Dobrý den,
chtěla bych se zeptat co dělat v případě kdy na nás náš pes je agresivni.
Do jednoho roku bylo všechno v pořádku ani si na nás nedovolil zavrčet ale poslední dobou je jak vyměněný bere do tlamy co 9 a když mu dám povel fuj tak málokdy poslechne snažím se mu to vzít a on mě klidně i pokouše a není to jen u tohoto případu, i když mu chceme utřít tlapy z venku je schopen po nás vyjet.
Prosím poraďte co dělat jsme zoufalí (pejska jsme si vzali od jedné paní která ty štěňata topila.)
kiki2004
napsal(a):
Dobrý den,
Do jednoho roku bylo všechno v pořádku ani si na nás nedovolil zavrčet ale poslední dobou je jak vyměněný bere do tlamy co 9 a když mu dám povel fuj tak málokdy poslechne snažím se mu to vzít a on mě klidně i pokouše a není to jen u tohoto případu, i když mu chceme utřít tlapy z venku je schopen po nás vyjet.
Prosím poraďte co dělat jsme zoufalí (pejska jsme si vzali od jedné paní která ty štěňata topila.)
Dobrý den, darujte ho někomu zkušenějšímu, protože to asi nezvládnete.
kiki2004
napsal(a):
Dobrý den,
Záleží především na tom, jakého je plemene.
Uživatel s deaktivovaným účtem

vetřelec
napsal(a):
Záleží především na tom, jakého je plemene.
A co když je to kříženec, takový vesnický voříšek, kde není poznat, co šlo okolo?

eli22
napsal(a):
Píše, že kříženec.
Já to nečetla, pardon, jen nadpis a "záleží jakého je plemene", mě to rozesmálo, no.
Pro mě je pes prostě pes. A když vidím "nedovolil zavrčet", tak to je na knížku, pěkně od nuly "máme doma štěně".
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/?hledat=vr%C4%8Den%C3%AD
https://www.ifauna.cz/psi/diskuse/?hledat=pokousal
kiki2004
napsal(a):
Dobrý den,
A co konkrétně bere do tlamy "co nemá"?

Ráda bych řekla, že je možné, že pes dospěl a zkouší to...zajímalo by mě, co to je za psa, jestli úplnej vořech nebo nějaká jasnější křižovatka nebo plemeno....
Ale obecně si myslím, že záleží na tom, jak byl pes veden do teď....jak byl vychováván, popř. cvičen....vztah s páníčky, jak to doma prostě celkově funguje.
bere do tlamy co nemá a když mu dám povel fuj tak málokdy poslechne snažím se mu to vzít a on mě klidně i pokouše
Tohle bych např. řekla, že je klasika. Pes něco ukořistil a vy mu jdete sebrat kořist a on si jí prostě brání...
Psa zavolat k sobě a zvolit metodu "výměnný obchod" pejsovi nabídnu něco atraktivnějšího výměnou....dáš mi dobrovolně co máš v tlamě a já ti dám móc dobrou mňaminu, co máš moc rád a ještě tě pochválim, jak jsi hodný pejsek.
když mu chceme utřít tlapy z venku je schopen po nás vyjet
Co na to říct...manipulace se učí od štěněte.....nejde to, no tak si připravím zase atraktivní odměnu a zašnu postupně....vezmu do ruky hadr a jen ať mi pes sám tu packu na ten hadr položí (samozřejmě musí umět DEJ PAC...položí...dostane odměnu, pochválím, příště už mu tu packu tím hadrem pohladím..
Nebo si vezmu látkové rukavice...dej pac, hodnej potřesu a přitom otřu.
Postupovala bych pomalu, po krůčkách...zvládne v poho jednu fázy, tak to stížím.
Mpžná ani to nebude fungovat, každý pes je jiný a člověk toho kolikrát musí vyzkoušet víc.
Měla jsem dost radikální fenu s dost radikálními názory a tvrdohlavou jak bejk, často jsem musela vymyslet, jak to udělat, abych já dosáhla svého a pro ní to bylo akceptovatelné. Neměla problém se ohradit a nemohla jsem zatlačit na pilu, protože by se zabejšila ještě víc a nakonec by to byla cesta do pekel...takže v klidu..takhle to nejde, tak co kdybysme to holka udělaly takhle....
Je to hodně o důvěře a bohužel taky o šéfíčkování.....a teď nemyslím nějaké plnění povelů.
Hlavně být v klidu a nad věcí, nervozita, netrpělivost, okřikování a podobně si myslím, že by to v tomto případě mohly zhoršit....

