jaknato

XXX.XXX.0.78
Dobrý den všem,
mám na Vás následující dotaz.
Mám tříletého pejska (řádně uchovněný, s velmi kvalitním PP) s vysokými výstavními tituly.
Pejsek je menšího, ale temperamentního plemene (žádný york, čivava atp.)
Je velice temperamentní, veselý.
Vzhledem k tomu, že se jedná o importovaného psa s velmi žádaným PP a špičkovým exterierem, je o něj na krytí zájem.
Nyní má 2,5 roku, za sebou několik krytí. 3 fenky z 5ti nakryl krásně, už je po něm 10 štěňátek.
Ty zbylé dvě neměly udělaný progesteron a majitelky tzv. "vařily z vody"..
Není to taková ta "sexuální mašina"..spíše je něžný, do ouška "vrkající"...
Teď jsme tu měli fenku, opravdu krásnou, u které jsem si moc s její majitelkou přáli, aby ke spojení obou došlo..
Fenka byla prvnička, dělala opičky, utíkala mu..pes občas naskočil, ale byl spíše "velice vlažný".. Progesteron měla v sobotu 5,9..u nás byla v neděli..
Krytí se vůbec nepovedlo, majitelka odjela naštvaná..ještě je to drbna, vím, že našeho psa pomluví tak, že už k němu nikdy nikdo nepřijede..Což bych přežil, mám ho hlavně pro radost..ale i mne to trochu mrzí..
Fenka se držet nenechala, uhýbala a to se nelíbilo ani našemu psovi, nemá ještě tolik zkušenosti..
Zkoušel jsem kontaktovat zkušené chovatele, prý to mohlo být brzy, tak se ani nenamáhal..Je možné, že to pozná nezkušený pes??
Ptám se hloupě, ale je to můj první a jediný..tak nevím..
Děkuji za každou radu.
Uživatel s deaktivovaným účtem

zcela nezkušený není
chtělo to o den, dva..... později
a ne každého psa fena přijme, i když čas je tak akorát
jak říká má známá chovatelka, při určování vhodné doby není nad zkušeného místního vořecha, kam se na něj hrabe progesteron....
Uživatel s deaktivovaným účtem

Naši psi u našich fen,vždy ke krytí určili pozdější den než veterinář podle progesteronu.Když jsme nakryli podle veterináře buď z toho nebylo nic nebo málo štěńat,podle psů jsme nakryli okamžitě a byly početné vrhy.
Je mi vždycky trochu do smíchu, když čtu: fena měla takový a makový progesteron... Dřív nic takového nebylo, kryli jsme, feny zabřezávaly a rodily. Jen se člověk musel trochu víc feně věnovat. Mám odchováno docela dost i v "dřívějších dobách" a stalo se mi jednou, u feny známých, že jsme krycí dny odhadli úplně chybně. Teď, za současných možností, jsem při krytí jen tak zajela k vetovi, který určil přesně ty dny, co já bez vyšetření. Při dalším krytí se mi smál, proč prý to chci určit od něj - no, chtěl to majitel krycího psa. Zase 100% shoda, na své feně to prostě poznám.
conie
napsal(a):
Je mi vždycky trochu do smíchu, když čtu: fena měla takový a makový progesteron... Dřív nic takového nebylo, kryli jsme, feny zabřezávaly a rodily. Jen se člověk musel trochu víc feně věnovat. Mám odchováno docela dost i v "dřívějších dobách" a stalo se mi jednou, u feny známých, že jsme krycí dny odhadli úplně chybně. Teď, za současných možností, jsem při krytí jen tak zajela k vetovi, který určil přesně ty dny, co já bez vyšetření. Při dalším krytí se mi smál, proč prý to chci určit od něj - no, chtěl to majitel krycího psa. Zase 100% shoda, na své feně to prostě poznám.
Tak teď se to dělá podle mě hlavně proto, že člověk jede za psem dál, a nechce ztrácet drahocenný čas svůj i majitele psa tím, že to netrefí (ti co nemají víc psů to odhadnou jen těžko).
Problém je, že u spousty vetů je to určení správně doby spíš podobný věštění z lógru, než nějaká exaktní disciplína🤫
jaknato

XXX.XXX.0.78
Moc Vám všem děkuji..
Snažil jsem se to majitelce vysvětlit, že je ještě brzy..ale ona si mlela svou a mávala papírem od veta..No, co už..
Nazvala mého psa impotentem :/ a že to si za rámeček nedám, jak to o něm všude rozhlásí..Jsem jí řekl, že ale ať neopomene říct, jakou hladinu progesteronu měla..
Sbalila fenu, práskla dveřmi a odešla..
jaknato
napsal(a):
Moc Vám všem děkuji..
Snažil jsem se to majitelce vysvětlit, že je ještě brzy..ale ona si mlela svou a mávala papírem od veta..No, co už..
Nazvala mého psa impotentem :/ a že to si za rámeček nedám, jak to o něm všude rozhlásí..Jsem jí řekl, že ale ať neopomene říct, jakou hladinu progesteronu měla..
Sbalila fenu, práskla dveřmi a odešla..
Někdy žasnu, jak se někteří dokážou chovat Tak ona doleze na krytí, fena zájem nemá a ještě bude blbě pindat místo toho, aby srazila podpadky a odšourala se domů. Doufám, že s dotyčnou jste skončil
jaknato

XXX.XXX.0.78
lesnížínka
napsal(a):
Někdy žasnu, jak se někteří dokážou chovat Tak ona doleze na krytí, fena zájem nemá a ještě bude blbě pindat místo toho, aby srazila podpadky a odšourala se domů. Doufám, že s dotyčnou jste skončil
tak na to můžete vzít jed..
Chtěli jsme sice z tohoto spojení si vzít psíka, aby ten náš měl kamaráda a my třeba zas s kým běhat po výstavách..
No, všechno zlé je pro něco dobré..obzvláště v tomto případě.
5, 9 čeho? V jakých jednotkách?
No nejspíš ng/ml. Je to příliš brzo. Lepší krýt kolem 11. To bývají psi říční jako blázen. A feny se také pěkně nechají a psovi se nastaví a postojii.
Samozřejmě někdy i když vše je jak má být, tak si pár spolu nesedne a ke krytí nedojde, i kdyby se majitelé na hlavu stavěli. Hodně chovatelů si pomůže ruční prací a pak inseminujii, byť se to u prvnicek fen nesmí.
Jestli měla 5,9 ng/ml v sobotu, tak ideální den byl spíš až pondělí, možná dnes.. Zbytečně uspěchané.. někteří psi taky potřebují čas a ne že nad nimi panicci stojí, nervuji se a začnou do krytí zasahovat. Impotent asi není, když už tři feny nakryl. Nic bych si z toho nedělala a co se ostatních chovatelů týče, tak ti inteligentní si udělají svůj názor..