Dobrý den, mám doma v poměrně dost velkém bytě 9.m pejska Border Collii, je velmi tolerantní ke všem psům, nejraději by si se všemi hrál a jelikož jsme s přítelem v práci 8 hodin, tak přemýšlíme o výběru dalšího psiska a mne se velmi líbí Chodský pes.
Ale... snese ten pes být v bytě a ještě k tomu s poměrně dominantním borderáčkem?, nerozkouše nic - nábytek a nebude moc štěkat?
Jinak chodíme na procházky i s dalšími psi, retrívr, amstaf, labrador snesou se ?
Nemáte někdo zkušenosti.?
A jaký máte názor na to mít tohoto psa v bytě?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
zuzi11
napsal(a):
Dobrý den, mám doma v poměrně dost velkém bytě 9.m pejska Border Collii, je velmi tolerantní ke všem psům, nejraději by si se všemi hrál a jelikož jsme s přítelem v práci 8 hodin, tak přemýšlíme o výběru dalšího psiska a mne se velmi líbí Chodský pes.
Ale... snese ten pes být v bytě a ještě k tomu s poměrně dominantním borderáčkem?, nerozkouše nic - nábytek a nebude moc štěkat?
Jinak chodíme na procházky i s dalšími psi, retrívr, amstaf, labrador snesou se ?
Nebojím se, že by se ti dva nesnesli, ale dvě štěňata temperamentních plemen vám z bytu za těch 8 hodin, co budete v práci udělají kůlničku na dříví...
Uživatel s deaktivovaným účtem

rapotacka11
napsal(a):
Jděte do toho.
Byt je velký, pořídila bych ještě 2.
A pod vámi někdo bydlí?
Měla jsem v bytě vrh štěňat menšího plemene, už když běželi dvouměsíční psi po bytě, hlásili sousedi pode mnou "tankovou brigádu" - a to už byli jen dva.
Je fakt, že lidé jsou různí - vedle v domě měli boxerku a hráli si s ní doma s míčem na basket.

Pokud to 11 u nicku je věk - otázce se nedivím.

Cat cat
napsal(a):
V tom případě zavřou přítele za sex s nezletilou a zaměstnavatele za zneužívání dětí k práci...
To nic nemění na tom, že otázka je hodna 11ti leté.
napsal(a):
To nic nemění na tom, že otázka je hodna 11ti leté.
A co se Vám jako nelíbí? Slečna se normálně zeptala...jestli nemá někdo takovou zkušenost...
Popsala situaci a položila otázku...nic špatného na tom nevidím.
Pokud k tomu mám co říct, tak poradím, pokud ne..tak raději mlčím.

Cat cat
napsal(a):
A co se Vám jako nelíbí? Slečna se normálně zeptala...jestli nemá někdo takovou zkušenost...
Popsala situaci a položila otázku...nic špatného na tom nevidím.
Pokud k tomu mám co říct, tak poradím, pokud ne..tak raději mlčím.
..." nerozkouše nic - nábytek a nebude moc štěkat?"...
A to má jako vědět kdo ? 100 psů v bytě nic nerozkouše, ten 101. ano,100 psů v bytě nebude štěkat,101. bude. O něco výš jsem psala, že dva psi dokáží udělat v bytě takové rodeo...určitě větší než pes jeden. Jeden pes v bytě z nudy třeba usne, když bude mít parťáka...
napsal(a):
..." nerozkouše nic - nábytek a nebude moc štěkat?"...
A to má jako vědět kdo ? 100 psů v bytě nic nerozkouše, ten 101. ano,100 psů v bytě nebude štěkat,101. bude. O něco výš jsem psala, že dva psi dokáží udělat v bytě takové rodeo...určitě větší než pes jeden. Jeden pes v bytě z nudy třeba usne, když bude mít parťáka...
No vidíte, že umíte odpovědět. Tak příště pořádně přečíst, odpovědět a nemuset hned někoho urážet...

zuzi11
napsal(a):
Buďte ráda, že to borderák zvládá a vy taky. S dalším psem si můžete zadělat na velké komplikace.

