Otočit řazení příspěvků Otočit řazení příspěvků
27.2.2019 15:32
Elki

XXX.XXX.29.6

Dobrý den, hledám jak blázen na internetu ale bohužel nemohu dohledat. Všude se píše jak pH snížit, ale my máme opačný problém. Potřebuji sestavit dietu pro psa po operaci cystinu v močáku. Respektive vědět, čeho se vyvarovat a jak zvýšit to pH...granulema ho cpát určitě nechci, chci zůstat u Barfu...moc děkuji za každý příspěvek, popřípadě odkaz / tip na knihu.

27.2.2019 16:37
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Nevím, jestli to platí i u psů. Ale co jsem tak koukala u lidí, tak ph moči zvyšuje vyšší příjem bílkovin, tedy masa, snižuje více zeleniny. Jak tedy krmíte? Nedáváte třeba fakt málo masa?

27.2.2019 16:50
bodlinka

XXX.XXX.237.163

To bude obtížné.

pH vám totiž snižují sirné aminokyseliny a fosfor a obojího je v mase hodně. Takže potřebujete vymyslet dietu, kde je málo bílkovin a fosforu. To maso dost vylučuje. Ono když ten pes bude na snížených bílkovinách, tak se omezí i vylučování toho cystinu. Což je mimochodem vrozená geneticky daná vada, ta cystinurie.

pH zvyšuje draslík a sodík.Bohužel přídavek citrátu draselného nefunguje tak dobře u psa jako u lidí.

A hlavně hodně pít.A čůrat. Ideálně i v noci.

27.2.2019 16:51
Elki

XXX.XXX.29.6

lesnížínka napsal(a):
Nevím, jestli to platí i u psů. Ale co jsem tak koukala u lidí, tak ph moči zvyšuje vyšší příjem bílkovin, tedy masa, snižuje více zeleniny. Jak tedy krmíte? Nedáváte třeba fakt málo masa?

mám spíš pocit, že dáváme víc než bysme měli :) a co se mi podařilo vygůglit - cystiny jsou obsaženy hlavně v proteinech, takže možná bysme měli bílkoviny snížit. Našla jsem ještě na tyhle typy kamenů - míň soli, žádný přidaný vit. C a zeleninu vařit. Víc ani ťuk. Poradím se samozřejmě ještě s veterinářem

27.2.2019 16:51
bodlinka

XXX.XXX.237.163

lesnížínka napsal(a):

naopak, čím víc masa, tím kyselejší. Čím větší masožravec, tím kyselejší, proto má kočka kyselejší moč než pes a pes na mase bude mít moč kyselou a pes na pedigríčku klidně zásaditou a morče a králík a kráva mají moč přirozeně zásaditou.

27.2.2019 16:53
Elki

XXX.XXX.29.6

bodlinka napsal(a):
To bude obtížné.

pH vám totiž snižují sirné aminokyseliny a fosfor a obojího je v mase hodně. Takže potřebujete vymyslet dietu, kde je málo bílkovin a fosforu. To maso dost vylučuje. Ono když ten pes bude na snížených bílkovinách, tak se omezí i vylučování toho cystinu. Což je mimochodem vrozená geneticky daná vada, ta cystinurie.

pH zvyšuje draslík a sodík.Bohužel přídavek citrátu draselného nefunguje tak dobře u psa jako u lidí.

A hlavně hodně pít.A čůrat. Ideálně i v noci.

to jsem právě jediný trochu našla na netu. Krmíme tři roky stejně, jediná změna která nastala je, že už není celý den s páníčkem a může si candit jak se mu chce. Teď na nás musí klasicky 8 hodin čekat než přijdeme z práce a v zimě je zavřený doma a drží to. Asi to tomu pomohlo :( v létě může být na zahradě, ale zima je v tomhle špatná

27.2.2019 17:17
bodlinka

XXX.XXX.237.163

No, určitě. Ono totiž nějakej cystin se vám do té moči bude dostávat pořád a i při alkalizaci není jeho rozpustnost nijak valná.

A čím koncentrovanější moč, tím spíš vypadnou kameny. To zvíře prostě musíte držet ve stavu průtokáče, aby se cystin pořád ředil a vyplavoval pryč.

27.2.2019 17:56
Elki

XXX.XXX.166.41

bodlinka napsal(a):
No, určitě. Ono totiž nějakej cystin se vám do té moči bude dostávat pořád a i při alkalizaci není jeho rozpustnost nijak valná.

