Pojedeme v červenci po Evropě a jedna ze zastávek bude v Londýně. Nevíte jak se psem? Teď jak se pořád řeší brexit, tak doporučují i pasy, že už by nemuseli brát v létě občanky. Tak se bojím, jestli mi pustí přes hranice psa na petpas. Země v EU bez problémů, ale tu Anglii bych si raději pojistila dopředu, nechci to řešit v červnu na poslední chvíli.
Uživatel s deaktivovaným účtem

To si myslím, že ještě neví ani britové
Upřímně si nemyslím, že by brexit měl mít nějaký zásadní dopad na veterinární podmínky vstupu psa do země. Takže předpokládám, že budou platit stále stejné požadavky - petpas, čip, vzteklina echinokokóza. Vždyť se psem se při splnění potřebných veterinárních podmínek dá normálně cestovat i po nečlenských zemích EU. Zkušenosti mám tedy pouze se Švýcarskem a Norskem, ale žádný problém nebyl.

Ona někdy do Británie stačila občanka? Jen se ptám, v roce 2010 jsem musela mít pas.
marushka
napsal(a):
Upřímně si nemyslím, že by brexit měl mít nějaký zásadní dopad na veterinární podmínky vstupu psa do země. Takže předpokládám, že budou platit stále stejné požadavky - petpas, čip, vzteklina echinokokóza. Vždyť se psem se při splnění potřebných veterinárních podmínek dá normálně cestovat i po nečlenských zemích EU. Zkušenosti mám tedy pouze se Švýcarskem a Norskem, ale žádný problém nebyl.
Není to tak dávno, co Anglie mívala požadavky na titr a karanténu, klidně se k tomu můžou vrátit. Ono totiž Anglie je ostrov a tam jaksi si tyhle věci hlídaj daleko víc.
Samozřejmě, že až do vystoupení Anglie z EU stačí pro cestování občana EU občanka..
Pro assil - samozřejmě se k tomu můžou vrátit, ale museli by si to taky znovu uzákonit.. Není to tak, že vystoupí z EU a vznikne tam anarchie.. Samozřejmě doporučuji si těsně před cestou veterinární podmínky znovu zjistit.

marushka
napsal(a):
Samozřejmě, že až do vystoupení Anglie z EU stačí pro cestování občana EU občanka..
Pro assil - samozřejmě se k tomu můžou vrátit, ale museli by si to taky znovu uzákonit.. Není to tak, že vystoupí z EU a vznikne tam anarchie.. Samozřejmě doporučuji si těsně před cestou veterinární podmínky znovu zjistit.
Jenže Británie měla vždycky svá specifika. Po mně chtěli na hranicích v Calais pas.
marushka
napsal(a):
Právě že v případě brexitu bez dohody "anarchie" celkem vzniknout může. Velká Británie by ze dne na den byla zemí mimo EU, tudíž protilátky na vzteklinu pro návrat do EU. Časem by se určitě objevila na seznamu zemí, které mají v tomhle výjimku, ale předpokládám, že v případě tvrdého brexitu budou evropští politici řešit přednostně důležitější věci, než cestování se zvířaty. Takže fakt těžko říct.
Zase na druhou stranu, teď ta situace taková není, že by mohl kdykoliv nastat brexit bez dohody ze dne na den. Pokud si dobře pamatuju, tak v dohledné době hrozí jedině, pokud VB neuspořádá volby do evropského parlamentu.
Žiju v Londýně a s hafušou pravidelně jezdím do Čech. Zatím jsou podmínky pro návrat stejné,ale na veterině mi řekli,ať se připravím na případnou změnu pasu. Ale ani oni zatím neví,co se bude dít a jak to bude. Tak uvidíme a zatím cestujeme normálně. Nejlíp si to zkontrolovat na tomhle odkazu. Jsou tam aktuální informace. Kdyby jste potřebovala nějakou radu,písněte.
https://www.gov.uk/take-pet-abroad
K...
napsal(a):
Právě že v případě brexitu bez dohody "anarchie" celkem vzniknout může. Velká Británie by ze dne na den byla zemí mimo EU, tudíž protilátky na vzteklinu pro návrat do EU. Časem by se určitě objevila na seznamu zemí, které mají v tomhle výjimku, ale předpokládám, že v případě tvrdého brexitu budou evropští politici řešit přednostně důležitější věci, než cestování se zvířaty. Takže fakt těžko říct.
Zase na druhou stranu, teď ta situace taková není, že by mohl kdykoliv nastat brexit bez dohody ze dne na den. Pokud si dobře pamatuju, tak v dohledné době hrozí jedině, pokud VB neuspořádá volby do evropského parlamentu.
Hmm to je pravda, ten zpětný návrat do zemí EU mi nedošel.. To by problém mohl být. Tak cesta do Anglie je ok, ale cesta zpět už je horší
marushka
napsal(a):
Anarchie nebude, ale jak už je tu psáno, bude ze dne na den Británie zemí mimo EU i s příslušnými veterinárními podmínkami. A cestovat se psem do non-EU země, která nemá ani výjimku, je fakt o dost náročnější a vrátit se zpátky taky.
assil
napsal(a):
Anarchie nebude, ale jak už je tu psáno, bude ze dne na den Británie zemí mimo EU i s příslušnými veterinárními podmínkami. A cestovat se psem do non-EU země, která nemá ani výjimku, je fakt o dost náročnější a vrátit se zpátky taky.
Tak o dost náročnější... byli jsme se psy na Ukrajině a fakt jenom ty protilátky na vzteklinu (kromě "normálních" věcí, jako je pas, čip). Ale je na to potřeba myslet dopředu, protože testovat protilátky jde, myslím, až 30 dní po očkování.