Cat cat
napsal(a):
No vidíte, že umíte odpovědět. Tak příště pořádně přečíst, odpovědět a nemuset hned někoho urážet...
Stejně trvám na své odpovědi v 19.35.
napsal(a):
Stejně trvám na své odpovědi v 19.35.
Děkuji moc za váš názor - respektuji ho a nejsem uražena odpovědí
Jinak 11 mi opravdu není a myslím, že není špatné, se zeptat na stránce kde jsou lidé, kteří mají zkušenosti a poměrně se i dost odpovídá - za což mimochodem děkuji, o nějaké postřehy :)
Nejsem s prominutím tak blbá na to, abych nevěděla, že každý pes je jiný .
Mám známý, který mají borderáka a mají rozkousaný celý byt včetně lina, já mám úžasný zlatíčko, který mi nerozkousalo nic, čehož si moc vážím. Další mají povahou zase jiného...
Šlo mi pouze o to, jestli to není už moc mít takového psa v bytě s borderkou, jestli by se netrápil - není vhodnější dům se zahradou? a jestli nemá třeba někdo zkušenost s tím, jestli ten pes moc neštěká (obecně) a jak se snáší s ostatními i poměrně dost dominantními psi.
Upřímně o té rase toho můžu číst kolik chci, ale zkušenost je zkušenost a proto se ptám
O mě všichni ví, že nejsem příznivcem psů v bytě. V bytě jsem žila a psy sousedů jsem měla ráda a ráda potkávala, nevadilo mi ani to, že mi pak do bytu šla na podnájem paní s pejskem. Psy mám ráda. Ale z pohledu lidí v bytech kolem vás, co psy nemusí a musí denně poslouchat dupání, štěkot a snášet pomočené chodby...trochu ohleduplnosti by neškodilo.
lesnížínka
napsal(a):
O mě všichni ví, že nejsem příznivcem psů v bytě. V bytě jsem žila a psy sousedů jsem měla ráda a ráda potkávala, nevadilo mi ani to, že mi pak do bytu šla na podnájem paní s pejskem. Psy mám ráda. Ale z pohledu lidí v bytech kolem vás, co psy nemusí a musí denně poslouchat dupání, štěkot a snášet pomočené chodby...trochu ohleduplnosti by neškodilo.
To chápu, naštěstí je kolem nás poměrně dost lidí, kteří mají psi (tudíž jsou tolerantní)
Pomočené chodby díky bohu nehrozí a štěkání také ne, teda většinou tu štěkají spíš ti malí "raťafáčci" Naštěstí nebydlím v klasickém paneláku, kde by bylo slyšet každé kýchnutí.
Takže bych řekla, že sousedy nebudu nikterak obtěžovat i s více než 1 psem.
Ale jsou i byty, kde je slyšet každý psí krok - prostě záleží kde kdo bydlí
Proto se v mém případě bezohlednosti nebojím.
zuzi11
napsal(a):
Děkuji moc za váš názor - respektuji ho a nejsem uražena odpovědí
Jinak 11 mi opravdu není a myslím, že není špatné, se zeptat na stránce kde jsou lidé, kteří mají zkušenosti a poměrně se i dost odpovídá - za což mimochodem děkuji, o nějaké postřehy :)
Nejsem s prominutím tak blbá na to, abych nevěděla, že každý pes je jiný .
Mám známý, který mají borderáka a mají rozkousaný celý byt včetně lina, já mám úžasný zlatíčko, který mi nerozkousalo nic, čehož si moc vážím. Další mají povahou zase jiného...
Šlo mi pouze o to, jestli to není už moc mít takového psa v bytě s borderkou, jestli by se netrápil - není vhodnější dům se zahradou? a jestli nemá třeba někdo zkušenost s tím, jestli ten pes moc neštěká (obecně) a jak se snáší s ostatními i poměrně dost dominantními psi.
Upřímně o té rase toho můžu číst kolik chci, ale zkušenost je zkušenost a proto se ptám
Víte, ve hře je tolik moc proměnných. Nezáleží ani tolik na skutečnosti, jaký má kdo zkušenosti, ale hlavně, jaké máte zkušenosti a schopnosti vy sama. Jak dokážete vychovat, usměrnit svoje psy, jak je dokážete vést. A taky pochopitelně to záleží na povaze těch psů. Když budu vycházet ze svých zkušeností, tak můžu napsat klidně že: "Jo, v pohodě, máme doma v bytě dva mladý ohaře - tedy velmi aktivní plemeno, navíc psa a fenu, ale dobrý, sousedi si nestěžují." Ale! předcházelo tomu nejdřív to, že pesan byl opravdu velmi dobře vychovaný a pak přišla jeho parťačka. Ale její výchova k tomu, aby se uměla doma chovat, to byla jiná liga, než u něj, kde díky jeho ochotě ke spolupráci šlo všechno dobře.. To jsme si dost užili. I proto, že se snažíme být maximalisticky ohleduplní ke všem sousedům. Takže hodně velký nácvik toho, aby uměla zůstat v bytě - nejen když jsou tam oba, ale i když odejdeme všichni. Nácvik aby neštěkala. Aby uměla zůstat na místě, když se jí řekne... a další a další. Prostě vše bylo postavené na tom, že nechceme obtěžovat sousedy. Teď - doufám - můžu říct, že se to zvládlo a i když teď hárá -což je takový v bytě dost náročný období pro všechny zúčastněný, tak zatím to bylo vždycky v podstatě dobrý - namáhavý, ale dobrý. Snad nám to vydrží i dál. Ale je to námaha. A proto to tady taky píšu. Musíte tomu něco obětovat. Musíte s tím počítat.
A ad dva velcí psi v bytě vs. zahrada - je jen potřeba jim dát pořádný vyžití, dlouhý procházky, možnost pracovat - oba jsou to pracovní psi. A když jim tohle opravdu - myslím opravdu, ne je nějaký házení míčků a nebo běh u kola, dopřejete, tak pak přijdou domů a jsou rádi, že jsou rádi. Ale musíte jim dát to, co skutečně potřebují.
lesnížínka
napsal(a):
To chápu - ale třeba o našich psech opravdu spousta lidí ani neví . Jde to, ale musí se chtít. A přizpůsobit se tomu, že mám psa- třeba i kvalitní podlahovou krytinou, kdy psi nebudou rušit ostatní. A nenechávat psa očůrávat rohy v domě - to mi přijde úplně jako samozřejmost.
lesnížínka
napsal(a):
Opilec soused na mě taky ohled nebere...každý vikend rachot až do rána a novoroční šavle za dveřmi. Nájemníci nade mnou s malými dětmi..dusot a řev až do večera... sousedi pode mnou kuřáci...kouří na balkoně..takže ten kouř mám všechen doma.
Podotýkám, že moji psi na chodbě nemočí a neštěkají. Takže výčitky fakt nemám...

