Dům a zahrada - jak vydezinfikovat?

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
3.3.2018 21:40
PumaCZ

XXX.XXX.255.116

Zdravím,
přemýšlíme o přestěhování se do domu se zahradou, kde funguje už téměř jedenáct let něco jako soukromý útulek pro zvířata. Mají asi deset psů z Rumunska, převážně starších a nemocných, plus několik koček a králíků.
Mou otázkou je, zda je možné kompletně pozemek vč. domu nějak vydezinfikovat, aby se tam po nich mohl člověk v klidu nastěhovat, aniž by se bál, že jeho pes (a ostatně i my) něco chytne, a aniž by se zdevastovala venkovní zeleň? Popřípadě jak.
Aktuální nájemníci jsou bohužel neuvěřitelná prasata.. Úklid jim moc neříká a dům podle toho nejen vypadá, ale především šíleně zapáchá. O zahradě plné bobků ani nemluvě..
Myslíte, že je možné nějak eliminovat riziko z přenosu chorob, ale také šílený smrad právě ze psů?
Díky a hezký večer :).

3.3.2018 21:51
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

PumaCZ napsal(a):
Zdravím,
přemýšlíme o přestěhování se do domu se zahradou, kde funguje už téměř jedenáct let něco jako soukromý útulek pro zvířata. Mají asi deset psů z Rumunska, převážně starších a nemocných, plus několik koček a králíků.
Mou otázkou je, zda je možné kompletně pozemek vč. domu nějak vydezinfikovat, aby se tam po nich mohl člověk v klidu nastěhovat, aniž by se bál, že jeho pes (a ostatně i my) něco chytne, a aniž by se zdevastovala venkovní zeleň? Popřípadě jak.
Aktuální nájemníci jsou bohužel neuvěřitelná prasata.. Úklid jim moc neříká a dům podle toho nejen vypadá, ale především šíleně zapáchá. O zahradě plné bobků ani nemluvě..
Myslíte, že je možné nějak eliminovat riziko z přenosu chorob, ale také šílený smrad právě ze psů?

Tak já bych klasicky všechno harampádí vyvezla, vysbírala, vyhrabala, zametla. V baráku vybílila vápnem a vystříkala nějakým tím sanitolem. Vím o tom houby, ale řekla bych, že ony ty nemoci v prostředí, moc dlouho nepřežívají(bez hostitele) Jo vápnem můžete poprášit i dvorek a zahradu. pokud tam nebudou kyselinomilné, jako například rododendrony, borůvky a pod., tak to ničemu nevadí. Určitě poradí někdo, kdo se v tom pohybuje lépe, třeba Scylla či impact.

Uživatel s deaktivovaným účtem

3.3.2018 21:55

Do toho bych nešla, bez asanace omítek a štuku až na cihlu(renovujem byt po jednom člověku bez zvířat a je to děs)...smrad bude furt pokud nesundáte omítku a nové podlahy cca 10cm betonu pryč..., co se týče pozemku- nemít několik let zvíře-psa aby nebyl možný přenos na hostitele aby i v mezihostitelích moribundus vychcípal...

3.3.2018 22:04
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
Do toho bych nešla, bez asanace omítek a štuku až na cihlu(renovujem byt po jednom člověku bez zvířat a je to děs)...smrad bude furt pokud nesundáte omítku a nové podlahy cca 10cm betonu pryč..., co se týče pozemku- nemít několik let zvíře-psa aby nebyl možný přenos na hostitele aby i v mezihostitelích moribundus vychcípal...

Ale to by se nedalo ani v karanténě útulků potom řešit - podle toho co píšete. A řešitelné to je...

3.3.2018 22:07
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jako pokud jsou nějak prochcané i zdi, tak ty bych jak píše verun, tedy neomlátila i s omítkou, ale oškrabala na omítku. Ty podlahy...myslím, že desinfekce, větrání a stejně na to půjde nějaká nová podlaha - by stačilo.

3.3.2018 22:11

lesnížínka napsal(a):
Ale to by se nedalo ani v karanténě útulků potom řešit - podle toho co píšete. A řešitelné to je...

hlína, roztoči...
v útulku nikdo trvale z lidí nebydlí- prostě to tam smrdí...
pokud je to opravdu neudržovaný barák s omítkama na prach není co řešit, stejně by to v budoucnu museli udělat, a když už tak i ty podlahy, pak se zjistí, že i odpady a rozvody vody, elektriky jsou v pytli a už to jede...

3.3.2018 22:25

...i v tomdle bydlel člověk bez zvířat, ta pavučina pokrývala celou místnost, pod linem byla vlhkost, místo podlahy směska pilin a betonu...
vlhkost do půl zdi uprostřed bytu- prasklý odpad- dvoumetrová lochna na trubce, včechno to chcalo do země...
nádherný špaletový starý okna- jenže se nadala otevírat...

4.3.2018 10:42
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

hlína, roztoči...
v útulku nikdo trvale z lidí nebydlí- prostě to tam smrdí...
pokud je to opravdu neudržovaný barák s omítkama na prach není co řešit, stejně by to v budoucnu museli udělat, a když už tak i ty podlahy, pak se zjistí, že i odpady a rozvody vody, elektriky jsou v pytli a už to jede...

Tak to samozřejmě. Starý barák - pokud tam chce člověk bydlet a ne jen přežívat, musí stejně od podlahy zrekonstruovat.

4.3.2018 10:45
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

...i v tomdle bydlel člověk bez zvířat, ta pavučina pokrývala celou místnost, pod linem byla vlhkost, místo podlahy směska pilin a betonu...
vlhkost do půl zdi uprostřed bytu- prasklý odpad- dvoumetrová lochna na trubce, včechno to chcalo do země...
nádherný špaletový starý okna- jenže se nadala otevírat...

Tohle je ale naprosto normální barák starých lidí. Vždycky se to nějak zašolíchá, třeba vymění taška na střeše, aby už nezatékalo, ale omítka odpadává dál, muselo by se to znova kus vyštukovat a nad tím každý starý člověk(či člověk v nájmu) mávne rukou. Barák mých prarodičů nevypadal jinak.

4.3.2018 17:51
PumaCZ

XXX.XXX.255.105

Díky za tipy :)
Barák je relativně novější, ale lidé, co tam žijí, jsou prostě prasata. Jinak si to vysvětlit nelze.. Zdi poškozené či ušpiněné nejsou, resp. jsme si nevšimli, takže to snad tak hrozné nebude.
Přítel má v rodině hned několik architektů a dle nich by mělo být proti smradu dostatečné, když se to uvnitř od podlahy po strop "umyje" parním čističem. Prý se tak dá dostat z omítky i silný zápach z cigaret.
Ještě jsme se nerozhodli, tak uvidíme. Stále čekáme na nějaké doplňující informace :)

Ještě jeden dotaz. Máte někdo nějak propojený dům se zahradou, aby se pes mohl jít ven třeba vyčůrat apod? Jak to máte vyřešené? Jak zabezpečené proti zlodějům? Lze psa naučit, že v určitém prostoru se venčit může, ale ve zbytku zahrady už ne?
Náš předchozí pesan byl naučený, že se na zahradě nevenčí. Nelíbí se mi představa, že jde člověk po zahradě a vyšlápne si hromádku.. Ale nevadilo by mi pesanovi vyhradit třeba 10m2, které by byly k tomuto účelu určeny.

Ještě jednou děkuji :).

4.3.2018 18:34

No vyplatí se pokud nejste nastěhovaní a máte kde bydlet udělat na bytě- domě takové úpravy aby se pak už do konce vašeho života na to nemuselo šáhnout. To co jsem dala za fotky je přízemní byt ve staré bytovce. Na nic se snad od 50. let nesáhlo a ani posledních 20let neuklízelo, při vyklízení bytu jsem na vlastní oko viděla utíkat potkana, mě málem šlehlo na místě. Takže okna, elektrika, rozvod vody, nové rozvody topení- v celém domě, omítky, podlahy, už se s tím páráme rok, ale co se neuspěchá a pořádně promyslí, velice usnadní budoucí bydlení...
Dům a zahradu propojí psí vchod ve dveřích, o tom ale já nic nevím...smajlík

4.3.2018 18:48

PumaCZ napsal(a):
Díky za tipy :)
Barák je relativně novější, ale lidé, co tam žijí, jsou prostě prasata. Jinak si to vysvětlit nelze.. Zdi poškozené či ušpiněné nejsou, resp. jsme si nevšimli, takže to snad tak hrozné nebude.
Přítel má v rodině hned několik architektů a dle nich by mělo být proti smradu dostatečné, když se to uvnitř od podlahy po strop "umyje" parním čističem. Prý se tak dá dostat z omítky i silný zápach z cigaret.
Ještě jsme se nerozhodli, tak uvidíme. Stále čekáme na nějaké doplňující informace :)

Ještě jeden dotaz. Máte někdo nějak propojený dům se zahradou, aby se pes mohl jít ven třeba vyčůrat apod? Jak to máte vyřešené? Jak zabezpečené proti zlodějům? Lze psa naučit, že v určitém prostoru se venčit může, ale ve zbytku zahrady už ne?
Náš předchozí pesan byl naučený, že se na zahradě nevenčí. Nelíbí se mi představa, že jde člověk po zahradě a vyšlápne si hromádku.. Ale nevadilo by mi pesanovi vyhradit třeba 10m2, které by byly k tomuto účelu určeny.

