace z tzv. "pohodlnosti", protože dle mého lze fenu úplně v klidu ohlídat, ale ono je to ve finále jedno, jestli je to z pohodlnosti nebo kvůli zdravotní prevenci...výsledkem je kastrovaná fena a čím víc se nad tím tady zamýšlím, tak jsem všema deseti pro kastraci feny, kterou tady řešíme...bude to lepší nejen pro majitele, ale v tomhle případě určitě i pro fenu samotnou a pro eventuelní budoucí potomky...

14.7.2017 18:04
Edánek

XXX.XXX.137.5

lesnížínka napsal(a):
No hezké, v létě zlomené zápěstí...to fakt nezávidím Právě, tady ve vesnici, je kolem každé háravky nasáčkováno 2-5 psů, takže barák ochcaný kolem dokola, ploty rozervané, u nás ta vrata. Vyjít na prochajdu? jak by jste to provedla, s pěti nadrženci za patama? Na háravku závislačku bych nevsázela. Jak už píšou jiní, i fena, která běžně psy žere je najednou velká kámoška

...je to radost, celé léto v pudeli a ještě hrůza zda to době sroste a nebudou to muset řešit operativně... poslední fenka kdy byla v nejlepším, tak byla schopna na volno se vydat za jakýmkoli pse i neadekvátní velikosti vůči své, jinak psy nemusela, ale řešili jsme to vodítkem, na zahradě nebo dvorku byla v klidu, prstě fakt štěstí, že jsme tohle nikdy nemuseli řešit...

14.7.2017 18:05

scylla napsal(a):
Ano, feně je rok a měsíc, takže není dospělá. Nebo opravdu chcete tvrdit, že už dospělá je? Takový nesmysl nemůže snad tvrdit ani zastánce kastrací.

Majitelé si neměli vůbec živé zvíře pořizovat, bohužel ho ale mají, tak je třeba je naučit se o fenu dobře a odpovědně starat tak, aby to bylo k jejímu prospěchu. Máte s tím snad problém?

Co myslíte, jak se budou zadavatelé starat o inkontinentní fenu například?

Inkontinence je samozřejmě jeden z velkých strašáků u kastrovaných fen...ale když to pak vezmete kolik procent kastrovaných fen je inkontinentních (navíc větší procento je u velkých plemen a to se ještě násobí vykastrováním před pohlavní dospělostí) a u kolika těchto fen lze inkontinenci léčbou udržet v mezích normy, tak aby se s takovou fenou dalo více méně normálně sdílet domácnost, tak to prostě není každá druhá, ani každá desátá...navíc co potom feny, které kastrované nejsou a jako staré jsou také inkontinentní nebo už moč neudrží tak dlouho a nehody se jim pak stávají více či méně často...?

Teď se zeptám ne jako zastánce kastrací...je mi totiž úplně jedno, jestli někdo nechá fenu vykastrovat a nebo nenechá...oboje sebou nese rizika...jak se bude majitel, který není schopen uhlídat fenu před nakrytím nebo ještě hůř, bude produkovat další várky vořechů naprosto cíleně, protože to je pro fenu přirozené, jak se pak bude starat o štěňata, které třeba fena odmítne nebo péči o ně nebude např. kvůli zdravotním poporodním problémům stíhat...bude každé dvě-tři hodiny štěňata krmit, masírovat jim bříška, čistit je a přitom ještě třeba ošetřovat fenu se zánětem? No tak to bych chtěla vidět, protože vypiplat zodpovědně štěňata i když je fena ok a stará se je docela záhul...chcete mi tvrdit že pro tuhle konkrétní fenu je vhodnější scénář s produkcí štěňat?...ano takoví lidé by si neměli psa pořizovat, ale když už jí mají, tak co teď, které zlo je horší a které lepší?

14.7.2017 23:26
Unicorn_girl

XXX.XXX.76.165

JÁ SE O PSA DOKÁŽI POSTARAT. PROTO NEPIŠTE, ŽE JSEM SI HO NEMĚLA POŘIZOVAT. NEMŮŽU ZA TO, ŽE STUDUJI A TUDÍŽ MUSÍM BYDLET S RODIČI. MÍT NORMÁLNÍ RODIČE, TAK FENU NEKASTRUJI. ALE JE ZŘEJMÉ, ŽE V PODMÍNKÁCH, VE KTERÝCH ŽIJEME, JE TO NEZBYTNÉ OPATŘENÍ. BOHUŽEL JEŠTĚ NĚKOLIK LET FENA BUDE MÍT PRAVIDELNÝ KONTAKT S MOJÍ MATKOU... RODINU SI HOLT NEVYBERETE...

