Colin

XXX.XXX.209.86
Ahoj, mám 4-5 mesicni krizenku. Zaráží mě její zpusob hry. Vezme hracku a začne hrozně mlátit hlaovu ze strany na stranu. Prostě třepe hlavou. Což o to, to by nebyl takový problém, ale ona to dělá i se psy. Prostě dohoní (kříženka boc/špice a možná bulla nebo chrta, protože je neuvěřitelně rychlá) jiného psa/štěně, povalí ho, hrajou si a ona najednou je zakouslá do jeho srsti a zase škube tou hlavou a třepe jí ze strany na stranu. Je to ještě normální? Mám jí nějak krotit? Bojím se, aby si nehrála "na lov" a aby pak nechtela lovit i jiné psy. :/.
Na lov si hraje zcela jistě, všechna štěňata si hrajou na lov. Třepání hračkami ze strany na stranu dělají už úplná mimina, stejně to dělají psi třeba s ulovenou myší. Jsou to instinktivní pohyby sloužící ke zlomení vazu kořisti.
Pokud to dělá i s malými psy, tak jí to z pochopitelných důvodů nesmíte dovolit, pro toho "uloveného" pejska to není hra, nýbrž mu jde o život. Takže krotit určitě.
Najděte jí na hraní parťáky přiměřené velikosti.
Štěňata většího vzrůstu někdy bývají pro malé psy celkem postrach.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Můj to dělá pořád, ovšem ne tedy se psy. V budoucnu doporučuji coursing na vybití.
Colin

XXX.XXX.209.86
A tím coursingem... Já myslela, že naopak bych v ní vzbudila ještě víc ten pud, kdy bude chtít něco lovit. Nebude pak utíkat za vším?

Colin
napsal(a):
A tím coursingem... Já myslela, že naopak bych v ní vzbudila ještě víc ten pud, kdy bude chtít něco lovit. Nebude pak utíkat za vším?
No... Mám psa se silným loveckým pudem.2 dny po tréninku je v pohodě, v půlce týdne ho chytají amoky, když vidí motorku. Bez běhání ho to chytá pořád a krapet frustrace. Normální pes (ne ten můj) by měl na povel zastavit, i kdyby honil zajíce. V každém případě lov, potažmo coursing se nedá srovnat ani s celodenním vyběháním se psy nebo míčkařením. Lov je lov a pes se vybije úplně jinak, i hodně psychicky.
Colin

XXX.XXX.156.2
Aha, tak super, zkusim se u nas ve meste podivat, jestli tu něco takového je. :)
Ale co kdyby to tedy nepomohlo proti tomu "cupování" jiných psů?... Navíc, teď v necelém půl roce ji asi tezko muzu vypustit na drahu ne?
Coursing, poslušnosť, privolanie - súhlasím.
Ale (keďže je to ešte šteňa) doporučujem dať preč pískacie hračky.
Zvuk, ktorý vydávajú napodobuje zvuk umierajúceho zvieraťa, alebo zvieraťa v úskostiach. A to môže vyvolať tú jeho "agresivitu / útočnosť" na psov.
A myslím, že tu už bola podobná diskusia s haskym, ktorý útočil na psov zo zadu. možno aj tam sa nájde pár dobrých rád.

Colin
napsal(a):
Aha, tak super, zkusim se u nas ve meste podivat, jestli tu něco takového je. :)
Ale co kdyby to tedy nepomohlo proti tomu "cupování" jiných psů?... Navíc, teď v necelém půl roce ji asi tezko muzu vypustit na drahu ne?
Můj pes byl jako štěně v pohodě, ale jeho bratranec moc ne. Když začal, okamžitě nějaký povel a odreagování pamlsky. Pak už stačilo jen houknout, a to jsem ho měla na hlídání jen občas.
Na dráhu můžete vypustit i štěně, pro ně se natahuje kratší.
Colin

XXX.XXX.156.2
Betka_88
napsal(a):
Zvuk, ktorý vydávajú napodobuje zvuk umierajúceho zvieraťa, alebo zvieraťa v úskostiach. A to môže vyvolať tú jeho "agresivitu / útočnosť" na psov.
A myslím, že tu už bola podobná diskusia s haskym, ktorý útočil na psov zo zadu. možno aj tam sa nájde pár dobrých rád.
No, ona prave piskaci hracky nemá. Jen jednu takovej maličkej míček, co píská ale uplne slabě a s tím to zrovna nedělá. To spíše musí být něco většího a látkového, aby tohle začala dělat. Každopádně ji to nenechám dělat, to je jasné. Ani u hraček? Snad se nám to podaří odbourat. Mám z toho celkem vítr, abych to zvládla odbourat i když vím, že je to hra, ale holt drsná. :/
Ollie: Dobrá, vždycky, když to bude dělat jí to přeruším. Ale mám ji to zakazovat i u hraček? Nebo naopak třeba, když to bude dělat u psů, tak ukončit hru a místo toho dát hračku, se kterou si třepat může?
Aha, to bych se bála, že si něco udělá, je hrozně nemotorná a taková "křehká" mi přijde. :D.

