Dobrý den, nejdřív díky všem co mi tu poradili s žárlivým pejskem. Trénujeme přivolání, pilujeme poslušnost, pejsci jsou stále spolu, pomalu se sžívají..
Ale ještě se mi to malinko komplikuje. Se starším pejskem ( Bertík 14 měsíců) jsme byli minulý týden na odběrech krve a moči, protože měl v nedávné době zhruba s měsíčním odstupem dva záchvaty co vypadaly jako epileptické. Dohodli jsme se na veterině, že epilepsie se prokazuje dost složitě a že tedy zatím vyloučíme ostatní onemocnění. Dnes mi přišla sms, ať se dostavím na veterinu pro léky, že má pejsek zánět ledvin. Jsem z toho docela vykulená, protože na něm nic nepozoruju. Určitě ne akutního...spíš tedy asi chronického, bez příznaků. Žere, blbne, čůrá normálně a nevypadá, že by ho něco bolelo. Jediné co na něm pozoruju, že je hubený jak lunt...ale to byl vždycky. Po práci samozřejmě pomastím pro léky, ať je začne užívat co nejdříve. Máte někdo prosím zkušenost? Jak se to léčí, jak dlouho? Předpokládám antibiotiky...Jak vážně to může být:
Jakto, že jsem si na něm ničeho nevšimla?
Tak pejsek dostal na deset dní léky Quiflox 5mg a nějakou pastu třikrát denně, jméno si nevybavím. Vypadá to na nějakou špatnou genetiku, od prochladnutí to není. Vetka řekla, že podle výsledků krve a moči má zánět v celém těle, některé hodnoty až na dvojnásobku maxima. V moči hnis. V případě ledvin, je ten stav nevratný, ale prý to není fatální. Až se zaléčí, tak dostane nějakou šetřící ledvinovou dietu. Krom toho, že je jak žížala, na něm není nic poznat. Někdo s podobnou zkušeností prosím?
Uživatel s deaktivovaným účtem

Ledvinová dieta - dělají se dietní granule, pokud vám je tedy pejsek bude žrát. Já z granulí používám Bosh Renal Reduction, ty psovi chutnají, akorát jsou to celkem velký granule, tak nevím, jak si s tím poradí mrňavej pejsek.
Ale jinak krmím barf, tam se dieta namíchá ze syrovýho masa, zeleniny a příloh v patřičných poměrech (případně můžu popsat v soukormý zprávě). To psovi moc chutná a konečně přestal být zarputilým nežravcem. Granule si dá rád, ale po dvou dnech už je moc nechce a nedožírá, takže je používám jen na dovolené nebo když mi ho někdo hlídá.
napsal(a):
Ledvinová dieta - dělají se dietní granule, pokud vám je tedy pejsek bude žrát. Já z granulí používám Bosh Renal Reduction, ty psovi chutnají, akorát jsou to celkem velký granule, tak nevím, jak si s tím poradí mrňavej pejsek.
Ale jinak krmím barf, tam se dieta namíchá ze syrovýho masa, zeleniny a příloh v patřičných poměrech (případně můžu popsat v soukormý zprávě). To psovi moc chutná a konečně přestal být zarputilým nežravcem. Granule si dá rád, ale po dvou dnech už je moc nechce a nedožírá, takže je používám jen na dovolené nebo když mi ho někdo hlídá.
Doktorka řekla, že než ho zaléčíme, tak stravu měnit nebudeme. Ať krmím jak je zvyklej, ale jen ryba, krůta, slepice, vlažné brambory a pohanka. žádný těstoviny a žádná rýže. Jo a libové vepřové. Až to bude aktuální, ráda poprosím o vaše recepty.
Taky by mě zajímalo jaká je třeba prognóza u těhle onemocnění. Jak to ti pejsci zvládají, vím že ledviny jsou prevít. Dá se s tím stabilizovaně žít roky, nebo to má tendence se zhoršovat a pejsci se nedožijí vysokého věku? Samozřejmě když budeme mluvit obecně, je mi jasný, že se to liší případ od případu.