"Nejsem s prominutím tak blbá na to, abych nevěděla, že každý pes je jiný "
Šlo mi pouze o to, jestli to není už moc mít takového psa v bytě s borderkou, jestli by se netrápil - není vhodnější dům se zahradou? a jestli nemá třeba někdo zkušenost s tím, jestli ten pes moc neštěká (obecně) a jak se snáší s ostatními i poměrně dost dominantními psi."
No, zuzi, trošku si protiřečíš...
Řeč je tady o dvou plemenech, u kterých není obecný předpoklad, že by měly být takové problémy. Takže jsme u té individuální povahy (neboli temperamentu, neb ten bude určovat), a to ti fakt nikdo nepoví. To můžeš teoreticky ovlivnit výběrem štěněte s důrazem na vyrovnaného jedince.
A samozřejmě výchovou a výcvikem, výchovou a výcvikem...
jenom by mě zajímal dominantní borderák, co si pod tím má člověk představit
Obecně platí pravidlo : druhého psa až k prvnímu vychovanému /vycvičenému (a to asi 9m. pes nebude...).

Zrzavci
napsal(a):
To chápu - ale třeba o našich psech opravdu spousta lidí ani neví . Jde to, ale musí se chtít. A přizpůsobit se tomu, že mám psa- třeba i kvalitní podlahovou krytinou, kdy psi nebudou rušit ostatní. A nenechávat psa očůrávat rohy v domě - to mi přijde úplně jako samozřejmost.
Ono nejde jen o očůrané rohy. Choďák je chlupatý pes a stačí, když se v počasí jaké je ve městech teď, ve vstupní chodbě oklepe, nanesou bláto - bude se chtít zadavatelce jít vytírat?
Pořídit druhého psa je vždycky riskantní. Vycházejte z toho, že pes má v bytě v době vaší nepřítomnosti spát a ne dovádět s druhým psem.

