Selhání ledvin - zelenina

Přidejte téma
Přidejte téma
Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
10.1.2019 18:58
re4zon

XXX.XXX.59.93

Zdravím všechny.
Před rokem k naší nyní tříleté fence přibyl starší labík z útulku (našel si mne na vesnici, na chvíli šel do útulku a pak hned k nám). Byl to sexuální maniak, takže šel na kastraci. Ta sice pomohla, ale hned poté mu selhaly ledviny a bojovali jsme o život. Teď je to rok, na to jaké má výsledky testů je v úžasné kondici (papírově je troska, ve skutečnosti aktivní veselé skoro desetileté štěně ). Krmíme ho Hillsem K/D, je to popelnice, takže to žere s chutí. Ovšem fenka je dost vybíravá, takže jí musíme jídlo dost vylepšovat a on se cítí ublíženě, když její bonus nedostane taky.

A teď otázka - je při ledvinové dietě vhodná vařená kořenová zelenina (mrkev, petržel, celer)? Našel jsem jen rady pro lidi se selháním ledvin a to ještě dost nejednoznačné - někde píšou vhodné, někde nevhodné, moc fosforu. Předem díky za odpovědi.

Uživatel s deaktivovaným účtem

10.1.2019 22:40

ovoce je lepší
zelenina je na houby, protože nejde jen o hodnotu fosforu, ale o to, že třeba nemá tuk a něco, co by ten fosfor vázalo
celer je diuretikum - při nemocných ledvinách ne, petržel též ne, navíc fosforu je tam asi nejvíc

ochutit se dá tenkou vrstvou rozpuštěného másla (ale másla, ne rama a podobné rostlinné tuky), tučným jogurtem a tvarohem

ale - zeleninové kousky z papinova hrnce ztratí fosforu dost ( a syrová zelenina je stejně nestravitelná), vodu nepít

11.1.2019 10:07
re4zon

XXX.XXX.121.68

Díky moc za reakci. Tak asi radši budeme dávat trochu vývaru z hovězího, které stejně musíme vařit pro kočku, protože ta zas nic jiného nechce žrát a jen na granulích ji nechat nechci. To je snad čistě tuk s vodou a ten by vadit neměl. Zeleninu si holt dá fenka. Syrová zelenina je nestravitelná, to vidím při sbírání Ale pro psa je to nejlepší odměna, vždycky kousek dostane a má z toho vánoce

11.1.2019 23:06
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

re4zon napsal(a):
Díky moc za reakci. Tak asi radši budeme dávat trochu vývaru z hovězího, které stejně musíme vařit pro kočku, protože ta zas nic jiného nechce žrát a jen na granulích ji nechat nechci. To je snad čistě tuk s vodou a ten by vadit neměl. Zeleninu si holt dá fenka. Syrová zelenina je nestravitelná, to vidím při sbírání Ale pro psa je to nejlepší odměna, vždycky kousek dostane a má z toho vánoce

tenhle recept mi dala vetka pro fenu s nemocnýma ledvinama, aby nebyla jen na granulích, který jí moc nejedou

11.1.2019 23:10
Huskyjanina

XXX.XXX.252.46

mobil mi to moc nezaostří....to 10g je máslo a místo toho kalciumkarbonátu dávám vitamíny Aptus multidog senior

11.1.2019 23:14

Huskyjanina napsal(a):
tenhle recept mi dala vetka pro fenu s nemocnýma ledvinama, aby nebyla jen na granulích, který jí moc nejedou

To není špatné, z toho by jásal i můj zdravý pes (ťuk, ťuk, ťuk). Večer jsem mu vařila kilo mrkve se lžičkou másla do mrazáku a zase bivakoval před sporákem.

11.1.2019 23:42

kalciumkarbonát se dává, protože váže fosfor
když je kreatininu a fosforu moc, je dobré to u domácí diety řešit nějakým dobře využitelným vápníkem
Ca : P má být 3 : 1
v Aptus multidog senior 1) není žádný vápník 2) se dívám na špatné složení 3) vet řekla, že je pes ok a kalciumkarbonát není potřeba, což je samozřejmě nejlepší :)

recept super, kromě tablet je to moje častá večeře :-)
ať se pejskům daří

11.1.2019 23:45
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Uživatel s deaktivovaným účtem napsal(a):
To není špatné, z toho by jásal i můj zdravý pes (ťuk, ťuk, ťuk). Večer jsem mu vařila kilo mrkve se lžičkou másla do mrazáku a zase bivakoval před sporákem.

Bych vám tam bivakovala taky! Přidat ještě trochu podušené cibulky a špetičku muškátového oříšku.

Ale jinak co s tou mrkví. Nezacpává? Já se ptám kvůli tomu, že třeba u malých dětí se nedoporučuje moc často a nebo ve větším množství, páč má prý stolicostavěcí účinky.

12.1.2019 00:23

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Bych vám tam bivakovala taky! Přidat ještě trochu podušené cibulky a špetičku muškátového oříšku.

Ale jinak co s tou mrkví. Nezacpává? Já se ptám kvůli tomu, že třeba u malých dětí se nedoporučuje moc často a nebo ve větším množství, páč má prý stolicostavěcí účinky.

Vůbec. Kolikrát se stalo, že mi před večeří čmajznul uvařenou mrkev na zamražení, tak měl smolíka a holt už nic nedostal. Druhý den měl ryze socanské bobky, ale tuhost jako ze žurnálu.

U nás staví jen kosti.

Přidejte reakci

Přidat smajlík