Elia

XXX.XXX.50.26
Dobrý den,
přemýšlím nad koupí pejska ke koním, ale nevím si rady s plemenem. Sháním středního až velkého psa, lehce trénovatelného. Snášenlivého s ostatními psy a samozřejmě s hospodářskými zvířaty, na barvě a délce srsti mi nezáleží. Pejsek by měl být aktivní, ale zase bych nechtěla dementa co se zblázní když jeden den nebude pěti hodinová akce (znám takové borderky). Budu ráda za vaše zkušenosti a rady. Děkuji
Uživatel s deaktivovaným účtem
Za mě anglický kokršpaněl. Ta moje stíhá běhat před a za koně během jízdy, při cvalu je o něco rychlejší jak kůň. Ale záleží kde a jak jezdíte. Na dlouhé cvalovky to není, spíš pár minut cvalu a jinak krok/klus. A taky to není pes na místa, kde běhá moc zvěře. Já ji třeba do lesa beru, občas se srnka objeví, ale mám ji naučenou na odvolání. Kdybychom ale pokaždé potkali stádo srn nebo několik králíků, tak nevím.
rapotacka11
napsal(a):
K čemu je potřeba pes ke koni?
Aby byl klid, pohoda?
Proč by majitel koně nemohl zároveň mít psa?
Je dobře, že se zajímá,které plemeno u koní nebude mít problém. Pokud by tu byl po čase dotaz, že pes během vyjížďky nemá odvolání od zvěře, bylo by to taky špatně, hned by bylo do čeho rejpat...

karo2702
napsal(a):
Za mě anglický kokršpaněl. Ta moje stíhá běhat před a za koně během jízdy, při cvalu je o něco rychlejší jak kůň. Ale záleží kde a jak jezdíte. Na dlouhé cvalovky to není, spíš pár minut cvalu a jinak krok/klus. A taky to není pes na místa, kde běhá moc zvěře. Já ji třeba do lesa beru, občas se srnka objeví, ale mám ji naučenou na odvolání. Kdybychom ale pokaždé potkali stádo srn nebo několik králíků, tak nevím.
No nevím, dalmatin i kokršpaněl mají dost silný lovecký pud. Kamarádka měla 2 kolie (dlouhosrsté) a ty byly bez problémů - ale obě taky velmi dobře vychované. Pořád to před sebou vidím - kamarádka na koni, 2 psi vedle -přišli k docela frekventované silnici, všichni na povel zastavili a až když bylo bezpečno, pokračovali dál.

Myslí zadavatelka psa ke koním, jako do stáje nebo k doprovodu na vyjížďku?
Snášenlivost záleží na výchově, ale samozřejmě pokud by to měl být pes na domácí půdě a měli mu tam chodit jiní psi- třeba nevychovaní, i vychovanému psu občas pohár trpělivosti přeteče....to se ovlivnit nedá.
Musíte počítat, že se pes ve stáji zmaže, pokud to bude jen návštěvní pes stáje a budete ho mít v bytě, počítejte s tím, že pes bude potřebovat po návštěvě stáje údržbu.(typ srsti)
Minimálně do roka a půl věku štěněte by se nemělo to štěně přetěžovat, takže si vedle koně nezasprintuje- neříkám že nesmí běhat, ale rozumě...
Vemte atlas psů a udělejte probírku a pak finální výběr.....od štěněte si na hosp. zvířata zvykne snad každý pes i stájovou kočku.
Elia

XXX.XXX.50.26
Psem ke koním myslím pejska jako doprovod na vyjížďky, ne celodenní pobyt ve stáji. Ještě doplním, psy máme, ale vždy to bylo/je plemeno nevhodné (čivava a kříženci malého vzrůstu) nebo “z koně neovladatelné” - lovecky vedený pes. Proto se zde ptám, samozřejmě už mám projetou většinu plemen, ale ještě se mi žádné nelíbilo na 100% nebo není jednoduché ho sehnat. Uvažovala jsem od zmiňované border kolie, NKO až po leoparda. Snažím se zjistit jaká plemena lidé kolem koní mají a jaké s nimi mají zkušenosti.
Musím se přiznat, že dalmatin mě nenapadl, máte s nim někdo zkušenost? Kraťandu jsem vyloučila, prý dost štěkají, a to nepřichází k úvahu vzhledem k bytu.
Elia
napsal(a):
Psem ke koním myslím pejska jako doprovod na vyjížďky, ne celodenní pobyt ve stáji. Ještě doplním, psy máme, ale vždy to bylo/je plemeno nevhodné (čivava a kříženci malého vzrůstu) nebo “z koně neovladatelné” - lovecky vedený pes. Proto se zde ptám, samozřejmě už mám projetou většinu plemen, ale ještě se mi žádné nelíbilo na 100% nebo není jednoduché ho sehnat. Uvažovala jsem od zmiňované border kolie, NKO až po leoparda. Snažím se zjistit jaká plemena lidé kolem koní mají a jaké s nimi mají zkušenosti.
Musím se přiznat, že dalmatin mě nenapadl, máte s nim někdo zkušenost? Kraťandu jsem vyloučila, prý dost štěkají, a to nepřichází k úvahu vzhledem k bytu.
Leopard ke koním je asi blbost - prý dost loví, a ovladatelnost taky nic moc (to už je lepší ten NKO, ten se dá aspoň dobře vycvičit)

Elia
napsal(a):
Dalmatin viz výše - lovecký pud.
Dalmatin sice spadá do honičů, nicméně byl využíván jako doprovodný pes ke kočárům. Určitě lovecký pud má,ale řekla bych,že klasický,nic velkého, a rozhodně ne pud honiče. Bez loveckého pudu jsou malá společenská plemena (a i tam jen někdy), u dalmatina to bude z devadeásti procent o výchově. Samozřejmě můžete natrefit na štěně,kde se zrovna lovecký pud projevovat bude víc,ale tak to je obecně u všech psů. U nás má největší lovecký a hlavně zabijácký pud paradoxně francouzská buldočka každopádně ve stáji u koní, u hospodářských zvířat by měl být v pohodě, k ostatním psům taky (zase ta výchova), a to jak se bude chovat venku,když zmerčí zvěř, je hodně o vás
Elia

XXX.XXX.50.26
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Leopard ke koním je asi blbost - prý dost loví, a ovladatelnost taky nic moc (to už je lepší ten NKO, ten se dá aspoň dobře vycvičit)
Však to píšu 🤦♀️ Kdybych si ho vybrala, pak se zde neptám ne?