"ve vstupní chodbě oklepe"
to snad majitel ošéfuje, ne...
"nanesou bláto "
nenanesou, to donesou domů a až tam to bude schnoucí opadat
"Pořídit druhého psa je vždycky riskantní"
to v každém případě...
"pes má v bytě v době vaší nepřítomnosti spát a ne dovádět s druhým psem. "
však to není automaticky dáno...taky se můžou rvát a taky spát...

napsal(a):
"ve vstupní chodbě oklepe"
to snad majitel ošéfuje, ne...
"nanesou bláto "
nenanesou, to donesou domů a až tam to bude schnoucí opadat
"Pořídit druhého psa je vždycky riskantní"
to v každém případě...
"pes má v bytě v době vaší nepřítomnosti spát a ne dovádět s druhým psem. "
však to není automaticky dáno...taky se můžou rvát a taky spát...
Ošéfovat by to měl, ale bude mít v ruce dva - odsrostlá štěňata...
Nanesou - i kdyby ho tam 100x nanesly děti sousedů...( Měla jsem v paneláku fenu, v té době už vykastrovanou, šly jsme z procházky a před výtahem byla skoro kaluž krve - asi si tam některá sousedka odložila tašku s masem a protékalo jí - ještě jsem se nevyzula a už zvonek, ať si to tam jdu uklidit, když mi fena hárá...argument, že je vykastrovaná ( co to je ? ) nezabral, ani to, že by tam při tom množství musela hárat slonice. Černá kronika promluvila - asi si změním nick ).
lesnížínka
napsal(a):
Proč pomočené chodby?
Mám třetího psa v paneláku a nikdy nic nekalého žádný z nich na chodbě neudělal!
zuzi11
napsal(a):
To chápu, naštěstí je kolem nás poměrně dost lidí, kteří mají psi (tudíž jsou tolerantní)
Pomočené chodby díky bohu nehrozí a štěkání také ne, teda většinou tu štěkají spíš ti malí "raťafáčci" Naštěstí nebydlím v klasickém paneláku, kde by bylo slyšet každé kýchnutí.
Takže bych řekla, že sousedy nebudu nikterak obtěžovat i s více než 1 psem.
Ale jsou i byty, kde je slyšet každý psí krok - prostě záleží kde kdo bydlí
Proto se v mém případě bezohlednosti nebojím.
Bydlíme v paneláku a máme už druhého Choďáka a v bytě je velmi hodný. Fenka před ním byla taky neviditelná. Ovšem oba psi byli každý den několik hodin venku (fena běhala při koních) takže si domů chodili odpočinout.
Nikdo Vám neřekne, co se stane, když budete mít doma 2 psy. Pro psy je to fajn, co byt a sousedé, to ví jen Bůh.
napsal(a):
Ošéfovat by to měl, ale bude mít v ruce dva - odsrostlá štěňata...
Nanesou - i kdyby ho tam 100x nanesly děti sousedů...( Měla jsem v paneláku fenu, v té době už vykastrovanou, šly jsme z procházky a před výtahem byla skoro kaluž krve - asi si tam některá sousedka odložila tašku s masem a protékalo jí - ještě jsem se nevyzula a už zvonek, ať si to tam jdu uklidit, když mi fena hárá...argument, že je vykastrovaná ( co to je ? ) nezabral, ani to, že by tam při tom množství musela hárat slonice. Černá kronika promluvila - asi si změním nick ).
Černá kronika promluvila - asi si změním nick
ale rovnou na Černou kroniku, to bude dobrý

