Jaapsi

XXX.XXX.241.245
Zdravím.
Možná jsem naivní, ale věřím, že se tu najde někdo, kdo je v podobné situaci jak já a třeba poradí. Poplatek za psa městu.
Mám psů více. U nás ve městě se platí kolem 1000 ročně za jednoho, což mi přijde ubohé, nemáme žádný psí park, všude smí pes jen na vodítku, koše v některých částech města nula nic, pytlíky ani náhodou... Takže jsou psi hlášení na vesnici kousek odsud u příbuzné. Jenže, nemají žádné známky, to ta vesnice nevede a já nevím, jak bych situaci řešila, kdyby mě kontrolovala MP, jakoze to dělají často, jak bych dokázala, že jsou přihlášení, jen jinde a že nemusím platit nějakou tučnou pokutu? Jak to máte vyřešené vy?
Díky.
Uživatel s deaktivovaným účtem

Moji psi nikdy nenosili a nenosí obecní známku, nikdy to nikomu nevadilo. Dcera, která bydlí v Ostravě, má psa taky přihlášeného u nás a taky známku nenosí. Mám za to, že když je pes načipovaný a čip registrovaný, tak známku nosit nemusí, aspoň někde jsem to kdysi vyčetla, možná tady někdo uvede přesnější info.

Taky nemám známku, u nás na vsi žádnou nedávají. Nosila jsem v peněžence příjmový doklad o zaplacení poplatku obci. Naposled jsem platila bankou, tak nemám ani ten. Do města dojíždím často -se psem. Nikdo tady nikoho nekontroluje. Kdyby ano, třeba by stačila odpověď "nejsem zdejší". Problém je ale v tom, že pes má být hlášen podle trvalého pobytu majitele. Takže pak jedině "on není můj". Nejlepší rada - vidím-li MP, přejdu na druhý chodník.
( A když jsme u toho poplatku obci - kdyby obce tvrdě vymáhaly stanovený poplatek za každého psa, měly by množírny problém. Ne sice řešící všechno, ale problém. Jenže obce to mají "na salámu".)

jahodapavel
napsal(a):
nechte si vystavit potvrzení, že majitel má psy přihlášené a zaplacené a papír, že je hlídáte. nejlepší by bylo napsat mail na městský úřad a zeptat se tam jak to zařídit, když potřebujete hlídat po dobu nepřítomnosti příbuzného.
To je jako dráždit hada bosou nohou.

Základem je, že psa přihlašuje držitel, ne nutně majitel. A držitel je ten, kdo má psa fakticky u sebe a stará se o něj. Nevím, jestli by povídačka o hlídání příbuznému zabírala třeba roky, pochybuju. Ale je to hodně o tom, jak moc aktivní je úřad.

Tak já teda psy přihlášený mám, dokonce oba na sebe jako majitelka, i když to znamená, že za jednoho platím 500,- a za druhého 750,-. Známku máme, pesani je nosí na obojcích spolu se štítkem s telefonním číslem.
Nevím kolik peněz se u nás ve městě vybere za psy, protože určitě ne všichni je mají přihlášené, někdo to bude mít hlášené u příbuzných na vesnici, někdo na babičku.....ale nějakou sumičku to hodí a mrzí mě, že tyto peníze se prý používají na úklid exkrementů......to je to co mě vysloveně s e r e, proč já, která vlastně do města nechodí, když už jsme někam šli, tak samozřejmě sbíráme, proč mám přispívat na úklid po lidech, který si to po sobě neumí uklidit, sama za sebe bych bala proto, aby se z těch peněz provozoval nějakej psí park a samozřejmě na provozování městskýho útulku.
Jinak za 30 let, co mám psy nás nikdy nikdo nekontroloval, jestli je máme přihlášený.

"že tyto peníze se prý používají na úklid exkrementů.".....
A vlastně ty peníze skončí v černé díře městského rozpočtu a použijí na nějaký "nesmysl", třeba zametání vajglů po kuřácích na zastávkách MHD pod cedulí "Kouření zakázáno". ( Kdyby vybírali od kuřáků za přestoupení vyhlášky, tak by mohli poplatky ze psů zrušit ). Nebo vy jste viděla někdy někoho psí výkaly uklízet - tedy od města?

