Zdravím. Mám takový dotaz ohledně "kývání hlavou" psa při tréninku odložení. Viděla jsem to už u více hafanů a nyní mi to začalo předvádět i moje štěně. Dělá to v sedě i v leže a ne vždy. Nemáte někdo náhodou zkušenosti, čím to může být?... pamlsek příliš nízko / vysoko u země?, omylem naklikaný pohyb?, nejistota správného provedení?, upozorňování na sebe?, snaha / aktivita?
takhle to vypadá:
https://www.youtube.com/watch?v=lqLnoQaTlZQ&feature=youtu.be&t=1m52s
PS. Pamlsek mi nikdy u ní při cvičení na zem nespadl, takže ho nehledá a je na podložce, na které se jí leží dobře (i bez cvičení tam odpočívá a hraje si), takže chyba nepohodlného podkladu to také nebude.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Žádné kývání nevidím, kouká, jestli dole nějaký mls nezůstal.

Hlava dolů, jako kdyby chtěl čmuchnout k zemi, je jeden z konejšivých signálů. To bývá, tyhle cviky jsou někdy stresík.
Díky. Také to vidím jako něco ve stylu "já chci pohyb" a nervy z toho... a nebo potom nějaké ubezpečení se, že se nesnaží zbytečně - jediné, co jsem totiž zatím vypozorovala je, že když na ni upřeně koukám, tak to minimalizuje (cca v 1 z 10ti pokusů dá hlavu dolů), zatímco když si třeba lámu pamlsky nebo dělám jinou činnost, tak "kývne" častěji a třeba i dvakrát za sebou.

Nic zvláštního na tom nevidím, pes není robot.Že vám u nich pamlsek na zem nikdy nespadl, pes instinktivně hledá i drobky když mu to chutná, tak co je na tom divného fakt nevím a tohle je právě takové to malé ohlédnutí že jako určitě nic nespadlo a druhé co tam vidím je polykání To by vysvětlovalo i když na něj jen koukáte dělá to méně, než když lámete pamlsky-to pak kouká častěji jestli opět nic nespadlo.Jestli si to někdo vyvodí jinak, to už jeho věc.
napsal(a):
Nic zvláštního na tom nevidím, pes není robot.Že vám u nich pamlsek na zem nikdy nespadl, pes instinktivně hledá i drobky když mu to chutná, tak co je na tom divného fakt nevím a tohle je právě takové to malé ohlédnutí že jako určitě nic nespadlo a druhé co tam vidím je polykání To by vysvětlovalo i když na něj jen koukáte dělá to méně, než když lámete pamlsky-to pak kouká častěji jestli opět nic nespadlo.Jestli si to někdo vyvodí jinak, to už jeho věc.
Nevím, mně z toho přijde evidentní, že ten pes vědomě na zemi nic nehledá- pokud by čenichal pamlsek na zemi, vypadalo by to jinak. Tohle je takový mimovolný pohyb, něco jako když člověk nervózně přechází nebo podupává nohou. Koukněte se, kolik bezděčných pohybů či úkonů dělají sportovci na startovní čáře
Dost často to vidím u aktivních psů, natěšených na cvičení, mezi dvěma povely. Ale máte pravdu, nic vážného to nebude a neřešila bych. Jen taková zajímavost

Terven
napsal(a):
Nevím, mně z toho přijde evidentní, že ten pes vědomě na zemi nic nehledá- pokud by čenichal pamlsek na zemi, vypadalo by to jinak. Tohle je takový mimovolný pohyb, něco jako když člověk nervózně přechází nebo podupává nohou. Koukněte se, kolik bezděčných pohybů či úkonů dělají sportovci na startovní čáře
Dost často to vidím u aktivních psů, natěšených na cvičení, mezi dvěma povely. Ale máte pravdu, nic vážného to nebude a neřešila bych. Jen taková zajímavost
Podle mě koukne, čuchne, jestli mu kousek neodpadl od huby. A zajímalo by mě, co je to za plemeno. Že to vypadá jako merlatý pinč ?

napsal(a):
Podle mě koukne, čuchne, jestli mu kousek neodpadl od huby. A zajímalo by mě, co je to za plemeno. Že to vypadá jako merlatý pinč ?
Krysařík, už to jednou psala.