"musí denně poslouchat dupání, štěkot "
sousedka, v paneláku, pod námi, v invalidním důchodu - když byli děti, tak nám bušila na topení, sotva se dítě hlo...děti odrostly, pořídil se pes - a paní sousedka (pokud mne nepotkala se psem) se pravidelně ptala, jestli ho ještě máme, protože neslyší vůbec NIC
i tak se dá...
macomb
napsal(a):
ChP v bytě problém není, ale jsou dost uštěkaní.Přidejte se na FB do skupiny Chodský pes je tam spousta chovatelů a lidí, kteří Vám napíšou zkušenosti s ChP v bytě
Náš ChP není uštěkaný, pokud by více psů štěkalo, a já je neviděla, nepoznám, který je náš a to ho máme 3 roky.
sisi58
napsal(a):
Náš ChP není uštěkaný, pokud by více psů štěkalo, a já je neviděla, nepoznám, který je náš a to ho máme 3 roky.
Tak to máte štěstí Náš v rámci možností taky ne, ale bývá na dvoře když nejsme doma a tam nemá moc podnětů, krom koček
Ale co čtu ve skupině na fb tak s tou jejich ukecaností nají docela problém
lesnížínka
napsal(a):
Mě teda pes taky nikdy nepomočil chodbu. Natož očůrával rohy domu. Natož aby to bylo denně.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
Andrýsek3
napsal(a):
Mě teda pes taky nikdy nepomočil chodbu. Natož očůrával rohy domu. Natož aby to bylo denně.
Vám možná ne, ale bohatě mi stačí, když vidím, jak ve zveráku lidi nechají psy ochcávat zboží (většinou pytle s granulema) - když tohle nechají psa udělat v obchodě, tak "anonymní" chodba u nich v baráku, musí vypadat exkluzivně
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vám možná ne, ale bohatě mi stačí, když vidím, jak ve zveráku lidi nechají psy ochcávat zboží (většinou pytle s granulema) - když tohle nechají psa udělat v obchodě, tak "anonymní" chodba u nich v baráku, musí vypadat exkluzivně
Jo u nás v jednom zverimexu taky pouštěli psy, za pár měsíců se tam objevil na dveřích nápis - DRŽTE SVÉ PSY NA VODÍTKU, A NENECHTE JE OČŮRÁVAT ROHY. Za další měsíc nová cedulka VŠECHNO ZBOŽÍ, KTERE BUDE POČŮRÁNO, UHRADÍTE. A teď už se tam se psem nesmí. Chápu, mají tam krásné vystavené pelechy, granule atd. A když se to pak vše očůrá. Já tam párkrát se psem taky byla (na vodítku), ale když se objevila druhá cedule radši jsem tam už nešla, aby náhodou něco nepřečůral, i když ve vnitřních prostorách mi nepřečůrá ani háravku. Tak jistota je jistota.
Zrzavci
napsal(a):
Jenomže ty jsi víceméně extrém (+ tady pár lidí, co se psům věnují maximálně) Pak je fůra nás normálních majitelů - pejskařů, kteří se psy, jen" bydlí, chodí na prochajdy atd., psi nemají žádný výcvik, jen běžnou výchovu a je to prostě běžný život.

manbea
napsal(a):
Černá kronika promluvila - asi si změním nick
ale rovnou na Černou kroniku, to bude dobrý
No jasně, nic jiného jsem na mysli neměla

napsal(a):
"musí denně poslouchat dupání, štěkot "
sousedka, v paneláku, pod námi, v invalidním důchodu - když byli děti, tak nám bušila na topení, sotva se dítě hlo...děti odrostly, pořídil se pes - a paní sousedka (pokud mne nepotkala se psem) se pravidelně ptala, jestli ho ještě máme, protože neslyší vůbec NIC
i tak se dá...
Můj pes se taky kdysi opravdu hodně bál rachejtlí. Pak to ustalo. Nebude to se sousedkou podobné. ?
Zapomněla jsem napsat, že pes na stará kolena ohluchl.

napsal(a):
Můj pes se taky kdysi opravdu hodně bál rachejtlí. Pak to ustalo. Nebude to se sousedkou podobné. ?
Zapomněla jsem napsat, že pes na stará kolena ohluchl.
jestli myslíš, že souseda ohluchla, tak nee, ona to nebyla stará babka...

lesnížínka
napsal(a):
Můj pes taky ví, kde se čůrat smí a kde ne a běžně to dodržuje. Pak tam ovšem cvrkne jiný pes(třeba štěndo ve výcviku) a je zaděláno. Jeden, druhý, třetí
Taky jsme měli na patře sousedku, s malým špicem. Protože i já jsem měla psy, pravidelně očůrával chodbu na patře ( pak už jel výtahem ), včetně naší rohožky. Ke cti sousedky je třeba říct, že poctivě myla chodbu i když nebyl její týden.
lesnížínka
napsal(a):
Jenomže ty jsi víceméně extrém (+ tady pár lidí, co se psům věnují maximálně) Pak je fůra nás normálních majitelů - pejskařů, kteří se psy, jen" bydlí, chodí na prochajdy atd., psi nemají žádný výcvik, jen běžnou výchovu a je to prostě běžný život.
No třeba my... ale stejně na chodbě nečuráme a štěká méně než sporadicky. Bohužel byt je byt. Taky slyším sousedy, když se hádají nebo klepou řízky.
Jsou prostě plemena, které jsou do bytu vhodnější a pak plemena, které do bytu nic moc.

