Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.39.148
janamana
napsal(a):
Dobrý den. Můžete mi prosím poradit někoho na pomoc s reaktivním psem.
Nejlépe Brno a okolí. Děkuji.
Ty cizí termíny bez kterých se dnes neobejde žádný kynologický odborník me baví
Uživatel s deaktivovaným účtem

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ty cizí termíny bez kterých se dnes neobejde žádný kynologický odborník me baví
a můžeš toto slovo nahradit jedním jiným stejného významu?
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.39.148
napsal(a):
a můžeš toto slovo nahradit jedním jiným stejného významu?
Ráda bych, ale nevím, co je pod ním zrovna v tomto případě myšleno.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Ráda bych, ale nevím, co je pod ním zrovna v tomto případě myšleno.
Tak ony termíny "reaktivní" a "proaktivní" nejsou čistě kynologické, s těma se setkáte i v lidské psychologii a mají dost jednoznačný význam. Jen nevím, proč máte potřebu zesměšnit dotaz, jehož znění nerozumíte...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.39.148
Terven
napsal(a):
Tak ony termíny "reaktivní" a "proaktivní" nejsou čistě kynologické, s těma se setkáte i v lidské psychologii a mají dost jednoznačný význam. Jen nevím, proč máte potřebu zesměšnit dotaz, jehož znění nerozumíte...
Slovu reaktivní asi rozumím, jen mi to samotné slovo neřekne vůbec nic o tom, co má ten pes vůbec za problém, a v jaké souvislosti a jakým způsobemse u něj ta reaktivita projevuje.

ale "reaktivní" přeci má svůj význam...
a slovo "reakce" ti nevadí? takové nezvyklé...ryze české používáš místo toho jaké?
v Brně bych se asi zkusila zeptat tady :https://kkvfu.webnode.cz/o-nas/
(ale bez záruky)
Se zárukou by to byla Koira v Ostravě.
Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Slovu reaktivní asi rozumím, jen mi to samotné slovo neřekne vůbec nic o tom, co má ten pes vůbec za problém, a v jaké souvislosti a jakým způsobemse u něj ta reaktivita projevuje.
Reaktivní pes těch problémů může mít celou řadu, což už z toho označení logicky vyplývá. Třeba to zadavatelka neměla potřebu vše vypisovat. Ona nechce poradit s problémy, nýbrž doporučit výcvikáře.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.39.148
napsal(a):
ale "reaktivní" přeci má svůj význam...
a slovo "reakce" ti nevadí? takové nezvyklé...ryze české používáš místo toho jaké?
v Brně bych se asi zkusila zeptat tady :https://kkvfu.webnode.cz/o-nas/
(ale bez záruky)
Se zárukou by to byla Koira v Ostravě.
Reakce je vždycky na něco, a pokud někdo napíše "pomozte mi, pes reaguje", ale už nenapíše na co a jak, tak se pomáhá dost blbě...
Omlouvám se, ze nejsem jasnovidec
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.39.148
Terven
napsal(a):
Reaktivní pes těch problémů může mít celou řadu, což už z toho označení logicky vyplývá. Třeba to zadavatelka neměla potřebu vše vypisovat. Ona nechce poradit s problémy, nýbrž doporučit výcvikáře.
Tak to pak jo. Škoda, já jsem z Brna, ale doporučit někoho na řešení něčeho neznámého je těžké, když nikdo neví co je potřeba řešit.

no, ale podstatou "reaktivního" psa není to, že na něco reaguje, ale že reaguje abnormálně.
I sami trenéři, či jak se nazývají, uvádí řešení "reaktivních psů" či "problémového chování"...řešení vychází v principu z té abnormality a ne až tak z konkrétních projevů.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.39.148
napsal(a):
no, ale podstatou "reaktivního" psa není to, že na něco reaguje, ale že reaguje abnormálně.
I sami trenéři, či jak se nazývají, uvádí řešení "reaktivních psů" či "problémového chování"...řešení vychází v principu z té abnormality a ne až tak z konkrétních projevů.
Jako filozofická debata dobrý, akorát to furt nic neříká o tom, co má pes zadavatelky za problém.
Jinak těch "trenérů" a "psychologů", co mají našprtanou teorii a slovíčka, a přitom v reálu skutek utek je v dnešní době až nebezpečně moc - myslím, že komunikace a výcvik o tomhle není.

Reaktivní u psa : výbušný, lehce vzrušivý...nervák.
http://skola.kynolog.cz/skola-kynologie/treneri/81-pavel-bradac-a-arnie.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.39.148
napsal(a):
Reaktivní u psa : výbušný, lehce vzrušivý...nervák.
http://skola.kynolog.cz/skola-kynologie/treneri/81-pavel-bradac-a-arnie.
Může to být vznětlivý (agresivní) stejně jako bázlivý, labilní - pod to slovo se dá schovat celá řada chování, a každé má úplně jiné řešení.

No vždyť jo, pod to se dá schovat úplně cokoli. Normálně polopaticky je to problémový pes. S jedním, nebo klidně celou řadou malých a lehce řešitelných, ale i vážných problémů.

Taky o své feně říkám, že je reaktivní.
Řekla bych, že reaktivní pes reaguje v určitých situacích nepřiměřeně.
Např. : Moje fena cestuje běžně tramvají, v klidu, se zkříženýma nohama leží u sedačky. Lidi nastupují, vystupují - v pohodě.
Pak naskáčou do tramvaje puberťáci, pro povyražení se zhoupnou na tyči ( svislé, či vodorovné ), pustí si naplno rep z MP3 a já ji musím držet, aby je nesežrala. Reaguje nepřiměřeně, i když pro mě pochopitelně ( stejně vlítla mezi kozy, když se trkaly ).

napsal(a):
Taky o své feně říkám, že je reaktivní.
Řekla bych, že reaktivní pes reaguje v určitých situacích nepřiměřeně.
Např. : Moje fena cestuje běžně tramvají, v klidu, se zkříženýma nohama leží u sedačky. Lidi nastupují, vystupují - v pohodě.
Pak naskáčou do tramvaje puberťáci, pro povyražení se zhoupnou na tyči ( svislé, či vodorovné ), pustí si naplno rep z MP3 a já ji musím držet, aby je nesežrala. Reaguje nepřiměřeně, i když pro mě pochopitelně ( stejně vlítla mezi kozy, když se trkaly ).
jenze pak je, myslim si, fena proaktivni a ne reaktivni
a fakt, resi se ted u psu hlavne pojmy
napsal(a):
jenze pak je, myslim si, fena proaktivni a ne reaktivni
a fakt, resi se ted u psu hlavne pojmy
No, ale, stejně nechápu, co je divného na dotazu zadavatelky - reaktivní pes je celkem běžně užívaný termín, je to pes se špatně ovlivnitelnými neadekvátními reakcemi na různé podněty.
Zadavatelka tady evidentně neměla v úmyslu řešit konkrétní problémy psa, chtěla doporučit výcvikáře. Takže dotaz zadala podle mě dost jasně a výstižně, udělala bych to taky tak.
Že někomu pojem "reaktivní pes" připadá jako cizí termín, to asi není její problém.

Terven
napsal(a):
No, ale, stejně nechápu, co je divného na dotazu zadavatelky - reaktivní pes je celkem běžně užívaný termín, je to pes se špatně ovlivnitelnými neadekvátními reakcemi na různé podněty.
Zadavatelka tady evidentně neměla v úmyslu řešit konkrétní problémy psa, chtěla doporučit výcvikáře. Takže dotaz zadala podle mě dost jasně a výstižně, udělala bych to taky tak.
Že někomu pojem "reaktivní pes" připadá jako cizí termín, to asi není její problém.
"Že někomu pojem "reaktivní pes" připadá jako cizí termín, to asi není její problém"
a to ja si zase myslim, ze to trosku problém zadavatelky je
neb je hafo lidi, co by dokazali poradit a pomoci a přitom neumi na prvni dobrou odrecitovat definici pojmu jako reaktivni, R+, P-, separacni uzkost ap. a ani nebudou googlovat, aby se to rychle dozvedeli..
a jo, jsou i z Brna
napsal(a):
"Že někomu pojem "reaktivní pes" připadá jako cizí termín, to asi není její problém"
a to ja si zase myslim, ze to trosku problém zadavatelky je
neb je hafo lidi, co by dokazali poradit a pomoci a přitom neumi na prvni dobrou odrecitovat definici pojmu jako reaktivni, R+, P-, separacni uzkost ap. a ani nebudou googlovat, aby se to rychle dozvedeli..
a jo, jsou i z Brna
Můžete mi prosím poradit někoho na pomoc s reaktivním psem.
...nevím, no...já prostě z takto znějícího textu usuzuju, že zadavatelka nemá v plánu řešit problém psa v diskuzi, chce doporučit člověka, který pomůže naživo.
Osobně bych se teda výcvikáři, který musí gůglit co je R+ anebo separační úzkost, raději vyhnula obloukem, ale to je holt taková moje úchylka
janamana
napsal(a):
Dobrý den. Můžete mi prosím poradit někoho na pomoc s reaktivním psem.
Z Brna to nemáte daleko do Šaštína na Slovensku, obraťte se na Kaču Hambálkovou, provozuje útulek Záchranný koráb. Tam máte jistotu odbornosti, použitelných informací a příznivé ceny. Na některých uvedených odkazech tady necháte peněženku a ukecají vás k smrti, ale moc se toho nedozvíte.

Terven
napsal(a):
Můžete mi prosím poradit někoho na pomoc s reaktivním psem.
...nevím, no...já prostě z takto znějícího textu usuzuju, že zadavatelka nemá v plánu řešit problém psa v diskuzi, chce doporučit člověka, který pomůže naživo.
Osobně bych se teda výcvikáři, který musí gůglit co je R+ anebo separační úzkost, raději vyhnula obloukem, ale to je holt taková moje úchylka
"Osobně bych se teda výcvikáři, který musí gůglit co je R+ anebo separační úzkost, raději vyhnula obloukem"
njn. ale zase když pak clovek vidi, jak to se psy umi - odpusti jim to
napsal(a):
"Osobně bych se teda výcvikáři, který musí gůglit co je R+ anebo separační úzkost, raději vyhnula obloukem"
njn. ale zase když pak clovek vidi, jak to se psy umi - odpusti jim to
Přesně, jsou lidé, kteří mají CIT pro zvířata a nějaké odborné názvy mají s prominutím u zadele. Dokáží se zvířaty pracovat bez toho, že by každý jejich projev nějak nazývali. Bohužel je jich jak šafránu.

a jak to, jak (a proč a kdy a...) s těmi zvířaty pracovat, vysvětlí jejich majitelům bez toho CITU...? Když o tom neumí mluvit...
napsal(a):
a jak to, jak (a proč a kdy a...) s těmi zvířaty pracovat, vysvětlí jejich majitelům bez toho CITU...? Když o tom neumí mluvit...
Na to aby mi povedal kedy mam odmenit a kedy uvolnit nepotrebuje vysvetlovat R+ a robit test k tomu ze co je ktory kvadrant a ako vyzera stresovy trojuholnik.

presne - kdo nezna terminologii by ani nemel mit psa!
to rikam porad natoz nekomu něco vysvětlovat
urcite je místo pokynu -pochvala, odmena - naprosto jednoznacnejsi pro psa i člověka ucene oznámit " za toto chovani aplikuj pozitivni posileni".
nebo místo jasného pokynu "neodmenuj" - "ted proved negativni trest"
napsal(a):
Budou kolem sebe házet odbornými termíny a kreslit to na flipchart a kreslit různé obrázky, případně se zavřou do místnosti bez podnětů a budou vodit ke psovi jiné psy nejlépe tak, aby byl "trénovaný" pes v rohu a u zdi... (z videa trenéra).