Aha, vidím nadpis Elza pražský krysařík.
napsal(a):
Také si myslím jako Terven, že viditelně nic nehledá - s nejstarším psem cvičím za drobivé pamlsky + znám hodně "piškotářů" a ty kontrolní pohledy "něco letělo dolů" vypadají úplně jinak. Navíc fakt jde většinou dolů jen hlavou, nikoliv pohledem a nijak intenzivně při tom nečichá.
Jinak samozřejmě vím, že to je štěně, nikoliv robot a ani nemám v plánu ji za to opravovat nebo zatím učit jakékoliv větší detaily cviku. Když to přestane v dospělosti dělat sama při dlouhodobějším odložením, kdy se (snad) hodí trošku do klidu, bude to fajn... a když ne, uděláme si z toho zajímavý trik
Jen mě zajímalo, jestli někdo konkrétně nepřišel na to, že by tím pes dával najevo nějaký vážnější problém se cvikem. Něco jako například když hodně hafanů štěká, tak potřebuje snížit obtížnost či zahnat nudu z opakování toho samého dokola. Mně třeba můj hyperaktivka začne klapat rychle hubou, když už fyzicky nestíhá a nemůže dál ale nechce zároveň zpomalit.

Jinak, koukla jsem na ostatní videa, a nějak mě irituje ten styl cvičení.

asurwic
napsal(a):
Pročpak?
Nevim, zdá se mi, že ji přetěžujete. Vy s ní plánujete velkou kariéru na sportovním poli?

Terven
napsal(a):
Mně se to naopak děsně líbí, je to můj šálek. žádná klasická buzerace.
Já jsem o žádné buzeraci nepsala, proč to zmiňujete?
Přijde mi to jako znásilňování.
napsal(a):
Nevim, zdá se mi, že ji přetěžujete. Vy s ní plánujete velkou kariéru na sportovním poli?
"Velkou kariéru" rozhodně ne... spíše universálního hodně temperamentního psa, který udrží krok se zbytkem smečky akčňasů.
A popravdě také kvůli jejímu fyzickému zdraví ji raději budu v době, kdy si chce hrát, směrovat k trikům nebo nějakému čichání, než ji nechávat, ať poletuje jak magor bez uměním zabrzdit, skáče výšky do vzduchu a houpe se zakousnutá v prostěradle od postele.

Terven
napsal(a):
Píšu důvod, proč se mi to líbí - není to klasická buzerace. Proč jste si to vztáhla na sebe, to netuším
Asi si nerozumíme, já nikdy buzeraci nepoužívala, jak se to dělá?

Mě to psi psi také dělali a vypadá to takto - koukne, čichne, ne mivovolně/udělá to jednou protože se hned snaží koukat na majitele že bude následovat něco dalšího dobrého takže možná i malá nervozita.Pokud totiž začnete cvičit bez pamlsků, pes od toho brzy opustí, kdyby to bylo něco mimovolného, dělal by to pořád, třeba při očekávání aportu.Cvičím i bez pamlsků, pak mě pes nekývá, neustálý přísun odměn v podobě jídla fakt nezastávám

