Uživatel s deaktivovaným účtem

Dobrý den,
chci poprosit o radu.Máme doma 2měsíční Shibu, včera byl poprvé sám doma.Přišla jsem z práce, doma jedna loužička.Šla jsem s ním na zahradu, poté na procházku a od té doby doma dělá loužičky.Když je doma manžel nic a jen se objevím doma já, tak pohroma.Přijde mi, že to dělá naschvál.Přitom ven s ním chodím každou chvíli, hraju si s ním...Nevím co mu vadí.Má někdo podobnou zkušenost a poradí?
Jak to řešíte, když najdete loužičku? Jestli se vás trochu nebojí. Vždyť je to psí miminko, to na vás naschvály opravdu nevymýšlí. Ven po jídle po hraní, po spaní, může učurknout radostí..., točí se dokolečka, kníká? Pokud říkáte, že manželovi to nedělá, tak bych se ptala, co dělá manžel jinak?

Když se vyčůrá, tak mu řeknu fuj, to se nedělá a jdu to uklidit.Venku je přes den skoro každou půlhodinu.Bydlíme v baráku takže nemáme problém vyjít s ním na zahradu.Začal to dělat od včerejška, kdy byl přes den sám doma.Manžel mu v tom vymáchal čumák a nadal mu tak nevím zda jsem na něj měkká.V noci vydrží už pěkně.
Tím, že si s ním hraju jsem chtěla říct, že si ho všímám, protože už přemýšlím, zda si nevyžaduje pozornost tím, že učůrne.
Manžel mu v tom vymáchal čumák a nadal mu tak nevím zda jsem na něj měkká.V noci vydrží už pěkně.
máte děti ? taky jste jim v tom máchali "čumáky" ?
manžel bude asi jednodušší, co? Takhle si zadělává na to, že ho bude mít totálně na háku
popř. budete mít doma stressovanýho magora
šibina je pro lidi s rozumem a nadhledem
Fuj má cenu použít POUZE PŘI ČURÁNÍ, jinak kdykoli po, je kontraproduktivní, hned ho vzít ven - venku chválit.
lupus4
napsal(a):
Manžel mu v tom vymáchal čumák a nadal mu tak nevím zda jsem na něj měkká.V noci vydrží už pěkně.
manžel bude asi jednodušší, co? Takhle si zadělává na to, že ho bude mít totálně na háku
Fuj má cenu použít POUZE PŘI ČURÁNÍ, jinak kdykoli po, je kontraproduktivní, hned ho vzít ven - venku chválit.
Máchání čumáčku je léty a možná i stoletími zažraný obecně oblíbený omyl, který znají úplně všichni včetně dětí a nepejskařů. To se předává z generace na generaci.
Manžel může být klidně i složitější...
Jinak samozřejmě souhlas se vším.
napsal(a):
Když se vyčůrá, tak mu řeknu fuj, to se nedělá a jdu to uklidit.Venku je přes den skoro každou půlhodinu.Bydlíme v baráku takže nemáme problém vyjít s ním na zahradu.Začal to dělat od včerejška, kdy byl přes den sám doma.Manžel mu v tom vymáchal čumák a nadal mu tak nevím zda jsem na něj měkká.V noci vydrží už pěkně.
Tím, že si s ním hraju jsem chtěla říct, že si ho všímám, protože už přemýšlím, zda si nevyžaduje pozornost tím, že učůrne.
Počkala bych si, až manžel někde zapomene třeba ponožky a pak na něj s řevem vlítla a vymáchala bych mu v nich čumák. Aby si to pro příště taky zapamatoval.
Mimochodem to štěně nejspíš jen nečůrá před ním. Protože čůrá někde za ním. Aby ho neviděl a netrestal ho. To zjistíte, až to místo začne za nějakou dobu pořádně smrdět. Někde za gaučem, pod postelí, za květináčem? Hledejte.
Nebo před ním prostě nečůrá, protože je z něj a z jeho neadekvátních reakcí ve stresu. Chcete být jako manžel? Aby z Vás štěně bylo ve stresu?
Mimochodem shiba inu jsou tak trochu jiní psi. Tvrdohlaví, umínění a mají moc dobrou paměť. Ono se to manžílkovi nejspíš jednou vrátí jako bumerang.

Můj pes v tomhle věku čůral, kudy chodil. Někam běžel, najednou si přisednul, pustil a mazal dál. Bez ohledu na časté venčení, prostě štěně. A na shibiny opravdu pozor, není to standardní povaha a laik s neempatickým přístupem může hodně zkazit. Mému psovi (podobný naturel) stačily 4 útoky nehlídaných malých dětí a trvalo x měsíců intenzivní práce, než všechny přestal považovat za agresory. A ostražitý je dodnes, tu zkušenost ze štěněcího věku mu nevymažu. Naopak s dospělými se mu nikdy nic negativního nestalo a drtivou většinu lidí má rád. Třeba MHD ho oproti autu neuvěřitelně baví, spousta potenciálních drbačů.
napsal(a):
Manželovi vymáchejte čumák v záchodě a naučte ho, že se tak se štěnětem zachází, to je neskutečná prasečina se ke štěněti takto chovat. Je to malé mimino, nedělá nic naschvál, to jen projektujete špatné lidské vlastnosti na malé štěně. Musíte ho učit čistotnosti, hodně venčit, po jídle, po krmení, po probuzení. Netrestat, přestat vymýšlet hovadny typu naschvál a vyžadování pozonrosti, vyloučit zdravotní problém. Pokud máte problém se štěněti věnovat a slušně se k němu chovat - vrátit chovateli a pořídit si plyšáka.
lupus4
napsal(a):
FUJ není povel a nemá cenu ho používat nikdy.

scylla
napsal(a):
FUJ může být zcela normální povel třeba jako SEDNI, jenom se tomu musí dát nějaký význam a ten se musí psa normálně naučit.
Máme doma 2měsíční Shibu
takže zcela malé mimino svěrače neovládající
včera byl poprvé sám doma.
jak dlouho?
Přišla jsem z práce, doma jedna loužička.
jenom jedna?! Tak to je borec
Šla jsem s ním na zahradu, poté na procházku a od té doby doma dělá loužičky.Když je doma manžel nic a jen se objevím doma já, tak pohroma.
přiznám se, že tohle nějak nechápu...jako přijdeš domů a on se v tvé přítomnosti vyčurá či jak?
Přijde mi, že to dělá naschvál.
fakt si myslíš, že to zviřátko je schopno takové sofistikované plánovité myšlenkové činnosti, jako je dělat něco NASCHVÁL?!
Nevím co mu vadí.
no mu nic, teda krom té bezmozkové agrese jakou je máchání čumáku štěněte v moči - to je zcela spolehlivá cesta, jak štěně naučit dělat potřebu doma a tak, aby ho u toho nikdo neviděl (protože člověk ho přeci naučil, že vyměšování = něco moc moc špatného...)
Má někdo podobnou zkušenost a poradí
tak podobnou zkušenost patrně budeme mít většina, co jsme kdy měli štěně doma.
Poradím - v prvé řadě si uvědomte, že máte doma PSA a co to všechno obnáší. A až to poznání vstřebáte, tak to malé štěně začněte v klidu a po dobrém učit, že potřeba se koná venku a to tak, jak je výše popsáno. Já u toho učím povel "čurá, kaká", ať si posléze můžeme doma slovně říci (když se štěník chystal zvednout nohu doma) že "čurá venku" a on tam mazal sám a dobrovolně...
tož ale lamentovat takhle u 2měsičního štěněte...
jako představu jste měli jakou?

