Ahoj, mate nekdo zkušenost s použitím el obojku jen jako zvukového vytrhovace z transu? Nas pacholek sice krasne na procházkách poslouchá, ale jakmile nestihneme včas zareagovat kyz chytí stopu tak nevidi a neslyší. Vzdy je za chvili zpet, ale ztratí se z dohledu.napadlo me ho na el obojek a jeho zvuky nezvykat a v pripade nouze ten zvuk použít aby, se lekl, zacal zase vnímat a opět slyšel moje privolani..diky za nazory. Kvuli tomu ho drzim převážně na stopovacce ale neuzivame si to moc ani jeden.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Myslím, že to fungovat nebude.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Elki
napsal(a):
Ahoj, mate nekdo zkušenost s použitím el obojku jen jako zvukového vytrhovace z transu? Nas pacholek sice krasne na procházkách poslouchá, ale jakmile nestihneme včas zareagovat kyz chytí stopu tak nevidi a neslyší. Vzdy je za chvili zpet, ale ztratí se z dohledu.napadlo me ho na el obojek a jeho zvuky nezvykat a v pripade nouze ten zvuk použít aby, se lekl, zacal zase vnímat a opět slyšel moje privolani..diky za nazory. Kvuli tomu ho drzim převážně na stopovacce ale neuzivame si to moc ani jeden.
Myslím, že je to úplná blbost - pes který je v tranzu z lovu bude mít pípnutí obojku naprosto na salámu, a nakonec sklouznete stejně k používání impulzu (což při správném použití neodsuzuju). Jen je potřeba hned od začátku nelhat sami sobě
Pokud se ale pro EO rozhodnete, tak se před použitím poraďte s někým zkušeným, a pořiďte si značkový obojek, a ne žádný levný čínský shit, který si na psovi žije vlastním životem.
Elki
napsal(a):
Fungovat to nebude, on vás dobře slyší, ale nedbá, obojek okašle stejným způsobem. Poraďte se s někým zkušeným, kdo vás naučí pracovat se psem bez EO. Vyvarujte se rad různých výcvikářů, že musíte použít EO bez povelu na ten nejvyšší stupeň a podobných nesmyslů. Když pohledáte tady na Ifauně, najdete vlákno, kde různí profivýcvikáři podobné nesmysly radí, tam si můžete rady vybrat.
Obojek fungovat nebude. U toho prehluseni tranzu je důležitý, aby ten zvuk vycházel od panicky. Já používala píšťalku na fakt velkou vzdálenost ( bez problémů jsem dopiskla kilometr minimálně. Pes věděl, že piskam já i když píšťalka pro něj neznamenala přivolání. Vytáhla ho z tranzu a já mohla volat. U dalšího psa jsem už píšťalku neměla (moc rady se ztrácejí) a tak nezbylo než pořádně zařvat. A to taky fungovalo. Časem ten tranz se zmírní a není potřeba ho přehlušit, pes sice nevnímá téměř nic, ale v té hromadě zvuku si zvykl vyfiltrovat můj hlas. Zvol si nějaký zvuk nebo skřek nebo cokoliv co zvládneš hodně hlasitě. Každopádně to chce na úrovni vnímání upevnit pořádně přivolání a ono se pak začne dařit. :) hodně štěstí
Tedysek
napsal(a):
Obojek fungovat nebude. U toho prehluseni tranzu je důležitý, aby ten zvuk vycházel od panicky. Já používala píšťalku na fakt velkou vzdálenost ( bez problémů jsem dopiskla kilometr minimálně. Pes věděl, že piskam já i když píšťalka pro něj neznamenala přivolání. Vytáhla ho z tranzu a já mohla volat. U dalšího psa jsem už píšťalku neměla (moc rady se ztrácejí) a tak nezbylo než pořádně zařvat. A to taky fungovalo. Časem ten tranz se zmírní a není potřeba ho přehlušit, pes sice nevnímá téměř nic, ale v té hromadě zvuku si zvykl vyfiltrovat můj hlas. Zvol si nějaký zvuk nebo skřek nebo cokoliv co zvládneš hodně hlasitě. Každopádně to chce na úrovni vnímání upevnit pořádně přivolání a ono se pak začne dařit. :) hodně štěstí
Pokud vám už pes honí nepomůže nic. Pokud nechcete použít EO voďte ho na vodítku. Jinak musíte najít podnět, který bude silnější než lovecký pud a to buď jako pozitivní nebo negativní motivaci.
jahodapavel
napsal(a):
Pokud vám už pes honí nepomůže nic. Pokud nechcete použít EO voďte ho na vodítku. Jinak musíte najít podnět, který bude silnější než lovecký pud a to buď jako pozitivní nebo negativní motivaci.
Ale to víš že pomůže. Dá se to i tak ukocirovat v nějakých rozumných mezích. Kolikrát opravdu stačí jen přehlušit ten tranz a ten časem bude slábnout.
Elki
napsal(a):
Pípnutie na obojku nepomôže, ale u nás niekedy stačí vibrácia. To je už aj celkom nepríjemné a zvyčajne to psa vyruší a stopu nechá. Pri osobnom kontakte so zverou keď pred ním napríklad vybehne srna je pes v takom tranze že ho zastaví len elektrina na najsilnejšom stupni. Je to ale zrejme u každého psa individuálne moji majú veľmi silný lovecký pud. Bez EO by som si na voľno v lese venčiť ani netrúfla.
jahodapavel
napsal(a):
Otázka je, co jsou to rozumné meze?
U nás je to tři skoky po volání. Tedy, že se pes neotáčí na patě ale po třech skocích udělá oblouk zpět. A akční rádius postupně zvetsuju a teď jsme na cca 50 až 70m. Nicméně musí být pes pořád na dohled a nesmí do keřů a roští. A v lese Teda můj lovec na volno nechodí už nikdy od setkání s kancem. Jsem navíc zastáncem že v lese má být člověk potichu a nechci tam hulakat na psa. Ačkoliv bych ho tam ukocirovala.
Tedysek
napsal(a):
U nás je to tři skoky po volání. Tedy, že se pes neotáčí na patě ale po třech skocích udělá oblouk zpět. A akční rádius postupně zvetsuju a teď jsme na cca 50 až 70m. Nicméně musí být pes pořád na dohled a nesmí do keřů a roští. A v lese Teda můj lovec na volno nechodí už nikdy od setkání s kancem. Jsem navíc zastáncem že v lese má být člověk potichu a nechci tam hulakat na psa. Ačkoliv bych ho tam ukocirovala.
Jak můžete ve volné přírodě dovolit psovi na volno, aby se od vás vzdálil na padesát a více metrů?
Pokud jdete se psem v terénu, neměl by se od vás vzdalovat na více než deset patnáct metrů a vždy byste měla mít přehled o tom, co právě dělá. Na to nepotřebujete žádný el. obojek, ale obyčejnou stopovačku, kterou pes táhne za sebou po zemi, pokud tedy nemá stoprocentní přivolání. Pokud ho necháte běhat v okruhu padesát a více metrů od vás bez kontroly, nedivím se, že takové psy myslivci občas střílí, i když s tím nesouhlasím. Je to od vás bezohledné, jak ke zvěři, tak ostatním pejskařům, protože právě kvůli takovým jako vy myslivci majitele psů moc nemusí .