L(phi)
napsal(a):
Na to aby mi povedal kedy mam odmenit a kedy uvolnit nepotrebuje vysvetlovat R+ a robit test k tomu ze co je ktory kvadrant a ako vyzera stresovy trojuholnik.
nóó...už jenom pod slovem odměna si velekupa majitelů umí představit jenom a pouze kus žvance, a někteří dokonce jenom piškotek a i když jejich pes fakt, ale fakt není na sladké, tak budou trvat na tom, že piškot je odměna tak proč ho kruci ten jejich d, ebil nechce! A že TO teda vůbec nefunguje!
Takže je zcela zbytečné si uvědomit CO to je odměna? a ve všech souvislostech? jakože zatímco pro mého muže je echt odměnou talíř špaget, kdežto pro mne by bylo totéž brutálním trestem?!
Stejně tak CO je trest?...mnozí mají představu, že to je jenom kopanec kanadou, koneckonců je tady x-témat, kde je "vůbec psa netrestám" jenom...
Takže zcela zbytečné?
Zbytečný stresový trojúhelník?! No pro naučení sedni možná ano, ale kolik lidí se tady snaží hystericky se zmítajícího psa "zaujmout" piškotkem...a ono to nějak nefunguje...
"urcite je místo pokynu -pochvala, odmena - naprosto jednoznacnejsi pro psa i člověka ucene oznámit " za toto chovani aplikuj pozitivni posileni".
nebo místo jasného pokynu "neodmenuj" - "ted proved negativni trest""
no, taková oznámení jsem ještě nezažila
ale uvědomit si, co je pozitivní posílení (i negativní a další pojmy) je podstatné pro to, aby si člověk i mohl konat a vymyslet sám a nenechal se za ruku vláčet, a někdy nesmyslně, jinými vykladači, že...
Pokud člověk chápe definici, pak je schopen vyřešit každý příklad, který pod tuto definici spadá (předpokládám, že základní školství jsme zde absolvovali všichni a na matematiku či fyziku vzpomeneme, i když četní evidentně neradi) a nemusí se šprtat každý příklad na zpaměť zvlášť
Ta slovíčka, pojmy a definice jenom a jenom popisují to, jak to v reálu funguje bez ohledu na názor kohokoliv z nás, a jsou nutná jednak pro to, aby jeden nemluvil o koze a druhý o voze v domnění, že opravdu mluví všichni o tomtéž (jak je zde "dobrým" zvykem) a jednak pro to, aby člověk věděl co dělá a s jakými důsledky to dělá!
A opravdu si nemyslím, že tohle většina z vás ze svého profesního života nezná, tak proč je to něco divného u psů?!
a pak že TO nefunguje...
Tak já bych ke svému psovi raději brala nemluvného člověka bez "termínů", který mi vše ukáže. Než "odborníka" co kolem sebe háže odborné názvy, ale pokud pes nezapadá do nějaké škatulky, neví si s ním rady. Není nad praktickou ukázku.
Něco podobného je i u koní.
Zavoláte si odborníka a ouha, zrovna ten váš čtvernožec jaksi nechce reagovat na návody v knihách. A co teď s tím?
Zažila jsem na vlastní kůži. Kůň nespolupracoval, ač jinak byl hodný. Výchova a výcvik zvířat není ani tak o drilu, ale spíš o spolupráci. I když mantinely být musí.
sisi58
napsal(a):
Tak já bych ke svému psovi raději brala nemluvného člověka bez "termínů", který mi vše ukáže. Než "odborníka" co kolem sebe háže odborné názvy, ale pokud pes nezapadá do nějaké škatulky, neví si s ním rady. Není nad praktickou ukázku.
Zavoláte si odborníka a ouha, zrovna ten váš čtvernožec jaksi nechce reagovat na návody v knihách. A co teď s tím?
Zažila jsem na vlastní kůži. Kůň nespolupracoval, ač jinak byl hodný. Výchova a výcvik zvířat není ani tak o drilu, ale spíš o spolupráci. I když mantinely být musí.
Naprostý souhlas - jen to slovo dril bych vyměnila za šablonu.
... každý příklad, který spadá pod danou definici a že ho vyřeší? U zvířátek to tak opravdu nefunguje.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
nóó...už jenom pod slovem odměna si velekupa majitelů umí představit jenom a pouze kus žvance, a někteří dokonce jenom piškotek a i když jejich pes fakt, ale fakt není na sladké, tak budou trvat na tom, že piškot je odměna tak proč ho kruci ten jejich d, ebil nechce! A že TO teda vůbec nefunguje!
Takže je zcela zbytečné si uvědomit CO to je odměna? a ve všech souvislostech? jakože zatímco pro mého muže je echt odměnou talíř špaget, kdežto pro mne by bylo totéž brutálním trestem?!
Stejně tak CO je trest?...mnozí mají představu, že to je jenom kopanec kanadou, koneckonců je tady x-témat, kde je "vůbec psa netrestám" jenom...
Takže zcela zbytečné?
Zbytečný stresový trojúhelník?! No pro naučení sedni možná ano, ale kolik lidí se tady snaží hystericky se zmítajícího psa "zaujmout" piškotkem...a ono to nějak nefunguje...
"urcite je místo pokynu -pochvala, odmena - naprosto jednoznacnejsi pro psa i člověka ucene oznámit " za toto chovani aplikuj pozitivni posileni".
ale uvědomit si, co je pozitivní posílení (i negativní a další pojmy) je podstatné pro to, aby si člověk i mohl konat a vymyslet sám a nenechal se za ruku vláčet, a někdy nesmyslně, jinými vykladači, že...
Pokud člověk chápe definici, pak je schopen vyřešit každý příklad, který pod tuto definici spadá (předpokládám, že základní školství jsme zde absolvovali všichni a na matematiku či fyziku vzpomeneme, i když četní evidentně neradi) a nemusí se šprtat každý příklad na zpaměť zvlášť
Ta slovíčka, pojmy a definice jenom a jenom popisují to, jak to v reálu funguje bez ohledu na názor kohokoliv z nás, a jsou nutná jednak pro to, aby jeden nemluvil o koze a druhý o voze v domnění, že opravdu mluví všichni o tomtéž (jak je zde "dobrým" zvykem) a jednak pro to, aby člověk věděl co dělá a s jakými důsledky to dělá!
A opravdu si nemyslím, že tohle většina z vás ze svého profesního života nezná, tak proč je to něco divného u psů?!
a pak že TO nefunguje...
Vy si myslite, že normální smrtelník, co má nějaký problém se psem bude rozumět tomu, co se mu snažíte vysvětlit, když na něj vybalíe mraky pro něj nic neříkajících odbornych termínů... ? Já vím, že je to dneska děsně moderní, a na internetových diskuzich pak člověk vypadá děsně fundovaně, ale když jsem se náhodou přichomýtla na jeden takový seminář (šla jsem do hospody kde se pořádal na oběd), tak dvě slečny horlivě na tabuli kreslily grafy + měly detailně zpracovanou presenntaci v power pointu, a vypadalo to děsně sofistikovaně..., akorát při pohledu na obecenstvo bylo jasné, že ti lidé vůbec netuší, o čem lektorky točí. A že by to byli schopní uvést po tomto výkladu do praxe, tak tomu těžko nekdo mohl uvěřit.
napsal(a):
Takže zcela zbytečné?
a pak že TO nefunguje...
Tie slovíčka definície a múdre zložité pojmy potrebuješ keď píšeš vedeckú literatúru, alebo knihu. Vtedy potrebuješ aby čitateľ presne vedel čo myslíš a nedá sa to ukázať.
Keď pred trénerom stojí človek so psom, tak také veci fakt netreba. Miesto zložitého popisovania ako si pes vyberá odmenu ti to ukáže.
Pozri sa jak dal uši, vidíš jak chce tú loptu? Dal si mu pamlsok, máš pocit že z neho mal radosť keď ho vyplul? Všimni si ten upreny pohľad, je na hranici, bližšie už ten pes ísť nemôže.
Vidíte obaja psa, jednoduchými pár slovami povieš viac než 10 stranami v knihe s 20 novými definiciami.

"... každý příklad, který spadá pod danou definici a že ho vyřeší? U zvířátek to tak opravdu nefunguje."
opravdu funguje
"Tak já bych ke svému psovi raději brala nemluvného člověka bez "termínů", který mi vše ukáže. Než "odborníka" co kolem sebe háže odborné názvy, ale pokud pes nezapadá do nějaké škatulky, neví si s ním rady. Není nad praktickou ukázku."
no, problém s praktickými ukázkami je v tom, že nelze zahrnout všechny možné i nemožné situace a že dotyčný ukazující není totožný s tím kterým psovodem...a kupodivu to hraje roli...a i to, že dotyčný ukazující s tím psem nežije, a ono skutečné důsledky některých postupů se projeví až někdy, když pes "zničeho nic", i když bezprostřední reakce mohla být zdánlivě vyhovující...
Takže fakt není nad to znát teorii (a opět, teorie je jen popis reálu!) a tu podložit praxí - bez znalosti té teorie může jaksi bezmyšlenkovité převzetí postupu z ukázky na jinou konkrétní situaci dopadnou různě až hrůzně...(i zde je ifauna ilustrativní)
"Zavoláte si odborníka a ouha, zrovna ten váš čtvernožec jaksi nechce reagovat na návody v knihách"
no, on funguje i bez odborníka, nevím co jsou v tomto případě návody (jestli jako má být návodem správná definice odměny? nebo?...?).
napsal(a):
"... každý příklad, který spadá pod danou definici a že ho vyřeší? U zvířátek to tak opravdu nefunguje."
opravdu funguje
"Tak já bych ke svému psovi raději brala nemluvného člověka bez "termínů", který mi vše ukáže. Než "odborníka" co kolem sebe háže odborné názvy, ale pokud pes nezapadá do nějaké škatulky, neví si s ním rady. Není nad praktickou ukázku."
no, problém s praktickými ukázkami je v tom, že nelze zahrnout všechny možné i nemožné situace a že dotyčný ukazující není totožný s tím kterým psovodem...a kupodivu to hraje roli...a i to, že dotyčný ukazující s tím psem nežije, a ono skutečné důsledky některých postupů se projeví až někdy, když pes "zničeho nic", i když bezprostřední reakce mohla být zdánlivě vyhovující...
Takže fakt není nad to znát teorii (a opět, teorie je jen popis reálu!) a tu podložit praxí - bez znalosti té teorie může jaksi bezmyšlenkovité převzetí postupu z ukázky na jinou konkrétní situaci dopadnou různě až hrůzně...(i zde je ifauna ilustrativní)
"Zavoláte si odborníka a ouha, zrovna ten váš čtvernožec jaksi nechce reagovat na návody v knihách"
no, on funguje i bez odborníka, nevím co jsou v tomto případě návody (jestli jako má být návodem správná definice odměny? nebo?...?).
Nefunguje. Nezlobte se. V některých případech se ukáže, že dotyčný trenér nemá základní znalosti o etologii daného živočišného druhu a zabalí se do poučky, že všechny živé organismy se učí na stejném principu, aby se to ani učit nemusel. Kdyby to nebylo smutné, bylo by k smíchu, kolik trenérek tzv. pozitivní motivace vyhledává pomoc u různých psích psychologů a výcvkářů se svými vlastními psy. Krásně používají termíny, krásně klikají, přidávají kleci hodnotu, mají pod kontrolou psa nebo okolí a pak se jdou poradit, protože neumí přečíst vlastního psa. Což jim ovšem nebrání učit a inkasovat. Pár psů mi už rukama prosšlo, že to nefunguje. Zvíře se nedá nacpat do žádné, sebevědečtější šablony.