Zákazový povely je lepší primárně nepoužívat, rozhodně u štěněte.
U staršího psa, se kterým člověk už nějakou tu dobu žije a funguje tam komunikace, mnozí nějakej ten zákazovej povel používáme. Často třeba ve smyslu "fuj = pusť to", takže to vlastně není zákaz, ale příkaz s použitím zákazovýho slovíčka. Nebo můj pes třeba dobře zná "ne" ve smyslu "tam nechoď".
Ale rozhodně u štěněte a začátečníků bych to úplně vynechala. Je lepší psa učit co má dělat, co mu můžete názorně předvést, než pokřikovat nesmíš, fuj, ne, nesmíš, z čehož si fakt nic nevezme. Oni se ti psi furt ještě prodávají bez nahraný češtiny do mozku, takže česky automaticky sami od sebe nerozumějí...
napsal(a):
Zákazový povely je lepší primárně nepoužívat, rozhodně u štěněte.
U staršího psa, se kterým člověk už nějakou tu dobu žije a funguje tam komunikace, mnozí nějakej ten zákazovej povel používáme. Často třeba ve smyslu "fuj = pusť to", takže to vlastně není zákaz, ale příkaz s použitím zákazovýho slovíčka. Nebo můj pes třeba dobře zná "ne" ve smyslu "tam nechoď".
Ale rozhodně u štěněte a začátečníků bych to úplně vynechala. Je lepší psa učit co má dělat, co mu můžete názorně předvést, než pokřikovat nesmíš, fuj, ne, nesmíš, z čehož si fakt nic nevezme. Oni se ti psi furt ještě prodávají bez nahraný češtiny do mozku, takže česky automaticky sami od sebe nerozumějí...
Vyznavači povelování, výcviku jako léku na v podstatě každý problém se psem, s vámi souhlasit nebudou a dokonce budou radit individuální výcvik zákazových povelů (není hloupost, slyšela jsem v pondělí na vlastní uši od jednoho výcvikáře, naštěstí ho s tím majitelé poslali včas někam).
napsal(a):
Dobrý den,
chci poprosit o radu.Máme doma 2měsíční Shibu, včera byl poprvé sám doma.Přišla jsem z práce, doma jedna loužička.Šla jsem s ním na zahradu, poté na procházku a od té doby doma dělá loužičky.Když je doma manžel nic a jen se objevím doma já, tak pohroma.Přijde mi, že to dělá naschvál.Přitom ven s ním chodím každou chvíli, hraju si s ním...Nevím co mu vadí.Má někdo podobnou zkušenost a poradí?
Obrňte se trpělivostí, loužičky uklízejte a trošku u toho brblejte (na tu louži), štěně si užívejte, choďte s ním ven, hrajte si s ním, mazlete se s ním, povídejte si s ním a vychovávejte ho. Za každou loužičku nebo bobek ho venku pochvalte a odměňte.
Každé štěně jednou přestane doma dělat loužičky, některé rychleji, jiné pomaleji, ale nakonec přestane každé (za předpokladu, že má šanci se vyvenčit venku).
Chce to trpělivost

"Často třeba ve smyslu "fuj = pusť to", takže to vlastně není zákaz, ale příkaz s použitím zákazovýho slovíčka. Nebo můj pes třeba dobře zná "ne" ve smyslu "tam nechoď". "
heuréka!
jo, vono vůbec nezáleží, jaký to slovo má smysl v jazyce českém, ale to, CO a JAK psa na to slovo člověk NAUČÍ!
scylla
napsal(a):
...já tedy nevím, nejsem žádným odborníkem, jen se snažím používat zbytky svého chabého rozumu, ale fuj používám jako klasický povel u štěněte od začátku co jsem ho měla, pokud se rylo ňufákem v něčem fuj.tajblovém a odměňovat když to splnilo a psovi je osm měsíců a funguje to...prostě pokud se někde reje nebo zastaví a prozkoumává a já nevidím na dálku co to je, stačí říct fuj a nechá toho a buď přiběhne ke mně nebo splavně pokračuje v procházce...
napsal(a):
Dobrý den,
..naschvál to určitě nedělá... je to prostě "mimi"... snažte se hodit každou chvilku - po spaní, jídle, hraní, větším vzruchu chodit ven... venku chválit přiměřeně za každou loužičku i bobek..."fuj" používám když se někde ňufákem reje v něčem o čem nemám přehled - odměňovala jsem jako za splnění povelu...takže dnes když se někde dlouhodbě zarazí a "čte si" či "reje" tak řeknu fuj a pes buď přiběhne ke mně anebo pokračuje ve vycházce dál...dnes už za to odměňuji nepravidelně, ale funguje to pravidelně...
Edánek
napsal(a):
...já tedy nevím, nejsem žádným odborníkem, jen se snažím používat zbytky svého chabého rozumu, ale fuj používám jako klasický povel u štěněte od začátku co jsem ho měla, pokud se rylo ňufákem v něčem fuj.tajblovém a odměňovat když to splnilo a psovi je osm měsíců a funguje to...prostě pokud se někde reje nebo zastaví a prozkoumává a já nevidím na dálku co to je, stačí říct fuj a nechá toho a buď přiběhne ke mně nebo splavně pokračuje v procházce...
No, moji psi asi zákazový povel neslyšeli a fungují a taky žijem. Když chci, aby přišli, používám povel na přivolání nebo gesto.
scylla
napsal(a):
No, moji psi asi zákazový povel neslyšeli a fungují a taky žijem. Když chci, aby přišli, používám povel na přivolání nebo gesto.
..a přivolání mám povel "k noze" anebo ke mně" na ten spolehlivě chodí, ale od mala používám to "fuj" když reje někde kde se dá očekávat cosi ohavného a to buď přiběhne ke mně (bez usednutí proti mně anebo u nohy) anebo letí dál, ale prostě přestane a o to mi jde aby byl pes odvolatelný od kdejaké "hujoviny", každý to prostě má jak to jemu i jeho psu vyhovuje...

Edánek - "každý to prostě má jak to jemu i jeho psu vyhovuje..."
Přesně, já mám třeba na tuhle věc buď přivolání nebo "vypadni" - funkce stejná jako vaše fuj :) Zrovna minule mi pes bez zaváhání přišel na přivolání od opravdu vynikající pochoutky (nějaká osoba šla v lese na záchod), a to už je podle mě teda fakt poslušnost :D.
napsal(a):
Edánek - "každý to prostě má jak to jemu i jeho psu vyhovuje..."
Přesně, já mám třeba na tuhle věc buď přivolání nebo "vypadni" - funkce stejná jako vaše fuj :) Zrovna minule mi pes bez zaváhání přišel na přivolání od opravdu vynikající pochoutky (nějaká osoba šla v lese na záchod), a to už je podle mě teda fakt poslušnost :D.
...to teda je...my takhle zase odvoláváme od koňských koblih - ty miluje...
scylla
napsal(a):
Zákazové "povely" nejsou normální povely, to si můžete tvrdit, co chcete.
Si tvrdit můžete co chcete vy...
FUJ používám u čiností, které nechci aby dělali nikdy...(např. válení v lidském ekrementu)
TEĎ NE používám, když nechci aby to dělal např. teď (třeba vlézt v lednu do řeky), ale jindy když se pohledem dotáže - odpovím jdi, jo můžeš...
ale klidně můžu tyhle "zvuky" změnit na "jablko" a "švestku"...aby vám nepřišly "zákazové"
- důležitý je výsledek
marně ještě přemýšlím o nějakém jiném "zákazu", ale asi už žádný nemám
docela by mne zajímal váš "návod" jak pozitivně vysvětlit s rozkoší se válejícímu psovi v ho.ně,
tak, aby to sám už nechtěl nikdy dělat
Lupe4, klid, dnes je moderní ani nepoužít slovo "zákaz" a "povel", natož zákazový povel. Používat FUJ je naprosto normální, přesně, jak píšete. To jen někteří chtějí být ultramoderní. Naši psi to znají a naštěstí ihned poslechnou- tedy přestanou dělat to, co zrovna dělají. To je maximum, co od slova FUJ chci ;)
Jinak se s nimi docela normálně dohaduju a mají i svoje "hlasovací právo".
Můj pes celkem ignoruje všechny hovnajzy: lidské naprosto, zvířecí..maximálně čichnul, koně má kousek od barákum takže smradu je načichaný není mu to nijak vzácné. Teďka na podzim vyvezli sousedé na blízké pole prasečí hnůj. Puch šílený, já říkám psu: ani tam nechoď, nebo budeš smrdět jako čuně, vždycky to jde přeznačkovat. Teď ho zase tedy sleduju a najednou má hnůj v hubě! Jak sem zařvala: ty čuňáku jeden, švihej odtud! tak už tam víckrát nevlezl

