zajímalo by mě zda tu někdo má borderku ke koni, jezdí s ní ven na volno s koněm a využívá jí aktivně u koní (pasení, vyjížďky, práce kolem koní).? jaké máte zkušenosti, na co vše borderku využíváte? jak poslouchá? umí pást, sehnat a skvěle hlídat koně?
je to velmi chytrý a aktivní pes.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Borderku u koní jsem měla (už bohužel nejezdím, nemám čas). Na vyjížďky super, poslušná, naučila se doprovázet koně velice rychle, hodně se u toho vyběhala a obě jsme si to moc užívali. Nicméně se obávám, že ty další věci, které zmiňujete jsou dost utopie, pasení koní je nežádoucí, neumím si představit, jak bordeře vysvětlíte kdy koně pást smí a kdy ne (vyjížďka). Borderka je určená na pasení ovcí, některé linie i na krávy, ale u koní by to žádoucí být nemělo. Naopak znám víc lidí, kteří s bockou pasou ovce a sem tam u toho sedí v sedle koně (a toho borderka samozřejmě nepase). Hlídat koně taky nebude, borderky nejsou hlídací psi. Pojem využívat na práci kolem koní, taky si to neumím představit, když sem dělala něco, u čeho mi její asistence nevadila a nehrozil úraz od koně (třeba vožení sena nebo nošení vody, když koně byli z dosahu), tak sem jí měla na volno a mohla si dělat, co chtěla. Když jsem ale pracovala s koněm na volno, nebo třeba sedlala čistila a tak, tak buď byla podle okolností pod povelem odložená mimo nebo sem jí zavírala, když sem nebyla jistá, že jí uhlídám. Jinak koně pro borderku ale nejsou dostatečná jediná aktivita, vylítání na vyjížďce nestačí, je třeba zaměstnávat jí hlavu.