saola
napsal(a):
Jak můžete ve volné přírodě dovolit psovi na volno, aby se od vás vzdálil na padesát a více metrů?
Pokud jdete se psem v terénu, neměl by se od vás vzdalovat na více než deset patnáct metrů a vždy byste měla mít přehled o tom, co právě dělá. Na to nepotřebujete žádný el. obojek, ale obyčejnou stopovačku, kterou pes táhne za sebou po zemi, pokud tedy nemá stoprocentní přivolání. Pokud ho necháte běhat v okruhu padesát a více metrů od vás bez kontroly, nedivím se, že takové psy myslivci občas střílí, i když s tím nesouhlasím. Je to od vás bezohledné, jak ke zvěři, tak ostatním pejskařům, protože právě kvůli takovým jako vy myslivci majitele psů moc nemusí .
Vam vadi pes 50m od majitela, ked je viditelnost 500+ metrov? Vzdialenost neznamena ze je pes bez kontroly.
saola
napsal(a):
Opravdu? A co uděláte, až pes v těch padesáti metrech od vás v trávě narazí na zalehlé srnče? Myslíte, že si pokecají o počasí?
Neuděláte nic, a díky vaší bezohlednosti a sebestřednosti zemře zbytečně zvíře.
A co spravim ked na to srnca narazi tych 15 metrov odo mna? Moja ohladnost a nesebestrednost ho aj tak nezachrani pokial pes neposlucha, a pokial poslucha tak ho z 15m odvolam uplne rovnako ako z 50m.
No, máte na něm přece připnutou tu stopovačku a svého psa jistě v terénu bedlivě sledujete (opět - v blízkosti to možné je, pokud se courá padesát metrů od vás, tak fakt nikoliv) a jistě si všimnete jemných signálů v jeho chování, že je blízko nějaké zvíře. Takže psa poměrně pohodlně dostanete pod kontrolu a nikdo nepřijde k úhoně.
Ale třeba na Slovensku platí jiné zákony o pohybu psů v honitbě či přírodní rezervaci, chráněném území apod. Tady to prosím nezavádějte, a ani takové kraviny ohledně pohybu psa na volno v terénu 50 m od majitele jako něco běžného nikomu nedoporučujte.
Možná jen neumíte číst česky - na vodítku není v českém jazyce totéž, jako táhnout za sebou volně po zemi stopovačku (viz můj přípsěvek výše).
Vaše pointa je naprosto mimo. Vámi popsané chování psa - padesát a více metrů od majitele - je posuzovano jako mimo vliv psovoda a nejen myslivecká stráž má oporu v zákoně ohledně toho takového psa zastřelit.
Stopovacka je stale len voditko. Pokial tvrdite ze pes za ziadnych okolnosti nema byt mimo jej okruh, tak je uplne jedno ci lezi na zemi alebo ho clovek drzi v ruke. Znamena to stale pes 100% na voditku pre mna.
Ziadnych 50m pisane v zakone neni, pes pod vplyvom psovoda neni nikde definovany presne. Rozumnemu cloveku staci vidiet ze pes na zavolanie pride, sialeny ostrostrelec odstreli psa aj zo stopovacky drzanej v ruke. Myslivecka straz moze strielat na psy mimo vplyv psovoda, ktore prenasleduju zver, co asi tazko bude pes pobehujuci si po luke s hlavou hore, ktory sa pravidelne vracia k psovodovi.
Mimochodom to utocenie na narodnost je mimoriadne trapne.
Neuhádáte to. Nikdy, vždy bude mít pravdu myslivec, až tam budete stát nad mrtvým psem. Není vám nic platné, že pes poběží po louce s hlavou nahoře padesát metrů od vás, protože myslivec může usoudit, že sleduje malé zvíře vizuelně. A pokud poběží s nosem na zemi, z pohledu přihlížejícího jde jasně po stopě.
Vaši národnost nijak nekomentuji, ale znovu jste mne přesvědčila, že jste nečetla pozorně - v příspěvku výše uvádím, že pes má připnutou stopovačku jen v případě, že nemá stoprocentní přivolání (jako vhodnější variantu místo zde diskutovaného el. obojku). Takže ne vždy. Nicméně na neakceptovatelnosti flákání psa padesát a více metrů od majitele ve volném terénu to nic nemění.
Stopovačku mívám v ruce, buď kvůli bahnu nebo proto ze kdyz jí coura, tak je konec stopovacky treba 5 metru ode mě a kdyby vyrazil tak ho stejně nedozenu abych ji zadupla.. nehledě na to ze by si s ni někde mohl zlomit vaz kdyz se sekne. Vetsinou vidim kdyz stopu chytne včas a odvolání zabere když je navolno ale nekdy už je zkratka pozdě. Pokud nezavetri posloucha parádně no zkusim to s tou píšťalkou a uvidime..
L(phi)
napsal(a):
A co spravim ked na to srnca narazi tych 15 metrov odo mna? Moja ohladnost a nesebestrednost ho aj tak nezachrani pokial pes neposlucha, a pokial poslucha tak ho z 15m odvolam uplne rovnako ako z 50m.
No, nevím...na těch 50 či víc metrů nemáte vůbec šanci vidět, co tam pes na zemi má...může to být i zdechlina, otrávená návnada, cokoliv. Má-li někdo psa, za kterého se i na takovou vzdálenost zaručí, že si těch věcí i bez povelu nevšimne, tak to obdivuju, bez ironie.
Ono taky hodně záleží na terénu, pokud je přehledná posekaná louka, tak je to OK, takovou máme hned vedle výběhu s koňma a tam fenu taky nechám celkem daleko.
Jinak tvrdím, že v jistých lokalitách se skoro víc proběhne na stopovačce, kterou máme 15 metrů. Je-li navolno, často si jí držím blíž, nepřijde mi správné, aby pes volně šmejdil v houští v porostu, v lese- kvůli zvěři.
Ono těch sto metrů je trochu bezohlednost i vůči případným kolemjdoucím...možná máte stoprocentně poslušného psa, ale známe to, většina taková není a dost lidí se necítí úplně komfortně, pokud se kolem nich pohybuje větší pes a páníček v nedohlednu.
Ne všichni psi jsou takoví. Jak píše zadavatelka, její pes je, jakmile chytne stopu nebo vidí zvěř, v transu a vůbec by ho neměla pouštět ze svého dosahu (přeloženo z dosahu stopovačky).
Zákonnost či nezákonnost případného zastřelení vašeho psa myslivcem bude posuzovat policie, pokud k tomu dojde. A na vás bude dokázat, že pes nic nehonil. A to dokázat nelze. Takže to prostě nemáte šanci vyhrát. Navíc přijdete o psa, a pokud dojde ke škodě na zvěři, musíte ji navíc uhradit.
A teď mi prosím napište, jakým benefitem pro psa je jeho pobíhání okolo vás v okruhu padesát metrů a víc, když přece jdete terénem, a pes je v pohybu, ať už se pohybuje ve vašem dosahu (10 m) nebo mimo váš dosah? Jsou to jen rizika - ohrožení zvěře, ohrožení jiných pěších nebo jezdců na koních, cyklistů, a v neposlední řadě i riziko zastřelení psa, protože honitby jsou dnes téměř všude.