asurwic
napsal(a):
Jo, jo. Kryska. Jen to není barva ala dobrman. Alespoň že jste mi z toho neudělala čivavu jako všichni. :D.
Krysařík?Já myslela že je to kříženec čivavy, má dost krátké nohy
napsal(a):
Asi si nerozumíme, já nikdy buzeraci nepoužívala, jak se to dělá?
Ale já jsem fakt nepsala o vás. Psala jsem, že se mi takový styl cvičení líbí z důvodu, že to není klasická buzerace. Nic o tom, že Vy byste používala buzeraci.
Buzerací mám asi na mysli štěkání povelů, učení pomocí zákazů, častá korekce špatného provedení, dlouhé a časté opakování neatraktivních cviků...asi bych mohla ještě pokračovat, ale momentálně mě nic víc nenapadá.
Videa asurwic jsem zkoukla už včera, pro mě jsou velmi inspirativní, mám takový styl práce se psy ráda.
napsal(a):
Mě to psi psi také dělali a vypadá to takto - koukne, čichne, ne mivovolně/udělá to jednou protože se hned snaží koukat na majitele že bude následovat něco dalšího dobrého takže možná i malá nervozita.Pokud totiž začnete cvičit bez pamlsků, pes od toho brzy opustí, kdyby to bylo něco mimovolného, dělal by to pořád, třeba při očekávání aportu.Cvičím i bez pamlsků, pak mě pes nekývá, neustálý přísun odměn v podobě jídla fakt nezastávám
Moje to udělá občas i víckrát za sebou a znám "kývací" psy, kteří cvičí jen na míček a stejně to dělají. Odměnu dostanou až po sérii cviků a stejně si tu hlavu dolů dát musí. Jinak pes u aportu očekává akci a připravuje se na ní X při normálním odložení naopak ví, že ten pohyb nepřijde = na dva různé stavy mysli nebude reagovat stejným "mimovolným tikem".
U štěňat, při učení něčeho nového nebo cvičení něčeho těžšího já naopak neustálý přísun odměn po každém krůčku vpřed uznávám.
napsal(a):
Ten neustálý přísun je nutný pouze v začátku, kdy se pes cvik učí. V pozitivce existuje cosi, čemu se říká variabilní rozvrh odměňování, zní to poněkud vědecky, ale moc dobře to funguje. Postupně lze odměňovat pouze každý x tý pokus, ve finále už stačí jen klik či jiný sekundární upevňovač při správném provedení a odměna jen občas. Dokonce je vyzkoušené, že nepravidelný rozvrh odměňování vede k většímu úsilí, pes se víc snaží, protože předem neví, který pokus bude odměněn. Je to obdoba hracích automatů - zdaleka ne každý pokus je úspěšný, přesto se gambleři usilovně snaží- protože občas ta odměna prostě přijde

No já vám to věřím, nevím kolik psů jste už viděla a poznala co skutečně a za jakých okolností dělají, a jestli to co dělají není už zlozvyk.Jen píšu mé zkušenosti s cca12ti vlastními psy.Jestli víte vše tak jako že na tom videu není 100% krysařík.Nechci být ošklivá, jen zrovna v těch se dobře vyznám, kamarádka chová krysaříky s PP 30 let a takto nevypadají.Nohy rozhodně nedorostou.Přesto přeji hodně úspěchů a prostě neřešte takové maličkosti, pejsek-fenka je skvělá

asurwic
napsal(a):
To si myslí všichni. Snad jí ty nožky narostou, až bude v pubertě. Zatím má čerstvě 3 měsíce.
A odkud ji máte, jestli to není tajemství?

S tím bůvolím rohem (první den doma) je fakt vtipná.
napsal(a):
No já vám to věřím, nevím kolik psů jste už viděla a poznala co skutečně a za jakých okolností dělají, a jestli to co dělají není už zlozvyk.Jen píšu mé zkušenosti s cca12ti vlastními psy.Jestli víte vše tak jako že na tom videu není 100% krysařík.Nechci být ošklivá, jen zrovna v těch se dobře vyznám, kamarádka chová krysaříky s PP 30 let a takto nevypadají.Nohy rozhodně nedorostou.Přesto přeji hodně úspěchů a prostě neřešte takové maličkosti, pejsek-fenka je skvělá
Zafixované chování a zlozvyk to samozřejmě může být.
Jo, čistý krysařík s PP to není - v 6. generaci ze strany otce má vořecha kříženého pro lov krys (pitt-jag teriér X greyhoung-jag), takže samozřejmě může vypadat do budoucna jakkoliv. Když stála vedle papíráka svého věku, byla trošku vyšší, ale jinak měla nohy a postavu stejné jako on (toť jen můj laický pohled - samozřejmě chovatel může říci něco jiného).