u-Žofka
napsal(a):
Lupe4, klid, dnes je moderní ani nepoužít slovo "zákaz" a "povel", natož zákazový povel. Používat FUJ je naprosto normální, přesně, jak píšete. To jen někteří chtějí být ultramoderní. Naši psi to znají a naštěstí ihned poslechnou- tedy přestanou dělat to, co zrovna dělají. To je maximum, co od slova FUJ chci ;)
Jinak se s nimi docela normálně dohaduju a mají i svoje "hlasovací právo".
To není o (ne)modernosti nejakeho povelu nebo metody prece to je o tom, jak se to zvire uci
zakazovy povel ve smyslu -po zakazu nesmis delat nic - je opravdu zbytecny pokyn.
a proto ne ty "zakazove povely" taaak nedoporucuji
Ale pokud na povel fuj -naucim psa něco udelat -uz z toho není zakazovy povel na nic
tj. fuj a nasledne pusteni fujtajdblu z huby, odbehnuti od toho, pribehnuti ke me- to vsechno uz je cinnost.
a ta se da pod povelem naucit docela dobre a srozumitelne
je ale opravdu uplne jedno jestli reknu "fuj" nebo "pocem" nebo pouziji nejake gesto
napsal(a):
To není o (ne)modernosti nejakeho povelu nebo metody prece to je o tom, jak se to zvire uci
zakazovy povel ve smyslu -po zakazu nesmis delat nic - je opravdu zbytecny pokyn.
a proto ne ty "zakazove povely" taaak nedoporucuji
Ale pokud na povel fuj -naucim psa něco udelat -uz z toho není zakazovy povel na nic
tj. fuj a nasledne pusteni fujtajdblu z huby, odbehnuti od toho, pribehnuti ke me- to vsechno uz je cinnost.
a ta se da pod povelem naucit docela dobre a srozumitelne
je ale opravdu uplne jedno jestli reknu "fuj" nebo "pocem" nebo pouziji nejake gesto
Ujišťuju vás, že i povel FUJ jako zákazový lze naučit snadno a funguje.
Žiju se psy od dětství, dneska už mám sama svoje (tedy společné s manželem) a ujišťuju vás, že zatím každý z našich psů FUJ pochopil rychle a bez újmy na (jeho i našem) duševním zdraví, aniž by nežádoucí činnost musel nutně vyměňovat za něco jiného. ( Pravda, většinou si po splnění zákazového povelu přijde pro pochvalu, jak pěkně rychle toho nechal;)...
Abychom si rozuměly, nejsem proti "novotám": kdysi třeba nikdo nic nevěděl o řeči těla nebo jenom nejasně tušil něco o konejšivých signálech, takže třeba tohle beru jako fajn obohacení, ale nebudu měnit něco, co mi vždycky dobře fungovalo jenom proto, že se to dnes "taaak nedoporučuje".
Ale to jsme od zdejší shiby už hodně daleko.
Ježíši, teď teprve koukám, že to štěně je dvouměsíční...v tom případě moje jediná rada zní - neřešte a cokoliv doma udělá, trpělivě utírejte. Svěrače zatím naprosto neovládá, takže je nesmysl ho za něco trestat či dokonce ho podezírat z naschválů.
Osobně jsem toho názoru, že v případě nácviku čistoty méně je více. Neřešit, utírat, venčit...čím více se kolem toho nadělá rozruchu, tím se vyrobí víc problémů. Jen těch diskuzí kolem čůrajících štěňat, co tu je...kdyby radši lidi řešili důležitější věci, třeba socializaci.
Já už jsem to tu psala vícekrát - přinesli jsme si dvouměsíční mimino v lednových mrazech a bydlíme v sedmém patře. Takže nějaké urychlené vynesení ven po vyspání nebo když jsme měli pocit, že se chystá. nepřipadalo v úvahu. Takže jsme prostě venčili 4-5x denně a mezitím utírali a utírali bez jakýchkoliv komentářů. A naučila se to celkem rychle, škoda, že už si to nepamatuju přesně, ale myslím, že ve čtyřech měsících už dělala komplet všechno venku.

"ale nebudu měnit něco, co mi vždycky dobře fungovalo jenom proto, že se to dnes "taaak nedoporučuje".
mam to jinak - kdyz se vysledku muzu dobrat rychleji a spolehliveji -rada zmenim letite navyky.
a ne, nejde mi o modnost, ale o to, ze to funguje.
na svoji mlade jsem vyzkousela oba zpusoby -neb letity zvyk je zvyk -ale vysledek je neporovnatelny.
Mj, mám 7 let 1/2jozefčíka z útulku, teď mu bude odhadem 13 - 15 let, s rozkoší se válel vždy ve všem voňavém co našel...teď když vidím, že se schyluje...halt houknu Vojto FUJ, přestane a v poho pokračuje s takovým tím pohledem : " no já jen zkoušel, jak dáváš pozor..."
když jsem si ho bral, měl výraznou strachovou agresi...a nebylo to s ním jednoduchý
teď je naprosto v pohodě a FUJ ho jistě psychicky nepoznamenalo
PS. vcelku úspěčně začíná předstírat hluchotu (ale na šustění pytlíku reaguje)
Dajte mu dnu podložku. Aby chúďatko, keď je ešte malinký, nemusel v sebe držať. Stačí, že sa raz vyciká dnu, namočiť mu tú podložku do toho a potom bude chodiť cikávať nato. Podľa mňa to vyrieši aspoň to, že nebudete mať všade očúrané :) A za každým, keď sa vyciká na podložku, dať mu príklad piškótku. Naše si zvykli hneď do max 3dní :) A skôr treba chváliť za niečo, ako trestať. Stále, keď sa vyciká tam, kde má - či už von alebo na tú spomínanú podložku, dať mu odmenu - uvidíte, ako rýchlo sa naučí necikávať tam, kde nemá :).
MimiLili
napsal(a):
Dajte mu dnu podložku. Aby chúďatko, keď je ešte malinký, nemusel v sebe držať. Stačí, že sa raz vyciká dnu, namočiť mu tú podložku do toho a potom bude chodiť cikávať nato. Podľa mňa to vyrieši aspoň to, že nebudete mať všade očúrané :) A za každým, keď sa vyciká na podložku, dať mu príklad piškótku. Naše si zvykli hneď do max 3dní :) A skôr treba chváliť za niečo, ako trestať. Stále, keď sa vyciká tam, kde má - či už von alebo na tú spomínanú podložku, dať mu odmenu - uvidíte, ako rýchlo sa naučí necikávať tam, kde nemá :).
Blbost. Čumák už mu v tom vymáchal manžel a od té doby se pes počůrává. Podle zadavatelky může ven kdykoliv a také chodí, takže není třeba to komplikovat podložkou a pak ho složitě přeučovat. Jinak...vážně nechápu, jak se může někdo divit, že se dvouměsíční štěně vyčůrá ještě kdykoli a kdekoli
Zadavatelko, to co děláte je špatně. Zaděláváte si na pořádný problém. Proč zrovna Shiba? Nastudovali jste si něco o nich?
Je to malé mimino (tak jako lidské), neovládá zcela svoje svěrače. Pokud se doma vyčůrá, uklidit, nekomentovat. Hlavně nefujovat a nemáchat. Nic. Pokud se vyvenčí venku přiměřeně pochválit, dát piškotek. Naučí se rychle, jsou to velmi čistotní psi.
A moc prosím za toho prcka - načtěte si něco o psech. O Shibách. Nebo se ptejte, ale nedělejte už takové boty.
Tak mám pocit, že zadavatelka je už dávno pa... a plácame si tu játra naprosto zbytečně
ovšem stále by mne zajímala odpověď na mou otázku a je jedno, zda odpoví scylla či petrahei
tak znova : pes se zrovne TEĎ válí v ho.ně a jak dámy mu TEĎ POZITIVNĚ vysvětlíte že to není žádoucí činnost, u které si přeji aby ji nedělal NIKDY ?
jinak s
mam to jinak - kdyz se vysledku muzu dobrat rychleji a spolehliveji -rada zmenim letite navyky.a ne, nejde mi o modnost, ale o to, ze to funguje.
nelze než souhlasit
lupus4
napsal(a):
Tak mám pocit, že zadavatelka je už dávno pa... a plácame si tu játra naprosto zbytečně
ovšem stále by mne zajímala odpověď na mou otázku a je jedno, zda odpoví scylla či petrahei
tak znova : pes se zrovne TEĎ válí v ho.ně a jak dámy mu TEĎ POZITIVNĚ vysvětlíte že to není žádoucí činnost, u které si přeji aby ji nedělal NIKDY ?
jinak s
mam to jinak - kdyz se vysledku muzu dobrat rychleji a spolehliveji -rada zmenim letite navyky.a ne, nejde mi o modnost, ale o to, ze to funguje.
nelze než souhlasit
To nejspíše ano, ale třeba bude podobný dotaz hledat někdo jiný, tak mi to prostě nedalo a musela jsem.
Možná je to jenom můj pocit, ale s.ere mně, že Shibu "musí" mít každý - a pak takové dotazy atp... A taky ČSV... to je teď taky módní