Beru jako doprovod ke koni Tibetskou dogu, ale není to pes na dlouhé vyjížďky. O odvolatelnosti se taky dá polemizovat, málokdo s nimi chodí na volno. Můj má přivolání OK, zvěř nehoni, lidi si nevšímá. Ale vzhledem k velikosti a váze je to prostě na couracku po okolí, žádné nekolikahodinove terény v tempu.
Vyloženě takoveho psa ale nedoporučuji, je to hodně o povaze a výchově, holt "necojakopastevec" :)
Elia

XXX.XXX.83.2
rapotacka11
napsal(a):
Vlkodav?
Uu... to je zas asi moc velký kousek, ale děkuji za tip.
Elia

XXX.XXX.83.2
janaa
napsal(a):
Dalmatin sice spadá do honičů, nicméně byl využíván jako doprovodný pes ke kočárům. Určitě lovecký pud má,ale řekla bych,že klasický,nic velkého, a rozhodně ne pud honiče. Bez loveckého pudu jsou malá společenská plemena (a i tam jen někdy), u dalmatina to bude z devadeásti procent o výchově. Samozřejmě můžete natrefit na štěně,kde se zrovna lovecký pud projevovat bude víc,ale tak to je obecně u všech psů. U nás má největší lovecký a hlavně zabijácký pud paradoxně francouzská buldočka každopádně ve stáji u koní, u hospodářských zvířat by měl být v pohodě, k ostatním psům taky (zase ta výchova), a to jak se bude chovat venku,když zmerčí zvěř, je hodně o vás
Děkuji, tak samozřejmě, když uvidí srnčí a popoběhne za ní, zlobit se nebudu, ale aby nebral roha při první příležitosti - proto například i když se mi velmi líbí bych nešla do chrta.
Myslím, že lehký “lovecký” pud mají všichni psi, taky jsou to predátoři, ale aby pes, samozřejmě při správné výchově, nebyl se zvěří jak hluchý a slepý.

Co dobrman? Fenky jsou menšího vzrůstu, vycvicitelnost dobrá, vytrvali atleticti psi. Jen to zdraví...

Elia
napsal(a):
Děkuji, tak samozřejmě, když uvidí srnčí a popoběhne za ní, zlobit se nebudu, ale aby nebral roha při první příležitosti - proto například i když se mi velmi líbí bych nešla do chrta.
Myslím, že lehký “lovecký” pud mají všichni psi, taky jsou to predátoři, ale aby pes, samozřejmě při správné výchově, nebyl se zvěří jak hluchý a slepý.
"samozřejmě, když uvidí srnčí a popoběhne za ní, zlobit se nebudu, ale aby nebral roha při první příležitosti"
S timhle nazorem se vam.rozlovi snad kazdy pes.
NO.
napsal(a):
"samozřejmě, když uvidí srnčí a popoběhne za ní, zlobit se nebudu, ale aby nebral roha při první příležitosti"
NO.
S tím musím jedině souhlasit. Ono to popoběhnutí za zvěří je nesmírně samoodměňující činnost, takže pes bude s nadšením popobíhat dál a dál.
Terven
napsal(a):
S tím musím jedině souhlasit. Ono to popoběhnutí za zvěří je nesmírně samoodměňující činnost, takže pes bude s nadšením popobíhat dál a dál.
Ale taky ne každý pes. Můj předešlý pes za zvěří vylétával, ale jen pár metrů, pak se i bez povelu zastavil, protože věděl, že zvěři nechytí. Nijak jsem tohle chování v tu dobu neřešila, nechávala jsem ho to dělat a nijak se to nezhoršovalo, spíš naopak - čím byl starší, tím méně vybíhal, protože to nemělo cenu a byl si toho vědom.
Čímž ale nechci tvrdit, že je to tak správně, a že by se pes takhle měl nechat vybíhat (a ani já už bych to tak nedělala). To jen takový dodatek k tomu, že s tímto názorem se rozloví každý pes.
marcelaamax
napsal(a):
Ale taky ne každý pes. Můj předešlý pes za zvěří vylétával, ale jen pár metrů, pak se i bez povelu zastavil, protože věděl, že zvěři nechytí. Nijak jsem tohle chování v tu dobu neřešila, nechávala jsem ho to dělat a nijak se to nezhoršovalo, spíš naopak - čím byl starší, tím méně vybíhal, protože to nemělo cenu a byl si toho vědom.
Čímž ale nechci tvrdit, že je to tak správně, a že by se pes takhle měl nechat vybíhat (a ani já už bych to tak nedělala). To jen takový dodatek k tomu, že s tímto názorem se rozloví každý pes.
Problém je, že zadavatelka vybírá psa ke koni, a ten bude mít fyzicky na to prohnat zvěř, a bude si i vědom toho, že na to má - takový pes se rozloví raz-dva
Elia

XXX.XXX.50.26
napsal(a):
NO.
Nejspíš nebylo pochopeno jak jsem to myslela. Pes popoběhne za zvěří (tím myslím mnou akceptovatelný projev lovení) a nechá se v klidu odvolat - opět se zde vrátím k těm chrtům, ty se odvolat nenechají. Nemyslím, že psa nechám běhat za zvěří a budu čekat, že ho nikdy nenapadne ne jen popoběhnout, ale pořádně jí prohnat. A zase naopak tím myslím, že ani nehledám psa co si zvěře ani nevšimne a bude jak beránek. Snad jsem se teď vyjádřila jasněji.