"Nefunguje"
funguje
"Nezlobte se."
nezlobím, spíše jsem smutná z nepochopení a zcela zbytečného výsměchu u lidí, u kterých bych tu vědomost předpokládala
" V některých případech se ukáže, že dotyčný trenér nemá základní znalosti o etologii daného živočišného druhu a zabalí se do poučky, že všechny živé organismy se učí na stejném principu, aby se to ani učit nemusel. "
no, je mi to líto, ale teď sis kapku naběhla...vždyť přece teorie je zbytečná, znalosti jsou zbytečné...nebo teda o čem se to tady točí?!
napsal(a):
"Nefunguje"
funguje
"Nezlobte se."
nezlobím, spíše jsem smutná z nepochopení a zcela zbytečného výsměchu u lidí, u kterých bych tu vědomost předpokládala
" V některých případech se ukáže, že dotyčný trenér nemá základní znalosti o etologii daného živočišného druhu a zabalí se do poučky, že všechny živé organismy se učí na stejném principu, aby se to ani učit nemusel. "
no, je mi to líto, ale teď sis kapku naběhla...vždyť přece teorie je zbytečná, znalosti jsou zbytečné...nebo teda o čem se to tady točí?!
Točím se na tom, že něco jiného je sebelepší teorie a něco jiného je praxe. Nenaběhla jsem si vůbec, jen nechápete, že se nedá trénovat kůň stejně jako pes nebo jako tolik oblíbené slepice. Pokud chci trénovat psa, měla bych, podle mého názoru, vědět o psech co nejvíc, a ještě víc o tom konkrétním psovi, kterého mám v ruce. Měla bych s ním komunikovat, číst to, co mi říká, a říkat jemu srozumitelnou formou, co po něm chci, proč to chci a udělat mu to jednoduché, příjemné. Tato schopnost se nezískává na seminářích kreslením pyramid nebo trojúhelníků, ale spoustou let prožitých s těmi psy, koňmi nebo jinými zvířaty. Byla jsem na několika seminářích, ale tam se naučíte opravdu jen teorii a pak sledujete video, kde je borderouš s majitelkou u zdi v koutě, po místnosti přechází jiný pes, když borderouš zvedne hlavu a ocas a nasadí výrhůžný postoj, druhý pes je odveden, borderouš odměněn... na to video jsem se vás v sz před několika měsíci, možná rokem, ptala, neodpověděla jste. Nebo jsem se dočetla, že kůň je velké zvíře, proto musí na začátku práce s ním být mezi námi překážka, aby mě nemohl kontaktovat a stál a pozorně mě sledoval a "řekl" si o začátek práce... ale já přece potřebuju právě ten kontakt... a tak můžeme pokračovat. Teorie je fajn věc, když jí dotyčný umí vysvětlit srozumitelně posluchačům, ale s tou praxí to pak někdy dost pokulhává. I na těch seminářích.

Vždyť trochu teorie nikoho nezabije !
Aspoň základ. Povel, oblouk, splnění.
Stokrát někomu může výcvikář ukázat : dá povel, vteřinu počká a vykročí. A frekventant ? Vykročí, cukne psem a dá povel. Ne, to je špatně. Proč? Vždyť to dělám stejně.
A to je jen ten nejzákladnější základ.
Ukáže vám, co vám pes naznačuje ( oznamuje, říká ), než dojedete přes 5 křižovatek domů, už o tom nevíte. A příště může ukazovat zas.
Nebo : Vezmete si doma knížku ( třeba Konejšivé signály ), přečtete si teorii, prohlídnete obrázky - aha, tohle mi ukazoval.
Bohužel, nejjednodušší ukázka je - jak psem škubnout, případně ho kopnout patičkou.

sisi58
napsal(a):
"Tak já bych ke svému psovi raději brala nemluvného člověka bez "termínů", který mi vše ukáže"
Nemyslim si, ze je treba takhle striktne oddelovat lidi na ty, kteri ze sebe jen teoreticky sypou odborne terminy/poucky a pak na ty, co vubec nemluvi a jen ukazuji
Aspon me bylo docela dobre jak teoreticky tak i prakticky vysvetleno co, jak a proc se psem delam.
Vzdycky jsem chapala podstatu pozadavku, vedela jsem jak mam pokracovat dal i co se v budoucnosti muze dit za alternativy. a sama jsem si dokazala casem zacit predstavovat nasledky.
ridit trenink jinymi slovy
bez toho ze trener znal definici stres. trojuhelniku ono totiz se psi vychovavali a cvicili uz davno pred tim, nez pan Susta ten trojuhelnik publikoval.
a o tom to cele je - ta komunikace a popisovani co se deje, kdyz neco ucim zvire - tu byla vzdycky. Kazdy dobry trenet, vycvikar vi, ze pracuje hlavne s lidmi -a umi to vysvetlit lidem.
i bez aktuálních tak popularnich termitu
a jak clovek rozezna, ze ten trenér říká pravdu, ze to co dela funguje? Vzdyt pes na to dava odpověď docela jasne!
napsal(a):
Vždyť trochu teorie nikoho nezabije !
Aspoň základ. Povel, oblouk, splnění.
Stokrát někomu může výcvikář ukázat : dá povel, vteřinu počká a vykročí. A frekventant ? Vykročí, cukne psem a dá povel. Ne, to je špatně. Proč? Vždyť to dělám stejně.
A to je jen ten nejzákladnější základ.
Ukáže vám, co vám pes naznačuje ( oznamuje, říká ), než dojedete přes 5 křižovatek domů, už o tom nevíte. A příště může ukazovat zas.
Nebo : Vezmete si doma knížku ( třeba Konejšivé signály ), přečtete si teorii, prohlídnete obrázky - aha, tohle mi ukazoval.
Bohužel, nejjednodušší ukázka je - jak psem škubnout, případně ho kopnout patičkou.
Určitě nezabije, je moc prospěšná, ale měl by jí přednášet ten, kdo umí i praxi a má zkušenosti.
Jen by se nemělo chodit z extrému patiček a škubání do druhého, ona ještě existuje normální komunikace se psem. Snad budu prosit pár lidí, aby udělali pár ukázek.

"že něco jiného je sebelepší teorie a něco jiného je praxe"
to, čemu se tady říká teorie (ale správně to budou definice), je jenom slovní popis reálu!
"Tato schopnost se nezískává na seminářích kreslením pyramid nebo trojúhelníků, ale spoustou let prožitých s těmi psy, koňmi nebo jinými zvířaty."
a kolik jako současných majitelů psů či jakých zvířat má za sebou x let prožitých s kvanty zvířat aby jako mohli získat jakékoliv schopnosti?! A kolik lidí, kteří fakt ty roky s těmi kvanty prožili, se k nim chovají stále jako za troglodytismu?!
Takže ty definice či teorie, principy..., jsou fakt fajn, aby se ty lidi bez získaných "schopností" nenechali manipulovat jakýmikoliv "odborníky" a případně nemuseli vymetat kdekterý seminář ale byli si schopni poradit i sami!
Ona nevědomost je vždycky dobrá pro kšefťáky...
ještě nikdo mi nevysvětlil, co je složitého, vědeckého či cizokrajného kupříkladu na prostinkém principu "co je odměna určuje odměňovaný/trénovaný/pes/dítě/...".

"bez toho ze trener znal definici stres. trojuhelniku ono totiz se psi vychovavali a cvicili uz davno pred tim, nez pan Susta ten trojuhelnik publikoval."
ale vždyť to je to, co furt točím dokola! Definice jenom popisují to, co se skutečně děje, život!
A díky definicím mohu přijímat a používat životní moudra, aniž bych musela prožít XX let (atd...se nebudu opakovat).
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
"bez toho ze trener znal definici stres. trojuhelniku ono totiz se psi vychovavali a cvicili uz davno pred tim, nez pan Susta ten trojuhelnik publikoval."
ale vždyť to je to, co furt točím dokola! Definice jenom popisují to, co se skutečně děje, život!
A díky definicím mohu přijímat a používat životní moudra, aniž bych musela prožít XX let (atd...se nebudu opakovat).
Vy si myslíte, ze jsme trvale světová špička ve výcviku díky tomu, že poslednich cca 10 let je hit na každým semináři papouškovat pár definicí z jedné knihy (byť dobré) a že byl kynologický slovník obohacen o pár novych výrazů... ?
Mě vubec nezajímá, jestli je člověk in a má našprtáno, mě zajímá co umí, a jaké má HMATATELNÉ výsledky.
Nakonec jak vypadá mezi lidma teorie v praxi je dobře vidět na úplně obyčejném klikr treninku - dneska všichni klikají jak o život, ale většina úplně mimo
... a přitom těm lidem stačí ukázat tzv. "klikací hra", kdy jeden dělá psa (ten co princip chápe), druhý psovoda, a za půl hodiny je všem jasný to, co nebyli schopní pochopit ani po sáhodlouhém teoretickém studiu.

"Vy si myslíte, ze jsme trvale světová špička ve výcviku díky tomu, že poslednich cca 10 let je hit na každým semináři papouškovat pár definicí z jedné knihy (byť dobré) a že byl kynologický slovník obohacen o pár novych výrazů... ?"
inspektor, probůh, to je reakce jako když pejsek a kočička pekli dort...
tohle jsi vydedukovala z čeho? v tématu reaktivní pes?
"Mě vubec nezajímá, jestli je člověk in a má našprtáno, mě zajímá co umí, a jaké má HMATATELNÉ výsledky. "
ale tak samozřejmě že je jenom na tobě, co tě zajímá a co ne, ale o tom rovněž nikde nepíšu
"dneska všichni klikají jak o život, ale většina úplně mimo"
no část určitě a to jsou ti, kteří nepochopili, k čemu ten klikr jako má sloužit
"ten co princip chápe! "
tak někdo jako ten PRINCIP musí chápat?!
sranda dneska tady...

scylla
napsal(a):
Určitě nezabije, je moc prospěšná, ale měl by jí přednášet ten, kdo umí i praxi a má zkušenosti.
Jen by se nemělo chodit z extrému patiček a škubání do druhého, ona ještě existuje normální komunikace se psem. Snad budu prosit pár lidí, aby udělali pár ukázek.
Pár ukázek by určitě nezaškodilo. Možná bychom se pak shodli na tom, že tak nám to vlastně ukazují naši cvičitelé - a přitom nám povídají něco o tom, proč to tak dělají.

..."dneska všichni klikají jak o život, ale většina úplně mimo "...
Jestli ono to nebude tím, že i lidé mají různý reflexní oblouk. Prostě než někomu doteče "teď kliknu" z hlavy do ruky...A potom holt kliká mimo.
Pochválit v pravý moment ( klikrem, slovem...) je na výcviku psa nejtěžší. Ne každý to zvládne a ten. kdo to nezvládá - má holt smůlu.
I proto někteří "mají to nadání" na výchovu psa. Jsou i lidi s narušenou koordinací pohybů, a pravolevou konfuzí a pod. a tam je pak každá rada drahá.
A můžou 100x vidět a 100x číst a 100x se snažit...

