Ahoj, náš pes má poslední cca 3 týdny nějaký problém s jídlem. Já to tipuju na klasickou rozmlsanost, ale chtěla bych pohled i někoho jiného :)
Krmíme masem odmala. Poslední tři týdny neběží nadšeně k misce, čuchne, lehne nebo odejde, ALE! křídlo nebo stehýnko hned zpucne, banán třeba když mu dávám taky, nebo pamlsky. Ale co má v misce, ať je to kráva, králik, kuře, mletý nebo kusový. Buď sní trochu a zbytek po několika hodinách musíme vyhodit nebo to dojí když už má asi obr hlad, nebo včera jsem mu do toho zbytku přimíchala žloutek, tak to hned snědl.
Jinak problémy zdravotní myslím žádný nemá, akorát poslední dobou víc sáňkuje, ale bobky má normální.
Samozřejmě nás to štve, už mám i tendence dělat kolem toho jídla opičky, aby jedl. Co si myslíte a jak byste postupovali?
díky :).
Uživatel s deaktivovaným účtem

Pokud máte mladýho psa přibližně v pubertě, je to celkem normální (zvláště pak u samců). Někteří jedinci se vydají cestou nežravce a člověku nezbývá, než to respektovat. Rozmlsanost a zkoušení, jestli nepřijde do misky něco zajímavějšího, je taky na pořadu dne.
Pokud není nezdravě hubený, dejte krmení nějaká pravidla - nepřimíchávat zlepšováky chutě, nabídnout misku na 15-20 minut a pak sebrat, krmit po procházce nebo aktivitě, kdy by měl mít teoreticky hlad, v žádným případě psa při žrádle nesledovat, naopak třeba naschvál odejít a vůbec neřešit, jestli a kolik toho sežere, nekrmit z ruky.
Jednoduše, žádný divadla a ústupky. Radši mu dejte menší dávku, ať to pak nemusíte vyhazovat. Když to sežere hezky, můžete mu příště dát o něco víc.
Když můj pes vyhlásí dietní období, raduju se, že ušetříme na žrádle :P
S tím sáňkováním bych zašla na veterinu, ať mu vymáčknou análky.

Elki
napsal(a):
Je mu rok a půl. Byli jsme zvyklí, že vše hned zhltnul a tak max 2x do měsíce se mu moc jíst nechtělo. Díky za rady, taky jsem byla pro to nedělat opičky, bohužel mám doma jen jeden hlas ale aspoň mám podklad to prosadit :).
Mám vyzkoušeno, že čím víc to člověk řeší, tím víc to řeší i pes. Čím větší divadlo, tím hůř a hůř žere.
Vemte si, jak byste to řešila u dětí - taky žádný opičky a vymejšlení, jí se to, co se dostane na talíř. Jasný, že když vidím, že psovi nejedou ryby, tak mu je dávat spíš nebudu, ale když se ofrňuje nad vším možným, je to něco jinýho :).
Zajděte na veterinu ohledně análních žláz. Pokud jsou plné, pes cítí dost velký diskomfort a to se může projevit právě na chuti k jídlu. Jeden z mých psů byl se také ofrňoval nad jídlem, přičítala jsem to letním vedrům a ačkoli nesáňkoval ani se nevykusoval měl z ucpané žlázky dost bolestivý zánět. Přišla jsem na to při česání, v podstatě měl jen lehce začervenalé místo vedle konečníku. Následovala veterina, výplachy, léčba atb a poté se pes zase vrátil do normálu. Nepodceňujte dlouhodobě ucpané anální žlázky.
Elki
napsal(a):
Je mu rok a půl. Byli jsme zvyklí, že vše hned zhltnul a tak max 2x do měsíce se mu moc jíst nechtělo. Díky za rady, taky jsem byla pro to nedělat opičky, bohužel mám doma jen jeden hlas ale aspoň mám podklad to prosadit :).
Možná je to už období, kdy pes ukončil vývin, růst a už nebude jíst tolik, bude víc nimrat. Já mám tohle celý život(psu bude za měsíc 10) Má dny, kdy prostě nimrá. Když vypadal zdravě, sem to vůbec neřešila - nechceš, tak to nežer. Na podzim vypadal pro změnu hodně, hodně nemocně, tak to jsem se ho snažila rozjíst fakt vším možným. Naštěstí se povedlo, po kůře ostropestřcem přestal říhat a už jí, klep, klep, celkem pěkně. Nesáňkoval nikdy.
Elki
napsal(a):
Ahoj, náš pes má poslední cca 3 týdny nějaký problém s jídlem. Já to tipuju na klasickou rozmlsanost, ale chtěla bych pohled i někoho jiného :)
Krmíme masem odmala. Poslední tři týdny neběží nadšeně k misce, čuchne, lehne nebo odejde, ALE! křídlo nebo stehýnko hned zpucne, banán třeba když mu dávám taky, nebo pamlsky. Ale co má v misce, ať je to kráva, králik, kuře, mletý nebo kusový. Buď sní trochu a zbytek po několika hodinách musíme vyhodit nebo to dojí když už má asi obr hlad, nebo včera jsem mu do toho zbytku přimíchala žloutek, tak to hned snědl.
Jinak problémy zdravotní myslím žádný nemá, akorát poslední dobou víc sáňkuje, ale bobky má normální.
Samozřejmě nás to štve, už mám i tendence dělat kolem toho jídla opičky, aby jedl. Co si myslíte a jak byste postupovali?
díky :).
Kdy jste naposledy odčervovali? A čím? Prohlédněte mu pořádně zuby, jestli nemá nějaký zub třeba prasklý nebo zlomený. Raději bych zašla na veterinu. A na nějaký čas omezila množství masa a přidala na jiných složkách, možná má moc bílkovin.
Nedávejte žádné hladovky, to je pitomost, to k ničemu není.
Elki
napsal(a):
Nejdřív je třeba vyloučit zdravotní problém a pak na psa teprve tlačit.
Elki
napsal(a):
Zuby to nebudou, kridlo rozkousne s nadsenim a zhltne, to mme napadlo jako prvni. Jak jsem psala vyse, neodcervujeme. Ale na veterinu zajdem určitě, i kvuli tem zlazkam.
Uberte bílkovin a přidejte na 14 dní jiných složek krmení, přidejte tvaroh a občas žloutek a tak, většinou to pomůže. Také by nebylo od věci změřit PH moči.

scylla
napsal(a):
Uberte bílkovin a přidejte na 14 dní jiných složek krmení, přidejte tvaroh a občas žloutek a tak, většinou to pomůže. Také by nebylo od věci změřit PH moči.
Můžu vědět, čemu to má pomoct nebo zabránit ?
scylla
napsal(a):
Scyllo, máte představu, co znamená zkratka pH a proč se píše právě takhle, a nikoliv jako PH (což by se dalo škobrtavě rozklíčovat třeba jako power horse - jen legrace)?
Elki
napsal(a):
Diky za reakce. Na ty zlazky ho pro jistotu vezmem a nastavime lepsi jidelni rezim, snad to zabere jinak my neodcervujeme, nas veterinář neni priznivcem preventivniho odcervovani. Jen hlídame bobky.
Pozorováním bobků zjistíte h...o. Aspoň 3x odeberte vzorek, promíchejte a nechte vyšetřit u někoho jiného.