Já jsem teda nikdy neviděla ani tady vedle ve městě, že by někdo exkrementy uklízel, dokonce tady nejsou ani všude ty psí koše. Protože u nás na vesnici není škola, tak kluk vždycky chodil do školy tady v Bruntálu, několikrát byly hovna i na chodníku přímo u školy a uklidit to musel školník. Co jsem se dívala, tak lidi v bytech platí za psa 1200, v domku 600, důchodci stovku.
U nás na obci se platí 180 korun za psa a nikdy nezaplatí všichni, to vím od účetní. Mně je to blbý nezaplatit, protože se na OÚ se všema známe kvůli našemu problémovému sousedovi, který se tam neustále řešil. Pro psy tady ale není pochopitelně nic, nejsou na to peníze. Vybudovala se nová školka, školní hřiště, parčík a nové náměstíčko, nejsou peníze ani na kanalizaci.
Terven
napsal(a):
U nás, na stotisícové vsi, jsem taky žádnou známku nedostala. Psa mám hlášeného normálně na sebe, nicméně s povídačkou o hlídání příbuzným bych si vystačila fakt dlouho - za patnáct let mě MP kontrolovala jednou a to ještě omylem.
V Brně to šmírování dotáhli k dokonalosti, a úředníci zjišťují skutečný počet psů v domě přímo od správců, takže tam se psem napsaným na babičku na vesnici nepochodíte.

U nás sem tam po kouřící omladině zametají spoluobčané z úřadu práce, patřičně označení vestami a ti spratci na ně ohrnují nos !

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
V Brně to šmírování dotáhli k dokonalosti, a úředníci zjišťují skutečný počet psů v domě přímo od správců, takže tam se psem napsaným na babičku na vesnici nepochodíte.
A když máte "přejícího" souseda, tak máte taky smolíka. Takže zadavatelce lze poradit, vzhledem k většímu počtu psů a tím i větší nápadnosti a větší nevraživosti, jediné : přihlaš a zaplať.

Tak co si budem, ony ty peníze ze psů končí v obecních rozpočtech a pak se investují do oprav chodníků, osvětlení a všeho možného, ale málokde do psů. Zkrátka je to příspěvek do rozpočtu, jak už někdo psal - daň za psa. Je to k naštvání, ale to by se dalo říct i o jiných "poplatcích", např. o dani z nemovitosti (koeficienty), že.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Vážně? Jsem z Brna, bydlím v Brně v bytovém domě, jsem předsedkyně výboru SVJ a nikdo u mne počet psů v domě nezjišťoval.

Tak hádám, že každá městská část má svoje vyhlášky, metody, činí se jinak, nebo se vůbec nečiní. Aneb co se děje např. v Žabinách, nemusí se dít na Lesné...
napsal(a):
Tak hádám, že každá městská část má svoje vyhlášky, metody, činí se jinak, nebo se vůbec nečiní. Aneb co se děje např. v Žabinách, nemusí se dít na Lesné...
Jj, tohle se týkalo Kr. Pole - dokonce to měli i v takových těch místních novinách, a náš předseda říkal, že i jeho s tímto oslovili.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jj, tohle se týkalo Kr. Pole - dokonce to měli i v takových těch místních novinách, a náš předseda říkal, že i jeho s tímto oslovili.
Mám dojem, že to někde v televizi probírali, a že je to nezákonné, takže se od toho upustillo. Navíc to bylo složité, protože by to předsedům SVJ musela přikazovat vyhláška. A u obecních domů by to hlásil kdo? Musela by chodit úřednice a ptát se v jednotlivých domech namátkou více nájemníků.
Já mám psy hlášené a vždycky jsem měl, ale za 30 let si nepamatuji, že by mne policie psy kontrolovala. Známky psi nenosili, protože je zpočátku ztráceli a pak už mě nebavilo si chodit neustále pro nové.
Podle mne stačí říct jméno a ať si to už oni sami zjistí, jestli mě mají v evidenci nebo ne. Ona by povinnost nosit známku opět musela být ve vyhlášce, a to není, jen povinnost platit.
Možná bude po novém roce policie chvíli aktivnější kvůli povinnému čipování.