Ještě jednou děkuji :).

Mám propojený dům se zahradou, ale asi Vám moc nepomůžu. Z mé pracovny vede vchod na zadní zahradu a stůl mám kousek od dveří. Takže propojení obstarávám já osobně, vrátná pro psa a dva kocoury, těší mě Ovšem kocour maiňák si poslední dobou oblíbil kolečko - dveřmi odejdu a oknem (na druhé straně místnosti) se cpu zase dovnitř. Kolikrát za den vstanu a pouštím nějaké zvíře dovnitř nebo ven, ani nepočítám Ale jsou to moji kluci, tak to dělám ráda.
Ovšem doporučit to asi nemůžu V létě je to lepší, to jsou dveře otevřené od rána do večera a zvířena courá dle libosti.

Zahradu vymezenou nemám, zato mám profi sbírací lopatku a kyblíček a denně sbírám Řešit by se to dalo elektrickým ohradníkem (pro psy a kočky, máme kolem jezírka), ale neřeším.

4.3.2018 19:26
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Mám propojený dům se zahradou, ale asi Vám moc nepomůžu. Z mé pracovny vede vchod na zadní zahradu a stůl mám kousek od dveří. Takže propojení obstarávám já osobně, vrátná pro psa a dva kocoury, těší mě Ovšem kocour maiňák si poslední dobou oblíbil kolečko - dveřmi odejdu a oknem (na druhé straně místnosti) se cpu zase dovnitř. Kolikrát za den vstanu a pouštím nějaké zvíře dovnitř nebo ven, ani nepočítám Ale jsou to moji kluci, tak to dělám ráda.
Ovšem doporučit to asi nemůžu V létě je to lepší, to jsou dveře otevřené od rána do večera a zvířena courá dle libosti.

Zahradu vymezenou nemám, zato mám profi sbírací lopatku a kyblíček a denně sbírám Řešit by se to dalo elektrickým ohradníkem (pro psy a kočky, máme kolem jezírka), ale neřeším.

Toho dveřníka mám dle popisu naprosto stejně Kocour briťák pokud není těch -20, nechce v noci spát doma, ale se psem v boudě. Misku se zmrzlýma granulema má na stole venku, na zastřešené terase, kdyby měl hlad. Ráno se vykutá z boudy a dřepí u okna, dokud ho někdo neobjeví(chodím od 6h nahlížet, aby tam nemrznul ) Pustím ho dovnitř, on projde pracovnu, halu a jde do vchodu, že jako jen prochází dopředu, kde má ty granule. Venkem barák obejít nemůže, by mne kleplo
Psy jsem naučila venčit se vzadu v sádku, ne v okrasné zahradě. Jak stárnou a druhý pes byl těžce nemocný, nedalo se to a nechala jsem to být, zahradu mám obří a většinou bobek najdu stejně u živého plotu, tam se nechodí a alespoň pohnojí Většina psů co znám, se doma venčí na určité místo(třeba 3x3m) ale málokdy je to místo, které vyberete vy. Lepší, pokud to jde, je vyhradit a přizpůsobit místo, které si vybere on.

4.3.2018 19:33
Andrýsek3

XXX.XXX.212.56

Pokud bych chtěla, aby se pes venčil na jednom místě, tak bych vybrala místo někde vzadu u plotu u nějakého keře, dál od vchodu a třeba prvních pár dní, týden bych ho brala na zahradu na vodítku na to místo, aby to tam provedl.treba to vyjde, nebo taky ne.

4.3.2018 19:39
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Andrýsek3 napsal(a):
Pokud bych chtěla, aby se pes venčil na jednom místě, tak bych vybrala místo někde vzadu u plotu u nějakého keře, dál od vchodu a třeba prvních pár dní, týden bych ho brala na zahradu na vodítku na to místo, aby to tam provedl.treba to vyjde, nebo taky ne.

Ano tak, jako štěndo

4.3.2018 19:44
manbea

XXX.XXX.139.249

Už jsem to tu psala několikrát, pro nás jsou nejideálnějším řešením volného pohybu psů prolézací dvířka ve vchodových dveřích. Pes si sám koriguje pohyb venku/uvnitř, když se zdržíte, nemusíte mít obavy, že je déle nevyvenčen, v případě akutního střevního problému nemáte znečištěný byt atd. Dúležitá je ale úprava vstupního prostoru, osobně doporučuji dlažbu, omyvatelné stěny a předsíňový nábytek, který je uzavřený a dobře udržovatelný. Musíte počítat s tím, že pes ve vaší nepřítomnosti několikrát za den vleze domů mokrý a oklepe se, nanosí bahno, natahá si klacky, které doma rozkouše apod.
Pokud odjedete z domu i se psem, dvířka se dají uzamknout, jinak jimi neprofukuje, i v těchto mrazech co máme za sebou fungovaly perfektně. Po každém proskočení se za psem díky magnetům zacvakne pohyblivá planžeta. Na venčení v naší nepřítomnosti maji naši psi oplocením vyhrazený kus dvora, jinak se venčí v zadní části zahrady k tomuto účelu upravené a samozřejmě na procházkách.

5.3.2018 01:13

hodně si rozmyslete, jestli ten dům koupíte a spíš počítejte s variantou, že omítka se bude muset otlouct. U nás ve vesnici, chovala jedna paní boxery a když se odstěhovala, museli noví majitele omítku otlouct na cihlu, nechat nastříkat spec. nátěrem, aby nic neprolízalo, dát nová futra. podlahy, no prostě, jak kdyby koupili hrubou stavbu. Na druhou stranu, získali dům na hezkém místě s krásnou velkou zahradou, ale cena domu by měla odpovídat jeho stavu, aby nakonec novostavba nebyla levnější. Navíc dobře udělaná novostavba znamená výrazně nižší náklady na provoz domu, oproti starému domu.

5.3.2018 07:26
Tedysek

XXX.XXX.37.36

Já teda nejsem zastáncem novostaveb. Jezdila jsem po stavbách pár let a viděla jsem co všechno se tam odflakne. Co se všechno skrývá pod sadrokartonem, jak úžasně lze odflaknout půdu i střechu... Teoreticky by pak člověk neměl na barák aspoň 10 let sáhnout, ale co znám lidi z novostaveb tak už po roce něco řeší. To, že je barák postavený za pár měsíců není kvalitou lidí co jo staví ale kvantem odflaknutych prací. Já jsem pro starší dům a opravit dle představ majitele.

5.3.2018 08:04
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tedysek napsal(a):
Já teda nejsem zastáncem novostaveb. Jezdila jsem po stavbách pár let a viděla jsem co všechno se tam odflakne. Co se všechno skrývá pod sadrokartonem, jak úžasně lze odflaknout půdu i střechu... Teoreticky by pak člověk neměl na barák aspoň 10 let sáhnout, ale co znám lidi z novostaveb tak už po roce něco řeší. To, že je barák postavený za pár měsíců není kvalitou lidí co jo staví ale kvantem odflaknutych prací. Já jsem pro starší dům a opravit dle představ majitele.

Jsem majitelka nového baráku a přesto, že jsme hlídání stavby nenechali jen na stavebním dozoru, ale neustálejsme kontrolovali i my sami, některé věci opravdu nepodchytíte. Víte správnou skladbu střechy, ale to, že parozábrana musí být vytažená(to byla) vzhledem k detailům na římsách o několik cm víc, jsme prostě neohlídali my, ani architekt, který si to také dozoroval. Teď nám v několika místech zatéká pod římsy Opravit to nejde a je otázka času, co to udělá časem.

5.3.2018 08:08
Tedysek

XXX.XXX.37.36

lesnížínka napsal(a):
Jsem majitelka nového baráku a přesto, že jsme hlídání stavby nenechali jen na stavebním dozoru, ale neustálejsme kontrolovali i my sami, některé věci opravdu nepodchytíte. Víte správnou skladbu střechy, ale to, že parozábrana musí být vytažená(to byla) vzhledem k detailům na římsách o několik cm víc, jsme prostě neohlídali my, ani architekt, který si to také dozoroval. Teď nám v několika místech zatéká pod římsy Opravit to nejde a je otázka času, co to udělá časem.

Jo jo, to pokud není stavební dozor superman neohlida nikdo. Ale pokud je barák starší a opravuje se část po části, tak si nastudujes co konkrétně chceš a jak to má vypadat a na co si dát pozor.