Colin, ale tak musíš být v té hře aktivní účastník, naučit ji přetahovat se, "aport", naučit ji důležité "pusť", učit soustředění...prostě s ní pracovat, ne ji dát hračku a ať to řeší po svojemu.
A pokud si se psy neumí hrát jinak, tak bych ji k nim moc nepouštěla, nebo ji někdo někdy sejme, ale hru natahuj na sebe a veď ji.
Učíš ji něco?

Editovat už nešlo, tak ještě jednou :
"...když to bude dělat jí to přeruším. Ale mám ji to zakazovat... "
optimální postup není něco přerušovat ani zakazovat, ale vést (od toho je slovo psovod) ji tak, aby tohle, pokud to nebude žádoucí, vůbec nedělala. Musíš ji naučit náhradní vybití energie a uspokojení pudů (kříženka to je asi čeho?).
Ten coursing určitě ano, ruku v ruce s výcvikem poslušnosti.
Colin

XXX.XXX.156.2
napsal(a):
Colin, ale tak musíš být v té hře aktivní účastník, naučit ji přetahovat se, "aport", naučit ji důležité "pusť", učit soustředění...prostě s ní pracovat, ne ji dát hračku a ať to řeší po svojemu.
A pokud si se psy neumí hrát jinak, tak bych ji k nim moc nepouštěla, nebo ji někdo někdy sejme, ale hru natahuj na sebe a veď ji.
Učíš ji něco?
Jéžiš, to ne, určitě to nenechávám na ní, jakože tu máš a dej pokoj. Přetahujeme se, ona sama mi dává a nosí pak do rukou hračky a velice ráda se přetahuje. Občas jí nechám vyhrát, to pak oběhne kolečko a hned bezi ke me, ze se jdeme znovu pretahovat. Jinak občas ji reknu pust, pockam, az pusti, hodne pochvalim a hracku ji bud vratim a nebo hodim. A ono prave, když ji hodim a dobehne za ni, tak ji nejdřív trochu pokouše, zatřepe hlavou a nese mi jí. Zákus má fakt precizní. Lepší jak malina mojí kámošky. :D Když já jsem si říkala, že kdyby jí nějaký starší štěně "okřiklo", že takhle teda ne, že by to bylo 100x lepší, než abych jí já něco 100x vysvětlovala. Že by to třeba pochopila lípe. Učíme se sedni/lehni/pac/na vodítku chodit/k noze/pak taky osahat si hlavu, uši, zuby, nohy/zvládáme v pohode sprchovat/venci se moc hezky.
Takže tedy, když bude řádit se psy (já myslela, že ji mam nechat, vichni mi rikali, kvůli socializaci), tak mezi ne mam jit, navest ji na sebe (pripadne vodítkem si pomoci) a zacit s i hrat s ni?
Kříženka boc/špic a pak asi bull (to jen tipujeme) a nebo chrt. Je to "nalezenec" z vesnice, kde se potuluje boc/špic fena od starých lidí, která měla štěňata.

"Takže tedy, když bude řádit se psy (já myslela, že ji mam nechat, vichni mi rikali, kvůli socializaci), tak mezi ne mam jit, navest ji na sebe (pripadne vodítkem si pomoci) a zacit s i hrat s ni?"
Socializace je určitě potřeba. Čím víc různých psů (samozřejmě nekonfliktních) potká a bude se s nima moct seznámit, tím líp.
Jakmile je ovšem hra jednomu ze psů nepříjemná, je třeba ji přerušit, přesměrovat někam jinam. Pokud se vám tedy nelíbí, co při hře dělá (nebo se to nelíbí těm psům), zasáhněte, převeďte ji třeba na hračku, na míček, na sebe, na pamlsek. Často pak může hra začít znovu.
Nezřídka tak zasahuju do her i mýmu dospělýmu psovi, neboť se málokdy povede, že si hraje s právě tak akorát stejně drsným psem, jako je on (a kolikrát na sebe přetahuju ty druhé psy, když mi přijde, že to přehánějí).
Betka_88
napsal(a):
Já mám samojeda - takže taky lovce(spíš tedy zdrhače za vším) ale z pískacích hraček jsme museli vyndávat pískátka, protože si s nima odmítal hrát. Vždycky, když pískla se vyděsil a nechal ji být
A ještě dodám k původnímu dotazu. Určitě při hře krotit, já používám něco jako: pozor, pejsek je malý, neudělej mu bolinko...(měla jsem velké psy) Na druhou stranu bych ji jednou nechala se psem, který bude větší(silnější) aby ji při takovéto hře sám ukázal mantinely. Psi si rozumí a je to mnohem účinnější než nějaké vaše vysvětlování. Já taky psu x krát říkala: nelez za ním, neotravuj, každý na tebe není zvědavý...Až ho zvalchoval silnější pes, tak už na moje nelez...reaguje bez problémů.
Colin