"záleží na tom, jak byl pes veden do teď..."
a vo tom to je.......
a když tam je to okřídlené fuj......
napsal(a):
Ráda bych řekla, že je možné, že pes dospěl a zkouší to...zajímalo by mě, co to je za psa, jestli úplnej vořech nebo nějaká jasnější křižovatka nebo plemeno....
Ale obecně si myslím, že záleží na tom, jak byl pes veden do teď....jak byl vychováván, popř. cvičen....vztah s páníčky, jak to doma prostě celkově funguje.
bere do tlamy co nemá a když mu dám povel fuj tak málokdy poslechne snažím se mu to vzít a on mě klidně i pokouše
Tohle bych např. řekla, že je klasika. Pes něco ukořistil a vy mu jdete sebrat kořist a on si jí prostě brání...
Psa zavolat k sobě a zvolit metodu "výměnný obchod" pejsovi nabídnu něco atraktivnějšího výměnou....dáš mi dobrovolně co máš v tlamě a já ti dám móc dobrou mňaminu, co máš moc rád a ještě tě pochválim, jak jsi hodný pejsek.
Co na to říct...manipulace se učí od štěněte.....nejde to, no tak si připravím zase atraktivní odměnu a zašnu postupně....vezmu do ruky hadr a jen ať mi pes sám tu packu na ten hadr položí (samozřejmě musí umět DEJ PAC...položí...dostane odměnu, pochválím, příště už mu tu packu tím hadrem pohladím..
Postupovala bych pomalu, po krůčkách...zvládne v poho jednu fázy, tak to stížím.
Mpžná ani to nebude fungovat, každý pes je jiný a člověk toho kolikrát musí vyzkoušet víc.
Měla jsem dost radikální fenu s dost radikálními názory a tvrdohlavou jak bejk, často jsem musela vymyslet, jak to udělat, abych já dosáhla svého a pro ní to bylo akceptovatelné. Neměla problém se ohradit a nemohla jsem zatlačit na pilu, protože by se zabejšila ještě víc a nakonec by to byla cesta do pekel...takže v klidu..takhle to nejde, tak co kdybysme to holka udělaly takhle....
Je to hodně o důvěře a bohužel taky o šéfíčkování.....a teď nemyslím nějaké plnění povelů.
Hlavně být v klidu a nad věcí, nervozita, netrpělivost, okřikování a podobně si myslím, že by to v tomto případě mohly zhoršit....
Jestli na to máte chuť a odvahu,tak to paní nabídněte jako osobní pomoc a vše u ní doma natrénujte. Můžete z toho i nějakou kačku získat.

JoPe
napsal(a):
Jestli na to máte chuť a odvahu,tak to paní nabídněte jako osobní pomoc a vše u ní doma natrénujte. Můžete z toho i nějakou kačku získat.
To bych upřímně nenabídla nikomu....za prvé svoje psy znám, rozumím jim a vím, co si můžu dovolit, kde přitlačit, kde naopak v žádném případě. A hlavně můj pes mi důvěřuje a já jemu.
Nejsem cvičitelka ani psí guru, ani psí psycholog.
A už jsem kdysi udělala zkušenost, kdy si kamarádka stěžovala, že její fenka...voříšek vůbec neposlouchá, že jí nejsou schopni naučit ani sedni...přišla s ní na návštěvu...za půl hodiny fena uměla sedni, lehni, ke mně, zůstaň...no prostě ten základ, ale poslechla jen mě...za další půl hoďku už i tu kamarádku, strašně šikovná psí holka............doma jim to nevydrželo ani týden a už je zase neposlouchala.
A navíc, co si budeme povídat...já taky nemám psy vycepovaný....spíš spolu tak nějak v pohodě žijeme.........no v pohodě, jdu přemluvit Ginu, aby šla ze zahrady domů, že jdeme spinkat. Možná když jí hezky poprosím a budu dělat, že mi na tom vůbec nezáleží, jestli půjde a nebo ne a budu se usmívat, tak mi na to možná skočí a půjde a radši si teda sebou vezmu kousek párku, atˇmám nějaký eso v rukávu