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
To jsou věci... dělají z lidí práskače...

LájošM
napsal(a):
Mám dojem, že to někde v televizi probírali, a že je to nezákonné, takže se od toho upustillo. Navíc to bylo složité, protože by to předsedům SVJ musela přikazovat vyhláška. A u obecních domů by to hlásil kdo? Musela by chodit úřednice a ptát se v jednotlivých domech namátkou více nájemníků.
Já mám psy hlášené a vždycky jsem měl, ale za 30 let si nepamatuji, že by mne policie psy kontrolovala. Známky psi nenosili, protože je zpočátku ztráceli a pak už mě nebavilo si chodit neustále pro nové.
Podle mne stačí říct jméno a ať si to už oni sami zjistí, jestli mě mají v evidenci nebo ne. Ona by povinnost nosit známku opět musela být ve vyhlášce, a to není, jen povinnost platit.
Možná bude po novém roce policie chvíli aktivnější kvůli povinnému čipování.
...v Praze MP kontroluje zda je pes dle čipu přihlášen v registru Magistrátu hl.m.Prahy.....načtou čip a vyjede jim zda je pes hlášen a na koho.......známku opravdu nekontrolují......takže spousta lidí sice ukážou známku a dokladují, že je pes hlášen na úřadu té dané městské části, ale bohužel nejsou přihlášeni do toho magistrátního a to už se sankcionuje.....problém je, že bohužel oba registry nejsou propojeny a tak člověk musí nejprve psa přihlásit na úřad a poté na magistrát, což moc lidí neví, každý počítá s tím, že když psa přihlásí na místní úřad, že tím to celé končí......
napsal(a):
...v Praze MP kontroluje zda je pes dle čipu přihlášen v registru Magistrátu hl.m.Prahy.....načtou čip a vyjede jim zda je pes hlášen a na koho.......známku opravdu nekontrolují......takže spousta lidí sice ukážou známku a dokladují, že je pes hlášen na úřadu té dané městské části, ale bohužel nejsou přihlášeni do toho magistrátního a to už se sankcionuje.....problém je, že bohužel oba registry nejsou propojeny a tak člověk musí nejprve psa přihlásit na úřad a poté na magistrát, což moc lidí neví, každý počítá s tím, že když psa přihlásí na místní úřad, že tím to celé končí......
A co se stane když budu se psem na návštěvě a mám trvalé bydliště v Ostravě? Pes má čip.

...no to jsem se ptala přímo na magistrátu Prahy, když mi přijede na návštěvu známá z jiného města a bylo mi řečeno, že bohužel, to že platí pouze pro pražské psy - vyhláška, ale MP by to měla uznat.......na druhou stranu, pokud platí to, že pes má být přihlášen tam, kde má jeho majitel v OP uvedený trvalý pobyt, tak by to mělo být v pořádku a MP by to měla uznat, že pokud je pán se psem z např. Ostravy, nemůže být ač je čipován čip přečten - tedy sankcionován.........sankcionován by tedy měl být majitel psa, který má sice trvalé bydliště v Praze, ale pes má pobyt - tedy čip nahlášen např. u babičky v Ostravě......
napsal(a):
...no to jsem se ptala přímo na magistrátu Prahy, když mi přijede na návštěvu známá z jiného města a bylo mi řečeno, že bohužel, to že platí pouze pro pražské psy - vyhláška, ale MP by to měla uznat.......na druhou stranu, pokud platí to, že pes má být přihlášen tam, kde má jeho majitel v OP uvedený trvalý pobyt, tak by to mělo být v pořádku a MP by to měla uznat, že pokud je pán se psem z např. Ostravy, nemůže být ač je čipován čip přečten - tedy sankcionován.........sankcionován by tedy měl být majitel psa, který má sice trvalé bydliště v Praze, ale pes má pobyt - tedy čip nahlášen např. u babičky v Ostravě......
Díval jsem se va vyhlášku z Českých Budějovic a tam je uvedeno :
1. Poplatek se platí podle místa trvalého bydliště DRŽITELE (ne majitele)
2. Od poplatku je osvobozen pes, který je čipovaný nebo tetovaný
Z toho plyne, že od 1.1.2020 nemusí nikdo platit poplatky ze psů ?
https://www.c-budejovice.cz/poplatek-ze-psa