XXX.XXX.156.2
napsal(a):
"Takže tedy, když bude řádit se psy (já myslela, že ji mam nechat, vichni mi rikali, kvůli socializaci), tak mezi ne mam jit, navest ji na sebe (pripadne vodítkem si pomoci) a zacit s i hrat s ni?"
Socializace je určitě potřeba. Čím víc různých psů (samozřejmě nekonfliktních) potká a bude se s nima moct seznámit, tím líp.
Jakmile je ovšem hra jednomu ze psů nepříjemná, je třeba ji přerušit, přesměrovat někam jinam. Pokud se vám tedy nelíbí, co při hře dělá (nebo se to nelíbí těm psům), zasáhněte, převeďte ji třeba na hračku, na míček, na sebe, na pamlsek. Často pak může hra začít znovu.
Nezřídka tak zasahuju do her i mýmu dospělýmu psovi, neboť se málokdy povede, že si hraje s právě tak akorát stejně drsným psem, jako je on (a kolikrát na sebe přetahuju ty druhé psy, když mi přijde, že to přehánějí).
Když on je problém v tom, že zrovna to stene, které takhle valchovala, tak ani nezaskuceno, nic a jakmile pustila a ono vyskočilo na nohy, tak porad provokovalo hru, silo do ni a tak, takze asi to jako tak moc bolet nebude. Ale je fakt, ze jiné psy se snazi vyprovokovat ke hre kousanim (coz je asi normalni), ale je proste hrozne hruba. A na ty "slabší" jedince bohužel až moc hrubá no. :/ Ale zase je fakt, že když má někdo psa hysterku, tak uz je asi jedno kdo na nej nabehne, když jeci při cmuchnuti k zadku.
Jo, budu při hře krotit. Jenže jak tedy vysvětlit tomu druhemu steneti, ze ja se snazim to sve krotit a ze ono tedy by mělo dat chvili pokoj. Protože když tu hru vylozene pak najust provokuje a nemá problém s tím, že mu ta moje mala pirana visi na krku a cupuje ho, tak se tezko ukazuje, ze je něco spatne. :D
Právě, taky jsem si říkala, že jí nechám pohrát si s větším psem, ať jí třeba rafne, že už to přepískla. Ale blbé je, že třeba ta kámošky malina je taková, že jí tu srst neprokousne, takže se max otočí, plácne ji omylem tlapou a jde o d toho. Necítí to její řádění, takže se ani neohradí. :/.

"Protože když tu hru vylozene pak najust provokuje a nemá problém s tím, že mu ta moje mala pirana visi na krku a cupuje ho, tak se tezko ukazuje, ze je něco spatne. :D "
Dejte na svůj pocit. Pokud druhé štěně s tímhle stylem hry souhlasí a nevadí mu, ať se klidně pořádně "porafou", aspoň pak budou hezky spinkat :)
Já bych prostě vyhledávala psy na hraní, pokud jsou u vás rozumní pejskaři. Klidně bych se štěnětem šla za každým pejskařem, kterýho venku uvidím a zeptala se, jestli se může štěně seznámit. Chce to trochu odvahy, chodit takhle za cizíma lidma, ale pokud máte dobrý pejskařský prostředí, můžete potkat fůru dobrých lidí a psů. A pokud bude daný pes nakloněn hře, můžou si pohrát a třeba se podaří potkat i rozumnýho psa, kterej bude umět štěně správně usadit. Dala bych ovšem pozor, ne každý pes umí štěně usadit, někdo může zbytečně vyletět, štěně zmáčknout zase moc, apod. Když uvidíte, že je psovi chování štěněte nepříjemný, ale přitom se brání spíš pasivně (např. odvracením hlavy, otáčením se zády apod.), radši do toho zasáhněte.
Jinak pokud to nemáte daleko do Strakonic, můžete zajet na free sobotu k Desenskýmu, bývá tam kvanta psů nejrůznějších velikostí a věku, takže štěněti bude úplně přecházet zrak, pozná spoustu zajímavostí, a vyřádí se dosyta :).
Colin