5.3.2018 08:10
inusanka

XXX.XXX.98.58

Na tu zahradu bych viděla důkladné shrabání, pokud možno zrytí kde jde. Dobře pomáhá přemrznutí, to vápno by také svou práci udělalo. Pokud v tom domě plánujete bydlet dlouho, doporučuji alespoň oškrabat a umýt stěny před malováním, jinak ta pára opravdu dělá divy.

5.3.2018 08:49
PumaCZ

XXX.XXX.236.228

Ještě jednou díky :)
Mně by se asi nejvíce líbilo, kdyby se přistavěla veranda nebo zimní zahrada, která by byla napojená na kus zahrady, takže by pes pobýval v naší nepřítomnosti tam. Měl by tam teplo, ale přesto by se mohl jít projít a vyvenčit, pokud by chtěl.
Naši psi budou vždy bytoví, ale bylo by fajn, že by se člověk nemusel stresovat, že se zdržel v práci/škole a chudák pes doma kříží nohy :).

5.3.2018 11:00
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

PumaCZ napsal(a):
Ještě jednou díky :)
Mně by se asi nejvíce líbilo, kdyby se přistavěla veranda nebo zimní zahrada, která by byla napojená na kus zahrady, takže by pes pobýval v naší nepřítomnosti tam. Měl by tam teplo, ale přesto by se mohl jít projít a vyvenčit, pokud by chtěl.
Naši psi budou vždy bytoví, ale bylo by fajn, že by se člověk nemusel stresovat, že se zdržel v práci/škole a chudák pes doma kříží nohy :).

Ta poslední věta určitě. Pokud máte tu možnost, přizpůsobit barák potřebám psů, je to ideální řešení

5.3.2018 14:18
aluska

XXX.XXX.223.199

Mám 4 jezevčíky v baráku a 22 let starou kočku. Nikdy jsem dvířka na zahradu nechtěla, už z toho důvodu, že když je bláto, pesani si poběhají v záhonech a bláto přinesou až do obýváku. Jsou nizoučký a věčně maj zacákaný podvozky. Takhle si je po příchodu z prochajdy utřu.V pohodě vydržej 8-9 hodin doma, než přijedu z práce. Od jara do podzimu jsou venku celej den, vypouštím je při odjezdu do práce, stejně den prochrápou pod keříkama. Jinaj ksem taky vrátnej, v noci občas i několikrát. To když ke mě přijel 6ti letej pes, kterej byl z kotce. To jsme se nalítali, aby přestal doma značkovat Jinak kde kadí je mi jedno, většinou až v lese, ale i tak každý den obejdu zahradu a případný bobky posbírám. Vždycky jsem měla fenky, teď k nim poprvé psa, tak snad mi nepochčije jahody

5.3.2018 14:57
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

aluska napsal(a):
Mám 4 jezevčíky v baráku a 22 let starou kočku. Nikdy jsem dvířka na zahradu nechtěla, už z toho důvodu, že když je bláto, pesani si poběhají v záhonech a bláto přinesou až do obýváku. Jsou nizoučký a věčně maj zacákaný podvozky. Takhle si je po příchodu z prochajdy utřu.V pohodě vydržej 8-9 hodin doma, než přijedu z práce. Od jara do podzimu jsou venku celej den, vypouštím je při odjezdu do práce, stejně den prochrápou pod keříkama. Jinaj ksem taky vrátnej, v noci občas i několikrát. To když ke mě přijel 6ti letej pes, kterej byl z kotce. To jsme se nalítali, aby přestal doma značkovat Jinak kde kadí je mi jedno, většinou až v lese, ale i tak každý den obejdu zahradu a případný bobky posbírám. Vždycky jsem měla fenky, teď k nim poprvé psa, tak snad mi nepochčije jahody

Psu je celkem dobré, dát po zahradě body, kam se dobře čůrá. Naši psi tedy značkují různé keře při cestě a tak třeba dobře umístěný větší kámen či keř, dobře odvede pozornost od těch jahod

5.3.2018 15:24
aluska

XXX.XXX.223.199

lesnížínka napsal(a):
Psu je celkem dobré, dát po zahradě body, kam se dobře čůrá. Naši psi tedy značkují různé keře při cestě a tak třeba dobře umístěný větší kámen či keř, dobře odvede pozornost od těch jahod

Mám naštěstí záhonky až vzadu, před nimi jsou buky, jabloně, ostružina, skalka..., navíc jak přijedu z práce, psi vyběhnou, Idor si čůrne, dostanou nažrat a hned jdeme do lesíka.

5.3.2018 16:06
L(phi)

XXX.XXX.67.138

Ještě jeden dotaz. Máte někdo nějak propojený dům se zahradou, aby se pes mohl jít ven třeba vyčůrat apod? Jak to máte vyřešené? Jak zabezpečené proti zlodějům?

Mňa od dvierok pre psy odhovorili, vraj keď tam sú tak nikto dom nepoisti na vykradnutie a pod. Teda minimálne pri dvierkach na psa veľkosti NO.

5.3.2018 16:16
PumaCZ

XXX.XXX.236.228

L(phi) napsal(a):
Ještě jeden dotaz. Máte někdo nějak propojený dům se zahradou, aby se pes mohl jít ven třeba vyčůrat apod? Jak to máte vyřešené? Jak zabezpečené proti zlodějům?

Mňa od dvierok pre psy odhovorili, vraj keď tam sú tak nikto dom nepoisti na vykradnutie a pod. Teda minimálne pri dvierkach na psa veľkosti NO.

Mně to právě také děsí. Nejen kvůli pojišťovně, ale i právě kvůli zlodějům. Náš předchozí NO vážně nehlídal a ani nový přírůstek se v tom nechystáme podporovat. Nehledě na to, že jsme poměrně často a někdy i na dost dlouho mimo domov, takže i uzavřená dvířka by mohla být slabým místem, kterého by se dalo zneužít.
Proto by se mi líbila právě nějaká ta veranda, která by byla od domu oddělena klasickými domovními dveřmi.
Další možnost je přístup do zahradního domku, ale to už mi nepřijde o moc jiné, než zateplená bouda, což nechci.

5.3.2018 17:17

PumaCZ napsal(a):
Mně to právě také děsí. Nejen kvůli pojišťovně, ale i právě kvůli zlodějům. Náš předchozí NO vážně nehlídal a ani nový přírůstek se v tom nechystáme podporovat. Nehledě na to, že jsme poměrně často a někdy i na dost dlouho mimo domov, takže i uzavřená dvířka by mohla být slabým místem, kterého by se dalo zneužít.
Proto by se mi líbila právě nějaká ta veranda, která by byla od domu oddělena klasickými domovními dveřmi.
Další možnost je přístup do zahradního domku, ale to už mi nepřijde o moc jiné, než zateplená bouda, což nechci.

No a nehlídal. To je pro mě něco, co je špatně. NO už z povahy plemene má hlídat. Proč tedy nebudete nového NO v hlídání podporovat? Jaký to má smysl?

5.3.2018 17:55
PumaCZ

XXX.XXX.236.228

No a nehlídal. To je pro mě něco, co je špatně. NO už z povahy plemene má hlídat. Proč tedy nebudete nového NO v hlídání podporovat? Jaký to má smysl?

Pro vás špatně, pro nás jedině výhoda :)
Náš pesan byl dobrák od kosti, všechny vehementně vítal a maximálně sem tam blafnul, když slyšel nějaký nezvyklý zvuk. Ale neumím si představit, že by zaháněl někoho, kdo by nám vlezl na pozemek. Nejspíš by mu přinesl hračku :P
Jako ano, mám zkušenost, že když ho venčila máma či sestra s neteří, tak byl o dost pozornější na míjící muže, pokud byla tma. Nebo když jsem měla zlomenou ruku či kostrč. To potom hlídal i mě. Ale jen poslední dva tři roky života. Před tím vůbec.
Celý život byl vlastně jen přerostlé štěně :)
Teď chceme pracáka, takže očekávám, že bude povahově více NO, než náš exteriérák, ale i tak od něj nebudu vyžadovat, aby nám hlídal dům. Od toho je alarm :)
Když bude hlídat, tak ok, ale posilovat toto chování nebudeme, protože člověk nikdy neví, kterého pitomce napadne lézt ke psovi na zahradu či si ho hladit přes plot. Žiji v Německu a pokud by se něco takového stalo, bylo by to hodně špatné a věřím, že bychom se nevyhnuli popotahování po soudech.
Takže asi tak :).

5.3.2018 18:39
začátek

XXX.XXX.4.22

PumaCZ napsal(a):
Zdravím,

Dobrý den, někdy je lepší vzít bagr a na základech postavit nové, minimálně polovina práce, na peníze to ví de ještě laciněji než rekonstrukce a postavíte si to podle sebe.Pokud je pozemek dostatečně velký tak postavit vedle, ale to je papírově náročnější.

5.3.2018 18:56
manbea

XXX.XXX.139.249

L(phi) napsal(a):

S pojištěním domu a psími dvířky u nás žádný problém nebyl, horší to bylo se zimní zahradou .