Zrovna zkušenost s dnešního akčního výletu, kdy jsme s přáteli přes noc urazili 40 km v hlubokých lesích. Byl sníh a jasná noc, pes mohl jít na volno. To, že je potřeba ho kvůli zvěři připnout na vodítko jsem spolehlivě poznala i ve chvílích, kdy se pes motal 10m kolem mě a pro neznalé oko by to mohlo vypadat, že nic "neprovedl". Stačí sledovat, jak se tváří (to poznám i z pouhý siluety psa), jak reaguje na moje pokyny.
(Psovi nechávám rádius obvykle kolem 20m, víc leda když je dobrej rozhled a pes se chová slušně a reaguje na moje pokyny.)
Pokud se s někým nezakecám a nezapomenu koukat trochu po psovi, poznám spolehlivě dostatečně včas, že bude lepší si psa chytit, než riskovat, že se dostane do rauše a "ohluchne".
Je to o vzájemný spolupráci a o tom, jak dobře toho psa znám. Když budete chodit do zazvěřených lesů pravidelně a často, brzy se naučíte od psa číst, že jste přišli třeba do čerstvých stop, naučíte se odhadnout ten moment, kdy už to pes za chvíli přestane dávat, a kdy už si ho tedy máte radši chytit.
A na vás bude dokázat, že pes nic nehonil.
Haha. To mi ho mozu rovnako odstrelit priamo z 5m voditka drzaneho v ruke, a zase bude na mne dokazat ze som ho na to voditko nepripla az ako mrtvolu a ze nehonil zver.
A aka skoda na zveri, bavime sa predsa stale o psovi ktory nic nehoni len chodi po luke (v mojom pripade teda skoro vzdy po cesticke, pan predsa nepojde po neupravenom terene :D ), akurat dalej nez 10m od psovoda.
saola
napsal(a):
Poopravim ti tvůj náhled na věc. Máme tu rozsáhlé louky a pole že dvou stran a že zbylých dvou vesnici uzavřenou plocenim jednotlivých zahrad. Viditelnost tu je 1 až 3km. Vzhledem k castosti venčení a jízdy autem mám naprosto dokonalý přehled o tom kde je stádo srn a kde prasata. Pole lemují nízké šipky a sem tam jabloň nebo roští. Pes nesmí do keřů ani do roští. A ani tam neleze. Na něm poznam i na 400m jestli má stopu a případně co má v čenichu za zvíře. Když mu zajíc vyběhne pod čumákem tak než udělá druhý skok na na můj povel se "zapíchne" a čeká co dál budu dělat a říkat já. Pokud má srnu tak tři skoky a točí se zpět. A pokid se přemístí prasata tak psa vodim zásadně po nízkém terénu kde vím že nic není a v klidu může běhat. Navíc nástup tranzu u prasete je natolik pozvolný, že i když bych ho volala po 20m stopy tak okamžitě reaguje. Nevidím problém proč mu tu volnost nedopřát. Navíc vencime v časech kdy nikdo nevenci a pokud vidí psa tak oba psi ztuhnou, jeden dostane povel stůj a druhý přivolání. Oba pripnu a je to naprosto bezpečné. A druhého psa nebo člověka vidím na 700m. A mimochodem i kdyby mi můj pes hnal zvěř tak 1. Je loveckého plemene takže by ho myslivec neměl picnout tak jako tak. A 2. Pokud ho picne tak by ho picnul i na stopce. A 3. Zdejší myslivci ví že tu moji psi jsou a kdyby něco ještě pomůžou hledat. Horší je když má nějaký pach jen jeden bod to mu trvá celou věčnost než se rozejde. :) a ještě pokud pole roste tak pes chodí jen po cestě a ne dál než 30m.
Terven
napsal(a):
No, nevím...na těch 50 či víc metrů nemáte vůbec šanci vidět, co tam pes na zemi má...může to být i zdechlina, otrávená návnada, cokoliv. Má-li někdo psa, za kterého se i na takovou vzdálenost zaručí, že si těch věcí i bez povelu nevšimne, tak to obdivuju, bez ironie.
Ono taky hodně záleží na terénu, pokud je přehledná posekaná louka, tak je to OK, takovou máme hned vedle výběhu s koňma a tam fenu taky nechám celkem daleko.
Jinak tvrdím, že v jistých lokalitách se skoro víc proběhne na stopovačce, kterou máme 15 metrů. Je-li navolno, často si jí držím blíž, nepřijde mi správné, aby pes volně šmejdil v houští v porostu, v lese- kvůli zvěři.
Ono těch sto metrů je trochu bezohlednost i vůči případným kolemjdoucím...možná máte stoprocentně poslušného psa, ale známe to, většina taková není a dost lidí se necítí úplně komfortně, pokud se kolem nich pohybuje větší pes a páníček v nedohlednu.
To je to pisanie na fore. Ja pisem o prazdnej posekanej luke s viditelnostou 500m, vy si asi predstavujete vsetci ze psa pustam 100m od seba vymetat housti v lese alebo na cyklostezke.
Mna by zaujimalo ako vencite ked pes nemoze ist viac nez 10m? Ten moj sa zvykne kazdu chvilu na jednom mieste zacuchat na hoodne dlhy cas, a potom cvalom bezi dalej po ceste. To prve sa da, akurat by nam kazda prechadzka trvala 4x dlhsie, to druhe by som mu musela zatrhnut uplne.
Tedýsek: takže abych to shrnula - na veřejné sikuzi, kde si to může přečíst každý (tj. laik, majitel nezvladatelného psa, apod.) prezentujete nejprve názor, že je pro vás normální venčit psa v terénu na volno tak, že je od vás padesát a více metrů, a následně podrobně popíšete krajinu, kde venčíte, s tím, že zmíníte, že pes loveckého plemene je od vás někdy volně i 400 m. A že myslivci vědí, že to jsou vaši psi, a blablabla...
Co kdybyste přispěla zadavatelce radou, jak to má udělat, aby ji pes poslechl, a ne zde veřejně prezentovat, jak to ksakru nedělat?! Ať už z hlediska legislativy nebo jen z pohledu toho, že je to naprostá bezohlednost k okolí?
Ale pochybuji, že si vůbec uvědomujete, že děláte něco špatně.
L(phi)
napsal(a):
To je to pisanie na fore. Ja pisem o prazdnej posekanej luke s viditelnostou 500m, vy si asi predstavujete vsetci ze psa pustam 100m od seba vymetat housti v lese alebo na cyklostezke.
Mna by zaujimalo ako vencite ked pes nemoze ist viac nez 10m? Ten moj sa zvykne kazdu chvilu na jednom mieste zacuchat na hoodne dlhy cas, a potom cvalom bezi dalej po ceste. To prve sa da, akurat by nam kazda prechadzka trvala 4x dlhsie, to druhe by som mu musela zatrhnut uplne.
No, to je ale chyba u vás - pes má následovat vás, nikoliv vy psa. Takže pes si má hlídat vás a pokud popojdete, přerušit činnost a jít za vámi.
Venčíme úplně jednoduše - prostě jdeme, rychlostí cca 4-5 km/hod.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
To Saola: nějak se nemůžu ubránit dojmu, že jste frustrovaná z toho, že musíte celý jeho život vláčet psa na nechutné mokré a zablácené stopovačce, a abyste v tom nebyla sama, tak jste si vsugerovala, že tohle je ten jediný správný způsob, a všichni by tento očistec měli absolvovat s vámi...
L(phi)
napsal(a):
Úplně v pohodě, pokud se začuchá, počkám, případně poodejdu a počkám, když se mi to zdá dlouhé, zavolám. Pokud někdy hrabe, což jí občas dopřeju, nemám problém počkat 10 minut a víc...ano, procházky nám trvají dlouho

