Dobrý den. Prosím o radu. Máme rok a půl starého chodského psa, který je strašná hysterka. Když ho třeba uvážu před obchodem, kde mě celou dobu vidí, je jak šílený. Vyje, štěká a neustále kňučí. Nedávno jsem s dětmi šla na hřiště a opět jsem ho chtěla uvázat o branku, kde bych od něj byla vzdálená jen čtyři metry. Opakovalo se to samé co u obchodů. Divím se, že branku nevyrval a nevzal ji s sebou.
Další problém jsou výstavy, kde je kolem něho mnoho psů, se kterými si chce hrát a tak také neustále kňučí. Když je s námi ale moje maminka, je to ještě horší. Při vystavování po ní stále štěká a kňučí, že chce k ní. Jednou nás také kvůli jeho chování dokonce diskvalifikovali. Už si s ním nevím rady. Děkuji za všechny smysluplné rady.
Uživatel s deaktivovaným účtem

A jak ho vychováváte? Jak se mu věnujete? Cvičíte?
Vychovaný podle mě v celku je. Doma neštěká, neničí, venku poslouchá... kromě těch úzkostí je to bezproblémový pes.. Každé ráno se venku scházím s ostatními pejskaři a klidně i dvě hodiny prolítá. Když přijdu z práce, jdu s ním ven a házím mu míček, dokud se neunaví. K tomu třeba 1x týdně chodím do agility parku, aby se vyběhal.
rapotacka11
napsal(a):
Rok a půl ?
Odložení se učí odmalička.
Proč nemá základní poslušnost ?
Kromě toho odložení poslouchá perfektně. Proto jsem nějak neviděla důvod, proč bych měla jezdit hodinu autem jen proto, aby opakoval to, co už dávno umí. Navíc při výstavách mi odložení moc nepomůže.

Cress
napsal(a):
Vychovaný podle mě v celku je. Doma neštěká, neničí, venku poslouchá... kromě těch úzkostí je to bezproblémový pes.. Každé ráno se venku scházím s ostatními pejskaři a klidně i dvě hodiny prolítá. Když přijdu z práce, jdu s ním ven a házím mu míček, dokud se neunaví. K tomu třeba 1x týdně chodím do agility parku, aby se vyběhal.
Umí - zná povely lehni, zůstaň? Tedy odložení? Pokud ano, proč ho tam, kde potřebujete, neodložíte?
To, o čem píšete, nestačí. Nestačí mu lítat se psy, potřebuje, abyste se mu věnovala vy. Učila ho - cvičila.

Cress
napsal(a):
Kromě toho odložení poslouchá perfektně. Proto jsem nějak neviděla důvod, proč bych měla jezdit hodinu autem jen proto, aby opakoval to, co už dávno umí. Navíc při výstavách mi odložení moc nepomůže.
Jezdit hodinu autem? Proč?
napsal(a):
Umí - zná povely lehni, zůstaň? Tedy odložení? Pokud ano, proč ho tam, kde potřebujete, neodložíte?
To, o čem píšete, nestačí. Nestačí mu lítat se psy, potřebuje, abyste se mu věnovala vy. Učila ho - cvičila.
Ano, lehni i zůstaň umí. Problém ale je, že i v sedu nebo lehu stále dokáže štěkat a výt. A já se mu samozřejmě také věnuji. Snažím se, aby jsem s ním trávila co nejvíce času a při tom ho trénovala a cvičila.
S odlozenim zacnete v klidu doma jako se vsim. Dokud to nebude umet nechtejte to po nem, at neprohlubujete stres. Doma mu dejte povel lehni - zustan a udelejte od nej krok, hned se vratte a pochvalte. Postupne odchazite dale, do jine mistnosti atd. Az zvladne zustat v dane poloze doma a vy budete chvili z jeho dohledu pak muzete prejit ven. Privazete date povel, udelate krok od nej a zase se hned vratite a chvalite a zase postupne prodluzujete vzdalenost a cas. Takze pes postupne zacne chapat, ktery znamena at pocka, ze vy se k nemu vzdy vratite. Pak prestane hystercit.
Trenink na vystavy bude obdobny jen povel vymenite za stuj-zustan nebo neco podobneho. Ucte v klidu bez ruseni, az zustane stat na miste bez drzeni i delsi dobu pridavejte na narocnosti (pruchod znamych lidi, venku, pruchod cizich lidi...). Pak muzete jet na vystavu.
Jen naucte poradne jeden povel a pak prejdete na druhy. Pes se i timto cvicenim hezky zamestna a bude vyrovnanejsi.
No pochybuji, že z vašeho popisu bude někdo moudrý.
ad 1) "Vyje, štěká a neustále kňučí. Nedávno jsem s dětmi šla na hřiště a opět jsem ho chtěla uvázat o branku, kde bych od něj byla vzdálená jen čtyři metry. Opakovalo se to samé co u obchodů. Divím se, že branku nevyrval a nevzal ji s sebou."
ad 2) "Ano, lehni i zůstaň umí. Problém ale je, že i v sedu nebo lehu stále dokáže štěkat a výt."
To si tak trochu odporuje. Tak při odložení jen štěká a vyje, nebo k tomu ještě jako bonus chce urvat branku?
Takže: Odložení evidentně nezvládá. Pes který odložení zvládá se v těchto situacích chová úplně jinak - je v klidu a čeká až páníček (panička) dorazí. Respektuje, že se páníček vzdálil a věří, že ho tam nenechá samotného na věky věků.
Ve vašem popisu mě zarazila ještě jedna věc: "Když je s námi ale moje maminka, je to ještě horší. Při vystavování po ní stále štěká a kňučí" Takže chce k ní, ne k vám. Evidentně důvěřuje spíš vaší mamce než vám. A tady je možná to jádro pudla (nebo spíš chodského psa) Kdo je vlastně jeho panička? Vy, nebo mamka? Komu důvěřuje? Vám nebo mamce? B je správně. S tím musíte něco udělat. Jinak to lepší nikdy nebude.
Cress
napsal(a):
Dobrý den. Prosím o radu. Máme rok a půl starého chodského psa, který je strašná hysterka. Když ho třeba uvážu před obchodem, kde mě celou dobu vidí, je jak šílený. Vyje, štěká a neustále kňučí. Nedávno jsem s dětmi šla na hřiště a opět jsem ho chtěla uvázat o branku, kde bych od něj byla vzdálená jen čtyři metry. Opakovalo se to samé co u obchodů. Divím se, že branku nevyrval a nevzal ji s sebou.
Další problém jsou výstavy, kde je kolem něho mnoho psů, se kterými si chce hrát a tak také neustále kňučí. Když je s námi ale moje maminka, je to ještě horší. Při vystavování po ní stále štěká a kňučí, že chce k ní. Jednou nás také kvůli jeho chování dokonce diskvalifikovali. Už si s ním nevím rady. Děkuji za všechny smysluplné rady.
To ale není o hysterii, ale o nesamostatnosti a nízkém sebevědomí. Pracujte na obojím, učte ho, aby se zabavil sám, učte postupně odložení (uvázání není odložení), postupně prodlužujte dobu, pak vzdálenost, pak k tomu přidejte úvaz, ale s jiným povelem. Navíc - nechávat v dnešní době psa uvázaného před krámem není zrovna dobrý nápad, někdo ho může ukrást. Bez nadsázky. K učení poslušnosti cvičák moc nepotřebujete, ale učte ho samostatnosti. Učte poslušnost nejen doma, ale i v prostředí, kde se pohybuje, aby ovladatelnost byla spolehlivá.