napsal(a):
Taky jsme měli na patře sousedku, s malým špicem. Protože i já jsem měla psy, pravidelně očůrával chodbu na patře ( pak už jel výtahem ), včetně naší rohožky. Ke cti sousedky je třeba říct, že poctivě myla chodbu i když nebyl její týden.
...měli jsme a máme v domě o čtyřech patrech psy - já a vždy jeden ze sousedů ve druhém a prvním patře a přízemí - nikdy nebylo načůráno na chodbě v domě...dům je však doslova promočen pouze zvenčí u vchodových dveří a pak omítka okolo celého domu - to vše od psů pejskařů chodících okolo našeho domu i když mají trávník od našeho rohového domu cca 20m - i když to mají kousek, stejně nechávají své psy močit - nerespektují ani nově nahozený dům po zateplení - naši domácí psi měli tendenci to přeznačkovat, ale stačilo zařvat popřípadě škubnout vodítkem a nikdy nic... před týdnem jsem se už neudržela a seřvala chlapa s nádherou obřím křížencem, který chodíc okolo našeho domu, nechá ho vymočit na roh - louže jak od dvou chlapů a poté přejde přechod u našeho domu a pokračuje už na onom zmiňovaném trávníku...to samé se opakuje, že když jdou lidé z parku nechávají své psy opět doznačkovat náš dům...po domě chodí i naše tři kočky a kočky dvou sousedů a opět bez nehody... je to prostě o majitelích oněch psů co přesně nechají své psy dělat a jak jsou ohleduplní a čistotní...
napsal(a):
Ono nejde jen o očůrané rohy. Choďák je chlupatý pes a stačí, když se v počasí jaké je ve městech teď, ve vstupní chodbě oklepe, nanesou bláto - bude se chtít zadavatelce jít vytírat?
Pořídit druhého psa je vždycky riskantní. Vycházejte z toho, že pes má v bytě v době vaší nepřítomnosti spát a ne dovádět s druhým psem.
No bude muset vytírat, tak jako vytíráme/zametáme my. Kdy paradoxně s holoprtkama ohaříma naneseme víc bordelu my. Páč si člověk v lesích/polích v tomhle počasí na ty boty dost nabere. A proč mají mít sousedi na patře tuny hlíny. A nebo proč to má tenhle extrémní binčus uklízet paní uklízečka, co tam poctivě šůruje. A stejně jako s háravkou. vytřu kolem bytu, a případně i v chodbě dole. Je to o tom dílu zodpovědnosti, když si pořídím psa. Ale to by mělo být i když je jen jeden pes, bez ohledu na počet.
lesnížínka
napsal(a):
No i přes to, že se psům nevěnujou maximálně, by se měli chovat ohleduplně vůči ostatním v okolí. Ale to je nejen o bytě, ale i pokud bydlím v domku.