Elia
napsal(a):
Nejspíš nebylo pochopeno jak jsem to myslela. Pes popoběhne za zvěří (tím myslím mnou akceptovatelný projev lovení) a nechá se v klidu odvolat - opět se zde vrátím k těm chrtům, ty se odvolat nenechají. Nemyslím, že psa nechám běhat za zvěří a budu čekat, že ho nikdy nenapadne ne jen popoběhnout, ale pořádně jí prohnat. A zase naopak tím myslím, že ani nehledám psa co si zvěře ani nevšimne a bude jak beránek. Snad jsem se teď vyjádřila jasněji.
To jste mě přivedla na hříšnou myšlenku s barzojem...
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jakože barzoj ke koni?
Kamarádka brala svého barzoje na vyjížďky - on po zvěři nijak neslídil, zajímala ho jen když jí viděl před sebou a i tehdy se nechal odvolat - než se rozběhl. Ale protože měl takové trochu delší vedení, tak to nebyl problém. Musela mít oči na stopkách - ale ten pohled na barzoje pádícího vedle koně prý za to stál

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Jakože barzoj ke koni?
Prosím nezaměňovat hříšné myšlenky s radami. Byla by to sice impozantní kombinace, ale jako úplně dobrý nápad v realitě se mi to nezdá. I když mi to nepřipadá ani nemožné, to je pravda.
Ke koni bych to viděla spíše na toho dalmatina, americkou nebo krátkosrstou kolii. Uměla bych si představit asi i australského honáckého psa, ale tam už bych se trochu obávala náročnosti na výchovu. Nemám s nimi moc dobrou zkušenost, ale řekla bych, že to bylo hodně právě o nezvládnuté výchově.
tapka
napsal(a):
Kamarádka brala svého barzoje na vyjížďky - on po zvěři nijak neslídil, zajímala ho jen když jí viděl před sebou a i tehdy se nechal odvolat - než se rozběhl. Ale protože měl takové trochu delší vedení, tak to nebyl problém. Musela mít oči na stopkách - ale ten pohled na barzoje pádícího vedle koně prý za to stál
Já měla 3 barzoje, ale ke koni jsem je brala ven jen na focení - byli z linie, kde drtivá většina předků běhala coursingy, takže tam ten lovecký pud byl silný.
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Já měla 3 barzoje, ale ke koni jsem je brala ven jen na focení - byli z linie, kde drtivá většina předků běhala coursingy, takže tam ten lovecký pud byl silný.
Já se tomu právě taky docela divila - ale on to byl celkově takový truhlík, jediné co uměl dobře a rychle - bylo sundat kočku z plotu

tapka
napsal(a):
Já se tomu právě taky docela divila - ale on to byl celkově takový truhlík, jediné co uměl dobře a rychle - bylo sundat kočku z plotu
Přesně takového barzoje jsem znala taky, byl to takový méďa. Dost často jsme společně venčili. Nikdy neutíkal. Ale nemyslím si, že by to bylo úplně pravidlem...
Jinak mě ještě napadl welsh corgi. Na ty vyjížďky.

napsal(a):
Přesně takového barzoje jsem znala taky, byl to takový méďa. Dost často jsme společně venčili. Nikdy neutíkal. Ale nemyslím si, že by to bylo úplně pravidlem...
Jinak mě ještě napadl welsh corgi. Na ty vyjížďky.
Nechci podceňovat, ale zvládnul by delší vyjížďky na těch krátkých nožkách?

Terven
napsal(a):
To by asi byl chudák.
jj. to uz skoro zklouzava do "jake plemeno u koni bude zaručeně problém ".
ani to, ze pracoval se stadem a rozhybaval ho kousanim do nohou asi majtele koni neoceni

napsal(a):
jj. to uz skoro zklouzava do "jake plemeno u koni bude zaručeně problém ".
ani to, ze pracoval se stadem a rozhybaval ho kousanim do nohou asi majtele koni neoceni
Znám několik cardiganů, co se pohybují mezi koňmi a je to ok. Jsou dost houževnatí, i když mají krátké nožky. Ale třeba je to příliš malý vzorek. 🤷♀️

Byl tu už doporučen chodský pes?
marcelaamax
napsal(a):
Známá bere na vyjížďky s koňmi maliňáky a kelpii. Ale tam je potřeba s nimi ještě dělat něco dalšího.
Mě ještě napadá špic, ale nevím jak ten je na tom se zvěří? A pak taky asi srst na to moc nebude.
Maliňák u koní není moc na pohodu - na vyjížďce fajn, ale na maštali musí být pod stálým dohledem nebo zavřený, protože si hlídá svoje, a nemá daleko ke rvačce, pokud se na něj jiný pes škaredě podívá (malina ve stáji je dost podobný opruz jako bordera, akorát trochu jinak)
Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Maliňák u koní není moc na pohodu - na vyjížďce fajn, ale na maštali musí být pod stálým dohledem nebo zavřený, protože si hlídá svoje, a nemá daleko ke rvačce, pokud se na něj jiný pes škaredě podívá (malina ve stáji je dost podobný opruz jako bordera, akorát trochu jinak)
No, ale zadavatelka shání psa jen na vyjížďky, ne do stáje ne?
Ale i tak si myslím, že BOM chtít nebude, že nechce psa, který se musí nějak extra "zaměstnávat"... Jen že jsem si vzpomněla, že ta známá s nimi jezdí.
marcelaamax
napsal(a):
No, ale zadavatelka shání psa jen na vyjížďky, ne do stáje ne?
Ale i tak si myslím, že BOM chtít nebude, že nechce psa, který se musí nějak extra "zaměstnávat"... Jen že jsem si vzpomněla, že ta známá s nimi jezdí.
Tak ono to nějakou dobu ve stáji zabere, než si dovede, vyčistí a nachystá koně, a pak ho dá zase po ježdění do pořádku. Navíc chce psa snášenlivého se psy, a to je u BOM taky s otazníkem - většina jich dá opačné pohlaví, ale maliny obecně nemají ke rvačkám moc daleko.
Elia