A vy s ní budete lovit krysy?

asurwic
napsal(a):
Norovat, cvičit barn hunt a když to vyjde (a malou to bude bavit), tak se jednou za 2 měsíce dostaneme k normálnímu lovení. Jinak mi šlo při pořízení spíše o temperament a povahu po rodičích.
Tak to schvaluju, rozhodně blíž nátuře než agility.
napsal(a):
Tak to schvaluju, rozhodně blíž nátuře než agility.
Neříkám, že ji někdy na agility nebo jiné sporty nevezmu, ale hlavní to pro ni určitě nebude. Podle ní není nic lepšího než kůže z králíka nebo myši. Možná stopy a střapec na coursing se tomu vzdáleně přibližují.
Terven
napsal(a):
Pokud mě paměť neklame, tak takhle kývou i nadšení aportéři v očekávání, že poletí míček. Rychlý pohyb hlavou dolů a zpět. Ti určitě na zemi nic nehledají
Já na to obvykle moc nekoukám (tedy nekoukala, dokud nezačala i moje malá), ale před nedávnem jsem měli při cvičení malinu, co pohyby hlavou dělala na míček, když se s ním pohnulo, ale dopředu a dozadu místo dolů. Vypadala, jako by se zasekla.

asurwic
napsal(a):
Neříkám, že ji někdy na agility nebo jiné sporty nevezmu, ale hlavní to pro ni určitě nebude. Podle ní není nic lepšího než kůže z králíka nebo myši. Možná stopy a střapec na coursing se tomu vzdáleně přibližují.
A bude coursing?
Andrýsek3
napsal(a):
Ne, že bych měla něco k tématu, ale jsem ráda, že jste se tu zase objevila Asurwic. Vaše rady jsem měla ráda a jako jedny z mála byly kvalitní. A Elza je super.
Díky.
Stěhování a tohle malé torpédo jsou důvody, proč si nenajdu ani moc času se vyspat, natož pak někam něco psát.

asurwic
napsal(a):
Od jara stejně budu zase na coursing jezdit, tak občas ano... tedy, pokud bude ochotná se ode mě na takovou dálku vzdálit, závislačka jedna.
U nás běhají i mrňata a jací jsou to zapálení vrahounci!
asurwic
napsal(a):
Zdravím. Mám takový dotaz ohledně "kývání hlavou" psa při tréninku odložení. Viděla jsem to už u více hafanů a nyní mi to začalo předvádět i moje štěně. Dělá to v sedě i v leže a ne vždy. Nemáte někdo náhodou zkušenosti, čím to může být?... pamlsek příliš nízko / vysoko u země?, omylem naklikaný pohyb?, nejistota správného provedení?, upozorňování na sebe?, snaha / aktivita?
takhle to vypadá:
https://www.youtube.com/watch?v=lqLnoQaTlZQ&feature=youtu.be&t=1m52s
PS. Pamlsek mi nikdy u ní při cvičení na zem nespadl, takže ho nehledá a je na podložce, na které se jí leží dobře (i bez cvičení tam odpočívá a hraje si), takže chyba nepohodlného podkladu to také nebude.
Hned nazacatku jste ho za ten pohyb odmenols, tak ho proste opakuje

Lexaurin
napsal(a):
Sice pisu jak hotentot, ale ja to tam proste vidim . Pes udela pokyb dolu a dostane kokino, proc to neopakovat!
Vypadá to trochu, jako by říkala- ještě dej!