L(phi)
napsal(a):
No zrovna začuchávání a utíkání cvalem dopředu se přeci dá na stopovačce krásně pořešit. Psa jsem pomocí šňůry vedla k tomu, že začuchat se je možné, ale jen na rozumnou dobu. A když řeknu, že jdeme, tak se jde. A zase naopak, cval kupředu je též možný, ale jen v rámci dané vzdálenosti. Čím lépe to se psem funguje, tím více svobody v tom pak může mít.
Psa taky vedu k tomu, aby šel přede mnou, což mi připadá celkem zásadní, učím ho to ovšem až v posledních letech - bývalo by mnohem jednodušší naučit to za jeho mladých let než teď k stáru, kdy už se někdy dost loudá a nedá se to zas tak moc změnit. Ale i tak rychle pochopil povely "jdi", "dopředu", a podobně, a taky ho můžu pobídnout mechanicky třeba poplácáním.
saola
napsal(a):
No, to je ale chyba u vás - pes má následovat vás, nikoliv vy psa. Takže pes si má hlídat vás a pokud popojdete, přerušit činnost a jít za vámi.
A makate nejak so psami, ci je bezna provozna poslusnost a vychadzky ich hlavnou aktivitou?
Jak dlho vam trvalo naucit psa aby sa drzal do 10m, chodi vam uz bez stopovacky ci stale s nou, mate psa ci fenu?
Kopa otazok, ale bez toho sa mi tazko odhaduje ci je to vobec aplikovatelne na mojho psa a situaciu
saola
napsal(a):
Závisí to ale dosť aj na tom akého psa máte.. ja mám chrty, vlkodavy a 40-50m odo mňa behajú v pohode len tým že sa spolu hrajú. Keby ich mám dať na 10-15m stopovačku to je ako keby som ich mala na vodítkach a ešte k tomu keby sa mi ten pes rozbehol na 15m so mnou na druhom konci tak by som asi za ním letela ako drak :)
Samozrejme ich ale takto nenechám pobehovať hocikde v lese a kroví kde ich nevdím no na lúke, hrádzi, alebo medzi poliami na ceste kde je dobrá viditeľnosť v tom tiež nevidím problém. Po privolaní sú u mňa do 10 sekúnd aj keď sú ďaleko, sú rýchle, čiže keď zbadám cyklistu alebo iného psa nemám problém ich odvolať. EO však nosia práve kvôli prípadnému vybehnutiu zajaca či srny. Bez neho by som ich nezastavila ale ani keby boli odo mňa na 5m.
A čo sa týka poľovníkov tak musím povedať že práve keď zbadajú že psy majú EO tak ste pre nich extra zodpovedný psovod teda u mňa to vždy zabralo a zakaždým sme sa dohodli že nemám záujem aby moji psy naháňali zver ale skrátka inak ako na voľno ich nevybehám. S EO to berú akože ich mám vždy pod kontrolou.
saola
napsal(a):
Možná jen neumíte číst česky - na vodítku není v českém jazyce totéž, jako táhnout za sebou volně po zemi stopovačku (viz můj přípsěvek výše).
Vaše pointa je naprosto mimo. Vámi popsané chování psa - padesát a více metrů od majitele - je posuzovano jako mimo vliv psovoda a nejen myslivecká stráž má oporu v zákoně ohledně toho takového psa zastřelit.
Plácáte nesmysly jako každý masorád. Na to aby někdo mohl psa zastřelit MUSÍ být splněny VŠECHNY podmínky.
1. víc jak 200m od posledního trvale obydleného stavení ( pastevecký pes 200 m od stáda )
2. TRVALE mimo vliv majitele
3. musí HONIT zvěř ( není to totéž jako jít po stopě )
nesmí se jednat o psa loveckého plemene.
Navíc jestliže použijete EO, pes za zvěří ani nevyběhne.