A jak to je nepozitivně ?
Můj pes se válel v hnoji. Tak příště jsem řekla 15 metrů předem - ne, tudy nejdeme, tady pojď.
Pak si najdu cestu, kudy chodí koně, ať je toho víc, úseky "ne" zkracuji. Když jde pes ke mně a ne ke koblihám, pochválím, to je celé. My jsme takto domluveni.
Válení je ok. Ale nejíst vůbec nic nikdy, to se teda nepodařilo, a podle mě se to ani nikomu nepodaří. Stejně jako válení je to přirozené...jídlo je asi silnější...Asi takhle - najezený, spokojený pes nebude sbírat nic, i když nás neuvidí. Ale válet se.. by mohl. Je to nějaká hra, přirozené, myslím, šelma.
Koukám vždy s otevřenou hubou na lidi, kteří se snaží psa naučit chodit u nohy, a courají se jak rozvařená nudle. Vždyť ta "rychlost" chůze není pro psa přirozená, co má chudák dělat.
Snažíme se psy naučit strašně moc věcí, které.. nejsou normální
napsal(a):
Můj pes se válel v hnoji. Tak příště jsem řekla 15 metrů předem - ne, tudy nejdeme, tady pojď.
Pak si najdu cestu, kudy chodí koně, ať je toho víc, úseky "ne" zkracuji. Když jde pes ke mně a ne ke koblihám, pochválím, to je celé. My jsme takto domluveni.
Válení je ok. Ale nejíst vůbec nic nikdy, to se teda nepodařilo, a podle mě se to ani nikomu nepodaří. Stejně jako válení je to přirozené...jídlo je asi silnější...Asi takhle - najezený, spokojený pes nebude sbírat nic, i když nás neuvidí. Ale válet se.. by mohl. Je to nějaká hra, přirozené, myslím, šelma.
Koukám vždy s otevřenou hubou na lidi, kteří se snaží psa naučit chodit u nohy, a courají se jak rozvařená nudle. Vždyť ta "rychlost" chůze není pro psa přirozená, co má chudák dělat.
Vždycky jsem se snažila omlouvat našeho špicovořecha, který se brutálně vyválel v každém ho.ně, že za to ani nemůže, že je to pudové(alespoň tak jsem to vždycky četla) Zajímavé je, že samojeda tohle nikdy ani nenapadlo. U něj, jako u přírodnějšího plemene, bych to čekala tuplem. Takže by mne zajímalo, kde je pravda, jestli to také není jen skazka?
napsal(a):
Naprostá pravda, většina věcí, co po psu chceme, je pro něj úplně nepochopitelná.
A pořád si spousta lidí včetně mě blbě uvědomuje nebo vůbec neuvědomuje, že pes nerozumí naší řeči. Pes nezlobí, není nevychovaný, jen prostě nechápe, nemá tlumočníka.
Prostě "sem pojď, tady budeš, co to děláš? dáš pokoj ! necháš toho? kolikrát ti to budu říkat, to si snad děláš srandu..." to všechno je jen taková běžná páníčkova kulisa bez významu.
Občas se mi to děje taky, že spustím vodopád slov a když si pak vzpomenu na to jedno správné, na které je naučená, jsem skoro překvapená, že najednou funguje

lesnížínka
napsal(a):
Vždycky jsem se snažila omlouvat našeho špicovořecha, který se brutálně vyválel v každém ho.ně, že za to ani nemůže, že je to pudové(alespoň tak jsem to vždycky četla) Zajímavé je, že samojeda tohle nikdy ani nenapadlo. U něj, jako u přírodnějšího plemene, bych to čekala tuplem. Takže by mne zajímalo, kde je pravda, jestli to také není jen skazka?
Neomlouvám, ale u některých věcí mi to přijde fakt na hlavu - ta chůze. Stačí jít jen o trochu rychleji a pes je v pohodě.
Pravdy se nikdo nedopátrá. Jen pozorujeme a domýšlíme si. A třeba ta zvířata, co chodí večeři nakupovat do popelnice u chalupy, nejsou trošičku "pozměněná" ? Kdo ví co pozorujeme
napsal(a):
Neomlouvám, ale u některých věcí mi to přijde fakt na hlavu - ta chůze. Stačí jít jen o trochu rychleji a pes je v pohodě.
Pravdy se nikdo nedopátrá. Jen pozorujeme a domýšlíme si. A třeba ta zvířata, co chodí večeři nakupovat do popelnice u chalupy, nejsou trošičku "pozměněná" ? Kdo ví co pozorujeme
Terven
napsal(a):
Naprostá pravda, většina věcí, co po psu chceme, je pro něj úplně nepochopitelná.
A pořád si spousta lidí včetně mě blbě uvědomuje nebo vůbec neuvědomuje, že pes nerozumí naší řeči. Pes nezlobí, není nevychovaný, jen prostě nechápe, nemá tlumočníka.
Prostě "sem pojď, tady budeš, co to děláš? dáš pokoj ! necháš toho? kolikrát ti to budu říkat, to si snad děláš srandu..." to všechno je jen taková běžná páníčkova kulisa bez významu.
Občas se mi to děje taky, že spustím vodopád slov a když si pak vzpomenu na to jedno správné, na které je naučená, jsem skoro překvapená, že najednou funguje
Jako já dneska třeba: pocem, čekej tady, nechoď za pejskem, neotravuj, Wori nechoď! Dopr.ele Mišuto, já tě asi zabiju! Nebojtééé, on je v pohodě, jen otravný...

lesnížínka
napsal(a):
Jako já dneska třeba: pocem, čekej tady, nechoď za pejskem, neotravuj, Wori nechoď! Dopr.ele Mišuto, já tě asi zabiju! Nebojtééé, on je v pohodě, jen otravný...
můj pes na tohle normálně slyší
Na mou omluvu: nechci na psa vyloženě zařvat povel, protože mám zkušenost, že to dotyčného na druhé straně totálně vyleká...že se na ně valí nezvladatelná lítá bestie Když mluvím tím stylem, nic se neděje, " tak jsou lidi mnohem klidnější, nezmatkují. Výhodou je, že se tu všichni známe, když přímo nekamarádíme, alespoň tak něco o sobě víme, i třeba to, že mám hodného psa

lesnížínka
napsal(a):
On většinou taky, za dospělým psem nejde, nemáme s tím problém. Tenhle byl asi neodolatelný
Můj pes na to slyší, ale nepřijde