XXX.XXX.50.26
janaa
napsal(a):
Sice se to možná maličko zvrhává do “nevhodná plemena ke koním” ale to nevadí! Alespoň nebude tak velký výběr :)
Malinu nee, nemám s nimi dobré zkušenosti. Na choďáka se podívám, děkuji.
Nad kelpií jsem také uvažovala, ale bojím se, že bych ji nedokázala dopřát dostatečné pracovní využití. To i souvisí s “dalším zaměstnáváním” psa. Koňáci ví, jak lidi zaměstná kůň, proto bych se s pejskem co potřebuje například - 1a půl hodinovou vyjížďku na unavení těla a pak ještě práci na zaměstnání hlavy asi jen trápila. Samozřejmě že když by ke koním ten den nešel, bude nějaké zaměstnání nutné, s tím počítám a podle pejska bych pak volila vhodné využití v psích sportech.
Elia

XXX.XXX.50.26
*omylem jsem citovala špatný příspěvek*

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
No když to vidím dnes, kolik jich za střapcem sotva popoběhne...
A věřím, že stará historka, jak jedna fena vyběhla pár m a pak šla čekat do cíle, je pravda. Nejsou žádní tupounci, tihle samostatní týpci. U svého se na závodech snažím, aby před během neviděl ani cm tratě, protože mu stačí kouknout jednou a zkrátí si to na půlku. A to je vrahoun srdcař. Stačí druhé kolo, kdy evidentně velmi dobře ví, že se trať jen otočila.
napsal(a):
No když to vidím dnes, kolik jich za střapcem sotva popoběhne...
A věřím, že stará historka, jak jedna fena vyběhla pár m a pak šla čekat do cíle, je pravda. Nejsou žádní tupounci, tihle samostatní týpci. U svého se na závodech snažím, aby před během neviděl ani cm tratě, protože mu stačí kouknout jednou a zkrátí si to na půlku. A to je vrahoun srdcař. Stačí druhé kolo, kdy evidentně velmi dobře ví, že se trať jen otočila.
Ti naši běhali CACILové závody, ale pravda je, že barzoji to taky často prokouknou, takže vydrží běhat 1- 2 sezony, a pak už si jdou počkat do cíle (hlavně feny jsou vychcaný🙃) .

Inspektor Pišišvor
napsal(a):
Ti naši běhali CACILové závody, ale pravda je, že barzoji to taky často prokouknou, takže vydrží běhat 1- 2 sezony, a pak už si jdou počkat do cíle (hlavně feny jsou vychcaný🙃) .
Jj, přesně tak. Obecně u těch chytřejších - čím starší, tím hůř. Fikaní mazáci už to šidí.
Ale připomnělo mi to událost z minulé sezóny (nebo z předminulé?). V Bělečku oplocené pastviny a přímo za plotem čumel jelen. Celý běh barzojů. Nevšimli si.
To zkracování trati mi připomnělo jeden nehezký moment, kdy si pes (APBT) chtěl zkrátit trať na dostihové dráze v MB - zkrátil si ji tím stylem, že v plné rychlosti napálil do zábradlí... Fuj, nebyl to hezký pohled, naštěstí pes byl v pořádku, ale vypadalo to teda hrozně.
Jinak mě pes běhá "poctivě" tam, kde je trasa nějak ohraničená, ale na volném prostranství si to taky rád zkrátí, obzvlášť při druhém kole, kdy se jen běží z druhé strany.
No, ale to už je úplně mimo téma, takže se omlouvám

Hele a koník je zvyklý? několkrát jsem kdysi byla na vyjížďce s čoklama (NO a kříženec briarda-ne moji) psi lítali okolo nás, když někde vylezli, koně se polekali a.t.d. Tak nějak jsem dospěla názoru, že vyjížďka se psem stojí za prd. co z toho mám, hlídám okolí, hlídám psa, ovládám koně , tříštění pozornosti, no prostě stres na druhou a stejně k nějakému konfliktu jednou dojde. psa si do stáje beru a když na něj nemám čas-věnuji se koni, jde pes do boxu, tam se zavrtá do sena a pospí si.....
koukněte na středního knírače- stájový pinč.....
napsal(a):
Hele a koník je zvyklý? několkrát jsem kdysi byla na vyjížďce s čoklama (NO a kříženec briarda-ne moji) psi lítali okolo nás, když někde vylezli, koně se polekali a.t.d. Tak nějak jsem dospěla názoru, že vyjížďka se psem stojí za prd. co z toho mám, hlídám okolí, hlídám psa, ovládám koně , tříštění pozornosti, no prostě stres na druhou a stejně k nějakému konfliktu jednou dojde. psa si do stáje beru a když na něj nemám čas-věnuji se koni, jde pes do boxu, tam se zavrtá do sena a pospí si.....
koukněte na středního knírače- stájový pinč.....
Elia