"Nakonec jak vypadá mezi lidma teorie v praxi je dobře vidět na úplně obyčejném klikr treninku "
tak nejak.
Ti praktici -bez toho, ze znaji nejnovejsi terminologii - vysvetluji mnohem srozumitelneji prave laikum. A nabízí hlavne funkcni reseni -umi se prizpusobit dvojici, konktretnim moznostem psa i člověka.
Rozhodne lepe nez ruzne rychlokvašky, co trenuji uz druhy rok druhého psa
A jinak -me teorie k uceni chovani zvirat nesmirne bavi, vždycky bavila - u koni, u psu.
Prelouskam kde co najdu, vyhrabu.
Presto mi to praxi a zkusenosti ziskane nazivo nenahrazuje -naopak praxe mi pomaha chapat všechny ty poucky z knih

napsal(a):
..."dneska všichni klikají jak o život, ale většina úplně mimo "...
Jestli ono to nebude tím, že i lidé mají různý reflexní oblouk. Prostě než někomu doteče "teď kliknu" z hlavy do ruky...A potom holt kliká mimo.
Pochválit v pravý moment ( klikrem, slovem...) je na výcviku psa nejtěžší. Ne každý to zvládne a ten. kdo to nezvládá - má holt smůlu.
I proto někteří "mají to nadání" na výchovu psa. Jsou i lidi s narušenou koordinací pohybů, a pravolevou konfuzí a pod. a tam je pak každá rada drahá.
A můžou 100x vidět a 100x číst a 100x se snažit...
Jé, to je trefný. Myslím, že to lze ovšem nacvičit, natrénovat, zrychlit si reakce, do nějaký míry.
Většina přátel zjistí, že je můj pes vítá, až ve chvíli, kdy on už dvě vteřiny zase čmuchá kde šel kterej pes (a pak ho chtějí přivítat a divěj se, že ho to už nezajímá).

napsal(a):
"Nakonec jak vypadá mezi lidma teorie v praxi je dobře vidět na úplně obyčejném klikr treninku "
tak nejak.
Ti praktici -bez toho, ze znaji nejnovejsi terminologii - vysvetluji mnohem srozumitelneji prave laikum. A nabízí hlavne funkcni reseni -umi se prizpusobit dvojici, konktretnim moznostem psa i člověka.
Rozhodne lepe nez ruzne rychlokvašky, co trenuji uz druhy rok druhého psa
A jinak -me teorie k uceni chovani zvirat nesmirne bavi, vždycky bavila - u koni, u psu.
Prelouskam kde co najdu, vyhrabu.
Presto mi to praxi a zkusenosti ziskane nazivo nenahrazuje -naopak praxe mi pomaha chapat všechny ty poucky z knih
Jasně, ale to že vy máte x letou praxi a nevím kolikátého psa, určitě nepomůže ženské, která si pořídila prvního psa v 45 letech, kdy děti přestaly potřebovat její péči - tak aby se měla o co starat a dům nebyl tak prázdný. A když se poptá tady, tak jí poradíte : ale to si nejdřív musíte načíst ( jak se pes krmí, jak ubytovává, jak vychovává...) a najednou jsou všechny knížky špatně, protože neměla od 15ti let psa a nemá jich řadu vychovaných za sebou.
A pak jí ještě poradíte - na cvičák ne, tak se psy jen škube na škrťáku.

Jo a to ještě : Teď je těch knih tolik, že vybrat dobře a tu správnou - fakt umění !
A vy tu napíšete - nejlepší je praxe - tu žádná kniha nenahradí.
Dík - to té prvničce fakt pomůže.
Orionka, vy ale tocite o niecom uplne inom.
My netvrdime ze knihy su zle. Len ze clovek co ma 30 rokov praxe ju vie odovzdat zaciatocnikovi nazivo aj bez toho aby poznal poucky a definicie.
Ked si ten zaciatocnik k tomu este navyse precita mudre knizky, najskor bude mat pokroky vacsie nez ked bude cakat jak teliatko na spasenie od vycvikara/trenera/zaklinaca/psychologa.

"Pochválit v pravý moment "
jo, nejdřív musí (měl by) vědět, že vůbec nějaký "pravý" moment existuje, co to je, proč to je, proč to vůbec dělá...(mimochodem, krásně to bylo ilustrováno v šustových článcích v PPČ na konkrétních příkladech a bude to i v knihách - jak moc je ten pravý moment důležitý a jak moc si to lidi neuvědomují a opět jim TO nefunguje).

Nezlobte se - neznám vás a není to na vás.
Podle reakcí tady : Je ještě hodně lidí s 30ti letou ( a delší) praxí, kteří prostě po knize nesáhnou a tak podle své praxe stále uplatňují ty své patičky a škrťáky. A to, že výchova psů už je někde jinde...jaksi nezaregistrovali.
Nejlepší je narazit na cvičitele, který má těch 30 let praxe a nové pojmy a metody mu nejsou cizí. Já o takové vím, a jsem ráda.
A jestli se někdo nechá nachytat na holčiny s prvním psem a jejich seminář...jeho problém a snad si to přebere.

"Je ještě hodně lidí s 30ti letou ( a delší) praxí, kteří prostě po knize nesáhnou a tak podle své praxe stále uplatňují ty své patičky a škrťáky."
elfi, mám hodit odkaz (DF), na co tohle aktuálně zcela přesně sedí? A že je to jméno...
A je jenom fajn, že dotyčný majitel psa čte a hledá a že je schopný i myslet samostatně a i mít alespoň pochybnosti, zda je to pro jeho psa to pravé ořechové...
ne?
"Ked si ten zaciatocnik k tomu este navyse precita mudre knizky, najskor bude mat pokroky vacsie nez ked bude cakat jak teliatko na spasenie od vycvikara/trenera/zaklinaca/psychologa."
takže přeci jenom ta "teorie", poznání vtělené do principů a definic a..., k něčemu je?

napsal(a):
Nezlobte se - neznám vás a není to na vás.
Podle reakcí tady : Je ještě hodně lidí s 30ti letou ( a delší) praxí, kteří prostě po knize nesáhnou a tak podle své praxe stále uplatňují ty své patičky a škrťáky. A to, že výchova psů už je někde jinde...jaksi nezaregistrovali.
Nejlepší je narazit na cvičitele, který má těch 30 let praxe a nové pojmy a metody mu nejsou cizí. Já o takové vím, a jsem ráda.
A jestli se někdo nechá nachytat na holčiny s prvním psem a jejich seminář...jeho problém a snad si to přebere.
"Podle reakcí tady : Je ještě hodně lidí s 30ti letou ( a delší) praxí, kteří prostě po knize nesáhnou a tak podle své praxe stále uplatňují ty své patičky a škrťáky. A to, že výchova psů už je někde jinde...jaksi nezaregistrovali."
zdroj informaci muze byt ruzny.
to ze neznaji pojem "stresovy trojuhelnik" preci neznamena, ze se dále nevzdelavaji?
pokud dneska někdo chce výsledky třeba ve sportu se psem - nemuze stat 30 let na miste. ani 5 let... ujel by mu vlak.

.."to ze neznaji pojem "stresovy trojuhelnik" preci neznamena, ze se dále nevzdelavaji?"...
Takže to ani tak není proti teorii ( vzdělávají se ), ale proti jedné teorii ( stresový troj. ) ?
Myslím, že ve chvíli, kdy se začnou vzdělávat a chtějí poznat, jak lépe a účinněji, tak prostě na ten "stresový troj." narazí.
A asi si řeknou - tohle rychle zapomenu, to napsal ten, Š., .který žádné mistrovství se psem nevyhrál.
A tak nějak se tu dohadujem o h...

ono hlavně není k zahození, když ten "stresový trojúhelník" zná majitel/psovod reaktivního psa

napsal(a):
.."to ze neznaji pojem "stresovy trojuhelnik" preci neznamena, ze se dále nevzdelavaji?"...
Takže to ani tak není proti teorii ( vzdělávají se ), ale proti jedné teorii ( stresový troj. ) ?
Myslím, že ve chvíli, kdy se začnou vzdělávat a chtějí poznat, jak lépe a účinněji, tak prostě na ten "stresový troj." narazí.
A asi si řeknou - tohle rychle zapomenu, to napsal ten, Š., .který žádné mistrovství se psem nevyhrál.
"Myslím, že ve chvíli, kdy se začnou vzdělávat a chtějí poznat, jak lépe a účinněji, tak prostě na ten "stresový troj." narazí."
nemyslim si.
on proste internet není jediny zdroj informaci.
"A asi si řeknou - tohle rychle zapomenu, to napsal ten, Š., .který žádné mistrovství se psem nevyhrál"
nemuzu mluvit za jiné -ale myslim, ze uplne klidne ty pojmy zapomenou.
jen podle nich dal budou ty svoje psy trénovat
ono hlavně není k zahození, když ten "stresový trojúhelník" zná majitel/psovod reaktivního psa
Zrovna u reaktivneho psa zijuceho v meste je dost naprd. Mozem 100x vediet co je stresovy trojuholnik, ked v ulicke proti nam ide pes a neni sa kde vyhnut ani kam odcuvat nazad. A take situacie clovek zaziva denne.

L(phi)
napsal(a):
Zrovna u reaktivneho psa zijuceho v meste je dost naprd. Mozem 100x vediet co je stresovy trojuholnik, ked v ulicke proti nam ide pes a neni sa kde vyhnut ani kam odcuvat nazad. A take situacie clovek zaziva denne.
ale tohle je přeci o něčem jiném
nebo ty cpeš totálně vytočenému fidovi piškotek do tlamy a chceš po něm třeba sedni sedni pejsku...?

Jsem ten typ člověka, kterej když čte třeba obchodní podmínky nebo různý smlouvy, mozek se mu vypíná po prvních slovech. A je fakt hodně těžký ho zburcovat k soustředění a přelouskat celý věty.
A totéž se mi stává při čtení různých teorií o stresovým trojúhelníku a nejpravpodinějších druzích stresu a kdoví jakých dalších super moderních teorií.
Ještěže se majitel reaktivního psa může učit se svým psem zacházet i bez těhlech výkladů, jinak bych byla nahraná.
napsal(a):
"že něco jiného je sebelepší teorie a něco jiného je praxe"
to, čemu se tady říká teorie (ale správně to budou definice), je jenom slovní popis reálu!
"Tato schopnost se nezískává na seminářích kreslením pyramid nebo trojúhelníků, ale spoustou let prožitých s těmi psy, koňmi nebo jinými zvířaty."
a kolik jako současných majitelů psů či jakých zvířat má za sebou x let prožitých s kvanty zvířat aby jako mohli získat jakékoliv schopnosti?! A kolik lidí, kteří fakt ty roky s těmi kvanty prožili, se k nim chovají stále jako za troglodytismu?!
Takže ty definice či teorie, principy..., jsou fakt fajn, aby se ty lidi bez získaných "schopností" nenechali manipulovat jakýmikoliv "odborníky" a případně nemuseli vymetat kdekterý seminář ale byli si schopni poradit i sami!
Ona nevědomost je vždycky dobrá pro kšefťáky...
ještě nikdo mi nevysvětlil, co je složitého, vědeckého či cizokrajného kupříkladu na prostinkém principu "co je odměna určuje odměňovaný/trénovaný/pes/dítě/...".
Nepochopila jste. Lidé by se měli nechat poučit od někoho, kdo něco umí, ne od někoho, kdo o sobě tvrdí, že něco umí. Mají problém to rozeznat, nemají zkušenosti. Ale pořád mají v hlavě mozek, oči a uši, takže mohou obojí používat. Nemusí papouškovat to, co jim někdo nakecá, mají u toho trošku myslet. O tom to celé je, proto není dobré takové lidi učit šablonám, do kterých psa různými postupy nacpou, ale učit je myslet.
Ano, papouškuje se takto věta o tom, kdo rozhoduje, co je to odměna, ale i knihách, které často doporučujete skončíte téměř vždy u pamlsku a leckdy i u klece. Navíc - trenéři trénují zvířata v podmínkách bez vzruchů, bez dalších podnětů, což u psů, koní, nejde - nemůžete po psovi chtít, aby se choval venku stejně jako ve výcvikové místnosti. Proto je lepší učit psa v prostředí, kde se normálně pohybuje.
napsal(a):
"Pochválit v pravý moment "
jo, nejdřív musí (měl by) vědět, že vůbec nějaký "pravý" moment existuje, co to je, proč to je, proč to vůbec dělá...(mimochodem, krásně to bylo ilustrováno v šustových článcích v PPČ na konkrétních příkladech a bude to i v knihách - jak moc je ten pravý moment důležitý a jak moc si to lidi neuvědomují a opět jim TO nefunguje).
Nechápu, jak můj příbuzný mohl bez hrubého zacházení a donucovacích prostředků, na dobré slovo a komunikaci, bez "pravých" momentů a knih pracovně připravit desítky loveckých psů, jak dokáže moje kamarádka pracovat celý život se svými psy u bezpečnostních složek také bez toho silového nebo zaručeně vědeckého přístupu... a spousta dalších lidí...
U některých trenérů by to chtělo méně vědy a více citu a rozumu. Ono je to vlastně dost jednoduché a věda a složitosti se z výchovy psů a koní vůbec nemusí dělat.
napsal(a):
"Podle reakcí tady : Je ještě hodně lidí s 30ti letou ( a delší) praxí, kteří prostě po knize nesáhnou a tak podle své praxe stále uplatňují ty své patičky a škrťáky. A to, že výchova psů už je někde jinde...jaksi nezaregistrovali."
zdroj informaci muze byt ruzny.
to ze neznaji pojem "stresovy trojuhelnik" preci neznamena, ze se dále nevzdelavaji?
pokud dneska někdo chce výsledky třeba ve sportu se psem - nemuze stat 30 let na miste. ani 5 let... ujel by mu vlak.
Kde je ta výchova psů podle vás? Někteří lidé v minulosti častěji používali sílu a se psem škubali, kopali, řvali = nutili ho k poslušnosti. Dnes mu nedají nažrat nebo mu omezují krmení, aby měl hlad a byl "motivovatelný" a pod kontrolou, jak tu psal jeden výcvikář, případně mu dají vodu za odměnu (viděla jsem u jedné slečny holedbající se tzv. pozitivní motivací, kterou i učí, na vlastní oči a nebyla jsem sama, kdo se tomu divil) = nutí ho k poslušnosti jinými prostředky, ale to nucení je tam pořád. Pak jsou tací jako byl můj příbuzný, jako jsou kamarádi a známí a mnou doporučovaná Iveta Soukupová, Kača Hambálková a další, kteří dokáží to, že pes pracovat chce, ne musí a vezme svou práci za svou a je opravdu spolehlivým partnerem. A od takových je třeba se učit. Tedy podle mého názoru.

