Pjincezna

XXX.XXX.168.122
Dobrý den mám dotaz,
na zahradě na kompostu se mi objevili v létě hadi a chtěla bych vedet, čím se dají odpudit, aby se mi v létě zase na kompostu neobjevili.
Děkuji.
Uživatel s deaktivovaným účtem

a vadí tam čím?
si zvykneš nebo mazej zpátky do paneláku.
Zmije jako jediný potenciálně nebezpečný had je nesmírně plaché stvoření. Ta to nejspíš není, o ní byste ani nevěděli.
Všichni ostatní hadi jsou bezpeční a ničemu nevadí.
Letošní léto bylo v mnoha směrech výjimkou. Pokud bude příští léto podobné na léta předchozí, hadi se nejspíš ani neobjeví, na kompostu na ně bude sucho.

Luboš Jedlinský
napsal(a):
někdo má z hadů strach, tak třeba to je ten problém, nemyslím si že je na místě hned někoho urážet!!!!!!!
Tak se k tomu kompostu nebudu přibližovat. Jasně, mně se to snadno říká, protože se hadů nebojím. Ale nejsme v Austrálii, tam je těch jedovatců podstatně víc. Já osobně viděla zmiji asi třikrát v životě, je mi 56 let a v přírodě se běžně pohybuji. Neboli na tom kompostu tu bude některá z neškodných užovek. Jestli to zadavatelku uklidní.
napsal(a):
Tak se k tomu kompostu nebudu přibližovat. Jasně, mně se to snadno říká, protože se hadů nebojím. Ale nejsme v Austrálii, tam je těch jedovatců podstatně víc. Já osobně viděla zmiji asi třikrát v životě, je mi 56 let a v přírodě se běžně pohybuji. Neboli na tom kompostu tu bude některá z neškodných užovek. Jestli to zadavatelku uklidní.
to naprosto chápu, já osobně se hadů nebojím, ani zmijí, o které u nás není nouze, nicméně to vidím u táty, ten má fobii i z užovky ač ví že jedovatá není, prostě někteří lidi mají k hadům odpor, často stačí když vidí slepýše a reagují stejně i když to had není.

Luboš Jedlinský
napsal(a):
to naprosto chápu, já osobně se hadů nebojím, ani zmijí, o které u nás není nouze, nicméně to vidím u táty, ten má fobii i z užovky ač ví že jedovatá není, prostě někteří lidi mají k hadům odpor, často stačí když vidí slepýše a reagují stejně i když to had není.
Já to taky chápu. Mně zase dělají problém výšky. Ale rozhlednám se vyhnu snáz než hadům, no.
janae1

XXX.XXX.160.6
Varaxi
napsal(a):
Zmije jako jediný potenciálně nebezpečný had je nesmírně plaché stvoření. Ta to nejspíš není, o ní byste ani nevěděli.
Všichni ostatní hadi jsou bezpeční a ničemu nevadí.
Letošní léto bylo v mnoha směrech výjimkou. Pokud bude příští léto podobné na léta předchozí, hadi se nejspíš ani neobjeví, na kompostu na ně bude sucho.
S plachostí to není až tak uplně pravda.
Máme na zahradě rybník, takže hadů hodně.
Kolikrát jsem na užovku téměř šlápla, když se ještě přituhlá vyhřívala na slunci.
Legendární je u nás výrok mého malého dítěte " Mámo, že tu nežijí hadi" ani to nedořekl, zakopl a upadl hned vedle obrovské užovky.
Zakladatelko, pořiďte ke kompostu slepice, ty hady vyženou.
Nebo páva, ten je dle pověstí 100% plašič hadů.
janae1
napsal(a):
Kolikrát jsem na užovku téměř šlápla, když se ještě přituhlá vyhřívala na slunci.
Legendární je u nás výrok mého malého dítěte " Mámo, že tu nežijí hadi" ani to nedořekl, zakopl a upadl hned vedle obrovské užovky.
S užovkou máte pravdu. :) Na ty se chodíme dívat k tůňkám u rybníčku.
Ale zmije ne, ta je nesmírně plachá.
Já píšu, že jediný teoreticky nebezpečný had je tak plachý, že na něj nenarazí. A nejedovatý had není nebezpečný, i když ho tam potkat mohou.
Slepice hady uklovou.
Já jsem pro změnu prostředí - když se tam nebude držet vlhko a nebudou tam skrýše, nebudou tam ani hadi. Takže posekat trávu (i kolem kompostu, kmenů, plotů...), udržovat pořádek, pěkně pohrabáno... Můj šálek kávy to teda není, ale proti gustu...
Ale je to zvláštní - kolik lidí staví hadníky, aby se jim na zahradu hadi nastěhovali, a kolik lidí je tam má a nechce.
U nás je to tak - buďto had, nebo hraboši. To radši jednoho hada, než stovku hrabošů a na zahradě nic nepěstovat, protože ty potvory chlupaté všechno ohlodají a sežerou.

Pav ani tak neplasi, jako lovi, v Indii si je ceni mimo jine proto, ze neustoupi ani kobre

janae1
napsal(a):
No právě, užovky, ne zmije.