5.3.2018 19:23
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tak já si nemyslím, že je to nutně hlídací pes. Je to prostě pracovní plemeno, šlechtěná na dobrou spolupráci s člověkem a dobrou ovladatelnost. Jakovou práci ho naučíte, takovou vykonává.

5.3.2018 20:18

PumaCZ napsal(a):
Pro vás špatně, pro nás jedině výhoda :)
Náš pesan byl dobrák od kosti, všechny vehementně vítal a maximálně sem tam blafnul, když slyšel nějaký nezvyklý zvuk. Ale neumím si představit, že by zaháněl někoho, kdo by nám vlezl na pozemek. Nejspíš by mu přinesl hračku :P
Jako ano, mám zkušenost, že když ho venčila máma či sestra s neteří, tak byl o dost pozornější na míjící muže, pokud byla tma. Nebo když jsem měla zlomenou ruku či kostrč. To potom hlídal i mě. Ale jen poslední dva tři roky života. Před tím vůbec.
Celý život byl vlastně jen přerostlé štěně :)
Teď chceme pracáka, takže očekávám, že bude povahově více NO, než náš exteriérák, ale i tak od něj nebudu vyžadovat, aby nám hlídal dům. Od toho je alarm :)
Když bude hlídat, tak ok, ale posilovat toto chování nebudeme, protože člověk nikdy neví, kterého pitomce napadne lézt ke psovi na zahradu či si ho hladit přes plot. Žiji v Německu a pokud by se něco takového stalo, bylo by to hodně špatné a věřím, že bychom se nevyhnuli popotahování po soudech.
Takže asi tak :).

Je to jistě vaše věc, a to, co tu napíšu nebude mít žádný vliv na váš názor, ale posláním NO je být pracovní, služební pes, který by měl být schopen hlídat (a uhlídat) svěřený prostor. Já se vůbec nedivím, že jdou NO jako plemeno kamsi do kopru, povahově i exteriérově, když se k jejich poslání přistupuje takto. Max von Stephanitz se musí v hrobě obracet.

5.3.2018 20:24

lesnížínka napsal(a):
Tak já si nemyslím, že je to nutně hlídací pes. Je to prostě pracovní plemeno, šlechtěná na dobrou spolupráci s člověkem a dobrou ovladatelnost. Jakovou práci ho naučíte, takovou vykonává.

Jakovou? Už dlouho se vás chci zeptat, co je to za slovo...

NO byl vyšlechtěn jako služební a pracovní plemeno. A jako takový by měl i přirozeně hlídat.

5.3.2018 20:31
PumaCZ

XXX.XXX.236.228

Je to jistě vaše věc, a to, co tu napíšu nebude mít žádný vliv na váš názor, ale posláním NO je být pracovní, služební pes, který by měl být schopen hlídat (a uhlídat) svěřený prostor. Já se vůbec nedivím, že jdou NO jako plemeno kamsi do kopru, povahově i exteriérově, když se k jejich poslání přistupuje takto. Max von Stephanitz se musí v hrobě obracet.

Nerikam, ze je to tak spravne. V chovu by se nemelo koukat pouze na zdravi a vykon, ale i na povahu, coz se bohuzel casto nedeje, ale s tim jako clovek, ktery nechova, nic neudelam.
Nynejsi spojeni jsem si vybirala dle zdravi a povah rodicu, jelikoz chci bezproblemoveho psa, ktereho mohu vzit kamkoli. Zajimala jsem se tedy, jaci rodice jsou nejen s lidmi, ale i s dalsimi psy a zviraty a zda nemaji lovecky pud. Hlidani pro me proste neni dulezite, takze na tohle jsem se ani neptala.
Oba psi maji kompletni mozna vysetreni a jsou “hodni”, vice mne uz uprimne jakozto “uzivatele” nezajima :) Neco jineho by bylo, kdybych chtela chovat.

5.3.2018 20:41

PumaCZ napsal(a):
Nerikam, ze je to tak spravne. V chovu by se nemelo koukat pouze na zdravi a vykon, ale i na povahu, coz se bohuzel casto nedeje, ale s tim jako clovek, ktery nechova, nic neudelam.
Nynejsi spojeni jsem si vybirala dle zdravi a povah rodicu, jelikoz chci bezproblemoveho psa, ktereho mohu vzit kamkoli. Zajimala jsem se tedy, jaci rodice jsou nejen s lidmi, ale i s dalsimi psy a zviraty a zda nemaji lovecky pud. Hlidani pro me proste neni dulezite, takze na tohle jsem se ani neptala.
Oba psi maji kompletni mozna vysetreni a jsou “hodni”, vice mne uz uprimne jakozto “uzivatele” nezajima :) Neco jineho by bylo, kdybych chtela chovat.

Já váš požadavek do určité míry chápu. Máte právo si vybrat psa a vychovat ho tak, aby vám seděl. Mně je líto plemene jako celku, toho, kam se dostalo. A asi nikdy nepochopím, proč je tam, kde je.
Stejně jako nepochopím, proč podle IPO má pes chodit s nepřirozeně vyvrácenou hlavou smajlík

5.3.2018 20:52

Jakovou? Už dlouho se vás chci zeptat, co je to za slovo...

NO byl vyšlechtěn jako služební a pracovní plemeno. A jako takový by měl i přirozeně hlídat.

OT: znám okolo 5 NO, co prostě také moc nehlídali a to bylo bratru před 25lety do současnosti, bylo to vždy na místech, kde byla větší "obměna" lidí, na intru měl školník, co bydlel v budově na dvoře absolutně nehlídacího obrovského NO, na statku, kam se chodilo pro mléko měli nehlídacího NO (třebas v noci hlídal, ale přes den mu to bylo šumák, kdo tam jde), nastatku ve dvoře, kam jezdím pro obilí mají 2 nehlídací NO...a.t.d.

6.3.2018 08:51
PumaCZ

XXX.XXX.255.142

Já váš požadavek do určité míry chápu. Máte právo si vybrat psa a vychovat ho tak, aby vám seděl. Mně je líto plemene jako celku, toho, kam se dostalo. A asi nikdy nepochopím, proč je tam, kde je.
Stejně jako nepochopím, proč podle IPO má pes chodit s nepřirozeně vyvrácenou hlavou smajlík

Já to zase chápu. Spoustu plemen již nemá možnost takového využití, ke kterému byla vyšlechtěna. Většina lidí chce prostě bezproblémového psa použitelného pro běžný život. A tomu se přizpůsobují chovatelé. Poptávka = nabídka.

6.3.2018 08:59

PumaCZ napsal(a):
Já to zase chápu. Spoustu plemen již nemá možnost takového využití, ke kterému byla vyšlechtěna. Většina lidí chce prostě bezproblémového psa použitelného pro běžný život. A tomu se přizpůsobují chovatelé. Poptávka = nabídka.

V tom případě si mohu pořídit společenské plemeno, které mi tohle splní. Ale nemusím křivit plemeno, které bylo určeno k něčemu jinému. I když NO (i jiné pracovní, dříve služební, plemeno) podle mě ten požadavek na bezproblémového psa použitelného pro běžný život splňuje i když uhlídá nemovitost a ubrání svou rodinu. Nebo lépe řečeno - tím víc splňuje. Hlídání, ostražitost, obrana pána a jeho rodiny, není v rozporu s výše definovaným požadavkem.

6.3.2018 09:34
impact

XXX.XXX.51.167

Jestli tam maji zatazenou parvovirozu, a ze to jejich dospeli nebo naockovani psi nemusi vubec chytit, tak ji ze zahrady nedostanete. V hline a v prostredi prezije s prehledem x let. A jestli tam je, tak na to prijdete az v momente, kdy si tam dotahnete/odrodite nejake stene. Ja osobne, po zkusenostech s parvou, bych se do takovyho baraku nenastehovala.

6.3.2018 09:57
PumaCZ

XXX.XXX.255.142

V tom případě si mohu pořídit společenské plemeno, které mi tohle splní. Ale nemusím křivit plemeno, které bylo určeno k něčemu jinému. I když NO (i jiné pracovní, dříve služební, plemeno) podle mě ten požadavek na bezproblémového psa použitelného pro běžný život splňuje i když uhlídá nemovitost a ubrání svou rodinu. Nebo lépe řečeno - tím víc splňuje. Hlídání, ostražitost, obrana pána a jeho rodiny, není v rozporu s výše definovaným požadavkem.

Myslím, že mi nerozumíte :)
"Uživatel", který psy dále nerozmnožuje, přeci nemůže křivit plemeno. To dělají chovatelé, kteří následují určitý chovatelský záměr. A ten je postavený na jejich hodnotách, popřípadě na poptávce.
Leč se vám to nelíbí, plemena se neustále vyvíjí v důsledku rozdílných nároků. Bohužel ne vždy je to ku prospěchu plemene.