XXX.XXX.50.26
Ano, koník je zvyklý a neleká se. Dříve jsme měli ve stáji pejska, ten s námi chodil na vyjížďky úplně normálně a na to, že to byl bulík, tak žádnou přítěží nebyl, ve cvalu s náma závodil, na místech, kde bylo potřeba měl naučený povel za koně, tak aby šel kůň - pes - kůň (první jezdec hlídal situaci a druhý korigoval psa) a po užité vyjížďce máte jako bonus opracovaného koně a unaveného psa, takže win win.
Pro rapotacka11:
Já nevím, jestli se to dá úplně vysvětlit lidem co to nezažili, připadně to vnímají jinak. Ale ten pocit, když si jdete pro koně do výběhu a nejdete sama, ale se psem, je absolutně nesrovnatelný. Prostě všechno se psem je o chlup lepší, takže ne nevypadá to krásně a jak mi to sluší, ale logicky chcete se svýma mazlíčkama trávit čas spolu.
Já mám zase opačnou zkušenost - většinou jezdím ven sama, a kobyla už bez psí smečky nechce jít, chybí jí ,, stádo" .Momentálně s sebou mívám dvě ohařky, borderky a parsonku. Moje - skoro třicetiletá - zkušenost se psy na vyjížďkách / ne ze stájí, protože koně mám doma / : ideálně nějaký nekonfliktní ovčák, ne moc malý. Malý pes pod cca 40 cm sice koni stíhá, ale jak stárne už ho to moc unavuje - tedy pokud nejdete celou vyjížďku krokem - musíte na něj pak čekat a to nebaví člověka, koně ani toho psa, když vás musí pořád dobíhat. Moje ohařky jsou ovladatelné, zvěř ignorují, ale doporučit bych je nemohla - jednak je to přece jen náročnější na výcvik a i když zvěř nehoní, mají dost velký rozptyl a musí se pořád přivolávat, aby nechodily moc daleko. Teriér je kapitola sama o sobě, samostatný nezávislý pes, navíc až moc chytrý, velice dobře odhadne kdy je vaše pozornost jinde - a okamžitě toho využije = zneužije. Moje borderky koně nepasou, ale znám takových dost a navíc jim to jako vyžití opravdu nestačí, přijedeme z vyjížďky a přinesou mi míček - ne že by nebyly unavené fyzicky, ale potřebují ještě ,, protočit" mozkové závity. Můj typ: kolie - asi lepší krátkosrstá, choďák, nebo belgičák - ne maliňák, koukněte i na holandské ovčáky.

ale logicky chcete se svýma mazlíčkama trávit čas spolu.
Zase budu za pesimisu :-)
je třeba pocitat s tim, ze se takhle idylka nepovede
I přes peclivy vyber plemene - jedinec rozhodne.
Mam psy u koni, cele veky uz. Nakonec jsme se vždycky nejak dohodli a fungovalo to. Ale ne hned a vzalo to nejakou vychovu. Psů i koní.
A vždycky bylo obdobi, kdy to neslo zkloubit ( stene do roka zabere hafo casu a na vyjížďky nemůže)

Elia: Pro rapotacka11:
Já nevím, jestli se to dá úplně vysvětlit lidem co to nezažili, připadně to vnímají jinak. Ale ten pocit, když si jdete pro koně do výběhu a nejdete sama, ale se psem, je absolutně nesrovnatelný. Prostě všechno se psem je o chlup lepší, takže ne nevypadá to krásně a jak mi to sluší, ale logicky chcete se svýma mazlíčkama trávit čas spolu.
A už jste někdy viděla, jak kůň honí psa ve výběhu s jasnou vizí, že ho zabije? Já nedávno, kolegyně ze stáje si šla do stáda ve výběhu pro koně se psem-jezevčík, nekonfliktní fenka, jen ťapala za majitelkou a když už šli zpět, jeden koník se rozběhl a začal psíka honit, bohudík mu nevyšel cvalovej a netrefil se(chtěl ho klepnout předníma) záležitost na 15 sekund a mohlo být po psovi. I s tím musíte počítat....náš pes se mnou bo výběhu nechce, má rozum.....
Elia

XXX.XXX.50.26
Prosím, prosím, negativních scénářů znám xy a neptám se na ně. Rozumím, že mi chcete poradit, ale kdybych chěla radu ohledně tohoto, neptám se na plemeno, ale zda je vůbec pes dobrý nápad.
Kdybych měla ve stádě nebo i jen ve stáji koně, co psy nemá rád, tak vůbec nepřemýšlím o koupi psa. :)
Děkuji za doporučení od tapka, u těch holandských ovčáků a belgičáků znám jen obranáře, a ti jsou tedy dost ostří, znáte nějaké "klidnější" jedince? Případně by asi záleželo na výběru linie, že?
A s borderama - to je přesně ono, to zaměstnávání i hlavy, kdybych chtěla primárně psa na sport, jdu hned do ní, ale tím, že chci hlavně veselého pohodáře na výlety, vyjížďky a sport max rekreačně, bojím se abych jí netrápila. :/

Elia
napsal(a):
Prosím, prosím, negativních scénářů znám xy a neptám se na ně. Rozumím, že mi chcete poradit, ale kdybych chěla radu ohledně tohoto, neptám se na plemeno, ale zda je vůbec pes dobrý nápad.
Kdybych měla ve stádě nebo i jen ve stáji koně, co psy nemá rád, tak vůbec nepřemýšlím o koupi psa. :)
Děkuji za doporučení od tapka, u těch holandských ovčáků a belgičáků znám jen obranáře, a ti jsou tedy dost ostří, znáte nějaké "klidnější" jedince? Případně by asi záleželo na výběru linie, že?
A s borderama - to je přesně ono, to zaměstnávání i hlavy, kdybych chtěla primárně psa na sport, jdu hned do ní, ale tím, že chci hlavně veselého pohodáře na výlety, vyjížďky a sport max rekreačně, bojím se abych jí netrápila. :/
Chodský pes tu už padl?
Elia