To asi záleží případ od případu, můj pes je v 10 letech stále ok, na ledviny jsme přišli náhodou při rozborech krve před 1,5 rokem. Takže se to zachytilo celkem včas a myslím, že se to tou dietou prostě udržuje bez nějakých větších změn. Ovšem nelítám na veterinu co dva měsíce, abych přesně věděla, "kde se mu hnul jakej chlup", takže úplně stoprocentně nebudu tvrdit, že je v pořádku :P
Prostě je furt veselej a aktivní, v létě se loudá, věk nemůžeme úplně ignorovat, ale nepřijde mi, že by mu dělaly ledviny problém. Má se vlastně líp než předtím, protože konečně žere to, co mu chutná :)
Uvidíte, jak se ty ledviny budou vyvíjet. Třeba vám příště vyjdou hodnoty v pořádku, i to se může stát. Nedělejte si z těch ledvin hlavu, podle popisu mi přijde, že u vás bude větší problém něco jinýho, s tím zánětem, tak snad se přijde na to, co se děje, nebo se to nějak vyléčí, a pak budete v pohodě.
napsal(a):
To asi záleží případ od případu, můj pes je v 10 letech stále ok, na ledviny jsme přišli náhodou při rozborech krve před 1,5 rokem. Takže se to zachytilo celkem včas a myslím, že se to tou dietou prostě udržuje bez nějakých větších změn. Ovšem nelítám na veterinu co dva měsíce, abych přesně věděla, "kde se mu hnul jakej chlup", takže úplně stoprocentně nebudu tvrdit, že je v pořádku :P
Prostě je furt veselej a aktivní, v létě se loudá, věk nemůžeme úplně ignorovat, ale nepřijde mi, že by mu dělaly ledviny problém. Má se vlastně líp než předtím, protože konečně žere to, co mu chutná :)
Uvidíte, jak se ty ledviny budou vyvíjet. Třeba vám příště vyjdou hodnoty v pořádku, i to se může stát. Nedělejte si z těch ledvin hlavu, podle popisu mi přijde, že u vás bude větší problém něco jinýho, s tím zánětem, tak snad se přijde na to, co se děje, nebo se to nějak vyléčí, a pak budete v pohodě.
Ten celkový zánět prý je od těch ledvin. Zřejmě už se s tím potýká delší dobu a přišlo se na to vlastně náhodou, když se nabíral kvůli těm dvěma záchvatům, co jsem považovala za epileptické. Prý mohly být od toho. Nevylučuje odpadní látky tak jak má a ani to jeho tělíčko nepobere veškeré živiny tak jak by mělo. Proto je tak vyhublej. No uvidíme, nebudu to dramatizovat a malovat čerta na zeď. Musím věřit, že bude v pohodě. Prášky baští bez keců a vypadá spokojenej. Každopádně uděláme všechno co bude třeba. Díky za váš názor a pozdravujte od nás chlupáče

Dobrý den,
před pár dny jsem tu řešila vrčení psa. V souvislosti s novým přírůstkem do smečky. Radili jste mi nechávat pejsky spolu, neoddělovat a zaměstnat. Do toho se řešil zánět ledvin a antibiotika ( u vrčícího psa). Antibiotika dobral, na kontrole jsme byli, moč byla slušná. Na doléčení dostal Alavis enzymoterapii na 20dní, po dobrání bude následovat znovu kontrola. Baští, blbne, hraje si, běhá..s malou už vychází moc hezky i když není tak kontaktní jako ona. Ale vrčí stále na celou rodinu. klidně se i ožene a to i přesto, že na něj vždy nejdřív promluvíme, než sáhneme. Jako starej ubrblanej dědek. A dneska ráno jsem mu našla na krku zduřené uzliny. Nikde jinde ne. Ale když ho prohlížím a sahnu mu do podbřišku zase vrčí. Nedbám, ignoruju to a udělám co potřebuju, ale začíná mě to znepokojovat. Jeden pes nám loni odešel na lymfom. Je možné aby ty uzliny byly následkem té antibiotické léčby? V pátek jdeme očkovat malou, tak ho vezmu s sebou raději nechat prohlídnout, ale nedá mi, abych se tu nezeptala. Díky.
Asi by měla odpovědět spíš bodlinka(vetka) ale nedá mi to. Myslím si, že zduřené uzliny by byly spíš to, co by se ATB léčilo, než naopak. Každopádně...většinou to je dost vážný příznak. Doporučuju znovu veterinu. Vrčení neřešte jako projev agrese. Vypadá to, že pejsek je hodně nemocný a může mít bolesti. Je mi to líto, držím palce.
lesnížínka
napsal(a):
Asi by měla odpovědět spíš bodlinka(vetka) ale nedá mi to. Myslím si, že zduřené uzliny by byly spíš to, co by se ATB léčilo, než naopak. Každopádně...většinou to je dost vážný příznak. Doporučuju znovu veterinu. Vrčení neřešte jako projev agrese. Vypadá to, že pejsek je hodně nemocný a může mít bolesti. Je mi to líto, držím palce.
Děkuju, myslíte že můžu Bodlinku oslovit?

Z antibiotik uzliny zvětšené určitě mít nebude.
Pepina007
napsal(a):
Tak pejsek je v poradku. Nebyly to zvetsene uzliny, ale slinne zlazy. Zřejmě ho teď moc pozoruju
tak to je moc dobře, ať se brzy uzdraví. Dneska ráno jsme šli se psem v -14st. Pes - samojed, tomu je to šumák Ale všichni ti nahaláči u plotů, co na nás čekají, těch mi bylo líto a hnala jsem je zpátky do boudiček, hned jak dostali své mlsky(starý boxer, bullka, bandog, nějaká kříženka...).