Varaxi
napsal(a):
S užovkou máte pravdu. :) Na ty se chodíme dívat k tůňkám u rybníčku.
Ale zmije ne, ta je nesmírně plachá.
Já píšu, že jediný teoreticky nebezpečný had je tak plachý, že na něj nenarazí. A nejedovatý had není nebezpečný, i když ho tam potkat mohou.
Slepice hady uklovou.
Já jsem pro změnu prostředí - když se tam nebude držet vlhko a nebudou tam skrýše, nebudou tam ani hadi. Takže posekat trávu (i kolem kompostu, kmenů, plotů...), udržovat pořádek, pěkně pohrabáno... Můj šálek kávy to teda není, ale proti gustu...
Ale je to zvláštní - kolik lidí staví hadníky, aby se jim na zahradu hadi nastěhovali, a kolik lidí je tam má a nechce.
U nás je to tak - buďto had, nebo hraboši. To radši jednoho hada, než stovku hrabošů a na zahradě nic nepěstovat, protože ty potvory chlupaté všechno ohlodají a sežerou.
To jsou ty paradoxy a Murphyho zákony. Stejně jako u koček - ta se zásadně lísá k člověku, který kočky nesnáší nebo je na ně alergický.
Pjincezna

XXX.XXX.168.122
Ona si tam zrejme chtela naklast vejce,nevite jak.hluboko je kladou?
Upřesňovat hloubku nemá smysl. Případnou snůšku naklade přesně na takové
místo v kompostu kde se bude cítit ukrytá a v bezpečí a kde mikroklima bude odpovídat požadavkům vyvíjejících se mláďat. Je celkem jedno zda jde o slepýše
či užovku, budoucí mámy obou druhů se budou snažit vybrat co nejlépe.
Samozřejmě obě snadno přechytračíte a jejich snahu dokážete poměrně lehce zničit, pokud tedy na to máte náturu a připadá vám že život na vaší zahradě musíte nejdříve odsouhlasit vy, aby byl přípustný. Já bych jim tedy spíš fandil protože tuším že z jejich pohledu jsou taková místa, jako je například váš kompost, jednou z posledních možností na vysekaných a upravených zahrádkách současnosti. Zkuste jim prosím fandit také.
Pjincezna

XXX.XXX.168.122
Ja mam hruzu z hadu a mam taky vnoucata tak se bojim,my mame z jedne strany rybnik a z druhe pole,takze se tam objevuji i zmije a jeste by me zajimalo v kterem mesici kladou vajicka

Pjincezna
napsal(a):
Ja mam hruzu z hadu a mam taky vnoucata tak se bojim,my mame z jedne strany rybnik a z druhe pole,takze se tam objevuji i zmije a jeste by me zajimalo v kterem mesici kladou vajicka
zmije je živorodá a vajíčka neklade.
a vo co, že tam máte jen slepýše a užovky.

Pjincezna
napsal(a):
Zmiji u vody nenajdete, nemusíte se bát.
Ne že by vaše hrůza byla nepochopitelná s racionálním přístupem se ale nepotkává, stejně tak jako třeba má fobie z úředníků (dcerušky jsou úřednice ) .
Mám také pár vnoučat, brzy jich bude už pět kousků , pro mě to znamená povinnost ne jen ochrany.
Ještě bych rád upozornil na to, že samička komára z vašeho rybníka dokáže ublížit vnoučatům daleko víc než slepýš či užovka. A to nemluvím o tom poli s jeho chemií na druhé straně ani třeba o klíšťatech která vám 100% lezou v trávníku atd.
Obvyklé období kladení vajec vám neřeknu protože větřím úmysl a byl bych moc rád aby má vnoučata měla možnost poznat alespoň střípky přírody.
Nic ve zlém Pjincezno jen mám nepřekonatelnou potřebu se pokusit o záchranu.

Jiří5
napsal(a):
Ne že by vaše hrůza byla nepochopitelná s racionálním přístupem se ale nepotkává, stejně tak jako třeba má fobie z úředníků (dcerušky jsou úřednice ) .
Mám také pár vnoučat, brzy jich bude už pět kousků , pro mě to znamená povinnost ne jen ochrany.
Ještě bych rád upozornil na to, že samička komára z vašeho rybníka dokáže ublížit vnoučatům daleko víc než slepýš či užovka. A to nemluvím o tom poli s jeho chemií na druhé straně ani třeba o klíšťatech která vám 100% lezou v trávníku atd.
Obvyklé období kladení vajec vám neřeknu protože větřím úmysl a byl bych moc rád aby má vnoučata měla možnost poznat alespoň střípky přírody.
Nic ve zlém Pjincezno jen mám nepřekonatelnou potřebu se pokusit o záchranu.
Jenže strach z klíšťat vede ke "sterilním" trávníkům na pozemcích kolem domu, kde nepotkáte ani živáčka.

Jiří5
napsal(a):
To tedy máte opravdu pravdu. . Uváděl jsem to jen jako příklad, že pokud člověk chce žít v "přírodě" musí ji umět tolerovat, zejména tehdy pokud jej a jeho blízké nijak neohrožuje. A také proto, že mě nic jiného hrůzostrašného nenapadlo.
Rozumím, mám to stejně. I v bytě toleruju pavouky a zachraňuji je, když spadnou do vany.
Neregistrovaný uživatel

XXX.XXX.34.39
napsal(a):
Rozumím, mám to stejně. I v bytě toleruju pavouky a zachraňuji je, když spadnou do vany.
Tak ty ja doma netoleruju ale jwn proto ze v hadarne maj neomezene pole působnosti za terarkama, rqckama apod. A v kotelne tez. Takze obyvak a loznice smolik😁

Já mám garsonku. Tak se tam musíme všichni nějak vejít.