scylla
napsal(a):
Kde je ta výchova psů podle vás? Někteří lidé v minulosti častěji používali sílu a se psem škubali, kopali, řvali = nutili ho k poslušnosti. Dnes mu nedají nažrat nebo mu omezují krmení, aby měl hlad a byl "motivovatelný" a pod kontrolou, jak tu psal jeden výcvikář, případně mu dají vodu za odměnu (viděla jsem u jedné slečny holedbající se tzv. pozitivní motivací, kterou i učí, na vlastní oči a nebyla jsem sama, kdo se tomu divil) = nutí ho k poslušnosti jinými prostředky, ale to nucení je tam pořád. Pak jsou tací jako byl můj příbuzný, jako jsou kamarádi a známí a mnou doporučovaná Iveta Soukupová, Kača Hambálková a další, kteří dokáží to, že pes pracovat chce, ne musí a vezme svou práci za svou a je opravdu spolehlivým partnerem. A od takových je třeba se učit. Tedy podle mého názoru.
Já chápu, že někomu je z hůry dáno...Ale jiný se to musí naučit. Ne každý bude jezdit za I.S. a K.H. - ani by to nešlo, neměly by na to kapacitu.
Pak holt musí sáhnout po knize ( třeba aby se vyhnuli špatnému výcvikáři, který z hůry nedostal a nic si nepřečetl ). A to, že bude přečtené korigovat rozumem, je snad normální.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
Proč sem taháte nějaký mistrovství...? Já myslím, že ze panem Šustou je dost hmatatelných výsledků, které dokazují, že ví co říká a dělá.
... škoda jen, že dneska každá dorostenka po přečtení jeho knihy, nebo absolvování semináře dělá chytrou, jako kdyby mu při tom psaní radila, a na jeho publikacích parazituje spousta kynologických nicek
napsal(a):
"Tak já bych ke svému psovi raději brala nemluvného člověka bez "termínů", který mi vše ukáže"
Nemyslim si, ze je treba takhle striktne oddelovat lidi na ty, kteri ze sebe jen teoreticky sypou odborne terminy/poucky a pak na ty, co vubec nemluvi a jen ukazuji
Aspon me bylo docela dobre jak teoreticky tak i prakticky vysvetleno co, jak a proc se psem delam.
Vzdycky jsem chapala podstatu pozadavku, vedela jsem jak mam pokracovat dal i co se v budoucnosti muze dit za alternativy. a sama jsem si dokazala casem zacit predstavovat nasledky.
ridit trenink jinymi slovy
bez toho ze trener znal definici stres. trojuhelniku ono totiz se psi vychovavali a cvicili uz davno pred tim, nez pan Susta ten trojuhelnik publikoval.
a o tom to cele je - ta komunikace a popisovani co se deje, kdyz neco ucim zvire - tu byla vzdycky. Kazdy dobry trenet, vycvikar vi, ze pracuje hlavne s lidmi -a umi to vysvetlit lidem.
i bez aktuálních tak popularnich termitu
a jak clovek rozezna, ze ten trenér říká pravdu, ze to co dela funguje? Vzdyt pes na to dava odpověď docela jasne!
Víte, já jsem tu situaci trochu nadsadila. Nemluvný se nerovná němý. Jako nemluvného člověka beru takového, kterému nejede huba jak šlejfíři, a který se mě pokouší ohromit těmi "termíny" , ale člověka, který když něco řekne tak je to k věci.
.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Proč sem taháte nějaký mistrovství...? Já myslím, že ze panem Šustou je dost hmatatelných výsledků, které dokazují, že ví co říká a dělá.
... škoda jen, že dneska každá dorostenka po přečtení jeho knihy, nebo absolvování semináře dělá chytrou, jako kdyby mu při tom psaní radila, a na jeho publikacích parazituje spousta kynologických nicek
Asi jsme se nepochopily, já proti Šustovi absolutně nic nemám, naopak. A s tím parazitováním...to už je riziko publikování a riziko majitelů, koho si vyberou. Bohužel.
Jak píšu, dohadujeme se o h.

sisi58
napsal(a):
Víte, já jsem tu situaci trochu nadsadila. Nemluvný se nerovná němý. Jako nemluvného člověka beru takového, kterému nejede huba jak šlejfíři, a který se mě pokouší ohromit těmi "termíny" , ale člověka, který když něco řekne tak je to k věci.
.
Chtěla bych vidět, jak někomu "na place" jede huba, jako šlejfíři, když mu do toho kecá 15 psů
napsal(a):
Chtěla bych vidět, jak někomu "na place" jede huba, jako šlejfíři, když mu do toho kecá 15 psů
Ha, ono se neučí povel TICHO? Na cvičáku jsem byla jednou, kdysi dávno. Měla jsem extrémně bojácnou fenku, chtěla jsem poradit, co dělat, aby neutíkala strachy. No nedopadlo to.
napsal(a):
S 15 psami naraz na place sa toho človek veľa nenaučí. A výcvikára čo bol schopný prekvákať celú hodinovú individualku som veru zažila, a nie jedného.
Den jsem tady nebyla a nestačím koukat, co se tu rozjelo.
hmn, kloubouk dolů a palec nahoru, neměla bych na to nervy.
Ano, teorie učení, kvadranty operantního podmiňování a stresový trojúhelník fungují nejenom v případě všech zvířátek, ale i lidí bez ohledu na to, co si myslí kdokoli z uživatelů ifauny. Tvrdit opak mi přijde podobné jako zpochybňovat Archimédův zákon
A naprosto se to nevylučuje s intuicí, pocity či emocemi, ačkoli je o tom část diskutujících evidentně přesvědčena. Já například věřím všem těm výše uvedeným nesmyslům a zároveň řeším emoce svých zvířat víc než je zdrávo, což každý, kdo mě zná, ochotně potvrdí
"Šustovská teorie" se mi zdá pro zvířata o dost větším přínosem než vzletné rady typu, že je nutno číst psa a normálně s ním komunikovat.
80% majitelů (možná víc) se nenarodilo jako psí guru a psa bude číst blbě, zatímco to, o čem se píše v knize Trénink je rozhovor, bude plus mínus fungovat i majiteli bez talentu, což možná popudí některé vyvolené, ale pro ty zvířata je to dobře.
A pokud někdo nezkousne šustovskou teorii, tak vřele doporučuju Gabby Harris - tam si duchovna užije až až a ten stresový trojúhelník a jiné nesmysly jsou tam taky - důkaz, že to může dobře fungovat vedle sebe
Terven
napsal(a):
Ano, teorie učení, kvadranty operantního podmiňování a stresový trojúhelník fungují nejenom v případě všech zvířátek, ale i lidí bez ohledu na to, co si myslí kdokoli z uživatelů ifauny. Tvrdit opak mi přijde podobné jako zpochybňovat Archimédův zákon
A naprosto se to nevylučuje s intuicí, pocity či emocemi, ačkoli je o tom část diskutujících evidentně přesvědčena. Já například věřím všem těm výše uvedeným nesmyslům a zároveň řeším emoce svých zvířat víc než je zdrávo, což každý, kdo mě zná, ochotně potvrdí
"Šustovská teorie" se mi zdá pro zvířata o dost větším přínosem než vzletné rady typu, že je nutno číst psa a normálně s ním komunikovat.
80% majitelů (možná víc) se nenarodilo jako psí guru a psa bude číst blbě, zatímco to, o čem se píše v knize Trénink je rozhovor, bude plus mínus fungovat i majiteli bez talentu, což možná popudí některé vyvolené, ale pro ty zvířata je to dobře.
A pokud někdo nezkousne šustovskou teorii, tak vřele doporučuju Gabby Harris - tam si duchovna užije až až a ten stresový trojúhelník a jiné nesmysly jsou tam taky - důkaz, že to může dobře fungovat vedle sebe
Fakt si myslíte, že šustovská teorie bude fungovat bez toho správného čtení psa?

Terven
napsal(a):
jenže ony ty kvadranty a trojúhelníky nefungují. Funguje ten princip, který se to odborné názvosloví snaží popsat. A ten princip bude fungovat bez ohledu na to, jestli ty termíny známe, používáme, umíme věrohodně papouškovat, nebo je neznáme, záměrně ignorujeme, nebo jsme je ještě ani nevymysleli. Můžete znát samotný princip a umět ho použít v praxi i vysvětlit laikovi, aniž byste znala odborné termíny, naopak můžete ty teorie umět (pro laika přesvědčivě) odpapouškovat a přitom ten samotný princip nechápat.
"šustovská teorie" přinesla např. i to, že si někteří psi procházku odpochodují u nohy a proběhnou se jen jednou za čas pár metrů za odměnu, a s jiným psem si v půl roce ještě nepohráli neb majitel ještě nemá dostatečnou hodnotu. A na spoustu věcí fungujících na základě pozitivní odměny a negativního trestu se mnozí takoví "pozitivkáři" koukají srz prsty, protože to nespadá do jejich výkladu "pozitivky", nejsou schopní v těch odborných výrazech vidět ty obyčejné věci, které se běžně používají a fungují na stejném principu.
vzletné rady typu, že je nutno číst psa a normálně s ním komunikovat.
to nejsou vzletné rady, to je realita. Když nevíte, co je pro psa odměna a co trest, jak vám ta pozitivka bude fungovat? Ten příklad, že spousta lidí jako odměnu bere jen kus žvance. To není kvůli nedostatku odborných výrazů, to je z toho že neumí psa číst, nerozumí mu. A i Šusta narazil na problém, že jeho "následovníci" ignorují vnitřní potřebu psa s člověkem komunikovat a tvořit vazby i na jiné úrovni než jen odměna a trest. Pozitivka je jen forma komunikace, nic víc nic míň. Ono to nefunguje vedle sebe, ono je to všechno provázané a dost často jedno a to samé. Celá tahle diskuze na mě působí, že si tu jinými slovy všichni obhajujeme to samé.
scylla
napsal(a):
Fakt si myslíte, že šustovská teorie bude fungovat bez toho správného čtení psa?
Čtení psa je jaksi součástí té "šustovské teorie" bez toho by ty postupy nebyly funkční.
Ale rozdíl je právě v tom, že ty konkrétní postupy tam jsou, nebo spíš schémata, která lze modifikovat pro konkrétní situace a konkrétní zvířata včetně lidí. Protože i lidská psychika funguje podle předvídatelných vzorců, ať se nám to líbí nebo ne.
Pokud člověk pochopí, na jakých principech funguje učení plus něco o té etologii daného druhu, v ledačems si pomůže sám a nestane se snadnou obětí různých zaříkávačů.
"šustovská teorie" přinesla např. i to, že si někteří psi procházku odpochodují u nohy a proběhnou se jen jednou za čas pár metrů za odměnu, a s jiným psem si v půl roce ještě nepohráli neb majitel ještě nemá dostatečnou hodnotu.
to ale není problém té šustovské teorie. Všechno jde praktikovat blbě nebo zneužít.
Když nevíte, co je pro psa odměna a co trest, jak vám ta pozitivka bude fungovat?
pokud byste tušila něco o šustovské teorii, věděla byste, že tohle vědět, je základ, bez toho to opravdu fungovat nebude.
Můžete znát samotný princip a umět ho použít v praxi i vysvětlit laikovi, aniž byste znala odborné termíny, naopak můžete ty teorie umět (pro laika přesvědčivě) odpapouškovat a přitom ten samotný princip nechápat.
a jak jinak to chcete laikovi vysvětlit než pomocí slov? No dobře, můžete z principu všechny termíny přeložit do češtiny ve stylu nosočistpleny a národního obrození, abyste neměla pocit, že je to moc vědecké