Tak tak, zapracovat na nácviku odložení, to můžete doma na zahradě, na procházkách, kdekoliv. Snažte se, aby byl pes při odložení zticha - tj. odměňujte dřív, než začne vyvádět, aby se naučil, že správné provedení cviku je bez komentářů. Při nácviku se nejprve prodlužuje čas, kdy psa v povelu necháte, a potom se prodlužuje vzdálenost, na kterou odejdete. Přidávejte obtížnost po malých krůčcích, aby to zvládl, a radši cvik ukončete dřív, než pes začne štěkat a vyvádět.
Chování na výstavě bych také nacvičila dopředu, s pomocí maminky. I na ten postoj si můžete dát povel, který nejdřív nacvičíte sama, a pak budete postupně přidávat přítomnost maminky.
Kňučení mezi psy je už náročnější, můj pes to taky dělá (tedy on píská) a v jeho 9-10 letech došlo jen k malému zmírnění tohoto jevu. Častější pobyt mezi více psy by měl teoreticky pomáhat. Když jsem se na to ptala člověka, který se vyzná, odpověď byla, že se to musí zarazit hned v počátku, ideálně hned, jak s tím pes vůbec poprvé začne. Když se to nezvládne zarazit včas, pes si na to zvykne a pak už to je vlastně zlozvyk, pes to dělá nevědomky, a nelze to úplně vyřešit.
My jsme se už po letech naučili, že pes se zvukovými projevy ubere nebo přestane, když mu řeknu. Ale často, když jdeme mezi psy, prvních 20-30 minut prostě píská. Tím tedy nechci říct, že nemá smysl to řešit, určitě má. Jen to může jít hůř, než by člověk čekal.

Cress
napsal(a):
Bydlíme v Hřensku blízko hranic s Německem. Podle mých zdrojů je nejbližší cvičák 50 min daleko.
Nepotřebujete cvičák. Cvičit můžete, spíš musíte, na každé procházce, při každé příležitosti. Ne drilovat, ale nelze oddělit dobu trávenou se psem na tu, kdy se necvičí a tu, kdy se cvičí. Cokoliv po psovi chci, je vlastně výcvik, a musím se řídit určitými nzásadami. Pokud nevíte jakými, opatřete si literaturu o výchově a výcviku, nejlépe nějakého českého autora. Konkrétní knihu neporadím, já jsem stará škola a psa jsem vždy vychovala a cvičila podle knih např. Výchova a výcvik psa od Karla Hartla, ale metody uváděné v knize jsou dnes již překonané (ale fungují).
Ostatní diskutující vám dostatečně napsali, co máte dělat, tak to nebudu oipakovat.
Cress
napsal(a):
Bývá sám doma (na zahradě), nebo jste s ním ten rok a půl neustále 24/7?