barevnalentilka
napsal(a):
No třeba my... ale stejně na chodbě nečuráme a štěká méně než sporadicky. Bohužel byt je byt. Taky slyším sousedy, když se hádají nebo klepou řízky.
Jsou prostě plemena, které jsou do bytu vhodnější a pak plemena, které do bytu nic moc.
...moji psi neštěkali a neštěkali neb se mnou chodili a chodí do práce, takže sami doma jsou opravdu minimálně a štěkání se odbývá pouze při zazvonění na naše dveře, popřípadě, když někdo kdo do domu nepatří chodil po chodbě v našem patře - a to byli psy velcí a nyní několik let malí... na druhou stranu já si užívám již pár let rekonstrukce od sousedů (postupně jak odcházejí starousedlíci - noví si to dávají do pořádku) - dneska jsem zalehla mezi nočními a každou hodinu jsem vzbuzena koncertem sbíječky či co co to je, ale rachot je to příšernej...ježíši já bych spala až bych brečela...
Zrzavci
napsal(a):
Víte, ve hře je tolik moc proměnných. Nezáleží ani tolik na skutečnosti, jaký má kdo zkušenosti, ale hlavně, jaké máte zkušenosti a schopnosti vy sama. Jak dokážete vychovat, usměrnit svoje psy, jak je dokážete vést. A taky pochopitelně to záleží na povaze těch psů. Když budu vycházet ze svých zkušeností, tak můžu napsat klidně že: "Jo, v pohodě, máme doma v bytě dva mladý ohaře - tedy velmi aktivní plemeno, navíc psa a fenu, ale dobrý, sousedi si nestěžují." Ale! předcházelo tomu nejdřív to, že pesan byl opravdu velmi dobře vychovaný a pak přišla jeho parťačka. Ale její výchova k tomu, aby se uměla doma chovat, to byla jiná liga, než u něj, kde díky jeho ochotě ke spolupráci šlo všechno dobře.. To jsme si dost užili. I proto, že se snažíme být maximalisticky ohleduplní ke všem sousedům. Takže hodně velký nácvik toho, aby uměla zůstat v bytě - nejen když jsou tam oba, ale i když odejdeme všichni. Nácvik aby neštěkala. Aby uměla zůstat na místě, když se jí řekne... a další a další. Prostě vše bylo postavené na tom, že nechceme obtěžovat sousedy. Teď - doufám - můžu říct, že se to zvládlo a i když teď hárá -což je takový v bytě dost náročný období pro všechny zúčastněný, tak zatím to bylo vždycky v podstatě dobrý - namáhavý, ale dobrý. Snad nám to vydrží i dál. Ale je to námaha. A proto to tady taky píšu. Musíte tomu něco obětovat. Musíte s tím počítat.
A ad dva velcí psi v bytě vs. zahrada - je jen potřeba jim dát pořádný vyžití, dlouhý procházky, možnost pracovat - oba jsou to pracovní psi. A když jim tohle opravdu - myslím opravdu, ne je nějaký házení míčků a nebo běh u kola, dopřejete, tak pak přijdou domů a jsou rádi, že jsou rádi. Ale musíte jim dát to, co skutečně potřebují.
Velmi děkuji za odpověď.
napsal(a):
"Nejsem s prominutím tak blbá na to, abych nevěděla, že každý pes je jiný "
Šlo mi pouze o to, jestli to není už moc mít takového psa v bytě s borderkou, jestli by se netrápil - není vhodnější dům se zahradou? a jestli nemá třeba někdo zkušenost s tím, jestli ten pes moc neštěká (obecně) a jak se snáší s ostatními i poměrně dost dominantními psi."
No, zuzi, trošku si protiřečíš...
Řeč je tady o dvou plemenech, u kterých není obecný předpoklad, že by měly být takové problémy. Takže jsme u té individuální povahy (neboli temperamentu, neb ten bude určovat), a to ti fakt nikdo nepoví. To můžeš teoreticky ovlivnit výběrem štěněte s důrazem na vyrovnaného jedince.
A samozřejmě výchovou a výcvikem, výchovou a výcvikem...
jenom by mě zajímal dominantní borderák, co si pod tím má člověk představit
Obecně platí pravidlo : druhého psa až k prvnímu vychovanému /vycvičenému (a to asi 9m. pes nebude...).
Je velmi dobře vycvičen, děkuji za odpověď ☺.
sisi58
napsal(a):
Bydlíme v paneláku a máme už druhého Choďáka a v bytě je velmi hodný. Fenka před ním byla taky neviditelná. Ovšem oba psi byli každý den několik hodin venku (fena běhala při koních) takže si domů chodili odpočinout.
Nikdo Vám neřekne, co se stane, když budete mít doma 2 psy. Pro psy je to fajn, co byt a sousedé, to ví jen Bůh.
Tak skvělé, mod děkuji za odpověď.
zuzi11
napsal(a):
Velmi děkuji za odpověď.
Není zač, jen ještě vypíchnu to co tady někdo už psal. Druhýho psa je dobré pořídit až toho prvního mám opravdu v ruce a můžu se na něj spolehnout. Jinak si zaděláváte na problém. Protože ten do ještě není zmáknutý jednak velmi rychle zjistí, že ne vždy je pozornost napřena na něj a člověk nemá šanci být vždy důsledný, protože ten nováček potřebuje více pozornosti, pak taky od sebe pochytají - když to neohlídáte - i to co vůbec nechcete. Taky musíte počítat s tím, že vám ubude času na toho prvního. a zase ale mu to musíte vykompenzovat. Plus, pokud chcete aby psi dobře fungovali, musíte je učit fungovat i samostatně - tedy zase časově náročný. Víc času potřebujete na výcvik, učení. atd. My jsme na to dva, ale stejně toho víc leží na mě a je to prostě znát. Ten čas mi chybí. A to my jsme pořizovali feňuli k velmi dobře a nadstandardně dobře vychovanýmu pesanovi. K devítiměsíčnímu skoropuberťákovi bych si druhýho psa nepořizovala. Koleduje si to buď o komplikace nebo Bohnice. Bez nadsázky.