14.7.2017 23:31
Unicorn_girl

XXX.XXX.76.165

A o inkontinenční, či jinak nemocnou fenu se postarat dokáži (mám na to i jednu školu a druhou právě studuji ). Celkem mě mrzí, jak mě kvůli mé rodině hned odsoudí a označí jako neschopnou a blbou, co nemá mít zvířata...
Jak někdo může tvrdit, že se nedokáži postarat o nemocnou fenu, když o mně nic neví... Předsudky jsou hrozná věc...

15.7.2017 06:51
Atheira

XXX.XXX.50.119

Unicorn_girl napsal(a):
A o inkontinenční, či jinak nemocnou fenu se postarat dokáži (mám na to i jednu školu a druhou právě studuji ). Celkem mě mrzí, jak mě kvůli mé rodině hned odsoudí a označí jako neschopnou a blbou, co nemá mít zvířata...
Jak někdo může tvrdit, že se nedokáži postarat o nemocnou fenu, když o mně nic neví... Předsudky jsou hrozná věc...

Tady nejde ani tak o vaši neschopnost (vždyť to tu snad ani nikdo neříká) jako to, že jste si fenu pořídila ve špatném čase. V době, kdy bydlíte s rodiči. Což by samo o sobě nebyl problém, ale když to jsou rodiče, kteří se vám o to zvíře nejsou schopní adekvátně postarat a mají středověký názory, je to vlastně jedno. Výsledkem je to, že když vy zrovna nebudete mít čas, o fenu se budou starat lidi, kteří by žádný zvíře mít nejspíš neměli.
Jsou zkrátka doby, kdy se pořízení psa nehodí. Já taky bydlela v domě, kde v přízemí žili prarodiče s neuvěřitelně agresivním psem vůči jakýmkoli jiným psům, v prvním patře jsme žily my s mámou a sestra si do toho pořídila kočku, takže pak to bylo na mě, jestli si fakt nutně musím pořídit psa do nevhodných podmínek, byť jsem ho chtěla celý život, nebo počkat. Zvolila jsem tu rozumnější variantu...

15.7.2017 06:53
scylla

XXX.XXX.150.32

Unicorn_girl napsal(a):

Ne, hned neodsoudí, jen to, že jste si pořídila fenu do podmínek, kdy jí hrozí to, že bude mít štěňata nebo do ní chcete řezat pro nezodpovědnost vaší - pořídila jste si fenu do naprosto nevhodných podmínek a vašich rodičů, kteří se o ní nedokáží adekvátně postarat. To, že máte školu, jak píšete, ještě neznamená, že se dokážete postarat o inkontinentní fenu, evidentně nemáte ponětí, co to obnáší. Nezodpovědnost a její řešení řezáním do psa je fakt hrozná věc.

15.7.2017 09:35

Unicorn_girl napsal(a):

Fenu klidně vykastrujte, ale ne teď hned...nevím, kdy má další hárání...já bych kastrovala, co nejpozději před druhým nebo po něm...jsou mraky lidí, co mají fenu kastrovanou a je úplně jedno z jakého důvodu...jen prostě musíte počítat s tím, že kastrace není bez rizika...
Nedělala bych z toho zas až takovou kovbojku, vždycky narazíte na lidi, co berou kastraci defakto jako týrání zvířete a stejně narazíte na lidi, kteří proti kastraci nic nemají, bohužel jakmile se zde nadhodí téma kastrace, tak vznikne něco podobného jako v této diskuzi...
Sama jsem měla feny nekastrované a nyní mám vykastrovanou a můj názor je, že obojí je možné...pokud jste se tedy kastrovat rozhodla, tak kastrujte...kastrace má mimo strašáků jako je inkontinence a zvýšené riziko dalších faktorů také klady...
Dobře volte veterinu, kde budete fenu kastrovat...a držím palce, aby to dobře dopadlo...

Klára123

24.7.2017 22:04
Klára123

XXX.XXX.83.67

Nedá mi to a musím napsat svou zkušenost. Mám fenu z útulku, která byla vykastrovaná těsně předtím, než jsem ji adoptovala, cca ve 2 letech. Pár měsíců po kastraci začala trpět inkontinencí, nezabraly žádné používané medikamenty (propalin, incurin..), nyní jí dávám denně efedrinové tablety, které jediné maličko zabírají, ale je to pěkné svinstvo..veterináři pro nás jinou možnost nemají..Fena má za sebou všemožná vyšetření - močové, ledvinové kameny, cukrovku, ektopický uretr - vše negativní, takže je to opravdu důsledek kastrace smajlík Počůrává se denně a je to masakr - nějak jsme si s mužem na režim s ní zvykli, ale někdy je mi z toho nanic. Utratit bych ji kvůli tomu nikdy nenechala - jak to někteří lidé dělají - jinak je úžasná a miluju ji. Za mě kastrace v žádném případě. Ani nevíte, jak bych byla ráda, kdyby místo tohoto hárala a musela bych jí hlídat..smajlík Velké poučení pro mě - následky si ponesu celý život feny - prognóza v tomhle je nulová.. proto všem říkám - kastrování jakéhokoli zvířete si velmi dobře rozmyslete..