Mám teorii... Můj pes se válí teď jen v srnčích hromádkách. Teda jednou začas, ne v každé. A myslím si, že na sebe bere cizí pach před lovem. Srnčí pach. Maskování. Můj pes je extra chytrý Protože pokud je to od koně, krávy, zajíce, kočky, tak ty všechny zná a nezajímají ho - neloví je. Ale srnku jak vidí, nahodí vážný výraz "práce pro mě". Ještě si to musím ověřit u prasat, ale ta zmizela. Ostatní jsou nezajímaví, včetně lidí.
barevnalentilka
napsal(a):
U nás taky tak, neválí se. A když nechci aby něco dělal, řeknu fuj. Rozumí tomu. Pochválím. A mně je vcelku jedno "co to je". Prostě se spolu takhle domluvíme.
Včera neteř hlídala psa svému příteli. Viděla jsem ho poprvé. Boston, takové tříleté, ne moc vychované trdlo, co má v hlavě jen míček. Pak dotáhnul svoji mikinu na ven a chtěl se o ni rvát. Říkám mu: o to se tahat nesmíme, to máš na venek, to není hračka, ukaž pusť a ona se ho snažila ukecat, ať si přinese míček. Ptám se jí: on to nepustí? Neumí povel pusť? (přijde mi to jako základní povel) A ona: to ne, vůbec. A co mu říkají, aby to pustil? Asi fuj...Fuj?!? To je povel na h.vno(myslela jsem tím doslova, když žere třeba to ho.no ) to se přece nepoužívá u běžných věcí, na které jsou jiné povely. Fuj zařvu jen u toho, co fakt nechci, aby někdy dělal(třeba och.al blaťník u auta sousedům).
napsal(a):
Mám teorii... Můj pes se válí teď jen v srnčích hromádkách. Teda jednou začas, ne v každé. A myslím si, že na sebe bere cizí pach před lovem. Srnčí pach. Maskování. Můj pes je extra chytrý Protože pokud je to od koně, krávy, zajíce, kočky, tak ty všechny zná a nezajímají ho - neloví je. Ale srnku jak vidí, nahodí vážný výraz "práce pro mě". Ještě si to musím ověřit u prasat, ale ta zmizela. Ostatní jsou nezajímaví, včetně lidí.
Ano, tak jsem to také vždycky slyšela(četla) Ale můj to právě vůbec nedělá. Možná i proto, že to všechno má u baráku: srnky, zajíci chodí kolem, lišák občas i po zahradě. Prase ne, potkáváme velmi zřídka nějaké stopy, ale neválí se ani v tom
napsal(a):
Řekla bych, že každej pes to má jinak. Pokud se v něčem válela nebožka, byl to skoro vždycky průšvih, echt hnus - lejna lasicovitých šelem, krásně mazlavá, zdechliny - mrtvej ježek, hnijící srna.
Současná preferuje mrtvý brouky a sušený žížaly, to mi až tolik nevadí
lesnížínka
napsal(a):
Včera neteř hlídala psa svému příteli. Viděla jsem ho poprvé. Boston, takové tříleté, ne moc vychované trdlo, co má v hlavě jen míček. Pak dotáhnul svoji mikinu na ven a chtěl se o ni rvát. Říkám mu: o to se tahat nesmíme, to máš na venek, to není hračka, ukaž pusť a ona se ho snažila ukecat, ať si přinese míček. Ptám se jí: on to nepustí? Neumí povel pusť? (přijde mi to jako základní povel) A ona: to ne, vůbec. A co mu říkají, aby to pustil? Asi fuj...Fuj?!? To je povel na h.vno(myslela jsem tím doslova, když žere třeba to ho.no ) to se přece nepoužívá u běžných věcí, na které jsou jiné povely. Fuj zařvu jen u toho, co fakt nechci, aby někdy dělal(třeba och.al blaťník u auta sousedům).
Jo, no, každý to máme nastavené trochu jinak. My máme fuj, když chceme něco ukončit, nebo je evidentní, že to udělá. Tak je to takové přestaň. Pokud vysvětluji, že něco nechci, že se tohle nedělá - dlouhodobě, tak je to "Neeee (tohle se nedělá)"
Terven
napsal(a):
Psi s námi žiji už hezkých pár tisíc let.. Opravdu si myslíte, že jsou tak hloupí, že by se nenaučili mnohem, mnohem víc, než je slepě poslouchat naučené povely? Ale no tak... Psi nám rozumí mnohem víc, než si jen dokážeme připustit.

A je lovec ? Jako fakt, vidí srnu a běží ?

Bylo pro lesnížínka.
impact
napsal(a):
Psi s námi žiji už hezkých pár tisíc let.. Opravdu si myslíte, že jsou tak hloupí, že by se nenaučili mnohem, mnohem víc, než je slepě poslouchat naučené povely? Ale no tak... Psi nám rozumí mnohem víc, než si jen dokážeme připustit.
Přesně tak, já tomu svému říkám "malý člověk" Se žádným jiným stvořením jsem si tolik nerozuměla (kočka, kůň atp...). A ani s většinou lidí, jedem na stejný vlně
impact
napsal(a):
Ale jo, naučí. Znají význam mnoha slov, i když dost často bych řekla, že spíš než obsahu naší mluvené řeči rozumí řeči těla, výrazům, gestům apod.
A vědí, co znamená "jdeme ven", "piškotek" atakdále, poznají, kdy se páníček zlobí a kdy má radost a spoustu dalších náůad, ale tak jsem to nemyslela.
Pokud chci zastavit nevhodné chování nebo vzhledem k okolnostem nutně potřebuju, aby pes právě teď něco udělal, nějak se zachoval, musím použít slovo (povel), který má jasně daný význam a pes mu rozumí.
Bohužel většina lidí (včetně mě někdy) spustí slovní průjem "co tě to napadlo, počkej, ty uvidíš, nech toho ti říkám, dáš pokoj, pejsek je maličkej, nesmíš, on se tě bojí..."
a pes to buď vůbec nevnímá, protože je to běžná kulisa anebo tuší, že se po něm cosi chce, ale vůbec netuší co.
Ono se po něm dost často chce, aby hlavně proboha nedělal nic, jenže i to "nicnedělání" musí být nějak jasně pojmenované, jinak to nelze naučit a nelze vyžadovat.

Terven: jde o ty "vážné" situace ? Můžu si se psem povídat, když nechci, aby něco dělal...taková legrace...ale když chci, aby fakt nevyběhl po slepici, musím vydat osvědčený signál, kterému rozumí a zareaguje bezpodmíněčně. Říkejme tomu..reflex ?
napsal(a):
Terven: jde o ty "vážné" situace ? Můžu si se psem povídat, když nechci, aby něco dělal...taková legrace...ale když chci, aby fakt nevyběhl po slepici, musím vydat osvědčený signál, kterému rozumí a zareaguje bezpodmíněčně. Říkejme tomu..reflex ?
No, jde o ty situace, kdy si nehrajem, netrénujem, ale kdy to fakt potřebuju
Strašně se snažím nenechat se pod tlakem situace strhnout k tomu neužitečnému tlachání - ono je to někdy těžké, protože člověk se tím tlacháním uklidňuje, ty slova vám jdou z pusy tak nějak samy.
Vyběhnutí za slepicí je u nás vyšší dívčí, jde mi i o běžnější situace, třeba vystupujem z auta na cvičáku, fena se děsně těší, je rozrušená ze psů u brány - chaoticky se kolem mě hemží, tahá, štěká...a já potřebuju z auta ještě vyndat batoh a zamknout. Tady by se prostě hodí místo "ježíšmarjá počkej chvíli, ty seš děsná, přestaaaň..." zjednat klid jedním jasným povelem. Pro zkušené pejskaře běžná věc...ale kolik lidí to tak dělá?
Reflex nebo spíš naučené chování na určitý signál.

Nějak nemůžu zcela souhlasit.

Terven
napsal(a):
No, jde o ty situace, kdy si nehrajem, netrénujem, ale kdy to fakt potřebuju
Strašně se snažím nenechat se pod tlakem situace strhnout k tomu neužitečnému tlachání - ono je to někdy těžké, protože člověk se tím tlacháním uklidňuje, ty slova vám jdou z pusy tak nějak samy.
Vyběhnutí za slepicí je u nás vyšší dívčí, jde mi i o běžnější situace, třeba vystupujem z auta na cvičáku, fena se děsně těší, je rozrušená ze psů u brány - chaoticky se kolem mě hemží, tahá, štěká...a já potřebuju z auta ještě vyndat batoh a zamknout. Tady by se prostě hodí místo "ježíšmarjá počkej chvíli, ty seš děsná, přestaaaň..." zjednat klid jedním jasným povelem. Pro zkušené pejskaře běžná věc...ale kolik lidí to tak dělá?
Reflex nebo spíš naučené chování na určitý signál.
jasné, nejde jen o katastrofy typu zvěř... my máme od štěněte naučené, že když se zastavím já, zastaví se pes a sedne si. U veškerých dveří čeká, až jdu já první (ne, nic o dominanci si nemyslím :D ) nebo řeknu běž. Máme univerzální čekání a běž. Za míčkem, ze dveří atd. U nástupu do vlaku, hlavně u výstupu. U dveří se to naučila rychle, nebo když potřebuju stát - mluvím s někým atp. U vlaku párkrát řeknu sedni si nebo čekej vlak už je tady...ono si to sedne a kňučí...asi aby jí neujel Strašně vytočená, když projede vlak nebo bus a ona není uvnitř
Co nechat psa uvnitř auta, než se sbalíte ? Sežere sedačky ? Co jí dát "čekej" v autě nejdříve, zkuste třeba zastavit kus od cvičáku. Ať se nerozjede tolik.
Mám to jednodušší, protože nemám tak "akčního" psa, netěší se na cvičení jak praštěná nechodíme na cvičák, mám jen tyto provozní povely, které pak ale můžu použít na cokoli. Čekej prostě znamená: zastav se, něco potřebuju, jsem totiž nemehlo, určitě si ten kelímek kafe komplet vyliju na nové boty.
Ona se o mě vlastně stará