XXX.XXX.156.2
napsal(a):
"Protože když tu hru vylozene pak najust provokuje a nemá problém s tím, že mu ta moje mala pirana visi na krku a cupuje ho, tak se tezko ukazuje, ze je něco spatne. :D "
Dejte na svůj pocit. Pokud druhé štěně s tímhle stylem hry souhlasí a nevadí mu, ať se klidně pořádně "porafou", aspoň pak budou hezky spinkat :)
Já bych prostě vyhledávala psy na hraní, pokud jsou u vás rozumní pejskaři. Klidně bych se štěnětem šla za každým pejskařem, kterýho venku uvidím a zeptala se, jestli se může štěně seznámit. Chce to trochu odvahy, chodit takhle za cizíma lidma, ale pokud máte dobrý pejskařský prostředí, můžete potkat fůru dobrých lidí a psů. A pokud bude daný pes nakloněn hře, můžou si pohrát a třeba se podaří potkat i rozumnýho psa, kterej bude umět štěně správně usadit. Dala bych ovšem pozor, ne každý pes umí štěně usadit, někdo může zbytečně vyletět, štěně zmáčknout zase moc, apod. Když uvidíte, že je psovi chování štěněte nepříjemný, ale přitom se brání spíš pasivně (např. odvracením hlavy, otáčením se zády apod.), radši do toho zasáhněte.
Jinak pokud to nemáte daleko do Strakonic, můžete zajet na free sobotu k Desenskýmu, bývá tam kvanta psů nejrůznějších velikostí a věku, takže štěněti bude úplně přecházet zrak, pozná spoustu zajímavostí, a vyřádí se dosyta :).
Určitě vyhledávat budeme. :) No ono druhé štěně souhlasí, ale majitelé pak koukali, jako bychom měli vraha. :D A je fakt, že jak pak byla rozjetá, štípla jiné štěně do prdky, že si přece jdou hrát a ono mělo hysterák. :/ To pak na nás tuplem koukali.. Jakože máme chladnokrevnýho vraha. Padla i hláška, že kouše s úmyslem zabít, když tahá kůži na krku. Ale ona sama pak měla dost, praštila s sebou na zem a to druhé štěně do ní furt šilo. Tak asi mu to nevadilo no.
Jéžiš, no to nevm, jestli zvladnu oslovovat cizí lidi. :D Ale asi budu muset v zájmu dobré socializace. :) Každopádně budu pozorovat, zdali hraní není malině nepříjemné a převedu pozornost dyžtak jinam.
Desenského si vygooglim. :).
Colin

XXX.XXX.156.2
Hlavně, ta hra vypadala tak, že druhé štěně doráželo, lozilo naší po zádech, skákalo na ní, ona hupla, povalila ho a začala okusovat, kolikrát vyloženě chytla a držela. No ale když pustila, druhé štěn ěhoplo na nohy a doráželo znovu. Nevím, asi nějakej masochista. :D.
Leeee

XXX.XXX.79.50
Colin
napsal(a):
Hlavně, ta hra vypadala tak, že druhé štěně doráželo, lozilo naší po zádech, skákalo na ní, ona hupla, povalila ho a začala okusovat, kolikrát vyloženě chytla a držela. No ale když pustila, druhé štěn ěhoplo na nohy a doráželo znovu. Nevím, asi nějakej masochista. :D.
Naše fenka se takto chová ke své dceři od jejích cca 9 měsíců. Do té doby si od ní nechala vše líbit. Teď ji zaroluje pod sebe a škube a mladá jí u toho ožužlává ucho nebo do ní kope, podle nálady. Jak ji starší pustí, tak se na ní mladá hned vrhá a chce se honit a hrát si, i když musí vědět, že během chvilky zase skončí zarolovaná pod ní a máma jí bude škubat krkem (teda většinou obojkem). Také jsme nevěděli, jestli jim v tom máme bránit, ale mladá se opravdu netváří, že by jí to vadilo a jiným psům to ta starší nedělá. Zrovna tak mi to popisovali majitelé dvou našich dalších štěňat...že to dominantnější se takhle chová k submisivnějšímu a tomu to prý také zdá se nevadí...
Ale sem jsem se to bála napsat, když tu všici tvrdí, že psi se nikdy navzájem za krk nechytají, že je to výhružka smrtí, která toho druhého přirozeně vyděsí. měla jsem pocit, že ti naši tedy musí být nějací "divní".
No, moji dva psi si hrají stylem, že jeden leží a druhý ho tahá za kůži na krku a za uši úplně běžně.. není v tom nic zabijáckého, naopak to dělají něžně a v pozicích nahoře/dole se střídají. Stejně tak oba cupují hračky tak, jak popisujete :) Já bych v tom problém neviděla, prostě bych vyhledávala co nejvíc hry s dalšími štěňaty a nekonfliktními psy.. pokud by vaše fenka hodně na toho druhého psa dorážela i při jeho nelibosti, tak bych hru korigovala, ale jinak si to psi dokážou myslím celkem vysvětlit - zpravidla se třeba vyštěknou, nebo tak něco.