JoPe
napsal(a):
Paní píše, že se jedná o křížence .Co kdyby to byl např. kříženec arg.dogy s kavkazákem , co by jste jí doporučil ?
Vetřelec doporučuje stále stejné a nic neříkající fráze.

JoPe
napsal(a):
Nevadí, přál bych si znát jeho názor.
Právě jsem vám odpověděla.

"ani si na nás nedovolil zavrčet"
Jako někdo přede mnou, i já vidím největší problém v tomhle výrazu, t.j. v chápání vztahu se psem.
Moji psi do roka neměli potřebu na mě vrčet a po roce zase ne.
Abych nekecala - vrčeli, třeba když jsme se tahali o hadr. Ale když jsem řekla "pusť ", tak hadr ( ukradenou bačkoru, čepici, ponožku.....) pustili.
Teď občas hlídám malou terierku, když venku zlobí, vezmu ji na ruku, to pak vrčí, protože dává najevo, že se jí to vůbec nelíbí. Tak ať vrčí, je to její právo - protestovat, když chce lítat a já ji nesu.

vetřelec
napsal(a):
Paní nepíše, že by se jednalo o křížence...
Pořád se mě na něco ptáte - Obávám se, že toužíte po mém selhání
Psi s PP se netopí ( snad, většinou, nebo že by nikdy ? )
vetřelec
napsal(a):
Paní nepíše, že by se jednalo o křížence...
Pořád se mě na něco ptáte - Obávám se, že toužíte po mém selhání
Je tam napsáno kříženec, hned po textem dotazu. Netoužím po vašem selhání, ale vyjadřujete nekonkrétní názory, proto po vás chci upřesnění. Buď víte a umíte, nebo je tomu naopak, jiný důvod vyhýbat se konkrétně odpovědět nemůže být.
napsal(a):
děkuju za odepsání zkusím to co píšete od mala jsme ho učili poslušnosti ale teď na přelomu toho jednoho roku začal dělat tyto věci

JoPe
napsal(a):
Je tam napsáno kříženec, hned po textem dotazu. Netoužím po vašem selhání, ale vyjadřujete nekonkrétní názory, proto po vás chci upřesnění. Buď víte a umíte, nebo je tomu naopak, jiný důvod vyhýbat se konkrétně odpovědět nemůže být.
Nechcete ho nechat být? Nebo nám tu doopravdy začne něco psát a zahlcovat témata nic neříkajícíma slohovkama.....

kiki2004
napsal(a):
jo a ještě bych chtěla poradit s česáním od mala jsme ho učili na česání jelikož má dlouhou srst ale opět to samé řeknú mu češeme na co byl naučený vždy si sedl a čekaĺ až ho dočešu teď jen stačí vytáhnout kartáč a on zdrhá a ani mlsky nepomuzou.
Je to stejný jako s utíráním tlapek. Zkuste se podívat třeba na youtube na pozitivku, jak učit psa manipulaci, atd.