6.3.2018 10:00
PumaCZ

XXX.XXX.255.142

impact napsal(a):
Jestli tam maji zatazenou parvovirozu, a ze to jejich dospeli nebo naockovani psi nemusi vubec chytit, tak ji ze zahrady nedostanete. V hline a v prostredi prezije s prehledem x let. A jestli tam je, tak na to prijdete az v momente, kdy si tam dotahnete/odrodite nejake stene. Ja osobne, po zkusenostech s parvou, bych se do takovyho baraku nenastehovala.

Díky, o parvoviroze jsem vůbec nepřemýšlela.
Něco jsem si teď vyhledala a parva je nebezpečná právě nejvíce pro menší štěnda. My sice štěně za pár měsíců plánujeme, ale mělo by být ještě odchované v bytě, takže do baráku by přišlo už odrostlé a teoreticky již s plnou imunitou.
Ještě se ale asi pokusím na toto téma pohovořit s vetem a uvidíme :).

6.3.2018 10:07
impact

XXX.XXX.51.167

PumaCZ napsal(a):
Díky, o parvoviroze jsem vůbec nepřemýšlela.
Něco jsem si teď vyhledala a parva je nebezpečná právě nejvíce pro menší štěnda. My sice štěně za pár měsíců plánujeme, ale mělo by být ještě odchované v bytě, takže do baráku by přišlo už odrostlé a teoreticky již s plnou imunitou.
Ještě se ale asi pokusím na toto téma pohovořit s vetem a uvidíme :).

Blby je, ze se parva vubec na teorii nepta. Parva si dela naprosto co chce. A to nemyslim nijak zle. Jen proste smutna osobni zkusenost... Kazdopadne si na diskuzi najdete veta s realnou zkusenosti s parvou, zanesenou do nejakeho prostredi. Spousta veterinaru pokrci rameny a rekne aaaaale, parvu jsem nevidel uz aspon dvacet let.

6.3.2018 10:19

PumaCZ napsal(a):
"Uživatel", který psy dále nerozmnožuje, přeci nemůže křivit plemeno. To dělají chovatelé, kteří následují určitý chovatelský záměr. A ten je postavený na jejich hodnotách, popřípadě na poptávce.
Leč se vám to nelíbí, plemena se neustále vyvíjí v důsledku rozdílných nároků. Bohužel ne vždy je to ku prospěchu plemene.

Ale jo, rozumím. Jenže tím, jaký máte požadavek (a jak je vidět zde v diskuzi, asi nejste sama), tak vlastně ovlivňujete chov, protože tím, že chcete psa, který má trochu jinou, mírnější povahu, dáváte signál chovateli/chovatelům, že toto je ono, to by měli chovat - kde je poptávka je/bude i nabídka.

6.3.2018 10:51
rapotacka11

XXX.XXX.32.175

PumaCZ napsal(a):

"Nezkřivíte" plemeno.
NO jsou nejlepší a dokonce i hlídají
i když to tak nevypadá.
Náš byl společenský, návštěvy miloval a vítal,
ale plynaře by odejít nenechal.
Dovnitř pustil, ven ne.
Mají to v sobě.

6.3.2018 11:03
PumaCZ

XXX.XXX.255.142

Ale jo, rozumím. Jenže tím, jaký máte požadavek (a jak je vidět zde v diskuzi, asi nejste sama), tak vlastně ovlivňujete chov, protože tím, že chcete psa, který má trochu jinou, mírnější povahu, dáváte signál chovateli/chovatelům, že toto je ono, to by měli chovat - kde je poptávka je/bude i nabídka.

To už je potom na chovatelích, zda si nechají diktovat laiky, jak mají chovat..
Ale potěším vás, určitě existuje stále spoustu chovatelů NO, kteří se zaměřují na odchov jedinců s typickou ovčáčí povahou :)
V ČR se mi líbil pouze jeden vrh, zdravotně super, ale po hodinovém telefonátu s chovatelem jsme se shodli na tom, že by psi z jeho odchovu nevyhovovali naším požadavkům.
Ono je dost těžké vybírat psa, když máte doma někoho, kdo se psy přišel do kontaktu teprve před chvilkou a stále z nich má velký respekt až strach. Člověk si nemůže dovolit riskovat vzít tvrdší zvíře, které by se partnerovi, který se o něj bude samozřejmě také starat, mohl vymknout z rukou :) O budoucích dětech nemluvě.

6.3.2018 11:04
PumaCZ

XXX.XXX.255.142

rapotacka11 napsal(a):
"Nezkřivíte" plemeno.
NO jsou nejlepší a dokonce i hlídají
i když to tak nevypadá.
Náš byl společenský, návštěvy miloval a vítal,
ale plynaře by odejít nenechal.
Dovnitř pustil, ven ne.
Mají to v sobě.

Bohužel (nebo naštěstí :) jsme nikdy neměli příležitost našeho psa "otestovat" v reálné situaci, takže těžko říci. Ale možné to je, nějaké náznaky tam byly :).

6.3.2018 11:57

Já měla doteď za to, že NO hlídá naprosto přirozeně, ať už je v tom podporován či nikoliv, naše ovčanda "hlídala" určitě už ve čtyřech měsících, v přítomnosti nás, páníčků, neměla problém kohokoliv nechat pohybovat po pozemku, ale pokud byla na zahradě sama, tak vpustila jen rodinu...to jestli by na někoho hupsla jsme nezkoušeli, za prvé branka byla vždy zamčená a za druhé dávala příchozímu dostatečně na srozuměnou "tady hlídám já!", byla docela ostrá, žádnej strašpytel, takže si myslím, že pokud by bylo nutné, tak by zakročila...pokud bych si v budoucnu pořizovala dalšího NO, tak bych právě s touto vlastností počítala, stejně jako s tím, že ovčák bude rád a ochotně se mnou spolupracovat...

prostě, že budu mít ovladatelného psa, který dům pohlídá, který je v případě nouze fyzicky i psychicky schopen a ochoten bránit teritorium a svojí "smečku" a zároveň velmi povahově příjemného rodinného psa, který není žádný radikál, který chce zahrdlit vše cizí-živé, které překročí hranice "jeho" pozemku...

6.3.2018 12:08
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Určitě. Tím, že dva majitelé chtějí mírného NO, tím pokřiví chov To chcete říct, že lidi chtěli NO, co se plazí jak mrzáci? Tak ještě stokrát napíšu, že chci podsaditého berňáka s nohama jak medvěd, protože jestli si ho budu ještě někdy pořizovat ráda bych, aby mi takového, vyrobili" na zakázku. V tuto dobu bych ho nesehnala, berňáci vypadají spíše jak bordery
Jakovou? Už dlouho se vás chci zeptat, co je to za slovo... - můžete upřesnit otázku, nějak mi není jasné, na co přesně narážíte...

6.3.2018 12:28

lesnížínka napsal(a):
Určitě. Tím, že dva majitelé chtějí mírného NO, tím pokřiví chov To chcete říct, že lidi chtěli NO, co se plazí jak mrzáci? Tak ještě stokrát napíšu, že chci podsaditého berňáka s nohama jak medvěd, protože jestli si ho budu ještě někdy pořizovat ráda bych, aby mi takového, vyrobili" na zakázku. V tuto dobu bych ho nesehnala, berňáci vypadají spíše jak bordery
Jakovou? Už dlouho se vás chci zeptat, co je to za slovo... - můžete upřesnit otázku, nějak mi není jasné, na co přesně narážíte...

Za prvé - zcela vážně se ptám, co je to za slovo "jakovou", protože to není česky. Asi nějaký místní tvar slova "jakou"?

Píšete to demagogicky ve snaze udělat ze mě blbce. Ale když se nad tím zamyslíte, tak je jasné, že při požadavku jednoho zájemce o NO na mírné nehlídající štěně je to na poťukání na čelo, při stejném požadavku více zájemců je to pro chovatele k zamyšlení a při tendenci dělat i z ostrých plemen mazlíky, tím spíš.

6.3.2018 12:52
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Za prvé - zcela vážně se ptám, co je to za slovo "jakovou", protože to není česky. Asi nějaký místní tvar slova "jakou"?

Píšete to demagogicky ve snaze udělat ze mě blbce. Ale když se nad tím zamyslíte, tak je jasné, že při požadavku jednoho zájemce o NO na mírné nehlídající štěně je to na poťukání na čelo, při stejném požadavku více zájemců je to pro chovatele k zamyšlení a při tendenci dělat i z ostrých plemen mazlíky, tím spíš.

Za prvé - zcela vážně se ptám, co je to za slovo "jakovou", protože to není česky. Asi nějaký místní tvar slova "jakou"? - jé, tak to pardon, u nás se říká jakovou. Ne, správně česky nemluvím a mám problém často najít k našemu nářečí, jak se to řekne správně česky. No vzhledem k tomu, že správně česky mluví málokdo, to snad nebude až taková tragedie My tady mluvíme československy
A nechci z vás dělat blbce, jen se mi zdá, že to přeháníte. Ono totiž v dnešní době NO jako služební pes stejně není žádaný, všichni chtějí BOCku. Dokonce i můj známý, dlouholetý chovatel a cvičitel NO, si ji pořídil. Přišlo mi to od něj k těm NO celkem nefér, ovšem za tři roky se pokorně vrátil k NO. Na důvody jsem se ještě neměla možnost zeptat.