scylla
napsal(a):
za prvé a po tisícistosedmdesátešesté - on definuje, popisuje slovy děje, které se dějí. Za druhé, jestli něco opakuje stále dokola tak to, že odpovědi na své snažení musí hledat člověk u PSA! Vždyť i proto je název knihy Trénink je rozhovor! Nevěřím scyllo, že jsi jakoukoliv knihu od něj četla, respektive, pokud ses na ta písmenka dívala, tak jim prostě nerozumíš...
"Nechápu, jak můj příbuzný mohl bez hrubého zacházení a donucovacích prostředků, na dobré slovo a komunikaci, bez "pravých" momentů "
tak tohle už je fakt hrubý kalibr :
scyllo, ty osobně, používáš termín "reflexní oblouk"?!...řečnická otázka ...a FUJ, jak se můžeš snížit k používání, a častému, takového cizího teoretického pojmu?!
Nicméně k tomu, co jsem chtěla : možná si vzpomeneš, před x lety, debata na DF, sice ne na 100% ale myslím že ty (neznám nikoho jiného, teda krom RD, kdo tento termín tak často používá) jsi vysvětlovala použití stopky a dotyčný odvětil něco v tom smyslu, že "ho nějaký reflexní oblouk nezajímá, protože ho nepoužívá"...je jasná debilita této odpovědi? pojem reflexní oblouk je jenom a pouze pojmenování nějaké činnosti nervové soustavy, to nelze používat či ne, to lze znát a respektovat nebo taky ne...tak ta odpověď je asi tak na stejné úrovni jako "...bez pravých momentů..."
"U některých trenérů by to chtělo méně vědy a více citu a rozumu. Ono je to vlastně dost jednoduché a věda a složitosti se z výchovy psů a koní vůbec nemusí dělat."
a to snad někde a někdy rozporuji? Ona se hlavně nemusí dělat věda z té vědy, zejména, když v tomto případě je ta "teorie" jenom slovním popisem praxe, reality, fungování organizmu...
"Lidé by se měli nechat poučit od někoho, kdo něco umí, ne od někoho, kdo o sobě tvrdí, že něco umí. Mají problém to rozeznat, nemají zkušenosti. Ale pořád mají v hlavě mozek, oči a uši, takže mohou obojí používat. Nemusí papouškovat to, co jim někdo nakecá, mají u toho trošku myslet. O tom to celé je, proto není dobré takové lidi učit šablonám, do kterých psa různými postupy nacpou, ale učit je myslet. "
s tím vřele souhlasím...a právě proto doporučuji a budu doporučovat knihu Trénink je rozhovor, protože ta je přesně o tom myšlení...
"Navíc - trenéři trénují zvířata v podmínkách bez vzruchů, bez dalších podnětů, což u psů, koní, nejde - nemůžete po psovi chtít, aby se choval venku stejně jako ve výcvikové místnosti. Proto je lepší učit psa v prostředí, kde se normálně pohybuje."
tohle je hrubá nepravda
a zase se dostáváme k reflexu (další "sprosté slovo", nebo ne?..)
jo, v této souvislosti, tuší tady někdo něco o pilotním trenažeru...?
Blbý člověk je snadno manipulovatelný člověk a snadná kořist pro jakéhokoliv "rádobytrenéra", proto by bylo fajn, kdyby se každý majitel psa kapku vzdělal a je srdečně jedno, jestli je "nadán" či nikoliv, čtení ještě nikdy nikoho nezabilo a dotyčný nadaný by si jistě jenom rád potvrdil, že to jeho nadání (zdravý selský rozum) má reálný základ...
mimochodem, že řidič musí absolvovat autoškolu, všem přijde normální...
že lékař (statik...atdatd) musí absolvovat dlouhá studia, přijde normální...
že studujeme, sháníme informace o stravě (ať už své či té psí), přijde normální...
že si třeba přečteme návod k nějakému spotřebiči, přijde normální
že je fakt dobré dát dítěti vzdělání (i bez ohledu na zákonnou povinnost), to přijde všem normální
ale že by bylo třeba dobré si i něco nastudovat o těch psech, to vám jako přijde úchylné?!

""šustovská teorie" přinesla např. i to, že si někteří psi procházku odpochodují u nohy a proběhnou se jen jednou za čas pár metrů za odměnu, a s jiným psem si v půl roce ještě nepohráli neb majitel ještě nemá dostatečnou hodnotu"
můžeš mi hodit odkaz na nějaké šustovo dílo, ze kterého jsi tohle vyčetla?
"vzletné rady typu, že je nutno číst psa a normálně s ním komunikovat.
to nejsou vzletné rady, to je realita."
1)to je realita na úplně a absolutně stejné úrovni, jako ty "šustovské rady" (ha máme nový pojem, jenom ho ještě zplna nechápu...), ba naopak v jeho literárních dílech (knihy, články) používá dostatek konkrétních příkladů
2) komunikovat - další sprosté cizí slovo...
"jenže ony ty kvadranty a trojúhelníky nefungují. Funguje ten princip, který se to odborné názvosloví snaží popsat. A ten princip bude fungovat bez ohledu na to, jestli ty termíny známe, používáme, umíme věrohodně papouškovat, nebo je neznáme, záměrně ignorujeme, nebo jsme je ještě ani nevymysleli. Můžete znát samotný princip a umět ho použít v praxi i vysvětlit laikovi, aniž byste znala odborné termíny, naopak můžete ty teorie umět (pro laika přesvědčivě) odpapouškovat a přitom ten samotný princip nechápat. "
chingins, a nevadí ti, že první věta je v podstatě popřena tím následujícím textem?
Terven, jsi pro mne chápající přírodní úkaz
normálně mi bereš reakce z úst (teda nosočistoplena mě nenapadla, ale je to absolutně krásný příklad ).
napsal(a):
za prvé a po tisícistosedmdesátešesté - on definuje, popisuje slovy děje, které se dějí. Za druhé, jestli něco opakuje stále dokola tak to, že odpovědi na své snažení musí hledat člověk u PSA! Vždyť i proto je název knihy Trénink je rozhovor! Nevěřím scyllo, že jsi jakoukoliv knihu od něj četla, respektive, pokud ses na ta písmenka dívala, tak jim prostě nerozumíš...
"Nechápu, jak můj příbuzný mohl bez hrubého zacházení a donucovacích prostředků, na dobré slovo a komunikaci, bez "pravých" momentů "
tak tohle už je fakt hrubý kalibr :
scyllo, ty osobně, používáš termín "reflexní oblouk"?!...řečnická otázka ...a FUJ, jak se můžeš snížit k používání, a častému, takového cizího teoretického pojmu?!
Nicméně k tomu, co jsem chtěla : možná si vzpomeneš, před x lety, debata na DF, sice ne na 100% ale myslím že ty (neznám nikoho jiného, teda krom RD, kdo tento termín tak často používá) jsi vysvětlovala použití stopky a dotyčný odvětil něco v tom smyslu, že "ho nějaký reflexní oblouk nezajímá, protože ho nepoužívá"...je jasná debilita této odpovědi? pojem reflexní oblouk je jenom a pouze pojmenování nějaké činnosti nervové soustavy, to nelze používat či ne, to lze znát a respektovat nebo taky ne...tak ta odpověď je asi tak na stejné úrovni jako "...bez pravých momentů..."
"U některých trenérů by to chtělo méně vědy a více citu a rozumu. Ono je to vlastně dost jednoduché a věda a složitosti se z výchovy psů a koní vůbec nemusí dělat."
a to snad někde a někdy rozporuji? Ona se hlavně nemusí dělat věda z té vědy, zejména, když v tomto případě je ta "teorie" jenom slovním popisem praxe, reality, fungování organizmu...
"Lidé by se měli nechat poučit od někoho, kdo něco umí, ne od někoho, kdo o sobě tvrdí, že něco umí. Mají problém to rozeznat, nemají zkušenosti. Ale pořád mají v hlavě mozek, oči a uši, takže mohou obojí používat. Nemusí papouškovat to, co jim někdo nakecá, mají u toho trošku myslet. O tom to celé je, proto není dobré takové lidi učit šablonám, do kterých psa různými postupy nacpou, ale učit je myslet. "
s tím vřele souhlasím...a právě proto doporučuji a budu doporučovat knihu Trénink je rozhovor, protože ta je přesně o tom myšlení...
"Navíc - trenéři trénují zvířata v podmínkách bez vzruchů, bez dalších podnětů, což u psů, koní, nejde - nemůžete po psovi chtít, aby se choval venku stejně jako ve výcvikové místnosti. Proto je lepší učit psa v prostředí, kde se normálně pohybuje."
tohle je hrubá nepravda
a zase se dostáváme k reflexu (další "sprosté slovo", nebo ne?..)
jo, v této souvislosti, tuší tady někdo něco o pilotním trenažeru...?
Blbý člověk je snadno manipulovatelný člověk a snadná kořist pro jakéhokoliv "rádobytrenéra", proto by bylo fajn, kdyby se každý majitel psa kapku vzdělal a je srdečně jedno, jestli je "nadán" či nikoliv, čtení ještě nikdy nikoho nezabilo a dotyčný nadaný by si jistě jenom rád potvrdil, že to jeho nadání (zdravý selský rozum) má reálný základ...
mimochodem, že řidič musí absolvovat autoškolu, všem přijde normální...
že lékař (statik...atdatd) musí absolvovat dlouhá studia, přijde normální...
že studujeme, sháníme informace o stravě (ať už své či té psí), přijde normální...
že si třeba přečteme návod k nějakému spotřebiči, přijde normální
že je fakt dobré dát dítěti vzdělání (i bez ohledu na zákonnou povinnost), to přijde všem normální
ale že by bylo třeba dobré si i něco nastudovat o těch psech, to vám jako přijde úchylné?!
Milá hmn(hrozná zkratka) lidi opravdu nejsou úplně blbí a většina si fakt koupí knihu, co a jak se psem. A většina lidí se svými pejsky vychází velmi dobře .A většina psů, jsou normální psi, nikoli magoři, zralí na přeučování.Ty excesy, co se o nich píše v novinách, jsou ty výjimky, které jsou všude a ve všem lidském konání.
Pokud by vztah člověk - pes nefungoval, jak se zřejmě domníváte, při tom množství psů, co teď je, by to byla katastrofa.
Ale tito spokojení páníčci a paničky na diskuzi na ifauně nechodí. Proč by taky něco probírali teoreticky, když jim to prakticky funguje.

sisi, a ?
tady se debata odehrává od úvodního příspěvku, který se týká řešení reaktivního psa + problému některých s používáním slova reaktivní...atd.
"Pokud by vztah člověk - pes nefungoval, jak se zřejmě domníváte"
"většina si fakt koupí knihu"
to je, si myslím, příliš optimistický předpoklad.