XXX.XXX.50.26
napsal(a):
Chodský pes tu už padl?
Ano, a zatím lehce vede nad dalmatinem :)
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.59.243
Ja hlavne nechapu tu potřebu tahat psiska s konma na vyjizdky idealne s vic lidma. V pripade pruseru nebo potkani nevychovancu tak redite kone psa a sem zvedava jak budete resit az vam nq psa nalitne agresor. Co pak s konem a co s rvoucima se psama. A ze to neni nerealny naopak dost pravdepodobny.
Na jezdecké vyjížďky mě pravidelně doprovázel můj čínský naháč (dnes je už koník bohužel v důchodu). Je-li splněno několik základních podmínek jako jsou fyzické predispozice, kondice či nepříliš vyvinutý lovecký pud, není to zas až tolik o plemeni jako o výchově a tréninku (psa i koně).
S nácvikem jsem začínala u kola, jelikož se z něj přece jen slézá o něco snadněji než z koňského hřbetu. Trénovali jsme důsledné zastavování u silnice, přivolání, odvolatelnost od psů či zvěře, schopnost následovat mě na volno v různém tempu atd. Seznamování s koněm probíhalo pod kontrolou ve výběhu, pak jsem testovala chování na procházkách na ruce, postupně na krátkých samostantých vyjížďkách, nakonec i s dalšími koňmi a na delších trasách.
Nicméně je nutno počítat s tím, že pes na vyjížďce vždy představuje jistá omezení - ne každý bude přítomnost vašeho psa akceptovat a tudíž se zúží portfolio potenciálních spolujezdců, psovi musíte uzpůsobit délku trasy a tempo, nároky na pozornost jsou přece jen větší atd. Vždy je dobré psa naučit, aby v klidu vyčkal samotný např. v boxu, když podmínky společnou vyjížďku neumožňují.
Elia

XXX.XXX.50.26
Můžete prosím přestat? Opravdu nevím co je s lidma špatně, že mají neustálou potřebu rýpat do věcí do kterých jim nic není. Ptám se na doporučení plemene vhodného k pohybu kolem koní na nic víc. Děkuji pěkně.
balisek
Naháčka ke koním? To je zajímavá představa :)
Kobylu mám naučenou, s tím problém nebude, jen ten pes, ale za tip s kolem děkuji.
Já věřím, že při důsledné a dlouhodobé výchově (aby ani pes ani já případně neusnul na vavřínech) nebude ani s pejskem problém a jak píšete, úplně při nejhorším bude naučen čekat v boxe.
Kdyz si to zprumeruju, nejcasteji jsem se u koni potkavala s NO a jejich krizenci, a pak s dobrmany. Vlastne i jednoho nahace, jednu kavalirku a dve dogy si vybavuju. :-) Kamaradka ma BSO, taky spokojenost. Ale jak pisu, prevazna vetsina co znam byli a jsou ovcakoidni voresi. Sama jsem mela krizence BOM, naprosty ideal, pri nutnosti delsiho useku po silnici jsem sesedala a brala na voditko, ptz nerad chodil koni u nohy a drzel si odstup tak dva metry do strany :-), jinak nebyl jediny problem. Samozrejme hrala jiste roli i klika na jedince. Ja opetovne posilhavam po necem podobnem.
Pes na vyjizdce mne osobne dost chybi, prijde mi, ze koni po tech letech taky, obzvlast na delsich, treba s koupackou, flakackou a podobne, byli kamosi. Jinak ja si tedy za mnoho let jezdeni se psy obecne a deset let jezdeni se psem vlastnim nevybavuju zadny konflikt nebo problem, asi mam stesti na lidi s vychovanymi psy.
rapotacka11
napsal(a):
Elia
ale logicky chcete se svýma mazlíčkama trávit čas spolu.
Chci. Mám vnuky a psa.
Pro nás všechny je ale lepší "venčení" zvlášť.
Když jdeme společně, někdo se prostě musí omezovat.
Když vám to tak vyhovuje, tak si to tak dělejte.
Představte si, že jsou i lidi, kterým to vyhovuje jinak a nikdo se omezovat nemusí.
Vím, že krátkosrstá kolie tu už padla, ale stejně pro ně mám slabost a myslím, že to jsou super hafani. Ten deerhound uvedený výše je podobný vlkodavovi, vůbec je neznám, ale je víc dlouhověký než vlkodav a těch pár znám a jsou úžasní. I německá doga může být fantastický pes. A u koní a s koňmi bývali často.
Elia
napsal(a):
Ano, určitě by záleželo na linii - měla jsem na mysli BO tervuereny nebo grény, holanďáci jsou i hrubosrstí a to jsou pohodáři i proti těm krátkosrstým. Já jsem brávala s kobylou i maliňačku - exteriérová linie - a byla naprosto v pohodě se psy i s lidmi, ta pobývala i ve stáji kde jsem pracovala, ale je pravda že žádná obranářka to nebyla
Ano, pes na vyjížďce představuje určité omezení, vždycky to bude ,, něco za něco" ale není nutné to hned odsuzovat, každý má jiné priority
napsal(a):
No nevím, dalmatin i kokršpaněl mají dost silný lovecký pud. Kamarádka měla 2 kolie (dlouhosrsté) a ty byly bez problémů - ale obě taky velmi dobře vychované. Pořád to před sebou vidím - kamarádka na koni, 2 psi vedle -přišli k docela frekventované silnici, všichni na povel zastavili a až když bylo bezpečno, pokračovali dál.
Dalmatin nemá lovecký pud a byl vždy používán jako doprovod ke koním. Ještě mě napadl český strakatý nebo chodský pes.

Dalmatin nemá lovecký pud
a cetla jste standard?

napsal(a):
Dalmatin nemá lovecký pud
a cetla jste standard?
Asi ne, dalamatin JE lovecké plemeno. A navíc - vybírala bych pečlivě s ohledem na zdraví, kvůli hluchotě.
Elia

XXX.XXX.50.26
tero
napsal(a):
Dalmatin nemá lovecký pud a byl vždy používán jako doprovod ke koním. Ještě mě napadl český strakatý nebo chodský pes.
Myslím, že to s loveckým pudem tak strašné nebude, narozdíl třeba od setrů, ale rozhodně určité tendence mít k lovu bude, pak záleží na výchově...
Strakáče ve výběru mám, jen se bojím té separačky, puls prakticky nejsou volná štěňata.
A choďák je zatím s dalmatinem na prvním místě.
Máte někdo zkušenosti s těmito plemeny? Bohužel neznám ve svém okolí ani jednoho choďáka nebo dalmouše.