6.3.2018 13:01

lesnížínka napsal(a):
Za prvé - zcela vážně se ptám, co je to za slovo "jakovou", protože to není česky. Asi nějaký místní tvar slova "jakou"? - jé, tak to pardon, u nás se říká jakovou. Ne, správně česky nemluvím a mám problém často najít k našemu nářečí, jak se to řekne správně česky. No vzhledem k tomu, že správně česky mluví málokdo, to snad nebude až taková tragedie My tady mluvíme československy
A nechci z vás dělat blbce, jen se mi zdá, že to přeháníte. Ono totiž v dnešní době NO jako služební pes stejně není žádaný, všichni chtějí BOCku. Dokonce i můj známý, dlouholetý chovatel a cvičitel NO, si ji pořídil. Přišlo mi to od něj k těm NO celkem nefér, ovšem za tři roky se pokorně vrátil k NO. Na důvody jsem se ještě neměla možnost zeptat.

Tak jsem hádala správně, že je "jakovou" nářečně. Z česko - slovenského pomezí? Tragédie to není, jen mě to zajímalo.

Já vůbec nechápu ten přetrvávající boom BOCek. Chápu na vrcholový výcvik malinoise, protože při požadavku rychlosti na ně NO trochu ztrácí (i když zdaleka ne všichni). Bordera je pro mě pracovní pes ke stádu - ovčák, kde podle mě nemá konkurenci. Ale jinak na všestranný výcvik? Na obrany?

6.3.2018 13:43
L(phi)

XXX.XXX.67.138

na všestranný výcvik? Na obrany?

Neviem kde vidíte ten boom bociek na obrany, ja som u každého figa stretla vždy max jednu z 20 psov čo tam boli trénovať.
Zato na obedience, tanec so psom a podobné - prečo nie. Rýchle, ucenlive, väčšinou nie príliš tvrdé. Len škoda toho zdravia v poslednej dobe.

6.3.2018 14:01
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Omlouvám se za zmatení, já myslela belgičáka. Místo BO jsem dala BOCku a vůbec mi to nepřišlo divné.
Ano, pomezí, hranici mám 4km.

6.3.2018 14:08
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Tak jsem hádala správně, že je "jakovou" nářečně. Z česko - slovenského pomezí? Tragédie to není, jen mě to zajímalo.

Já vůbec nechápu ten přetrvávající boom BOCek. Chápu na vrcholový výcvik malinoise, protože při požadavku rychlosti na ně NO trochu ztrácí (i když zdaleka ne všichni). Bordera je pro mě pracovní pes ke stádu - ovčák, kde podle mě nemá konkurenci. Ale jinak na všestranný výcvik? Na obrany?

Můžu se zeptat, zhruba odkud jste vy? U nás se tedy normálně mluví tak, že by jste mi, pokud někde z Čech, asi polovinu věcí nerozumněla Jakovou říkají ti, kteří se snaží alespoň trochu normálně(rozumněj česky ) mluvit

6.3.2018 14:17

L(phi) napsal(a):
na všestranný výcvik? Na obrany?

Neviem kde vidíte ten boom bociek na obrany, ja som u každého figa stretla vždy max jednu z 20 psov čo tam boli trénovať.
Zato na obedience, tanec so psom a podobné - prečo nie. Rýchle, ucenlive, väčšinou nie príliš tvrdé. Len škoda toho zdravia v poslednej dobe.

No já nikde, To vy jste si spojila "boom BOC" a moje podivení nad pořízením BOC na všestranný výcvik.
Boom BOC byl myšlen obecně, vždyť i zde na ifauně je to každou chvíli probíráno.

6.3.2018 14:18

lesnížínka napsal(a):
Můžu se zeptat, zhruba odkud jste vy? U nás se tedy normálně mluví tak, že by jste mi, pokud někde z Čech, asi polovinu věcí nerozumněla Jakovou říkají ti, kteří se snaží alespoň trochu normálně(rozumněj česky ) mluvit

Jsem z Brna. A slovo "jakovou" znám jen od vás.

6.3.2018 15:58
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jsem z Brna. A slovo "jakovou" znám jen od vás.

tak hantec bych vám asi nerozumněla zase já A fakt se ani v Brně neříká jakovou? Třeba odkaz tady: https://www.vmp.cz/cs/programy-a-vystavy/archiv-akci/valassky-rok-2013-1/dozinky.html (písnička) nebo první věta: http://www.forrotronics.cz/me/58110 - tím ovšem netvrdím, že je to napsáno správně jen, že to někdo taktéž používá

6.3.2018 16:19

lesnížínka napsal(a):
tak hantec bych vám asi nerozumněla zase já A fakt se ani v Brně neříká jakovou? Třeba odkaz tady: https://www.vmp.cz/cs/programy-a-vystavy/archiv-akci/valassky-rok-2013-1/dozinky.html (písnička) nebo první věta: http://www.forrotronics.cz/me/58110 - tím ovšem netvrdím, že je to napsáno správně jen, že to někdo taktéž používá

Ne, jakovou se v Brně neříká. Ani v severočeském pohraničí, ve Šluknovském výběžku.

Slovo jakovou je nářečné, jak jsme se shodly, do písničky patří, ale na webovky firmy bych si ho tedy nedala. Tam patří spisovná čeština.

7.3.2018 15:19
Varaxi

XXX.XXX.1.226

lesnížínka napsal(a):

Tak jaková se neříká v současnosti snad nikde.
Jaký - takový, to je správně česky a hotovo. Starší varianta je ještě jaký - taký, známé např. z říkanky Jaká matka, taká Katka, ale to je dost staré a v současnosti se to užívá výlučně za uměleckým účelem (např. zkrátit o slabiku verš, aby se báseň/píseň rýmovala). Hádám, že s tím jakový to bude podobné, stejně jako se spojením jednak - druhak apod.

A jinak souhlas s balu, na webové stránky firmy patří jen a pouze spisovná čeština.

8.3.2018 00:10
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Že by Palacký neumel česky?

"Zdá se, že pokoj a blahobyt, z jakovýchž Čechy pod ním oddávna se těšily, ..."

"... zakupování hlasů byl ještě způsob, jakovýmž Karel IV. zvolení ono závislým učinil na přivolení Řehoře XI., ..."

https://cs.wiktionary.org/wiki/jakov%C3%BD.

U nás se to také nepoužívá, ale česky to rozhodně je.

8.3.2018 06:44

pan Brouček napsal(a):
Že by Palacký neumel česky?

"Zdá se, že pokoj a blahobyt, z jakovýchž Čechy pod ním oddávna se těšily, ..."

"... zakupování hlasů byl ještě způsob, jakovýmž Karel IV. zvolení ono závislým učinil na přivolení Řehoře XI., ..."

https://cs.wiktionary.org/wiki/jakov%C3%BD.

U nás se to také nepoužívá, ale česky to rozhodně je.

Od dob Palackého se čeština jaksi poněkud vyvinula.

8.3.2018 06:55
pan Brouček

XXX.XXX.79.12

Od dob Palackého se čeština jaksi poněkud vyvinula.

No to je vidět. Hlavně tady.
Ten by chudák koukal...

8.3.2018 15:06
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Vedle na fóru se rozebírá kvalita školství, takže to přihodím sem, když se tu řešila čeština. Milé dámy, matky...a vaše děti umí správně česky? Mám synovce se dvěma vysokýma školama a to ne jednoduchýma přesto, když jsem viděla jeho psaný projev, musela jsem se smát, jak děcko na prvním stupni základní školy...

8.3.2018 16:31

lesnížínka napsal(a):
Vedle na fóru se rozebírá kvalita školství, takže to přihodím sem, když se tu řešila čeština. Milé dámy, matky...a vaše děti umí správně česky? Mám synovce se dvěma vysokýma školama a to ne jednoduchýma přesto, když jsem viděla jeho psaný projev, musela jsem se smát, jak děcko na prvním stupni základní školy...

Jenže. Není nic neobvyklého, protože se soustředí na svůj obor, ne na ČJ, není to pro ně důležité, .. ale AJ ano, např.

Jinak teda řešit, kde se které slovo používá.. přiblble by vypadalo "jakoví pes" smajlík

8.3.2018 18:39
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Jenže. Není nic neobvyklého, protože se soustředí na svůj obor, ne na ČJ, není to pro ně důležité, .. ale AJ ano, např.