24.7.2017 22:31
rapotacka11

XXX.XXX.32.35

Ha ha ha.
Nestrašte!

Uni girl
v tom má jasno .
A o inkontinenční, či jinak nemocnou fenu se postarat dokáži
(mám na to i jednu školu a druhou právě studuji.Říká.

(mimochodem, patřila jsem taky k tý "zanedbatelný" miliontině procenta
a "užívala" jsem si s fenkou to co vy).

Klára123

24.7.2017 23:08
Klára123

XXX.XXX.83.67

Tak to se vám divím, že s takovou zkušeností berete můj příspěvek jako strašení, pokud víte co to obnáší, teda jak píšete... Píšu to proto, že jsem do té doby taky nespatřovala na kastraci nic špatného, teď bych si to teda hooodně rozmyslela..

A mimochodem - je něco jiného si teoreticky říct "o inkontinenční, či jinak nemocnou fenu se postarat dokáži" a pak prakticky to dělat třeba celý život feny..

pořád vám to připad jako hahaha?

24.7.2017 23:32
rapotacka11

XXX.XXX.32.35

Ano.
Ta její jistota...

No nerozumíte ironii ?

Klára123

25.7.2017 00:04
Klára123

XXX.XXX.83.67

Už rozumím, sorry, asi jsem přepracovaná :-D.

25.7.2017 05:46
scylla

XXX.XXX.150.32

Klára123 napsal(a):
Tak to se vám divím, že s takovou zkušeností berete můj příspěvek jako strašení, pokud víte co to obnáší, teda jak píšete... Píšu to proto, že jsem do té doby taky nespatřovala na kastraci nic špatného, teď bych si to teda hooodně rozmyslela..

A mimochodem - je něco jiného si teoreticky říct "o inkontinenční, či jinak nemocnou fenu se postarat dokáži" a pak prakticky to dělat třeba celý život feny..

pořád vám to připad jako hahaha?

Jak se k tomu staví spolek, který ji kastroval? Převzal za následky své činnosti odpovědnost nebo se na to vybodl, jak je jejich zvykem?

Klára123

25.7.2017 12:53
Klára123

XXX.XXX.83.67

No oni mají kastraci v podmínkách adopce.. pak samozřejmě případné následky nese majitel.. je mi jasné, že ve většině případů je kastrace bez následků, ale když to padne zrovna na vás..smajlík Vlastně ani nevím, jak by to mohl spolek řešit.. jedině zaplatit výdaje, které raději ani nepočítám.. ale mají dalších případů nad hlavu a spíš peníze potřebují, než aby někomu něco propláceli.. no začarovaný kruh.. a hlavně prachy jsou jedna věc, ale ten management s inkontinetní fenou se stejně nedá nedá nijak odškodnit..

25.7.2017 19:32
Huskyjanina

XXX.XXX.255.6

Mám taky inkontinentní fenku po kastraci a výborně mi zabírá Ovestin.

26.7.2017 06:00
scylla

XXX.XXX.150.32

Klára123 napsal(a):
No oni mají kastraci v podmínkách adopce.. pak samozřejmě případné následky nese majitel.. je mi jasné, že ve většině případů je kastrace bez následků, ale když to padne zrovna na vás..smajlík Vlastně ani nevím, jak by to mohl spolek řešit.. jedině zaplatit výdaje, které raději ani nepočítám.. ale mají dalších případů nad hlavu a spíš peníze potřebují, než aby někomu něco propláceli.. no začarovaný kruh.. a hlavně prachy jsou jedna věc, ale ten management s inkontinetní fenou se stejně nedá nedá nijak odškodnit..

Ne, následky nese ten, kdo psovi zkazil kvalitu života a odsoudil ho k žraní léků, které ničí zdraví, k zápachu a mouchám a plenám a majitele k tomu, aby to financoval a řešil. Požadujte po nich úhradu nákladů, které vám s tím vznikají. Tyhle nesmyslné podmínky zničily život už spoustě psů, nejste první, kdo toto řeší. Když spolek kastroval, odpovídá za následky. Je naprosto jedno, jestli peníze potřebují, nebojte se, oni si je vyžebrají a prodají pár psů za adopční poplatky a mají to doma, říká se tomu odpovědnost. Ovšem tyto spolky jí nemají, to máte pravdu.

Přidejte reakci

Přidat smajlík