Elia
napsal(a):
Myslím, že to s loveckým pudem tak strašné nebude, narozdíl třeba od setrů, ale rozhodně určité tendence mít k lovu bude, pak záleží na výchově...
Strakáče ve výběru mám, jen se bojím té separačky, puls prakticky nejsou volná štěňata.
Máte někdo zkušenosti s těmito plemeny? Bohužel neznám ve svém okolí ani jednoho choďáka nebo dalmouše.
Já 2 choďáky - jeden nevychovaný, pokousal nám kozu. Druhý vychovaný, doprovázející paničku na výletech po vlastech českých - hlavně teda v přírodě - naprosto bezproblémový. Dalmatina měli kdysi mí známí, ti říkali, nikdy více, protože jim pořád zdrhal. Ale nebyli to žádní zkušení pejskaři, takže v psovi chyba asi nebyla.

Elia
napsal(a):
Já mám zkušenosti s dalmatinem. Věčně mizel v polích, vybavuji si špičku ocásku, jak se vzdalovala a vyčuhovala jako anténka nad klasy. Nevylučuji, že to bylo nedůslednou výchovou (znala jsem i klidnější a poslušnější kusy), ale jsou to dost temperamentní psi, a tam je to vždycky trochu složité, obzvlášť první roky (mám doma raketu, i když ne dalmouše, a někdy to bylo jako cvičit ohňostroj...). Za mě největší minus srst. Hodně tuhé chlupy, které se všude zapíchají. Takový ten typ, jak je člověk nachází ještě deset let po smrti psa. Navíc světlé, takže dost viditelné. Na druhou stranu žádná velká údržba, to bude s choďákem určitě horší (bahno, bodláky, čumbrky...).
Rozumem bych šla do choďáka, srdcem do dalmatina.
Co je to pro vás " lovecký pud"? Určitě ne to, že si pes lítá po lese jak se mu zachce, to může i mopslík.Pletete si někteří neposlušnost s loveckým pudem. Asi jste ještě nezažili opravdu loveckého psa. Já sice" jen" kokra, kamarádka měla dalmatina a je to absolutně nesrovnatelné.Myslivci hodněkrát zkoušeli dalmatina použít jako loveckého psa, ale s chabým výsledkem.

"Myslivci hodněkrát zkoušeli dalmatina použít jako loveckého psa, ale s chabým výsledkem. "
pes se silnym loveckym pudem není automaticky vzdycky i lovecky vyuzitelny.
k tomu potrebuje ještě i něco navíc.
nicmene -u dalmatina se o tu lovecinu pokousi, lovecky pud ma ve standardu a patri mezi lovecka plemena...
na rozdil od třeba chodaka - kde je to vylozene nezadouci vlastnost.