Také se těmi kecy uklidňuji, někdy ji tím i rozesměji, ona mě, a akce je v háji
napsal(a):
Nějak nemůžu zcela souhlasit.
Je to možné, to je jen můj postřeh.
Když vidím, jak chaoticky většina majitelů reaguje ve vypjatých situacích, říkám si vždycky, že ten pes by musel být einstein, aby zareagoval, jak se po něm žádá.
Jasně, někdy je situace tak vypjatá, že i ten jasný povel je mu šumák.
napsal(a):
A je lovec ? Jako fakt, vidí srnu a běží ?
Běží, běží v transu, nevnímá paničku řvoucí na něj zprvu povely, následně nadávky, konče výhrůžkama stylu: si hnusný pes, už se domů nevracej, takového darebáka doma nechcem Teď tady máme takového poloochočeného srnečka, který lehával na louce kde přecházíme, cca 5m od pěšiny. Byla jsem přesvědčená, že pes o něm ví a tiše ho toleruje. Ne tak mámina kříženka(ta potvora malá) které ho vyhnala, když jsme je čekali na prochajdu a od té doby ho tam pes dvakrát vyhmátnul a vyhnal taky. Neběžel za ním už daleko, jen pár metrů(on se ho ve skutečnosti totiž bojí) a také si nejsem jistá, jestli teď už není umírněnější jen proto, že ho bolí nohy
napsal(a):
Také se těmi kecy uklidňuji, někdy ji tím i rozesměji, ona mě, a akce je v háji
Třeba minulá fena byla naučená pěkně sedět a nerušit, když jsem vybírala z bankomatu a po skončení transakce vždycky dostala pamlsek.
Občas se teda stalo, že si chodila přisedávat i k jiným lidem, co vybírali peníze a očekávala piškot
Současná to zatím umí jen tak trochu, většinou nevydrží na zadku po celou dobu transakce

Terven
napsal(a):
Třeba minulá fena byla naučená pěkně sedět a nerušit, když jsem vybírala z bankomatu a po skončení transakce vždycky dostala pamlsek.
Občas se teda stalo, že si chodila přisedávat i k jiným lidem, co vybírali peníze a očekávala piškot
Současná to zatím umí jen tak trochu, většinou nevydrží na zadku po celou dobu transakce
Jde o to, jestli máte dost na účtu

Enter
napsal(a):
Pes má hlavně jiné vnímání pachů a vůní. Když na sebe ráno lejeme Chanel05, tak si pes říká "to je smrad, zlatý h...no".
Ten se neleje ráno, má pravdu, pes
Terven
napsal(a):
Ale jo, naučí. Znají význam mnoha slov, i když dost často bych řekla, že spíš než obsahu naší mluvené řeči rozumí řeči těla, výrazům, gestům apod.
A vědí, co znamená "jdeme ven", "piškotek" atakdále, poznají, kdy se páníček zlobí a kdy má radost a spoustu dalších náůad, ale tak jsem to nemyslela.
Pokud chci zastavit nevhodné chování nebo vzhledem k okolnostem nutně potřebuju, aby pes právě teď něco udělal, nějak se zachoval, musím použít slovo (povel), který má jasně daný význam a pes mu rozumí.
Bohužel většina lidí (včetně mě někdy) spustí slovní průjem "co tě to napadlo, počkej, ty uvidíš, nech toho ti říkám, dáš pokoj, pejsek je maličkej, nesmíš, on se tě bojí..."
a pes to buď vůbec nevnímá, protože je to běžná kulisa anebo tuší, že se po něm cosi chce, ale vůbec netuší co.
Ono se po něm dost často chce, aby hlavně proboha nedělal nic, jenže i to "nicnedělání" musí být nějak jasně pojmenované, jinak to nelze naučit a nelze vyžadovat.
Pak jste se ještě nikdy s žádným psem nedopracovala k tomu, abyste měli skutečný vztah...
Až to jednou zažijete, tak zjistíte, že vlastně vůbec žádné povely nepotřebujete.

impact
napsal(a):
Pak jste se ještě nikdy s žádným psem nedopracovala k tomu, abyste měli skutečný vztah...
Až to jednou zažijete, tak zjistíte, že vlastně vůbec žádné povely nepotřebujete.
Chápu jak to myslíte, ale měla jste třeba lovce ? Máte rasly, jasné, i hrozně praštěné. Nemyslím psa, co ho zajímá prasátko a utíká za ním nebo zabil dvě slepice. Myslím psa, který to zvíře,3x větší než pes, chytí a srazí k zemi. Nevidím/neslyším pes. Mám lovce, neběhám na cvičák, máme jen čistě provozní "povely", spíše si tak jako povídáme, někdy ani mluvit nemusím. Spoustu toho ukecám, srny ne. To se musela naučit skrz fakt cvičení asi měsíc, dva. Tady musí být záchranné slovo, vypilované, zažrané pod kůži. A mně je to fakt líto, nemám ráda cvičák. Když můj pes vrčí, štěká a žere vodítko, já se tomu směju a lidé zdrhají. Řeknu - neblbni, lidi zdrhaj, jdem na večeři. A ona přestane. No ale ona přestane, i když řeknu - čekej. To je povel. Prý.
Povel je signál k něčemu, co má pes dělat. Tak to vidím já.
napsal(a):
Chápu jak to myslíte, ale měla jste třeba lovce ? Máte rasly, jasné, i hrozně praštěné. Nemyslím psa, co ho zajímá prasátko a utíká za ním nebo zabil dvě slepice. Myslím psa, který to zvíře,3x větší než pes, chytí a srazí k zemi. Nevidím/neslyším pes. Mám lovce, neběhám na cvičák, máme jen čistě provozní "povely", spíše si tak jako povídáme, někdy ani mluvit nemusím. Spoustu toho ukecám, srny ne. To se musela naučit skrz fakt cvičení asi měsíc, dva. Tady musí být záchranné slovo, vypilované, zažrané pod kůži. A mně je to fakt líto, nemám ráda cvičák. Když můj pes vrčí, štěká a žere vodítko, já se tomu směju a lidé zdrhají. Řeknu - neblbni, lidi zdrhaj, jdem na večeři. A ona přestane. No ale ona přestane, i když řeknu - čekej. To je povel. Prý.
Ale houby víte, co mám nebo nemám.
napsal(a):
Tak...s minulou fenou jsem to tak měla, jen na gesto rukou, na nádech...s jedinou výjimkou těch srn. Ale jakmile ztratila stopu, její jedinou starostí bylo, kde je panička. Měla jsem jí cca od pěti let, s tou vášní jsem jí už dostala.
Současná je rozlítanej mlaďoch, někdy to jde samo, jedna báseň, jindy se musím hodně snažit a i tak nic moc. Nějak moc nevěřím, že u temperamentních puberťáků to vždy spasí jenom vztah a zvednutý obočí, to by vlastně veškerý poznatky o výchově a výcviku psů byly jen pro majitele, co se neumějí se psem naladit na jednu vlnu
To, že spolu máme hezkej vztah jí zatím nezabrání, aby ztratila příčetnost, když vidí Bárnýska odvedle anebo kočku, ale pracujeme na tom a snad se to lepší. Teda- ty kočky. Že se zblázní radostí, když vidí kamaráda, mi nevadí