assil
napsal(a):
Za psa platí držitel a ne majitel, a na tohleto nahlášení na babičku, se kterou pes nebydlí, doplatila známá, která po přestěhování narazila na souseda, kterému byl pes trnem v oku a nelenil poslat dotaz na úřad.
Opakuju se :
A když máte "přejícího" souseda, tak máte taky smolíka. Takže zadavatelce lze poradit, vzhledem k většímu počtu psů a tím i větší nápadnosti a větší nevraživosti, jediné : přihlaš a zaplať.

jahodapavel
napsal(a):
Nemějte strach, oni tu vyhlášku změní. Ale možná, že ne včas, ale až jim polovina majitelů nezaplatí. Ale zas - většinou je poplatek splatný do konce března a to už se třeba probudí.

napsal(a):
Když budu na návštěvě se psem v Brně, tak by jim měla stačit moje občanka s tím, že nejsem obyvatelem Brna a tím by jim mělo být jedno, kde je pes hlášený. Nebo budu muset prokazovat, že jsem majitel-držitel ?
Bude nutné s sebou vozit petpas. Tam jsem uvedena jako majitel, asi mi budou muset "na lampárně" potvrdit, že jsem i držitel. Nebo bude stačit, že držím vodítko? A když mi před obchodem bude držet psa hostitel, tak bude mít průšvih, protože v tu chvíli bude držitelem on ?