Jinak teda řešit, kde se které slovo používá.. přiblble by vypadalo "jakoví pes" smajlík

Chápala bych, že se soustředí na svůj obor, jenže zrovna i v něm je psaný projev hodně důležitý a hlavně: měl se ho naučit snad už na základní a střední škole, ne? Fakt nechápu, co se tam dneska ta děcka učí. Nesleduju, jak kdo češtinu používá, pokud to nejsou hrubky jako kráva či projev, který vypadá jako od cizince. Klidně přiznám, že jsem s češtinou vždycky byla hodně na štíru a teď, když už léta bydlím zpátky na vesnici a ráda jsem se vrátila i k našemu nářečí, které schválně používám už proto, aby nezmizelo, tak mám problémy si vzpomenout, jak se určitá slova řeknou správně česky.

8.3.2018 19:07

lesnížínka napsal(a):
Chápala bych, že se soustředí na svůj obor, jenže zrovna i v něm je psaný projev hodně důležitý a hlavně: měl se ho naučit snad už na základní a střední škole, ne? Fakt nechápu, co se tam dneska ta děcka učí. Nesleduju, jak kdo češtinu používá, pokud to nejsou hrubky jako kráva či projev, který vypadá jako od cizince. Klidně přiznám, že jsem s češtinou vždycky byla hodně na štíru a teď, když už léta bydlím zpátky na vesnici a ráda jsem se vrátila i k našemu nářečí, které schválně používám už proto, aby nezmizelo, tak mám problémy si vzpomenout, jak se určitá slova řeknou správně česky.

a teď jste se masakrózně snažila psát správně, co :-p
smajlík proč ? nechte to tak, vždyť skoro nebylo poznat, kdo tohle psal smajlík smajlík
slovo jakový je možná dotáhnuto z polska.

8.3.2018 19:25
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

a teď jste se masakrózně snažila psát správně, co :-p
smajlík proč ? nechte to tak, vždyť skoro nebylo poznat, kdo tohle psal smajlík smajlík
slovo jakový je možná dotáhnuto z polska.

Ha, ha, neřekla bych, že tak úplně Když se řeší psi, píšu to, jak mi zobák narostl(ne tak docela, používám tolik vulgarismů, že by to bylo celé vypípané ) když se řeší čestina, tak se to snažím napsat tak, aby opravdu rozumněli všichni

8.3.2018 19:31

lesnížínka napsal(a):
Ha, ha, neřekla bych, že tak úplně Když se řeší psi, píšu to, jak mi zobák narostl(ne tak docela, používám tolik vulgarismů, že by to bylo celé vypípané ) když se řeší čestina, tak se to snažím napsat tak, aby opravdu rozumněli všichni

když nevíme, jak přesně se to které slovo píše, začneme začátek psát do gůgla, např.
rozu...
rozumím ;-).

8.3.2018 19:52
tapina

XXX.XXX.211.161

Rozumní lidi porozuměli, na své chyby vzpomněli.

8.3.2018 19:54
L(phi)

XXX.XXX.67.138

lesnížínka napsal(a):

A nemá náhodou nejakú dys- niečo poruchu?
Aj keď, podľa mňa proste niekomu gramatika ide tak nejak sama a inému nie, podobne ako niekomu nefunguje abstraktné matematické myslenie a iné druhy inteligencie. Každý sme nejaký.

8.3.2018 20:11

tapina napsal(a):
Rozumní lidi porozuměli, na své chyby vzpomněli.

Tak to nebylo. Lidé nerozumní rozumným chyby připomněli.

8.3.2018 21:46
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

L(phi) napsal(a):
A nemá náhodou nejakú dys- niečo poruchu?
Aj keď, podľa mňa proste niekomu gramatika ide tak nejak sama a inému nie, podobne ako niekomu nefunguje abstraktné matematické myslenie a iné druhy inteligencie. Každý sme nejaký.

No, trochu to tak vypadalo, ale nikdy nikdo neřekl, že by ji měl diagnostikovanou. Možná to tají, fakt nevím. Ale taky dobrý nápad odteď, když by se někomu něco nezdálo, tak říkám, že mám nějakou dys... A já si to můžu dovolit, byla jsem přidušený novorozenec

8.3.2018 21:53
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

když nevíme, jak přesně se to které slovo píše, začneme začátek psát do gůgla, např.
rozu...
rozumím ;-).

Tak třeba: u nás se řekne: ona je taková sporá. Já prostě nemohla najít český ekvivalent toho slova. Ono to znamená něco jako: přesto, že malá, tak silná, prostě ne nějaká nedomrlá, spíše plnoštíhlá(to by na to sedělo asi nejvíc, jenže plnoštíhlá nevyjadřuje tu výšku).

8.3.2018 22:04

lesnížínka napsal(a):
Tak třeba: u nás se řekne: ona je taková sporá. Já prostě nemohla najít český ekvivalent toho slova. Ono to znamená něco jako: přesto, že malá, tak silná, prostě ne nějaká nedomrlá, spíše plnoštíhlá(to by na to sedělo asi nejvíc, jenže plnoštíhlá nevyjadřuje tu výšku).

tohle slovo se normálně používá, dokonce je české smajlík
sporý = drobný, malý, méně než jiní
ale ne malý, malinký, trpaslík vyzáblý
prostě akorát
nevelký, ani moc, ani málo.

8.3.2018 22:09
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

tohle slovo se normálně používá, dokonce je české smajlík
sporý = drobný, malý, méně než jiní
ale ne malý, malinký, trpaslík vyzáblý
prostě akorát
nevelký, ani moc, ani málo.

Tak to jsem nevěděla, z češtiny ho právě neznám a když jsem ho použila před přáteli nevěděli, o čem mluvím. A najde ho google?

8.3.2018 22:15
barevnalentilka

XXX.XXX.18.30

lesnížínka napsal(a):
Tak to jsem nevěděla, z češtiny ho právě neznám a když jsem ho použila před přáteli nevěděli, o čem mluvím. A najde ho google?

Taky neznám. Čeština je květnatý jazyk

8.3.2018 22:35

nené
určitě jste někdy slyšeli "spoře oděná žena"
to se novinář snaží knižně popsat, že koukal, kam neměl
.. spořit.. šetřit.. ale jestli to lesnížínka zas předělá na sporný.. tak se nedohodneme smajlík

8.3.2018 23:05
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

nené
určitě jste někdy slyšeli "spoře oděná žena"
to se novinář snaží knižně popsat, že koukal, kam neměl
.. spořit.. šetřit.. ale jestli to lesnížínka zas předělá na sporný.. tak se nedohodneme smajlík

Spoře oděná žena, podle mne znamená: málo oblečená - to ano, v tomto smyslu to znám. Spořit-šetřit je u nás: šanovat

8.3.2018 23:34

lesnížínka napsal(a):
Spoře oděná žena, podle mne znamená: málo oblečená - to ano, v tomto smyslu to znám. Spořit-šetřit je u nás: šanovat

ále to je přece staré záhorácké slovo, které tam zapomněli němci :D teda rakušani.. rakousko-uheráci.. jako dalších sto tisíc ČESKÝCH slov, že jo smajlík
je spíše šetřit si něco, opatrovat pro sebe, chránit něco.

9.3.2018 08:33
Varaxi

XXX.XXX.1.226

lesnížínka napsal(a):

Děti vlastní nemám. Synovci jsou ještě malí, starší nemá ani dva roky. Takže osobní zkušenosti jsou z praxe ve školce, kde děti mluví česky vcelku dobře (nejmladší občas pletou skloňování, např. dám to mámovi a tátovi, což považuji ve čtyřech letech za normální), pak z praxe na ZŠ, kde už se píše a je to teda obecně katastrofa, a nakonec tak nějak všude, čeho si všimnu.
Moje nová kolegyně inženýrka neumí napsat mail. U některých maturitních slohových prací si říkám, že bych se za ně nestyděla ještě v šesté třídě, pak už ano. A též jsem měla příležitost číst bakalářské a magisterské práce - některé nedávaly smysl, a to jako vůbec. Standardně byly známky o dva stupně lepší, než bych dala já. A to nemluvím o žádných technickách oborech, to mluvím o humanitně zaměřených studiích, kde by člověk očekával jakousi úroveň češtiny.
Další věc, která souvisí s češtinou, je porozumění psanému textu. Já se ani panu Broučkovi nedivím, že v každé diskuzi cítí potřebu vše upravovat na „správnou míru“. Z jeho komentářů jasně vyplývá, že psanému neporozumněl. Částečně za to může doba, ve které žijeme, někdo může mít nějakou vrozenou vadu či poruchu nebo poškození mozku (úrazem, drogami), většina lidí si za to z větší části může sama tím, že nečte a nikdy dost nečetla, nepíše, nepracuje na sobě a svém psaném a mluveném projevu. A když už někdo čte, většinou to jsou paskvily stylu Padesát odstínů blbosti nebo komixová literatura, kde se člověk zkrátka moc jazyku nepřinaučí.
Mimochodem pokud mluvíte anglicky, existuje také tzv. bad fiction, můžete si něco zkusit přečíst. Třeba tady: https://www.fanfiction.net/s/6829556/2/My-Immortal
A postupně to proniká i sem do ČR.