saola
napsal(a):
Ne všichni psi jsou takoví. Jak píše zadavatelka, její pes je, jakmile chytne stopu nebo vidí zvěř, v transu a vůbec by ho neměla pouštět ze svého dosahu (přeloženo z dosahu stopovačky).
Zákonnost či nezákonnost případného zastřelení vašeho psa myslivcem bude posuzovat policie, pokud k tomu dojde. A na vás bude dokázat, že pes nic nehonil. A to dokázat nelze. Takže to prostě nemáte šanci vyhrát. Navíc přijdete o psa, a pokud dojde ke škodě na zvěři, musíte ji navíc uhradit.
A teď mi prosím napište, jakým benefitem pro psa je jeho pobíhání okolo vás v okruhu padesát metrů a víc, když přece jdete terénem, a pes je v pohybu, ať už se pohybuje ve vašem dosahu (10 m) nebo mimo váš dosah? Jsou to jen rizika - ohrožení zvěře, ohrožení jiných pěších nebo jezdců na koních, cyklistů, a v neposlední řadě i riziko zastřelení psa, protože honitby jsou dnes téměř všude.
Kdy jste naposledy byla v lese? Mluvila s myslivci? mysliveckou strazi?
Vrátím se k otázce v zadání.
Zvukový povel u EO používám jako povel na velkou vzdálenost, při nutnosti přivolat psa diskrétně apod., tzn. pes ho bere jen jako povel. Takže pokud nereaguje na verbální povel, nebude reagovat ani na zvuk z EO - on totiž neohluchne. Možná kdyby měl naučeno že po zvuku přijde impuls, tak ano, ale takhle to nepoužívám, nemyslím, že to je dobrý nápad.
saola
napsal(a):
Tedýsek: takže abych to shrnula - na veřejné sikuzi, kde si to může přečíst každý (tj. laik, majitel nezvladatelného psa, apod.) prezentujete nejprve názor, že je pro vás normální venčit psa v terénu na volno tak, že je od vás padesát a více metrů, a následně podrobně popíšete krajinu, kde venčíte, s tím, že zmíníte, že pes loveckého plemene je od vás někdy volně i 400 m. A že myslivci vědí, že to jsou vaši psi, a blablabla...
Co kdybyste přispěla zadavatelce radou, jak to má udělat, aby ji pes poslechl, a ne zde veřejně prezentovat, jak to ksakru nedělat?! Ať už z hlediska legislativy nebo jen z pohledu toho, že je to naprostá bezohlednost k okolí?
Ale pochybuji, že si vůbec uvědomujete, že děláte něco špatně.
Ty jsi prostě buď blázen nebo trpis nějakou úzkostí nebo se historicky bojis myslivců.
Pokud vím, že svého psa zastavim nebo Otočím od zvěře na vzdálenost 100m, tak ho na 70m můžu v klidu nechat běhat a těch 30m mám na ty tři případné skoky a oblouk. Co se týče myslivců, tak mám psa loveckého, reflexně označeného a hlavně nehoniciho zvěř. Co mi hrozí? Blbost nejakyho opilyho myslivce? Stejně tak mi ho může střelit na zahradě, tam nepomůže ani 80cm vodítko. Z hlediska legislativy mě kryje už jen to plemeno psa. ;)
A co se rad týče, svou radu jsem napsala už nahoře.
Tedysek
napsal(a):
Ty jsi prostě buď blázen nebo trpis nějakou úzkostí nebo se historicky bojis myslivců.
Pokud vím, že svého psa zastavim nebo Otočím od zvěře na vzdálenost 100m, tak ho na 70m můžu v klidu nechat běhat a těch 30m mám na ty tři případné skoky a oblouk. Co se týče myslivců, tak mám psa loveckého, reflexně označeného a hlavně nehoniciho zvěř. Co mi hrozí? Blbost nejakyho opilyho myslivce? Stejně tak mi ho může střelit na zahradě, tam nepomůže ani 80cm vodítko. Z hlediska legislativy mě kryje už jen to plemeno psa. ;)
A co se rad týče, svou radu jsem napsala už nahoře.
Chudák pes
jahodapavel
napsal(a):
Ale pomůže, je potřeba se psem pracovat a naučit ho spolehlivé přivolání.
jahodapavel
napsal(a):
Používat stopovačku u psa, který honí zvěř je kontaproduktivní. Ne vždy se vám podaří chytit konec a hledejte pak psa, který se někde zamotá. To pak jedině ho celoživotně vodit upoutaného.
Používat stopovačku u psa, který loví, je velmi účinné, ovšem za předpokladu, že s ní umíte pracovat a neděláte podobné chyby, jaké popisujete..
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
scylla
napsal(a):
Používat stopovačku u psa, který loví, je velmi účinné, ovšem za předpokladu, že s ní umíte pracovat a neděláte podobné chyby, jaké popisujete..
Není to účinné, a vy to dobře víte - pes není de.bil, a ví moc dobře, kdy ten špagát na sobě má.
A jestli ano, tak to dokažte - doporučím vám z vašeho okolí 3 psy lovce, a můžete s nimi pracovat, a předvést se