Pes je snad přihlašen v místě bydliště kde se platí patřičný poplatek městu nebo obci za to, že jsem majitelem psa nebo více. Je to prostě pouha daň jako za vše co vlastníte,jite ,kupujete nebo když dostavate mzdu ze ktere je opět odvedena daň . Zároveň má a mělo sloužit k identifikaci psa a jeho majitele, jenže tento system je nefunkční řada obci Vám známku identifikace nevystavi a nebo vystavi a dojde ke stratě .V případě ztráty psa bez známky a následného nalezeni jinou osobou je těžké dohledat majitele. Očipovani psa slouží k trvalé identifikaci při čemž je nutné aby čip byl napsán v registru a k němu patřičný majitel s bydlištěm. Zda jste na návštěvě jakehokoliv místa v ČR nikoho nezajímá zda máte zaplacený poplatek ,ale zda lze psa identifikovat a kdo je majitelem.Chci mít psa Ok ,ale taky zodpovidam za psa za případné nevhodné chování,poškození majetku či zdraví jine osobě. Takže jen souhlasím s čipovanim,sám jsem majitelem kontroverzních plemen a ne každý je zodpovědný,ne každý ma psa výchovaného ,je mnoho lidí kteří jsi psa pořídí jen pro svou image a pak výchovu nezvládají,kdejaký kreté_ jsi pořídí Kavkazaka,Středoasijata a přitom o tom plemeni neví nic ....takže ať jsi každý psa očipuje .Pokuď jsi pořizují psa mám za nej zodpovídat i v případě ztráty .Jedna se o pouhy jednorazovy poplatek ,dnes za nižši peníze ,ja platil před 8-9 lety trojnásobek,pokuď je člověk zodpovědný nebude tento postup (zakon) kritizovat . Nesnáším daně ,neustale zdražování všeho, poplatky za každou hovadi_ _ ,ale s tímto postupem ,zakonem souhlasím,ale určitě nejsem toho nazoru že by to mělo omezit množirny psů. Nesmysl!!! CHCETE OPIČKU?MUSÍTE MÍT NA BANÁNY!!!Přeji hezky den Všem. A.E
napsal(a):
Pes je snad přihlašen v místě bydliště kde se platí patřičný poplatek městu nebo obci za to, že jsem majitelem psa nebo více. Je to prostě pouha daň jako za vše co vlastníte,jite ,kupujete nebo když dostavate mzdu ze ktere je opět odvedena daň . Zároveň má a mělo sloužit k identifikaci psa a jeho majitele, jenže tento system je nefunkční řada obci Vám známku identifikace nevystavi a nebo vystavi a dojde ke stratě .V případě ztráty psa bez známky a následného nalezeni jinou osobou je těžké dohledat majitele. Očipovani psa slouží k trvalé identifikaci při čemž je nutné aby čip byl napsán v registru a k němu patřičný majitel s bydlištěm. Zda jste na návštěvě jakehokoliv místa v ČR nikoho nezajímá zda máte zaplacený poplatek ,ale zda lze psa identifikovat a kdo je majitelem.Chci mít psa Ok ,ale taky zodpovidam za psa za případné nevhodné chování,poškození majetku či zdraví jine osobě. Takže jen souhlasím s čipovanim,sám jsem majitelem kontroverzních plemen a ne každý je zodpovědný,ne každý ma psa výchovaného ,je mnoho lidí kteří jsi psa pořídí jen pro svou image a pak výchovu nezvládají,kdejaký kreté_ jsi pořídí Kavkazaka,Středoasijata a přitom o tom plemeni neví nic ....takže ať jsi každý psa očipuje .Pokuď jsi pořizují psa mám za nej zodpovídat i v případě ztráty .Jedna se o pouhy jednorazovy poplatek ,dnes za nižši peníze ,ja platil před 8-9 lety trojnásobek,pokuď je člověk zodpovědný nebude tento postup (zakon) kritizovat . Nesnáším daně ,neustale zdražování všeho, poplatky za každou hovadi_ _ ,ale s tímto postupem ,zakonem souhlasím,ale určitě nejsem toho nazoru že by to mělo omezit množirny psů. Nesmysl!!! CHCETE OPIČKU?MUSÍTE MÍT NA BANÁNY!!!Přeji hezky den Všem. A.E
Souhlasíte se zákonem, který nařizuje povinně čipovat, ale registrovat už ne? Samotné čipování, tak jak je nastaveno teď, nijak psa ani majitele neidentifikuje. Ten, kdo chtěl mít tohle OK, to má už dávno i bez toho debilního zákona.

assil
napsal(a):
Souhlasíte se zákonem, který nařizuje povinně čipovat, ale registrovat už ne? Samotné čipování, tak jak je nastaveno teď, nijak psa ani majitele neidentifikuje. Ten, kdo chtěl mít tohle OK, to má už dávno i bez toho debilního zákona.
Přečtěte jsi to pozorně co jsem napsal ,v tom se liší komunikace sociální síti a komunikace z očí do očí. Souhlasim s povinným čipovanim a samozřejmě i povinnou registrací. To že tento zákon ma mezery za to nemohu!!!Neznalost neomlouvá ,pokuď jste majitelem psa a provedl jste čipovaní dříve nebo teď ,tak proč jste tak učinil,aby jste vyhodil peníze ,že má pes čip nebo aby Váš pes byl nalezen?Ja takhle učinil aby v případě zaběhnuti psa ,mohl psa najit ,nebo lepe řečeno někdo najít mě!Mojí psi jsou součástí rodiny a není mi lhostejný jejich osud někde byt zavřený v útulku,protože majitel nezanechal žádnou stopu jak se dopracovat ke komu pes patří a je jeho majitel.I když je mám označené identifikační znamkou a na obojku napsano tel číslo ,nezaručuje to dohledani majitele v případě ztraty této identifikace.Jsem zodpovědný ,psy mam řádné a nadstandartně očkovane z důvodu časteho pohybu v lesich a místech chovu ovcí a zároveň i pojištěny v případě způsobení zvířetem újmy na zdraví, poškození majetku atd. Jsou to zanedbatelné částky ,tak jako cena čipovani.Když jsi pořizují zvíře ať už je to jakékoliv musí byt člověk seznámen co to obnáší a co může a nemusí se stát....