Zrzavci
napsal(a):
Není zač, jen ještě vypíchnu to co tady někdo už psal. Druhýho psa je dobré pořídit až toho prvního mám opravdu v ruce a můžu se na něj spolehnout. Jinak si zaděláváte na problém. Protože ten do ještě není zmáknutý jednak velmi rychle zjistí, že ne vždy je pozornost napřena na něj a člověk nemá šanci být vždy důsledný, protože ten nováček potřebuje více pozornosti, pak taky od sebe pochytají - když to neohlídáte - i to co vůbec nechcete. Taky musíte počítat s tím, že vám ubude času na toho prvního. a zase ale mu to musíte vykompenzovat. Plus, pokud chcete aby psi dobře fungovali, musíte je učit fungovat i samostatně - tedy zase časově náročný. Víc času potřebujete na výcvik, učení. atd. My jsme na to dva, ale stejně toho víc leží na mě a je to prostě znát. Ten čas mi chybí. A to my jsme pořizovali feňuli k velmi dobře a nadstandardně dobře vychovanýmu pesanovi. K devítiměsíčnímu skoropuberťákovi bych si druhýho psa nepořizovala. Koleduje si to buď o komplikace nebo Bohnice. Bez nadsázky.
Moc dobře napsané!
napsal(a):
Moc dobře napsané!
No otázka je, nakolik je to předatelná zkušenost. My jsme byli vždycky jednopsí, a já chtěla psů od mala víc. A když pak došlo na změnu v počtech, byla jsem opravdu hodně ráda, že mám psa vzorně vychovanýho a tím pádem naprosto volný ruce k učení feňule z útulku. A stejně pak, když se k feňuli pořizoval prcek, byla to ona, kdo mi pomáhal svým chováním a tím, že jsem se na ni mohla spolehnout. A teď potřetí to stejný. Kdyby Rumíček nebyl takovej vzorňouch, tak s tímhle exemplářem, co mi přistál doma, si to jdu hodit.

Lidi si neuvědomují, že spoustu činností budou muset dělat se dvěma psy dvakrát.
K tomu psovi v bytě...byla jsem nedávno u kamošky v paneláku.
Pindáme v kuchyni a najednou takový...no divný zvuk nahoře...
Kamoška se tvářila že nic, tak jsem to neřešila...Za chvíli zase...pamatujete si takovéto toho dřevěného panáčka v žebříku? Jak se navrchu pustil a on se proplítal tím žebříkem? Tak něco takového mi to připomínalo...
Když se to ozvalo znovu, tak už jsem to nevydržela a ptala jsem se, co to je...
Kamoška se začala smát a prej to je sousedovic pes, Berýsek...Ty jo to je spíš kůň, ne? Co to je? Doga? Kamoška dostala záchvat smíchu...prý trošinku zakrmený jezevčík...:D :D
Děcka to byl neskutečný rachot...to bych nevěřila :D.

Grandina
napsal(a):
K tomu psovi v bytě...byla jsem nedávno u kamošky v paneláku.
Pindáme v kuchyni a najednou takový...no divný zvuk nahoře...
Kamoška se tvářila že nic, tak jsem to neřešila...Za chvíli zase...pamatujete si takovéto toho dřevěného panáčka v žebříku? Jak se navrchu pustil a on se proplítal tím žebříkem? Tak něco takového mi to připomínalo...
Když se to ozvalo znovu, tak už jsem to nevydržela a ptala jsem se, co to je...
Kamoška se začala smát a prej to je sousedovic pes, Berýsek...Ty jo to je spíš kůň, ne? Co to je? Doga? Kamoška dostala záchvat smíchu...prý trošinku zakrmený jezevčík...:D :D
Děcka to byl neskutečný rachot...to bych nevěřila :D.
Jestli chodil po plovoucí podlaze...