"pes není de.bil, a ví moc dobře, kdy ten špagát na sobě má.."
no fuuuuj...
a ted se dozvíme, ze když stopovacka nefunguje, je to jen a jen tim, ze ji někdo spatne pouzival
to je takova neverending story kolem privolani a stopovačky tady
plus samo postoj, ze když ma někdo psa -musí si jeho vlastnictví patricne odtrpet -takze kdyz několik let netaha po venku za.ranou 20m stopovačku -nemel si ho vubec pořizovat

"a ted se dozvíme, ze když stopovacka nefunguje, je to jen a jen tim, ze ji někdo spatne pouzival"
tož samozřejmě, tohle je nevyvratitelné!
Tedysek
napsal(a):
Proč?
Vámi vyvolaný reflex je totiž v přímém rozporu s přirozeností plemene. To je neetické. Zároveň je to jeden z kardinálních problémů současné kynologie, či hlavní parametr a úskalí ve výběru plemene. Ony ušlechtilé pudy nestojí v ideálním případě o nic níže než jiné generální pudy zvířat. Bígl má tedy pominu-li několik klasických potřeb, jeden silný zájem v pronásledování a štvaní zvěře. Musí to dělat dobře, tedy s chutí a navzdory všem nepříznivým okolnostem. Proto vidí-li kynolog staroanglického honiče, odvolání ze štvanice vůbec nezvažuje a nezačleňuje. Ať je Váš jedinec produktem sebetěžší degenerace, jedná se o přečin proti všem racionálním zásadám i navzdory faktu, že si neumíte představit jak jej po fyzické stránce jinak obhospodařit.
vetřelec
napsal(a):
Vámi vyvolaný reflex je totiž v přímém rozporu s přirozeností plemene. To je neetické. Zároveň je to jeden z kardinálních problémů současné kynologie, či hlavní parametr a úskalí ve výběru plemene. Ony ušlechtilé pudy nestojí v ideálním případě o nic níže než jiné generální pudy zvířat. Bígl má tedy pominu-li několik klasických potřeb, jeden silný zájem v pronásledování a štvaní zvěře. Musí to dělat dobře, tedy s chutí a navzdory všem nepříznivým okolnostem. Proto vidí-li kynolog staroanglického honiče, odvolání ze štvanice vůbec nezvažuje a nezačleňuje. Ať je Váš jedinec produktem sebetěžší degenerace, jedná se o přečin proti všem racionálním zásadám i navzdory faktu, že si neumíte představit jak jej po fyzické stránce jinak obhospodařit.
A máme tady druhý extrém. Vyborne.
Hele zkus mi najít myslivce v okolí prahy a dál směrem na Plzeň který by se zabýval s biglem myslivosti. Já jsem hledala a nenašla. Nikdo ho na práci nechce a nechce ani nikomu pomoct s ním. Ono to zas tak horký s tou jejich loveckou upotřebitelnosti není. A biglovi vyžití jde najít snadno. Dělá totiž s radostí cokoliv jiného.
To je racionální standard.
Protipudové působení především není rovno pracovnímu zanedbávání.
Váš osobní názor na plemeno navíc není směrodatný, zkušený, ani tedy objektivní. Míra degenerace Vašeho psa je neznámá, jedinec pod Vaším vedením je jeden, Váš zápal je navíc mrazivě chladný. Jak už jsem jinde nadnesl, je to parforsní honič (nedávný, bez rekonstrukce...). O to se lze opírat a odvozovat nejjednodušší populační charakteristiku. Tradiční česká myslivost tento způsob lovu sice pamatuje, česká myslivost v moderním pojetí ovšem nepodporuje.
S jedním člověkem jsem se setkal, působí na severozápadě, ale nemá to valný kynologický význam. Myslivci jsou nejčastěji jen průměrní kynologové, což je dobrý výchozí level, ale nedostatečný top.
vetřelec
napsal(a):
To je racionální standard.
Protipudové působení především není rovno pracovnímu zanedbávání.
Váš osobní názor na plemeno navíc není směrodatný, zkušený, ani tedy objektivní. Míra degenerace Vašeho psa je neznámá, jedinec pod Vaším vedením je jeden, Váš zápal je navíc mrazivě chladný. Jak už jsem jinde nadnesl, je to parforsní honič (nedávný, bez rekonstrukce...). O to se lze opírat a odvozovat nejjednodušší populační charakteristiku. Tradiční česká myslivost tento způsob lovu sice pamatuje, česká myslivost v moderním pojetí ovšem nepodporuje.
S jedním člověkem jsem se setkal, působí na severozápadě, ale nemá to valný kynologický význam. Myslivci jsou nejčastěji jen průměrní kynologové, což je dobrý výchozí level, ale nedostatečný top.
Jo, je jeden max. Tři chovatele co dělají myslivost s biglem. Ale to je vše. Jinak nikdo z myslivců do své honitby bígla pro praktické využití nepustí. A proč by taky měl... Takže tvá slova vpodstate vybízejí k zániku plemene. Gratuluji ti k takto omezenému názoru. ;).
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Není to účinné, a vy to dobře víte - pes není de.bil, a ví moc dobře, kdy ten špagát na sobě má.
A jestli ano, tak to dokažte - doporučím vám z vašeho okolí 3 psy lovce, a můžete s nimi pracovat, a předvést se
Účinné to a ano, dobře vím, že to funguje, mám vyzkoušené. Naučte s ní pracovat majitele těch lovců. Já mám momentálně na starosti 7 psů kromě dalších zvířat a musím také rodinu a zvířata živit, takže nemám čas někomu něco dokazovat. Návod, jak dělám se stopovačkou, jsem sem psala několikrát. Jestli chcete, napíšu ho znovu. Vaše argumentace mi připadá logická asi jako to - je nesmysl používat pastelky, protože neumím kreslit. Já opravdu kreslit neumím, ale to neznamená, že jeden člen mé rodiny kreslit umí výborně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
scylla
napsal(a):
Účinné to a ano, dobře vím, že to funguje, mám vyzkoušené. Naučte s ní pracovat majitele těch lovců. Já mám momentálně na starosti 7 psů kromě dalších zvířat a musím také rodinu a zvířata živit, takže nemám čas někomu něco dokazovat. Návod, jak dělám se stopovačkou, jsem sem psala několikrát. Jestli chcete, napíšu ho znovu. Vaše argumentace mi připadá logická asi jako to - je nesmysl používat pastelky, protože neumím kreslit. Já opravdu kreslit neumím, ale to neznamená, že jeden člen mé rodiny kreslit umí výborně.
Když já bych chtěla vaši práci a hlavně výsledky vidět v praxi - chci vidět, jak rozlovenýho psa odnaučíte na špagátě SPOLEHLIVĚ i na dálku ignorovat zvěř. Jinak je to jenom plácání hubou, protože internet snese všechno, a za monitorem je každý král
Tedysek
napsal(a):
Jo, je jeden max. Tři chovatele co dělají myslivost s biglem. Ale to je vše. Jinak nikdo z myslivců do své honitby bígla pro praktické využití nepustí. A proč by taky měl... Takže tvá slova vpodstate vybízejí k zániku plemene. Gratuluji ti k takto omezenému názoru. ;).
Existují velmi dobré důvody k tomu, proč by taky měl. Bígla tady máte Vy, tak byste je měla znát a hájit především Vy, nikoli Já před Vámi. Mně jsou tyto prospěšné vztahy (evolučního a kulturního charakteru) dobře známy. Vám ne, protože na to serete...
vetřelec
napsal(a):
Existují velmi dobré důvody k tomu, proč by taky měl. Bígla tady máte Vy, tak byste je měla znát a hájit především Vy, nikoli Já před Vámi. Mně jsou tyto prospěšné vztahy (evolučního a kulturního charakteru) dobře známy. Vám ne, protože na to serete...
Ano hajim ho, a po 17 letech s biglama opravdu znám jejich povahu i možnosti - jak fyzické tak psychické. A opravdu vím, že bígl dokáže být i nadmíru spokojen aniž by musel honit zvěř. Z bígla se pomalu stává společenské plemeno a podle mě je to tak správně. To, že se ti tohle nelíbí je tvůj problém. A jestli chceš orodovat za původní využití plemen, začni u yorksiru, krysariku a pudliku. A nech bígla biglem dokud šťastný je. A že on šťastný je. ;).
Tedysek
Diskutuji rád o tom co je správné a co závadné. Každému se líbí to co je správné. Někdo správné, považuje mylně za závadné- to závadné mylně za správné.
Buď jsem na omylu Já, nebo Vy. Jeden z Nás by to měl uznat. Kvalitní management se vyvýjí s ohledem na minulé využití a budoucí prosperitu plemene. Pokud se jedná o širší prostředí, jako třeba v případě parforsních honů, je třeba zohlednit i tuto působnost. Nakonec i přímé vlivy na člověka, ať má úvaha správný rozměr.
Proč byste si znovu pořídila bígla, co je na tomto plemeni podle Vašeho názoru mimořádného, odkud tato charakteristika vzešla a jakým způsobem lze podle Vás onu charakteristiku do budoucna udržet, nebo dokonce zušlechtit?
Není žádoucí aby každý pejskař který si shodou okolností pořídí pracovní plemeno mimořádných vlastností, troubil do světa moudra o jeho současném stavu a vývoji, který ani neráčí řádně sledovat.
vetřelec
napsal(a):
Tedysek
Diskutuji rád o tom co je správné a co závadné. Každému se líbí to co je správné. Někdo správné, považuje mylně za závadné- to závadné mylně za správné.
Buď jsem na omylu Já, nebo Vy. Jeden z Nás by to měl uznat. Kvalitní management se vyvýjí s ohledem na minulé využití a budoucí prosperitu plemene. Pokud se jedná o širší prostředí, jako třeba v případě parforsních honů, je třeba zohlednit i tuto působnost. Nakonec i přímé vlivy na člověka, ať má úvaha správný rozměr.
Proč byste si znovu pořídila bígla, co je na tomto plemeni podle Vašeho názoru mimořádného, odkud tato charakteristika vzešla a jakým způsobem lze podle Vás onu charakteristiku do budoucna udržet, nebo dokonce zušlechtit?
Není žádoucí aby každý pejskař který si shodou okolností pořídí pracovní plemeno mimořádných vlastností, troubil do světa moudra o jeho současném stavu a vývoji, který ani neráčí řádně sledovat.
Hele fakt tu nebudu psát to co je ve spoustě knih a všude na netu. Prostě nejsem názoru že bígl musí nutně lovit aby byl šťastný. A ty to zjevně posoudit nemůžeš když jsi s nima ani chvíli nežil. A můžeš si to obhajovat jak chceš.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když já bych chtěla vaši práci a hlavně výsledky vidět v praxi - chci vidět, jak rozlovenýho psa odnaučíte na špagátě SPOLEHLIVĚ i na dálku ignorovat zvěř. Jinak je to jenom plácání hubou, protože internet snese všechno, a za monitorem je každý král