asurwic
napsal(a):
Já na to obvykle moc nekoukám (tedy nekoukala, dokud nezačala i moje malá), ale před nedávnem jsem měli při cvičení malinu, co pohyby hlavou dělala na míček, když se s ním pohnulo, ale dopředu a dozadu místo dolů. Vypadala, jako by se zasekla.
Dle mého je to vše až tak nějak moc v tempu. Na to, že je fence 13 týdnů - tedy na jednu stranu smekám klobouk, na stranu druhou bych dávala větší a různě dlouhé proluky mezi odměnou, jak už psal někdo výše. Jednu polohu utvrdit dvakrát? odměnou, pak hodit pamlsek jinak atd. Takhle to je jak valčík, či polka, ustálený rytmus, cvik a odměna. A zaujalo mě břísko té skorokrysařice, nemá kýlu či nějaký podobný tříselný problém? Možná jen zkresleno videem, nechci děsit.
Je mi jasné, že člověk za podobné video čeká hlavně pochvalu, a já chválím moc, jen toho může být na toho tvorečka přece jen hodně, byť se stále tváří pracovně a ochotně. Zkuste změnit rytmus odměn, zkrátit sekvence, než se tvorečkovi zavaří mozeček, až začne dospívat.
Lexaurin
napsal(a):
Hned nazacatku jste ho za ten pohyb odmenols, tak ho proste opakuje
Jo, to je dost pravděpodobné. Si také říkám, že jsem to možná nevědomě odměňovala. Byla jsem tak ráda, že fakt poprvé zůstala na místě, tak jsem moc nechtěla čekat, až se uklidní úplně i hlavou, protože jak jí znám, určitě by si to během pár vteřin rozmyslela a zase by někam letěla.
napsal(a):
Dle mého je to vše až tak nějak moc v tempu. Na to, že je fence 13 týdnů - tedy na jednu stranu smekám klobouk, na stranu druhou bych dávala větší a různě dlouhé proluky mezi odměnou, jak už psal někdo výše. Jednu polohu utvrdit dvakrát? odměnou, pak hodit pamlsek jinak atd. Takhle to je jak valčík, či polka, ustálený rytmus, cvik a odměna. A zaujalo mě břísko té skorokrysařice, nemá kýlu či nějaký podobný tříselný problém? Možná jen zkresleno videem, nechci děsit.
Je mi jasné, že člověk za podobné video čeká hlavně pochvalu, a já chválím moc, jen toho může být na toho tvorečka přece jen hodně, byť se stále tváří pracovně a ochotně. Zkuste změnit rytmus odměn, zkrátit sekvence, než se tvorečkovi zavaří mozeček, až začne dospívat.
Ona je celá pořád tak nějak moc v tempu a nejen při cvičení. Taková tryskomyš, která nevydrží chvíli na místě. Když nereaguji na splnění ihned nebo jí její rytmus přeruším, okamžitě zkouší dělat cokoliv jiného... kolikrát na mě po odhození pamlsku či jiné uvolňující akci raději znovu vychrlila couvání, lehnutí a otočky a než jsem se stihla nadechnout a sklonit se k ní, už to se mnou vzdala a byla v druhé místnosti. Ale každopádně už jí nemusím v pohybu přerušovat pochvalou a zvládne pamlsek až normálně po odcvičení celé věci, popřípadě až po jedné opravě cviku. Tak doufám, že se postupem času někdy dostaneme do úplného nerobotnického režimu. Na druhou stranu jsem za její povahu ve stylu "teď cvičím, tak jedu bez přestávky, naplno a nic jiného mě nezajímá" ráda.
Jinak za připomínky jsem vždy vděčnější než za chválu.
Kýlu ani nic podobného nemá. Tohle jí bříško po snědení i menší porce dělá pořád - hrozně se nafoukne a když cca za 2 hod všechno stráví, vypadá zase normálněji. Ráno, když je v noci bez jídla, ho má vytažené pod hrudníkem. Nevím, jestli mají plný žaludek takhle vidět všechna štěňata malých plemen, ale také mě to ze začátku dost překvapilo.