9.3.2018 09:19
saola

XXX.XXX.129.51

lesnížínka napsal(a):

lesní žínka: s dvěma školami...když už tak bazírujete na správné češtin

co se týče výrazu sporý, lze jej bez problémů použít ve vazbě spoře oděná žena (tj. úsporně, možná nedostatečně oblečená), ale význam slova sporý ve spojení sporý chlapík vyjadřuje menšího, svalnatého, kompaktního muže, nikoliv vyhublého či třasořitku.

Jojo, to je tak, když se prostě šmahem napříč generacemi v průběhu let přestalo číst, pak samozřejmé významy slov hbitě mizí.

9.3.2018 10:23

manbea napsal(a):
S pojištěním domu a psími dvířky u nás žádný problém nebyl, horší to bylo se zimní zahradou .

A zkouseli jste i nejake plneni od pojistovny vymanit?

9.3.2018 10:40
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

saola napsal(a):
lesní žínka: s dvěma školami...když už tak bazírujete na správné češtin

co se týče výrazu sporý, lze jej bez problémů použít ve vazbě spoře oděná žena (tj. úsporně, možná nedostatečně oblečená), ale význam slova sporý ve spojení sporý chlapík vyjadřuje menšího, svalnatého, kompaktního muže, nikoliv vyhublého či třasořitku.

Jojo, to je tak, když se prostě šmahem napříč generacemi v průběhu let přestalo číst, pak samozřejmé významy slov hbitě mizí.

Já jsem ta poslední, co by bazírovala na češtině, pokud přečtete zpětně, tak holky opravovaly mne. A znovu opakuju, že mluvím československy(takže často i píšu) a u nás se prostě říká s dvěma školama, čemuž většina tady myslím porozumí. Taky se pousměju, když tady někdo použije některý z českých dialektů(jedu do Budějic...či jak se to tam říká) ale určitě ho nebudu opravovat

9.3.2018 15:56

lesnížínka napsal(a):

Ano, umí. Oba dva.

9.3.2018 15:58

I když se soustředí na svůj obor, tek snad měl češtinu na základce a na střední a maturoval z ní.

9.3.2018 16:23

Teda holky...co tady řešíme...přeci tady nepíšu slohové cvičení nebo oficiální dopis, mail...žádost a pod.

Pro mě je zdejší diskuze přepisem mého mluveného slova...něco jak psala Lesnížínka, když ve svém běžném životě mluvím nespisovně, tak by mi přišlo divný, že tady budu psát spisovně, ani se o to nesnažím, píšu, jak mi zobák narost, ale zase vás všechny mohu ujistit, že stejně tak, jak tady píšu, bych se s vámi bavila osobně, no možná trochu jadrněji...jasně, že se snažím napsat alespoň správné i/y, umístit čárku, správně časovat a skloňovat, ale někdy to naťukám rychle ani si to po sobě nepřečtu a pak zjistím, že jsem taky někde ulítla...

Tady přeci nejde o to, jak kdo píše správně česky, jde přece o to, aby se, jak já říkám, dokázal "vyžvejknout" tak, abychom mu tady rozuměli, co tím chtěl básník říci.

Jinak s tím špatným chápáním psaného textu se setkávám někdy i u dnešních třicátníků, převážně u lidí, kteří nečtou (nečetli) knihy...

9.3.2018 18:57
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

Ále, to my si tu jen tak plkáme, aby řeč nestála Nemohla bych říct, že píšu jak mi zobák narost, protože to by mi tu většina nerozumněla tak se snažím alespoň trochu to zespisovnit

9.3.2018 20:25

Já až na chtěné výjimky píšu spisovně, protože jsem tak zvyklá psát, je to pro mě přirozené.

9.3.2018 20:29

Nicméně jsem jen chtěla vysvětlit slovo "jakový", protože jsem toto slovo opravdu od nikoho neslyšela.

Stejně jako jsem svého času byla překvapená, když mi v severních Čechách někdo řekl, že "přijde dýl". Nevěděla jsem, že mi tím sděluje, že přijde později.

Čeština je krásná řeč, i když složitá, a nářečí bychom si měli chránit a předávat dál našim dětem.

9.3.2018 20:54

Nicméně jsem jen chtěla vysvětlit slovo "jakový", protože jsem toto slovo opravdu od nikoho neslyšela.

Stejně jako jsem svého času byla překvapená, když mi v severních Čechách někdo řekl, že "přijde dýl". Nevěděla jsem, že mi tím sděluje, že přijde později.

Čeština je krásná řeč, i když složitá, a nářečí bychom si měli chránit a předávat dál našim dětem.

No to je dobrý...jsem rodilá severočeška a výraz "přijdu dýl" běžně používám, ani jsem netušila, že je to krajová specialita

9.3.2018 21:02

No to je dobrý...jsem rodilá severočeška a výraz "přijdu dýl" běžně používám, ani jsem netušila, že je to krajová specialita

No, a já, tehdy čerstvě přistěhovaná z jižní Moravy, jsem ten výraz neznala.

10.3.2018 00:21
tapina

XXX.XXX.211.161

Rači včil jak dýl. Bo čas su love.

10.3.2018 11:30
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

tapina napsal(a):

10.3.2018 11:34
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

tapina napsal(a):

Ve středu jsem poprvé hlídala svou 4.letou neteř, momentálně pražačku. Sice jsem říkala, že bych raděj hlídala psa, bohužel se to tak sešlo, že jsem musela nastoupit. Byly jsme bobovat a já jí říkám: včil můžem, nikdo tam nestojí. A ona: a proč říkáš včil? Aha, tak teďka, no Byla tady týden a už říká furt, to budou mít doma radost

12.3.2018 14:33
Varaxi

XXX.XXX.1.226

lesnížínka napsal(a):
Ve středu jsem poprvé hlídala svou 4.letou neteř, momentálně pražačku. Sice jsem říkala, že bych raděj hlídala psa, bohužel se to tak sešlo, že jsem musela nastoupit. Byly jsme bobovat a já jí říkám: včil můžem, nikdo tam nestojí. A ona: a proč říkáš včil? Aha, tak teďka, no Byla tady týden a už říká furt, to budou mít doma radost

V první větě jste napsala:
Ve středu jsem poprvé hlídala svou čtvrtouletou neteř. :)

To, že někdo nevidí rozdíl mezi 4. a 4 (čtvrtý a čtyři),2cm a 2 cm (dvoucentimetrový a dva centimetry), to mi paradoxně vadí mnohem více než jakový a včil (což mi nevadí prakticky vůbec, každý jsme nějaký a každý nějak mluvíme), dokonce i víc než ta pražačka. Ještě nemám ráda by jste a plést si ji a , též velmi hojné.
Ale obvykle to neřeším v internetových diskuzích, pokud nepíše zrovna administrátor nebo někdo, kdo žádá o účast v dotazníku. Pokud se nejedná o oficiální text a pokud lze textu porozumět, jsem ochotná přimhouřit oči hodně.
To nemyslím přímo na Vás, jednak je to diskuze, jednak jste zmínila, že máte nějakou tu dysfunkci, to se holt nedá nic dělat. Ale lidí, kteří by mohli umět česky, ale neumí, je naprostá většina.

12.3.2018 14:41

no, a varaxi nenapsala za čárkou mezeru smajlík protože zdejší texťák to tak zařídil :-p
lesnížínka ví, kde se dělá tečka, že jo smajlík
akorát že, jak se tu furt řeší čeština, tak se lidé soustředí až moc, místo pokecu o psech
jo, je to smutné, že je 5 chyb v jedné větě od člověka, který vylezl ze základní školy
ale není vlákno, kde by se na psaný projev nečílilo aspoň osmnáct uživatelů..

lesnížínka: prší u Vás konečně ? smajlík

12.3.2018 15:14
lesnížínka

XXX.XXX.240.228

no, a varaxi nenapsala za čárkou mezeru smajlík protože zdejší texťák to tak zařídil :-p
akorát že, jak se tu furt řeší čeština, tak se lidé soustředí až moc, místo pokecu o psech
jo, je to smutné, že je 5 chyb v jedné větě od člověka, který vylezl ze základní školy

No...moc neprší. Od začátku února, kdy nasněžilo asi 8cm(a pak to vypálily kruté mrazy) dneska poprvé trochu prší. Tím trochu, myslím fakt trochu, zatím 1.5mm Včera jsem kopla do země a zjistila jsem, že trošku byla vlhká shora(takže to budilo dojem, že je mokrá) a pod tím úplně suchá

12.3.2018 16:23
Varaxi

XXX.XXX.1.226

Nenapsala jsem mezeru, protože jsem napsala text a pak s ním všelijak šachovala a už to po sobě nepřečetla, hanba na mě! :D

lesnížínka: U nás pršelo, ale teď zas nic. Ale u nás je blato z roztátého sněhu - tálo to strašně rychle, hned to vezme řeka. Na druhou stranu - pes má konečně vodu v potoce, tak může plavat.

Přidejte reakci

Přidat smajlík