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Aha...takže se hodláš přestěhovat i s nějakým tím lovcem ku scylle, dát výpověď (pokud jsi zaměstnána) a nějakou blíže neurčenou dobu v řádu dnů, týdnů, měsíců...dělat scylle stín, tedy samozřejmě s tím, že jí tu práci uhradíš...ano? Jinak je to tedy jenom plácání hubou...ne?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Aha...takže se hodláš přestěhovat i s nějakým tím lovcem ku scylle, dát výpověď (pokud jsi zaměstnána) a nějakou blíže neurčenou dobu v řádu dnů, týdnů, měsíců...dělat scylle stín, tedy samozřejmě s tím, že jí tu práci uhradíš...ano? Jinak je to tedy jenom plácání hubou...ne?
Já ne - mně psi neloví, a řešila bych to jinak, ale ráda ji doporučím (lidí s tímto problémen jsou mraky), i s tím že za dobře vykonanou práci dostane zaplaceno. A myslím to úplně vážně, ale chci na konci vidět toho SPOLEHLIVÉHO psa!

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Já ne - mně psi neloví, a řešila bych to jinak, ale ráda ji doporučím (lidí s tímto problémen jsou mraky), i s tím že za dobře vykonanou práci dostane zaplaceno. A myslím to úplně vážně, ale chci na konci vidět toho SPOLEHLIVÉHO psa!
Takže proces učení vidět nechceš?
A spolehlivý se pozná jak?...ono o nějaké 100%ní poslušnosti lze mluvit až po smrti psa...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Takže proces učení vidět nechceš?
A spolehlivý se pozná jak?...ono o nějaké 100%ní poslušnosti lze mluvit až po smrti psa...
Ne, ten proces (resp. marné pokusy o něj) jsem viděla nesčetněkrát - stačí mi ten výsledek
Spolehlivý pes je ten, co nevyběhne za zvěří nikdy - tzn. i když je majitel třeba 30m daleko, a zvěř vyběhne v jeho blízkosti. A mám na mysli opravdové lovce, ne trdla, co vyběhnou ze zvědavosti, a ani neví proč.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
No chance, nikto doporuceny uspesny nebude. Nie preto ze by metoda nebola dobra, ale preto ze su to vsetko do jedneho lenive nemehla.
Tak ako vlastne vsetci majitelia psov na svete, okrem zopar jedincov
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ne, ten proces (resp. marné pokusy o něj) jsem viděla nesčetněkrát - stačí mi ten výsledek
Spolehlivý pes je ten, co nevyběhne za zvěří nikdy - tzn. i když je majitel třeba 30m daleko, a zvěř vyběhne v jeho blízkosti. A mám na mysli opravdové lovce, ne trdla, co vyběhnou ze zvědavosti, a ani neví proč.
Máte na mysli něco takovéhohle paní chovatelko?
https://www.youtube.com/watch?v=E4WRXshNHNA.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
vetřelec
napsal(a):
Ano, když jsem to psala, tak jsem myslela právě na chrty
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
L(phi)
napsal(a):
No chance, nikto doporuceny uspesny nebude. Nie preto ze by metoda nebola dobra, ale preto ze su to vsetko do jedneho lenive nemehla.
Tak ako vlastne vsetci majitelia psov na svete, okrem zopar jedincov
Nemyslím si, že lidi, co znám, a věnovali tomu maximum, by byly lenivými nemehly.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
vetřelec
napsal(a):
Tohle jsou moje feny, když šla na závodech srna spáchat sebevraždu na trať - i když byly v plným běhu, tak okamžitě přeply ze střapce na opravdovou kořist. NEVĚŘÍM, že by je nějaký internetový chytrák na špagátě odnaučil lovit
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
L(phi)
napsal(a):
Vsak ano. Ale ked to nefunguje, vzdy sa na to da vyhovorit - ze bola metoda len zle pouzita.
Jo tááák
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Tohle jsou moje feny, když šla na závodech srna spáchat sebevraždu na trať - i když byly v plným běhu, tak okamžitě přeply ze střapce na opravdovou kořist. NEVĚŘÍM, že by je nějaký internetový chytrák na špagátě odnaučil lovit
Může vyzkoušet klidně i tyhle
https://www.youtube.com/watch?v=a0ggSYbxct0.

L(phi)
napsal(a):
Vsak ano. Ale ked to nefunguje, vzdy sa na to da vyhovorit - ze bola metoda len zle pouzita.
Tahle vymluva prestava fungovat
ono když ty příspěvky jaksi nemizi z netu - ale leta zpet se daji vyhledat a cist

Ve všech ostatních vláknech o EO/lovení se píše, že EO slouží právě na vytržení z nežádoucího chování / transu. Když se odpůrci ozvou, že to psa bolí, přijde prohlášení, že stačí i zvukový signál nebo vibrace, že psa nikdo netýrá.
Tak na co to teda je ? Že by na nic ?

napsal(a):
Ve všech ostatních vláknech o EO/lovení se píše, že EO slouží právě na vytržení z nežádoucího chování / transu. Když se odpůrci ozvou, že to psa bolí, přijde prohlášení, že stačí i zvukový signál nebo vibrace, že psa nikdo netýrá.
Tak na co to teda je ? Že by na nic ?
Zvukový signál nebo vibrace stačí psovi, který dobře ví, jaké další stupně ten obojek má.

napsal(a):
Zvukový signál nebo vibrace stačí psovi, který dobře ví, jaké další stupně ten obojek má.
Ok :).

Stopovačka/EO?... nebo stačí mít dobrou fyzičku, psa si odchytit při činu (nebudem rozebírat honění chrtů ) ukázat psovi, jaké další stupně mám já, toto mu několikrát připomenout, pokud je bezmozek...v dnešní době "domlouvání se po dobrým" je to asi pro někoho dost aut...
napsal(a):
Stopovačka/EO?... nebo stačí mít dobrou fyzičku, psa si odchytit při činu (nebudem rozebírat honění chrtů ) ukázat psovi, jaké další stupně mám já, toto mu několikrát připomenout, pokud je bezmozek...v dnešní době "domlouvání se po dobrým" je to asi pro někoho dost aut...
I když pominu honění chrtů , strašně bych chtěla někdy mít takovou fyzičku, abych dostihla mojí krátkonohou polojezevčici, pokud letí za kočkou
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
impact
napsal(a):
Chytly?
Sice "chytly", ale jak správně poznamenal Vetřelec, tak měly košíky, a feny i nepoškozenou srnu jsme lovili z několik km vzdáleného rybníka. Štěstí bylo, že závody byly na letišti, kde se zároveň konal letecký den, a pomohli nám jejich pohyb sledovat z letadla.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Sice "chytly", ale jak správně poznamenal Vetřelec, tak měly košíky, a feny i nepoškozenou srnu jsme lovili z několik km vzdáleného rybníka. Štěstí bylo, že závody byly na letišti, kde se zároveň konal letecký den, a pomohli nám jejich pohyb sledovat z letadla.
Tak to je skvele zazitek.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
saola
napsal(a):
Jo, hlavně pro tu srnu
Byl to asi 15 běh, takže šrumec na trati i okolo - cca 100 aut, mraky lidí a psů, čtyřkolka, natahující po každém běhu trať, rachot agregátu od navijáku, a ona si tam z remízku nakráčela jak Hollywoodská superstar! To je přirozená selekce, a zvíře bez pudu sebezáchovy má v přírodě nulovou šanci na přežití, takže tahle měla ještě víc štěstí než rozumu, a trefila se do oficiálního běhu, kde měli psi košíky (v treninku je mít nemusí).
Ano, pišišvore, jistě to byla její chyba a nezaslouží si bez pudu sebezáchovy v přírodě přežít, protože si nedokáže logicky domyslet, co ten šrumec okolo znamená a že se jedná cca o 15. běh.
Vaše zaslepenost a adorace vlastních psů je ke zvracení - ostatní zvířaza také mají nárok na život.
Chápala bych, kdybyste to zmínila jako politováníhodnou událost, ale chlubit se tím a nechat se ostatními chválit za skvělý zážitek - to je fakt chucpe
saola
napsal(a):
Ano, pišišvore, jistě to byla její chyba a nezaslouží si bez pudu sebezáchovy v přírodě přežít, protože si nedokáže logicky domyslet, co ten šrumec okolo znamená a že se jedná cca o 15. běh.
Vaše zaslepenost a adorace vlastních psů je ke zvracení - ostatní zvířaza také mají nárok na život.
Chápala bych, kdybyste to zmínila jako politováníhodnou událost, ale chlubit se tím a nechat se ostatními chválit za skvělý zážitek - to je fakt chucpe
Naprostý souhlas, krásně napsané.
Dovedu možná pochopit. že někomu srna mohla připadat úplně blbá a bez pudu sebezáchovy, ale fakt, že se divoká zvířata občas chovají paradoxně či přímo jako kamikadze, je bohužel důsledek civilizačních vlivů - sebrali jsme jim většinu jejich místa k životu, děsíme je tak, že v panice vbíhají pod auta a narážejí do skel...
Ale i kdyby ta srna opravdu byla jen slabého ducha, čili úplně blbá, stejně by mi jí bylo líto...asi pro někoho nepochopitelný útlocit v dnešní době.
Ačkoli to údajně nebyl záměr, jedná se o v přírodě obvyklé utrpení, co do rozsahu i principu. V naší roztříštěné krajině přirození predátoři srnčí zvěře v podstatě nežijí. Odstřel je oproti predaci blízkým způsobům lovu závadný. Jestli jste vymyslely lepší zákony než moudrá květena, mohli bychom možná přírodu, na Vaši zodpovědnost, upravit podle Vás.
saola
napsal(a):
Jo, hlavně pro tu srnu
Se mam pokakat nebo co? Nebo jak dalsi ufnukany zensky behat po internetu a fnukat, jaka je to strasna hruza? Jezisinky. Srna na draze, psi v trapu, nahaneni psu a srny letadlama a nasledne tahani akteru z rybniku je naprosto pekelny zazitek, ktery teda fakt jen tak nekdo nema. Pobavilo. Tecka.
L(phi)
napsal(a):
Mate tie zavody organizovat tak, aby psy boli cely cas do 15 metrov od majitela a na stopovackach, a nic take by sa nestalo.
To jste vystihla přesně nom, a když neumíte se stopovackou, tak na krátkém vodítku v rukách... to je tedy smysl celé této diskuze. Že ja to ještě čtu tady
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
L(phi)
napsal(a):
Mate tie zavody organizovat tak, aby psy boli cely cas do 15 metrov od majitela a na stopovackach, a nic take by sa nestalo.
Nevím, jestli někdo z majitelů psů umí tak rychle běžet...
... ale to se asi počítá do kategorie "metoda dokonalá, ale špatně použitá"
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
saola
napsal(a):
Jste úplně mimo - to o 15 běhu jsem napsala proto, aby bylo zřejmé, že na trati byl pohyb psů, lidí a techniky už několik hodin, a pro mě to rozhodně nebyl pěkný zážitek, když mi v Brně zmizli psi za srnou, a hrozilo, že je přejede auto nebo se jim něco stane! A vůbec jsem to sem nedala, aby někdo chválil skvělý zážitek, ale abych poukázala na to, že jsou i psi opravdoví lovci, a ti by Vás i tu vaši zablácenou pětikilovou stopovačku měli totálně na salámu.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Jste úplně mimo - to o 15 běhu jsem napsala proto, aby bylo zřejmé, že na trati byl pohyb psů, lidí a techniky už několik hodin, a pro mě to rozhodně nebyl pěkný zážitek, když mi v Brně zmizli psi za srnou, a hrozilo, že je přejede auto nebo se jim něco stane! A vůbec jsem to sem nedala, aby někdo chválil skvělý zážitek, ale abych poukázala na to, že jsou i psi opravdoví lovci, a ti by Vás i tu vaši zablácenou pětikilovou stopovačku měli totálně na salámu.
Moc Vás osobně nemusím, ale tady s vámi souhlasím a chápu vas... A dost dobře si ten strach dokážu představit... hlavně že se nic nestalo. Nikomu, přestože ztráta psů by byla bolestnejsi pro lidi nez ztrata srnky...
saola
napsal(a):
Vy ste týmto príspevkom presne obrazom dnešnej doby, teraz je to moderné že čím väčší chudák/kripel/debil tak tým viac ho poďme všetci ochraňovať a pomáhať mu. A je jedno či ide o blbú srnu, psa s dvoma nohami či sliepku s troma hlavami alebo ľudského debila čo má 10 detí z toho 4 retardované ale poďme ho dať do Modrého z neba a skladajme sa mu spolu na jedlo a bývanie lebo chudák.. A potom sa nezabudni ešte pochváliť že už týždeň si vegán a všetci čo jeme nevinné zvieratká sme tyrani a mali by sme zhniť v pekle
katkaa1
napsal(a):
Vy ste týmto príspevkom presne obrazom dnešnej doby, teraz je to moderné že čím väčší chudák/kripel/debil tak tým viac ho poďme všetci ochraňovať a pomáhať mu. A je jedno či ide o blbú srnu, psa s dvoma nohami či sliepku s troma hlavami alebo ľudského debila čo má 10 detí z toho 4 retardované ale poďme ho dať do Modrého z neba a skladajme sa mu spolu na jedlo a bývanie lebo chudák.. A potom sa nezabudni ešte pochváliť že už týždeň si vegán a všetci čo jeme nevinné zvieratká sme tyrani a mali by sme zhniť v pekle
První věta vašeho příspěvku o vás celkem dost vypovídá a zapadá do obrazu doby pro změnu mně.
katkaa1
napsal(a):
Dokud soucit člověka neobsáhne vše živé, nenajde člověk mír ani sám v sobě. Albert Schweitzer
Jsem ráda, že přes vámi ventilovanou zlobu a nenávist je mi vás i přesto líto.
Mějte hezký den