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Vy si myslíte, ze jsme trvale světová špička ve výcviku díky tomu, že poslednich cca 10 let je hit na každým semináři papouškovat pár definicí z jedné knihy (byť dobré) a že byl kynologický slovník obohacen o pár novych výrazů... ?
Mě vubec nezajímá, jestli je člověk in a má našprtáno, mě zajímá co umí, a jaké má HMATATELNÉ výsledky.
Nakonec jak vypadá mezi lidma teorie v praxi je dobře vidět na úplně obyčejném klikr treninku - dneska všichni klikají jak o život, ale většina úplně mimo
... a přitom těm lidem stačí ukázat tzv. "klikací hra", kdy jeden dělá psa (ten co princip chápe), druhý psovoda, a za půl hodiny je všem jasný to, co nebyli schopní pochopit ani po sáhodlouhém teoretickém studiu.
..já ten klikr nepochopila a hlavě mám opožděné reakce a blbou koordinaci, takže prostě odměňuju pamlsky...ale ráda bych se to naučila a to co popisujete by pro mně asi cesta byla, teď jen najít někoho, kdo by mi suploval toho psa a neurazil mi ruku až budu klikat
napsal(a):
sisi, a ?
tady se debata odehrává od úvodního příspěvku, který se týká řešení reaktivního psa + problému některých s používáním slova reaktivní...atd.
"Pokud by vztah člověk - pes nefungoval, jak se zřejmě domníváte"
"většina si fakt koupí knihu"
to je, si myslím, příliš optimistický předpoklad.
Můj názor. Jo a s tou knihou jsm vám chtěla udělat radost. Prostě je to tak, že normální pes a normální člověk si k sobě cestu najdou i bez grafů a pyramid.
Taky koukám kolem sebe. Je přepsováno. Pokud by bylo tolik problémů se psy, jak to vyznívá z diskuzí, nepotkávala bych hafo lidí s pejsky, u kterých je vidět, že psi je spokojení a majitelé je mají rádi.
Ono totiž vztahy, které fungují, nikdo nikde nepopisuje. Vždy je diskuze na základě nějakého problému s pejskem.
Neznám statistiku, pokud vůbec je, ale vidím to tak, že velká, ne-li drtivá většina psů a majitelů je v pohodě.

Pokud by vztah člověk - pes nefungoval, jak se zřejmě domníváte, při tom množství psů, co teď je, by to byla katastrofa.
Ale ona to JE katastrofa. Jen díkybohu nekončí vždycky sežráním člověka či psa, ale jen poskákaným kolemjdoucím, hysterickým štěkotem, prokousnutou nohavicí, šněrováním ulice (abychom nikoho nemuseli minout moc nablízko), vláčením majitele po zemi atd atd. Jsem půl roku "znovupejskař" a vidím to kolem sebe. JE TO KATASTROFA. A zahrnuji do toho jorkširy, kteří mě nedokážou minout aniž by nedostávali infarkt (přestože se s páníčkem šíleně milují), vyžly, které se na nás řítí ze vzdálenosti 200m aniž by jim v tom páníček dokázal zabránit (přestože mají s páníčkem báječný vztah) nebo sousedovic vořecha, který celé dny proštěká a provyje (přestože by se pro svoji rodinu rozkrájel). To, že je pes se svým majitelem jakože v pohodě ještě neznamená, že pro jejich okolí nejsou - jednoduše - katastrofa.

napsal(a):
Ale ona to JE katastrofa. Jen díkybohu nekončí vždycky sežráním člověka či psa, ale jen poskákaným kolemjdoucím, hysterickým štěkotem, prokousnutou nohavicí, šněrováním ulice (abychom nikoho nemuseli minout moc nablízko), vláčením majitele po zemi atd atd. Jsem půl roku "znovupejskař" a vidím to kolem sebe. JE TO KATASTROFA. A zahrnuji do toho jorkširy, kteří mě nedokážou minout aniž by nedostávali infarkt (přestože se s páníčkem šíleně milují), vyžly, které se na nás řítí ze vzdálenosti 200m aniž by jim v tom páníček dokázal zabránit (přestože mají s páníčkem báječný vztah) nebo sousedovic vořecha, který celé dny proštěká a provyje (přestože by se pro svoji rodinu rozkrájel). To, že je pes se svým majitelem jakože v pohodě ještě neznamená, že pro jejich okolí nejsou - jednoduše - katastrofa.
Souhlasím.
Některý lidi mají psa fakt vychovanýho a je to supr. Ale víc než polovina je opravdu katastrofa. Naštěstí obvykle aspoň na flexinách nebo vodítkách, takže se dá aspoň nějak vyhnout střetům.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
..já ten klikr nepochopila a hlavě mám opožděné reakce a blbou koordinaci, takže prostě odměňuju pamlsky...ale ráda bych se to naučila a to co popisujete by pro mně asi cesta byla, teď jen najít někoho, kdo by mi suploval toho psa a neurazil mi ruku až budu klikat
Když vydržíte do srpna, tak můžete přijet k nám na tábor (klidně jen na otočku), nebo se domluvit na nějaké akci

napsal(a):
...po letech s NO a BOM jsem měla jorkšířici, lidi milovala, na kolaře a běžící nereagovala, štěkala pouze když někdo zazvonil na dveře našeho bytu...psů si nevšímala, ale nikdy nezaútočila pokud k ní nějaký velký šel...pravdou je, že byla s PP a vybírala jsem si jí podle povahy jejich rodičů a znala jsem ze stejného spojení fenku, kterou si chovatelka nechala doma...a byla cíleně socializovaná ve všech možných prostředích a situacích, milovala aport a byla schopna přinést brýle, zapalovač, papírový kapesník, botu, prostě cokoli co unesla, poslušnost měla základní a venku chodila zásadně bez vodítka...je to fakt, že spousta lidí malých psů prostě nevychovává, necvičí a hlavně nesocializuje...nyní mám papillona a je to stejný pohodář, jen psy miluje a neustále se k nim jako štěně radostně vrhal ať byl pes velký nebo malý...je v něm cosi, že i pes který je ne zrovna k ostatním psům milý, je ochoten si s ním i hrát...miluje ho sídlištní komunita pejskařů i jejich psů - dá se říci že je v kolektivu velmi oblíben

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Když vydržíte do srpna, tak můžete přijet k nám na tábor (klidně jen na otočku), nebo se domluvit na nějaké akci
...když já se obávám, že bych každého přivedla k šílenství, ale ráda bych..děkuji moc za nabídku...
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.197.228
napsal(a):
...když já se obávám, že bych každého přivedla k šílenství, ale ráda bych..děkuji moc za nabídku...
Neprivedla, a je to i docela sranda

Myslím, že nejefektivnějším zrychlovačem reakcí je pracovat každodenně s nějakým pěkně hysterickým reaktivním pejsekm :P Výsledky na sobě uvidíte už po prvním týdnu

Neregistrovaný uživatel
napsal(a):
Neprivedla, a je to i docela sranda
..joo to až uvidíte
napsal(a):
Mnohem větší katastrofa je namachovaný d e b i l v silném autě. Tihle debílci zabijí ročně víc lidí, než kolik nějací pesani prokousnou nohavic. U nás je pár uštěkaných pidipsů a jinak v poho. Máte blbé spoluobčany.
Já nevím...to je pořád dr. Šusta, pozitivka, klikr, stresový trojúhelník...vždyť je to jen názvosloví. Jak praví klasik, růže nepřestane být růží, pokud jí začnete říkat ocet.
Na několika seminářích dr. Šusty jsem byla, říká zajímavé věci, ale je třeba si uvědomit, že metoda, kterou používá a rozvíjí, vychází z výcviku mořských savců pro show v oceániích a z komunikace s nedomestikovanými zvířaty v zoologických zahradách. Ano, lze to aplikovat i na psy, ale nemohu se zbavit dojmu, že je to podobné, jako když se chcete podrbat pravou rukou v levém uchu - prostě trochu nešikovné.
Vždyť komunikace člověka a psa trvá, na rozdíl od kytovců či exemplářů v zoo, tisíce let, což muselo nutně poznamenat obě strany. Věřím, že skoro každý člověk je schopen domluvit se s normálním (tj. ne-divným, ne-patologickým) psem, pokud chce a má zájem. Že je to někdy s použitím určitého tlaku, na tom nevidím nic špatného, mantinely má ve svém životě každý a rozhodně to neznamená, že je týraný a bitý.
Pozitivka je dobrá metoda pro komunikaci s nedomestikovanými či standardně příliš nekomunikujícími zvířaty, ale stavět na ní výhradně výchovu domácího psa? To je opravdu trochu mimo. Obyčejná (tedy ne moderní ve smyslu slova módní vlny leckterých dnešních rychlokvašených "zaříkávačů psů" - nemám na mysli dr. Šustu) komunikace se psem je přece mnohem bohatší.
saola
napsal(a):
Já nevím...to je pořád dr. Šusta, pozitivka, klikr, stresový trojúhelník...vždyť je to jen názvosloví. Jak praví klasik, růže nepřestane být růží, pokud jí začnete říkat ocet.
Na několika seminářích dr. Šusty jsem byla, říká zajímavé věci, ale je třeba si uvědomit, že metoda, kterou používá a rozvíjí, vychází z výcviku mořských savců pro show v oceániích a z komunikace s nedomestikovanými zvířaty v zoologických zahradách. Ano, lze to aplikovat i na psy, ale nemohu se zbavit dojmu, že je to podobné, jako když se chcete podrbat pravou rukou v levém uchu - prostě trochu nešikovné.
Vždyť komunikace člověka a psa trvá, na rozdíl od kytovců či exemplářů v zoo, tisíce let, což muselo nutně poznamenat obě strany. Věřím, že skoro každý člověk je schopen domluvit se s normálním (tj. ne-divným, ne-patologickým) psem, pokud chce a má zájem. Že je to někdy s použitím určitého tlaku, na tom nevidím nic špatného, mantinely má ve svém životě každý a rozhodně to neznamená, že je týraný a bitý.
Pozitivka je dobrá metoda pro komunikaci s nedomestikovanými či standardně příliš nekomunikujícími zvířaty, ale stavět na ní výhradně výchovu domácího psa? To je opravdu trochu mimo. Obyčejná (tedy ne moderní ve smyslu slova módní vlny leckterých dnešních rychlokvašených "zaříkávačů psů" - nemám na mysli dr. Šustu) komunikace se psem je přece mnohem bohatší.
Metoda, kterou dr. Šusta používá a rozvíjí, není žádná speciální metoda výcviku mořských savců.
Operantní podmiňování a pozitivní posilování jsou obecné termíny z psychologie učení, tudíž to ani není záležitost výhradně zvířecí, je to aplikovatelné na všechny živé tvory včetně lidí.
Logicky se u mořských savců a jiných potenciálně nebezpečných divokých zvířat používá téměř výhradně R+, cokoliv jiného by totiž trenéra mohlo stát život.
Věřím, že skoro každý člověk je schopen domluvit se s normálním (tj. ne-divným, ne-patologickým) psem, pokud chce a má zájem.
No a proč se s ním raději nedomluvit bez použití tlaku a tak, aby měl možnost volby - když ta možnost tady je?
Použitím tlaku to jistě jde taky, ale pokud jste zkusila obojí a máte srovnání, tak určitě víte, v tom případě udělá jen to, co musí a ani o chlup víc...a nemůže být řeč o tom, že by to činil s radostí. Pokud je zvyklý pracovat R+, naučí se přemýšlet, sám nabízet chování a hlavně ho to baví a dělá to rád.
Píšete, že jste byla na několika seminářích dr. Šusty- já jsem byla na třech a na každém z nich zmiňoval, že v případě domácího psa si majitel těžko vystačí výhradně s R+. Pes s námi žije 24 hodin denně, takže občas je nutno vymezit mantinely a dát najevo, že přes něco nejede vlak. Takže ani dr.Šusta výchovu domácího psa nestaví výhradně na pozitivce.
Ale na druhou stranu nevím, proč výchovu domácího psa stavět primárně na negativním posílení a trestech, proč mu primárně vyhrožovat, pokud jej máme pro radost a jde to příjemnějším způsobem. Možná proto, že vyhrožování je běžně zažitou součástí naší komunikace s dětmi, podřízenými, partnery..."pokud neuděláš, tak...".
No a proč se s ním raději nedomluvit bez použití tlaku a tak, aby měl možnost volby - když ta možnost tady je?
Použitím tlaku to jistě jde taky, ale pokud jste zkusila obojí a máte srovnání, tak určitě víte, v tom případě udělá jen to, co musí a ani o chlup víc...a nemůže být řeč o tom, že by to činil s radostí. Pokud je zvyklý pracovat R+, naučí se přemýšlet, sám nabízet chování a hlavně ho to baví a dělá to rád.
Preco sa s nim domlouvat s trochou tlaku? Pretoze je to v kope pripadov pre psa ovela prijemnejsie, lahsie a pochopitelnejsie.
Videli ste niekedy psy co cvicia poslusnost na vyssej urovni? Tie psy svoju pracu miluju, rozmyslaju pri nej, tesia sa na nu. Ovela dolezitejsie nez drzat sa striktne R+ je pre psa totiz aby chapal co po nom psovod chce.
Viete si predstavit, ze by po vas zamestnavatel v praci neustale, cely cas chcel nieco stylom "ja vam nepoviem co chcem, ale ked sa priblizite k cielu, dostanete cast platu". Brrr...
Kapitolu o vojakovi-odvedencovi a sportovcovi-nadsenom amaterovi som citala, ale je to jedna z veci ktore mi moj pes velmi rychlo poprel
L(phi)
napsal(a):
Preco sa s nim domlouvat s trochou tlaku? Pretoze je to v kope pripadov pre psa ovela prijemnejsie, lahsie a pochopitelnejsie.
Videli ste niekedy psy co cvicia poslusnost na vyssej urovni? Tie psy svoju pracu miluju, rozmyslaju pri nej, tesia sa na nu. Ovela dolezitejsie nez drzat sa striktne R+ je pre psa totiz aby chapal co po nom psovod chce.
Viete si predstavit, ze by po vas zamestnavatel v praci neustale, cely cas chcel nieco stylom "ja vam nepoviem co chcem, ale ked sa priblizite k cielu, dostanete cast platu". Brrr...
Kapitolu o vojakovi-odvedencovi a sportovcovi-nadsenom amaterovi som citala, ale je to jedna z veci ktore mi moj pes velmi rychlo poprel
To co píšete mi přijde jako nepochopení principu. Není to o tom, že zaměstnavatel si s vámi hraje na studená a přihořívá, protože ho to asi baví. Jak byste se s ním domluvila, pokud byste neznala jeho jazyk, on váš, nebyly by překladače, nic. Zbylo by jen nějaké základní posunkování (a i posunky se pro jednotlivé kultury razantně liší, natož napříč živočišnými druhy) a nějaké okoukání návyků, chování navzájem. A o tom to je. Pozitivka umožňuje srozumitelně pro obě strany naznačit, co si jedna strana-člověk přeje od druhé-zvířete a strana druhá je motivována to udělat (pozitivně, to znamená, že ten zaměstnavatel vám nabízí plat, když budete pracovat, neřekne vám jestli u mě nebudeš pracovat zmlátím tě-pochybuji, že byste takové chování upřednostnila. Současně to ale neznamená že vám bude dávat bonbonky a přehnaně vás chválit za každý jednotlivý krok-to by otrávilo každého...).
Jak se někde píše, pozitivka není jediný způsob ale jedna z mnoha možností, není to o tom, že dělá trénink jednodušší, ale že z lidí dělá lepší trenéry(srozumitelnější pro zvířata). Protože je pro mnoho lidí snazší pochopit tu teorii a principy a schémata zapracovaná do nějakého systému.
A protože nic není samo o sobě ve vzduchoprázdnu, jasně že to není o tom, že se se zvířetem už navždy "bavím" jen pozitivkou... (naopak, často se dozvíte že to funguje nejlépe při maximálně x-minutových lekcích několikrát za týden-ani ne nutně denně!) Jistě, že ten vztah bude (nebo by měl) zahrnovat i normální interakci, pozorování a časem pochopení řeči těla, budování vztahu atd.
Přijde mi, že celé tohle vlákno je prosycené nedorozuměním... někteří extremisticky odmítají, že by to mohlo fungovat či mělo smysl (jen proto že jim to třeba smysl zrovna nedává... ), druzí se je snaží přesvědčit o opaku a celé se to hrotí ad absurdum
Prostě jako všechno, pozitivní komunikace je nástroj. Můžu ho pochopit a nadšeně používat, můžu ho pochopit, ale rozhodnout se nepoužívat, můžu ho nepochopit a můžu ho i zneužívat nebo jím nevědomky škodit. Nic z toho nevypovídá přesně o tom, jestli to je dobré nebo špatné, protože to prostě není černobílé...