Tak si říkám, co bude dělat v 6 měsících.. vařit kafe, vyhraje olympiádu, sloužit na mezinárodní vesmírné stanici ?
díly byste na to měli, trish má bezva radary
napsal(a):
Tak si říkám, co bude dělat v 6 měsících.. vařit kafe, vyhraje olympiádu, sloužit na mezinárodní vesmírné stanici ?
... vařit kafe! Píšu si do výcvikového deníčku... naučit psa vařit kafe! Konečně něco užitečného. Ten můj baskervill se zatím naučil jenom kafe (mlíkokafe) chlemstat. Při nácviku "volno" místo pro pamlsek vyběhne na lávku ochutnat všechna kafe, co si tam kdo z psovodů na čumendě odložil.
napsal(a):
Až trošku povyroste, bude moci začít i fyzicky makat - zatím ji nechci úplně zničit, tak zaměstnávám raději tu hlavičku, než pacičky... i když to kafe by mi vařit mohla, to bych si nestěžovala.

asurwic
napsal(a):
Až trošku povyroste, bude moci začít i fyzicky makat - zatím ji nechci úplně zničit, tak zaměstnávám raději tu hlavičku, než pacičky... i když to kafe by mi vařit mohla, to bych si nestěžovala.
Pak dejte vědět
chce to správně naklikat
říkám bratrovi: kafe, nelít vařící vodu, zamíchat, cukr, mléko, přines
a on nasype kafe, cukr, zalije bublající vodou, zamíchá, linka je od kafe, podlaha je od kafe, pít se to nedá
no ale já nemám klikr..
asurwic
napsal(a):
Tak ale pozor, aby si při tom vaření kafe necucla kofeinu, to by vám ulítla.
samik49
napsal(a):
Taky si myslím, že to je pověra. Zvlášť pokud je to "rychlý" pes, může se to stát snadno - ležím, nic nepřichází, tak zkusím kývnout, to je asi ono?
Kdyby zkusila alespoň na nějaký normálnější pohyb... ale jo, tohle je logické - k odměně se vždy musí nějak hlavou natáhnout a tak co jiného by měla zkoušet, než přesný pohyb při snědení pamlsku. Pokud je to je pověra, tak by se to mělo při dlouhodobějším odložení (jestli ho někdy zvládneme) snad samo odstranit.
napsal(a):
Pak dejte vědět
chce to správně naklikat
říkám bratrovi: kafe, nelít vařící vodu, zamíchat, cukr, mléko, přines
a on nasype kafe, cukr, zalije bublající vodou, zamíchá, linka je od kafe, podlaha je od kafe, pít se to nedá
no ale já nemám klikr..
Já také ne - místo klikru dělám zvuky pusou. Spíše hlavní problém vidím v její velikosti... asi budu muset nechávat varnou konvici, hrneček i kafe na zemi... a nebo jí postavím schůdky / výtah na kuchyňskou linku.
asurwic
napsal(a):
Když jsem ji viděla úplně poprvé ještě se sourozenci u feny, dala jsem si kafe a pak jsem si od ní nechala olizovat pusu... třeba to na ní zanechalo důsledky už v této době.
Povedla se, pokud bych pořizovala mojí feně druhého psa do party, líbilo by se mi něco takového aktivního, na lehčí nožce a aby to méně lovilo a bylo více závislé než šicojezevčice
Napadá mě labutěnka, něco v typu pinč - krysařík...spíš bych to hledala po útulcích.
Terven
napsal(a):
Povedla se, pokud bych pořizovala mojí feně druhého psa do party, líbilo by se mi něco takového aktivního, na lehčí nožce a aby to méně lovilo a bylo více závislé než šicojezevčice
Napadá mě labutěnka, něco v typu pinč - krysařík...spíš bych to hledala po útulcích.
Já původně jako dalšího psa plánovala mého vysněného "silného drsnějšího sporťáka" (pitbull, australský honácký...), ale nějak mi to zase nevyšlo.