katkaa1
napsal(a):
..kéž by Vám nebo Vašim blízkým osud nedopřál nějaký ten handicap ať již fyzický anebo psychický...

katkaa1
napsal(a):
Přemýšlím, jestli se mám přiznávat k tomu, že mě příspěvek Katky upřímně rozesmál..
Extrém teda není podle mě dobře ani na jedné straně. Ani nebudu brečet nad srnou v diskuzi na iFauně, ani nebudu střílet postižené. Nicméně má Katka velký kus pravdy... Na jednu stranu svým přístupem postupně a vytrvale likvidujeme celou Zemi, na druhou stranu jsme schopni poslat na týraného psa milion korun. Svět se zbláznil..

Z konce teto debaty jsem tumpachova...
Proc tedy v lese psa od zvere "normalni clovek" (skoro se bojim googlit co to dnes znamena...) odvolava? A to i za pomoci EO?
Ted preskocme to, ze psa na volno v lese pusti jen ten "normal", co psa ze zacatku ucil s courackou, po psovi a jeho reakcich stale kouka (privolani je naucene na 100% mimo les) a stejne tak celou cestu aspon minimalne cte teren + stopy. Pripadne tedy zkousi i nove alternativy...
a) chce aby ho pes poslouchal za kazde okolnosti
b) boji se, ze pes utece a nasledku z toho plynoucich
c) boji se myslivce, prip. zastreleni psa + pokuty
d) snazi se line bez vodaku vyvencit chudaka/kripla/debila
e) chce aby ho pes poslouchal za kazde okolnosti a navic nechce, aby pes ublizil jinemu zvireti
f)... doplnte sami - proc tedy (postizene dite ci zvire zatim ve vyberu chybi...)?
Nevím co k tomu koho vede, ale volné řádění nelze dopustit zejména a v jednoduchosti z toho důvodu, že bychom tak veškerou zvěř postupně vyhubili. Chov a lov zvěře je (nutně) sofistikovaná, plánovaná a evidovaná- etická a žádoucí činnost (při Open field coursingu to platí dvojnásob). Bohužel jsou u nás některé z nejdokonalejších forem využití loveckých psů protizákonné...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Z konce teto debaty jsem tumpachova...
Proc tedy v lese psa od zvere "normalni clovek" (skoro se bojim googlit co to dnes znamena...) odvolava? A to i za pomoci EO?
Ted preskocme to, ze psa na volno v lese pusti jen ten "normal", co psa ze zacatku ucil s courackou, po psovi a jeho reakcich stale kouka (privolani je naucene na 100% mimo les) a stejne tak celou cestu aspon minimalne cte teren + stopy. Pripadne tedy zkousi i nove alternativy...
a) chce aby ho pes poslouchal za kazde okolnosti
b) boji se, ze pes utece a nasledku z toho plynoucich
c) boji se myslivce, prip. zastreleni psa + pokuty
d) snazi se line bez vodaku vyvencit chudaka/kripla/debila
e) chce aby ho pes poslouchal za kazde okolnosti a navic nechce, aby pes ublizil jinemu zvireti
f)... doplnte sami - proc tedy (postizene dite ci zvire zatim ve vyberu chybi...)?
Chrty už nemám (ti chodili v polích na 8m flexinách), a u belgičáků ze to z důvodu e) + protože nevidím důvod vláčet plně ovladatelné psy na špagátě.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
impact
napsal(a):
Jejda. Ted vubec nevim, k cemu to patri.
Řekla bych, že k tomuhle :
"S náhubkem?! Vy jste tak hloupá! "