vetřelec
napsal(a):
Od takového zvířete bych se nechal bránit. Na čem byste převýchovu založil Vy?
Palec je omyl.
kiki2004
napsal(a):
jo a ještě bych chtěla poradit s česáním od mala jsme ho učili na česání jelikož má dlouhou srst ale opět to samé řeknú mu češeme na co byl naučený vždy si sedl a čekaĺ až ho dočešu teď jen stačí vytáhnout kartáč a on zdrhá a ani mlsky nepomuzou.
Vzal se do ruky hřeben - kartáč, náhubek
a pes se mohl přerazit, jak se nastavoval, aby
to bylo co nejdřív hotové a vyrazilo se ven.
Fakt jsme na to metodiku nevypracovávali.
Co to je za psa? Jezevčík, kolie?

vetřelec
napsal(a):
Vy jste teda odborník :-) Bránit se od psa, který se páníčka bojí; nedůvěřuje mu?
Našla bych něco, co psa baví - nějakou činnost, kde se může vybít, bude to jeho pravidelná zábava a práce.
A místo, kam může odejít, když toho má plný brejle. Když bude unavený ze zábavy, už moc zdrhat nebude, takže tři vteřiny vedle hřebenu vydrží.
Něco se změnilo, tak to teda také změním - od základu, jako se štěkanátkem,
pevný režim, neřvat, vyhodit si z hlavy nesmysly jako "nesmí si dovolit vrčet",
pohlídat zbytek smečky - kdo ví, co mu kdo provedl, ale nemusela to být rodina, mohl zůstat u krámu a .. Všechno znova. Bude stačit, když mu řeknete, co v které situaci má dělat, odměnit žádoucí činnost. Ukážu hřeben, pes stojí na místě, pochválím, dám pamlsek... krok po kroku.
Ale ty "pokrokové" myšlenky "fuj" a "dovolil si vrčet", to si musíte přenastavit.
megi-the-dog: Strachová agrese se u diskutovaných hybridů v podstatě nevyskytuje. Dejme si za vzor potkana zahnaného do kouta - Když jde o život, nastupuje ve vybraných případech strachová agrese.
V popsaném případě se jedná zpravidla o agresi afektivní nebo o tzv. instrumentální agresi
vetřelec
napsal(a):
O jaké předvýchvě mluvíte ? Pes je podle zadavatelky více než rok starý, paní píše, že je zoufalá a neví si rady. Vy jste ještě ani jednou neporadil, neodpověděl konkrátně ani na jeden dotaz a místo toho pokládáte otázku.

vetřelec
napsal(a):
megi-the-dog: Strachová agrese se u diskutovaných hybridů v podstatě nevyskytuje. Dejme si za vzor potkana zahnaného do kouta - Když jde o život, nastupuje ve vybraných případech strachová agrese.
V popsaném případě se jedná zpravidla o agresi afektivní nebo o tzv. instrumentální agresi
Zase vedle. Pes je instrumentální (česky plánovat) agresor? Je toho schopný?
Není to náhodou afekt a reakce?
Tak máte za pět. Od takového odborníka bych to nečekala. Jsem hluboce zklamána.
Ještě třeba takto: emocionální, frustrační.
Co s tím? Do práce a neřvat.
Vy jste si něco četl o predátorské agresi, že, to jsou lidé.

JoPe
napsal(a):
O jaké předvýchvě mluvíte ? Pes je podle zadavatelky více než rok starý, paní píše, že je zoufalá a neví si rady. Vy jste ještě ani jednou neporadil, neodpověděl konkrátně ani na jeden dotaz a místo toho pokládáte otázku.
S vetřelcem nemá cenu diskutovat. A na otázky neodpovídá. Ani na tu základní, jestli má psa.
VeselaKopa

XXX.XXX.112.196
Řekla bych, že pejsek je ve věku psí puberty. Stejně jakou u lidí mlaďoch zkouší, jak posunout hranice a co všechno mu projde. Doporučuji tedy klid a důslednost. Nedávejte zbytečně moc povelů, jen jednou, ale důrazně. A hlavně to moc neřešte, pejsek z vás cítí vnitřní pochybnosti.
K česání : zaveďte rutinu, a že začátku kartáčujte jen chvilku, spíš symbolicky, hodně chvalte, když aspoň chvíli drží. A pak hned přestaňte, ať zakončíte pozitivně.
Držím palce 😊