A čím koncentrovanější moč, tím spíš vypadnou kameny. To zvíře prostě musíte držet ve stavu průtokáče, aby se cystin pořád ředil a vyplavoval pryč.

No v tom je prave největší problém :( ach jo, dekuju moc za odpovedi, nejak to budeme muset přizpůsobit bobeckovi

27.2.2019 21:21
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

bodlinka napsal(a):
naopak, čím víc masa, tím kyselejší. Čím větší masožravec, tím kyselejší, proto má kočka kyselejší moč než pes a pes na mase bude mít moč kyselou a pes na pedigríčku klidně zásaditou a morče a králík a kráva mají moč přirozeně zásaditou.

Ále jsem blbka, spěchala jsem a blbě jsem se koukla. Pochopila jsem to úplně opačně, proto jsem to tak i napsala
Zadavatelko: můj příspěvek prosím neberte v potaz!

28.2.2019 10:28
fikovnice

XXX.XXX.135.146

Elki napsal(a):
mám spíš pocit, že dáváme víc než bysme měli :) a co se mi podařilo vygůglit - cystiny jsou obsaženy hlavně v proteinech, takže možná bysme měli bílkoviny snížit. Našla jsem ještě na tyhle typy kamenů - míň soli, žádný přidaný vit. C a zeleninu vařit. Víc ani ťuk. Poradím se samozřejmě ještě s veterinářem

Ano, vegetariáni mají pH moči na straně zásadité. Oproti tomu lidi, co jedí všechno, mají moč mírně kyselou - ph 5,0 - 6,0. Předpokládám, že u psů to bude podobně. S tím rozdílem, že mít psa-vegetariána nedoporučuji!

28.2.2019 10:42
fikovnice

XXX.XXX.135.146

fikovnice napsal(a):
Ano, vegetariáni mají pH moči na straně zásadité. Oproti tomu lidi, co jedí všechno, mají moč mírně kyselou - ph 5,0 - 6,0. Předpokládám, že u psů to bude podobně. S tím rozdílem, že mít psa-vegetariána nedoporučuji!

Ještě snad doplním - u lidí se moč alkalizuje, např. u intoxikací - "obyčejným" bikarbonátem sodným - při závažném stavu samozř. nitrožilně. Pokud chci aspoň trochu moč zezásaditit, tak mohu ten bikarbonát sníst (protože jde o obyčejnou jedlou sodu, která se dá koupit i v potravinářství). Zda se to tak dá udělat i u psů ale nevím. Ani nevím jak by se do něj jedlá soda nacpala- má poměrně nepříjemnou chuť...

28.2.2019 11:02
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

fikovnice napsal(a):
Ještě snad doplním - u lidí se moč alkalizuje, např. u intoxikací - "obyčejným" bikarbonátem sodným - při závažném stavu samozř. nitrožilně. Pokud chci aspoň trochu moč zezásaditit, tak mohu ten bikarbonát sníst (protože jde o obyčejnou jedlou sodu, která se dá koupit i v potravinářství). Zda se to tak dá udělat i u psů ale nevím. Ani nevím jak by se do něj jedlá soda nacpala- má poměrně nepříjemnou chuť...

Pokud se přežeru, je mi šoufl od žaludku tak už tuším, že soda mi pomůže Její chuť mi vůbec nepřipadne hnusná. Jasné, na chuť si ji určitě dávat nebudu, ale jsou horší věci Psu bych trochu namíchala, natáhnula do malé stříkačky a stříkla do huby. Nebo zprvu zkusila malinko sypnout do vody na pití a koukat, jestli ji bude pít, nebo se jí vyhýbat. Ale můj pes se nenapije ani čaje, ani vývaru, pokud bych mu něco do vody přidala, tak ani omylem.

28.2.2019 11:20
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Jedlou sodou se u psů vyvolává zvracení, ne?

28.2.2019 12:30
lesnížínka

XXX.XXX.148.5

Ruzena_Ruzova napsal(a):
Jedlou sodou se u psů vyvolává zvracení, ne?

Ne, peroxidem.

28.2.2019 12:44
Ruzena_Ruzova

XXX.XXX.13.98

Já mám teda zafixován seznam .... peroxid, jedlá soda, horčice, slaný roztok.

Přidejte reakci

Přidat smajlík