"Videli ste niekedy psy co cvicia poslusnost na vyssej urovni? Tie psy svoju pracu miluju, rozmyslaju pri nej, tesia sa na nu. Ovela dolezitejsie nez drzat sa striktne R+ je pre psa totiz aby chapal co po nom psovod chce. "
v tomto zcela nelze srovnávat sportovní výcvik a řešení labila a už vůbec ne echt labila. Ve sportu prostě řešíš cirkusové kousky, něco navíc, u labila řešíš jeho nervovou soustavu, tam je to postavení úplně jinde. A - viz Terven výše...
"Viete si predstavit, ze by po vas zamestnavatel v praci neustale, cely cas chcel nieco stylom "ja vam nepoviem co chcem, ale ked sa priblizite k cielu, dostanete cast platu". "
ale to myslíš čistá shaping ale ono se to nerovná pozitivní posilování
A přečti si 3. knihu, přesně i o tom tam je
"Kapitolu o vojakovi-odvedencovi a sportovcovi-nadsenom amaterovi som citala, ale je to jedna z veci ktore mi moj pes velmi rychlo poprel "
a můj pastevec názorně ilustruje platnost
Ale i s tebou mohu souhlasit, dovolím si tvrdit, že Badymu maximálně vyhovovalo právě to obé stanovení hranic - ano i ne (koneckonců, jak píše i ten šusta ). Ale s ním jsem nemusela řešit nervičky, ty měl zcela OK...
"A protože nic není samo o sobě ve vzduchoprázdnu, jasně že to není o tom, že se se zvířetem už navždy "bavím" jen pozitivkou... (naopak, často se dozvíte že to funguje nejlépe při maximálně x-minutových lekcích několikrát za týden-ani ne nutně denně!)... "
no, to je přesně další takový jakýsi omyl - když se bavím o pozitivním posilování, tak se bavím o tréninku! O tom, že jdu zvíře cíleně něco naučit! Že se zvíře jde učit, jde do školy, na hodinu, že je na to připraveno, že je toho schopno (jako psa zmítajícího se hysterickým obloukem na vodítku toho asi moc pozitním posilováním nenaučím...)
"Jistě, že ten vztah bude (nebo by měl) zahrnovat i normální interakci, pozorování a časem pochopení řeči těla, budování vztahu atd."
tak vzhledem k tomu, že "veškeré odpovědi nám dává pes", tak se to bez jeho čtení a čtení s pochopením neobejde...
A to bude úraz u mnohých a to je to, že používají k praktizování metod psa (pes je nástrojem), ale nevyužívají k výchově/výcviku psa metody, principy, pravidla, poučky...(které jsou nástrojem)...jestli je teda jasné, co tím chci říci.
Jsem zvědavá, co si z tohoto vybere zadavatelka
Asi je přehlcena odbornými termíny a citacemi různých odkazů, tak nestíhá reagovat.
Já se zvířaty vycházím docela dobře, fungujeme tak nějak v symbioze.Možná třeba i dělám něco ze zde složitě vědecky popsaného plus mínus, a tak.Ale já mám radši praxi.
Tudíž necítím potřebu se prohrabávat internetem, bahnit v teorii a ohromovat přispěvatele hloubkou svých teoretických znalostí.
Ani na objíždění lecjakých kurzů mi nějak nezbývá čas, protože zvířata mě potřebují doma.
Tak zůstanu nadále nevzdělaná, nebudu rozumět spoustě teorie, ale zase jsem spokojená, že prakticky se mnou zvířata spolupracují.I když jim své požadavky nesdělím ve schválených vědeckých definicích, většinou se domluvíme a společně provedeme, to co jsem potřebovala

a já furt čekám na nějaká jména než ta tři VIP, u kterých si nejdřív musím zaplatit osm seminářů, aby mi pak řekli, že tyto případy oni neřeší, odkáží mě na jiná jména, u kterých si musím zaplatit už jen 3 semináře (zato 4x dražší), pak stále nemají čas, z čehož mám zabitých 11dní,11x více reaktivního psa z mých pokusů, a jsem o 22 tisíc lehčí, což ze mě dělá osobu s nepřiměřenými a nepředvídatelnými reakcemi, na to je zas jiný seminář.. ale né, oni někde jsou, určitě, věřím tomu, někde tady v té stovce příspěvků to být musí
nic na tom není, fakt
reaguje blbě z: strachu, nevycválanosti, nevyběhanosti, a vůbec neznalosti řádu v životě s lidmi
řešení nevyběhaných: fyzická námaha
řešení nevycválaných: fyzická námaha + cvičení
řešení strachu: např. fyzická námaha, protože stres se dá velice dost vyběhat
řešení mezer v soužití s lidmi: pevný psí režim, což je nečekaně fyzická námaha, psychická námaha, jídlo a odpočinek.. kdyby se to někomu zdálo namáhavé, tak se plete, psa tohle baví
klíč: páníček si věří, jakož i svému psu.. a také jsou velice unavení
no a v tomto stavu se jde ke zdroji, ale jen do té vzdálenosti, kde pes ještě nepředvádí žádnou reakci kromě "cupitám si vedle páníčka uvolněně"
pes může nést míček nebo neseme spolu klacík, jde u nohy a tak, prostě aby psisko vidělo, že nic nehrozí, protože jsme hned vedle, nebo kouše míček, protože tím jde rozčilení do kopru, a na vodítku škrtící se pes se stejně nikam nedostane.. což pes ví.. on to všecko ví, jenomže my furt jak lidé taháme za vodítko, a svým zděšením děsíme psa a vše živé okolo, případně jej svým projevem nutíme k obraně nás samotných
když dokážeme v klidu sedět od zdroje rozčilování 50m daleko, tak příště 40m,...30..20..10.. říkám, nic na tom není

"nic na tom není, fakt "
aneb treadmill do kazde rodiny ?

sisi58
napsal(a):
Na FB bylo videjko, jak pejsek zapojil pouze 1 tlapku. Když dojela až tam, kam dosáhl, zvedl ji a položil na začátek.
Někteří psi jsou prostě komedianti.
To ja si zase vzpominam na jednu epizodu Cesara - s velmi bázlivou feneckou - kterou prave lecil temahle univerzalnima radama - "relaxovat" na behacim pasu ji nechaval

napsal(a):
"nic na tom není, fakt "
aneb treadmill do kazde rodiny ?
pes do každé rodiny
John P. Colby si nechal sestrojit treadmill na kondiční rychlý trénink špičkových psů a jen těsně před zápasy:
První den jde pes čtyři míle, po návratu protřít svaly. Postavte ho na běžecký pás a nechte ho běžet pět minut. Psa sundat, promasírovat deset minut. Třetí den 4 míle a běh na treadmill sedm minut.
26. den tréninku pes jde šest mil a 15 minut běhu.
A tahle námaha byla podpořena kilem lososa nebo hovězího s dvěma plátky chleba. Pes, který "neposlouchal", byl nepoužit, případně "odstraněn". Tak i nějaký ten výcvik byl..
Už to mám.. granule za to můžou ale fakt, máme spoustu ulehčovátek.

napsal(a):
To ja si zase vzpominam na jednu epizodu Cesara - s velmi bázlivou feneckou - kterou prave lecil temahle univerzalnima radama - "relaxovat" na behacim pasu ji nechaval
ale ono to pomáhá.. akorát ten pás bych nahradila během venku.. prostě se odplaví stres
když to je nanic, ten cesar.. tam to takhle je, všecko rychle, bohužel.. a lidé si to nevytřídí.

však dostatečné fyzické i psychické zaměstnání spolu s vedením psa je universálním účinným nástrojem při řešení problémů...