Dobrý den,
prosím o radu. V sobotu se mi narodila štěňátka a jedna fenečka má zahnutý ocásek, předpokládám že je zlomený. Má ho chudák do L, štěňátkajsou papírová, ale tuto fenu budu prodávat se smlouvou, že se dál na ni chovat nemůže, bude jen na mazlíčka. Moc bych chtěla ji aspoň trošku ten ocásek srovnat, aby v dospělosti nevypadala špatně. Máte nějaký tip? Děkuji
Ja bych to uplne nedramatizovala. Mam psa, kterej se taky narodil se zalomkem jak prase a ted to na nem pri pohybu ani nepoznate. Jen na fotce nebo kdyz stoji nebo kdyz se na to moc soustredite. Jinak to neni skoro poznat. A zlomenej ho ma takrka do pravyho uhlu pet centimetru od prdelky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

radunkaurb
napsal(a):
Děkuji, má to také kousek od prdelky. Jen mě napadlo, jestli ji to nezkusit trošku zafixovat, že by se ji aspoň trošku srovnal.
to nepomůže. je to vada obratle, to nezmizí.
Jak je psáno výše, nejde o zlomeninu, ale o vrozené postižení obratle.
Dovolím si ale zásadně nesouhlasit s tvrzením, že „s tím nic neuděláte“. Samozřejmě, nemůžete žádným způsobem obratel napravit nebo jinak vadu odstranit. (Kromě zmíněného kupírování.) Je ale fakt, že viditelné postižení ocasu se s věkem mění - rostou nejen zdravé obratle, ale i ten poškozený. Je tedy možné částečně ovlivnit definitivní vzhled a tvar ocásku.
My jsme ocásky se zálomkem oblepovali lepicí páskou. Nejdříve, u těch nejmenších štěňat, jen zavázali samotnou páskou. Postupně s růstem přidali k pásce jako oporu špejli a ještě později dřívko od nanuku. Všechny zálomky jsou teď víceméně rovné a žádné štěně nemá „hokejku“. Vada je samozřejmě hmatná a ocasy nejsou naprosto rovné, ale esteticky je to naprosto vyhovující. (Pro rýpaly... Všechna štěňata šla do světa jen na mazla a všichni mají poznámku v PP - zálomek.) Je ale potřeba takto ošetřené ocásky důsledně kontrolovat a zabránit zapaření! Nejvíc se mi osvědčila papírová páska koupená v lékárně (nejlíp větrá a nejlíp se ze srsti sundává).
Dasvo
napsal(a):
Jak je psáno výše, nejde o zlomeninu, ale o vrozené postižení obratle.
Dovolím si ale zásadně nesouhlasit s tvrzením, že „s tím nic neuděláte“. Samozřejmě, nemůžete žádným způsobem obratel napravit nebo jinak vadu odstranit. (Kromě zmíněného kupírování.) Je ale fakt, že viditelné postižení ocasu se s věkem mění - rostou nejen zdravé obratle, ale i ten poškozený. Je tedy možné částečně ovlivnit definitivní vzhled a tvar ocásku.
My jsme ocásky se zálomkem oblepovali lepicí páskou. Nejdříve, u těch nejmenších štěňat, jen zavázali samotnou páskou. Postupně s růstem přidali k pásce jako oporu špejli a ještě později dřívko od nanuku. Všechny zálomky jsou teď víceméně rovné a žádné štěně nemá „hokejku“. Vada je samozřejmě hmatná a ocasy nejsou naprosto rovné, ale esteticky je to naprosto vyhovující. (Pro rýpaly... Všechna štěňata šla do světa jen na mazla a všichni mají poznámku v PP - zálomek.) Je ale potřeba takto ošetřené ocásky důsledně kontrolovat a zabránit zapaření! Nejvíc se mi osvědčila papírová páska koupená v lékárně (nejlíp větrá a nejlíp se ze srsti sundává).
Moc děkuji, přesně něco takového jsem měla na mysli :) určitě to vyzkouším. Jen nevím jak moc to utahovat, jelikož malá rychle roste. Taká malá půjde jen na mazlíčka, ale chci aby měla co nejrovnější proutek.