lupus4
napsal(a):
jinak s
nelze než souhlasit
Tak když zacnete příspěvek "kecy v kleci" nemůžete se divit, ze se nikdo s odpovedi nebude dal namáhat... kor když ctete jen na pul a pletete si i prispevatele
"pes se zrovne TEĎ válí v ho.ně a jak dámy mu TEĎ POZITIVNĚ vysvětlíte že to není žádoucí činnost, u které si přeji aby ji nedělal NIKDY ?"
ptate se dobre, lec na jinou vec nez na kterou jsem odpovidala ja.
Nikde jsem nepsala, ze funguji jen pozitivne. ani jsem nikde nepsala, ze pouzivam kouzelnickou hulku a caruju, kdyz jednam se psem -takze i slova ted hned a navzdycky opravdu zarucit nemuzu
jedine co pisu je, ze kdyz po povelu nasleduje cinnost a ne nicnedelani -je to lepsi, pochopitelnejsi pro psa.
napr. to "fuj" ucim od stenete uplne jednoduse - upadne mi pamlsek na zem? je to fuj, a ihned nasleduje "pocem", "tady" - a jde pamlsek z me ruky. po par pokusech si pes zradla na zemi nevsima.
a i kdyz zazni fuj pri jine prilezitosti -otaci se na me a hleda odmenu od me. aktivne se otaci od fujtajblu a jde ke me -to je vysledek.
neni to ted hned , ale je to docela rychle a funkcni. rozhodne funkcnejsi nez proste fuj s pozadavkem "vypadni od toho nebo uvidíš". to nefunguje moc spolehlive vzdycky -jako kazdy jiny požadavek. ktery je cvicen jen hrozbou.
Tak ten samý výsledek mám já, která učí FUJ jako zákazový povel. Ono nejde o "nicnedělání", jde o ukončení činnosti. Což je samo o sobě taky činnost. Když učím psa STŮJ, tak taky vlastně "jenom" přeruší činnost (chůzi, běh) a čeká, dokud nedostane další povel.
Můj pes, když mu řeknu FUJ (no, dneska, když už je to skoročlověk, tak stejně reaguje i na takové to: "ať tě to ani nenapadne"), tak tu danou věc přestane dělat a koukne po mě. Když vidí, že by z toho mohla kápnout odměna, tak si pro ni přijde. Ale nehroutí se ani v případě, že za to "nic nedostane", ono mu v tom případě stačí, když mu řeknu: "no ty jsi ale šikulka", a jde si zase po svých.
Takže pro mě jsou zákazové povely úplně normální, pes se je naučí a fungují. Proto je budu používat i nadále, i když jsem se tady na IFauně dočetla, že jsou "zbytečné" a proto se "taak nedoporučují"...

Asi nejde o to slovo přesně, ale o tón. Slýchám povenku "fůj vypadni co to je co děláš" a táhnou psíka pryč, se škrtí.. tak tohle přesně u mě není povel, je to kravina.
Ale běžně říkám - ne, tam ne. Počkej na mě, nechoď tam. Atp. A když před námi slepice vyběhne nečekaně, tak co, nejsem robot, zařvu nééééééééé. To se tak vyleká, že fakt zastaví. No takže jsem tyran

"Když učím psa STŮJ, tak taky vlastně "jenom" přeruší činnost (chůzi, běh) a čeká, dokud nedostane další povel."
fakt sranda...takže sedni je taky zákazový povel, protože "jenom" přeruší činnost (chůzi, běh) a čeká, dokud nedostane další povel
a stejně tak lehni a stejně tak patrně každý povel páč každý povel "jenom" přeruší činnost...atd. atd.
Jako v pondělí po ránu tohle fakt pobavilo
"jde mi i o běžnější situace, třeba vystupujem z auta na cvičáku, fena se děsně těší, je rozrušená ze psů u brány - chaoticky se kolem mě hemží, tahá, štěká...a já potřebuju z auta ještě vyndat batoh a zamknout. Tady by se prostě hodí místo "ježíšmarjá počkej chvíli, ty seš děsná, přestaaaň..." zjednat klid jedním jasným povelem. Pro zkušené pejskaře běžná věc...ale kolik lidí to tak dělá?
Reflex nebo spíš naučené chování na určitý signál."
je to o míře stresu - ty "kecy" jsou funkční komunikace ze strany psovoda určitou intonací případně včetně návodné gestikulace a pomáhají psu onen stres snížit a pes pak nemá potřebu reagovat blbě. Při větším stresu to už fungovat nebude, tam už by byl třeba ten povel - reflex, automatická reakce (tak mi například při řešení agresivity mezi mými psy fungoval klikr = jen ten KLIK - přepnul pastevce z reakce "útok" do reakce "odměna" - doslova jako když profackáš někoho v hysterickém záchvatu - a pak už danou situaci zvládl).
Jak vás tak holky čtu, tak se jen ušklíbám. Můžu tady řešit, jestli je to povel či ne, můžu jen se psem mluvit...ovšem by mne zajímalo, jak se to dá praktikovat u psa, který se po vás za hodinu skoro nekoukne(pravda, teď už žádnou snahu na upoutání pozornosti nevyvíjím, pokud není opravdu nutné) že by se podíval, jestli nemávám kokinkem? Je mu naprosto jedno, čím mávám. Mám plnou kapsu játrovek, piškotů, škvarků a sušeného masa. Je mu to naprosto šumák.
fakt sranda...takže sedni je taky zákazový povel, protože "jenom" přeruší činnost (chůzi, běh) a čeká, dokud nedostane další povel
Tak jak sem to četla, tam ale není napsané, že STŮJ je zákazový povel. Možná by to chtělo číst pozorně a nevytrhávat z kontextu jenom proto, abych na to už už nabalila následné tvrzení. To je problém u takovýchle diskuzí.
Já taky tvrdím, že povel FUJ je povel úplně normální, pro psa srozumitelný, takže, co se tu řeší? Že někdo anonymní tvrdí, že zákazové povely nefungují, jsou na nic, zbytečné atd. nebo, že je lepší (=jediná správná cesta) psovi nabídnout náhradní činnost?
To je na mě zbytečná věda.
Pes mi na povel fuj přestane okamžitě dělat to, co dělá (nebo jednoduše neudělá to, na co se zrovna chystá), to je cílem tohoto povelu.
Někdy ani není žádoucí, aby se poté hned hrnul pro odměnu. Proto ho to tak neučím.
Pro přesnost, na co reaguju:
petrahei: " zakazovy povel ve smyslu -po zakazu nesmis delat nic - je opravdu zbytecny pokyn.
a proto ne ty "zakazove povely" taaak nedoporucuji"
tj. fuj a nasledne pusteni fujtajdblu z huby, odbehnuti od toho, pribehnuti ke me- to vsechno uz je cinnost. a ta se da pod povelem naucit docela dobre a srozumitelne

"Tak jak sem to četla, tam ale není napsané, že STŮJ je zákazový povel. Možná by to chtělo číst pozorně a nevytrhávat z kontextu jenom proto, abych na to už už nabalila následné tvrzení. To je problém u takovýchle diskuzí. "
však právě že v kontextu :
Tak ten samý výsledek mám já, která učí FUJ jako zákazový povel. Ono nejde o "nicnedělání", jde o ukončení činnosti. Což je samo o sobě taky činnost. Když učím psa STŮJ, tak taky vlastně "jenom" přeruší činnost (chůzi, běh) a čeká, dokud nedostane další povel.

Nejlepší zákazovej povel s nulovým efektem (teda krom ztrapnění autora), co jsem slyšela, bylo "nechrochtej" na adresu malýho špice, co se vždy při míjení nějakýho psa snažil oběsit na vodítku a zároveň řvát, takže z toho bylo chrochtání.
Ten člověk nejspíš kdovíproč usoudil, že to bude mít lepší efekt než "nesmíšnesmíšnesmíš" a "hodnýhodnýhodný", což zkoušel předtím.
A když už se tady někdo nudí, můžete rozebrat, do jaký kategorie spadá (a jestli se to smí nebo ne) "ale už!" nebo "dělej", moje osvědčené odhluchávače psa :D.