jahodapavel
napsal(a):
...no nabízí se to , ale asi to bude trochu jinak, každopádně bych se poptala na úřadě.....

napsal(a):
Když budu na návštěvě se psem v Brně, tak by jim měla stačit moje občanka s tím, že nejsem obyvatelem Brna a tím by jim mělo být jedno, kde je pes hlášený. Nebo budu muset prokazovat, že jsem majitel-držitel ?
Bude nutné s sebou vozit petpas. Tam jsem uvedena jako majitel, asi mi budou muset "na lampárně" potvrdit, že jsem i držitel. Nebo bude stačit, že držím vodítko? A když mi před obchodem bude držet psa hostitel, tak bude mít průšvih, protože v tu chvíli bude držitelem on ?
...no já bych to takhle nehrotila, prostě pokud jsem vlastníkem psa, tak ho mám na sebe přihlášeného - tedy na adresu svého bydliště uvedeného ve svém OP a řídím se vyhláškou toho daného města kde bydlím, pokud jedu k někomu na návštěvu, tak jsem prostě návštěva.......pokud mám více psů, tak se to holt poněkud prodraží, s tím musím počítat, pytlíky na exkrementy si pokud nejsou k dispozici na úřadě anebo ve schránkách na sloupech, tak si je prostě koupím a tak dále a tak dále........prostě s pořízením psa/psů musím počítat i s těmito záležitostmi........skončila doba, kdy bylo zvykem, že bydlím v Praze, ale pes má za pár kaček hlášen pobyt u babičky v horní dolní.......

napsal(a):
...no nabízí se to , ale asi to bude trochu jinak, každopádně bych se poptala na úřadě.....
To já bych se řídila heslem "kdo se moc ptá, moc se dozví". A hlídala bych vyhlášku, jestli ji úředníci včas změní. Na úřadě je jich ( aspoň v blízkém městě ) dost.
Tak na co jim napovídat.

napsal(a):
To já bych se řídila heslem "kdo se moc ptá, moc se dozví". A hlídala bych vyhlášku, jestli ji úředníci včas změní. Na úřadě je jich ( aspoň v blízkém městě ) dost.
Tak na co jim napovídat.
..to je sice pravda, ale je na každém, jak si co zjistí a pohlídá a poté respektuje/nerespektuje......
napsal(a):
Tak na co jim napovídat.
Mne se to netýká, protože obec , kde bydlím, se vyčlenila z ČB a poplatky jsou tu 300Kč, ale když si uvědomím, že o 200m dál bych platil za 5 psů o 4900 víc.
Najdou se tu hlasy,že každý majitel si má plnit své povinnosti, ale proč dělat víc než ukládají předpisy? A jestli je v zákonech mezera tak proč ji nevyužít? Kdyby zákonodárci dělali pořádně svou práci, nemuselo by dojít k situaci, kdy jeden zákon odporuje jinému.
jahodapavel
napsal(a):
Z toho plyne, že od 1. 1. 2020 bude platit nová vyhláška https://www.c-budejovice.cz/zasedani-zm/269419/materialy
Oni ti úředníci nejsou zas takoví blbci.

LájošM
napsal(a):
Hlavně držitel psa není ten, co drží vodítko, ale ten, u kterého pes fakticky žije delší dobu. To by pak nemohlo fungovat hlídání a venčení cizích psů.
Běžně hlídávám psy rodinným příslušníkům nebo kamarádům a fakt psa na tu krátkou dobu nepřihlašuji.
Taky hlídám a nepřihlašuji. Ale třeba dcera bydlí v podnájmu, ale trvalý pobyt má tady, takže logicky předpokládám, že její pes může taky být přihlášený u nás, i když tu defakto nebydlí.

"trvalý pobyt má tady, takže logicky předpokládám, že její pes může taky být přihlášený u nás"
Vlastně podle zákona né že může, ale musí.