tero
napsal(a):
Co je to pro vás " lovecký pud"? Určitě ne to, že si pes lítá po lese jak se mu zachce, to může i mopslík.Pletete si někteří neposlušnost s loveckým pudem. Asi jste ještě nezažili opravdu loveckého psa. Já sice" jen" kokra, kamarádka měla dalmatina a je to absolutně nesrovnatelné.Myslivci hodněkrát zkoušeli dalmatina použít jako loveckého psa, ale s chabým výsledkem.
Obávám se, že ze sedla koně v každodenním životě nejde o výsledek (uloví x neuloví), ale o dlouhodobou ovladatelnost (a práci, kterou k jejímu získání musíte vynaložit), kterou u psa v podmínkách, které popisuje zakladatelka (chce se věnovat koni a psovi zároveň co nejdříve, jestli to dobře chápu, nikoli prvních x let separátně), potřebujete co nejdříve. Třeba samojeda nebo výše zmíněného huskyho si na hon asi taky nepovedete...
Výchova je základ a zmůže hodně, ale bohužel některé genetické predispozice nepřebijete, ani kdybyste stála na hlavě a odrážela se ušima. U dalmatina to samozřejmě není tak dramatické, ale pokud zadavatelka zvažuje jeho pořízení, navíc ke koni, kde ztrácí benefit fyzické blízkosti, má jistě právo mít přehled o situacích, které mohou nastat. Vždycky můžete mít šťastnou ruku na psa, u kterého budou tyto pudy nadprůměrně silné. I průměrně lovecký dalmatin bude větší lovec než choďák. A nevnímám to nutně jako negativum, spíš je to životní styl a vyžaduje určité nastavení majitele.
PS: Mám ohaře. Odvolám ho během vystavování, nikdy mi neutekl. Ale vyžadovalo to perfektní znalost psa (= vychytat moment, kdy se soustředí na mou reakci, ne na zvěř, což trvá přibližně 10 sekund), perfektní přehled o terénu a dění v něm a samozřejmě dlouhý trénink postupně v různých prostředích (les, pole, louka).
To mě přivádí k myšlence, že to, jakým způsobem toto se psem zvládnete, závisí do jisté (nezanedbatelné) míry na tom, jak je pes nastaven na spolupráci. Ohař chce lovit s Vámi v tandemu, honič (a teď nemyslím nutně dalmatina, spíše třeba bernské honiče, bígly atp.) bude “komplikovanější” povaha a budete si s ním nejspíš brát do lesa knížku, abyste se zabavila než se k Vám po vlastní stopě vrátí. A pak je tu kategorie sólo lovců, jako je husky, no a toho většina lidí radši ani nepustí z vodítka (zapřáhne ho a využije tu energii jinak).
Elia
napsal(a):
Chodské psy chová kamarádka, má tedy pouze feny, na dvorku, žádný výcvik, jenom procházky. Všechny její feny jsou nekonfliktní, velmi klidné, pouze jedna má lovecký pud, tu musí mít v lese na vodítku (ale určitě by se dala naučit odvolání, kdyby se s ní cvičilo). Zase na druhou stranu teď máme na cvičáku naprosto nezvládnutého psa, samce, velmi agresivního na ostatní psy. Jinak velký problém u chodských psů je dysplazie. Všichni, které znám, mají nějaký stupeň dysplazie, často kyčle i lokty.
Dalmatina jsem znala pouze jednoho, před lety, nádherný temperamentní pes, úplně ho u toho koně vidím . Ale lovecký pud měl silný, plus i celkově výcvik byl dvojnásobná práce oproti ovčákům.
napsal(a):
Obávám se, že ze sedla koně v každodenním životě nejde o výsledek (uloví x neuloví), ale o dlouhodobou ovladatelnost (a práci, kterou k jejímu získání musíte vynaložit), kterou u psa v podmínkách, které popisuje zakladatelka (chce se věnovat koni a psovi zároveň co nejdříve, jestli to dobře chápu, nikoli prvních x let separátně), potřebujete co nejdříve. Třeba samojeda nebo výše zmíněného huskyho si na hon asi taky nepovedete...
Výchova je základ a zmůže hodně, ale bohužel některé genetické predispozice nepřebijete, ani kdybyste stála na hlavě a odrážela se ušima. U dalmatina to samozřejmě není tak dramatické, ale pokud zadavatelka zvažuje jeho pořízení, navíc ke koni, kde ztrácí benefit fyzické blízkosti, má jistě právo mít přehled o situacích, které mohou nastat. Vždycky můžete mít šťastnou ruku na psa, u kterého budou tyto pudy nadprůměrně silné. I průměrně lovecký dalmatin bude větší lovec než choďák. A nevnímám to nutně jako negativum, spíš je to životní styl a vyžaduje určité nastavení majitele.
PS: Mám ohaře. Odvolám ho během vystavování, nikdy mi neutekl. Ale vyžadovalo to perfektní znalost psa (= vychytat moment, kdy se soustředí na mou reakci, ne na zvěř, což trvá přibližně 10 sekund), perfektní přehled o terénu a dění v něm a samozřejmě dlouhý trénink postupně v různých prostředích (les, pole, louka).
To mě přivádí k myšlence, že to, jakým způsobem toto se psem zvládnete, závisí do jisté (nezanedbatelné) míry na tom, jak je pes nastaven na spolupráci. Ohař chce lovit s Vámi v tandemu, honič (a teď nemyslím nutně dalmatina, spíše třeba bernské honiče, bígly atp.) bude “komplikovanější” povaha a budete si s ním nejspíš brát do lesa knížku, abyste se zabavila než se k Vám po vlastní stopě vrátí. A pak je tu kategorie sólo lovců, jako je husky, no a toho většina lidí radši ani nepustí z vodítka (zapřáhne ho a využije tu energii jinak).
Přesně tak! Taky jsem měla ohařku, poslušnou - ale! Znamenalo to být neustále ve střehu a nepropásnout tu chviličku kdy se musela přivolat - jinak z toho byla půlhodinová pastva na kraji lesa. Na vyjížďkách jsem prakticky nedělala nic jiného než sledovala psa = jo, sice měla parádní přivolání, ale musela se včas přivolat. V tomhle jsou právě ovčáci nastavení úplně jinak. A že dalmatin doprovázel kočáry a jezdce? No myslím že ve středověku / nebo kdy to bylo / bylo úplně jedno, jestli si panský pes cestou něco prohnal a pak se vrátil, možná to bylo i lepší když zvěř vyhnal a ta nevyskakovala přímo před kočárem.....
Kraťanda je skvělá volba, jsou takové rozumné / aspoň ty co znám /, přitom aktivní a všeho mají ,, tak akorát"

“(...) Ale lovecký pud měl silný, plus i celkově výcvik byl dvojnásobná práce oproti ovčákům.“
Je to tak. Ovčák bude na pánovi při tréninku pravděpodobně viset očima a udělá, nač jen (člověk) pomyslí. Temperamentní dalmatin bude nejspíš strašně moc chtít spolupracovat (a snadno se přemotivuje), ale bude nutné neustále balancovat mezi jeho touhou učit se a roztříštěnou pozorností, která bude každých pár sekund upřena někam jinam. Alespoň tak jsem to měla s (opravdu velmi) temperamentním ohařem já (perlička: z prvního cvičáku nás po úvodní lekci vyhodili s tím, že takto temperamentní pes je nevycvičitelný); proto jsem výše zmiňovala, že to někdy bylo jako cvičit ohňostroj. Ten temperament je výzva, ale o to sladší je, když se to povede. A taky se mi zdá, že takoví psi později stárnou. :-)
Elia

XXX.XXX.50.26
Kraťanda tu byla už nekolikrát a mně se taky líbí, jen znám samé uštěkané a to vzhledem k bytu neprojde, ale pokud máte nějaké tríčky, jak vychovat neštěkajícího psa, sem s tím :D
BŠO tu ještě nebyl, mrknu na něj.
Ten temperament je výzva, ale o to sladší je, když se to povede.
Právě to vidím stejně, na jednu stranu bych chtěla "jednoduchého" psa, což by mohl ten choďák být, ale prostě mě to k tomu dalmatinovi táhne. Zas kdyby byl chovatel dobrý a pomohl by vybrat klidnější štěně. Těžko říct, jestli by mu to vydrželo...
Tak na druhou stranu, který pes není uštěkaný. Kraťandy jsou super hafani povahově, netuším jak to mají se zdravím. Co se týká dalmatinů, tak jsem poznala jednoho ok na dalších deset labilních bláznů kteří trpí tím, že neběží 60km za kkočárem denodeně. Ten poměr mi připadá dost tristní. Choďáky znám dva, nejsou to žádní šílenci, ale jako úplně extra pohodové plemeno mi taky nepřijdou. Minimálně uštěkaní jsou stejně jako ty kraťandy...