Vždyť je jedno, co je to za slovo, každý máme se svým psem jinou "řeč".
Když řeknu vlak, pes si stoupne ke dveřím a čumí na můj batoh. To ji teda nikdo neučil..
Nechrápej - urazí se. Ale přestane chrápat.
Je tam to "ne"... tak já nevím. Ježiš to je také NE
Problém je, že lidé na psy houkají nesmysly, kterým ten pes nerozumí, protože je nenaučili s čím si to spojit, ještě navíc škubou vodítkem a prostě.. tady na kolii furt ke mně ke mně dělej k noze... no ale ona ta kolie ten povel nezná..
Když říkám - nechoď tam (u rybníka), nech toho, co jééé, tak se fakt na mě otočí a udělá pár kroků zpět. Za to malé vrácení dostala párkrát míček a asi třikrát jídlo, které zahodila.
Přece není blbá nebo mladá, aby za takovou kravinu musela mít odměnu.

u-Žofka
napsal(a):
Tak jak sem to četla, tam ale není napsané, že STŮJ je zákazový povel. Možná by to chtělo číst pozorně a nevytrhávat z kontextu jenom proto, abych na to už už nabalila následné tvrzení. To je problém u takovýchle diskuzí.
Já taky tvrdím, že povel FUJ je povel úplně normální, pro psa srozumitelný, takže, co se tu řeší? Že někdo anonymní tvrdí, že zákazové povely nefungují, jsou na nic, zbytečné atd. nebo, že je lepší (=jediná správná cesta) psovi nabídnout náhradní činnost?
To je na mě zbytečná věda.
Pes mi na povel fuj přestane okamžitě dělat to, co dělá (nebo jednoduše neudělá to, na co se zrovna chystá), to je cílem tohoto povelu.
Někdy ani není žádoucí, aby se poté hned hrnul pro odměnu. Proto ho to tak neučím.
Pro přesnost, na co reaguju:
petrahei: " zakazovy povel ve smyslu -po zakazu nesmis delat nic - je opravdu zbytecny pokyn.
a proto ne ty "zakazove povely" taaak nedoporucuji"
tj. fuj a nasledne pusteni fujtajdblu z huby, odbehnuti od toho, pribehnuti ke me- to vsechno uz je cinnost. a ta se da pod povelem naucit docela dobre a srozumitelne
"Že někdo anonymní tvrdí, že zákazové povely nefungují, jsou na nic, zbytečné atd. nebo, že je lepší (=jediná správná cesta) psovi nabídnout náhradní činnost? "
jak =jedina spravna cesta? to kde pisu?
a proc mate pocit, ze vam nekdo brani delat si to tak, jako dosud?
však diskuze, ne?
"Někdy ani není žádoucí, aby se poté hned hrnul pro odměnu. Proto ho to tak neučím. "
ach jo.
nejak nevim, co na tohle dal psat...pokud mate pocit, ze vycvik konci tak, ze pes za vsechno dostava odmeny - tak jo- mate pravdu.
a zakazove povely funguji.
nic nemente
scylla
napsal(a):
Zákazové "povely" nejsou normální povely, to si můžete tvrdit, co chcete.
Nečetla jsem celou diskuzi, tak nevím, zda jste na to už někde neodpovídala. Ale prosím vysvětlete mi nějak jak se liší zákazový povel od normálního povelu?
"Fuj" a "Ne" používám u psa od štěněte. Dám příklad - jdeme po vesnici kde leží pytel s odpadky - pes k pytli jde aby ho prozkoumal - můžu na psa zavolat jménem, nechá to být a půjde ke mě. Nebo mu můžu říct "fuj" nechá to být a půjde dál. Jaký je v tom rozdíl? V čem je to tak strašně špatné? Vždyť je to povel jako každý jiný a pokud místo nějakého "fuj" použijete "pocem" tak mu tím vlastně taky zakazujete dělat to, co zrovna chtěl - takže přivolání je taky zákazový povel?
"Někdy ani není žádoucí, aby se poté hned hrnul pro odměnu. Proto ho to tak neučím. "
"ach jo.
nejak nevim, co na tohle dal psat...pokud mate pocit, ze vycvik konci tak, ze pes za vsechno dostava odmeny - tak jo- mate pravdu.
nic nemente"
Tak já nevím, jak jste to myslela, ale tohle jsou vaše vlastní slova:
"Ale pokud na povel fuj -naucim psa něco udelat -uz z toho není zakazovy povel na nic.
tj. fuj a nasledne pusteni fujtajdblu z huby, odbehnuti od toho, pribehnuti ke me- to vsechno uz je cinnost a ta se da pod povelem naucit docela dobre a srozumitelne, že místo fuj učíte to, že má pes přijít pro odměnu.."
Vy a Scylla nám tady tvrdíte, že zákazové povely jsou nanic. Jsou tady ale lidi, co si myslí, že zákazové povely jsou normální povely jako každé jiné. Jasně, že na základě téhle diskuze nebude nikdo měnit své zvyky. Tím bych toto téma za sebe uzavřela.

"Jsou tady ale lidi, co si myslí, že zákazové povely jsou normální povely jako každé jiné."
ve smyslu uceni pro toho psa jsou jiné.
verte - neverte ale je to tak...
ano rozumi jim, pochopi je - pes neni na tlacitka, nauci se s nami komunikovat.
jen zkuste popremyslet za jakou dobu se tak stane, nez je to fuj spolehlive, když nejste v dosahu
nic nemente"
Tak já nevím, jak jste to myslela, ale tohle jsou vaše vlastní slova:
to byla ironie uz
napsal(a):
"Když učím psa STŮJ, tak taky vlastně "jenom" přeruší činnost (chůzi, běh) a čeká, dokud nedostane další povel."
a stejně tak lehni a stejně tak patrně každý povel páč každý povel "jenom" přeruší činnost...atd. atd.
Jako v pondělí po ránu tohle fakt pobavilo
"jde mi i o běžnější situace, třeba vystupujem z auta na cvičáku, fena se děsně těší, je rozrušená ze psů u brány - chaoticky se kolem mě hemží, tahá, štěká...a já potřebuju z auta ještě vyndat batoh a zamknout. Tady by se prostě hodí místo "ježíšmarjá počkej chvíli, ty seš děsná, přestaaaň..." zjednat klid jedním jasným povelem. Pro zkušené pejskaře běžná věc...ale kolik lidí to tak dělá?
Reflex nebo spíš naučené chování na určitý signál."
je to o míře stresu - ty "kecy" jsou funkční komunikace ze strany psovoda určitou intonací případně včetně návodné gestikulace a pomáhají psu onen stres snížit a pes pak nemá potřebu reagovat blbě. Při větším stresu to už fungovat nebude, tam už by byl třeba ten povel - reflex, automatická reakce (tak mi například při řešení agresivity mezi mými psy fungoval klikr = jen ten KLIK - přepnul pastevce z reakce "útok" do reakce "odměna" - doslova jako když profackáš někoho v hysterickém záchvatu - a pak už danou situaci zvládl).
Vytahuju ještě tohle - jasně, já naprosto souhlasím s tím, že klidné chování a klidný hlas může se psem udělat zázrak i v případě, že nerozumí slovům, ale to určitě není to, o čem jsem psala.
Měla jsem na mysli situace, kdy člověk pod tlakem okolností chaoticky chrlí zákazy a příkazy, většinou nesmyslné nebo protichůdné.Případně spustí slovní průjem směrem ke psu, kterej páníčka naprosto nevnímá a věnuje se dál objektu svého zájmu.
Dost často by místo tisíce nervózních slov udělalo lepší službu jedno klidné "sedni-zůstaň".

Tak jasně
jenom ono bývá problém, že pes ani moc nemá co poslechnout, páč nic neumí (jsem se vždy divila, jaké pozdvižení mezi pejskaři na sídlišti vyvolával fakt, že po mém např. sedni pes sedl )
a že i tak, v životě, spolu majitel a ten pes zas tak moc nekomunikují, jeden je vláčen na flexině, druhý ji drží a tak spolu tím životem nějak proplouvají...

napsal(a):
Tak jasně
jenom ono bývá problém, že pes ani moc nemá co poslechnout, páč nic neumí (jsem se vždy divila, jaké pozdvižení mezi pejskaři na sídlišti vyvolával fakt, že po mém např. sedni pes sedl )
a že i tak, v životě, spolu majitel a ten pes zas tak moc nekomunikují, jeden je vláčen na flexině, druhý ji drží a tak spolu tím životem nějak proplouvají...
Tak nějak úplně přesně vystiženo
Včetně omdlívání údivem, když mi pes přijde na přivolání. Ten samej, co pro jistotu nosí náhubek a couračku...